آرشیو دوشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳، شماره ۸۴۵۵
ایران اقتصادی
۸
مسکن

2.5 میلیون واحد مسکونی در مراحل مختلف ساخت

بانک های خصوصی؛ خارج از گود مسکن سازی

آمار وزارت راه و شهرسازی نشان می دهد از تعداد 871 هزار و 861 نفر واجد شرایط اخذ تسهیلات نهضت ملی مسکن، تعداد 802 هزار و 804 نفر (در حدود 92 درصد از متقاضیان واجد شرایط) موفق به انعقاد قرارداد شده اند.بر اساس آمار وزارت راه و شهرسازی در قالب نهضت ملی مسکن هم اکنون 2.5 میلیون واحد در مراحل مختلف ساخت قرار دارند و از این تعداد 1.8 میلیون متقاضی برای دریافت تسهیلات به بانک معرفی شده اند و 700 هزار متقاضی نیز مراحل اولیه برای معرفی به نظام بانکی را طی می کنند.

از طرفی از 1.8 میلیون متقاضی نهضت ملی مسکن که برای دریافت تسهیلات به نظام بانکی معرفی شده اند، 800 هزار متقاضی موفق به انعقاد قرارداد تسهیلات با بانک شدند. از طرفی به گفته سازندگان و فعالان در حوزه ساخت واحدهای نهضت ملی مسکن، انعقاد قرارداد با نظام بانکی به معنای دریافت تسهیلات نیست و واریز تسهیلات نیاز به زمان زیادی دارد.

مطابق قانون جهش تولید مسکن، نظام بانکی مکلف به پرداخت سالانه 20 درصد از تسهیلات خود به بخش مسکن است اما در طول 3 سال گذشته عملکرد بانک ها با تعهدات قانونی فاصله دارد.طبق آمار سامانه طرح های جامع حمایتی مسکن وزارت راه و شهرسازی، تا روز گذشته از تعداد یک میلیون و 752 هزار و 978 نفر متقاضی معرفی شده به بانک های عامل در کل کشور، تعداد 411 هزار و 60 نفر به بانک های عامل برای اخذ تسهیلات موصوف مراجعه نکرده اند. از تعداد یک میلیون و 341 هزار و 919 نفر متقاضی که برای اخذ تسهیلات مذکور به بانک های عامل مراجعه کرده اند، تعداد 470 هزار و 508 نفر (در حدود 35 درصد از مراجعه کنندگان) بنا به دلایل مندرج در سامانه مذکور از جمله نداشتن مدارک مورد نیاز، نداشتن وثایق قابل قبول، وجود معارض در زمین ملکی، نداشتن پروانه ساختمانی، عدم امکان تامین سهم آورده متقاضی و غیره، فاقد شرایط لازم به منظور اخذ تسهیلات هستند.

آمار وزارت راه و شهرسازی نشان می دهد از تعداد 871 هزار و 861 نفر واجد شرایط اخذ تسهیلات مذکور، تعداد 802 هزار و 804 نفر (در حدود 92 درصد از متقاضیان واجد شرایط) موفق به انعقاد قرارداد شده اند.بر اساس این گزارش، بیشترین تسهیلات پرداختی نهضت ملی مسکن توسط بانک های دولتی بوده و اکثر بانک های خصوصی عملکردی در حد صفر در دوسال گذشته در پرداخت تسهیلات نهضت ملی مسکن دارند و این بانک ها به تعهد خود عمل نکرده اند. برای تامین منابع مالی نهضت ملی مسکن، با وجود مشارکت نداشتن بانک ها، تلاش شده تا با استفاده از منابعی مانند صندوق ملی مسکن، فروش املاک مازاد دولتی و تامین زمین از دستگاه های دولتی، به متقاضیان تایید شده که زمین به آنها تخصیص داده شده و ساخت را شروع کرده اند منابع از محل بانک های دولتی تعلق بگیرد. یکی از سازندگان نهضت ملی مسکن که حدود 1400 واحد را در این شهر ساخته در پاسخ به «ایران» در خصوص نحوه دریافت تسهیلات ساخت گفت: در دریافت تسهیلات ساخت مشکلی نداشتیم و وام 550 میلیون تومانی را بتدریج و براساس قرارداد و پیشرفت فیزیکی پروژه ها دریافت می کنیم.

به گفته این فعال انبوه ساز، دولت تلاش کرده به رغم غیبت بانک های خصوصی در پرداخت تسهیلات نهضت ملی مسکن، ساخت و ساز واحدها را به پیش ببرد و شروع ساخت 2.5 میلیون واحد نشان می دهد بعد از تامین زمین، ساخت و ساز وارد فاز اجرایی شده است. مبلغ تسهیلات نهضت ملی مسکن در سراسر کشور یکسان و به میزان 550 میلیون تومان است که بر طبق پیشرفت فیزیکی پروژه به آن تزریق می شود. بازپرداخت تسهیلات با سود 18 درصد است و با سیاست دولت، این بازپرداخت تسهیلات پلکانی و در دو سال اول با فشار مالی کمتری از متقاضی دریافت می شود و میزان بازپرداخت حدود 5 میلیون تومان در ماه است. بر این اساس سود تسهیلات برای 4 دهک اول حدود 5 تا 2 درصد است.

پرداخت تسهیلات ودیعه مسکن به 445 هزار مستاجر

علاوه بر تامین مالی ساخت واحدهای نهضت ملی مسکن، برای حمایت از مستاجران هم تسهیلاتی در قالب وام ودیعه مسکن به مستاجران متقاضی و واجد شرایط پرداخت می شود. در این خصوص مدیرکل دفتر طرح های نهضت ملی مسکن از پرداخت تسهیلات ودیعه مسکن توسط بانک ها به بیش از 445 هزار متقاضی خبر داد.

سیداحمد خادمیان به تشریح روند ارائه تسهیلات ودیعه مسکن توسط بانک ها پرداخت و افزود: تاکنون یک میلیون و 654 هزار و 36 نفر از متقاضیان در سامانه مربوط در وزارت راه و شهرسازی ثبت نام کردند که از این میزان متقاضی ثبت نام شده، یک میلیون و 469 هزار و 875 نفر حائز شرایط دریافت وام ودیعه مسکن شناخته شدند.

مدیرکل دفتر طرح های نهضت ملی مسکن ادامه داد: از تعداد حائزان شرایط دریافت وام ودیعه مسکن یک میلیون و 33 هزار و 305 نفر به بانک ها برای دریافت تسهیلات ودیعه مسکن معرفی شدند که بانک ها تاکنون با 445 هزار و 68 نفر عقد قرارداد کردند.

خادمیان تصریح کرد: با توجه به تکلیف قانونی، ضرورت دارد تا بانک ها نسبت به پرداخت تسهیلات به معرفی شدگان سرعت بدهند.

بر اساس این گزارش از مجموع حدود 3 میلیون و 200 هزار متقاضی وام ودیعه و وام نهضت ملی مسکن، یک میلیون و 200 هزار نفر تسهیلات خود را دریافت کرده اند.

برش

کم کاری بانک ها در پرداخت وام ودیعه مسکن

تسهیلات ودیعه مسکن در تهران 200 میلیون تومان، در مراکز استان ها 150 میلیون تومان، در سایر شهرها به 100 میلیون تومان و در روستاها به 40 میلیون تومان رسیده است. چگونگی بازپرداخت این وام نیز با توجه به سود 18 درصدی که باید حداکثر در پنج سال پرداخت شود، محاسبه خواهد شد.در پرداخت تسهیلات ودیعه مسکن نیز کارشکنی بانک ها مهم ترین مانع است. یکی از متقاضیان دریافت وام ودیعه مسکن در خصوص موانع دریافت این وام به «ایران» گفت: با تکمیل پرونده و معرفی به یکی از بانک ها در شرق تهران، بانک پرداخت وام را منوط به معرفی دو ضامن رسمی کرد، با اینکه با سختی، ضامن ها به بانک معرفی شده اما اکنون بانک می گوید ضامن اعتبار لازم را ندارد (ضامن از نظر بانک دارای گرید E) است. به گفته مستاجران متقاضی وام ودیعه مسکن، کار بررسی پرونده و تایید شرایط آنان برای دریافت وام به سرعت انجام می شود اما بانک ها در پرداخت وام سنگ اندازی می کنند.