آرشیو چهارشنبه ۲۸ تیر ۱۳۸۵، شماره ۱۱۶۵
برش های کوتاه
۶

ابریشم می تواند به ترمیم عصب کمک کند

دانشمندان بریتانیایی می گویند شاید بتوان از الیاف ابریشم برای کمک به ترمیم عصب آسیب دیده استفاده کرد.

آنها ثابت کرده اند که عصب می تواند در کنار دسته یی از الیاف خاص، موسوم به اسپایدراکس، که مشخصه های مشابه تار عنکبوت دارد، رشد کند.

این گروه از محققین امیدوارند که تار ابریشم بتواند عصب قطع شده شاید حتی در مواردی قطع نخاع را نیز به رشد مجدد وادار کند.

کرم های ابریشم که ابریشم اسپایدراکس را تولید می کنند، به لحاظ ژنتیکی دست کاری شده اند تا الیاف مناسب پیوند با سلول عصب را بسازند.

پرفسور جان پریستلی، از دانشگاه کویین مری لندن، که سرپرستی این تحقیق را برعهده دارد، می گوید الیاف ابریشم مانند یک داربست عمل می کند و سلول های عصب می تواند بر روی آن رشد کند.

گروه تحقیق دانشگاه کوئین مری لندن الیاف ابریشم را در نسجی کشت شده و همچنین حیوانات آزمایش کرده است و در دو مورد نتیجه موفقیت آمیز بوده است.

پرفسور پریستلی، می گوید: در تصاویری که از پروسه رشد سلولهای عصب گرفته شده دو تحول دیده می شود: یکی رشد فیبرهای عصب در کنار ابریشم و دیگری رشد سلولهای کمکی موسوم به شوان است که برای بازسازی عصب نقش بسیار مهمی دارد.

وی می گوید در آزمایش هایی که بر روی حیوانات صورت گرفته الیاف ابریشم به رشد عصب در ناحیه نخاع و عصب جنبی کمک کرده است.

پرفسور پریستلی همچنین گفت که یکی از مزایای الیاف ابریشم این است که می توان آنها را به شکل لوله هایی پیچیده برای جاسازی عصب درآورد. از این لوله های ابریشمی همچنین می توان برای پل زدن میان انتهای عصب پاره شده استفاده کرد.

این گروه تحقیق امیدوارست که بتواند از ابریشم برای درمان بیمارانی که عصب جنبی آنها عصبی که عضلات و حس لامسه را میسر می کند مثلا در بریدگی عمیق دست، استفاده کند.

پرفسور پریستلی توضیح داد که هدف بلندپروازانه تر برای محققان در این زمینه این است که از ابریشم برای ترمیم نخاع آسیب دیده استفاده کنند. اما او تاکید کرد که رسیدن به چنین مرحله یی کاری بسیار دشوار خواهد بود.

تصویر عصب هایی که روی تار ابریشم در حال رشد هستند، یکی از برندگان مسابقه معتبر تصاویر علمی ولکام تراست (ط گ ضنث لظعضقة ف ضطغط ظقکغإ ل لمگ خ ظقکطف ف ظذ)، بوده است.

در این مسابقه تصاویر علمی غیرقابل رویت با چشم غیرمسلح مطرح می شود.