آرشیو پنجشنبه ۱۵ بهمن ۱۳۹۴، شماره ۶۱۴۳
شوک امروز
۱۲

مرگ بی صدای یوزپلنگ در تصادف جاده ای

یک یوزپلنگ آسیایی ماهواره ای در منطقه حفاظت شده توران از بین رفت، صدایش را در نیاوردند. به گزارش دیده بان حیات وحش ایران، چند روز پیش یک یوزپلنگ آسیایی نر در منطقه حفاظت شده توران از بین رفته است.

لاشه این یوزپلنگ بالغ در فاصله نزدیکی از جاده تهران – مشهد مشاهده شده و احتمالا بر اثر برخورد با خودرو تلف شده است. سازمان حفاظت محیط زیست و پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی از اطلاع رسانی در این خصوص خودداری کرده و سعی کرده اند این موضوع را مخفی نگه دارند.

بطور حتم تاکنون کالبدگشایی و تعیین علت مرگ این یوزپلنگ انجام شده است اما در راستای سیاست مخفی کاری و شفاف نبودن، این موضوع اطلاع رسانی نشده است.

متاسفانه تمامی زیستگاه های مرکزی ایران در استان های یزد، اصفهان، کرمان، خراسان جنوبی و رضوی بیش از سه سال است که از وجود یوزپلنگ ماده تهی شده و عملا زادآوری یوز در این مناطق متوقف شده است.

در شرایطی که تنها دو زیستگاه در کشور (توران و میاندشت) جمعیت زادآور اما شکننده ای از یوز را در خود جای داده است، در یکی از این دو زیستگاه یعنی مجموعه حفاظتی توران طی 14 ماه گذشته سه یوزپلنگ بر اثر تصادف جاده ای تلف شده اند. طی چند سال اخیر حداقل 6 یوزپلنگ نر، ماده و توله بر اثر برخورد با خودرو در حاشیه منطقه حفاظت شده توران و سه یوز نیز بر اثر حمله سگ های گله در این منطقه از بین رفته اند اما تاکنون هیچ اقدام موثری برای ایمن سازی این قسمت از جاده تهران – مشهد (در محدوده عباس آباد) که از حاشیه منطقه حفاظت شده توران عبور می کند و همچنین جمع آوری آغل گوسفندان و خروج سگ های گله از این منطقه صورت نگرفته است.

هم اکنون همه برنامه های حفاظتی کوتاه مدت و بلند مدت در خصوص یوزپلنگ به پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی معطوف می شود اما بدرستی مشخص نیست این پروژه ناموفق چه اقدام های عملی و اجرایی برای حفظ این گونه ارزشمند انجام داده است و برنامه های این پروژه چه دستاوردی به همراه داشته است.

یکی از محورهای اصلی پروژه های ملی محیط زیستی، صداقت و شفافیت با مردم و علاقه مندان به طبیعت است. به طور یقین مخفی کردن حوادث و رخدادهای تلخ و بزرگنمایی دستاوردهای پروژه، هیچ دلیلی به غیر از سرپوش گذاشتن بر سوء مدیریت و کم کاری های صورت گرفته در آن پروژه ندارد.