آرشیو یکشنبه ۱۴ آذر ۱۳۹۵، شماره ۴۷۰۲
صفحه آخر
۲۰
یادداشت

استاد معتمد نژاد و بومی سازی اندیشه های انتقادی

دکتر امیدعلی مسعودی ( استاد دانشگاه)

زنده یاد دکتر کاظم معتمدنژاد؛ استاد دانشگاه علامه طباطبایی که سال 92 در چنین روزی درگذشت، با کاشتن بذر امید و خوشبینی در میان دانشجویان خود ضمن نگاه انتقادی به وضع موجود مدام به جستجوی راه حل می پرداخت و با کیمیای تواضع و فروتنی شاگردانش را دراین راه هدایت می کرد. مسلم است که مباحث طرح شده از سوی معتمدنژاد در باب مطالعات اقتصادی در ارتباطات برحسب ضرورت و اهمیت بوده است، همچنان که استاد به این ضرورت ها و البته نارضایتی اش در ناتمام ماندن کارها اشاره می کند:

«من از کتاب هایم راضی نیستم! کتاب های من در واقع قبلاجزوه های درسی بوده و بتدریج تهیه شده و بسیاری از کتاب هایم نیز چاپ نشده و ناتمام مانده است. زیرا در طول زمان خدمت دانشگاهی، گاهی اوقات احساس می کردم که ضروری است درس جدیدی داده شود و کسی نیست آن را تدریس کند و من آن درس جدید را برعهده گرفتم و درباره آن مقاله و جزوه می نوشتم. برخی را به صورت کتاب در آوردم و بسیاری از آنها ناتمام ماند.»

«مطالعات انتقادی در ارتباطات» نیز از جمله درس های جدیدی بوده که استاد به دلیل ضرورتی که احساس می کردند در دو مقطع کارشناسی ارشد و دکتری ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی دایر شد. طرح مباحث مطالعات انتقادی توسط استاد معتمدنژاد بخصوص تاکید همواره ایشان بر سلطه امپریالیسم رسانه ای و اقتصاد سیاسی رسانه ها، بیانگر انتظار استاد از دانشجویان و محققان برای رهایی از سلطه بر جریان اطلاع رسانی وسایل ارتباط جمعی در قرن بیست و یکم از حیات بشری است. به همین منظور معتمدنژاد درکنار آشنا کردن دانشجویان با مباحث مطالعات انتقادی در دانشگاه های غرب، همواره آنها را به بحث و بررسی و غور در اندیشه منتقدان متفکر ایرانی فرا می خواند.

معتمدنژاد همواره دلبستگی هایشان را نسبت به بررسی اندیشه های انتقادی شخصیت های متفکری چون؛ سیدجمال الدین اسدآبادی، جلال آل احمد، دکتر علی شریعتی، فرانس فانون و حضرت امام خمینی(ره)، ابراز داشته اند و این همه تنها یک تفسیر و تبیین نزد دانشجویان دارد و آن بومی سازی اندیشه های انتقادی و استفاده از اندیشه های ملی و مذهبی در فرهنگ ایرانی و اسلامی کشورمان است. یادش گرامی باد.