آرشیو شنبه ۱۲ اسفند ۱۳۹۶، شماره ۵۰۵۸
هفت هنر
۹
تازه های نشر

واکاوی حزن و فرح مذهبی در یک کتاب

از حضرت امام صادق(ع) نقل شده است که فرموده اند: «رحمت خدا بر شیعه ما؛ در غم ما غمگین و در شادی ما شادمانند» و این شیوه مدت طولانی است که در میان مردم کشورمان حضور پررنگی دارد و در شادی اهل بیت شادند و در غمشان غمگین. این فرهنگ در متن و بطن زندگی مردم و به تبع آن عملکرد رسانه ها و هنرهای مختلف هم وارد می شود و تاثیرگذار است. با همین رویکرد و با هدف بررسی این موضوع، نشر آرما چاپ اول کتاب «آیین های تلویزیونی و بازنمایی» «حزن و فرح مذهبی» نوشته حجت الاسلام علی جعفری را منتشر کرد.

در ابن کتاب از مبدا حوزه نظری «ارتباطات آیینی» و به کمک رهیافت «مردم نگاری»، فرایند ورود و خروج آیینی تلویزیون ایران به دو نوع مناسبت «حزن مذهبی» و «فرح مذهبی» بررسی شده است.

«برنامه های مناسبتی» با وسعت و گونه گونی امروزینش، از اختصاصات تلویزیون پساانقلابی است. یکی از تغییراتی که به تبع انقلاب اسلامی در رادیوتلویزیون ملی ایجاد شد، توجه به هم گرایی آن با زمینه های فرهنگی و تاریخی و مذهبی جامعه بود. شاخه ای از این هم گرایی در «تقویم محوری» جداول پخش تجلی یافت و استمرار آن به شکل گیری تدریجی ژانر تلویزیونی خاصی انجامید که بعدها به «مناسبتی» موسوم شد. یکی از اصول بنیادین در «نظریة هنجاری رسانة ملی» هم گرایی حداکثری با تقویم ملی است. علاوه بر حداکثری گرایی هنجاری، حداکثری بودن خود تقویم رسمی نیز مزید بر علت شده تا رسانة ملی ایران رکورد بالاترین مناسبتی ها را در میان رادیوتلویزیون های جهان داشته باشد. تلفیق منحصربه فرد دو تقویم شمسی و قمری در تقویم رسمی کشور در کنار چگالی مناسبتی بالای مذهب تشیع، دو زمینه حداکثری بودگی تقویم رسمی ایران هستند.

در کتاب حاضر، تلاش شده است از مبدا حوزة نظری «ارتباطات آیینی» و به کمک رهیافت «مردم نگاری»، فرآیند ورود و خروج آیینی تلویزیون ایران به دو نوع مناسبت «حزن مذهبی» و «فرح مذهبی» ثبت شود. همچنین با فرآوری داده های مردم نگارانه، مولفه های اصلی در آیینی سازی شادی و غم در تلویزیون ایران استخراج و صورت بندی گردد. این کتاب در 240صفحه و قطع رقعی به قیمت 35000 تومان منتشر شده است. علاقه مندان به این حوزه ها می توانند با مطالعه کتاب، اطلاعات ارزنده ای را کسب کنند.