آرشیو سه‌شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۷، شماره ۵۰۹۶
ویژه 18 سالگی
۱۱

«جام جم» در گذر زمان

فتاح غلامی

روزنامه جام جم نوزدهمین سالگرد انتشارش را جشن می گیرد. بررسی ها نشان می دهد که تا پیش از انتشار روزنامه جام جم، برخی از دست اندرکاران مطبوعات از دوره قاجار به این سو تلاش های زیادی کردند تا روزنامه ها و نشریاتی با این عنوان منتشر شود و به حیات خود ادامه دهد.

اولین جام جم منتشر شده روزنامه ای بود با همین عنوان که در سالهای 1285 تا 1287 در تهران منتشر شد. مدیریت این روزنامه به عهده حاج سیدرضا رضوی بود و موضوعاتی خبری، اجتماعی، سیاسی، ادبی، تاریخی و اختلاقی را در بر می گرفت.

مدتی بعد روزنامه جام جم دیگری در شیراز با مدیریت میرزا علیرضا روستائیان و رهبر شیرازی در سالهای 1294 تا 1295 منتشر شد

بررسی تاریخ مطبوعات ایران نشان می دهد که روزنامه محلی دیگری با عنوان جام جم با مدیریت میرتقی حسینی میلانی در تبریز مابین سالهای 1230 تا 1351 انتشار پیدا کرد.

جام جم دیگری نیز از سوی انجمن هنری جام جم در در فرودین سال 1328 منتشر شد که البته به صورت ماهیانه منتشر می شد و اداره آن با دکتر ضیاء مدرس و شاپور زندنیا بود. هیات تحریریه این نشریه از طریق این انجمن و مجله تلاش داشتند بر فضای فکری و فرهنگی جوانانی که تحت تاثیر حزب توده قرار گرفته بودند اثر بگذارد و آن نفوذ را بشکند. با این وصف فعالیت این نشریه با حضور برخی چهره های تند سیاسی از جمله داریوش همایون (وزیر اطلاعات و جهانگردی کابینه جمشید آموزگار) دوام چندانی پیدا نکرد.

نوع مواجهه همایون به درگیری او با اعضای تحریریه مجله جام جم منجر شد و در نهایت باعث شد که اعضای تحریه مجله جام جم از ادامه همکاری منصرف شدند و بعد از استعفای آنها همایون همه کاره نشریه شد.

اما این پایان ماجرا نبود بکله همایون با دوستان سابقش از جمله ضیاء مدرس و امیر شاپور زندنیا بر سر ریاست انجمن هنری جام جم نیز اختلاف پیدا کرد. ادامه ی همین اختلافات باعث رکود برنامه ها و فروپاشی تدریجی انجمن و قطعی شدن تعطیلی نشریه جام جم است.

روزنامه جام جم فعلی آخرین و ماندگارترین روزنامه ها و نشریاتی با این عنوان است که همچنان به فعالیت خود ادامه می دهد و امید است که روزی صد سالگی انتشار آن جشن گرفته شود.