آرشیو دوشنبه ۲۱ خرداد ۱۳۹۷، شماره ۵۱۲۵
دانش
۱۳

نانوالگودهی لنز برای تشخیص بیماری چشم

پژوهشگران انگلیسی موفق به ارائه روشی برای نانوالگودهی سطح شدند. با این روش می توان سطح لنزهای مصنوعی چشم را الگودهی و از آنها به عنوان ابزار تشخیص طبی استفاده کرد. به گزارش جام جم و به نقل از ستاد ویژه فناوری نانو، لنزهای چشمی معمولا برای اصلاح مشکلات بینایی استفاده می شوند، اما می توان از آنها به عنوان ابزار تشخیص هوشمند نیز استفاده کرد. اشک چشم حاوی موادی است که از آنها می توان برای ردیابی بیماری های چشم استفاده کرد. اخیرا ابزارهای چشمی مختلفی ساخته شده است که با استفاده از آنها می توان شرایط سلامت چشم را بررسی کرد.

این روش به عامل دار کردن و نانوالگودهی لنزهای موجود در بازار نیز کمک می کند. حیدر بات از محققان این پروژه در دانشگاه بیرمنگام می گوید: ترکیب کردن نانوساختارها با لنزهای تجاری به منظور کاهش هزینه تولید زیست حسگرها، کاری چالش برانگیز است. ما در این روش جدید هولوگرامی روی سطح لنزها، با استفاده از لیزر و در یک مرحله چاپ کردیم. این روش بسیار ساده بوده و نیاز به اتاق تمیز ندارد. در حال حاضر نانوساختارهای مختلفی با استفاده از هیدروژل ساخته می شود، اما قرار دادن آنها روی لنز کاری دشوار است. بیشتر روش های کنونی روی پلیمرها انجام شده و بسیار زمان بر و پرهزینه است.

این گروه برای رفع این مشکل، روش تولید هولوگرام با لیزر را ارائه کرد. با این روش امکان نانوالگودهی مواد نرم به آسانی فراهم می شود. آنها برای این کار از نوعی رنگ مشکی استفاده کرد تا برهمکنش میان لیزر با آن بهینه شود.

محققان نشان دادند با استفاده از این روش می توان نانوساختارهای مختلفی را روی سطوح نرم و شکننده الگودهی کرد. این الگوها را می توان با شکل های مختلف برای استفاده در بخش حسگری یا زیبایی ایجاد کرد. پژوهشگران این پروژه به دنبال ساخت لنزی هستند که با استفاده از این نانوالگوها بتواند مشکل خشکی چشم و آب مروارید را شناسایی کند.