آرشیو شنبه ۱ دی ۱۳۹۷، شماره ۴۵۰۲
تاریخ و اقتصاد
۳۰

گاهشمار

تپه اسکندری، مهد تمدن پیش از تاریخ

تپه اسکندری هفشجان در تاریخ 1/ 10/ 1348 در فهرست آثار ملی به ثبت رسید. این تپه مربوط به دوره نوسنگی تا عیلامی است. وجود سفالینه های پیش از تاریخ تا تاریخی و وفور ابزار سنگی همچون فلینت و ابسیدین از استقرار این مکان از هزاره هفتم تا هزاره اول قبل از میلاد خبر می دهد و بیانگر توالی تمدنی منطقه است.

کتیبه عیلامی مکشوفه در تپه اسکندری

فعالیت های باستان شناسی جهانگیر یاسی از مرکز باستان شناسی ایران در این محوطه باستانی در تابستان 1347 خورشیدی، کهن ترین و اولین کاوش باستان شناسی منطقه و استان چهارمحال و بختیاری است و نیز فعالیت های موثر باستان شناسی آلن زاگارل در سال 1357 خورشیدی نیز روی این تپه ها در پیشینه نگاری این عرصه، مهم و تاثیرگذار بوده است.براساس شواهد موجود، تپه مرکزی مجموعه چغات های اسکندری هفشجان در سال 1375 بار دیگر مورد بررسی سطحی و گمانه زنی قرار گرفت. باستان شناسان در گمانه زنی های خود در کمال ناباوری به کتیبه ای به خط میخی عیلامی برخورد کردند که وجود یک زیگورات یا چیزی شبیه به آن را به خوبی در این منطقه نشان می دهد. با توجه به این کاوش می توان نتیجه گرفت که اگرچه این تپه باستانی متعلق به دوران پیش از تاریخ است و از 9 هزار سال تا 6 هزار سال قبل در زمره محوطه های تاریخی پیش از اختراع خط محسوب می شود اما کشف کتیبه عیلامی بیانگر تداوم و استمرار تمدنی بزرگ در این منطقه است و در دوره عیلامی نیز ساختمانی عظیم همچون زیگورات یا معبد الهی را داشته و یکی از احتمالات مرتبط آن است که ضمن حفظ اصالت عرصه وسیع 9 هزار ساله هفشجان اما در 3 هزار سال پیش و در دوره عیلامی میانه این منطقه یکی از پایتخت های عیلامیان بوده باشد.

سکه سلجوقیان
فتح بغداد به دست طغرل

اول دی434ش.21دسامبر 1055 م.طغرل سلجوقی پس از فتح بغداد این شهر را ضمیمه قلمرو خود اعلام کرد. بغداد که قبلا یک روستا در نزدیکی مدائن پایتخت باستانی ایران بود در سال 761 به تصمیم ابوجعفر منصور خلیفه عباسی به صورت شهر در آمد و مرکز خلافت عباسیان شد.

سلطان طغرل سرسلسله سلجوقیان بدون آنکه شهر بغداد در مقابل سپاهش مقاومت کند مرکز خلفای عباسی را فتح کرد. طغرل منسوب به یکی از اقوام ترک ماوراءالنهر بود. او پس از شکست غزنویان و پادشاهان ملوک طوایفی ماوراءالنهر، خراسان و ایران را تصرف و سلسله سلجوقیان را به نام جدش سلجوق بنیان نهاد. طغرل پس از فتح بغداد مقام خلیفه عباسی را همچنان حفظ کرد.