آرشیو پنجشنبه ۲۷ دی ۱۳۹۷، شماره ۹۴۱۲
صفحه آخر
۱۲

تورقی بر کتاب «خاطراتی از استاد پرورش»

کتاب «خاطراتی از استاد پرورش» مملو از نکات برجسته و مهم اخلاقی از استاد سیدعلی اکبر پرورش است که به قلم مرتضی نجفی قدسی در 30 مقاله به نگارش درآمده است.

کتاب «خاطراتی از استاد پرورش»، نوشته مرتضی نجفی قدسی، مدیر دارالقرآن علامه طباطبایی(ره) به تازگی از سوی نشر عطش روانه بازار نشر شد. استاد سید علی اکبر پرورش از جمله نوادری است که در طول حیات پربرکت خود، آثار و برکات فراوانی از خود به یادگار گذاشت. فعالیت های بنیادین فرهنگی وی در دوران پیش از پیروزی انقلاب و پس از آن بسیار چشمگیر بود. کلام نافذش در روح جوانان تاثیر شگفت آوری داشت و سخنرانی های پرشور و کلاس های معارف اسلامی وی، از جذاب ترین جلسات دینی و فرهنگی بود که در دوران ستم شاهی جوانان را به دور هم جمع می کرد و از آنان افرادی متعهد، معتقد و انقلابی می ساخت. با عالمان دینی، دانشمندان و صاحب نظرانی همچون مرحوم علامه طباطبایی، شهید مطهری و علامه محمدتقی جعفری و بسیاری از بزرگان دیگر ارتباطی پیوسته و عمیق داشت و افکار خود را با آن ها مطرح و تبادل نظر می کرد. سید علی اکبر پرورش، اول تیر 1321 در خانواده ای مذهبی و متوسط در محله چهار سوق شیرازی های اصفهان به دنیا آمد. در همان دیار دوره ابتدایی و متوسط را گذراند. سپس در رشته ادبیات فارسی در دانشگاه اصفهان دوره لیسانس را طی کرده و پس از تحصیل دوره کارآموزی دبیری در دانشسرای عالی تهران، از سال 1345 به صورت تمام وقت در آموزش و پرورش مشغول به کار شد. از دوره نوجوانی و تحت تاثیر روحانیت محله پدری، پس از کسب مطالب اولیه دینی، به فعالیت در مجامع مذهبی پرداخت. شهید آیت الله بهشتی که اهل همان محله بود و در قم به تحصیل و تدریس اشتغال داشت، در مسافرت های خود به اصفهان با جوانان محله و شهر ارتباط برقرار می کرد و بدین گونه ارتباطات نزدیک استاد پرورش با شهید بهشتی آغاز شد که این ارتباط تا هفتم تیر سال 1360 ادامه یافت. وی نخستین بار در سال 1343 به دلیل فعالیت های سیاسی بر ضد رژیم دستگیر شد. وی در همه این سال ها تلاش می کرد از همه شخصیت های علمی، فرهنگی و سیاسی بهره مند شود. علامه طباطبایی، علامه جعفری، شهید مطهری و دکتر بهشتی از جمله این افراد بودند.

نگارش کتاب های «پیامبر در مکه»، «علی در مدینه»، «پیشگامان کهف»، «ما و قرآن»، «قرآن و خطوط اتفاق» و «پدیده جاهلیت از دیدگاه قرآن»، حاصل بخشی از تلاش های وی در آن سال ها بود. بیشتر فعالان نهضت اسلامی در اصفهان این تلاش ها را مهم ترین عامل برای گسترش انقلاب اسلامی در اصفهان، در سال های 1356 و 1357 می دانند.

مسئولیت ها

مرحوم پرورش بعد از پیروزی انقلاب وارد حزب جمهوری اسلامی شد و در کنار حضرات آیات، بهشتی، خامنه ای، هاشمی رفسنجانی و دیگر بزرگان به عضویت در شورای مرکزی حزب درآمد. عضویت در مجلس خبرگان قانون اساسی و فعالیت در این مجلس در کنار بزرگان انقلاب و تلاش برای تدوین قانونی که مدنظر امام خمینی(ره) بود، یکی از افتخارات مرحوم سیدعلی اکبر پرورش است. وی در اولین دوره مجلس شورای اسلامی از سوی مردم اصفهان به نمایندگی برگزیده شد و در هفته های اولیه شروع جنگ تحمیلی از سوی مجلس شورای اسلامی برای عضویت در شورای عالی دفاع برگزیده شد. در طول عضویت در شورای عالی دفاع، ضمن حمایت از نیرو های مردمی بسیج و سپاه در راستای ارتش و سپاه تلاش کرد. مرحوم پرورش در طول دوران ریاست جمهوری بنی صدر و در هنگامی که تنش های سیاسی داخلی همزمان با جنگ افزایش می یافت، به تبعیت از حضرت امام خمینی (ره) در راستای حفظ وحدت و آرامش در تاریخ 24 آذر 1359 در مجلس می گوید؛ ما از انقلاب همه مان اعتبار یافتیم. با وحدت است که می توانیم به انقلاب اسلامی اعتبار بدهیم. ما همه از پدر پیر انقلاب احترام پیدا کردیم.»

مرحوم پرورش پس از برکناری بنی صدر از ریاست جمهوری در خرداد 1360 و انتخاب شهید رجایی به ریاست جمهوری به سمت وزیر آموزش و پرورش انتخاب می شود. در دوره های سوم و چهارم مجلس شورای اسلامی ضمن انجام وظایف نمایندگی، برای دفاع از اصول ناب اسلام محمدی (ص) و انقلاب اسلامی اقدام می کرد.

تسلط استاد پرورش بر ادبیات و شعر

نویسنده در بخشی از کتاب «خاطراتی از استاد پرورش» می گوید؛ «او در بسیاری از اوقات اشعار حافظ را با معرفت بیان می کرد و عاشقانه اشک می ریخت و حتی خوابی را هم از مرحوم حافظ نقل کردند که حافظ در عالم رویا برای ایشان یک بیت شعر خوانده بود و دوباره در جایگاهش آرمیده بود. «کس چو حافظ نگشود از رخ اندیشه نقاب/تا سر زلف عروسان سخن شانه زدند». وی می گفت؛ در فکر بودم که چرا حافظ از بین همه اشعار خود، این یک بیت را برایم خواند؟! خوب که تامل کردم، دیدم در این بیت، تقریبا بیست صنعت شعری به کار رفته است. وی می افزاید: تسلط استاد پرورش بر ادبیات و شعر و سخن، توان وی را در سخنوری، قدرتی چند برابر داده بود، به طوری که گاهی برخی سخنرانی ها تا سه ساعت هم به طول می انجامید، اما دل های مشتاق و جوانان جویای عرفان و معرفت، با تشنه کامی همچنان به بیانات وی گوش فرا می دادند و سر از پا نمی شناختند.

اهل تهجد بودن یکی از ویژگی های اصلی وی بود و در طریق عرفانی بر شب زنده داری و انس با شب و سحر و تفکر و عبادت سحرگاهی تاکید فراوان داشت، چنانکه در آیات قرآن و روایات نیز بر این مهم بسیار تاکید شده و در اشعار حافظ و دیگران نیز بر سحرخیزی و دعا و ورد سحری اشاره مکرر شده است.

اخلاص استاد پرورش

یکی دیگر از ابعاد وجودی استاد پرورش، «اخلاص» وی بود که این مهم در اثر سال ها تمرین و مبارزه با نفس به وجود آمده بود. اخلاص وی به حدی بود که بسیاری از بزرگان را نیز مجذوب خود می کرد. مرتضی نجفی قدسی، نویسنده اثر، خاطره ای کوتاه از شهید جلال افشار نقل می کند و می گوید؛ جلال افشار، شهید عارف و والامقامی است و خودم لحظات شهادت او را در عملیات رمضان، در جبهه شاهد بودم. شهید افشار که از شاگردان معنوی و فکری استاد پرورش بود؛ در فرازی از وصیت نامه اش نوشته است: «استادم پرورش! شما با اخلاصتان مرا سوزاندید». این جمله بسیار معناداری است، اثر آن اخلاص چقدر عمیق بوده است که شهید آن را در وصیت نامه اش این چنین می آورد. یادآور می شود؛ کتاب «خاطراتی از استاد پرورش» از سوی نشر «عطش» با شمارگان 3 هزار نسخه و بهای 15 هزار تومان چاپ و منتشر شده است.