آرشیو پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳، شماره ۸۴۴۱
جهان
۵
اروپا

اختلافات بین قانونگذاران بریتانیایی بر سر اسرائیل بالا گرفته است

مجلس عوام انگلیس روی گسل غزه

امیر فرشباف

صحبت های نخست وزیر انگلیس در مجلس عوام این کشور علیه ایران و روسیه با واکنش های مختلف نمایندگان روبه رو شد. آنچه در این واکنش ها جالب توجه بود، کنار گذاشتن نقاب دفاع از فلسطین توسط رهبر حزب کارگر بود؛ با این حال، سایر نمایندگان این حزب و دیگر احزاب مخالف، ضمن توجه به ریشه های بحران در غرب آسیا، مسئولیت رژیم صهیونیستی در تنش آفرینی را گوشزد و از دولت به دلیل حمایت گسترده از اسرائیل انتقاد کردند. به گزارش خبرگزاری صداوسیما، ریشی سوناک، رهبر حزب محافظه کار و نخست وزیر انگلیس در این نشست، با محکوم کردن عملیات «وعده صادق» مدعی شد: «هدف ما، حفاظت از ثبات و امنیت است. زمانی که کشور هایی همچون ایران و روسیه، صلح را تهدید می کنند، ما در برابر آنها می ایستیم و همدوش متحدان و دوستانمان، از ارزش ها و منافع خودمان حفاظت می کنیم.»رهبر حزب کارگر که رقیب حزب حاکم محافظه کار انگلیس محسوب می شود نیز همچون 7 ماه اخیر، از جنایات اسرائیل حمایت کرد. کایر استارمر مدعی شد: «ما از اقدام بریتانیا، در کنار متحدانمان، در برابر حمله ایران به اسرائیل، حمایت می کنیم و همچنین از درخواست نخست وزیر برای تنش زدایی، پشتیبانی می کنیم. تردیدی نیست که حمله نیرو های ایرانی در این هفته، جهان را خطرناک تر کرد.» با این حال، شماری از نمایندگان مستقل، بدون ملاحظه منویات نظام سیاسی حاکم و رسانه های هوادار صهیونیسم، نظرات خود را بیان کردند.

صف حامیان فلسطین و ایران

اما این اظهارات تند خریداری نداشت و شماری از دیگر قانونگذاران به مقابله با چنین اظهاراتی رفتند. جورج گالووی، نماینده حزب کارگر گفت: «در سخنان نخست وزیر حتی یک کلمه درباره حمله اسرائیل به ساختمان کنسولگری ایران در دمشق وجود نداشت؛کاری که موجب شروع تنش اخیر شده است. همه در این مجلس، همچون یک کنسرت منظم ایران را محکوم می کنند. حتی رهبر حزب رقیب دولت نیز در این باره سخن نمی گوید... از زمانی که انگلیس ایران را اشغال و منابع ایرانیان را غارت کرد و دولت دموکراتیک ایران را سرنگون کرد، ایرانیان دیگر به سخنان مقامات انگلیس گوش نمی کنند.»

جرمی کوربین، سیاستمدار کهنه کار و چهره محبوب حامیان فلسطین و مخالفان جنگ به عنوان نماینده مستقل، رویکرد دولت را به چالش کشید و افزود: «33 هزار نفر در غزه کشته شده اند و بمب هایی که در این مدت بر سر مردم غزه ریخته شد، بیش از مجموع بمب هایی بود که در جنگ عراق ریخته شد. حوادث اخیر نشان داد که شرایط تا چه اندازه خطرناک است و تنش می تواند به سراسر خاورمیانه گسترش یابد. آیا نخست وزیر می پذیرد که محور اصلی همه مشکلات این منطقه، ادامه اشغالگری اسرائیل در فلسطین است؟ او برای پایان اشغال فلسطین و آتش بس درازمدت در غزه، چه می کند؟»

حزب ملی اسکاتلند سومین حزب بزرگ انگلیس تنها حزب عمده این کشور است که طرح درخواست آتش بس در غزه را ارائه کرد که البته مجلس با آن به مخالفت برخاست. مایری بلک، نماینده حزب ملی اسکاتلند در این جلسه گفت: «اگر شلیک 100 موشک ایرانی به خاطر حمله اسرائیل به ساختمان کنسولگری ایران، نامتناسب نامیده می شود، بمباران اسرائیل در 192 روز گذشته علیه غزه نیز باید نامتناسب ارزیابی شود.»

جان مک دانل، دیگر نماینده حزب کارگر در مجلس نیز با تمجید از مواضع نمایندگان صلح طلب افزود: «این مجلس به درستی خواهان خویشتنداری دولت اسرائیل است، ما قبلا هم خواهان خویشتنداری اسرائیل شده ایم؛ ما خواهان توقف حملات به غزه شده ایم، ما خواهان توقف کشتار جمعی در آن شده ایم، ما خواهان توقف گسترش شهرک های یهودی در کرانه باختری شده ایم، اما این شهرک ها بیشتر شده اند، ما خواهان راه هایی برای رساندن غذا به کودکان گرسنه در فلسطین شده ایم و اکنون سوء تغذیه، آن کودکان را می کشد. اگر اسرائیل کماکان به این اقدامات ادامه دهد، دولت انگلیس چه اقدامی خواهد کرد؟ دولت راست افراطی اسرائیل، با کارهایش خاورمیانه را شعله ور کرده است.»

کارولین لوکاس، نماینده حزب سبز، سیاست دولت را برای انگلیس نگران کننده دانست و گفت: «من واقعا از اینکه نخست وزیر، اکنون ما را به یک طرف جنگ مبدل کرده است نگرانم. نخست وزیر بریتانیا در حمایت از نخست وزیر اسرائیل، چنین می کند. نتانیاهو به علت وابستگی به چهره های راست افراطی در دولت اسرائیل، به ساختمان بخش کنسولی سفارت ایران در سوریه حمله کرد و بدین ترتیب، تنش را به صورت خطرناکی افزایش داد. بمباران کنسولگری ایران، قطعا نقض قوانین بین المللی بود.»

محمد یاسین، نماینده حزب کارگر نیز از بی توجهی دولت به هشدار قضات و حقوقدانان انتقاد کرد و افزود: «چهار قاضی پیشین دادگاه عالی بریتانیا همراه با بیش از ششصد حقوقدان در این کشور، از جمله بیش از شصت دادستان به نخست وزیر هشدار داده اند که با ادامه ارسال بمب و جنگ افزار به اسرائیل، انگلیس را در معرض نقض قوانین بین الملل و مشارکت در نسل کشی اسرائیل در غزه قرار داده اند. چرا نخست وزیر این هشدار ها را جدی نمی گیرد؟ چرا حتی نظر مشاوران حقوقی اش را نادیده می گیرد؟»

استفن فری نماینده ایرلند شمالی هم اسرائیل را عامل تهدید صلح و ثبات منطقه خواند و افزود: «نخست وزیر می گوید خواهان ثبات در منطقه است؛ اما باید شفاف و صادقانه گفت که اسرائیل خودش تهدیدی برای ثبات در خاورمیانه است و قوانین بین المللی را نقض کرده است.»

کلودیا وب نماینده مستقل، با به چالش کشیدن سیاست دوگانه دولت گفت: «نیروی هوایی بریتانیا که می تواند پهپادها و موشک های ایرانی را که به سمت اسرائیل در حرکت بودند رهگیری و منهدم کند، چرا علیه پهپادها و موشک های اسرائیلی که به گفته دیوان کیفری بین المللی و گزارشگر ویژه سازمان ملل، در حال نسل کشی در غزه اند، اقدامی نکرده است؟ چرا دولت بریتانیا به وظیفه خود در حفاظت از جان زنان و کودکان فلسطینی اقدام نمی کند؟ چرا این دولت مانع کشتار جمعی فلسطینیان نمی شود؟»

سردرگمی آقای نخست وزیر

ریشی سوناک در پاسخ به اعتراضات، بدون اشاره به نقش رژیم صهیونیستی در آغاز تجاوز و دامن زدن به تنش ها و با طفره رفتن از تاثیر حمایت همه جانبه انگلیس از تل آویو به جوابی کلی و کوتاه بسنده کرد و مدعی شد: «ما از همه طرف ها می خواهیم آرامش و ثبات را حفظ کنند؛ وزیر خارجه ما گفت که بویژه از اسرائیل می خواهیم تنش را افزایش ندهد و به موفقیت در خنثی کردن حمله ایران تمرکز کند.»

گفتنی است دولت انگلیس از مبدعان و نخستین حامیان ایده تشکیل دولت صهیونیستی در غرب آسیا بوده و در طول نزدیک به هشت دهه ای که از تشکیل کشور جعلی «اسرائیل» می گذرد، هرچند سعی کرده با برخی موضعگیری های صوری از رژیم انتقاد کند؛ اما آنچه در عمل اتفاق افتاده، حمایت گسترده سیاسی، نظامی و اقتصادی از جنایات اشغالگران بوده است.