آرشیو پنجشنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۳، شماره ۸۴۵۳
اقتصادی
۷
انرژی

شفاف سازی دستاوردهای دیپلماسی انرژی دولت سیزدهم : درآمد سالانه فروش نفت ایران به 35 میلیارد دلار رسید

آمارها علیه شایعه ها

دروغی بزرگ با هدف زیرسوال بردن دستاوردهای مهم دولت سیزدهم درشرایط فعلی، از سوی غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی نماینده سابق و البته ردصلاحیت شده در مجلس شورای اسلامی مطرح شده است. او به تازگی ادعا کرده است که ریز فروش نفت در چند سال اخیر را دارد و از سال 1400 به بعد 22 میلیارد دلار درآمد نفتی داشته ایم که حداقل و کف آن باید بالای 40 میلیارد دلار می بود، یعنی ما در چند مرحله برای فروش نفت تخفیف می دهیم. وی در ادامه گفته: اگر بخواهم واضح به شما بگویم ما الان نفت نمی فروشیم، خیلی عذر می خواهم اما با این قیمت برای فروش نفت مثل این است که مال دزدی را به حراج گذاشته باشیم! اما دولت سیزدهم در ابتدای کار چه چیزی از دولت قبل در زمینه تولید وفروش نفت تحویل گرفت؟

واقعیت این است که صادرات نفت ایران در شهریور ماه سال 1400 حدود 400 هزار بشکه در روز بود. جواد اوجی، وزیر نفت با اشاره به اینکه در زمان آغاز به کار دولت سیزدهم (شهریور سال 1400) تولید نفت 2.2 میلیون بشکه در روز و صادرات هم 400 هزار بشکه بود، اظهار کرده که در آستانه زمستان آن سال، چالش 250 تا 270 میلیون مترمکعب ناترازی گاز داشتیم و سطح ذخایر سوخت مایع نیز 25 درصد کمتر بود؛ بنابراین هم ناترازی انرژی داشتیم و هم صادرات پایین بود. با این حال، صنعت نفت ایران از ابتدای دولت سیزدهم با وجود ادامه تحریم ها شاهد جهش تولید و صادرات بوده است. در واقع با روی کار آمدن دولت سیزدهم، توجه به بازیابی بازارهای نفتی ایران و احیای ظرفیت های تولید نفت در اولویت قرار گرفت، تا آنجا که پس از چند ماه اعلام شد صادرات نفت ایران 40 درصد افزایش داشته است. روند رشد تولید و صادرات نفت ایران در سال 1401 نیز ادامه داشت تا آنجا که در سال 1401، 190 میلیون بشکه نفت بیشتر از سال 1399 و 83 میلیون بشکه بیشتر از سال 1400 صادر ورکوردی تازه در صادرات نفت ثبت شد.

این افزایش صادرات نفت البته به گواه آمارهای بین المللی نیز تایید شده و ایران توانسته است با فروش نفت بیشتر و دریافت پول آن، شرایط اقتصادی خود را در دولت سیزدهم بهبود بخشد.

آن گونه که وزیر نفت تاکید کرده سازمان های بین المللی اعتراف می کنند که ایران هیچ گونه مانعی در فروش نفت ندارد و در عین حال تخفیف فروش نفت را هم تکذیب کرده و گفته است که در حال نزدیک کردن قیمت فروش نفت خام صادراتی ایران به قیمت های جهانی هستیم. شبکه خبری بلومبرگ به بررسی روند صادرات نفت ایران از ابتدای سال 2023 میلادی پرداخت که در این گزارش از رشد 50 درصدی صادرات نفت و میعانات گازی ایران در این مدت خبر داده است.

همچنین بنا بر آمارهای موسسه کپلر، با وجود پابرجا بودن تحریم های امریکا، صادرات محموله های نفت خام ایران از پاییز گذشته 2 برابر شده و در ماه مه سال 2023 میلادی به یک میلیون و 600 هزار بشکه در روز رسیده است.

مطابق با آمار صندوق بین المللی پول، تولید نفت ایران در سال گذشته میلادی (2023) با افزایش 500 هزار بشکه ای نسبت به سال قبل از آن مواجه شد و به 3.1 میلیون بشکه در روز رسید.

طی سه سال فعالیت دولت سیزدهم رشد بخش نفتی اقتصاد ایران دو رقمی بوده است. این بخش در سال 2021 رشد 10.1 درصدی، در سال 2022 رشد 10 درصدی و در سال 2023 رشد 15 درصدی داشته است.

بر اساس این آمار، تولید نفت ایران در سال 2023 با افزایش 500 هزار بشکه ای نسبت به سال قبل از آن مواجه شد و به 3.1 میلیون بشکه در روز رسید. پیش بینی شده است در سال 2024 نیز تولید نفت ایران 100 هزار بشکه افزایش یابد و به 3.2 میلیون بشکه در روز برسد. اما آیا ادعای جعفرزاده ایمن آبادی درباره حراج نفت ایران درست است؟ باید توجه داشت که درحال حاضر مقصد اصلی صادرات نفت ایران پالایشگاه های خصوصی چین است و عمده فروش نفت روسیه از اروپا به هند تغییر پیدا کرده و در چین نیز روس ها در بازار رسمی پالایشگاه های دولتی این کشور حضور دارند. در نتیجه رقابت ایران و روسیه به دلیل تفکیک بازارها به حداقل ممکن رسیده است. کافی است که به آمار گمرک ایران مراجعه کنیم که بر مبنای آن درآمد نفتی کشور در سال 1402 معادل 35 میلیارد و 870 میلیون دلار بوده است. انتشار اطلاعات گمراه کننده در مورد نحوه فروش نفت خام توسط دولت در حالی انتشار می یابد که بنا بر اعلام رسانه‎ های بین المللی، ایران بیش از هر زمان دیگری در 6 سال گذشته نفت صادر می کند و درآمد ایران سالانه به 35 میلیارد دلار رسیده است. ظاهرا آقای نماینده سابق علاوه بر مراجع خارجی، حتی آمار داخلی را نیز به درستی بررسی نمی کند. براستی آیاجعفرزاده ایمن آبادی با این دروغ پردازی ها آب به آسیاب دشمن نمی ریزد؟

برش

تخفیف در بازار نفت منطقی است

هرچند در شرایط تحریم و به دلیل ایجاد ریسک، هزینه صادرات نفت ایران در قالب تخفیف بیشتر می شود اما این رقم به هیچ وجه به معنای حراج نیست. به گونه ای که حتی خبرگزاری رویترز نیز در یک عقب نشینی منطقی، رقم تخفیف هر بشکه نفت ایران را در حدود 5.5 الی 6.5 دلار و حتی در برخی معاملات به میزان 4.5 تخمین می زند. با توجه به قیمت 83 دلاری نفت ایران، این میزان تخفیف کمتر از 10 درصد و حتی نزدیک به 5 درصد از بهای نفت کشور بوده که در شرایط بازار امری طبیعی است. البته کشورهای غیرتحریمی نیز در برهه هایی حاضر به ارائه تخفیف برای افزایش فروش و درآمدزایی نفتی شده اند.