به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه « مسجد کبود » در نشریات گروه « هنر و معماری »

  • علی نعمتی بابای لو*، نوا مطمئن

    کاشیکاری از بهترین شیوه های آرایه بندی در معماری بوده و سابقه کاربرد آن در معماری اسلامی ایران به اواخر قرن چهارم ه.ق می رسد. مسجد مظفریه یا کبود تبریز (گوی مسجد) به لحاظ کاربرد کاشی نقطه اوجی در هنر اسلامی ایران محسوب می شود. در نگاه اول کاربرد وسیع کاشی معرق در این مسجد چشمگیر است که از ظریفترین نمونه های آن در ایران بوده و اصلیترین گونه تزیینی به کار رفته در پوشش داخلی و خارجی بنا است. علاوه بر آن، کاربرد انواع دیگری از کاشیها شامل زرینفام، زیرلعابی آبی و سفید، کاشی زرآراسته و نرهکاشی دیده میشود که به طرز ماهرانه و هوشمندانهای در بنا به کار گرفته شدهاند. این مقاله ضمن بررسی کاربرد گونه های مختلف کاشی در مسجد مظفریه به تحلیل کاربرد این گونه ها در بناهای همزمان و پیشین پرداخته و تلاش دارد ضمن پرداختن به تلاش های پیشین برای دستیابی به این فنون، جنبه های نوآورانه کاربرد این گونه کاشی ها را در مسجد مظفریه کنکاش کند؛ بنابراین هدف پژوهش پیش رو، مطالعه کاربرد گونه های مختلف کاشی در مسجد مظفریه بر اساس پیشینه کاربردی آن روش ها در معماری ایرانی بوده و تلاش میکند به این سوال پاسخ دهد که گونه های کاشی به کار رفته در مسجد مظفریه و جنبه های خلاقانه آن نسبت به نمونه های مشابه به کار رفته در گذشته چیست؟ بر این اساس داده ها به روش اسنادی و میدانی جمع آوری و به روش های توصیفی، تحلیلی و تاریخی در این پژوهش استفاده شدهاند. نتایج نشان میدهد که علیرغم استفاده از روش های مرسوم کاشی کاری در مسجد مظفریه، از شیوه های خلاقانهای در طراحی و اجرای کاشی استفاده شده است که سابقه کمتری در این فن دارد.

    کلید واژگان: کاشی, مسجد مظفریه, مسجد کبود, تبریز, معرق, زرین فام, زراندود, زیرلعابی}
    Ali Nemati-Babaylou*, Nava Motmaen

    The Mozaffaria or Kaboud Mosque of Tabriz can be considered a milestone in the Islamic art of Iran in terms of tilework. At first view، the widespread use of mosaic tiles in this mosque is impressive، but with attention to the surfaces a variety of tiles, including Luster, underglaze blue and white, gilded tile, and glazed bricks can be seen, which are used skillfully and intelligently in the building. Its mosaic tiles are one of the most delicate examples in Iran, and it is the main type of decoration used in interior and exterior decorations. This article،, while investigating the application of different types of tiles in Kaboud Mosque, analyzes the application of these types in simultaneous and previous buildings and tries to address the previous efforts to achieve these techniques and the innovations in Kaboud Mosque. Therefore, this study aims to investigate the tilework types in the Kaboud Mosque based on the developments of tilework in the past and tries to answer the question of what types of tiles and how they have been used in the Kaboud Mosque? Accordingly, data were collected by documentary and field methods, and descriptive, analytical, and historical methods were used in this research. The results show that despite the use of traditional methods of tileworking in Mozafaria Mosque, creative methods have been applied in the design and making of tiles, which have less history in this technique.

    Keywords: Tilework, Mozaffariyeh, Kaboud Mosque, Tabriz, Mosaic, Luster, gilded, underglaze}
  • فاطمه صادقی سعید، یاسر شهبازی، احد نژادابراهیمی

    یکی از ارزشمندترین شاهکارهای معماری ایران، مسجد کبود تبریز می باشد. سال هاست که محققان و معماران زیادی مسجد کبود تبریز را مورد بررسی قرار داده اند. این مسجد شباهت های انکارناپذیری به مساجد عثمانی (با پلان های T شکل معکوس آنها) دارد. با توجه به این موضوع، ما تطبیق پذیری فضایی مسجد کبود را با مساجد عثمانی بررسی کرده ایم. با مطالعه ی مساجد عثمانی، 36 مسجد مشابه را انتخاب کردیم. بر اساس پلان آنها، ما 13 ریزفضا و روابط آنها را در همه مساجد مورد تجزیه و تحلیل قرار دادیم و سپس گراف های هر یک را با استفاده از افزونه ی syntax spaceدر پلاگین گرس هاپر راینو ترسیم کردیم. هدف از این پژوهش، مقایسه مسجد کبود با مساجد عثمانی از نظر تطبیق پذیری فضایی می باشد. در ادامه داده های جمع آوری شده از گراف های تولید شده با استفاده از نرم افزار تحلیل آماری IBM SPSS تجزیه و تحلیل شد. با توجه به روابط فضایی می توان نتیجه گرفت که نیمی از مساجد عثمانی شباهت هایی انکارناپذیر به مسجد کبود دارند. داده های SPSS نشان می دهد که 18 نمونه از 36 نمونه دارای روابط فضایی و سلسله مراتبی مشابه با مسجد کبود هستند، اگرچه نیمی از نمونه ها تفاوت معنی داری دارند. از منظر ارتباط فضایی، مسجد رستم پاشا استانبول با داشتن 5 رابطه فضایی مشابه، شبیه ترین مسجد به مسجد کبود تبریز است.

    کلید واژگان: مسجد کبود, مساجد عثمانی, نحو فضا, تحلیل آماری}
  • اکرم یغموری، پریسا هاشم پور

    شفافیت فضایی، به عنوان یک ویژگی به کار رفته در ساختار فضایی و مرز بین داخل و خارج است و می توان آن را قابلیتی معمارانه برای بسط یک فضای محدود و ارتباط آن با سایر فضاهای مجاور به منظور برخورداری از ظرفیت بیشتر و امکان حرکت بصری، فیزیکی یا ذهنی معنوی به حساب آورد. حال سوال اصلی این است: شفافیت فضایی در معماری ایران به چه نحوی تحقق یافته است؟ با توجه به کم روزن بودن بناها در تبریز به علت شرایط اقلیمی آن، شفافیت اغلب با چه فاکتورهایی به دست می آید؟ هدف از پژوهش حاضر، تبیین و بررسی شفافیت در معماری اسلامی و چگونگی رسیدن به شفافیت در بناهای سنتی اقلیم سردسیر می باشد که با توجه به کاهش روزنه ها در بناهای این اقلیم لزوم بررسی میزان شفافیت دراین منطقه مورد توجه قرار گرفت. پژوهش حاضر بر پایه پژوهش موردی، بر اساس داده های حاصل از اسناد کتابخانه ای و مشاهده میدانی است. برای تحلیل این موضوع ضمن بررسی انواع شفافیت در معماری اسلامی ایران، بناهای امامزاده سید حمزه و مسجد کبود به عنوان مطالعه موردی برای بررسی فاکتورهای شفافیت، در اقلیم سرد انتخاب گردیدند. این دو بنا با وجود وجه اشتراک آنها در مذهبی بودن، ساختار فضایی متفاوتی دارند. یافته های تحقیق نشان می دهد که ساختارفضایی عامل مستقلی برای پیش بینی شفافیت بنا نیست. ضمن این که شفافیت فضایی در معماری ایرانی صرفا شفافیت بصری نبوده و شامل شفافیت ادراکی و معنایی نیز می باشد، که در اقلیم سرد بیشتر شاهد شفافیت هایی از نوع ادراکی و معنایی می باشیم. لذا معمار بنا برای رسیدن به حس فراخی و سیالیت در فضا، عوامل مختلفی را متناسب با کالبد بنا و شرایط محیطی در نظر گرفته است تا مخاطب شفافیت فضایی را در آن حس نماید.

    کلید واژگان: شفافیت, معماری سنتی, اقلیم سرد, مسجد کبود, امامزاده سیدحمزه}
  • حسن ستاری ساربانقلی*، مهسا عبادپور

    یکی از عرصه هایی که اندیشه، مفاهیم فکری و فلسفی و آداب ورسوم بشر در طول تاریخ در آن نمود یافته است، معماری و سازه های معماری بناهاست و بشر از این طریق در تلاش بوده تفاوت های فرهنگی خود را با ملل دیگر به رخ بکشد. آثار برجای مانده از بناها و اماکن مذهبی و تاریخی نشان می دهند که در طول تاریخ، آمیزه های دینی به منظور محرزکردن موجودیت خود و جاودانه ساختن آمیزه های دینی از هنرهای تجسمی بهره جسته اند که یکی از نمونه های بارز آن معماری است که همواره ارتباط تنگاتنگی بین هنر و معماری و آیین های مذهبی وجود داشته و با نمود ظاهری پیداکردن آیین های مذهبی، باعث شده این اماکن خود به منزله نمادی از آیین ها در آیند. با توجه به اهمیت موضوع، مقاله حاضر به دنبال پاسخ گویی به این پرسش است که دین اسلام و زرتشت چگونه در فرم یابی اماکن مذهبی خود تاثیر گذاشته اند؟ به منظور پاسخ گویی به این پرسش از روش مطالعه تطبیقی تاریخی استفاده شده و اساس گردآوری اطلاعات و داده ها به روش کتابخانه ای و میدانی استوار بوده است. نتایج حاصل از بررسی تطبیقی نمونه های مطالعه شده نشان داده اند که مسجد کبود و آتشگاه آدریان قوام و زیبایی و ذوق هنری خود را از اندیشه ها و آمیزه های دینی اسلام و زرتشت به عاریت گرفته اند. درنهایت با مقایسه تطبیقی مسجد کبود و آتشگاه آدریان گفتنی است که مفاهیم و آمیزه های دین اسلام در تمامی جنبه های منظر آیینی جلوه نموده است؛ هم در نماد و اسطوره هم در کالبد، اما به لحاظ فعالیت و عملکرد و مراسم هایی که در مسجد کبود برگزار می شود در قیاس با آتشگاه کمتر به نظر می رسد و منظر آیینی زرتشتی در این مجموعه بیشتر به دلیل مراسم ها و نمادهایی که در مجموعه وجود دارد به تصویر کشیده می شود.

    کلید واژگان: منظر آیینی, دین اسلام, دین زرتشت, مسجد کبود, آتشگاه آدریان}
    Hassan Sattari Sarbangholi *, Mahsa Ebadpour

    One of the fields in which human thought, intellectual and philosophical concepts and customs have been manifested throughout history is the architecture and architectural structures of buildings, through which humans have been trying to show off their cultural differences with other nations. Remaining works of religious and historical buildings and places show that throughout history, religious mixtures have benefited from visual arts in order to establish their existence and make religious mixtures eternal, which is one of the clear examples of that architecture, which always has a close relationship between art and Architecture and religious rites have arisen and with the appearance of religious rites, these places have become a symbol of the rites, considering the importance of the subject, the present article seeks to answer the question of how Islam and Zoroastrianism in Have they influenced the design of religious places? In order to answer this question, the comparative-historical study method has been used, and the basis of collecting information and data in this article is based on the library and field method, the results of the comparative study of the studied samples showed that the Blue Mosque and the Atashgah of Adrian Qavam and They borrowed their beauty and artistic taste from the religious ideas and mixtures of Islam and Zoroastrianism. Finally, with a comparative comparison of the Blue Mosque and Adrian's cremation ground, it can be said that the concepts and mixtures of the Islamic religion have been manifested in all aspects of the ritual landscape, both in symbols and myths, and in the body, but in terms of activity and performance and the ceremonies held in the Blue Mosque in comparison with The fire pit is less visible and the Zoroastrian ritual landscape is depicted in this collection mostly because of the ceremonies and symbols that exist in the collection.

    Keywords: Ritual Landscape, Islam Religion, Zoroastrian Religion, Tabriz Blue Mosque, Adrian's Fireplace}
  • سعیده جوشقانی، محمدکاظم حسنوند*، محمد عارف
    بیان مسئله

     تزیینات با ارزش ترین بخش هنر اسلامی است. به این سبب که می تواند عقاید مذهبی و جلوه های فرهنگ وهنر این دوران را بازتاباند و با تمام فرازونشیب هایی که در طول قرن ها داشته، توانسته به طور چشمگیری خود را گسترش دهد و با بیانی یگانه در اقلیم های مختلف آثاری جاودانه از خود بر جای گذارد. در میان انواع تزیینات معماری، کاشی کاری و نقاشی ضمن آنکه بیشترین توجه معماران مسلمان را به خود جلب کرد، از دلایل بسیار مهم و موثر در نمود زیبایی و عظمت بناهای اسلامی است.

    هدف پژوهش

     هدف اصلی پژوهش مطالعه و بررسی نقوش تزیینی دو مسجد کبود مزارشریف و سلطان احمد است. تزیینات بی مانند این دو مسجد از آن جهت مقایسه می شوند که موارد مشابه و غیرمشابه در نقوش تزیینی به کار رفته روی کاشی کاری ها را که با الهام از طبیعت و تاثیرات قومی و منطقه ای و برگرفته از هنر ایران باستان و ایران اسلامی است، شفاف سازند.

    روش پژوهش

    این تحقیق به روش مقایسه و تطبیق نقوش تزیینات دو مسجد با استفاده از جدول هایی به روش توصیفی-تحلیلی انجام شد و در این راه از اسناد مکتوب و تحلیل داده ها نیز کمک گرفته شد.

    نتیجه گیری

    خاستگاه نقوش تزیینی در دو بنا ریشه ایرانی دارد اما هر منطقه سازوکار مخصوص و خلاقانه خود را برای بومی کردن طرح ونقش خود به کار بسته است. تزیینات کاشی های به کاررفته در دو مسجد سازگار با دستورات دین اسلام ساده و انتزاعی شده و به جای طبیعت گرایی از تزیینات گیاهی و هندسی و نمادگونه استفاده شده است. این سبک علاوه بر زیباساختن معنا و نشانه هایی از نظم، کثرت و وحدت را نیز نمایان می کند و بر انسجام فضای روحانی محیط می افزاید.

    کلید واژگان: معماری اسلامی, تزیینات, نقوش, مسجد کبود, مسجد سلطان احمد ترکیه, مسجد مزارشریف افغاستان}
    Saeedeh Joshaghani, MohammadKazem Hasanvand *, Mohamad Aref
    Problem statement

     Decoration is the most valuable part of Islamic Art. Decoration can reflect the religious beliefs and manifestations of culture and art of the Islamic period and with all the ups and downs it has had over the centuries, it has been able to expand significantly and leave lasting works through unique and unified expressions in different climates. Among all kinds of architectural decorations, tiling and painting are the most attractive among Muslim architects and are considered the most important and effective factors in the beauty and grandeur of Islamic buildings.

    Research objective

    The main purpose of this study is to examine the decorative patterns of the two ‘Kabud’ (blue) mosques of ‘Mazar-e-Sharif’ and ‘Sultan Ahmed’. The unique decorations of the blue mosques are compared to clarify the similar and dissimilar items in the decorative designs used on the tiles, which are inspired by nature and ethnic and regional influences and are derived from the art of ancient Iran and Islamic Iran.

    Research method

    The results were obtained by comparing the decorative patterns of the two mentioned mosques using the descriptive and analytical methods with the help of the tables, written documents, and data analysis.

    Conclusion

    ​​The origin of decorative patterns in the two buildings is rooted in Iran, but each region has used its own mechanism and creativity to localize the designs. The tiling decorations used in the two blue mosques of ‘Sultan Ahmed’ and ‘Mazar-e-Sharif’ are simple, with emphasis on the commands of Islam, and are abstracted from nature in a vegetal, geometric and symbolic manner. Along with beautification, they have meanings and show order, multiplicity, and unity, and add to the coherence of the spiritual atmosphere of the environment.

    Keywords: Islamic architecture, Patterns, Blue Mosque, Sultan Ahmed Mosque of Turkey, Mazar-e-Sharif Mosque of Afghanistan}
  • حبیب شهبازی شیران*، سید مهدی حسینی نیا، علیرضا حسینی صدر

    مسجد کبود در دوره ترکمانان قراقویونلوها به استناد وقف نامه آن، به دستور و نظارت جان بیگ خاتون (زن جهانشاه) ساخته شده است. در وضعیت کنونی، نقشه بنا شامل یک گنبد مرکزی، یک هشتی و یک شبستان گنبددار است. بنا از دید فنی حاوی ظریف ترین آثار کاشی معرق بوده و تنوعی از نقش های کاشی را در خود جای داده است. از لحاظ تزیینات هنری این بنا دارای جایگاه ویژه ای در معماری ایرانی بوده، به طوری که، از آن در منابع اسلامی، به نام فیروزه اسلام نام برده شده است. تنوع در طرح، نقش، انواع خطوط، مضامین کتیبه نگاری و مفاهیم مذهبی از ویژگی های شاخص بنا است. بر این اساس، پرسش اصلی این پژوهش بدین صورت مطرح می گردد: کدام مضامین نوشتاری در این مسجد با تفکرات فرقه حروفیه جلوه گر شده است؟ مقاله حاضر با روش تحقیق تاریخی-تحلیلی تدوین گردیده و در نظر دارد از یک طرف، به بررسی بستر های مذهبی و مفاهیم اندیشه های فرقه حروفیه پرداخته و از طرف دیگر، تاثیر تفکرات این فرقه را در مضامین کتیبه نگاری مسجد کبود تبیین نماید. تجزیه و تحلیل یافته ها به صورت کیفی و اطلاعات به دست آمده از مطالعات کتابخانه ای و اسنادی و بازدید میدانی گردآوری شده است. نتایج پژوهش حاضر، نشان می دهد پاره ای اعتقاد ات فرقه حروفیان در کنار تصوف و عرفان در شکل گیری مضامین نقوش و کتیبه های این بنا تاثیر به سزایی داشته است. انتخاب برخی از سوره ها (حمد، کوثر، کهف به طور کامل)، آیاتی از سوره های قرآنی (طه، اسراء، رعد، آل عمران)، واژه های قرآنی (هو، حسبی الله، المنه الله)، آیات مقطعه، سوره جمعه، آیت الکرسی، طه و اسماء الهی، اسامی مانند الله، محمد (ص) و حضرت علی (ع)، نشان از تاثیر این فرقه بر برخی از مضامین کتیبه نگاری در این بنا بوده است.

    کلید واژگان: مسجد کبود, کتیبه نگاری, فرقه حروفیه, اعتقادات, مضامین}
    H. Shahbazi Shiran *, S. M. Hosseyni Nia, A. Hoseini Sadr

    The growth of the Sufi group during the Timurid period led to the expansion of monasteries and their activities. At this time, the Timurid rulers respected Sufi sheikhs. From this time until the beginning of the Safavid rule, the monasteries were widely active and in all forms of people's lives, more than ever, there is the domination of religion, mysticism and Sufism, and it was not possible to separate one of them the dominance of religion, mysticism and Sufism can be seen, and it was not possible to separate one of them. When Sufism was perfecting and expanding, Scholars of this group in order to achieve their goals, they built monasteries and modernized Shiite and Sufi monasteries and customs in different parts of the country. Azerbaijan, especially Tabriz, also became the base of Sufism and one of its proliferated sects, like the alphabet. Undoubtedly, the study of religious buildings of this period will illuminate new angles of ideas and thoughts of sects. From this perspective, it seems that the Blue Mosque is one of the most important buildings in this regard. Therefore, by carefully analyzing the inscriptions of the building, we can understand the idea of artists in choosing their themes. The Blue Mosque was built during the Qaraqoyunlu Turkmen period, according to its endowment letter, on the orders and under the supervision of Jan Beighe Khatun (Jahanshah's wife). In the current situation, the plan of the building includes a central dome, a porch and a domed bedchamber. From a technical point of view, it contains the most delicate works of mosaic tiles and has a variety of tile designs. In perspective of artistic decorations, this building has a special place in Iranian architecture, so that it is called Firoozeh Islam in Islamic sources. Variety in design, figure, and types of lines, inscriptional themes and religious concepts are the hallmarks of the building. Accordingly, the main question of this research is posed as follows: what effect did the religious movement of the Hurufieh sect have on the writings and themes of the inscriptions in this building? Paying attention to some building inscriptions and the reason for using their themes has been one of the main objectives of this research. In order to achieve the desired goals and answer the main question of the research, first the decorations of the building were visited and pictures of different types of writings were prepared and then the meanings of the writings were studied using library studies. The way of advancing the discussion is that first, the movement of Hurufieh and their ideas are introduced, and further their influence on some of the decorations of the building by examining the sources, such as the doctrinal principles of this sect and the works that were written at that time e.g. poetry collection of Fazlullah Naeemi and Nasimi and the adaptation to the inscriptions of the building is described. The present study has been compiled by historical-analytical research method. Data and their analysis are qualitative and the method of collecting information is a combination of two methods field, library and documentary. (Identify, study, classify information, and analyzing them on the subject under study). The inscriptions used in connection with the ideas of the Hurufieh sect in the Blue Mosque are as follows: Cross letters, Ayat- Al-Kursi and Taha, Surah Al-Hamad, Surah Al-Kahf, Surah Al-Jumu'ah, Surah Al-Kawthar, the word Huwa (he is), verses including. The most generous throne. Say God is enough. God suffices - everything works in its own way, verse 18 of Surah Al-Omran, the names of God, the prohibition of denial, the word God, the names of the prophets, the name of Muhammad (PBUH), Ali (PBUH). According to the aims and questions of the research, it has been determined that the influence of this group's thoughts along with the spread of Sufism and mysticism in this period in selecting some of the contents of inscription writing for the building has been well prevented. Using Surahs (Hamad, Kawthar and Kahf completely), Quranic verses (Taha / 5, Esraa / 84, Raad, 43, Al-E-Omran / 18), Quranic words (Hi is, Say God is enough. God suffices), segment Verses , Surah Jumu'ah, Ayat-Al-Kursi and Taha and the names of God, Allah, Muhammad (PBUH) and Imam Ali (PBUH) and issues such as the importance of Friday prayers, the names of the prophets, shows the influence of this sect on the selection of some inscription themes in this building. According to the descriptions on the inscriptions and their content it should be said that the ideas of the Hurufieh sect have had a great impact on their main base, Tabriz, and the surrounding areas, as in some parts of the west of the country, the remnants of this idea as Ahle-Haqq (Ali Allahi) still exist.

    Keywords: kaboud mosque, Inscription, Horofieh sect, Beliefs, contents}
  • شبنم محمدزاده *، سید امیر منصوری
    سازمان فضایی شهر، امری ذهنی و بیانگر نظم حاصل از ارتباط میان عناصر شهر است. شناخت شان و نقش یک عنصر شهری در کلیت شهر، منوط به تشخیص چگونگی رابطه آن با سازمان فضایی یا به عبارت دیگر انتظام شهر به مثابه یک سیستم و کل است. هدف پژوهش حاضر این است که بر اساس نظریه سازمان فضایی شهر، به بررسی ارتباط میان مجموعه مظفریه با شاخص های سازمان فضایی شهر تبریز و به عبارتی نقش این مجموعه در سیستم کلی شهر از زمان قراقویونلوها تا دوره قاجار بپردازد. مقصود از نقش سیستمی مجموعه مظفریه، کارکرد صرف آن نیست، بلکه این پژوهش، علاوه بر کارکرد و ویژگی های مستقل این مجموعه، در پی کشف ویژگی هایی است که در ارتباط با سایر اجزاء و عناصر شهر تعریف شده اند. روش تحقیق در این پژوهش از نوع توصیفی-تحلیلی و استنتاجی-اکتشافی بوده و در جمع آوری اطلاعات از شیوه کتابخانه ای بهره برده شده است. نتایج پژوهش نشا ندهنده تاثیرپذیری و تاثیرگذاری متقابل و پراهمیت مجموعه مظفریه و سازمان فضایی شهر تبریز بر یکدیگر و نقش اساسی این مجموعه در ادراک ساکنین از کلیت شهر و شک لگیری هویتی واحد بوده است.
    کلید واژگان: مجموعه مظفریه, مسجد کبود, سازمان فضایی شهر, مرکزیت, ساختار, قلمرو}
    Shabnam Mohammadzadeh *, Seyed Amir Mansouri
    Urban spatial organization is a subjective issue, reflecting the order resulted from the relationship between the city’s elements. Understanding the position and role of a city element in the city as a whole requires discovering its relationship with the spatial organization. In other words, the city’s order is like a system and a whole. Based on the theory of city’s spatial organization, the current study is an attempt to investigate the relationship between Mozafaria Complex and the city’s spatial organization indicators in Tabriz City. In other words, this study examined the role of this complex in the whole system of the city from the time of the Qara Qoyunlu to the Qajar. In this study, the systemic role of Mozafaria Complex is not limited to its function and its features. The impetus behind this study is to discover the features defined in relation to other elements of the city. The method of the study is descriptive-analytical and deductive-exploratory; the library-research method was also used for data collection. The results indicate the significant effect of Mozafaria Complex and the spatial organization of Tabriz City on each other. This study also shows this complex plays a fundamental role in citizens’ perception of the city as a whole and its identity formation.
    Keywords: Mozafaria Complex, Kabud mosque, The city’s spatial organization, Centrality, Structure, Territory}
  • حبیب شهبازی شیران*، سید مهدی حسینی نیا، مهدی کاظم پور

    مسجدکبود تبریز از آثار متعلق به ابوالمظفرجهانشاه از دودمان ترکمانان قراقویونلوها است. این بنا در سال 870 هجری قمری به کوشش و نظارت جان بیگ خاتون (زن جهانشاه) پایان پذیرفت. در این مسجد نقوش مختلفی از قبیل: نقش های گیاهی، هندسی و کتیبه ای در تزیینات کاشیکاری، مشاهده می شود. کتیبه های مسجد که عمدتا با دو خط کوفی و ثلث کار شده اند با نگاره های اطراف خود ارتباط مستقیم داشته و به آن‏ها جنبه اعتدال و هماهنگ بخشیده اند. هدف اصلی این مقاله، مطالعه و کشف تاثیرات عرفان و تصوف از جمله مذهب حروفیه بر انتخاب مضامین کتیبه ها و نوشته های تزیینات مسجد کبود تبریز می باشد. در این پژوهش، روش تحقیق از نوع توصیفی-تحلیلی و هدف از نوع کیفی می باشد. گردآوری اطلاعات به دو طریق میدانی و کتابخانه ای صورت گرفته است که در این راستا در مطالعات کتابخانه ای ابتدا اسناد و مدارک مورد بررسی قرار گرفته اند و در راستای مستند نگاری تزیینات مسجد کبود، مطالعات میدانی صورت گرفته است. در مرحله آخر براساس اطلاعات جمع آوری شده تجزیه و تحلیل اطلاعات صورت پذیرفته است. بنا بر یافته های تحقیق مشخص گردید که: از میان رنگ ها، دو رنگ آبی لاجوردی (در زمینه کتیبه ها) و سفید (در نوشتن خط متن کتیبه) رنگ غالب در تزیینات این مسجد می باشد که به لحاظ نمادین، این دو رنگ، با عقاید عرفا ارتباط مستقیم داشته و به نوعی نمودی از اعتقادات عرفا در تزیینات این مسجد به حساب می آیند. همچنین انتخاب انواع نقش شمسه ها و ذکر کلمات قصار عرفانی به عنوان مضامین این نقوش، نشان از تاثیر عرفان و تصوف در تصویر‏گیری تزیینات این بنای بزرگ دوره قره قویونلوها دارد. در پایان این نتیجه حاصل می‏شود که تحولات مذهبی سده نهم هجری قمری مانند اعتقاد حروفیان در کنار تصوف و عرفان در تصویر گیری مضامین نقوش و کتیبه های این بنا تاثیر بسزایی داشته است.

    کلید واژگان: آق قویونلوها, مسجد کبود, کتیبه نگاری, تصوف, عرفان, مذهب حروفیان}
    Habib Shahbazi Shiran*, Seyed Mehdi Hosaini Niya, Mehdi Kazempour

    Kabud masque belongs to Abul al – Mozaffar Shah Jahan from Turkaman Agh Quyunloo tribe. The build ing was finished in 870 AH by Jan Beyg Khatoon (Ja han shah’s wife). There are various plant and geomet ric features and inscriptions in the masque. The masque inscriptions are mostly created by two Kufi and Tholth writing and are related to the surrounding illustrations and give them harmony. In this research, we have tried to study the impact of mysticism and Sufism among Hurufiye religion (faith) on selecting contents of inscriptions and writings. The research method is descriptive _ analytic. The library method and on-site visiting have been used for data collec tion. The results indicate that azure blue has the most variety in the inscription basis and white in their con text. These two colors are symbolic in mysticism and Sufism. Choosing the kind of Shamseh features and mentioning mystic apothems show the impact of mysticism and Sufism on the form of ornamentations of the important buildings in Qara Qoyunloo era. At last, we have concluded that the religious changes in the 9th century like Horufiye beliefs within mysticism and Sufism have had the main compact on the form and contexts of inscriptions and features of the building. The Blue Mosque, as the most important work of Qaraqouyunlu dynasty, has a special place in the art of tile and inscription of Iran, which technically contains the most delicate works of mosaic tiles and includes a wide variety of tile designs. Also, in terms of design, it has interesting religious concepts, and in terms of inscription, it has a variety of lines embed ded in novel writing methods. According to the au thors, the blue color in this building and other build ings indicates that the Muslim architects want to as cend from the earth science and to get to the superior space. The blue color recalls the breadth of the clear sky. The white color that was used most for the Quranic inscriptions was among the colors that were recommended to be used by the Prophet. This color is in the references and symbols of Sufism and mystic features. In summary, the two colors of azure blue and white in Islamic art are symbolic and have been considered a lot. With regard to the cadre for the inscriptions, it should be noted that in this collection of designs, shades are used more than other designs. It should be said that the selection of the role of the candle in this collection is not a coincidence. This role is rooted in the deep mystical concepts of Sufism such as the pre-eminence of God, the light and the sky.

    Keywords: Agh Quyunloos, Kabud masque, scrolling, mysticism, Sufism, Huroofiye religious}
  • مازیار آصفی، مرتضی شجاری، صفا سلخی خسرقی
    مساجد سنتی در معماری اسلامی به گونه ای طراحی شده اند که به واسطه ی ویژگی سیالیت خود، مرحله به مرحله ناظر را دعوت به تجربه ی حرکت از درجات پایین تا به درجات عالی تر می نماید. بطوریکه مراتب تکاملی انسان در حکمت صدرایی، قابل انطباق با مراحل حرکت در معماری می باشد. هدف این مقاله شناسایی چگونگی اثربخشی حرکت در فضای معماری در به کمال رسیدن ناظر آن است. روش تحقیق منتخب از نوع تفسیری است که ارتباط محرکهای فضای سیال را با حرکت جوهری نفس آدمی در متن یک تجربه ادارکی ناظر ازفضا بازگو می کند. یافته های تحقیق اشاره به این نکته دارد که موفقیت یک اثر معماری زمانی است که فضا حالت خنثی نداشته و ناظر خود را متاثر سازد. چنین فضایی که ناظر را ترغیب به حرکت کرده و عنان چشم، پا و ذهن مخاطب را از دستش خارج کرده و در مسجد کبود تبریز این امر به خوبی قابل مشاهده است.
    کلید واژگان: حرکت جوهری, به کمال رسیدن ناظر, تجربه ادارکی فضا, فضای سیال, مسجد کبود}
    Maziar Asefi, Morteza Shajari, Safa Salkhi Khasraghi
    Traditional mosques in Islamic architecture are designed in a way that due to their characteristics of fluidity, gradually, get spectator to experience movement from lower levels to higher ones. So that levels of human evolution in Sadra’s wisdom are applicable to stages of motion in architecture. The purpose of this paper is to identify how motion in architectural space has impacts on the completion of its observer. The selected research method is interpretation which explores the relationship between drives of the fluid space with the Substantial Movement of human’s soul in the context of a perceptual experience by space observer. The findings point to the fact that the success of a work of architecture is when space is not neutral and affects its supervisor. When such a space encourages observer to move while gets the eyes, feet and mind of him out of his hand and this is clearly visible in Tabriz Blue Mosque
    Keywords: substantia, movement, perfection of observer, space perceptual experience, space fluidity, Tabriz Blue Mosque}
  • مهناز پیروی، محمدباقر کبیرصابر*
    حفاظت جامع یکی از رویکردهایی است که در پی اعتبار یافتن پارادایم پایداری و متاثر از تفکرات ملهم از این پارادایم، در مغرب زمین ظهور پیدا کرده است. این رویکرد پس از چندین دهه تجربیات نوین در زمینه حفاظت از بافت های با ارزش شهری، به عنوان راهکاری مطلوب مورد توجه متخصصان قرار گرفت؛ زیرا این قابلیت را داشت که ضمن توجه به ارزش های مادی و معنایی محیط های تاریخی، متوجه به تامین نیازهای شهر و شهروندان نیز باشد. در این رویکرد، کسب شناخت از پیشینه مکان، شرط لازم برای یک اقدام معرفت پایه و ثمربخش می باشد. در این مقاله برای تبیین اهمیت این امر و همچنین تذکر تبعات غفلت از آن، نتایج یک مطالعه که بررسی فرجام محوطه تاریخی مسجد کبود تبریز در دهه هفتاد شمسی می باشد، ارائه شده است. در آن زمان مداخلات ناسنجیده و شتاب زده در این محوطه تبعات جبران ناپذیری را بر هویت آن وارد نمود و منجر به فقدان همیشگی بخشی از ساختار تاریخی محوطه و در نتیجه تاریخ شهر شد. با درک آنچه گفته شد، پژوهش حاضر متوجه این پرسش است که غفلت از بررسی های علمی برای حصول شناخت نافذ از پیشینه مکان، منجر به چه تبعاتی برای محوطه پیرامون مسجد کبود شده است؟ این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی انجام یافته است. از نتایج پژوهش، تبیین این موضوع است که سایت مورد مطالعه که قدمتی برابر با عصرآهن دارد و در طول تاریخ، بارها استقرار جوامع انسانی در آن برقرار بوده است؛ هویت و منزلتی دارد که تاکنون متناسب با شان آن رفتار نشده است. همچنین تصمیمات متفرق حوزه های مختلف مدیریت شهری، برای سرنوشت این محوطه زیان بار بوده است. اگر در مداخلات دهه هفتاد شمسی مدیران و کارشناسان تصمی مگیرنده برای این محوطه، متوجه رسالت و مسئولیت اجتماعی خود می بودند و الزام به برخورد عالمانه و معمارانه با چنین محیط ارزشمندی را می داشتند؛ پیش از هر عملی، نسبت به اتخاذ یک راهبرد طراحی متناسب با شان محیط اقدام می نمودند و از بروز بحران های بعدی جلوگیری به عمل می آمد.
    کلید واژگان: حفاظت جامع, پیشینه تاریخی, لایه شناسی, مسجد کبود}
    Mahnaz Peyrovi, Mohammadbagher Kabirsaber *
    During the recent years and following several decades of modern experiences in valuable urban texture conservation, Integrated Conservation approach has been considered as a more favorable solution by urban restoration experts. This viewpoint which covers extensive material and spiritual dimensions takes into account the commitment to supply current needs of the city and citizens along with the commitment to support the historical values. But having full knowledge of historical and site structure evolutions is one of the requirements for adopting this approach. The purpose of having such knowledge is to provide a background for a knowledge-based action in line with promoting the quality of the proposed plans; an issue that has unfortunately gained little attention in most of the contemporary interventions in the historical textures of Iranian cities. Historical texture of Iranian ancient cities is one of the main fields affected by the thoughtless and tactless developments. The measures that have been taken in these valuable regions, have often affected the historical and even functional identity of them. An obvious example of this claim is the inadvertent interventions in Tabriz Blue Mosque historical site, resulted in irreparable consequences for the historical prestige of the Two decades ago, i.e. in the early 70s (Hijri Shamsi), simultaneous to civil actions after war, the city governors with the consultation, cooperation and investment of a cultural institute in Tehran tried to destruct interwoven texture around the Blue Mosque. The purpose of this group in destructing the historical structures, was to bare, or in other words, clarify the physical appearance of the
    Blue Mosque in urban landscape; in addition, another goal was designing and constructing trading complexes around it in order to return the capital and interest. This project that had a high process speed at first and it was expected to end soon, suddenly faced with a crisis and got stop for several years. The situation was another manifestation of “development and conflict” discussion in the third world societies. Although project managers insisted on work continuation and completion, resistance and opposition of public opinions especially the cultural sympathetic strata of the city became a barrier to it. Generally, it should be mentioned that although this non-expertise actions did not merely focus on destruction of architectural buildings and heritage around the Blue Mosque, but it totally destructed a
    wide section of subsurface works hidden in lower layers. The present research has an environmental consideration and reflection while “Integrated Conservation” approach has become the basis of discussion in this. By understanding the mentioned issues we try to find an answer to the question: what is the role of layer study analysis in remaining traces from the excavation at surrounding site of Tabriz Blue Mosque in promoting the quality of the proposed plans for this site. This study has used a descriptive-analytical method of research and the findings indicate that more attentions should be paid by the programmers to this site which has a considerable antiquity dating back to Iron Age as a place in which human societies were settled during several millennia. The findings of this study further reveal that haphazard decisions in different districts of urban designing management have been harmful and evil for the fate of this site. If Integrated Conservation approach had been adopted to save and organize it from the beginning, the aforesaid site could now be an active and attractive cultural pole while preserving its true dignity. Now, for saving this historical site, it is necessary to provide a reasonable and long-lasting protection opportunity, from the viewpoint of Integrated Conservation approach.
    Keywords: Integrated Conservation, Historical Precedent, Layer Study, Blue Mosque}
  • محمدباقر کبیرصابر، حامد مظاهریان، مهناز پیروی
    مسجد کبود تبریز یکی از نفایس معماری ایرانی است که با وجود اهمیت بی بدیل این بنا در منظومه میراث معماری ایرانی، ابهاماتی درباره آن وجود دارد. مقاله حاضر به بررسی یکی از این ابهامات می پردازد که درباره ویژگی های سبکی این مسجد است،. دلیل تردیدها درباره شیوه معماری این بنا، مربوط به هندسه پلان و ترکیب حجمی خاص آن است که باعث شده این بنا از دیگر نمونه های معماری مسجد در ایران متمایز باشد. شیوه معماری این بنا اگرچه باب جدیدی در طراحی مسجد در معماری ایرانی گشود، لکن نتوانست اشتیاق و رغبت معماران بعدی را برای تکرار و تکمیل فرم آن برانگیزد؛ لذا اندیشه به کاررفته در آفرینش معماری مسجد کبود تبریز، همچون تک ستاره ای بود که برای یک بار درخشید و سپس خاموش شد. نوشتار حاضر در پی پاسخ گویی به این پرسش هاست: 1. هویت معماری مسجد کبود تبریز ریشه در فرهنگ معماری کدام سرزمین دارد؟ 2. اگر ترکیب حجمی این بنا برگرفته از الگوهای معماری وارداتی است، پس چرا فرم های معماری ایرانی در سیمای آن موج می زنند؟ 3. در تکوین نهایی این اثر معماری، اتمسفر فرهنگی ایران قرن نهم چگونه و به چه میزان اثرگذار بوده است؟
    این پژوهش به لحاظ محتوا، با روش توصیفی تحلیلی انجام شده و در مرحل ه مطالع ه تطبیقی با دیگر نمونه های معماری، از روش بررسی قیاسی نیز بهره گرفته شده است. در این مقاله، نتیجه می شود که بنای مسجد کبود تبریز هرچند شباهت فرمی به برخی آثار معماری عثمانی دارد، معماران سازنده آن که هنرم ن دان ایرانی خطه آذربایجان بودند، با کاربست تفکر بومی و فنون سنتی، چنان فرم وارداتی این مسجد را با عناصر فرهنگ معماری ایرانی آمیخته ساخته اند که محصول نهایی، سیمای معماری ایرانی به خود گرفته و بخشی از آن شده است.
    کلید واژگان: فرم معماری, ویژگی های سبکی, معماری ایرانی, معماری عثمانی, مسجد کبود}
    Mohammadbagher Kabirsaber, Hamed Mazaherian, Mahnaz Peyrovi
    The present paper intends to answer the ambiguities which are proposed about the form originality of Tabriz Blue Mosque. The reasons for uncertainties about the form originality and the architectural method of this building are related to its planning method and special volumetric composition that have led it to be distinguished from other architectural types of mosques in Iran، in a way that، from the viewpoint of form pedigree no similar building can be found before or after it that indicates the logical sequence of a special architectural experience. So، in the architectural background of Iranian mosque، the idea used in architectural creation of Tabriz Blue Mosque is such a single star that shone only once and disappeared. Based on what is mentioned، the present paper intends to answer the following questions: A) In which country’s architectural culture the architectural identity of Tabriz Blue Mosque is rooted? B) If the volumetric composition of this building is retrieved from the imported architectural patterns، why does its image manifest Iranian architectural elements? C) How and to what extent the final development of this architectural monument is influenced by cultural atmosphere of the Tabriz of ninth century? From the viewpoint of nature and content of discussion، this paper has been written in a descriptive-analytical method and in the stage of comparative study with other architectural models، the deductive method of investigation is also utilized. It can be inferred that although the Blue Mosque building belongs to some Ottoman architectural monuments from the form point of view، the Iranian architects constructing it who were artists from the territory using Azeri method of Iranian architecture، by applying their indigenous thought and traditional techniques، intermingle the imported architectural form of this mosque with Iranian architectural culture in a way that the final product becomes a part of Iranian architectural discourse.
    Keywords: architectural form, form originality, Iranian architecture, Ottoman architecture, Kabood mosque}
  • حسین اسماعیلی سنگری*، وحید ایلایی
  • عیسی حجت، پیمان نصیری نیا
    مسجد کبود از آثار ارزشمند تبریز است که از دیرباز جایگاه والایی در میان مردم شهر و رهگذران داشته است. این مسجدعضوی اززنجیره حیات شهر کهن بوده که بستری را برای مراودات و تعاملات اجتماعی فراهم می آورد و در دوران پهلوی باشکل گیری تغییرات جدید شهری، این جایگاه دستخوش تغییرات اساسی گشت. هدف از این پژوهش، حصول راه کاری در جهت بازیابی منزلت از دست رفته مسجد کبود در زنجیره حیات شهری تبریز است؛ از این رو با استفاده از راهبرد تحقیق تفسیری، نقشه های تاریخی تبریز و اسناد مرتبط با آن مورد تحلیل قرار گرفته است. مقاله حاضر در ابتدا شناختی از مسجد کبود و ریشه های شکل گیری آن ارائه می دهد، سپس به تحلیل جایگاه آن در زنجیره و ساختار حیات شهری در ادوار مختلف تاریخی پرداخته و در ادامه با بررسی وضعیت کنونی مسجد کبود در بافت شهر، نارسایی های پدید آمده را بیان می دارد. سرانجام راه کار احیای مطلوب مسجد کبودبا توجه به کیفیت تاریخی شهر و در ارتباط با محور تاریخی- فرهنگی تبریز در آن دیده شد که با ایجاد گشایشی نمادین در پیشگاه مسجد کبود به عنوان فضای شهری، که محل گذار جاده ابریشم بوده، سعی در بازیابی هویت تاریخی مسجد، بافت و شهر تبریز گردد.
    کلید واژگان: مسجد کبود, شهر تبریز, جاده ابریشم, ساختارشهر, حیات شهری}
    Isa Hojat, Peyman Nasirinia
    The Blue Mosque, one of the valuable architectural elements of Tabriz city, known as the Turquoise of Islamic world, has high status among the people of the city, also among domestic and foreign historians and travelers, ever since its establishment. The Blue Mosque has always played a dynamic role in Tabriz’s continuum of urban life and provides a proper setting for social interactions. Up to early in this century, the Blue Mosque, despite numerous damages and demolitions, had its privileged place in the city, until the large-scale interventions, which took place during the First Pahlavi’s era and changed the face of the city forever. These changes created the phenomenon problems associated with the ancient city structure, which unstable the role of many historic elements.The emergence of new urban relations contrasts with the spatial structure of the old city. These new elements, in Iran’s cities, appear different from their true nature, and remain this way until today. This modernization of the cities happened at a time that they did not have the actual conditions of an industrial city or even took the transition phase to modernism or had and understanding of the first principles of this evolution. These changes only imitate the underlying principles of modernization and in practice reject the old continuum of the city. The purpose of this study is to obtain a solution to recover the lost dignity of the Blue Mosque in Tabriz’s urban life and restore its rightful place among the few monuments that have remained; because during the earthquakes and wars, many of the monuments in city have been destroyed which make it necessary to protect the remaining historic elements. Therefore, to achieve this goal, the historic maps and documents of Tabriz city have been analyze, by historic –interpretive methods and by interviewing knowledgeable and expert people. On the other hand, field studies and information gathered from local residents helped to analyze the current situation. This paper, at first provides a comprehensive understanding of the origins of the formation of the Blue Mosque and the reports of the domestic and foreign historians and travelers. Then the position of the Blue Mosque in the continuum of urban life, in different historical periods, based on historical documents and maps will be analyze. Continuing with the analysis of the current situation of the Blue Mosque in its context, the damages and their reasons will be express. Also, by providing the detailed map of the approved plan for the area, the strengths and weaknesses of the project will be discuss in relation to the Blue Mosque. Finally, by analyzing the historical status of the Blue Mosque in the continuum of the old city of Tabriz and the factors which affecting them, it offers the ideal solution for restoring the Blue Mosque with the quality associated with cultural-historical axis where once was the path of the Silk Road. This is an effort in order to recover the historical identity of the mosque, the fabric and the city of Tabriz.
    Keywords: Blue Mosque, Tabriz City, Silk Road, Continuum of the City, Urban Life}
  • مهناز شایسته فر، فرزانه خمسه
    جهان بینی مذهبی و تفکرات عرفانی ایرانیان که از دیرباز ریشه عمیقی در هنر و فرهنگ آنان داشته، در یکی از مهم ترین ابعاد هنری اسلام، یعنی معماری مسجدها، نمود یافته است. در چنین عرصه ای، هر عاملی که به کار گرفته می شود و هر فنی که مایه زایش و آفرینش اثر هنری است، از جهان علوی نشان دارد و هر نقش و رنگ در مقام نماد و سمبل، بیانگر چیزی از همان عالم است. رنگ های به کار رفته در مسجدهای ایران جنبه های نمادینی دارند که در به کار گیری آن ها به جز خصلت تزئینی، معنی های دیگری نیز منظور بوده است. علی رغم نگاه عرفانی در منابع متعدد به مفاهیم و ارزش های آرمانی متعالی در معماری مساجد، تا کنون در زمینه شناسایی و علل به کار گیری رنگ فیروزه ای در تزئینات مسجد پژوهش جامعی انجام نشده؛ لذا ضروری است با بهره گیری از منابع عرفانی، به سنخیت میان رنگ فیروزه ای و کاربرد آن در برخی از قسمت های مسجد از نگاه انسان اندیشمند و دل آگاه پرداخته شود. در این جستار سعی شده است با تکیه بر مطالعات کتابخانه ای، مفاهیم نمادین رنگ فیروزه ای در مسجدها، از دیدگاه عرفانی و با رویکردی به مسجدهای گوهرشاد و کبود- که از نخستین مسجدهای برجسته سده نهم هجری قمری/ پانزدهم میلادی به شمار می ورند- ارائه شود. به کار گیری رنگ فیروزه ای- که برخاسته از عمق اعتقاد و بینش اسلامی ماست- در برخی از اجزای مسجد، از مهم ترین نمادهای عرفانی جهان اسلام تلقی می شود. انگیزه اصلی حرکت در عرفان، رسیدن به حق، تعالی، از طریق شهود قلبی عارف یا هنرمندی است که احوالات درونی ش را از طریق نمادها بیان می کند. همچنین کوشیده ایم به این دو پرسش پاسخ دهیم که علل به کار گیری رنگ فیروزه ای در تزئین مسجدها چیست و بنیان های نظری فرهنگ اسلامی چه تاثیری در استفاده از رنگ فیروزه ای داشته است؟ هدف از انجام پژوهش نیز بررسی مفاهیم نمادین رنگ فیروزه ای در مسجدها و بررسی ارتباط بین رنگ و عرفان است.
    کلید واژگان: عرفان در رنگ, رنگ فیروزه ای, مسجد گوهرشاد, مسجد کبود, قرن نهم هجری قمری, پانزدهم میلادی}
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال