فهرست مطالب

دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی - پیاپی 19-20 (بهار و تابستان 1383)

فصلنامه دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی
پیاپی 19-20 (بهار و تابستان 1383)

  • 200 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1383/02/08
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسن احدی، علی دلاور، حسین آزاد، شهنام ابوالقاسمی صفحه 1
    به منظور مقایسه اثر بخشی چهار روش رفتاری - شناختی، دارویی، تلفیقی، (رفتاری - شناختی + دارویی) و دارونما در درمان اختلال اضطراب تعمیم یافته، 40 بیمار مبتلا به این اختلال به صورت غربالگری از میان مراجعه کنندگان به مراکز درمانی و مشاوره انتخاب و به صورت تصادفی در چهار گروه درمانی 10 نفری قرار گرفتند. تعداد جلسات درمانی برای گروه رفتاری - شناختی و تلفیقی 12 تا 15 جلسه یکساعته و هفته ای دو جلسه، برای گروه دارویی و دارونما توضیح داده شده که باید دو ماه هیچ دارویی غیر از داروی تجویز شده مصرف نکنند و هر دو هفته یک بار مراجعه نمایند و طول هر جلسه آنها 20 الی 30 دقیقه بود.
  • لیلا کریمی، ابوالقاسم نوری، ایرج سلطانی، اصغر آقایی صفحه 21
    با وجود اهمیت حیطه های کار و خانواده، پژوهش درباره رابطه متقابل کار خانواده به ندرت انجام گرفته و چهارچوب نظری فراگیر و مناسبی نیز ارائه نشده است. پژوهش حاضر با استفاده از رویکرد بوم شناسی به بررسی عوامل مربوط به محیط کار (حمایت در کار، فشار شغل، آزادی در تصمیم گیری، ساعات صرف شده در کار)، محیط خانواده (حمایت همسر، حمایت سایر افراد خانواده، فشار همسر، فشار سایر افراد خانواده) و ویژگی های فردی (برونگرایی، سن، تحصیلات، تعداد فرزندان) پرداخته است. این پژوهش بر روی نمونه ای 86 نفری شامل روسا، سرپرستان، مسوولان و متصدیان که با روش نمونه گیری طبقه ای از جامعه آماری (411 نفری) در شرکت فولاد مبارکه انتخاب شده بودند، در سال 1381 اجرا شد.
    کلیدواژگان: سر ریز شدن، رویکرد بوم شناسی، رابطه کار - خانواده، ویژگیهای محیط کار و خانواده
  • محمود نصوحی دهنوی، سید احمد احمدی، محمدرضا عابدی صفحه 33
    در این پژوهش میزان ارتباط بین شادمانی و عوامل آموزشگاهی دانش آموزان دوره متوسطه شهرستان مبارکه که مورد بررسی قرار گرفته است. فرضیه های این پژوهش عبارت اند از: 1- بین میزان شادمانی دانش آموزان با کیفیت روابط آنان با مدیر، معاون، دبیران، دبیر ورزش، مربی پرورشی، مشاور، فضای فیزیکی، امکانات مدرسه و سبک رهبری همبستگی وجود دارد. 2- بین میزان شادمانی دانش آموزان دختر و پسر، شهر و روستا و هنرستان و دبیرستان تفاوت وجود دارد. بدین منظور 482 نفر از دانش آموزان (دختر و پسر) سال سوم متوسطه به پرسشنامه های شادکامی آکسفورد و روابط در مدرسه و 240 نفر از دبیران به پرسشنامه سبک رهبری مسیر هدف پاسخ دادند.
    کلیدواژگان: شادمانی، سبک رهبری، روابط در مدرسه، امکانات مدرسه، فضای فیزیکی، عوامل آموزشگاهی
  • محمدحسین محبی نورالدین وند، منیجه شهنی ییلاق، غلامرضا پاشا صفحه 51
    هدف پژوهش حاضر بررسی جو عاطفی خانواده با سازگاری فردی - اجتماعی و عملکرد تحصیلی دانش آموزان پسر دبیرستانهای شهرستان مسجد سلیمان در سال 82-1381 می باشد. آزمودنی ها 240 نفر از دانش آموزان دبیرستانهای این شهرستان بودند که به طور تصادفی و با روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند. پژوهش حاضر از نوع توصیفی و با روش همبستگی است. فرضیه های پژوهش به طور کلی عبارت بودند از اینکه بین جو عاطفی خانواده و سازگاری این دانش آموزان رابطه ساده و چندگانه وجود دارد. برای سنجش فرضیه ها از پرسشنامه روابط عاطفی اعضای خانواده هیل برن، مقیاس 180 ماده ای شخصیتی کالیفرنیا و معدل دو ترم تحصیلی دانش آموزان استفاده گردید.
    کلیدواژگان: جو عاطفی خانواده، سازگای فردی، اجتماعی و عملکرد تحصیلی
  • علی مهداد، ایران مهدیزادگان، نسرین صادقی نسب، مهرداد رضاپور صفحه 75
    هدف اصلی این پژوهش مقایسه ویژگی های شخصیتی افراد متخلف و فاقد تخلف سازمانی (رفتارهای ضد تولید و کناره گیرانه) بوده است. در این پژوهش رابطه 14 ویژگی شخصیتی (روان رنجورخویی، درونگرایی، برونگرایی، کنترل درونی، کنترل بیرونی، عزت نفس، خود شکوفایی. استقلال، همدلی، مسؤولیت پذیری، واقعگرایی، توانایی حل مساله، کنترل تکانشی و انعطاف پذیری) با پنج متغیر تخلف سازمانی (غیبت، رفتارهای خلاف شؤونات شغلی، کارشکنی، مصرف مواد مخدر و سهل انگاری) در 5 گروه 60 نفره از متخلفان سازمانی و یک گروه 60 نفره از میان کارکنان شایسته به عنوان گروه ملاک برای آزمون 5 فرضیه اصلی پژوهش مورد بررسی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، کارکنان متخلف، کارکنان شایسته، تخلفات سازمانی، رفتارهای ضد تولید و رفتارهای کناره گیرانه
  • اعظم صالحی، شهین علیایی زند، هادی بهرامی صفحه 93
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین نحوه ارتباط اعضای خانواده (والدین - کودک) با ارزنده سازی تصویر آنها در نقاشی کودکان صورت گرفته است. بدین منظور با روش نمونه گیری خوشه ای، 80 آزمودنی (40 دختر و 40 پسر) 4 تا 6 ساله از دو مهد کودک شهر تهران انتخاب شدند. بر روی این گروه آزمون ترسیم خانواده اجرا شد و با هر یک از آزمودنی ها و همچنین با والدین آنها مصاحبه ای صورت گرفت. سپس نتایج حاصل با استفاده از آزمون خی دو تجزیه و تحلیل گردید. در این مطالعه یافته ها نشان دادند که بین ارزنده سازی تصویر پدر در نقاشی و ارتباط سازنده کودک با وی رابطه وجود دارد (05/0 ›p).
    کلیدواژگان: خانواده، آزمون ترسیم خانواده، نقاشی کودک، ارتباط
  • مختار ملک پور، بیژن قربانی صفحه 109
    این پژوهش با هدف بررسی و تعیین تاثیر روش های تغییر نگرش و ابزار وجود بر نداشتن گرایش به مصرف مواد معتادان داوطلب انجام گرفته و به طور تجربی اجرا شده است. بدین منظور 72 معتاد خود معرف مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد استان اصفهان به روش تصادفی منظم (سیستماتیک) انتخاب و به طور تصادفی ساده در چهار گروه جایگزین شدند، این گروه ها به ترتیب عبارت بودند از: 1- گروه گواه که هیچ گونه متغیر مستقلی دریافت نکرد. 2- گروه آزمایشی 1 که آموزش تغییر نگرش را به عنوان متغیر مستقل دریافت کردند. 3- گروه آزمایشی 2 که آموزش ابراز وجود را به عنوان متغیر مستقل دریافت کردند. 4- گروه آزمایشی 3 که آموزش ترکیبی تغییر نگرش و ابراز وجود را به عنوان متغیر مستقل دریافت کردند.
    کلیدواژگان: اعتیاد، درمان اعتیاد، آموزش تغییر نگرش، آموزش ابراز وجود، معتادان خود معرف، ترک، مراکز ترک، مواد مخدر، سوء مصرف، گرایش به مصرف مواد مخدر
  • محبوبه عسگری، سیدعلی سیادت، حمیدرضا عریضی صفحه 129
    هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه بین تعهد سازمانی و سلامت روانی مدیران دوره متوسطه در مدارس (دولتی و غیرانتفاعی) شهر اصفهان بود. سوالات اساسی پژوهش شامل بیان رابطه بین تعهد سازمانی و مولفه های آن (تعهد نسبت به سازمان، تعهد به کار مدیریت، تعهد حرفه ای، تعهد گروهی) با سلامت روانی مدیران مدارس دولتی و غیر انتفاعی شهر اصفهان است. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی از نوع رابطه ای (پیش بینی) و جامعه آماری شامل 330 نفر از مدیران مدارس دولتی و غیر انتفاعی شهر اصفهات در سال تحصیلی 82-1381 بوده است.
    کلیدواژگان: تعهد نسبت به سازمان، تعهد به کار مدیریت، تعهد حرفه ای، تعهد گروهی، سلامت روانی
  • زهرا کوشش صفحه 143
    اضطراب یکی از عوامل موثر است که بر روی یادگیری زابان خارجی تاثیر می گذارد و از آنجا که می تواند مانع یادگیری شود، موضوع مهمی است. منظور از اضطراب در این مقاله اضطراب ناتوان کننده است که طی آن یک عنصر عاطفی بر روی پردازش شناختی تاثیر منفی به جای می گذارد. این نوع اضطراب به سه شکل کلی در دانش آموزان بروز می کند: جسمی (سردرد و لرزیدن)، درونی و عملکردی (احساس ترس یا هراس) و اجتناب (عدم مشارکت در فعالیت های کلاسی). تحقیقات نشان می دهد که عوامل متعددی در ایجاد اضطراب در کلاس زبان خارجی نقش دارند.
    کلیدواژگان: اضطراب، اضطراب از زبان خارجه، مفاهیم، علل، راهکارهای مقابله
  • آذر قلی زاده، محمد مرادیان زاده صفحه 159
    موضوع این پژوهش بررسی مشکلات خانوادگی کارکنان شاغل در طرح اقماری صنعت نفت ایران ساکن در شهر اصفهان می باشد. سوالهای پژوهش عبارت اند از اینکه آیا اشتغال در طرح اقماری با مشکلات خانوادگی و همچنین مشکلات در امور تربیتی، تحصیلی، مدیریت خانواده، رفتار اجتماعی، روابط عاطفی و روانی و وضعیت اقتصادی و معیشتی خانواده رابطه دارد و آیا نقش عوامل جمعیت شناختی (سن، تحصیلات، سابقه کار و تعداد فرزندان) در ایجاد این اختلالات متفاوت است؟ روش پژوهش توصیفی - پیمایشی بود. نمونه آماری 266 نفر (133 نفر از کارکنان و 133 نفر از همسران آ‎نها) بودند که با روش طبقه ای از میان جامعه آماری (1161 نفر) انتخاب گردیدند.
    کلیدواژگان: مشکلات خانوادگی، کارکنان شاغل در طرح اقماری، امور تربیتی خانواده، امور تحصیلی خانواده، وضعیت عاطفی و روانی خانواده، مدیریت خانواده، رفتار اجتماعی، امور اقتصادی و معیشتی خانواده