فهرست مطالب

نشریه اصول بهداشت روانی
سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 54، تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اکرم رضاییان، عیسی محمدی، پرویز آزاد فلاح، کیوان شریعتی نژاد صفحه 98
    مقدمه
    هدف این تحقیق، ارزیابی اثربخشی بازی های رایانه ای بر میزان توجه افراد عقب مانده ی ذهنی بود.
    روش کار
    مطالعه ی حاضر یک کارآزمایی بالینی کنترل شده بود که در سال 84-1383 انجام شد. دو مرکز از مراکز نگهداری افراد عقب مانده ی ذهنی در شهر تهران که حاضر به همکاری بودند، انتخاب شدند. یکی از مراکز به تصادف به عنوان گروه آزمون و مرکز دیگر به عنوان گروه شاهد و در هر مرکز تعداد 30 نفر به تصادف انتخاب شدند. برنامه ی بازی های رایانه ای طی 12 هفته 3 جلسه ای اجرا گردید. نمره ی توجه افراد با استفاده از ابزار تولوز-پیرون در 3 مرحله ی قبل، بلافاصله بعد و 5 هفته بعد از مداخله محاسبه شد. برای مقایسه ی نمرات توجه در مراحل مختلف مداخله از آزمون اندازه گیری تکراری استفاده شد. عملیات آماری با استفاده از SPSS نسخه ی 19 انجام شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج بلافاصله بعد از مداخله، میانگین نمره ی توجه افراد گروه آزمون 33/19 وگروه شاهد 09/9 بود و مداخله، تاثیر معنی داری در افزایش نمره ی توجه افراد داشت (001/0P<، 7/13=F1.3، 75.2). هم چنین در گروه آزمون پس از 5 هفته از پایان مداخله، نمره ی توجه نسبت به بلافاصله بعد از مداخله کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه، بازی های رایانه ای به مدت 35 جلسه می تواند نمره ی توجه افراد عقب مانده ی ذهنی را افزایش دهد، اما این نمره ی توجه 5 هفته بعد از مداخله رو به کاهش می رود. لذا این مداخله پایا نیست.
    کلیدواژگان: بازی، توجه، رایانه، عقب ماندگی ذهنی
  • محمدحسین بیاضی، حسن احدی، لادن فتی، هاشم دانش ثانی صفحه 110
    مقدمه
    هدف از مطالعه ی حاضر تعیین اثربخشی مداخله ی شناختی رفتاری گروهی کوتاه مدت برای بیماری کرونری قلب (CBGI-CHD) بر تنش، افسردگی واضطراب بیماران مبتلا می باشد.
    روش کار
    با استفاده از طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه شاهد، بیماران کرونری قلب مزمن به طور تصادفی به یک برنامه ی مداخله ی 12 هفته ای (جلسات 5/2 ساعته) شناختی رفتاری گروهی (24 نفر) و یا به گروه شاهد (20 نفر) که تنها مراقبت معمول را دریافت می کردند، وارد شدند. بیماران گروه آزمون به مدت 3 ماه (از اول خرداد تا پایان مرداد 89) تحت برنامه ی CBGI-CHD در بیمارستان امام رضا (ع) مشهد قرار گرفتند. نشانه های افسردگی، اضطراب و تنش بیماران، توسط نسخه ی های فارسی پرسش نامه های افسردگی بک 2، اضطراب زونگ و خرده مقیاس تنش از مقیاس های افسردگی، اضطراب و تنش (42-DASS) قبل از مداخله (پیش آزمون) و بلافاصله بعد از مداخله (پس آزمون) مورد اندازه گیری قرار گرفت.
    یافته ها
    تحلیل کوواریانس نشان داد که گروه آزمون در مقایسه با گروه شاهد، کاهش معنی داری در تنش در پس آزمون داشت (05/0P<). اگر چه مداخله، منجر به کاهش افسردگی و اضطراب در بیماران گروه آزمون در مقایسه با گروه شاهد در پس آزمون شد اما این کاهش، معنی دار نبود (05/0P<).
    نتیجه گیری
    برنامهCHD-CBGI می تواند منجر به کاهش تنش بیماران قلبی شود. اما در خصوص کاهش افسردگی و اضطراب، نیاز به بازبینی در محتوای مداخله و افزایش جلسات درمان افسردگی و اضطراب دارد. تحقیقات بعدی با دوره های طولانی مدت پی گیری به منظور حصول اطمینان از تداوم اثربخشی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: افسردگی، اضطراب، بیماری کرونری قلب، تنش، شناختی، مداخله
  • فریده اخلاقی، نغمه مخبر، محمدتقی شاکری، فاطمه شمسا صفحه 122
    مقدمه
    در این مطالعه رابطه ی افسردگی، اضطراب، عزت نفس، رضایت زناشویی، عوارض مادری زودرس و عوامل جمعیت شناختی با ترس از زایمان در زنان نخست زا بررسی گردید.
    روش کار
    این مطالعه از نوع همبستگی و روی 100 زن نخست زا با سن حاملگی کامل(ترم) که در تابستان و پاییز سال 1389 در بیمارستان ام البنین (س) مشهد بستری شدند، انجام شد. از مراجعان پس از اخذ رضایت آگاهانه، اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسش نامه های مشخصات جمعیت شناختی و اجتماعی، پرسش نامه ی ترس از زایمان خودساخته ی پژوهشگر، پرسش نامه ی رضایت زناشویی انریچ، مقیاس عزت نفس روزنبرگ، آزمون اضطراب اشپیل برگر و آزمون افسردگی بک، گردآوری شد. سپس سرنوشت زایمان آن ها ثبت و اطلاعات حاصل توسط آزمون های آماری همبستگی پیرسون و رتبه ای اسپیرمن،یو من ویتنی با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ی 13 تحلیل گردید.
    یافته ها
    میانگین سنی شرکت کنندگان 7/3± 54/22 با محدوده ی سنی36-16 سال بود. بین سطح اضطراب آشکار و پنهان فرد با ترس از زایمان رابطه ی مستقیم معنی دار (05/0P<)، بین سطح آگاهی از فرآیند زایمان طبیعی، میزان همکاری در زایمان و نمره ی آپگار نوزاد با ترس از زایمان، رابطه ی معکوس و معنی داری وجود داشت (05/0P<). بین میزان عزت نفس، افسردگی، رضایت زناشویی، سن، سطح تحصیلات، میزان درآمد و عوارض مادری زودرس با ترس از زایمان، رابطه ی معنی داری مشاهده نشد (5/0P>).
    نتیجه گیری
    ترس از زایمان در زنان نخست زا با میزان اضطراب آشکار و پنهان آنان ارتباط مستقیم و معنی داری دارد، اما با سطح آگاهی آنان از فرآیند زایمان طبیعی و میزان همکاری در زمان زایمان و آپگار نوزاد، رابطه ی معکوسی وجود دارد.
    کلیدواژگان: اضطراب، افسردگی، ترس، زایمان، رضایت، عزت نفس، نخست زا
  • امیر رضایی اردانی، علی طلایی، مهدیه برهانی مغانی، راهله نجاتی، سارا صبوری، سوزان سلوتی، سیده اعظم حسینی صفحه 132
    مقدمه
    این پژوهش به منظور بررسی نقش عوامل جمعیت شناختی و شاخص توده ی بدنی بر کیفیت خواب دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شده است.
    روش کار
    این مطالعه ی پژوهشی توصیفی بر روی 310 نفر (222 زن و 88 مرد) از دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال 87-1386 انجام گرفت. اطلاعات با نمونه گیری تصادفی و از طریق پرسش نامه های جمعیت شناختی محقق ساخته و کیفیت خواب پیتزبورگ، جمع آوری شدند و نمره ی کلی بالاتر از 5 به عنوان کیفیت خواب نامناسب در نظر گرفته شد. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه ی 16و با استفاده از آزمون های مجذور خی، یومن ویتنی و دقیق فیشر تحلیل شدند.
    یافته ها
    کیفیت خواب نامناسبی در 8/39 درصد از دانشجویان گزارش شد. متغیرهای جنسیت (003/0=P) و شاخص توده ی بدنی (BMI) دانشجویان در دو سطح مساوی یا بالای 25 و کمتر از 25 (019/0P<) با نوع کیفیت خواب آن ها رابطه ی معنی داری داشت. بین کیفیت خواب و متغیرهای وضعیت تاهل (547/0=P)، سن (500/0=P) و محل سکونت (در خوابگاه و غیر خوابگاه) (109/0=P) رابطه ی معنی داری مشاهده نگردید. با توجه به این که BMI در مردان به طرز معنی داری بیشتر از زنان بود (00001/0>P)، مشخص شد که در 25≤BMI، کیفیت خواب دو جنس، تفاوت معنی داری ندارد (00/1=P) اما در 25> BMI کیفیت خواب مردان، نامناسب تر از زنان است (019/0=P).
    نتیجه گیری
    بنا بر نتایج، شیوع بالای کیفیت خواب نامناسب در بین دانشجویان پزشکی مشهد نسبت به مطالعات مشابه، نیاز به توجه ویژه و انجام تحقیقات بیشتر جهت شناسایی عوامل مرتبط با کیفیت خواب را در مورد دانشجویان پزشکی روشن می سازد.
    کلیدواژگان: پزشکی، دانشجو، شاخص توده ی بدنی، کیفیت خواب
  • مرضیه جهانبخش، محمدحسین بهادری، شعله امیری، آذر جمشیدی صفحه 140
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی درمان مبتنی بر دلبستگی بر میزان سلامت روان (کاهش میزان افسردگی، فزون اضطرابی و نافرمانی مقابله ای) دانش آموزان دارای مشکلات دلبستگی انجام شد.
    روش کار
    این پژوهش تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و پی گیری با گروه شاهد در سال 1389 انجام شد. نمونه ی هدف این مطالعه 34 نفر بودند که از بین 388 دانش آموز مقاطع دوم و چهارم ابتدایی که بیشترین نمره را در زمینه ی مشکلات مربوط به دلبستگی و علایم اختلالات رفتاری (افسردگی، فزون اضطرابی و نافرمانی مقابله ای) به دست آوردند، انتخاب شدند. ارزیابی با استفاده از پرسش نامه ی مشکلات دلبستگی راندولف و فرم سلامت روان کودکان انتاریو انجام شد. مادران گروه آزمون در 10 جلسه ی گروهی درمان مبتنی بر دلبستگی شرکت نمودند. گروه شاهد مداخله ای دریافت نکردند. سپس تاثیر مداخله بر میزان سلامت روان (کاهش علایم افسردگی، فزون اضطرابی و نافرمانی مقابله ای) کودکان هر دو گروه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS و به کمک آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و به روش تحلیل کوواریانس ارزیابی گردیدند.
    یافته ها
    میانگین نمرات افسردگی، فزون اضطرابی ونافرمانی مقابله ای در گروه آزمون در مرحله ی پس آزمون (05/0P<) و پی گیری (05/0P<) نسبت به گروه شاهد به میزان معنی داری پایین تر بود. مجموع کاهش این علایم توسط آزمودنی ها در پس آزمون 72/0 و در پی گیری سه ماهه 85/0 بود.
    نتیجه گیری
    درمان مبتنی بر دلبستگی در افزایش سلامت روان دختران دارای مشکلات دلبستگی موثر بود و پای بندی مادران به تداوم روش های درمانی باعث بهبودی بیشتر در مرحله ی پس آزمون شد.
    کلیدواژگان: اختلال نافرمانی مقابله ای، اضطراب، افسردگی، دلبستگی، سلامت روان
  • اکرم برومند، محمدعلی اصغری مقدم، محمدرضا شعیری، فاطمه مسگریان صفحه 152
    مقدمه
    یکی از نتایج زیان بخش درد مزمن، افزایش قابل ملاحظه ی افکار و رفتارهای خودکشی در بیماران مبتلا به درد مزمن است. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ی بین افسردگی، خودکارآمدی و افکار خودکشی در بیماران مبتلا به درد مزمن انجام گرفت.
    روش کار
    در این پژوهش توصیفی همبستگی، در بهار تا تابستان 1389، 264 بیمار مبتلا به درد مزمن به شیوه ی نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و مقیاس های افکار خودکشی، افسردگی و خودکارآمدی را کامل کردند. داده ها با استفاده از روش های همبستگی پیرسون و رگرسیون سلسله مراتبی، تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    همبستگی مثبت و معنی داری بین افکار خودکشی و افسردگی (01/0P<، 56/0=r) و همبستگی منفی و معنی داری بین افکار خودکشی و خودکارآمدی (01/0P<، 36/0-=r) وجود داشت. نتایج رگرسیون سلسله مراتبی نیز نشان داد که خودکارآمدی در رابطه ی بین افسردگی و افکار خودکشی، نقش تعدیل کننده را ایفا می کند.
    نتیجه گیری
    رابطه ی معنی داری بین افسردگی و افکار خودکشی در بیماران درد مزمن وجود دارد و خودکارآمدی می تواند چنین رابطه ای را تعدیل کند. بنابراین، آن گروه از برنامه های درمانی که علاوه بر اعاده ی خلق بهنجار بیماران، افزایش احساس خودکارآمدی مرتبط با درد را در دستور کار خود قرار می دهند احتمالا قادر هستند در کاهش شدت افکار خودکشی بیماران مبتلا به درد مزمن عملکرد موثرتری داشته باشند.
    کلیدواژگان: افسردگی، افکار خودکشی، خودکارآمدی، درد مزمن
  • عباسعلی اویسی، نورمحمد بخشانی صفحه 164
    مقدمه
    عوامل مختلفی با شروع و تداوم مصرف مواد ارتباط دارند که یکی از عوامل مهم در این زمینه، طرح واره های ناسازگار اولیه می باشند. پژوهش حاضر با هدف مقایسه ی طرح واره های ناسازگار اولیه در افراد وابسته و غیر وابسته به مواد اپیوئیدی انجام شده است.
    روش کار
    در این پژوهش پس رویدادی در سال 1388، 240 نفر شامل120 نفر مرد مراجعه کننده (65-15 ساله) به مراکز ترک در شهر زاهدان که واجد ملاک های تشخیصی بر اساس چهارمین ویراست راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی برای وابستگی به مواد بودند، انتخاب و برای گروه غیر وابسته (شاهد) نیز120 نفر به روش نمونه گیری چندمرحله ای تصادفی از جمعیت عمومی شهر زاهدان انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از فرم کوتاه پرسش نامه ی طرح واره های ناسازگار اولیه استفاده شد و در تحلیل داده ها، روش های توصیفی و جهت مقایسه ی میانگین ها نیز آزمون تی مستقل به کار رفت.
    یافته ها
    افراد وابسته به مواد در حوزه های طرح واره ای بریدگی، خودگردانی و عملکرد مختل و گوش به زنگی، نمره ی بالاتری داشته وتفاوت آن ها با افراد غیر وابسته در سطح 01/0P< معنی دار است.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که افکار ناسازگارانه، افکار اولیه ای هستند که در دوره های تحولی رشد شکل گرفته و می توانند طرح واره های ناسازگارانه ای را که در سبب شناسی مصرف مواد نقش عمده ای دارند ایجاد نمایند، لذا پیشنهاد می شود که در طرح های پیشگیری و درمان وابستگی به مواد، طرح واره های ناسازگار مورد توجه قرار گیرند.
    کلیدواژگان: اوپیوم، ناسازگار، وابستگی، طرح واره
  • ام البنین فرقانی طرقی، مریم جوانبخت، محمدحسین بیاضی، علی صاحبی، شعیب وحیدی، خدیجه دروگر صفحه 172
    مقدمه
    در این پژوهش اثربخشی آموزش گروهی شناختی رفتاری و واقعیت درمانی (مبتنی بر نظریه ی انتخاب) بر عزت نفس دانش آموزان مورد سنجش قرار گرفت.
    روش کار
    این پژوهش از نوع شبه تجربی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه شاهد می باشد. جامعه ی آماری شامل تمام دانش آموزان دختر دبیرستان های شهر مشهد در سال تحصیلی 89-1388 بودند که با شیوه ی نمونه گیری تصادفی 45 نفر انتخاب و در سه گروه به صورت تصادفی جایگزین شدند و سپس گروه های آزمون به مدت 2 ماه (8 جلسه ی 2 ساعتی) تحت آموزش های شناختی رفتاری و واقعیت درمانی قرار گرفتند و گروه شاهد هیچ آموزشی دریافت نکردند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه ی عزت نفس کوپر اسمیت بود که قبل و بعد از آموزش، اجرا گردید. داده های حاصل با استفاده از تحلیل واریانس یک سویه و آزمون تعقیبی شفه توسط نرم افزار آماری SPSS تحلیل گردید.
    یافته ها
    آموزش گروهی واقعیت درمانی و شناختی رفتاری در مقایسه با گروه شاهد، تاثیر مثبتی بر افزایش عزت نفس (06/16=F و 00001/0P<) داشته اند.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که آموزش گروهی واقعیت درمانی و آموزش گروهی شناختی رفتاری در افزایش عزت نفس موثر می باشند.
    کلیدواژگان: دانش آموز، درمان شناختی رفتاری، عزت نفس، گروه درمانی، واقعیت درمانی
|
  • Akram Rezaeian, Parviz Azad Fallah, Keivan Shariati Nejad, Isa Mohammadi Page 98
    Introduction
    The purpose of this study was to evaluate computer game's effectiveness in mentally retarded persons.
    Materials And Methods
    This study was a clinical trial (2004-2005), in which two centers of mentally retarded residential institutions in Tehran were selected on the base of willing to cooperate and easy access. Randomly one of them assigned to case group and the other to control group. And 30 persons selected from each, randomly. Computer game programs were implemented in 12 3-sessional weeks. Attention score calculated using Toulouse-Pieron test, in three sessions: pre intervention, exactly after intervention and 5 weeks after intervention. Descriptive analysis, T test and one way ANOVA, and Repeated measure were used respectively for demographic date, comparing groups and attention score comparing in different sessions. Statistic operations were performed using IBM SPSS 19.
    Results
    The results showed that exactly after intervention, mean attention score was 19.33 and 9.09 respectively in case and control group. The intervention had a significant impact on the attention score (F1.3, 75.2=13.7, P<0.001). And in the stage 3 a decline in the attention score of case group was seen.
    Conclusion
    We can conclude that computer game intervention for 35 sessions could affect mentally retarded person's attention score. But this attention score would be going to decline, 5 weeks after intervention. So this intervention wasnt durable.
    Keywords: Attention, Computer, Game, Mental retardation
  • Farideh Akhlaghi, Naghmeh Mokhber, Mohammad Taghi Shakeri, Fatemeh Shamsa Page 122
    Introduction
    In the present study, the relation of depression, anxiety, self-esteem, marital satisfaction, demographical factor and early maternal complications with Fear of childbirth in primiparous women have been analyzed.
    Materials And Methods
    This study which was done on 100 term primiparous women who referred for caring in last month of pregnancy to prenatal clinic of Omolbanin hospital. Women who had inclusion criteria and consented for participation in this study, filled the questionnaires include personal, demographic, and social characteristics. Fear of childbirth was assessed by a research designed questionnaire, satisfaction from matrimonial life,self-esteem, anxiety, and depression in participants were determined by using Enrich marital satisfaction questionnaire, Rosenberg scale, Spiel-berger test, Beck depression inventory. After delivery outcomes of their childbirth were recorded and data were analyzed by using SPSS software (version 13) and statistical tests (Pearson correlation, Spearman rating, Man-Whitney, Kolmogorov-Smirnov).
    Results
    The average age was 22.54 +/-3.7 within the range of 16-36 years. There was a positive and significant correlation between the level of individual's covert and overt anxiety and fear of childbirth (P<0.05). There also was a negative and significant correlation between the level of knowledge about the process of natural childbirth, the rate of cooperation in childbirth, and Apgar score of the neonate with fear of childbirth (P<0.05). There was no significant relationship between the rate of self-esteem, depression, satisfaction from matrimonial life, age, education, income, and early maternal complications with fear of childbirth (P>0.5).
    Conclusion
    Fear of childbirth in primiparous had a positive and significant correlation with covert and overt anxiety but a negative and significant relationship with level of knowledge about the process of natural childbirth, rate of cooperation in childbirth and Apgar score.
    Keywords: Anxiety, Delivery, Depression, Satisfaction, Fear, Primiparous, Self, esteem
  • Amir Rezaei Ardani, Ali Talaei, Raheleh Nejati, Sarah Sabouri, Soosan Solooti, Seyyede Azam Hoseini Page 132
    Introduction
    This study aimed to assess the rules of demographic variables and body mass index in sleep quality among medical students of Mashhad University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    In this descriptive study, in 2007-2008 the random sample of 310 medical students, including 222 male and 88 female, completed a researcher made demographic questionnaire and the Pittsburg Sleep Quality Index (PSQI) questionnaire. A total score of more than 5 were considered as the poor sleep quality. The data were analyzed using SPSS version 16 and chi-square, exact Fischer and U Mann-Whitney tests.
    Results
    Based on data, 39.8% of the students had poor sleep quality. Gender (P=0.003) and body mass index (≥25 and <25) (P<0.19) had significant relationship and marital status (P=0.547) and age (P=0.500) had no significant relationship with sleep quality. Also, there was no significant relationship between sleep quality of students who live in university dormitories and those of non-dormitory residents (P=0.109). According to significant differences of BMI in men compare to women (P<0.00001), results showed that no significant differences of sleep quality in men and women with BMI≥25 (P=1.00). On the other hand, in BMI<25, male students had poor sleep quality compare to female students (P=0.019).
    Conclusion
    Compared with the similar studies, the high prevalence of poor sleep quality among Mashhad medical students needspecial attention andfurtherresearchesto are needed to identifyfactors associated withsleep quality of medical students.
    Keywords: Body mass index, Medicine, Sleep quality, Student
  • Marzieh Jahanbakhsh, Mohammad Hossein Bahadori, Sholeh Amiri, Azar Jamshidi Page 140
    Introduction
    The present study aimed to investigate the efficacy of attachment-based therapy on rate of mental health (reduction of depression, hyper anxiety and oppositional defiant) in girl students of primary school who had attachment problems.
    Materials And Methods
    This is an empirical study with pretest-posttest and control group that accomplished in 2011. The target samples were 34 individuals of 388 2nd and 4th grade students of primary school that had highest scores on attachment and behavioral problems (depression, hyper anxiety and oppositional defiant). Evaluation implemented using Randolph attachment disorder questionnaire (RADQ) and Ontario mental health test. Mothers were participated in 10 sessions of grouptherapy with attachment-based intervention and its effects were assessed in their girl`s mental health (reduction rate of depression, hyper anxiety and oppositional defiant symptoms). SPSS-16 software and descriptive statistics and covariate analysis method were used to analyze the data.
    Results
    The mean post- test (P<0.05) and follow up (P<0.05) scores of depression, hyper anxiety and oppositional defiant symptoms in the experimental group was significantly lower than that of the control group. The reduction rate which was reported for these symptoms totally was 0.72 in posttest and 0.85 in three months follow up.
    Conclusion
    The attachment based therapy was effective for increase of mental health in the girls with attachment problems and the mother`s continues attention to interventional methods caused more improvement in follow up evaluation.
    Keywords: Anxiety, Attachment, Depression, Mental health, Oppositional defiant disorder
  • Akram Boroumand, Mohammad Ali Asghari Moghaddam, Mohammad Reza Shaeeri, Fatemeh Mesgarian Page 152
    Introduction
    Chronic pain has some deleterious outcomes such as suicide. The purpose of this study is to investigate the relationships between depression, pain self-efficacy, and suicidal ideation.
    Materials And Methods
    In a descriptive study, from spring to summer 2011 in Tehran, 264 patients with chronic pain were selected via a convenience sampling method. These patients completed suicidal ideation, depression and pain self-efficacy questionnaires. The collected data were analysed, using Pearson correlation and multiple regression analysis.
    Results
    While there was a significant and positive correlation between suicidal ideation and depression (r=0.56, P<0.01), there was a significant and negative correlation between suicidal ideation and pain self-efficacy (r=-0.36, P<0.01). The result of multiple regression analysis indicates that pain self-efficacy plays a moderating role in the relationship between depression and suicidal ideation.
    Conclusion
    There is a significant relationship between depression and suicidal ideation in chronic pain patients. Furthermore, pain self-efficacy moderates the association between depression and suicidal ideation. The results provide further support for cognitive–behavioral pain self-management programs and point to the potential benefits of interventions aimed to increase sense of pain self-efficacy among patients suffering from chronic pain.
    Keywords: Chronic pain, Depression, Self, efficacy, Suicidal ideation
  • Abbasali Oveisi, Noor Mohammad Bakhshani Page 164
    Introduction
    One of the most important factors related to onset and maintenance of substance abuse is early maladaptive schemas. The present study was conducted to compare early maladaptive schemas in opium dependence and non dependence people.
    Materials And Methods
    This study was carried out in 2011 among men (aged 15-65 years) of Zahedan (Iran). Overall 240 participants were asked to complete the Young Schemas Questionnaire-short form. One hundred and twenty of participants were recruited from people who met DSM-IV criteria of substance dependence disorder and other 120 subjects selected from general population (men, aged 15-65 years) of Zahedan. This research was post expose factorand in addition to descriptive methods was used t tests method to data analysis compare.
    Results
    Results have shown that substance dependent patients had significantly higher scores for most maladaptive schemas including disconnection, impaired autonomy, performance and over-vigilance than non dependent people (P<0.01).
    Conclusion
    Because maladaptive thoughts are core beliefs and they develop in early years of life and hypothesized to play a significant role in development of substance use, thus preventive and treatment strategies for addressing the maladaptive and dysfunctional thoughts highly recommended.
    Keywords: Dependence, Maladaptive, Opium, Schema
  • Ommolbanin Forghani Toroghi, Maryam Javanbakht, Mohammad Hossein Bayazi, Ali Sahebi, Shoaib Vahidi, Khadije Derogar Page 172
    Introduction
    The aim of this study is to compare the effectiveness of group cognitive-behavioral training and reality therapy (based on choice theory) on self-esteem of students.
    Materials And Methods
    The present study is a quasi-experimental with pre-test and post test analysis and control group. The statistical population includes all female students of high schools in Mashhad (educational year 2009-2010). Participants were chosen by random selection method and randomly allocated in three groups. Two groups received cognitive-behavioral and reality therapy training for 2 months (8 sessions of 2 hours), while the control group received no training at all. Data were collected by Cooper Smith self-esteem questionnaire scale which was given to the test subjects after completion of the trainings. The collected data was put to one way variance analysis, covariance analysis and Scheffe’s test.
    Results
    The study demonstrated that group reality therapy and cognitive-behavioral therapy training had positive effects on the self-esteem improvement in both groups who received interventions (P<0.00001, F=16.06) in comparison to the control group. Actually, both methods were effective in boosting self-esteem.
    Conclusion
    Both cognitive behavioral and reality therapy methods were found effective in increasing self-esteem.
    Keywords: Cognitive behavioral therapy, Group therapy, Reality therapy, Self esteem, Student