فهرست مطالب

مطالعات عرفانی - پیاپی 7 (بهار و تابستان 1387)

نشریه مطالعات عرفانی
پیاپی 7 (بهار و تابستان 1387)

  • 216 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/06/03
  • تعداد عناوین: 8
|
  • دکتراصغر باباسالار صفحه 5
    قرآن کری م افزون بر ای نکه کتاب دینی و آسمانی مسلمانان است، متنی ادبی و هنری استو همه خصوصیات یک اثر هنر ی را چه به لحاظ فرم و چه به لحاظ محتوا داراست؛ از سویدیگر، از آن جا که عرفان و تصوف از یک دیدگاه، نگاه هنری به دین و متون دینی است، درروند تکامل تفسیر، پار های از مفسران با توجه به این دو ویژگی به تفسیر قرآن پرداختند وحاصل آن پدید آمدن شیوه خاصی از تف سیر شد که می توان آن را تفسیر ادب ی- عرفانینامید. نمونه برجسته ای از این شیوه، نوبت ثالثه تفسیر کشف الاسرار میبدی است.
    در این مقاله کوشش شده با مقایسه این تفسیر با تفسیر روض الجنان ابوالفتوح رازی کههر دو در قرن ششم نوشته شده است تاثیر دیدگاه های عرفانی را بر تفسیر قرآن نشانداده شود.
    کلیدواژگان: قرآن، عرفان، تفسیر، کشف الاسرار، روض الجنان
  • محمد پارسانسب صفحه 25
    مفهوم آرزو، از بنیادی ترین مفاهیم فرهنگ و ادب صوفیانه و از پربسامدترین مضامین و نقش مایه های قصه های فارسی است. گونه شناسی این نق ش مایه و نیز، تبیین اهداف،مصادیق و کارکردهای آن، با تاکید بر متون صوفیانه، هدف نوشتار حاضر است.
    این بررسی، نشان می دهد که:اولا، هر چند آرزوهای صوفیانه، مراتب و مصادیق عالی و حقیر دارد، بیش ترینه آرزوهای صوفیان، از سنخ مقولات مادی ناچیز و در ردیف هوس هاست.
    ثانیا، از آن جا که آرزو داشتن در نظر اهل تصوف، ایستادن در برابر مشیت الهی و زیرپا نهادن تعالیم مشایخ قلمداد می شود، امری نکوهیده است.
    ثالثا، در اغلب موارد، آرزوها به ویژه آرزوهای مادی، محقق نمی شوند و در صورت تحقق، پشیمانی و یا مجازات در پی دارند.
    رابعا، آرزو در دو کتاب مصیبت نامه و منطق الطیر، سویه ای مثبت دارد، چرا که صاحبانآرزو(سالک/مرغان)، به مرتبه نفی کامل وجود خویش و فنا در حق رسیده اند، پس آرزویشان(وصال حق/ رسیدن به سیمرغ) محقق می گردد. خامسا، آرزو در داستان های صوفیانه، عموما چهار کارکرد دارد: عنصر آغازگر داستان؛ عنصر داستان ساز؛ عنصر مکمل داستان؛ و عنصر پایا نبخش.
    کلیدواژگان: آرزو، هوس، آرزوهای صوفیانه، نقش مایه
  • یدالله جلالی پندری، مهری زینی صفحه 53
    عرفان زیباترین، لطیف ترین و هنری ترین نگاه به مذهب است. عارفان با نگاهی ذوقی و جمال شناسانه همه پدی ده های دینی و طبیعی را تاویل کرده اند و آرمانی ترین و ذوقی ترینبازنمودها را ارائه داده اند.
    یکی از پدیده های بازنگریسته شده عرفانی که شکلی آرمانی، دلخواه و شورانگیز یافته، است. عارف همانند دیگر انسان ها در پی بی مرگی است. خارخار جاودانه «مرگ» زیستن، سود ای عشقی را در او برمی انگیزد که در پیوند با معشوق همیشه زنده، و پیوسته ماندگار، خود به ماندگاری جاوید دست یابد. از این رو، ستیز ناسازها را می آغازد و با تلاشی بی وقفه و مشتاقانه نیمه افلاک ی(روح) را از نیمه خاکی(تن) رها می سازد تا به وصال معشوق دست یابد و جاودانه گردد.
    این نوشتار به واکاوی اندیشه های عارفان در مورد مرگ و انواع آن می پردازد. در رویارویی فنا(باور عرفان ایران ی) با نیروانا (باور عرفان بودایی)، شاهکار اندیشه عرفان ایرانی را در تکامل بخشیدن به نیروانا، یعنی رسیدن به هستی واقعی تبیین می نماید؛ آنگاه با نگاهیگ ذرا، چگونگی نمود اندیشه فنا را در ادب و عرفان پارسی بازمی نمایاند؛ و در بخشی دیگر به بررسی فنا به عنوان خاستگاه شطحیات عارفان می پردازد.
    کلیدواژگان: فنا، نیروانا، مرگ اختیاری، وحدت وجود، حماسه عرفانی
  • رضا روحانی صفحه 90
    کتاب مثنوی شریف، معنویت و شرافت خود را مدیون عوامل مختلفی است که شاید استفاده هاو استنادهای متنوع و هنری صاحب مثنوی از قرآن کریم، در راس آن عوامل قرار داشته باشد.
    یک دسته از بهره های معنوی و درسهای معرفتی و پربسامد مولانا از کتاب ح ق تعا لی نی ز بیگمان از راه دقت و تامل در احوال و اقوال پیامبران الهی حاصل آمده است.
    نوشتار حاضر میکوشد برخی از این درسها و نکته یابی های عرفانی-اخلاقی مولان ا را، با محور و موضوع اتحاد و همانندی انبیا، در حد مجال و مقال، کشف کند و تبیین نماید. از این رو، نگارنده در بخش اول مقاله به معرفی و دسته بندی مباحث مربوط به اتحاد و همانندی انبیا در قرآن، به عنوان ماخذ نظری و اصلی مولانا در این باره پرداخته است، با عناوینی مثل اتحاد و همانندی انبیا در مبدا دعوت، اهداف و وظایف مشترک در بعثت و پیام انبیا، و همانندی یا اتحاد قرآن با کتابهای پیشین؛ و سپس، تجلی و تاثیر همین موضوع در مثنوی، در بخش دوم یا متن مقاله بازنمایی می گردد، با عناوینی مثل همانندی در شخصیت، همانندی در دعوت و همانندی در هدف انبیا، که هرکدام در بخشهای کوچکتر، به همراه نمون های مشخص بررسی و تبیین شده است.
    سخن تازه این گفتار آن است که مخاطبان کتاب مثنوی، میتوانند با پیروی از شیوه معنو ی و واقف آیند، و با کشف و درک «سر صحف» معرفتی مولانا در استفاده از کتاب الهی، به همانندی ها و همسانی های(دعوتی و شخصیتی) انبیای الهی، به عوامل و دلایل مهم و با استحکامی جهت تقریب مذهبی و تفاهم بین الادیانی دس ت پیدا کنند، و با این معرفت حیاتبخش، ریشه بسیاری از اختلافات و جنگهای دینی و عقیدتی در جهان خاکی را شناسایی و رفع سازند، و در نهایت به زندگی مسالمت آمیزتر، انسانی تر و الهی تری دست پیدا نمایند.
    کلیدواژگان: مثنوی، قرآن، اتحاد، انبیا
  • سیده مریم روضاتیان صفحه 121
    سلامان و ابسال قصه ای است رمزی که با چندین روایت شهرت پیداکرده است. علت رواج روایت های مختلف از این قصه، انتقادی است که فخر رازی بر عبارتی از شیخ الرئیس ابوعلی سینا در نمط نهم اشارات وارد کرد. این انتقاد، ذهن خواجه نصیر طوسی را به خود مشغول ساخت و او را برای یافتن روایت مورد نظر ابن سینا به تکاپو واداشت و به دنبال آن نویسندگان دیگر نیز، از زمان خواجه نصیر تاکنون درباره روایت های مختلف سلامان و ابسال و شرح رمزهای آن، دیدگاه های گوناگونی ابراز کرده اند. می توان گفت تمام این آثار بر اساس نظر خواجه نصیر بنا نهاده شده که پس از سال ها جستجو به دو روایت از سلامان و ابسال دست پیدا کرد. یکی از آن دو روایت قصه ای است که حنین ابن اسحاق یک قرن پیش از ابن سینا از یونانی به عربی ترجمه کرده بود؛ اما خواجه نصیر که رمزهای هر دو قصه را به شیوه ای فلسفی تفسیر کرده است، روایت حنین ابن اسحاق را مورد نظر ابن سینا نمی داند. پس از او شارحانی که به اشارات ابن سینا یا سلامان و ابسال حنین ابن اسحاق پرداخته اند به پیروی از خواجه نصیر، قصه سلامان و ابسال را بیشتر به شیوه فلسفی تحلیل کرده و مفاهیم رمزی این قصه را با منظور ابن سینا مطابق ندانسته اند. علت رواج این عقیده، اشاره ابن سینا به مفهوم رمزی ابسال است که چون شارحان منظور شیخ را از این اشاره درنیافته، در رمزگشایی های خود دچار خطا شده اند. ما در این مقاله بر آنیم تا ضمن نقد شروح معروف سلامان و ابسال حنین ابن اسحاق، با توجه به متن عربی نمط نهم اشارات و تنبی هات، نشان دهیم برخلاف عقیده ای که از قرن هفتم هجری تاکنون تحت تاثیر نظر خواجه نصیر وجود داشته است، سلامان و ابسال مورد نظر ابن سینا با مفاهیم رمزی روایت حنین ابن اسحاق قابل تطبیق است و اتفاقا در مقایسه با سایر شروحی که تاکنون بر این قصه نوشته شده، بیانات شیخ الرئیس در نمط نهم اشارات بهترین تاویل عارفانه این قصه به شمار می آید.
    کلیدواژگان: سامان و ابسال، شروح سلامان و ابسال، ابن سینا، خواجه نصیر، اشارات و تنبیهات
  • مجتبی زروانی، سیدماجد غروی نیستانی صفحه 147
    احساسات انسانی برای بسیاری منظومه های معرفتی، نقشی مناقشه برانگیز داشته و امری مسئله-ساز بوده است. در این میان، هرچند سنت های عرفانی، غالبا چنین احساساتی را جدی گرفته و حتی بنیان های معرفت را بر «دلایل دل» استوار ساختهاند، در عین حال، کمتر به گونه ای منقح، ساز و کار حصول معرفت از طریق احساسات انسانی در این هندسه های عرفانی مورد بحث واقع شده است. این مقاله بر آن است تا این ساز و کار را در منظومه عرفانی بهاءولد و مولوی، واکاوی نماید. نگارنده با تمرکز بر واژگانی چون «مزه» و «بو» در ادب این دو عارف، و نیز استخراج مولفه هایی چون «آمادگی درونی» و «نظر دوستی به هستی» در اندیشه ایشان، می کوشد تا در پرتو صراحت لهجه کمنظیر بهاءولد، ابهامات موجود در اندیشه مولانا در باب تاثرات درونی را شفاف-تر سازد. به این منظور، با ارائه شواهد فراوان از معارف و مثنوی نشان داده شده که عواطف از منظر این دو عارف، منبعی موثق برای کسب بصیرت است و خصلتی معرفت شناختی دارد؛ و بالطبع در این معنا در مقابل تعقل قرار ندارد. همچنین حیثیت معرفتی احساسات و تاثرات درونی در اندیشه این دو عارف باعث شده که ایشان تاکیدی بر خصلت متمایز و منحصربه فرد تجربه دینی ننمایند و برای حصول معرفت، منعزل شدن از حواس انسانی را طلب نکنند. این امر در اندیشه بهاءولد صراحت دارد و نگارنده کوشیده آن را در منظومه معرفتی مولانا، بازیابی و بازخوانی نماید.
    کلیدواژگان: احساسات انسانی، آمادگی، نظر، بهاءولد، مولوی، عرفان اسلامی
  • مصطفی گرجی صفحه 163
    یکی از عارفان و مشایخ بزرگ مکتب خراسان و حکمتخسروانی، شیخ ابوالعباس احمد ابن محمد ابن عبدالکریم قصاب (یا قصار) آملی طبرستانی(314-424 .ق) است. درباره احوال، سلوک و طریقت و کرامت های او در متون متقدم، جستارهای پراکنده ای وجود دارد که نیاز به بررسی و تامل محققانه ای دارد. اما آنچه در این جستار آمده است، اشاره به کنشی از اوست که تا جایی که نگارنده جستجو کرده، تقریبا در هیچ متن عرفانی نظیر ندارد. این کنش و حکایت در حالتی است که یکی از مریدان، از شیخ کفش(: نعلین) تقاضا می کند. این حکایت، فقط در نسخه میکروفیلم مرادالمریدین آمده و در متونی که درباره احوال او بحث کرده اند، سابقه ندارد. نگارنده در این مقاله با توجه به موارد مشابهی چون نعلین مخصوص پیامبر اسلام، کفش مخصوص بایزید، تاکید شمس تبریزی بر لزوم کفش مخصوص یک فرقه، دیدگاه طریقت مولویه درباره کفش به عنوان پای افزار پیران و اختصاص هزینه خاص برای خریدن نعلین و همچنین تاکید بر تقدس کفش در آیین فتوت به این نتیجه رسیده است که بخشیدن نعلین و طلب کفش از پیر، عملی آیینی در تصوف- ضمن این که نشان دهنده ابزار شناسایی فرقهای از فرق دیگر است- مبین این نکته است که قصاب، پیرو آیین فتیانی است که مختص ایرانیان بوده است.
    کلیدواژگان: قصاب آملی، آیین کفش بخشیدن، آیین فتوت، کشف، نعلین
  • فریده وجدانی صفحه 175
    بررسی و نقد شیوه یادکرد حمدون قصار در منابع معتبر تصوف، ازآغاز قرن چهارم تا حدود قرن سیزدهم، بخش نخست این مقاله را تشکیل می دهد. بخش دوم، اطلاعاتی از زندگانی این عالم فقیه و محدث را در بر می گیرد و به این پرسش ها که آیا می توان حمدون قصار را موسس فرقه ملامتیه نامید؟ و آیا پیروان حمدون در زمان حیاتش به نام حمدونیه یا قصاریه خوانده می شده اند، پاسخ می گوید و سپس، به طرح آرا و اندیشه های او می پردازد. بررسی ما نشان می دهد که وی خلق، نفس و دنیا را از موانع عمده راه کمال آدمی می شمارد و به برگذشتن از آن ها توصیه و تاکید دارد و برای نیل به این مقصود، روش های تربیتی خاصی نیز ارائه می کند؛ اما برخلاف آنچه بعضا ادعا می شود در گفتار، کردار و شیوه تعلیمی اش، از آنچه اسباب بغض و نفرت خلق را فراهم آورد و ملامت آنان را برانگیزد، کم ترین نشانی یافت نمی شود. در این مقاله به ضرورت، از شیوه زندگی حمدون نیز سخن به میان آمده و آشکار شده که وی علی رغم آن که در خوارداشت نفس خویش می کوشد و بر خود سخت می گیرد، دیگران را گرامی می دارد و با آنان رابطه ای مبتنی بر مدارا و اغماض دارد. به علاوه او از مسائل پیرامون خویش نیز غافل نیست و از فرصت ها برای شناساندن آفات اجتماعی روزگارش بهره می جوید.
    کلیدواژگان: حمدون قصار، ملامتیه، قصاریه، حمدونیه، تصوف خراسان
|
  • Page 5
    The holy Qurān is the revealed book of Muslims. In addition, it is a literary and artistic text which contains all features of an artistic work both in form and content. On the other hand, since Mysticism may be regarded as an aesthetic view to religion and scriptures, in the evolutionary process of interpretation, some commentators have interpreted the Qurān in regard to these two characteristics. Consequently a particular method of interpretation appeared that may be called literary – mystical method. A prominent sample of this method is the third version of Meybodi Kashf al-Asrār. In this article through comparing Kashf al-Asrār with Rowd al-Janān _ Both written in the sixth century _ an attempt has been made to indicate the influences of mystical views on the interpretation of the Holy Qurān.
    Keywords: Qurān, Mysticism, Interpretation, Kashf al Asrār, Rowd al Janān
  • Page 25
    The concept of wish is one of the most basic concepts of the Sufi literature and culture. Also, it is of high frequency in themes and motives of Persian tales. In the present article an attempt has been made to examine the typology of this motive, its goal, examples and functions in the Sufi texts. This survey clarifies the following. 1) Although the mystical desires have high as well as low examples, but most of them are material and worthless so as they may be reckoned among caprices. 2) Since, to wish, from viewpoint of Sufism, regarded as objection against the Divine providence and teachings of spiritual masters, it is taken blameworthy. 3) In most cases, desires in general and material desires in particular are not fulfilled, and if so, they will bring up repentance and punishment. 4) Desire in Manteq al-Tayr and Mosibat Nāma of Attār has a positive direction, and since the aspirants-birds or followers of the path-have reached the full self-negation and annihilated in the Ultimate Reality, so their wish which is the integration with The Real is fulfilled. 5) Wish in Sufi tales has generally four functions: i) The starter element of story ii) The formative element of story iii) The complementary element of story iv) The concluding element of story.
    Keywords: Wish, Caprice, Sufi Desires, Motive
  • Page 53
    Mysticism is the most beautiful, subtle and artistic glance at religion. Mystics have interpreted all natural and supernatural phenomena from an aesthetic viewpoint and thereby have presented the most elegant and artistic understandings. On of the concepts which mystically reconsidered and henceforth gained an ideal and profound sense in he terminology of Sufism, is death. Like anyone else a mystic seeks immortality, his desire for an eternal life motivates in him a transcendental Divine love which ultimately in integration with the Beloved, the mystic himself achieves to a perpetual life. Hence through a ceaseless effort, he begins to purify himself from all Filthes and impurities and to liberate the divine dimension of his existence i.e. his soul from the earthly one i.e. his body till finally reach the union with the Beloved and get immortality. This article first delves into the different types of death from mystics’ opinions. Then, comparing Fanā to Nirvāna, it elaborates how the former in Sufism enriches the later in Buddhism. It also takes a short glance at how Fanā manifests itself in the Persian literature and mysticism and finally examines the state of Fanā as the origion of inspired paradoxes.
    Keywords: Fanā Niarvāna, Arbitrary Death, Unity of Being, Mystical Epic
  • Page 90
    The spirituality and nobility of Rumi's Mathnawi are indebted to different factors of which taking various and artistic advantages from the Holy Qurān can probably be considered as the foremost ones. Undoubtedly, a group of spiritual benefits and informative lessons of Mathnawi is taken through deliberation on the sayings and behaviors of the messengers of God mentioned in the Holy Book. The present paper tries, as far as possible, to clarify some of these ethical and mystical teachings centered on the theme of union of messengers of God. Hence, in the first section, the author has introduced and classified teachings related to the integration of messengers as the basic theoretical reference of Rumi. The subtitles of this section are such as: The integration of messengers in the source of call, the common duties and purposes of their prophetic mission and the sameness of the Holy Qurān with early scriptures. In the second part, through various subtitles such as the similarity of messengers of God in personality, invitation and goals are, the impact of the same subject on the Mathnawi illustrated. The Fresh matter of the paper is that the addressees of Mathnawi, through following Rumi's spiritual and instructive manner in using of the Holy Book, can realize the secret of the scriptures, then, by finding out the similarities and samenesses of God's messengers, the readers can attain.
    Keywords: Mathnawi, the Holy Qurān, the Messengers of God, Union
  • Page 121
    Salāmān and Absāl is a well known mysterious story with different versions. The criticism of Fakhr Rāzi on a phrase in the ninth chapter of Ishārāt was the main reason of spreading various versions of the story. This critic kept Khājeh Nasir's mind so busy that he finally decided to search for Ibn Sinā's original version. Following Khājeh Nasīr other writers and commentators began to opine on the same subject and tried to decode the story. A claim can be made that all of the other research works which appeared later are mostly based on Khājeh's perspective who after a long investigation found two old versions of the story. One of them was a tale translated from Greek to Arabic by Honain-Ibn-Ishāq about a centurey prior to Ibn-iSinā's time. Nevertheless, Khājeh that philosophically interpreted both versions believed that IbniSinā had no regard for Honain's version. The succeeding commentators to Khājeh mainly followed him and asserted that the mysterious concepts of the story are not in conformity to Ibn Sinā's comment. It appears that the main rasen for such an conviction may be misunderstanding of them from the esoteric meanings of the story. In the present article an attempt has been made to analyse and criticize different interpretations of the story as narrated by Honain. Furthermore, by looking at the ninth chapter of Ishārāt, I have tried to prove that in spite of the popular view among scholars, Ibn Sinā's version of the story is in conformity with mysterious concepts mentioned in Honain's version. In fact in comparison to the other interpretations of the story, Ibn-i- Sinā's one may be reckoned among the best mystical exegeses of the story.
    Keywords: Salāmān, Absāl, Ibn Sinā Khājeh Nasīr, Ishārāt wa Tanbihāt
  • Page 147
    Human feelings have mostly been considered as a controversial and problematic matter in many mystical works of poem. Regarding this subject, mystical traditions, though generally taking these feelings seriously to such an extent that speak of the ‘reasons of heart’ as the foundations of knowledge, but have failed to present a clear systematic scheme of the process of acquiring knowledge through feelings in the framework of their mystical geometry. In the present paper an attempt has been made to examine this process as reflected in the mystical corpus of Bahā walad and Rumi. By focusing on such concepts as 'taste' and 'scent' in their literature and bringing to light such factors as ‘inner preparedness’ and ‘friendly view to the world’ in their thought, the author hopes to clarify, with direct reference to the explicit expressions of Bahā walad, the obscurities present in Rumi's poetry concerning the role of feelings in obtaining of gnosis. To this end, by resenting numerous evidences from Bahā walad's Maārif and Rumi's Mathnawi, it has been illustrated that from their standpoint, human feelings have a cognitive trait and so should be counted among reliable sources of acquiring knowledge and insight. It is clear that feelings in this sense do not stand in apposition to rationality. In addition the epistemic credit of emotions and inner impressions in their opinion led both not to emphasize on the religious experience as a unique and excellent one and not to regard detaching from human feelings as a necessary condition towards acquiring gnosis. This idea explicitly expressed in Bahā walad's writings and the author tries to follow its trace in Rumi's poetical works.
    Keywords: Human Emotions, Preparedness, Perception, Bahā walad, Rumi
  • Page 163
    On of the great mystics and spiritual guides of Khurāsān school and Khusravāni wisdom is Sheykh Abu al-Abbās Qassāb of Āmol (314-424 A.H.Solār). There are scattered inquiries about his behavior, spiritual discipline and miraculous deeds in the early texts which need to be examined in a scholarly manner. The present article surveys an anecdote in which one of disciple of Sheikh demands Nalayn-slippers-from his master. This anecdote just mentioned in a microfilm copy of morādal-Moridin and as for as the author has investigated is nearly precedent in the Sufi texts. In this research with regard to some examples such as the prophet's Nalayn, the special slippers of Abu Yazīd of Bastām, the emphasis of Shams Tabrizi on the necessity of having particular sandals in every Sufi sects, Mowlaviyeh viewpoint on Sufi master's footwear and also the holiness of shoe in Fotowwat path, it can be concluded that the act of bestowing Nalayn to disciples by elders is a ritual act in Sufism and that Qassāb belongs to the Fotovvat path which is peculiar to Iranian.
    Keywords: Qassāb of Āmol, The Fotowwat Path, Rites, Inward Revelation, Giving, Shoe Ritual
  • Page 175
    The first part of this article includes an analysis and criticism of the way Hamdoun Qassār has been described in the valid writings of Sufism from the beginning of the 4th century to the end of the 13th century. The second part, presenting some biographical facts of him as a Muslim traditionist and jurist, distinctly replies to two questions: i) Whether or not Hamdaun- Qassār can be regarded as the founder of the Malāmatiyeh sect? and ii) Whether or not his disciples were reffered to as Hamdauniyeh or Qassāriyeh in his own lifetime? Then it proceeds to his thoughts and ideas. This survey shows that he regards human beings, carnal soul and material world as the major barriers upon the way of human transcendence and strongly advises that one must get rid of them. To achieve this he also recommends certain educational methods. But in spite of some claims, there is no trace in his words, deeds and educational way from whatever that might create animosity and hatred among people or evoke their reproach. In the present paper, necessarily, Hamdoun's style of livling is propounded and it has been manifested that despite the fact that Hamdoun degrades his despotic soul and presses hard upon himself, he venerates other people and tries to set up a relation with them based on toleration and indulgence. In addition, he is well aware of his invirons and seizes the opportunities to introduce the social corruptions of his time.
    Keywords: Hamdoun Qassār, Malāmatiyyeh, Qassāriye, Hamdouniyyeh, Khorāsān Sufism