فهرست مطالب

فصلنامه علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران
سال سوم شماره 2 (پیاپی 9، تابستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/05/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • بهرام رشیدخانی، آرزو رضازاده، نسرین امیدوار، آناهیتا هوشیار راد، زهره ستایشگر صفحه 1
    سابقه و هدف
    مطالعات اندکی، رابطه الگوهای غذایی و عوامل اقتصادی- اجتماعی و جمعیتی را بررسی کرده اند. هدف این مطالعه، تعیین الگوهای غذایی غالب و رابطه آنها با وضعیت اقتصادی- اجتماعی و جمعیتی زنان 20 تا 50 ساله ساکن شمال شهر تهران بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی 460 زن 20 تا 50 ساله ساکن مناطق شمال شهر تهران به روش نمونه گیری طبقه بندی شده، تصادفی انتخاب شدند. دریافت های غذایی معمول افراد در طول یکسال گذشته با استفاده از پرسشنامه نیمه کمی بسامد خوراک و خصوصیات اقتصادی، اجتماعی و جمعیتی از طریق مصاحبه حضوری به دست آمد. جهت شناسایی الگوهای غذایی غالب از روش تحلیل عاملی استفاده شد. رابطه بین الگوهای غذایی غالب و خصوصیات اقتصادی- اجتماعی و جمعیتی با تحلیل کوواریانس بررسی شد.
    یافته ها
    دو الگوی غذایی غالب شناسایی شد: الگوی غذایی سالم (مصرف بالای میوه، سبزیجات زرد، سبزیجات کلمی شکل، سایر سبزیجات، گوجه فرنگی، دوغ، لبنیات کم چرب، طیور و ماکیان، زیتون، مغزها، آبمیوه های طبیعی، سیب زمینی، سیر، قهوه، خشکبار و حبوبات) و الگوی غذایی ناسالم (مصرف بالای گوشت فراوری شده، سس مایونز، نوشابه، شیرینی ها، غلات تصفیه شده، میان وعده ها، آبمیوه های صنعتی، گوشت قرمز، مغزها، سیب زمینی سرخ شده، روغن های هیدروژنه، تخم مرغ، کره، لبنیات پرچرب، قند و شکر و گوشت احشا). بعد از تعدیل اثر سایر متغیرها، قومیت آذری در مقایسه با قومیت فارس (01/0P<؛ 44/0= B) و سکونت در منطقه 7 در مقایسه با منطقه 3 (01/0P<؛ 39/0= B) با الگوی غذایی ناسالم رابطه مثبت داشتند و سن (01/0P<؛ 04/0- = B)، تحصیلات دانشگاهی (05/0P<؛ 34/0- = B)، درآمد کل خانوار در ماه (05/0P<؛ 25/0- = B)، با الگوی غذایی ناسالم، رابطه منفی داشتند. سن (01/0P<؛ 03/0= B) و زیر بنای منزل (01/0P<؛ 21/0= B) با الگوی غذایی سالم، رابطه مثبت و مدت زمان اقامت در تهران، با این الگوی غذایی، رابطه منفی داشتند (01/0P<؛ 01/0- = B).
    نتیجه گیری
    عوامل اقتصادی- اجتماعی و جمعیتی از عوامل تاثیرگذار بر نوع الگوی غذایی افراد مورد مطالعه بود. پیشنهاد می شود که در تعیین رابطه الگوهای غذایی و بیماری ها، عوامل اقتصادی- اجتماعی و جمعیتی نیز در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: الگوهای غذایی، وضعیت اقتصادی، اجتماعی و جمعیتی، زنان، تحلیل عاملی
  • خدیجه خوش طینت، ابوالفضل الوند، پروین زندی*، حامد صفافر، محمدتقی مظلومی، زهرا شریف زاده اکباتانی صفحه 13
    سابقه و هدف

    تولید محصولات مشابه مارگارین، ولی با میزان چربی و اسید چرب ترانس کمتر یا پخشینه های کم چربی و کم ترانس به دنبال شیوع چاقی و بیماری های قلبی عروقی در دنیا رواج یافته است. افزایش میزان آب در این نوع محصولات می تواند روی خصوصیات حسی و ماندگاری آن ها تاثیر بگذارد. هدف از این تحقیق، ارزیابی حسی و تعیین ماندگاری نمونه های پخشینه کم چربی و کم ترانس تولید شده در مقیاس آزمایشگاهی بود.

    مواد و روش ها

    شش نمونه پخشینه کم چربی (40% چربی) و کم ترانس (کمتر از 1%) تولید شده در مقیاس آزمایشگاهی (kg2) با ترکیب سه فاز روغنی و دو پایدار کننده تولید شدند: فرمول های 1 و 2 با فاز روغنی پالم استئارین و کانولا (60: 40) و پایدارکننده آلژینات سدیم (1F) و نشاسته اصلاح شده ذرت مومی یا MWMS (2F)، فرمول های 3 و4 با فاز روغنی روغن سویای کاملا هیدروژنه (فلیک) و روغن سویا (75: 25) و پایدارکننده آلژینات سدیم (3F) و MWMS (4F)، فرمول های 5 و 6 با فاز روغنی روغن های پالم، پنبه دانه وکانولا (20: 40: 40) و پایدارکننده آلژینات سدیم (5F) و MWMS (6F) و شاهد یا 7F (پخشینه با 80٪ چربی) از مخلوط روغن های پالم استئارین و کانولا (60: 40) بدون پایدارکننده. برای ارزیابی حسی نمونه ها (بافت سطحی، قابلیت پخش شدن، عطر و طعم و احساس دهانی، و پذیرش کلی) از 30 ارزیاب خانگی به روش رتبه بندی استفاده شد. برای تعیین ماندگاری نمونه ها، عدد پراکسید و میزان پس دادن چربی و ویژگی های میکروبی نمونه ها (تعداد کل باکتری های هوازی، کپک و مخمر) در دوره نگهداری در یخچال (C°5) بررسی شد.

    یافته ها

    نمونه های پخشینه از نظر پذیرش کلی، تفاوت معنی داری با هم داشتند (05/0p<). نتایج ارزیابی حسی نشان داد که 2F شبیه 7F بود و نمونه های حاوی MWMS نسبت به نمونه های حاوی آلژینات سدیم از پذیرش بهتری برخوردار بودند. در پایان هفته دهم، میانگین عدد پراکسید در تمام نمونه ها کمتر از حد غیرقابل مصرف (meq/kg5) بود. نتایج آزمون پس دادن چربی در مورد اکثر نمونه ها رضایت بخش بود و فقط پس دادن چربی در نمونه های 5F و 6F از هفته ششم به بعد مشاهده شد. نتایج حاصل از آزمون میکروبی نشان داد که تمام نمونه ها با توجه به میانگین تعداد کل باکتری های هوازی، کپک و مخمر، در هفته دهم به نقطه دور ریز رسیدند.

    نتیجه گیری

    رتبه بندی نهایی نمونه ها براساس ارزش تغذیه ای یا نسبت میزان اسیدهای چرب چند غیراشباعی به مجموع میزان اسیدهای چرب اشباع و ترانس)1P/S+T ≥)، ویژگی های فیزیکی، ارزیابی حسی و ماندگاری چنین به دست آمد: 4F >3F > 5F > 6F > 1F > 2F > 7F. با توجه به ضرورت تولید محصولات کم چربی و کم ترانس به لحاظ اهمیت آن ها در سلامت و بهداشت جامعه و نتایج حاصل از این تحقیق، می توان فرمول2F را به عنوان فرمول برتر جهت ادامه کار در مقیاس وسیع تر پیشنهاد نمود.

    کلیدواژگان: پخشینه کم چربی، پخشینه کم ترانس، ماندگاری، ارزیابی حسی
  • فاطمه سادات امیری، رضا امانی، ناهید خواجه موگهی، بهرام رشیدخانی صفحه 23
    سابقه و هدف
    مصرف صبحانه به عنوان مهم ترین وعده غذایی در روز توصیه می شود. اما همه مطالعات، اثر مثبت مصرف صبحانه روی عملکرد شناختی را تایید نمی کنند. تفاوت در نوع صبحانه می تواند دلیل نتایج متناقض موجود در مطالعات باشد. با وجود این، مطالعه ای که اثر نوع صبحانه بر عملکرد شناختی را به صورت حاضر مورد بررسی قرار داده باشد، بسیار کم است. مطالعه حاضر برای مقایسه تاثیر دو نوع صبحانه معمول ایرانی (پرکربوهیدرات و پرپروتئین) بر عملکرد شناختی کودکان دبستانی طراحی شد.
    مواد و روش ها
    تعداد 51 کودک خوب تغذیه شده 9 تا 11 ساله (27 دختر و 24 پسر) در مطالعه حاضر شرکت کردند. کودکان به روش کار آزمایی کنترل شده تصادفی – متقاطع، سه روز به فاصله یک هفته، یکی از دو نوع صبحانه را مصرف کردند یا به عنوان کنترل ناشتا باقی ما‎ندند. دو نوع صبحانه عبارت بودند از صبحانه پرکربوهیدرات (60%) و صبحانه پرپروتئین (25%) که انرژی و چربی یکسانی داشتند، اما از نظر محتوای کربوهیدرات و پروتئین متفاوت بودند. عملکرد شناختی کودکان قبل از صبحانه، 30 و 120 دقیقه بعد از صرف صبحانه، به وسیله آزمون های استاندارد شده مؤسسه CDR انگلستان با استفاده از رایانه ارزیابی شد. یافته ها با استفاده از نرم افزارآماری 15 SPSS پردازش شدند و با قبول سطح معنی داری 05/0>P مورد قضاوت آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    در پی هر سه الگو (مصرف صبحانه پرکربوهیدرات، مصرف صبحانه پرپروتئین و عدم مصرف صبحانه) تفاوت معنی داری بین سه گروه در بیشتر آزمون های شناختی در هر دو جنس پدید نیامد. اما مصرف صبحانه پرکربوهیدرات در مقایسه با دو الگوی دیگر موجب افت معنی دار زمان واکنش ساده (023/0>P)، زمان واکنش انتخابی (018/0>P) و قدرت توجه (013/0>P) در دختران شد. در گروه ناشتا بهبود زمان واکنش انتخابی (003/0>P) در پسران مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    در کودکان سالم، نوع صبحانه بر عملکرد شناختی پسران اثر نداشت، اما در دختران صبحانه پرکربوهیدرات موجب کاهش سطح توجه شد. از آنجا که کمیت و کیفیت صبحانه به دلیل تاثیر بر خلق، دو عامل مهم اثرگذار بر ارتباط صبحانه و عملکرد شناختی هستند، باید در این گونه مطالعات مورد سنجش قرار گیرند.
    کلیدواژگان: نوع صبحانه، عملکرد شناختی، دامنه توجه، کودکان دبستانی
  • هدایت حسینی، حامد احمدی، حمید اخوان طباطبایی، روح الله فردوسی، رامین خاکسار*، فرزانه شهراز، منیژه کامران صفحه 33
    سابقه و هدف

    با توجه به مصرف سوسیس و کالباس، اهمیت تولید بهداشتی این محصولات، عدم بررسی جامع میکروبی این فراورده با درصدهای مختلف گوشت و تعیین عمر ماندگاری آنها، بررسی های علمی در زمینه پروفایل میکروبی و ضوابط مشخص در بازبینی استاندارد ملی کنونی ضروری است. در این تحقیق، رشد میکرو ارگانیسم های مزوفیل هوازی، سرما گرا، کپک و مخمر در 4 گروه فراورده گوشتی در طول مدت نگهداری 87 روزه بررسی شده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، فراورده های گوشت قرمز حرارت دیده که بر اساس استاندارد ملی کشور به 4 گروه 40، 55، 80 و 90 % گوشت تقسیم می شوند، در یکی از واحد های تولیدی کشور در 3 نمونه برای هر گروه از فراورده ها، تولید و در حین فرایند و مدت انبارمانی در دمای C○4، به مدت 87 روز در 21 نوبت و با 2 تکرار از نظر تعداد میکروارگانیسم های مزوفیل هوازی، سرماگرا ها، کپک و مخمر، طبق استانداردهای ملی ایران (شماره های 5272، 2629 و 997) مورد آزمون قرار گرفتند.

    یافته ها

    جمعیت میکروارگانیسم های مزوفیل هوازی در طول مدت بررسی از حد مجاز عبور نکرد. جمعیت میکروارگانیسم های سرماگرا در فراورده 90% در روز سی و دوم، در فراورده 80% در روز سی و ششم، در فراورده 55% در روز چهل و چهارم و در فراورده 40% در روز پنجاه و دوم و جمعیت کپک و مخمر ها در فراورده 90% در روز پنجاه و نهم، در فراورده 80% در روز شصت و ششم، در فراورده 55% در روز هشتادم و در فراورده 40% در روز هشتاد و هفتم از حد مجاز استاندارد ملی ایران عبور کرد.

    نتیجه گیری

    با افزایش درصد گوشت در فراورده ها، بار میکروبی در هر 3 دسته میکروارگانیسم ها افزایش می یابد. همچنین با توجه به عبور از حد استاندارد در مورد میکروارگانیسم های سرماگرا در طول مدت نگهداری، این دسته میکروارگانیسم ها می توانند به عنوان باکتری های شاخص فساد، معرفی شوند.

    کلیدواژگان: میکروارگانیسم های مزوفیل هوازی، سرماگراها، کپک، مخمر، فراورده گوشت قرمز حرارت دیده
  • فاطمه محمدی نصرآبادی، نسرین امیدوار، آناهیتا هوشیار راد، یدالله محرابی، مرتضی عبداللهی صفحه 41
    سابقه و هدف
    با اینکه انتظار می رود افراد دچار ناامنی غذایی، دریافت غذایی پایین و در نتیجه، ذخایر چربی بدنی اندک و اضافه وزن کمتری داشته باشند، اما این همبستگی در مطالعات به خوبی مشخص نشده است. این مطالعه به منظور بررسی رابطه میان ناامنی غذایی و وضعیت وزن بدن در بزرگسالان زن و مرد خانوارهای ایرانی و ارزیابی ارتباط برخی عوامل اجتماعی- اقتصادی با آن، طراحی و اجرا شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تحلیلی، نمونه های مورد بررسی را اعضای بالای 20 سال خانوارهای ایرانی شرکت کننده در «طرح جامع مطالعات الگوی مصرف مواد غذایی خانوار و وضعیت تغذیه ای کشور» طی سال های 81-1379 تشکیل می دادند. نمونه گیری و انتخاب خانوارهای شهری و روستایی به روش سیستماتیک خوشه ایتوسط مرکز آمار ایران انجام شد. قد و وزن همه اعضای خانوار مطابق دستورالعمل های استاندارد، اندازه گیری و نمایه توده بدن(BMI) محاسبه شد. وضعیت وزن بر پایه حدود مرزی NIH تعریف شد. وضعیت اجتماعی و اقتصادی خانوارها با تکمیل پرسشنامه ارزیابی شد. داده های الگوی مصرف مواد غذایی با استفاده از پرسشنامه های 24 ساعت یادآمد خوراک در سه روز متوالی به روش توامان یادآمد توزینی جمع آوری شد. نیاز به انرژی برای هر یک از افراد خانوار، جداگانه و بر اساس معادله های FAO/WHO محاسبه و میانگین سرانه نیاز به انرژی تعیین شد. ناامنی غذایی در سه سطح تعریف شد. تامین 80 تا 89% انرژی مورد نیاز روزانه به عنوان ناامنی خفیف، 70 تا 79% به عنوان ناامنی متوسط و کمتر از 70% به عنوان ناامنی شدید در نظر گرفته شد. به منظور بررسی تاثیر همزمان متغیرهای تشکیل دهنده وضعیت اجتماعی- اقتصادی و متغیر رتبه ای امنیت غذایی به طور همزمان روی وضعیت وزن از رگرسیون لجستیک استفاده شد.
    یافته ها
    در این تحقیق 7158 خانوار، 2496 (9/34%) خانوار روستایی و 4662 (1/65%) خانوار شهری مورد ارزیابی قرار گرفتند. تعداد مردان و زنان بالای 20 سال به ترتیب 6083 و 7960 نفر بود. میزان ناامنی غذایی در 2/5% از خانوارها شدید، در 6/7% متوسط و در 4/10% خفیف طبقه بندی شد. مردان 30% دچار اضافه وزن و 9/9% چاق بودند. این ارقام در زنان به ترتیب 3/34 و 7/26% و به طور معنی دار با مردان متفاوت بود (001/0P<). پس از کنترل متغیرهای وضعیت اجتماعی- اقتصادی، رابطه ای بین وضعیت وزن در مردان و ناامنی غذایی خانوار مشاهده نشد؛ هر چند که اضافه وزن در مردان با افزایش سطح تحصیلات از بی سواد به ابتدایی (05/0P<)، مالکیت واحد مسکونی (01/0P<) و امتیاز بالاتر امکانات و تسهیلات زندگی (001/0P<) رابطه مثبت و معنی دار نشان داد. احتمال اضافه وزن در زنان با ناامنی شدید و متوسط، 5/1 برابر (001/0P<، به ترتیب94/1-22/1CI: و 88/1-27/1:CI) و در زنان با ناامنی خفیف 2/1 برابر (001/0p<، 43/1-04/1CI:) زنان خانوارهای دارای امنیت غذایی بود. در عین حال، اضافه وزن در زنان با افزایش سطح تحصیلات، کاهش و با تاهل، شهری بودن، بالا رفتن امتیاز امکانات و تسهیلات زندگی (001/0P<) و ملکی بودن نحوه تصرف واحد مسکونی (05/0P<) افزایش داشت.
    نتیجه گیری
    ناامنی غذایی با افزایش وزن بدن در زنان ایرانی همبستگی مثبت و معنی داری نشان داد. احتمال وجود اضافه وزن در زنان، با ناامنی غذایی بیشتر می شود. این همبستگی در مردان مشخص نیست.
    کلیدواژگان: امنیت غذایی، وضعیت اجتماعی، اقتصادی، اضافه وزن، چاقی، خانوار، جنسیت
  • کاظم کریمی، فیروز عقابی صفحه 55
    سابقه و هدف
    در صنعت گوشت، سرعت سرد کردن لاشه از نظر تاثیر آن بر کیفیت گوشت و جنبه های اقتصادی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. سرد کردن سریع گوشت، بلافاصله پس از ذبح، موجب کوتاه شدن (cold shortening) و سفت شدن ماهیچه می شود. تحریک الکتریکی پس از کشتار به عنوان یک تیمار موثر برای کاهش زمان سرد کردن لاشه و جلوگیری از کوتاه شدن ماهیچه، در صنعت گوشت کشورهای پیشرفته اعمال می شود. همچنین، تحریک الکتریکی می تواند تردی گوشت را افزایش دهد. هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر تحریک الکتریکی با ولتاژ پایین بر تردی و ظرفیت نگهداری آب در گوشت گوساله بود.
    مواد و روش ها
    این تحقیق به روش تجربی انجام شد و تکنیک مورد استفاده مشاهده بود. 18 راس گوساله 12 تا 14 ماهه نژاد Holstein، با متوسط وزن لاشه گرم، Kg 13±243 بلافاصله پس از خون گیری، با ولتاژ V 110، A 1، به مدت 20 ثانیه تحریک شدند. پس از دونیم شدن لاشه، از هر نیم لاشه حدود 1 کیلوگرم از عضله طویل پشتی، نمونه گیری شد. سپس نیروی برشی، تردی و آبدار بودن حسی نمونه ها در 1، 3 و 7 روز پس از ذبح تعیین شد. ظرفیت نگهداری آب، افت نگهداری و افت پخت در 7 روز پس از ذبح تعیین شد.
    یافته ها
    نیروی برشی نمونه های تحریک شده در 3،1 و 7 روز پس از ذبح، پایین تر از مقدار نیروی برشی نمونه های کنترل بود(05/0>P). امتیازات آبدار بودن و تردی نمونه های تحریک شده در 3،1 و 7 روز پس از ذبح بیش ازامتیازات نمونه های کنترل بود(05/0>P). Ageingنمونه های تحریک شده و کنترل به مدت 7 روز، نیروی برشی را کاهش داد و موجب افزایش امتیازات تردی و آبدار بودن آنها شد (05/0>P). تحریک الکتریکی تاثیری بر ظرفیت نگهداری آب، افت نگهداری و افت پخت نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این تحقیق، اعمال تحریک الکتریکی، روش موثری برای بهبود تردی و آبدار بودن است.
    کلیدواژگان: گوشت گوساله، تح، ریک ال، کت، ریکی با ولتاژ پایین، ت، ردی، ظ، رفیت نگه، داری آب، نیروی برشی
  • مهشید آقاسی، فرزاد شیدفر*، محمدرضا وفا، ایرج حیدری، حمید حقانی صفحه 63
    سابقه و هدف

    عنصر «روی»، یک ریزمغذی ضروری است و در بسیاری از متالوآنزیم های مهم یافت می شود. این عنصر در بسیاری از فرایندهای متابولیک از جمله متابولیسم طبیعی ویتامین A لازم است. ویتامین A نیز در جذب و استفاده از «روی» تاثیر می گذارد. از طرفی، مطالعات جدید نشان می دهند که ویتامین A ترشح انسولین را تحریک می کند. با توجه به این که در بیماران دیابتی نوع I اختلالاتی در متابولیسم این دو عنصر وجود دارد، پژوهش حاضر با هدف مطالعه اثر تجویز توام «روی» و ویتامین A تکمیلی بر میزان سرمی لیپوپروتئین ها، آپوپروتئین های B و A-I و وضعیت گلیسمی در بیماران مبتلا به دیابت نوع I انجام شد.

    مواد و روش ها

    52 فرد دیابتی 7 تا 20 ساله با حداقل 2 سال سابقه ابتلا به دیابت نوع I، بدون بیماری های متابولیکی یا مصرف دارو، تحت درمان با انسولین به مدت 12 هفته، در یک کارآزمایی بالینی دوسوکور شرکت کردند. افراد دیابتی بر اساس سن، جنس و طول مدت ابتلا به دیابت همسان سازی شدند و در یکی از دو گروه مورد (مکمل یاری شده با شربت سولفات «روی» به میزان mg/d10 و قرص ویتامین A به میزان نصف قرص IU 25000، یک روز در میان) و شاهد (دریافت کننده دارونمای هر یک از مکمل های بالا) قرار گرفتند. کارآزمایی در 48 بیمار تا پایان مطالعه ادامه یافت. دریافت مواد غذایی با استفاده از یادآمد 24 ساعته بررسی و با نرم افزارFood Processor III آنالیز شد. غلظت این مواد در حالت ناشتا در ابتدا و انتهای کارآزمایی تعیین شد: کلسترول تام (TC)، تری گلیسرید (TG)، کلسترول لیپوپروتئین با چگالی پایین (LDL-c)، کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL-c)، آپوپروتئین های B وA-I، قند خون ناشتا (FBS)، هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1c) و انسولین سرم

    یافته ها

    میانگین کلسترول تام، تری گلیسرید، کلسترول لیپوپروتئین با چگالی پائین، کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا، آپوپروتئین B، قند خون ناشتا، انسولین سرم و هموگلوبین گلیکوزیله تفاوت آماری معنی داری را در گروه دریافت کننده مکمل نسبت به گروه شاهد در انتهای مطالعه نشان نداد و فقط در میانگین آپوپروتئینA-I افزایش معنی داری درگروه دریافت کننده مکمل نسبت به گروه شاهد در انتهای مطالعه مشاهده شد (0001/0p <).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که مکمل یاری کودکان دیابتی نوع I با «روی» و ویتامین A باعث افزایش سطح ApoA-I سرم می شود که احتمالا در کاهش خطر آتروژنیک در این بیماران نقش مهمی دارد.

    کلیدواژگان: آپوپروتئین B، آپوپروتئین A، I، بیماران دیابتی نوع I، روی، ویتامین A
  • امین سرفراز، محمدحسین عزیزی، زهره حمیدی اصفهانی، محمد امیر کریمی ترشیزی، علی ظفری صفحه 73
    سابقه و هدف
    تخمیر به واسطه خمیرترش با اثرات متقابل باکتری های لاکتیک اسید و مخمرها نقش مهمی در بهبود طعم، بافت و ماندگاری فراورده های نانوایی ایفا می کند. هدف از تحقیق حاضر، بررسی خصوصیات اسیدیفیکاسیون کشت های آغازگر مختلف در تخمیر خمیرترش مایع و انتخاب مایه تلقیح مناسب بر اساس خصوصیات کیفی و ماندگاری نان حاصل بود.
    مواد و روش ها
    نمونه های خمیرترش مایع با استفاده از کشت های لاکتوباسیلوس کازئی+ ساکارومایسس سرویزیه (1T)، لاکتوباسیلوس فرمنتوم+ ساکارومایسس سرویزیه (2T) و لاکتوباسیلوس کازئی+ لاکتوباسیلوس فرمنتوم+ ساکارومایسس سرویزیه (3T) تخمیر شد و به میزان 15% وزن آرد، به فرمول خمیر نان اضافه شد و عملکرد فنی (رطوبت، حجم مخصوص، ویژگی های حسی) و ماندگاری (بیاتی) نان های خمیرترش با نان کنترل (0T) مقایسه شد.
    یافته ها
    خمیرترش های تخمیر شده توسط مایه تلقیح 1T و 3T با کمی اختلاف، سرعت کاهش pH مشابهی داشتند و مایه تلقیح 3T بیشترین سرعت اسیدیفیکاسیون را نشان داد. مایه تلقیح 2T سرعت تولید اسید کمتری نشان داد (4
    کلیدواژگان: اسیدیفیکاسیون، باکتری های لاکتیک اسید، خمیرترش مایع، نان
  • منیژه مهدوی، روحا کسری کرمانشاهی، محمد جلالی صفحه 81
    سابقه و هدف
    سالمونلا اینتریتیدیس (Salmonella enteritidis) یک باکتری مهم عامل عفونت های غذایی است. این باکتری در محیط، بسیار مقاوم است و هنوز علت اصلی بسیاری از عفونت های گاسترواینتریتی انسان به شمار می رود. سالمونلا اینتریتیدیس روی بسیاری از سطوح در تماس با مواد غذایی بیوفیلم تشکیل می دهد. تشکیل بیوفیلم باکتری ها روی چنین سطوحی به عنوان یک منبع بالقوه آلودگی در نظر گرفته می شود که امکان انتقال باکتری ها و شیوع بیماری ها را افزایش می دهد. در تحقیق حاضر، تشکیل بیوفیلم سویه ایرانی سالمونلا اینتریتیدیس روی سطوح مختلف در تماس با مواد غذایی و پزشکی مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    ابتدا هیدروفوبیسیتی سطح سلول سالمونلا اینتریتیدیس (RITCC 1624) با روشMATH (Microbial Adhesion to Hydrocarbon) تعیین شد. سپس بیوفیلم آن بر سطوح استیل(Type 304 no 2B)، پلی اتیلن و شیشه در مدت زمان های 2، 4، 8، 16 و 20 ساعت تشکیل و با روش Drop plate شمارش شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که سالمونلا اینتریتیدیس با هیدروفوبیسیتی 73% توانایی تشکیل بیوفیلم روی سه سطح ذکر شده را دارد. میزان تشکیل بیوفیلم در مدت زمان 2 ساعت روی سطح شیشه ای و استیل با اختلاف معنی داری (05/0P<) بیشتر از سطح پلی اتیلن بود و با افزایش زمان به 20 ساعت، تشکیل بیوفیلم روی سطوح مختلف معنی دار نبود(05/0P>). همچنین بیشترین میزان تشکیل بیوفیلم سالمونلا روی سه سطح، در حد واسط فاز مایع و هوا بود.
    نتیجه گیری
    تشکیل بیوفیلم سالمونلا روی چنین سطوحی، امکان انتقال این باکتری را افزایش می دهد که از نظر بهداشتی و انتقال بیماری، بسیار حائز اهمیت است.
    کلیدواژگان: بیوفیلم، سالمونلا اینتریتیدیس، هیدروفوبیسیتی
|
  • B. Rashidkhani, A. Rezazadeh, N. Omidvar, A. Houshiar Rad, Z. Setayeshgar Page 1
    Background And Objective
    Few studies have investigated the association between dietary patterns and socioeconomic and demographic factors. The aim of this study was to detect major dietary patterns and assess their relationship with socioeconomic and demographic factors among 20-50 year-old women living in the north of Tehran.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study 460 women, aged 20-50 year-old, living in the north of Tehran were selected by stratified random sampling. Dietary data (for the previous year) was collected by a semi-quantitative food frequency questionnaire, and information on the socioeconomic and demographic factors was obtained by interview. Factor analysis was used for identifying major dietary patterns. The association between major dietary patterns and socioeconomic and demographic factors was assessed by covariance analysis.
    Results
    Two major dietary patterns were detected: 1. Healthy Pattern (high in, fruits; yellow vegetables, cruciferous vegetables, tomatoes and other vegetables; yogurt drink and low-fat dairy products; poultry; olives; nuts; fruit juice; potatoes; garlic; coffee; dried fruits; and legumes), and 2. Unhealthy Pattern (high in processed meat; mayonnaise; soft drinks; sweets; refined grains; snacks; industrial juice; red meat; nuts; French fries; hydrogenated fats; egg;, butter and high-fat dairy products; sugars; and organ meats). After adjustmnent for confounders, the Azari ethnic group in comparison with the Fars ethnic group (B= 0.44; p<0.01), and living in District 7 in comparison with living in District 3 (B= 0.39; p<0.05) were positively, and age (B= - 0.04; p<0.01), university education (B= -0.34; p<0.05) and total monthly family income (B= - 0.25; p<0.05) negatively, associated with the unhealthy diatery pattern.On the other hand, age (B= 0.03; p<0.01) and housing surface area (square meters_ per head) (B= 0.21; p<0.01) had a positive, and duration of residence in Tehran, a negative, association with the healthy pattern (B= - 0.01; p<0.01).
    Conclusion
    Socioeconomic and demographic factors influence dietary patterns of the women. It is suggested that these factors be considered in the future assessments of associations between dietary patterns and disease.
  • Kh Khoshtinat, A. Alvand, P. Zandi, H. Safafar, M.T. Mazloumi, Z. Sharifzadeh Ekbatani Page 13
    Background And Objective

    The prevalence of obesity and cardiovascular diseases in the world has prompted production of low-fat and low-trans-fatty acid margarine-like products or low-fat and low-trans spreads. An increase in water content of such products can affect their sensory characteristics and shelf-life. The aim of this study was sensory evaluation and shelf-life determination of low-fat and low-trans spread samples produced at a laboratory scale.

    Materials And Methods

    Six samples of low-fat (40%) and low-trans (<1%) spreads were produced at a laboratory scale (2kg) by combining three oil phases and two stabilizers, i.e., F1 and F2 formulas with palm stearin and canola oils (40:60) and sodium alginate (F1), or modified waxy maize starch or MWMS (F2); F3 and F4 formulas with fully hydrogenated soybean oil (flake) and soybean oil (25:75) and sodium alginate (F3), or MWMS (F4); F5 and F6 formulas with palm, cottonseed and canola oils (40:40:20) with sodium alginate (F5), or MWMS (F6), and full fat spread or F7 (80%fat) with palm stearin and canola oils (40:60), without stabilizer, as a control. Sensory evaluation (surface texture, spreadability, flavour and mouth feel, and overall acceptance) was carried out by 30 in-house panelists (ranking method). Shelf-life of the spread samples stored in refrigerator (5°C) was determined by measuring peroxide value, oiling off and microbial characteristics (total aerobic bacterial count, and mold and yeast counts).

    Results

    There were significant differences among the samples as regards overall acceptance (p<0.05). Sensory evaluation showed similar results for F2 and F7, and samples with MWMS had better acceptance compared to samples containing sodium alginate. Peroxide value did not reach the discard point (5meq/kg), even after 10 weeks of storage. Results of oiling off tests were satisfactory for most samples; oiling off was found only in F5 and F6 after six weeks of storage. All samples reached the discard point after 10 weeks of storing at 5°C, taking into account total bacterial and mold and yeast counts.

    Conclusion

    The final ranking of the spread samples based on the nutritional value (P/S+T), physical characteristics, sensory evaluation and shelf-life was as follows: F7>F2>F1>F6>F5>F3>F4. Considering the necessity of production of low-fat and low-trans-fatty acid products from a nutritional and public health point of view, the F2 formula is recommended for further research.

  • F. Amiri, R. Amani, N. Khajemogahi, B. Rashidkhani Page 23
    Background And Objective
    breakfast is recommended as the most important meal of the day, but not all studies show positive effects of breakfast consumption on the cognitive performance. Differences in breakfast composition may account for some of the contradictory results reported so far. There are limited studies investigating the effect of breakfast composition on cognitive performance. This study was designed to compare the effect of two common Iranian breakfasts (high-carbohydrate vs high-protein) on the cognitive performance of elementary school children
    Materials And Methods
    Fifty-one well-nourished children (27 girls, 24 boys) aged 9-11 years participated in the this study. They consumed one of 2 breakfasts (60%carbohydrate or 25%- protein), or took no breakfast, as controls (the fasted state) in a randomized cross-over design with one week apart as the wash-out period. The breakfasts were similar with regard to the energy and fat contents, but differed in carbohydrate and protein composition. Cognitive performance was assessed prior to, and 30 and 120 minutes after, taking breakfast, using the standard computerized CDR assessment tests. Statistical analysis was conducted using SPSS (version 15), and P<0.05 was considered as the level of significance.
    Results
    No statistically significant differences were observed among the 3 groups (high-carbohydrate breakfast, high-protein breakfast, and control) with regard to most of the tasks. However, the high-carbohydrate breakfast significantly impaired the simple reaction time (P<0.023), the choice reaction time (P<0.018), and the power of attention (P<0.013) in girls. The choice reaction time improved in the control boys (P<0.003).
    Conclusion
    Breakfast composition had no effect on the healthy boy's cognitive performance, but a high-carbohydrate breakfast reduced the power of attention in healthy girls. It is recommend that the effect of quality and quantity of breakfast on the mood of the children be also assessed in future studies.
  • H. Hosseini, H. Ahmadi, H. Akhavan, R. Ferdowsi, R. Khaksar, F. Shahraz, M. Kamran Page 33
    Background

    Presently the consumption of sausages in Iran is on the increase. Considering the importance of hygienic/microbial aspects of their production, this study was conducted to determine the growth patterns of aerobic mesophilic and psychrotrophic microorganisms, moulds and yeasts in four heated red-meat product groups during storage for a period of 87days. This will be helpful when revising the respective national processed meat product standards. Methods and materials: The heated red-meat products were divided (based on percent meat content), according to the existing national standards, into 4 groups of 40%, 55%,8 0%, and 90%. Three samples of each group were produced in a meat processing plant. During processing, as well as during storage at 4°C for 87 days, the samples were tested for the microorganisms at 21 steps, twice at each step, according to National Standards No.5272, 2629 and 997.

    Results

    The aerobic mesophilic bacterial count did not exceed the permitted limit (National Iranian Standards) during the study. However, other bacterial counts did exceed the respective limits in different samples at different time points as follows: 1. The psychrotrophic bacterial counts in the 90%-, 80%-, 55%-, and 40%-meat samples on days 32, 36, 44, and 52, respectively; 2. The mould and yeast counts in the 90%-, 80%-, 55%-, and 40%-meat samples on days 59, 66, 80, and 87, respectively.

    Conclusion

    An increase in the meat content of the processed products causes an increase in the loads of all the three types of microorganism during storage. The psychrotrophic bacterial count can be used as an indicator of spoilage during storage.

  • F. Mohammadi, N. Omidvar, A. Houshiar Rad, Y. Mehrabi, M. Abdollahi Page 41
    Background And Objective
    It is usually expected that food-insecure people have an inadequate food intake, less body fat, and body weight. However, several studies in developed countries have shown a higher prevalence of overweight/obesity among food-insecure household members, especially women. This study aimed to assess the association between food insecurity and body weight status and socio-economic factors affecting it in adult members of Iranian households.
    Materials and Methods
    This cross-sectional study was conducted in the framework of the Comprehensive Study on Household Food Consumption Patterns and Nutritional Status of I.R. Iran during 2001-2003. Households were selected by the Iranian Statistical Center by systematic cluster sampling in urban and rural areas. Heights and weights of all household members over 20 years of age (7960 women and 6083 men) were measured based on standard protocols, and body mass index (BMI) was calculated. Weight status (classified into underweight, normal weight, overweight, and obesity subgroups) was defined based on cut-off values recommended by NIH. Socio-economic status (SES) of the household was assessed by a questionnaire through structured interviews. Assessment of food consumption patterns was made using the weighing method and three consecutive 24-hour diet recalls completed by trained nutritionists. Food insecurity (FI) was defined on the basis of daily energy intake (as percentage of WHO/FAO RDA) as follow: mild FI, 80-89% RDA; moderate FI, 70-79% RDA,; and severe FI, lower than 70% RDA. Logistic regression was used to test the simultaneous effects of SES and food security variables on weight status.
    Results
    A total of 7158 households, including 2496 (34.9%) rural and 4662 (65.1%) urban, were included in the study. The findings showed that 5.2%, 7.6%, and 9.9% of them were severely, moderately, and mildly food-insecure, respectively. On the whole, 30% and 34.3% of the men and women were overweight, and 9.9% and 26.7% obese, respectively (P<0.001). Logistic regression in 6083 men did not show any significant association between weight status and food insecurity after controlling for the SES variables. However, overweight increased at higher educational levels, good housing condition (ownership) (P<0.01), and a higher score of facilities in the home (P<0.001) in men. On the other hand, in severely and moderately food-insecure women (n=7960) overweight was 1.5 times (CI: 1.22-1.94 & CI: 1.27-1.88, P<0.001), and in mildly food-insecure women 1.2 times, (CI: 1.04-1.43, P<0.001) that in their food-secure counterparts. Overweight decreased with higher educational levels and increased with being married, urbanization, score of facilities in the home (P<0.001), and better housing conditions (ownership) (P<0.05) in women.
    Conclusion
    Food insecurity is associated with overweight in Iranian women in food-insecure households. This association is not clear in men.
  • K. Krimi, F. Oghbi Page 55
    Background And Objective
    In the meat industry, carcass cooling rate is very important due to its effects on meat quality and economic aspects. Rapid cooling of carcasses causes cold shortening of muscles and, therefore, results in meat toughening. Electrical stimulation is used in developed countries as an effective treatment for reducing carcass cooling time and preventing cold shortening. Electrical stimulation can also increase tenderness of meat. The purpose of this study was evaluation of the effect of low-voltage electrical stimulation on tenderness and water-holding capacity in veal.
    Materials And Methods
    Eighteen Holstein steers,12–14 months of age, with a carcass weight of 243 ± 13 kg (mean ± SD), were stimulated, immediately after exsanguinations, by low voltage (110 V,1 A, 20 s). After splitting of the carcasses, from each side a sample of about 1kg of M. Longissimus dorsi was removed. Shear force, sensory tenderness and juiciness were determined at 1, 3 and 7 days post mortem (PM). Water-holding capacity, drip loss and cooking loss were determined at 7 days PM.
    Results
    Shear force of the stimulated samples was lower, and their tenderness and juiciness scores were higher, than the respective control (non-stimulated samples) values at 1, 3 and 7 days PM (P < 0.05). (P < 0.05). Ageing resulted in a decrease in the shear force and an increase in the sensory tenderness and juiciness scores 1 and 7 days PM (P<0.05 in both the stimulated and non-stimulated samples. Electrical stimulation had no significant effect on the water-holding capacity, drip loss and cooking loss.
    Conclusion
    According to the results of this research, application of electrical stimulation is an effective treatment for improving tenderness and juiciness of veal.
  • M. Aghasi, F. Shidfar, Mr Vafa, I. Heydari, H. Haghani Page 63
    Background And Objective

    Zinc (Zn) is an essential trace element found in a wide spectrum of metalloenzymes,. It participates in many metabolic processes, including normal metabolism of vitamin A. On the other hand, vitamin A affects zinc absorption and utilization. Recent investigation has shown that vitamin A plays a role in the secretion of insulin by the pancreas. There is evidence that the metabolism of zinc and vitamin A is altered in type 1 diabetes mellitus (DM). The objective of the present study was to investigate the effects of simultaneous zinc and vitamin A supplementation on serum lipoproteins, apoproteins A-I and B and glycemic status in patient with type I DM.

    Materials And Methods

    Fifty-two 7-20 year-old patients with at least 2 years of DM history, not suffering from any other metabolic disease, and not taking any medicine, but under insulin treatment, participated in a 12-week randomized double-blind clinical trial. They were divided,, after matching for sex, age and DM duration, into 2 groups: a Zn- and vitamin A-supplemented group (10 mg Zn-sulfate syrup per day and half of a 25000-IU vitamin A tablet every other day) and a control group (taking a zinc and vitamin A placebo). Forty-eight patients completed the study. Nutrients intakes were estimated using a 24-hour recall and analyzed by Food Processor III. The serum contents of total cholesterol (TC), low-density lipoprotein cholesterol (LDL-c), high-density lipoprotein cholesterol (HDL-c), triglyceride (TG), apoproteins B and A-I, fasting blood sugar (FBS), insulin, and glycosylated hemoglobin (HbA1c) were determined at the beginning and at the end of the trial. The independent sample t-test was used for comparisons between the two groups and the paired sample t-test was used to compare the differences between different time points in each group. A P-value £ 0.05 was considered significant.

    Results

    The final mean serum TC, TG, LDL-c, HDL-c, FBS, insulin, HbA1c and apoprotein B values were not significantly different between the 2 groups.As compared to the control value, only the apoprotein AI level significantly increased in the experimental group (p<0.0001).

    Conclusion

    It seems that simultaneous zinc and vitamin A supplementation may increase the serum ApoA-I level, which can reduce the atherogenic risk factor in patients with type 1 DM.

  • A. Sarfaraz, Mh Azizi, Z. Hamidi Esfahani, Ma Karimi Torshizi, A. Zafari Page 73
    Background And Objective
    Sourdough fermentation with interactions between lactic acid bacteria and yeasts, is considered to play a key role in producing bakery products with improved flavor, texture and shelf-life properties. This research focused on evaluation of acidification properties of different starter cultures in liquid sourdough fermentation and selecting an appropriate inoculum based on quality and shelf-life properties of the resultant bread.
    Material And Methods
    Liquid sourdough samples were fermented by cultures including L.casei and S.cerevisiae (T1), L.fermentum and S.cerevisiae (T2), L.casei, L.fermentum and S.cerevisiae (T3) and adde to bread doughs (15% w/w). Technological properties (moisture content, specific volume and organoleptic properties) and shelf-life of the sourdough breads were compared with those of a control bread.
    Results
    Sourdoughs fermented by inoculums T1 and T3 had a similar pH-lowering rate (there were only small differences). Inoculum T3 showed the highest acidification rate. In comparison, inoculum T2 showed a lower acidification rate (pH> 4). Liquid sourdough breads had higher specific volumes as compared to the control bread, and sourdough bread T3 ranked first organoleptically. Sourdough breads (T1 and T3) had a lower staling rate than the control value, and bread T3 showed a higher staling rate than T1 (p< 0.05).
    Conclusion
    Sourdough addition can improve organoleptic properties–specific volume and shelf-life–of the breads.. Based on acidification properties and sensory analysis, inoculum L.casei, L.fermentum and S.cerevisiae produce the most desirable effects.
  • M. Mahdavi, R. Kasra Kermanshahi, M. Jalali Page 81
    Background And Objective
    Salmonella enteritidis is an important food-borne enteric pathogen. It is very resistant in the environment and remains an important cause of gastroenteritis in humans world-wide. It forms biofilms on many food contact surface materials. Development of biofilms on these surfaces is a potential source of contamination of foods which may lead to spoilage or transmission of food-borne pathogens. In this project biofilm formation by the Iranian species of Salmonella enteritidis RITCC 1624 on food and medical contact surfaces was assessed.
    Material And Methods
    Firstl the hydrophobicity of S. enteritidis RITCC 1624 was measured by the Microbial Adhesion to Hydrocarbon method (MATH). Then biofilm formation by the organism was assessed after a lapse of 2, 4, 8, 16 and 20 hours on stainless steel type 304 no 2B, polyethelene, and on glass by the drop plate method.
    Results
    Resultes indicated that this organism, with 73% hydrophobicity, can form biofilm on all the three surfaces. Biofilm formation on glass and stainless steel surfaces within 2 hours was more than on polyethylen (P<0.05).increasing time to 20 h did not result in biofilm formation to a larger extent (P>0.05). Biofilm formation by S. enteritidis was most extensive on the interface between air and liquid phases.
    Conclusion
    Biofilm formation ability of S. enteritidis on the 3 surfaces increases the possibility of its transmiision, important from a hugienic and disease spreading viewpoint.