فهرست مطالب

آینه پژوهش - سال بیست و دوم شماره 3 (پیاپی 129، امرداد و شهریور 1390)

نشریه آینه پژوهش
سال بیست و دوم شماره 3 (پیاپی 129، امرداد و شهریور 1390)

  • 140 صفحه، بهای روی جلد: 18,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/07/15
  • تعداد عناوین: 23
|
  • مقاله
  • عمر ریاض ترجمه: محمدحسین رفیعی صفحه 7
    المنار مشهورترین نشریه اصلاح گر و نوطل ب در دهه مدرن اسلامی است که نه تنها به عنوان ذخیره غنی اطلاعات مرتبط با وضعیت جهان اسلام در قرن نوزدهم، مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است، بلکه باید آن را فضایی مناسب برای عرضه افکار مختلف اندیشمندان جهان اسلام و تحلیل نوع تعامل ایشان با پدیده های جهان دنیای مدرن و پیشرفت های علمی آن دانست. نویسنده در مقاله حاضر، بر پایه اطلاعات اصیل و دست اول، سعی در بررسی بستره های فرهنگی و اجتماعی جامعه ای دارد که رشید رضا اثر ارزشمندش «المنار» را در آن به منثه ظهور رساند. در راستای این هدف، نویسنده پس از بیان تاریخچه نشر در مصر، به شرح مختصر زندگی نامه رشید رضا و سال های حضور وی در سوریه می پردازد. نویسنده در ادامه با ارائه اسناد منابع مالی اولیه شکل گیری نشریه و ماه های اولیه حضور رشیدرضا در مصر، سعی دارد چگونگی شکل گیری ساختار اولیه نشریه المنار و شیوه مدیریت رشید رضا بر آن را وا کاوی کند. آن گاه با بیان حلقه اولیه مشترکین المنار، ابعاد تاثیرگذاری این نشریه را بر زندگی مردم مصر و تعامل آنان با این پدیده جدید را در بوته نقد و بررسی قرار داده و از این طریق جایگاه رشید رضا را در پیشبرد صنعت چاپ در مصر به تصویر می کشد. در نهایت به بررسی دورنمای رشید رضا با نگاه مذهبی و مدرنش به صنعت چاپ و هدف وی را از چاپا ین نشریه میپردازد.
    کلیدواژگان: المنار، رشید رضا، صنعت چاپ و نشر، روزنامه نگاری
  • سید حسن اسلامی صفحه 24
    پاسخ نویسندگان به نقد آثار علمی شان امری متداول اس ت؛ ولی گاه این پاسخ ها از تاثیرگذاری و کارآمدی لازم برخوردار نیستند. نویسنده در مقاله حاضر ابتدا با بیان دلایل نا کارآمدی جوابیه ها، از قبیل ضعف ساختاری، فقر محتوایی و خطاهای اخلاقی، سعی در بسط و توضیح کافی هر یک از آنها دارد. در این میان با برجسته کردن خطاهای اخلاقی در جوابیه ها، مواردی را که نشئت گرفته از این نقص هستند به همراه شاه دمثال های واقعی از نشریات بررسی کرده است.
    کلیدواژگان: جواب به نقد، خطاهای اخلاقی، ضعف ساختاری
  • مایکل کوک ترجمه: محمدحسین رفیعی صفحه 31
    نجد، صحرایی دورافتاده در شبه جزیره عربستان بود و سا کنان آن را در قرن های یازده و دوازده هجری، در زمان شکل گیری حرک ت محمدبن عبدالوهاب، بیابانگردان و جوامع قبیله ای تشکیل می دادند. نویسنده در نوشتار حاضر، نمایی کلی و توضیحاتی اجمالی درباره شرایط و سن ت تاریخ نگاری نجد، پی ش از ظهور وهابیان در میان ه های قرن دوازده ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: نجد، تاریخ نگاری، ظهور وهابیان
  • نقد و بررسی کتاب
  • رضا استادی صفحه 41
    شیخ عبدالحسین طهرانی (شیخ العراقین) از زمان محمد شاه قاجار تا ناصرالدین شاه، یکی از بزرگ ترین عالمان تهران به شمار می آمد. نویسنده در بخش نخس ت مقاله حاضر به صورت مبسوط زندگی نامه، استادان، شا گردان، تالیفات و خدمات این عالم را به رشته تحریر درآورده است. در بخش دوم، کتاب مصباح النجاه فی اسرار الصلاه و سر الاستغفار بین السجدتین را معرفی کرده و به بیان برخی از ویژگی های مولف آن، همت گماشته است. در انتها این مسئله که آیا مولف کتاب مذکور همان شیخ عبدالحسین طهرانی است یا یکی از معاصران همنام اوست، را در بوته نقد و بررسی قرار میدهد.
    کلیدواژگان: شیخ عبدالحسین طهرانی، شیخ العراقین، اسرار الصلاه
  • سیدعلی آقایی صفحه 50
    ترجمه کتب و مقالات قرآنی از محققان غربی نه تنها تصویر بهتری از فضای علمی مطالعات قرآنی در غرب به دست میدهد، بلکه زمینه آشنایی بیشتر با رویکردهای علمی و انتقادی و بهر هگیری از اصول و روش های پژوهش علمی را برای پژوهشگران داخلی فراهم م یآورد که هر دو زمینه ساز ارتقای سطح پژوهشها در حوزه مطالعات اسلامی به زبان فارسی است. انتشار کتاب «رهیافتهایی به قرآن» را می توان، گامی در مسیر تحقق اهداف مذکور دانست. نویسنده در مقاله حاضر سعی در ارائه گزارشی از محتوای کتاب که مشمل بر سیزده مقاله قرآنی است، دارد تا از این رهگذر خوانندگان را به مطالعه دقیقتر و آشنایی با رهیاف تها و امکانات روش شناختی عرض هشده در مقالات ترغیب کند. در نهایت نویسنده به اختصار ترجمه متن کتاب را در بوته نقد و بررسی قرار میدهد.
    کلیدواژگان: رهیافت هایی به قرآن، مطالعات قرآنی، مطالعات غربی، معرفی کتاب
  • سیدابوالحسن مطلبی صفحه 61
    کتاب فوائد القواعد فی شرح القواعد اثر زین الدین بن علی بن احمد عاملی لبنانی معروف به شهید ثانی است. نویسنده در مقاله حاضر به معرفی این اثر هم ت گماشته است. در پی این هدف، نویسنده ابتدا مروری کوتاه بر زندگینامه مول ف دارد. سپس با بیان نام کتاب قواعد الاحکام اثر علامه حلی، به بیان مهم ترین شرح های قواعد از جمله فوائد القواعد میپردازد. در ادامه به صورت مبسوط کتاب فوائد القواعد را مورد مداقه قرار داده است و با بیان مصادر و آثار متاثر از فوائد، شیوه شرح کتاب و چاپ و نشر این کتاب برای نخستین بار، مقاله خویش را به پایان م یرساند.
    کلیدواژگان: فوائد القواعد فی شرح القواعد، زین الدین علی بن احمد عاملی لبنانی، شهید ثانی، معرفی کتاب
  • جواد بشری صفحه 67
    نویسنده در نوشتار حاضر، موارد ذیل را به رشته تحریر درآورده است: درج نامه ای از ایرج افشار به دکتر رسول جعفریان درباره ضرورت چاپ یادداشت های حسینعلی باستانی راد بر متملکات نسخه ای خود؛ - بیان بازنویسی قطعهای از شعر عصار تبریزی شاعر سده هشتم در مجموعه 45101 مجلس؛ - بیان نمونه هایی از اشعار رباعی سرای سده هفتم اوحدالدین کرمانی به گزینش میرداماد؛ - معرفی نسخه ای دیگر از متداولترین اثر بیدوازی موسوم به مصباح رشیدی در کتابخانه بنیاد فارس شناسی شیراز و نیز معرفی کتابی دیگر موسوم به ارشاد المومنین از آثار نسبت داده شده به بیدوازی؛ - معرفی نسخه عده الاصول اثر شیخ طوسی موجود در کتابخانه مرعشی قم و بیان احتمالی درباره پدر حسین مودب قمی؛ - معرفی مبسوط نسخ های نفیس از دیوان شاعری مذهبی در عصر قاجار با نام ویژه قدس الامین موسوم به حاج میرزا سیدعلی ملقب به اخوی طهرانی در مدح امین السلطان و بررسی قالب، محتوا و درو نمایه اشعار وی؛ - استخراج و ثبت نکات مفیدی درباره ایران شناسی و نسخه شناسی به کمک کتاب «دستنویس های عربی در فلسطین» اثر دکتر صلاح منجد؛ - معرفی نسخ های از تفسیر موسوم به البدر المنیر الملخص من تفسیر ابن کثیر به خط علاء قزوینی؛ - تاکید مستدل بر این نکته که رساله موسوم به بث الشکوی در کتابخانه مرعشی قم، اثری نویافته از شیخ بهایی نیست.
    کلیدواژگان: محدث قمی، محدث ربانی، شناخ ت نامه محدث قمی، مجموعه مقالات همایش، معرفی کتاب
  • حبیب الله بابایی صفحه 79
    الهیات امید مهم ترین اثر مولتمان در موضوع الهیات است که در سال 1946 م به زبان آلمانی انتشار یافت. نویسنده در مقاله حاضر به مطرح کردن گزیده هایی از کتاب مذکور پرداخته و با بیان برخی از آرای مولتمان، سعی در فراهم آوردن نمایی کلی از پرسش ها و گمانه هایی در مورد تاریخ و پایان آن دارد. در نهایت نقدی که به این کتاب وارد شده و پاسخ به آن را بیان می کند.
    کلیدواژگان: الهیات مسیحی، الهیات امید، الهیات تاریخ، مولتمان، معرفی کتاب
  • عبدالحسین طالعی صفحه 84
    از مهمترین دستاوردهای همایشهای بزرگان علم و دین و ادب، تهیه مجموعه هایی است که در قالب مقالات مختلف، جوانب مختلف حیات علمی، عملی و اخلاقی شخصیت مورد نظر را به تصویر می کشند. دست اورد تلاش همایش بزرگداشت محدث قمی نیز انتشار سه مجلد کتاب)محدث ربانی در دو مجلد و شناخت نامه محدث قمی در یک مجلد(است. نویسنده در بخش اول مقاله خویش، فهرست کلی مجموعه سه مجلدی را به شیوه موضوعی در قالب سیزده موضوع ارائه می دهد. در بخش دوم نیز سعی در بیان پیشنه ادات و نکات تحلیلی مفیدی در خصوص مطالب مرتبط با محدث قمی و نیز بهبود مجموعه مقالات حاضر دارد.
    کلیدواژگان: محدث قمی، محدث ربانی، شناخت نامه محدث قمی، مجموعه مقالات همایش، معرفی کتاب
  • فروغ پارسا صفحه 92
    در شماره 127 مجله آینه پژوهش مقاله ای با عنوان «معرفی و نقد کتاب: بررسی حدیث شناسی خاورشناسنان: تبیین و تحلیل یا ترجمه و تدیون؟!» به چاپ رسید. خانم پارسا نویسنده کتاب «حدیث در نگاه خاورشناسان» است که آقای سید علی آقایی در مقاله پیش گفته، به معرفی و نقد کتاب ایشان اقدام کرده بودند. در این شماره مجله پاسخ خانم پارسا به نقد آقای آقایی درج و ارائه می گردد.
  • کتاب شناسی موضوعی
  • اباذر نصر اصفهانی صفحه 97
    سفرنامه نویسی در ادبیات فارسی پیشینه درخشانی دارد. در این میان یکی از مهمترین سوژه ها برای نگارش سفرنامه در گستره ادبیات جهانی، سفر به خانه خداست که زنان نیز به این امر اهتمام ویژه ای داشته اند. نویسنده در مقاله حاضر، کتابشناسی سفرنامه ها و خاطرات سفر حج که از سوی زنان ایرانی به رشته تحریر درآمده است را به صورت الفبایی نام نویسندگان همراه با توصیف مختصری از محتوای آنان ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: سفرنامه نویسی، خاطرات حج، کتاب شناسی حج
  • پیوست آینه پژوهش: تازه های نگارش و نشر
  • معرفی اجمالی / رستم نامه
    علیرضا ذکاوتی قراگزلو صفحه 105
  • مهدی اللهیاری تبریزی صفحه 109
  • صدیقه خوش نژادیان صفحه 113
  • عباس احمدوند صفحه 116
  • اسماعیل مهدوی راد صفحه 119
  • اسماعیل مهدوی راد صفحه 123
  • اخبار: درگذشتگان
  • آیت الله شیخ الاسلامی
    صفحه 127
  • آیت الله شریعت موسوی
    صفحه 128
  • ایت الله صادقی تهرانی
    صفحه 129
  • حجت الاسلام مهندسی
    صفحه 130
|
  • Umar Riaaz, Muhammad Hussein Rafiie Page 7
    Almenār is considered to be the most famous reformist and modernist journal in Islamic modern centuries. Being a rich source of information with regard to the condition of Islam universe in the 19th century, it not only attracts the researchers’ attention, but also is the right place to introduce Islamic intellectuals’ different ideas and to analyze their relationship with the phenomenon and the scientific progresses of the modern world. In this article, the author has used authentic information in order to examine the cultural and social contexts of the society in which Rashid Rezā published his valuable work. Therefore, he firstly provides a short history of the publication in Egypt; and then he talks about Rashid Rezā’s biography and the years he spent in Syria. Following this, through presenting the first financial documents of the journal establishment and Rashid Rezā’s first months of presence in Egypt, the writer has tried to examine the development of Almenār’s primary structure and the way Rashid Rezā has managed it. Then, naming the first circle of Almenār’s subscribers, he analyses the ways in which the journal effect the Egyptians’ lives and their relationship with this new phenomena (journal) in order to expose Rashid Rezā’s place in the progress of publishing industry in Egypt. Finally, he studies a view of Rashid Rezā, his religious and modern look at publishing industry, and his purpose of publishing this journal.
    Keywords: Almenār, Rashid Rezā publishing industry, journalism
  • Seyyed Hasan Islami Page 24
    It is quite common that the authors respond to the reviews written upon their academic works; however, these responses are not sometimes effective and qualified enough. In the present article, the writer intends to explicate the reasons which lead to the responses’ inefficiency. They include structural weakness, shortage in the content, and the moral mistakes. Among all these reasons, he highlights the moral mistakes to study the outcomes of this defect through providing some instances from different journals.
    Keywords: Response to review, moral mistakes, structural weakness
  • Micheal Cook, Muhammad Hussein Rafiie Page 31
    Najd is a remote and somewhat featureless region of central Arabia. In the eleventh to twelfth century, when Mohammad Ibn Abdu-Alwahhāb’s movement was getting started, it was inhabited by an Arab population of modest means and predominantly tribal structure. In the present study, the writer is going to provide an outline of the conditions and the traditions regarding Najd history writing prior to the rise of the Wahhābi state in the middle of the twelfth century.
    Keywords: Najd, history writing, Wahhābi rise
  • Riza Ostadi Page 41
    Sheikh Abdulhosein Tehrani (Sheikh Al-arāghin) is considered as one of the greatest theologians in Tehran from Mohammad Shah Qajar till Naser Al-din Shah Qajar. In the first part of this article, the author is going to give a detailed account of Sheikh’s biography, his professors, students, publications, and services. In the second part, he provides a report of Mesbāh Al-nejāt fi Asrār Al-salāt and explains some of its author’s characteristics. Finally he examines the problem that whether the author of the mentioned book is Sheikh Abdulhosein Tehrāni or a contemporary author with the same name.
    Keywords: Sheikh Abdulhosein Tehrāni, Sheikh Al arāghin, Asrār Al salāt (The Secrets of Salāt)
  • Seyyed Ali Aghaie Page 50
    The translation of western researchers’ books and articles, discussing the subject of Quran, not only gives a much better picture of the academic atmosphere of Quran studies in west; but also, it helps our researcher become more familiar with scientific and critical approaches and use academic research principles and methods. Therefore, both these effects prepare the condition to improve the grade of Persian researches in Islamic Studies. The publication of Approaches to Quran can be considered as an effort to achieve these goals. In this article, the author intends to give a report of this book, which includes thirteen Quran essays. So, he aims at encouraging the readers to have a close look at the approaches and the methodology present in essays. In consequence, he criticizes the book translation in brief.
    Keywords: Approaches to Quran, Quran Studies, western studies, book report
  • Seyyed Abulhasan Matlabi Page 61
    Favāāed Al-ghavāed fi Sharh Al-ghvāed is by Zein Al-din Ibn Ahmad Ămeli Lobnāni known as the second martyr (Shahid Sāni). In this article, the author intends to give a report of this book. Therefore, he, first of all, goes over its writer’s biography. Then he points out Ghavāed Al-ahkam by Allameh Helli in order to provide the most important accounts of Ghavāed such as Favāed Al-ghavāed. In the following step, he examines the book in detail. And finally, he explains about Favāed’s refrences, the books effected by it, its way of narration, and its first publication.
    Keywords: Favāed Al ghavāed fi Sharh Al ghvāed, Zein Al din Ibn Ahmad Ămeli Lobnāni Second martyr (Shahid Sāni), book report
  • Javad Bashari Page 67
    In this article, the author has discussed the following issues: - Iraj Afshār’s letter to Dr. Rasul Jafarian, which is about the necessity of printing Hosein-ali Bāstāni Rād’s explanatory notes written upon his own manuscript; - Rewriting a piece of poem by Assār Tabrizi (8th century poet) in Majles collection of poems, number 10154; - Some examples of the poems by Ouhad Al-din Kermāni (7th century poet who wrote Ruba’i) selected by Mirdāmād; - Introducing a new handwritten copy of Bidvāzi’s most famous work known as Mesbāh Rashidi which is kept in the Center of Fars Studies (Bonyād Fārs Shenāsi) library; and also giving a report of another book entitled Ershād Al-mo’menin, which is supposed to be written by Bidvāzi; - Giving a report of a handwritten copy of Sheikh Tusi’s Eddat Al-osul which is kept in Mara’shi Najafi Library; and considering a probability about Hosein Mo’addab Qomi’s father; - Providing a detailed report of an excellent handwritten copy of a book of poems by a religious poet who lived in Qajar era. His pen- name was Ghods Al-amin, and was known by Haj Mirzā Seyyed Ali, nicknamed Akhavi Tehrāni. His poems eulogized Amin Al-soltān, and their form, subject and content are going to be studied here; - Driving some useful points about Iran studies and codicology, with help from Arabic Manuscripts in Palestine by Dr. salāh Manjad; - Introducing a handwritten copy of Quran commentary known by Al-badr Al-monir Al-molakhas Men Tafsir Ibn Kasir which is in Alāe Ghazvini’s handwriting; - Affirming this fact that the book which is known by Bas Al-shakvā and is now in Mar’ashi Qom Library is not a newly-discovered work of Sheikh Bahāie.
  • Habiballah Bābāie Page 79
    Theology of Hope is Motlmann’s most significant work upon theology, which was published in German in 1964. In this study, the author, firstly, presents some excerpts of this book. Then, through giving some of Moltmann’s ideas, he tries to come up with a general outline of the questions and the suppositions about history and its end. Finally, he discusses a review which has been written upon the book and its response.
    Keywords: Christian Theology, Theology of Hope, theology of history, Moltmann, book report
  • Abdulhosein Taleie Page 84
    One of the most important achievements of the seminars on the scientific and religious notables is the publication of the collections which through different articles present various aspects of a famous character’s academic, practical, and moral life. The achievement of the seminar held in commemoration of Mohaddes Qomi has been the publication of three- volume book (Mohaddes Rabbani, printed in two volumes, and Mohaddes Qomi’s Biography, printed in one volume.). In the first part of this article, the author provides a complete table of content which cover all the parts of three volumes. It is arranged according to the subject and so is divided in to thirteen different subjects. In the second part of the article, he comes up with some suggestions and useful analytic points regarding what has been discussed about Mohaddes Qomi and the improvement of this collection of articles.
    Keywords: Mohaddes Qomi, Mohaddes Rabbani, Mohaddes Qomi's biography, a collection of seminar articles, book report
  • Foroug Parsa Page 92
    The article entitled “Studying the Orientalist’s Hadith Studies: Explanation and Analysis or Translation and Compilation” was published in Aien Pajuhesh, Volume 127. Parsa is the author of Hadith in the Orientalists’ View upon which Saied Ali Aghaie wrote a review in the mentioned article. In this volume, Parsa’a response to this review is printed.
  • Abāzar Nasr Esfahāni Page 97
    Writing travel books has a rich history in Persian Literature. In this article, the writer provides a bibliography of Iranian women’s hajj travel books and the books containing their hajj memories. This bibliography is arranged alphabetically in order of the authors’ names. Besides, every entry has got a short explanation.
    Keywords: Writing travel book, hajj memories, hajj bibliography