فهرست مطالب

آینه پژوهش - سال بیست و چهارم شماره 3 (پیاپی 141، امرداد و شهریور 1392)

نشریه آینه پژوهش
سال بیست و چهارم شماره 3 (پیاپی 141، امرداد و شهریور 1392)

  • 126 صفحه، بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/11/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مقاله
  • سلیمان علی مراد ترجمه: حمید باقری صفحه 5
    سنت تفسیری معتزله نه تنها به طور گسترده در سنت تفسیری امامیه باقی مانده است، بلکه شکل دهنده اصلی سنت تفسیری امامیه را نشان می دهد. نویسنده در نوشتار حاضر با بررسی دو کتاب تفسیری التهذیب فی تفسیر القرآن از حاکم جشمی و الکشاف زمخشری اثبات می کند که سنت تفسیری معتزلی در سنت های عمده تفسیری امامیه و اهل سنت جذب شده است. در راستای این هدف، نویسنده ابتدا با ارائه دلایل و شاهد مثال هایی، تاثیر تهذیب جشمی بر مجمع البیان طبرسی را مورد مداقه قرار می دهد. سپس در ادامه، تکیه رازی در مفاتیح الغیب بر الکشاف زمخشری را بررسی می نماید. وی در انتهای نوشتار جهت نشان دادن این تاثیرات، در قالب دو پیوست الف و ب، تفسیر سوره منافقون در تهذیب جشمی و نقل قول رازی از البسیط واحدی و الکشاف زمخشری را ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: سنت تفسیری معتزله، سنت تفسیری امامیه، تفاسیر شیعی، تفاسیر سنی، التهذیب فی تفسیر القرآن، حاکم جشمی، الکشاف، زمخشری، مجمع البیان، طبرسی، رازی، مفاتیح الغیب، تفسیر سوره منافقون
  • عبدالحسین طالعی، رضا کریمی، جعفر عبادالله عموقین صفحه 16
    در قلمرو تمدن اسلامی، رده بندی، مورد توجه بسیاری از دانشمندان مسلمان بوده است. از اواسط قرن دوم تاکنون، طبقه بندی های مختلفی از علوم ارائه شده است. نویسندگان در نوشتار حاضرسعی دارند پیشینه ای از طبقه بندی علوم از سده چهارم تا چهاردهم ارائه نمایند. در ادامه، پس از ذکر شرح حال و آثار صدرالافاضل، به معرفی رساله ایضاح الادب وی که به طبقه بندی علوم اختصاص دارد و شیوه تقسیم بندی اش، می پردازند. در انتها، با ارائه تحلیلی تطبیقی از دیدگاه های صدرالافاضل و دیگر دانشوران از جمله فارابی، خوارزمی، شیرازی، طاش کوپری زاده در طبقه بندی علوم و نتیجه گیری و ارائه پیشنهادات، نوشتار خود را به پایان می رسانند.
    کلیدواژگان: طبقه بندی علوم، رده بندی علوم، سازماندهی علوم، صدرالافاضل تبریزی، رساله ایضاح الادب
  • سید علیرضا واسعی صفحه 23
    مساله شرایط جانشین پیامبر و چگونگی برگزیدن وی و اینکه آیا می توان با وجود فردی برتر (افضل) در جامعه انسانی، به مشروعیت حاکمیت انسان فروتری (مفضول) رسید یا خیر، از جمله مسائلی است که موجب انشعاب مسلمانان به جبهه های گوناگونی شده است. در این میان، معتزله به گفتگویی جدی در این باب روی آورده اند. نویسنده در نوشتار حاضر می کوشد تا از منظر معتزله به طرح بحث درخصوص امامت که حاکمیت جامعه را به عهده دارد، پرداخته و در سایه آن، نگره بغدادیون از جمله ابن ابی الحدید را بازنماید. در راستای این هدف، وی در ابتدای نوشتار، تطور تاریخی مکتب معتزله را بررسی و سپس بحث پیرامون مسئله رویکرد معتزلیان به مقوله امامت را به میان می آورد. نویسنده در ادامه با طرح موضوع تقدیم افضل یا فاضل، اظهار می دارد که وجوب امامت واجب است یا جواز امامت فاضل از مقولات مهم اندیشه سیاسی متکلمان است. سپس وی با پذیرش لزوم امامت افضل، به سراغ پرسش دیگر متکلمان درخصوص اینکه افضل امت پس از پیامبر کیست، رفته و مصداق افضل پس از پیامبر را بیان می دارد. ذکر دلایل افضلیت امام از دید اسکافی، قول به تفضیل در میان متاخران بصره و در نهایت، یادی از ابن حدید به عنوان شخصیتی اعتزالی از دیگر مباحث مطرح در نوشتار حاضر می باشند.
    کلیدواژگان: مکتب اعتزال، معتزله، جانشین پیامبر، امام، امامت، خلیفه، حاکمیت جامعه
  • نقد و بررسی کتاب
  • سید حسن اسلامی صفحه 35
    نخستین نظریه پردازان مدرن در جهان اسلام عمدتا مصری یا در مصر بودند و حاصل تاملاتشان همواره برای دیگر نقاط جهان اسلام، شایسته توجه بوده است. کتاب فلسفه المشروع الخصاری بین الاحیاء الاسلامی و التحدیث الغربی نوشته احمد محمد جاد عبدالرازق گزارشی از اندیشه ها و نگرش های مصر معاصر و ریشه یابی آن هاست. نویسنده کتاب، جریانات موجود را به سه جریان عمده نوسازی دینی، احیاگرانه یا سلفی، و غربگرایانه و لیبرال تقسیم می کند. وی در کتاب مذکور، مهم ترین نمایندگان این جریانات و آثارشان را معرفی، طبقه بندی، و تحلیل نموده و با بیان زمینه های شکل گیری آن ها، نقاط قوت و ضعفشان را مورد بررسی قرار می دهد. نویسنده نوشتار حاضر با هدف معرفی کتاب فلسفه برنامه تمدنی اسلام از احیاگرایی اسلامی تا نوگرایی غربی، تلخیصی از محتوا و مهم ترین مطالب مندرج در کتاب را ارائه می نماید.
    کلیدواژگان: کتاب فلسفه المشروع الخصاری بین الاحیاء الاسلامی و التحدیث الغربی، کتاب فلسفه برنامه تمدنی اسلام از احیاگرایی اسلامی تا نوگرایی غربی، اندیشه های مصر معاصر، نگرش های مصر معاصر، جریان های تاثیرگذار در مصر معاصر، معرفی کتاب
  • اصغر غلامی صفحه 48
    یکی از آثار شیخ مجتبی قزوینی خراسانی، کتاب 5 جلدی بیان الفرقان است. جلد اول کتاب با عنوان بیان الفرقان فی توحید القرآن در زمینه توحید قرآنی و تفاوت آن با توحید به اصطلاح فلسفی و عرفانی است. با توجه به اهمیت کتاب بیان الفرقان در تبیین معارف وحیانی، نویسنده در نوشتار حاضر به معرفی کتاب مذکور همت گماشته است. وی در راستای این هدف، پس از بیان ساختار و روش تدوین کتاب، به ارائه گزارشی از محتوای جلد نخست آن و مباحث اثباتی کتاب، اقدام نموده است.
    کلیدواژگان: کتاب بیان الفرقان، بیان الفرقان فی توحید القرآن، مجتبی قزوینی خراسانی، توحید قرآنی
  • اسماعیل تاج بخش صفحه 58
    یکی از آثار شیخ مجتبی قزوینی خراسانی، کتاب 5 جلدی بیان الفرقان است. جلد اول کتاب با عنوان بیان الفرقان فی توحید القرآن در زمینه توحید قرآنی و تفاوت آن با توحید به اصطلاح فلسفی و عرفانی است. با توجه به اهمیت کتاب بیان الفرقان در تبیین معارف وحیانی، نویسنده در نوشتار حاضر به معرفی کتاب مذکور همت گماشته است. وی در راستای این هدف، پس از بیان ساختار و روش تدوین کتاب، به ارائه گزارشی از محتوای جلد نخست آن و مباحث اثباتی کتاب، اقدام نموده است.
    کلیدواژگان: کتاب بیان الفرقان، بیان الفرقان فی توحید القرآن، مجتبی قزوینی خراسانی، توحید قرآنی
  • دیگر نگاشته ها
  • رسول نوروزی فیروز، فضه خاتمی نیا صفحه 67
    کتاب هویت تمدنی: تولید و بازتولید تمدن ها در روابط بین الملل، ویراسته مارتین هال و پاتریک جکسون از مجموعه فرهنگ و دین در روابط بین الملل است. نویسندگان کتاب در گام نخست تلاش دارند تا مخاطب خود را به ارزشمند بودن تحلیل سیاست بین الملل بر حسب تمدن ها رهنمون شوند و ازین رو به رویکردهای موجود در این حوزه که عبارتند از رویکرد بنیادگرا و غیربنیادگرا می پردازند و درصدد ارائه نگاهی مثبت به مقوله تمدن هستند. نویسندگان در نوشتار حاضر به ارائه گزارشی از کتاب مذکور همت گماشته اند. کتاب از 4 بخش تشکیل شده که نویسندگان، مقالات موجود در بخش های کتاب و محتوای آن ها را مورد مداقه قرار داده اند.
    کلیدواژگان: کتاب هویت تمدنی، معرفی کتاب، تحلیل سیاست بین الملل، تمدن ها در روابط بین الملل
  • کتاب شناسی موضوعی
  • یوسف بیگ باباپور صفحه 85
    فاضل بیرجندی، ریاضی دان، ستاره شناس و شارح آثار نجومی، در اهم شاخه های علوم اسلامی تبحر داشته است. آنچه امروز از آثار این دانشمند در دست می باشد را در دو عنوان می توان دسته بندی نمود: نخست آثاری که خود وی به تالیف آن ها پرداخته و دوم آثاری که در آن به شرح آثار پیشینیان مبادرت کرده است. نویسنده در نوشتار حاضر در راستای معرفی آثار فاضل بیرجندی، ابتدا آثار فارسی و عربی شناخته شده وی را بیان می دارد. در ادامه به موضوع بندی آثار بیرجندی در موضوعات نجوم و احکام نجوم، جغرافیا، کشاورزی، منطق، علوم قرآنی و ادعیه، ریاضی، صرف، فقه و طالع بینی مبادرت ورزیده است. بعلاوه طبقه بندی آثار بیرجندی بر حسب نوع تالیف شامل تالیفات، شروح و ترجمه ها و آثار منسوب و نیز پراکندگی نسخ خطی آثار وی در کتابخانه های مختلف، از دیگر مطالب مندرج در نوشته حاضر است. نویسنده در نهایت، نوشتار خود را با ارائه فهرستی از آثار موجود از بیرجندی به خط خود وی و برخی آثار چاپ شده اش، به پایان می رساند.
    کلیدواژگان: آثار عبدالعلی بیرجندی، آثار فاضل بیرجندی، معرفی آثار
  • اباذر نصر اصفهانی صفحه 93
    کتابشناسی ها به عنوان یکی از مناسب ترین منابع مرجع در گردآوری، تنظیم و اشاعه منابع مکتوب در حوزه موضوعی خاص، جایگاه ویژه ای در عرضه خدمات علمی دارند. با توجه به اهمیت کتابشناسی ها در نشان دادن وضعیت علمی موضوعات و جلوگیری از انجام کارهای تکراری از طریق اطلاع رسانی درخصوص آثار منتشر شده در حوزه های موضوعی مختلف، نویسنده در نوشتار حاضر به ارائه گزارشی از کتابشناسی های تدوین شده در حوزه حج و زیارت در داخل و خارج از کشور همت گماشته است. وی در راستای این هدف، پس از ذکر مشخصات کتابشناختی کتابشناسی ها، معرفی مختصری از محتوا و ساختار هر یک از کتابشناسی ها را ارائه می نماید.
    کلیدواژگان: کتابشناسی حج، کتابشناسی زیارت، معرفی کتاب
  • تازه های نگارش و نشر
  • فرشته اسدی جوزانی صفحه 99
  • اسماعیل مهدوی راد صفحه 109
  • اسماعیل مهدوی راد صفحه 112
  • اخبار
  • ناصرالدین انصاری صفحه 115
|
  • Soleimā, N. Ali Morād., Hamid Bā, Qeri Page 5
    Mutazilite interpretive tradition not only has widely remained inImāmi interpretive tradition, but also has shown the main formative factor of ImāmiInterpretive Imāmi tradition. In the present article, the author is going to review Al-Tahdhib fi TafsÐr Al-Qur’an by HākemJashmi and al-Kashāf by Zamakhshariin order to prove thatMutazilite interpretive tradition has been absorbed in many of Imāmi and Sunni interpretive traditions. In this regard, the author, first of all, present some proofs and examples to examine the impact of Jashmi’sTahdhib on Tabarsi’sMajma’al-Baiān. Then, he continues with studying how much Rāzi has been affected by Zamakhshari’sal-Kashāfin his book Mafātih al-Gheib. Finally, in two annexes he provides the interpretation of Monāfequn surah in Jashmi’sTahdhib and Rāzi’s quote about Vāhedi’sal-BasÐt and Zamakhshari’sal-Kashāf.
    Keywords: Sunni's interpretations, Al, Tahdhib fi TafsÐr Al Quran, HākemJashmi, Zamakhshari, al, Kashāf, Majmaal, Baian, Tabarsi, Rāzi, Mafātih al Gheib, the interpretation of Monāfequn surah
  • Abd Al Hosein Tāleie, Rezā Karemi, Jafar Ebādollah Amouqin Page 16
    Inthe realm ofIslamic civilization, classification has beenconsidered very important bymanyMuslim scholars.Sincethemiddle of the second century, various classificationsofscienceshave been offered. In the following paper, the authors have tried to present a history of the classification of the sciences from the fourth to the fourteenth century. Following this, after talking about Sadr al-Fāzel’s biography and works, they are going to introduce his treatise Ïzāh al-Adab, which is devoted to the classification of the sciences, and to explain about the way of its classification. In the last part, regarding the classification of the sciences, they offer a comparative analysis of Sadr al-Fāzel’s views and the other scholars’ such as Fārabi, Khārazmi, Shirāzi, TāshKuparizāde, make a conclusion, and present some suggestions.
    Keywords: Classification of sciences, organizing the sciences, Sadr al FāzelTabrizi, Ïzāh al Adab
  • Seyyedalirezā Vāseie Page 23
    The issue of the features of the Prophet’s successor, of how to choose him, of whether sovereignty of an inferior (Mafzūl) person in human society is legitimized while there is a superior (Afzal) one or not are among the issues which has led to the split of the Muslims into different sects. Regarding this, the Mutazilah has turned into an in-depth dialogue. In the present article, the author has tried to discuss the question of Imamate who rules the society from Mutazilah’s point of view, and following this, he is going to speak about Baghdādis’ idea. In this regard, he, first of all, studies the historicalevolution oftheMutazilahschooland then discussesMutazilah’s approach to the issue of Imamate. The author continues with presenting the issue of whether the superior (Afzal) option should take the priority or the better (Fāzel) one; and states that the necessity of Imamate is necessary, or the permission of a better (Fāzel) Imamate is one of the most important subjects of theologians’ thought. Then he, accepting the necessity of a better (Fāzel) Imamate, goes to the othertheologians’ questionaboutwho isthebest ofUmma (nation)afterthe Prophet and talks about the instance of the best (afzal) after the Prophet. The other topics which are being discussed in the present article are as following: pointing out the reasons of the superiority of Imam from Iskāfi’s point of view, believing in the superiority (TafzÐl) of the ruler among the recent scholars of Basreh, and finally mentioning IbnHadid as one of the I’tezāli’s character.
    Keywords: Mutazilahschool, Mutazilah, the Prophet's successor, Imam, Imamate, Governor, Ruling of the society
  • Seyyedhasan Islāmi Page 35
    The first modern theorists in the world of Islam have mostly been from Egypt or lived in there; and the result of their thoughts has always been worthy of note for the other parts of the world of Islam. Al-mashru’ al-Khesāribain al-Ahiā al-Islamiva al-Tahdith al-Gharbi by Ahmad Muhammad Jād Abdul Rāzeq is a report of the contemporary Egyptian scholars’ thoughts and trends and study their roots. The Author of the book divides the events into three main streams of religious renewal, revivalist or Salafi, and pro-westernism or liberal.In his book, he introduces the most important representatives of this movement, and classifies and analyses their works. Having studied the causes of their formation, he reviews their strong and weak points. In the following paper, the writer intends to introduce the book Islam civilization Program, from Islamic Revivalist to Western Modernity; therefore, he provides a summary of the book and its most important points.
    Keywords: Al, mashru al Khesāribain al Ahiā al Islamiva al Tahdith al Gharbi, Islam civilization Program, from Islamic Revivalist to Western Modernity, contemporary Egypt thoughts, contemporary Egypt trends, the influential events in Egypt, book report
  • Asghar Gholāmi Page 48
    One of Sheikh MojtabāQazvini’s works is Baiān al-Forghān, which is in five volumes. The first volume of the book titled Baiān al-Forghān fi TowhÐdal-Qur’an is about the Qur’anicTowhÐd (monotheism in the Qur’an) and its difference with monotheism in philosophy and mysticism. Having considered the importance of this book in the explanation of divine teachings, the author has tried to provide a report of it in the present article. Regarding this, he, firstly, talks about the structure and the compilation of the book; and then discusses the content of the first volume along with its confirmative topics.
    Keywords: Baiān al Forghān, Baiān al Forghān fi TowhÐd al Quran, MojtabāQazviniKhorāsāni, the QuranicTowhÐd
  • Ismail Tājbakhsh Page 58
    Mr. Editor’s Difficulties by Mohsen Bāghbānis a book on editing which is consisted of nine parts every one of which includes some relevant articles. In the following article, the author intends to provide a report of this book; therefore, he is going to talk about the features pertaining to its style as well as its strong points, and then to analyze its weak points.
    Keywords: Mr. Editor's Difficulties, Mohsen Bāghbān, book editing, book review
  • Rasoul Norouzi Firouz, Fezze Khātaminiā Page 67
    Civilizational Identity: the Production andReproduction of"Civilizations" in International Relations, editedby Martin Hall and Patrick Jackson, is one of the volumes of the collection of Religion and Culture in International Relations. First of all, the authors of the book try to show the readers the value of analysis of international politics in terms of civilizations; therefore, they consider the present approaches in this area, including the fundamentalist and non-fundamentalist ones, and intend to provide a positive view to the issue of civilization. In the following article, the authors have attempted to give a report of this book. This book has four parts every one of which incorporates several articles which are going to be examined by the writers.
    Keywords: Civilizational Identity, the analysis of the international policy, civilizations in international relations
  • Yousof Beigbābāpor Page 85
    FāzelBirjandi,an accomplishedmathematician, astronomer, andcommentator of astronomical works, has been skillful in themost importantbranchesofscience. Those of his works which nowadays are available for us can be categorized into two groups: firstly, the ones which were written by him; and secondly, the ones in which he explained about the previous scholars’ works. In the present article, the author intends to provide a report of FāzelBirjandi’s works; therefore, he, first of all, talks about his well-known Persian, and Arabic works. Following this, he tries to classify Birjandi’s works into groups of astronomy andastrology, geography, agriculture, logic, supplication andQuranic Sciences, mathematics, FÏqh (jurisprudence), and horoscope. Besides, he also classifies his works according to the type of writing including his own writing, his commentary on other works, and his translation of other works. Then, the author talks about the works attributed to Birjandy as well as the manuscripts of his works scattered in various libraries. In the last art, he is going to provide a list of the works in Birjandi’s handwriting which are available, and the ones which have been published.
    Keywords: Abdul Ali Birjandi, FāzelBirjandi's works, book report
  • Abāzar Nasr Isfahāni Page 93
    Bibliographyasone ofthe bestsourcesofcollecting, arranging,and disseminatingwritten sourcesina particularsubject areahasa special placein providing the academic services. Having considered the importance of bibliographies in demonstrating the academic status of subjects and avoiding the repetitive research works through spreading information about publications in various subject areas, the author, in the present article, has tried to provide a report of the compiled bibliographies of hajj and pilgrimage which are available inside and outside the country. In line with this, after mentioning the bibliographic features of the bibliographies, he offers a brief introduction to the content and structure of every one of these bibliographies.
    Keywords: hajj bibliography, pilgrimage bibliography, book report