فهرست مطالب

آینه پژوهش - سال بیست و پنجم شماره 3 (پیاپی 147، امرداد و شهریور 1393)

نشریه آینه پژوهش
سال بیست و پنجم شماره 3 (پیاپی 147، امرداد و شهریور 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/27
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مقاله
  • جویا جهانبخش صفحه 5
    محور سخن نگارنده در نوشتار حاضر این بیت از سعدی است: سعدی از این پس نه عاقلست و نه هشیار / عشق بچربید بر فنون فضایل نگارنده ابتدا واژه «بچربید» یا «بچسبید» را در برخی نسخ و شروح غزلیات سعدی بررسی می نماید. در ادامه، در پی پاسخ به این پرسش برمی آید که واژه «بچسبید» در این بیت، که در نسخه های قدیم و نیز در دو تصحیح معتبر آمده، یعنی چه؟ و آیا با سیاق سخن سعدی در این بیت سازگار است یا نه؟ از این رو، وی پس از اینکه معنای این واژه را در منابع مختلف مورد مداقه قرار می دهد، اذعان می دارد که «چسبیدن» در این بیت سعدی به معنای «رجحان»، «برتر آمدن» و «چیرگی» است.
    کلیدواژگان: عشق بچربید بر فنون فضایل، غزلیات سعدی، سعدی
  • رضوان مساح صفحه 14
    از موسی بن میمون، انبوهی نوشته به زبان عبری و عربی به جای مانده است که موضوعاتی چون شریعت، کلام، فلسفه، طب و ریاضیات را هدر حوزه فرهنگ یهودی و هم اسلامی شامل می شود. اما برخی از نوشته های وی، سببکنجکاوی بیشتر پژوهشگران شده است. چرا که وی برخی از نوشته های خود را به زبان عربی اما به خط عبری نگاشته است. نویسنده در نوشتار حاضر، بخشی از نوشته ابن میمون را که «سفرها – مصووت» یا «کتاب احکام» نام دارد، مورد واکاوی قرار داده است. در راستای این هدف، وی ابتدا متن عربی را که به خط عبری بوده، به خط عربی برگردان کرده است. نویسنده کلماتی را که در متن به زبان و خط عبری آمده، به همان شکل حفظ کرده و در پاورقی، آوانگاری آن ها را نشان داده و معنای آن ها را خاطرنشان ساخته است. علاوه بر آن، نویسنده در نوشتار خود جدولی تنظیم کرده که در آن نخست حروف عبری، سپس معادل آن ها به عربی و پس از آن، آوانگاری حروف عبری را نقل نموده است. در نهایت، متن اصلی نوشته ابن میمون را که به خط عبری بوده، منعکس ساخته است.
    کلیدواژگان: موسی بن میمون، سفرها - مصووت، کتاب احکام
  • نیره خداداد شهری، عیسی زارعی صفحه 21
    در محیط دگرگون وب، چالش عمده اکثر کاربران، چگونگی دستیابی به اطلاعات مورد نیاز خود از میان انبوه ذخایر منابع اطلاعاتی است. نویسندگان نوشتار حاضر با هدف فراهم آوردن دسترسی موثر پژوهشگران به منابع اطلاعاتی، ضمن ارائه آدرس اینترنتی برخی از انواع مختلف پایگاه های اطلاعاتی وب، به اختصار به معرفی آن ها می پردازند.
    کلیدواژگان: پایگاه های اطلاعاتی، پایگاه های اطلاعاتی کتابشناختی، بازیابی اطلاعات، وب جهان گستر، دسترسی به منابع اطلاعاتی، ابزارهای پژوهش، وب سایت ها، سایت های اینترنتی
  • عزالدین ابراهیم ترجمه: حسین علینقیان صفحه 27
    موضوع نامه هایی که پیامبر (ص) به پادشاهان، سران کشورها و رهبران ملل و گروه های آن روزگار ارسال نمودند، صفحه ای مهم از صفحات سیره نبوی و تاریخ اسلامی را رقم می زند. این موضوع، مورد توجه حدیث پژوهان، سیره شناسان، مورخان و ادب پژوهان در تمامی برهه ها قرار گرفته است. به زعم نگارنده این سطور، دو مطلب جدی در نیمه دوم قرن بیستم میلادی در موضوع نامه ها رخ نمود که باب تامل بیشتر در این عرصه را باز می نماید. مطلب اول مربوط به مطالعاتی است که پاره ای از مستشرقان و در پی آن برخی نویسندگان مسلمان انتشار داده و صحت گزارش نامه ها را از اساس، زیر سوال بردند. این تحقیقات برآنند که نامه ها و اعزام ها، ساخته نویسندگان مسلمان بوده و صحت تاریخی ندارند. مطلب دوم، کشف پنج پوست نوشته است که آن ها را اصل پنج نامه مهم پیامبر پنداشته اند که پیرامون صحت آن، اختلاف نظرهایی وجود دارد. از این رو، نویسنده نوشتار حاضر، قبل از پرداختن به این دو مطلب تشکیکی، ابتدا به اخبار این نامه ها و بررسی های مربوط به آن در منابع اسلامی توجه می کند. سپس این دو مطلب را به اجمال عرضه داشته و نظرات خود را ارائه می نماید.
    کلیدواژگان: نامه های پیامبر، سیره نبوی، پیامبر اسلام (ص)
  • نقد وبررسی کتاب
  • جویا جهانبخش صفحه 37
    کتاب «سعد یشیرازی»اثر علی اکبر ولایتی، نهمین دفتر از مجموعه ای موسوم به «آفرینندگان فرهنگ و تمدن اسلام و بوم ایران» است که اختصارا آفتاب خوانده شده و در سال 1390 توسط انتشارات امیرکبیر به چاپ رسیده است.نگارنده سطور حاضر در راستای نقد و بررسی کتاب مذکور، با ذکر شاهد مثال هایی از محتوا، کاستی های کتاب را به تصویر می کشد.
    کلیدواژگان: کتاب سعدی شیرازی، علی اکبر ولایتی، مجموعه آفرینندگان فرهنگ و تمدن اسلام و بوم ایران، معرفی و نقد کتاب
  • علی اکبر صفری صفحه 53
    کتاب التحصین و صفات العارفین از ابن فهد حلی در موضوع خلوت گزینی و گوشه نشینی است. نویسنده در نوشتار حاضر در راستای نقد یکی از ترجمه های این اثر، ابتدا اشاره ای مختصر به ساختار کتاب و ترجمه های آن دارد. در ادامه، یکی از ترجمه های کتاب مذکور را با عنوان «خلوت گزینی یا التحصین» که توسط علی نریمانی و انتشارات ذوالقربی در سال 1388 به چاپ رسیده است را در بوته نقد و بررسی قرار می دهد. وی در راستای این هدف، نخست عباراتی از متن کتاب را نقل و سپس، ترجمه متن را بیان و ترجمه صحیح آن را همراه توضیحی در این زمینه، متذکر می شود.
    کلیدواژگان: التحصین و صفات العارفین، ابن فهد حلی، خلوت گزینی یا التحصین، نقد ترجمه
  • زهرا عبدالله، علی اصغر شیرازی صفحه 61
    کتاب «اسام: تاریخ و گنجینه های یک تمدن کهن» اثر فرانچسکا رومانا از سری مجلدات شناخت تمدن های باستانی است که انتشارات وایت استار در سال 2008 منتشر کرده است. کتاب مذکور از آن رو که زوایایی از تمدن اسامی به ویژه مناطق غربی این جغرافیای پهناور را کاوش می کند، قابل تامل است. با این حال، خواننده می بایست به مضامینی که به صورت کمی یا کیفی و آگاهانه یا ناآگاهانه از جریان این گزارش حذف یا بدان افزوده شده اند، توجه داشته و در کنار آن از دیگر منابع موثق بهره گیرد. نویسنده نوشتار حاضر را با هدف پرداختن به نقد کتاب اسام: تاریخ و گنجینه های یک تمدن کهن، به رشته تحریر درآورده است. وی در راستای این هدف، به ساختار کتاب اشاره داشته و محتوای فصول آن را مورد مداقه قرار می دهد.
    کلیدواژگان: کتاب اسلام: تاریخ و گنجینه های یک تمدن کهن، فرانچسکا رومانا، تمدن های باستانی، تمدن اسلامی، معرفی و نقد کتاب
  • مریم فتحی، سحر کاوندی صفحه 65
    کتاب «تحفه الائمه العلیه فی الحکمه العملیه» معروف به «اخلاق ظهیریه»، اثری از نویسنده قرن هشتم فتح الله بن احمد بن محمود الشهرستانی مشهور به سبزواری رسال های در اخلاق اسلامی است. نویسنده در نوشتار حاضر، محور بحث خود را کاوش در رساله اخلاق ظهیریه و نقد و بررسی آراء اخلاقی مولف آن که در مرحله تصحیحم یباشد، قرار داده است. وی در راستای این هدف، نوشتار خود را با معرفی مختصر نویسنده کتاب و ویژگی های محتوای کتاب، آغاز و سپس، نسخه های خطی مورد استفاده در تصحیح اخلاق ظهیریه را معرفی می نماید. در نهایت، ویژگی زبانی و رسم الخطی متن کتاب را مورد مداقه قرار می دهد.
    کلیدواژگان: کتاب تحفه الائمه العلیه فی الحکمه العملیه، فتح الله شهرستانی، اخلاق ظهیریه، اخلاق اسلامی
  • دیگر نگاشته ها
  • مائوریس دی ولف ترجمه: مجتبی پاشا صفحه 71
    کتاب فلسفه و تمدن در قرون وسطی اثر مائوریس دی ولف کتابی است که نویسنده آن تلاش نموده از زاویه جدیدی قرون وسطی را مورد بررسی قرار دهد و نشان دهد که چگونه تفکر این دوره، ارتباط نزدیکی با تمدن غرب دارد. وی از میان فلسفه ها، فلسفه مدرسی را که فلسفه غالب بوده، مطرح کرده و رابطه آن را با الهیات مورد توجه قرار داده و تاثیر الهیات و فلسفه بر یکدیگر و تاثیر فلسفه بر ابعاد دیگر تمدنی نظیر هنر و نهادهای سیاسی و اجتماعی را واکاوی نموده است. نویسنده نوشتار حاضر، گزارشی از محتوای فصول کتاب مذکور را که بر اساس ساختار کتاب تنظیم شده است، ارائه می نماید.
    کلیدواژگان: کتاب فلسفه و تمدن در قرون وسطی، مائوریس دی ولف، قرون وسطی، تمدن غرب، فلسفه، فلسفه مدرسی، الهیات، تمدن
  • کتاب شناسی موضوعی
  • هادی ربانی صفحه 83
    اهمیت و کاربرد کتاب شناسی در پژوهش از مسائل مورد قبول همگان است؛ بطوریکه پس از انتخاب موضوع پژوهش، اساسی ترین مسئله، تکیه بر آثاری است که در آن زمینه نگاشته شده است. کتابشناسی مکتب تفکیک کتابی است که توسط هادی ربانی و انتشارات پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی به رشته طبع درآمده است و دربردارنده 906 منبع در این حوزه موضوعی تا پایان سال 1388 است. نوشتار حاضر تکمله ای بر این منابع بوده که مشمول دامنه زمانی کتاب شناسی می شد و بعد از آماده سازی کتاب برای نشر، توسط نویسنده شناسایی شده اند. از این رو نویسنده در نوشتار حاضر، بعد از بیان مقدماتی پیرامون ضرورت تدوین کتاب شناسی، و بررسی موضوع مکتب تفکیک، دامنه کار و روش تنظیم آن، مشخصات کتاب شناختی هشتاد منبع را به همراه گزارشی از محتوای آن ها به ترتیب الفبای پدیدآورنده ارائه می نماید.
    کلیدواژگان: کتاب شناسی توصیفی، مکتب تفکیک
  • تازه های نگارش و نشر
  • اکبر اسدعلیزاده صفحه 99
  • اسماعیل مهدوی راد صفحه 111
  • اخبار
  • درگذشتگان / حجت الاسلام و المسلمین عطاردی
    ناصرالدین انصاری صفحه 117
  • صفحه 124
  • چکیده
  • صفحه 128
|
  • Juiājahānbakhsh Page 5
    The present paper is based upon the following verse of Sa’di:Henceforth, Sa’di is neither wise nor consciousLove prevails over the virtuesFirst of all the author analyses the term “becharbid (prevail)” or “bechasbid (stick)”in some of the versions and commentaries of Sa’di’s Lyrics. Following this, he is after answering to this question that what the meaning of the term “bechasbid (stick)”, which is mentioned in the old versions and also in two authentic corrections, is. And whether it is in consistent with Sa’di’s style in this verse or not. Therefore, after examining the meaning of this term in different sources, he states that this term means “being superior”, “being better” or “prevailing”.
    Keywords: love prevails over the virtues, Sadi's lyrics, Sadi
  • Page 14
    Many writings in Arabic and Hebrew language are left from Musa Ibn Meimūn. These writings are on different subjects such as law, theology, philosophy, medicine, and mathematics both in Jewish and Islamic culture. However, some of his writings arouse the scholars’ curiosity more than the other ones because they are written in Arabic language but in Hebrew letters. In the present article, the author examines part of Ibn Meimūn’s writing called “Seferha- Masvūt” or “The Book of Rules”. Regarding this, he firstly changes the text from Hebrew letters to Arabic letters. He does not change the words which are in Hebrew Language in original text, but in a footnote shows the transliteration and explains the meaning of the word. Besides, he draws up a table in three parts: the first part includes the Hebrew characters, the second part includes the Arabic equivalent, and the third part includes the transliteration of the Hebrew characters. Finally, he provides a picture of Ibn Meimūn’s original text which is in Hebrew Letters.
    Keywords: Musa Ibn Meimūn, Seferha, Masvūt, the Book of Rules
  • Isa Zāreie, Naierekhodādādshahri Page 21
    n the Web, many of the users’ most important challenge is how to find access to the information they need out of so many banks of data. In the present paper, the authors aims at providing some sources of information for researcher; therefore, they present some addresses of different kinds of Websites, and explain briefly about them.
    Keywords: Data banks, Bibliographic databases, information retrieval, World Wide Web, access to information, research tools, Websites, Internet sites
  • Ezzedinibrā, Him, Translated By: Hosainalinaqiā, N Page 27
    The topic of the letters which the Prophet (PBUH) wrote to the kings, heads of States, and the leaders of the nations and groups in that era plays an important role in Islamic history. Therefore, this issue has attracted the attention of the scholars of hadith studies as well asSirah (Prophetic biography) studies, the historians, and literary scholars at all times. According to the author of the following paper, two important points concerning the topic of these letters were brought up in the second half of the 20th century which invite everyone to more consideration upon the issue of the letters. The first point is related to the studiesdone by some orientalists and later some Muslim writers which question the authenticity of the letters. These researches indicate that all the letters and dispatches were made up by the Muslim writers, and so cannot be verified historically. The second point is about the discovering of five written skins which are considered to be the original forms of the Prophet’s five important letters, but there is a difference of opinion about their verification. Hence, in the present paper, the author, before talking about these doubtful issues, pays attention to the content of these letters and the related reviews in Islamic sources. Afterwards, he introduces these two points briefly, and states his ideas.
    Keywords: the Prophet's letters, Prophetic biography, the Prophet of Islam (PBUH)
  • Juiājahānbakhsh Page 37
    Sa’diShīrāziby Ali Akbar Velāyati is the ninth book of a series titled “The Creators of Islam and Iran Culture and Civilization” which is known asThe Sun, published by Amir Kabīr publications in 1390. The author of this paper intends to criticize the mentioned book. Therefore, he is going to provide some examples from the content of the book in order to point out its deficiencies.
    Keywords: SadiShīrāzi, Ali Akbar Velāyati, the Creators of Islam, Iran Culture, Civilization, book review
  • Page 53
    Al-TahsīnvaSefāt Al-Ārefīn(Retreat and the Mystics’ Features) by Ibn FahdHelli is written upon retreat and seclusion. The author of this paper is to review one of the translations of this work; therefore, he firstly talks about the framework of the book and its translations. Following this, he is going to criticize one of the translations of this book titled Retreat or Al-Tahsīnpublishedby Ali Narimāni and Zavelqorbā publication in 1388. Regarding this, he quotes some phrases from the book text along with their translations from the mentioned book, then he states the correct translation and explains about it.
    Keywords: Al, TahsīnvaSefāt Al Ārefīn (Retreat, the Mystic's Features), Ibn Fahd Helli, Retreat or Al Tahsīn, translation review
  • Ali Asgharshirāzi, Zahra Abdollah Page 61
    Islam: History and Treasures of an Ancient Civilization by Francesca Romana is one of the volumes of the series of Ancient Civilization Knowledge, published by White Star in 2008. This book should be taken into consideration since it is exploring different aspects of Islamic civilization, the western regions of this vast geography in particular. However, the reader should note the themes which have either quantitatively or qualitatively, consciously or unconsciously been added to or removed from the report; and also use other authentic sources. In the present paper, the author intends to criticize this book. Regarding this, he focuses on the structure of the book, and examines the content of the chapters.
    Keywords: Islam: the History, Treasures of an Ancient Civilization, Francesca Romana, Ancient Civilizations, Islamic civilization, book review
  • Dr. Saharkāvandi, Maryam Fathi Page 65
    Tohfa Al-Imams Al-‘ellia fi Al-hekma Al-‘amaliaor the Morality of Zoheirie, written by Fathollāh bin Ahmad bin Mahmud Al-shahrestāni, the 8th century author whowas known as Sabzevāri, is a book about the Islamic morality. In the present article, the writer focuses on exploring this book, and criticizing the author’s moral ideas. Regarding this, first of all, he briefly introduces the author of the book, and talks of the features of the book content; and goes on to name the manuscripts used in proofreading of this book. Finally, he examines the linguistic feature and handwriting of the book.
    Keywords: Tohfa Al Imams Al ellia fi Al hekma Al amalia, FathollāhShahrestāni, the Morality of Zoheirie, Islamic morality
  • Page 71
    Philosophy and Civilization in the Middle Ages, by Maurice de Wulf, is a book in which the author has tried to examine the middle ages from a new angle, and to show that it is closely associated with the West culture. Out of all the philosophies, he has chosen and presented scholasticism, which is the most dominant philosophy, and considered its relation with theology. Following this, he has analyzed the impact of theology and philosophy on each other, and the effect of philosophy on the other aspects of civilization such as art, and social and political institutes. The author of the present article is going to give a report of the content of the book chapters. This report is set according to the book framework.
    Keywords: Philosophy, Civilization in the Middle Ages, Maurice de Wulf, Middle Ages, West civilization, philosophy, Scholasticism, theology, civilization
  • Hādirabbāni Page 83
    The importance and role of bibliography in research has been accepted by all, so after selecting the research topic, the most fundamental issue is to rely on the works which have been written on the topic. The Bibliography of Tafkīk School, written by HādiRabbāniand published by Institute of Islamic Sciences and Culture Press, contains 906 sources which have been published in this field until 1388. The following paper is a supplement to the mentioned book and talks of the sources which were published in the same time span covered by bibliography, but have been identified by the author after preparation of the book for publication. Therefore, the author in the present paper firstly talks of the importance of compiling of a bibliography, and afterwards examines the topic of this bibliography, its scope and the method of its setting. Then, he presents the bibliographic details of eighty sources, arranged alphabetically based on the authors’ names, along with a report of their content.
    Keywords: Descriptive bibliography, Tafkīk School