فهرست مطالب

آینه پژوهش - سال بیست و ششم شماره 5 (پیاپی 155، آذر و دی 1394)

نشریه آینه پژوهش
سال بیست و ششم شماره 5 (پیاپی 155، آذر و دی 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/07
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مقاله
  • محمد اسفندیاری صفحه 5
    بسیاری از معلومات را مشهورات تشکیل می دهند. غالب مشهورات، درست و حاصل عقل جمعی است. روی دیگر این موضوع آن است که نباید یکسره به مشهورات اعتماد کنیم و هر چیز را به صرف شهرتش نپذیریم. نقد مشهورات، نقد افکار عمومی است و اگر آن نیز با احساسات عمومی آمیخته شود، رویارویی علمی و عاطفی می شود و دشوارتر. در مواجهه با مشهورات فقط تفکر انتقادی، کارآمد است. در همه جا، از جمله در میان دینداران، مشهورات بی اساس یافت میشود. نویسنده در نوشتار حاضر، نمونه هایی از مشهورات نادرست را مورد مداقه قرار می دهد.
    کلیدواژگان: نقد مشهورات، مشهورات نادرست
  • حارث بن رمی ترجمه: محمد غفوری صفحه 16
    در اواخر دوره میانه، تصوف حضوری آشکار داشت و صوفیان در بسیاری از سطوح جامعه اسلامی حاضر بودند. با این حال، اگر قرار باشد نگاهی به پس افکنیم و به سده های نخستین تاریخ اسلام بنگریم، به ندرت شواهدی را می یابیم پیرامون افرادی که با توصیف شناخته شده از صوفی همخوانی داشته باشند. افرادی با نام صوفی در حدود اواخر سده هشتم میلادی ظهور کردند، لیکن تنها در اواسط سده نهم میلادی است که تازه شاهد برآمدن گروهی ویژه هستیم که از این نام بهره می جویند. اما چگونه و چرا تصوف در این دوره سربرآورد، و دلایل دخیل در افزایش اهمیت آن برای جامعه اسلامی چه بود؟ نویسنده در نوشتار حاضر می کوشد تا با نگاهی به پژوهش های محققان در دهه های اخیر، سیر تکامل تصوف را از خاستگاه های اولیه اش تا تثبیت آن به مثابه یک نهاد اجتماعی آشکار در طول سده دوازدهم، پی گیرد. وی تلاش می کند تا به جای آنکه بر تکوین اندیشه و آموزه های صوفیانه تمرکز کند، هم خود را بیشتر معطوف بر تکامل تصوف به مثابه یک گروه اجتماعی و پیکره ای از سنت نماید. از این رو، بحث اصلی مقاله این است که پژوهش در باب شکل گیری تصوف می بایست پیوند آن را با تحول کلی تر سنت ها و مکاتب فکری اسلامی در نظر آورد. نویسنده پیش از پرداختن به مطالب اصلی، نکاتی را پیرامون پژوهش درباره تصوف در دوره معاصر متذکر می شود.
    کلیدواژگان: تصوف، ابعاد اجتماعی تصوف، تکامل تصوف، صوفی، صوفیان، شک لگیری تصوف، عرفان اسلامی
  • جویا جهانبخش صفحه 29
    نویسنده در نوشتار حاضر، برخی اشتباهاتی را که در مکتوبات و مطبوعات منتشر شده در قالب سرگذشت نامه ها و کتب تراجم توسط تراجم نگاران و سرگذشت پژوهان تحریر شده است، متذکر می شود و شاهد مثال هایی از آن ها را بیان می دارد. به این ترتیب، میزان اعتمادناپذیری شیوه برخی تراجم نگاران را آشکار می سازد و وثوق بی جهت و اعتماد کلی بر همه آنچه در بیان احوال گذشتگان گفته و نوشته می شود را نفی می کند.
    کلیدواژگان: سرگذشت نامه ها، کتب تراجم، تراجم نگاران، سرگذشت پژوهان
  • نقد و بررسی کتاب
  • محمد هادی یعقوب نژاد صفحه 43
    فرهنگ نامه علوم قرآنی نوشته جمعی از محققان، از جمله آثاری است که توسط مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، طراحی و تدوین شده و دارای 4842 مدخل است که از بررسی بیش از دویست مدرک علوم قرآنی فراهم آمده اند. این فرهنگ نامه دو نوع مدخل دارد: مدخل های اطلاعاتی و مدخل های ارجاعی. نویسنده در نوشتار حاضر در راستای معرفی اثر مذکور، عوامل شکل گیری، ساختار مقاله ها، دامنه محتوایی و ویژگی های این فرهنگ نامه را مورد مداقه قرار داده است.
    کلیدواژگان: علوم قرآنی، فرهنگ نامه ها، پژوهشگاه علوم و معارف اسلامی، مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی
  • اعظم حیدری عارف صفحه 49
    از رویکردهای مهم نظری به دین، نگاه جامعه شناختی به مطالعه دین است. از جمله پژوهش های نو در این حوزه، کتاب «درآمدی به جامعه شناسی دین، چشم اندازهای کلاسیک و معاصر» اثر «ایگنر فورشت» و «پل رپستاد» در سال 2006 است که به همت مجید جعفریان ترجمه شده و انتشارات دانشگاه ادیان و مذاهب در بهار 1394 آن را چاپ کرده است.کتاب مذکور تلاشی در راستای این هدف است که به چشم اندازهای جامعه شناختی به دین، تعریف دین و ابعاد آن، جایگاه دین در روایت های کلانی مانند مدرنیته، جهانی شدن و سکولاریزاسیون بپردازد. همچنین دینداری فردی، سازمان ها و جنبش های دینی و نقش دین در حوزه عمومی و ارتباط آن با نژاد، قومیت، جنسیت و جامعه شناسی را مورد مداقه قرار داده است. نویسنده در نوشتار حاضر، پس از بیان مقدمه ای، به معرفی فصل های دوازده گانه و فهرست تفصیلی مطالب کتاب می پردازد. در پایان نیز به اختصار به اهداف و رویکرد نویسندگان اثر اشاره می نماید.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی دین، معرفی کتاب، نگاه جامعه شناختی، مطالعه دین، کتاب درآمدی به جامعه شناسی دین، چشم اندازهای کلاسیک و معاصر، ایگنر فورشت، پل رپستاد، مجید جعفریان
  • حمید عطایی نظری صفحه 54
    کتاب الملخص و الذخیره شریف مرتضی علم الهدی، دو کتاب در علم کلام است که هم از حیث اشتمال بر عمده مسائل کلامی، و هم از جهت تشریح و توضیح موضوعات در بیشتر ابواب کلامی، آثاری ارزشمند در میان نگاشته های شریف مرتضی بشمار می آیند. درخصوص هر دو کتاب، پرسش ها و نقاط ابهام مهمی قابل طرح است که از آن میان، نحوه تدوین آن ها و نسبت میان این دو کتاب، از اصلی ترین پرسش هایی است که باید بجد بدان ها پرداخت. نویسنده در نوشتار حاضر می کوشد با تحقیق و تدقیق در شواهد و قرائن موجود به پرسش هایی از این دست پاسخ دهد:ترتیب و مراحل تالیف دو کتاب الملخص و الذخیره به چه صورت بوده است؟
    الملخص و الذخیره از حیث ساختار و محتوا چه نسبتی با یکدیگر دارند؟
    علت اشتراک فصول پایانی الملخص با فصول ابتدایی الذخیره چیست؟
    فصولی که در اصل در الملخص و الذخیره وجود داشته است و اکنون در دست نیست کدامند؟
    وی پیش از پرداختن به نسبت دو کتاب الملخص و الذخیره، نخست نگاهی دقیق به ویژگی های ساختاری هر یک از کتب دارد.
    کلیدواژگان: کتاب الملخص، کتاب الذخیره، شریف مرتضی علم الهدی، علم کلام، ویژگی های ساختاری
  • کتاب التعلیق مقری نیشابوری / در کلام و بحثی درباره الملخص و الذخیره شریف مرتضی
    حسن انصاری صفحه 70
    درباره کتاب الذخیره شریف مرتضی و نسبت آن با کتاب الملخص تاکنون محققان مختلفی ابراز نظر کرده اند. پروفسور زابینه اشمیتکه در مقاله ای که اخیرا درباره نسخه کهنسال کتاب الذخیره موجود در کتابخانه سنت پترزبورگ نگاشته، در این باره بحث کرده است. نویسنده در نوشتار حاضر نخست، برخی از مواردی را که زابینه اشمیتکه در بحت خود بدان رسیده، تبیین نموده است. در ادامه می کوشد با ذکر چند نکته اضافی در مقام تایید تحقیقات او، تفسیری از ماهیت و سبب ارتباط این دو کتاب بدست دهد.
    کلیدواژگان: کتاب الملخص، کتاب الذخیره، شریف مرتضی علم الهدی، علم کلام، زابینه اشمیتکه
  • حمید عطایی نظری صفحه 74
    نویسنده در نوشتار زیر، نقطه نظرات دکتر حسن انصاری را درخصوص مقاله خود تحت عنوان «نکاتی در باب ساختار و نسبت دو کتاب الملخص و الذخیره شریف مرتضی» ارائه می دهد. دکتر انصاری پیرامون برخی مطالب و موضوعات مطرح در آن مقاله، یادداشتی در صفحه بررسی های تاریخی سایت کاتبان، نگاشته بودند. نویسنده نوشتار مذکور، برخی فواید مورد اشاره دکتر انصاری را که در مقاله خود بدان ها اشاره نکرده است نقل می کند. همچنین اهم موارد مورد اختلاف میان نظر دکتر انصاری و خود را در خصوص مساله یاد شده و نیز چندین ملاحظه دیگر، بیان می دارد.
    کلیدواژگان: کتاب الملخص، کتاب الذخیره، شریف مرتضی علم الهدی، علم کلام
  • دیگر نگاشته ها
  • از نگاه دیگران (1) / مروری انتقادی بر ترجمه و شرحی نو از قرآن
    مبین وید ترجمه: سیدعلی آقایی صفحه 83
    کتاب قرآن محقق: ترجمه و شرحی نو، حاصل پروژه ای است که از سوی انتشارات هارپر کالینز در سال 2015 انجام شده است و در آن برای نخستین بار تفسیری کامل از قرآن به زبان انگلیسی در اختیار خوانندگان قرار می گیرد. کتاب مذکور، کتابی جامع و شمول گراست و مولفان آن گروهی از محققان مطالعات اسلامی هستند که زیر نظر حسین نصر و با مشارکت جانر دالی، ماریا دکیک، جوزف لامبارد و محمد رستم، فعالیت کرده اند. آن ها در ترجمه و تفسیر آیات قرآن هر دو رویکرد شیعی و سنی را در نظر داشته اند و عموما به آن دسته از اصول عقاید پرداخته اند که با گرایش های مختلف کلامی غالب در اندیشه اسلامی همخوان باشد. نوشتار حاضر ترجمه ای است از مقاله مبین وید که وی در مقاله خود، به مرور انتقادی و نسبتا جامع کتاب قرآن محقق پرداخته است. وی نخست، به اختصار چشم انداز کنونی ترجمه های قرآن را ارائه داده و در ادامه، ویژگی های کتاب قرآن محقق را مورد مداقه قرار می دهد. در انتها، برخی ملاحظات پیرامون کتاب از قبیل خروج از اجماع در حکم رجم و کثرت گرایی دینی را متذکر می شود.
    کلیدواژگان: کتاب قرآن محقق، ترجمه قرآن، شرح قرآن، ترجمه قرآن به انگلیسی، تفسیر قرآن، نقد کتاب، معرفی کتاب، مروری انتقادی
  • کتاب شناسی موضوعی
  • سید آرمان حسینی آبباریکی صفحه 93
    شیخ کمال الدین مسعود خجندی معروف به «شیخ کمال» از مشاهیر، عرفا و شعرای قرن هشتم هجری است. پژوهشگران مختلفی پیرامون کمال خجندی، تحقیقاتی در قالب کتاب، مقاله و پایان نامه انجام داده اند. نگارنده در نوشتار حاضر می کوشد فهرستی از کتاب ها، مقالات، پایان نامه ها و... که پیرامون کمال خجندی و اشعار او تاکنون به طبع رسیده است، ارائه دهد. وی از منابع معتبر، شامل کتابشناسی های عمومی و پایگاه های الکترونیکی در جهت گردآوری پژوهش های صورت گرفته استفاده کرده است.
    کلیدواژگان: کتاب شناسی، کمال خجندی، شیخ کمال
  • تازه های نگارش و نشر
  • معصومه امید صفحه 101
  • اسماعیل مهدوی راد صفحه 110
  • ناصرالدین انصاری صفحه 114
|
  • Muhammad Isfandiari Page 5
    A large part of knowledge is made of the famous propositions (They are kind of deduction and refer to the propositions which are famous and accepted among all or most of the people). On the one hand, most of the famous propositions are right and the result of the collective wisdom. On the other hand, one should not completely trust the famous propositions and doesn’t accept everything merely due to its fame. Criticizing the famous propositions is the same as criticizing public opinions, and if these opinions are combined with public sentiment, it turns into a confrontation between science and emotion. The only efficient thing in order to face with the famous propositions is critical thinking. Everywhere, including among the faithful, the famous propositions are found unsubstantiated. This paper is going to scrutinize some samples of false famous propositions.
    Keywords: Criticizing famous propositions, false famous propositions
  • Translated By: Muhammad Ghafouri Page 16
    By the late mediaeval period, Sufism (sometimes defined as Islamic mysticism) was a clear presence in every Muslim town or village, and Sufis were present in many different levels of Muslim society. However, if we were to look back to the earliest centuries of Islamic history, it becomes increasingly harder to find evidence of individuals going by the description of ‘Sufi’. Individuals with the name appear around the late eighth century C.E., but we only start to see the rise of a particular group using that name in the mid-ninth century. But how and why did Sufism rise in this period, and what were the reasons behind its growing importance for Muslim society? By looking at the contributions of scholars in recent decades, the author of this article will try to trace the development of Sufism from its early origins, up to its consolidation as a visible social institution during the 12th century. He makes an attempt to focus more on the evolution of Sufism as a social group and a body of tradition, rather than focusing on the development of mystical thought and teachings. Hence, the main argument of the article is that to study the formation of Sufism, one must consider its link with the more general change in the Islamic traditions and schools of thought. Before addressing the main issues, the author is going to note some points about studying Sufism in the contemporary era.
    Keywords: Sufism, the social dimension of Sufism, the evolution of Sufism, Sufi, the formation of Sufism, Islamic mysticism
  • Juia Jahanbakhsh Page 29
    The author of this article is going to point out some of the mistakes made by biographers and translators in the published works in the form of biographies as well as translated books; and provide some examples for them. Thus, he reveals how untrustworthy some of the translators’ methods are; and denies having absolute trust in whatever is said or written about the lives of the departed.
    Keywords: Biographies, translations, translators, biographers
  • Muhammad Hadi Yaqubnejad Page 43
    Encyclopedia of the Qur’anic Sciences, written by a group of researchers, is one of the works designed and composed by Information and Islamic Document Center of Islamic Sciences and Culture Academy. It includes 4842 entries which are based on the studying of more than 200 documents of the Qur’anic sciences. The entries are of two types: informative entries, and referential ones. In order to introduce this work, the author of the article is going to scrutinize its forming factors, structure of the essays, content, and features.
    Keywords: The Quranic sciences, encyclopedias, Islamic Sciences, Culture Academy, Information, Islamic Document Center
  • Azam Heidary Aref Page 49
    One of the major theoretical approaches to religion is sociological study of religion. Among the new researches carried out in this field is An Introduction to the Sociology of Religion: Classical and Contemporary Perspectives, by Igner Furseth and Pal Repstad which is published in 2006. This book is translated by Majīd Ja’fariān; and University of Religions and Denominations Press publishes it in 1394. The book is an attempt to have a sociological perspective on religion, define religion and its dimensions, and talks about its place in some grand narratives such as modernity, globalization, and secularization. It also scrutinizes individual piety, religious organizations and movements, and the role of religion in the public sphere and its relationship with race, ethnicity, gender and sociology. In the present paper, the author, after an introduction, is going to talk about 12 chapters and a detailed list of the book. Following this, she briefly points out the book writers’ objectives and approach.
    Keywords: Sociology of religion, book report, sociological look, study of religion, An Introduction to the Sociology of Religion: Classical, Contemporary Perspectives, Igner Furseth Pal Repstad, Majid Jafarian
  • HamĪ, D. Ataie Nazari Page 54
    Al-Mulakhas and al-Zakhirah by Sharīf Mortezā Alamolhodā are considered two valuable books on Ilm al-kalām (Science of discourse) due to their including most of Kalāmi issues and explaining topics in many Kalāmi fields. There are some queries and important vague points regarding both books. Among all, two of the major queries which should be addressed seriously are about the way of their composing, and their relation. The author in this article is trying to study and examine the available evidences in order to answer the questions such as:1.How was each one of these books compiled?2.What is the relation between these books in terms of structure and content?3.Why are the last chapters of al-Mulakhas and the first chapters of al-Zakhirah the same?4.Which chapters were originally in al-Mulakhas and al-Zakhirah and now are lost?Before talking about the relation between two books, the author is going to have a close look at their structural characteristics.
    Keywords: al, Mulakhas, al, Zakhirah, Sharīf Mortezā Alamolhodā Ilm al kalām (Science of discourse), structural characteristics
  • Hasan Ansari Page 70
    Different researchers have so far expressed their opinions about al-Zakhirah by Sharīf Mortezā and its relation with al-Mulakhas. Professor Sabine Schmidtke discusses this issue in her recent article which is about an old version of al-Zakhirah available in St. Petersburg Library. The author of the following paper is going to explicate some of the points which Sabine Schmidtke has reached in her discussion. Following this, he tries to add some facts in order to confirm her research and to provide an interpretation of the nature and cause of the books relation.
    Keywords: al, Zakhirah, al, Mulakhas, Sharif Morteza, Ilm al kalām (science of discourse), Sabine Schmidtke
  • Hamid Ataie Nazari Page 74
    In the following article, the author is going to present Dr. Hasan Ansāri’s opinions about his own paper titled “Notes on the Structure of and the Relation between al-Mulakhas and al-Zakhirah by Sharīf Mortezā”. Dr. Hasan Ansāri wrote a note about some of the matters discussed in the mentioned paper in Historical Studies page of Kātibān Site. The author of the paper quotes some of the advantages which were missed in his paper but pointed out by Dr. Ansāri. He also talks about the most important facts upon which he and Dr. Ansāri disagree, as well as some other considerations.
    Keywords: al, Zakhirah, al, Mulakhas, Sharif Morteza, Ilm al kalam (science of discourse)
  • Mobin Vid Page 83
    The Study Qur’an: A New Translation and Commentary is the culmination of a project which has been carried out by the publication of Harper Collins in 2015. This book for the first time provides its readers with a complete English commentary on the Qur’an. This is a comprehensive and inclusive book whose writers are a group of scholars of Islamic Studies who worked under the guidance of Editor-in-Chief Seyyed Hossein Nasr, with the cooperation of Caner Dagli, Maria Dakake, Joseph Lumbard, and Muhammad Rustom. In both translation and commentary on the Qur’an verses, they draw upon a wide range of Muslim commentaries on the Quran, including Sunni and Shii commentaries; and generally deal with the principles of believes which are consistent with the dominant various kalāmi trends in Islamic thought. The present article is the translation of Mobin Vid’s article in which he provides a critical and almost comprehensive review of the Study Qur’an. At first, he briefly talks about the current outlook of the Qur’an translations, and then examines the features of the Study Qur’an. Finally, he notes some considerations about the book such as the withdrawal of consensus in stoning sentence, and religious pluralism.
    Keywords: The study Quran, the Quran translation, the Quran commentary, the translation of the Quran in English, the Quran interpretation, book review, book report, a critical review
  • Arman Hosseini Page 93
    Sheikh Kamāloddin Mas’oud Khojandi, known as ‘Sheikh Kamāl’ is one of the famous mystics and poets of 8th century. Various researchers have done research about him in the form of book, article, and thesis. In the present paper, the author tries to provide a list of the books, articles, theses, and…which have been published about Kamāl Khojandi and his poems. Regarding this, he has used authentic sources including general bibliographies and electronic databases.
    Keywords: Bibliography, Kamal Khojandi, Sheikh Kamal