فهرست مطالب

اقتصاد کشاورزی و توسعه - پیاپی 100 (زمستان 1396)

فصلنامه اقتصاد کشاورزی و توسعه
پیاپی 100 (زمستان 1396)

  • 174 صفحه، بهای روی جلد: 100,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/12/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابوالفضل محمودی، هادی کریمی صفحات 1-19
    در این تحقیق، میانگین ارزش تولید نهایی(سایه ای)آب در شهرستان طبس در سال زراعی 93-1392 با استفاده از تخمین اقتصادسنجی توابع تولیدکشاورزی برآورد شده است. اطلاعات مورد نیاز ازطریق تکمیل پرسش نامه و نمونه گیری تصادفی از 100 گندمکار جمع آوری شد. پنج شکل از توابع تولید شامل کاب داگلاس، ترانسندنتال، ترانسلوگ، لئونتیف و درجه دوم تعمیم یافته با استفاده از داده های تحقیق، برآورد شد. میانگین کشش تولیدی و تولید نهایی آب به ترتیب 56/0و28/0 محاسبه گردید. نتایج نشان داد که گندمکاران، تولید کنندگان عقلایی هستند. میانگین ارزش اقتصادی آب معادل 2930 ریال برای هر مترمکعب برآورد شد که با بیشترشدن اندازه مزارع افزایش می‏یابد، درحالی که گندمکاران درسال زراعی92-1391آب بهایی معادل890 ریال بابت هر مترمکعب آب در شبکه آبیاری شهرستان طبس پرداخت کرده بودند. به نظر می رسد تفاوت در ارزش تولید نهایی آب با قیمت پرداختی کشاورزان، به عنوان یک عامل مهم، موجب از بین رفتن انگیزه کشاورزان درسرمایه گذاری برای افزایش راندمان آبیاری و استفاده از فناوری های نوین آبیاری شده است. افزایش مناسب قیمت آب بها به همراه اجرای یکپارچه سازی اراضی از مهم ترین پیشنهادهای این تحقیق بوده است. طبقه بندی JEL:Q25،D2 ،C21
    کلیدواژگان: ارزش اقتصادی آب، توابع تولید، گندم، طبس
  • اسماعیل پیش بهار، خدیجه عبدالکریم صالح، قادر دشتی صفحات 21-35
    تولید گوشت مرغ و تخم مرغ زنجیره ای از عوامل تولید دارد. از مهم ترین نهاده های تولیدی صنعت طیور، کنجاله سویا است. با توجه به ریسک قیمتی حاصل از نوسان قیمت نهاده کنجاله سویا به عنوان یکی از نهاده های اصلی صنعت طیور، استفاده از ابزار بازار آتی نقش قابل توجهی در کاهش نوسان قیمت محصولات نهایی این صنعت خواهد داشت. در همین راستا، هدف اصلی این مطالعه محاسبه نرخ پوشش ریسک بوده که با دو الگوی حداقل واریانس و میانگین- واریانس انجام یافته است. به این منظور، از داده های ماهانه قیمت های نقدی و آتی ذرت و کنجاله سویا در بازه زمانی فروردین 1388 تا اسفند 1392 استفاده شد. نتایج نشان داد با خرید 121 درصد از کنجاله سویا از بازار های آتی (به عبارتی واردات می بایست 21 درصد افزایش یابد) 61 درصد از ریسک قیمتی این نهاده کاسته می شود. در صورت ورود نرخ ارز به مدل ها، نسبت پوشش ریسک به میزان زیادی افزایش می یابد، اما در صورتی که ابزار های مدیریتی پوشش ریسک افزایش نیابد، از کارایی این نسبت ها کاسته می شود. شرکت در بازار های آتی بین المللی و نیز ایجاد یک بازار آتی در داخل کشور به عنوان یک ابزار پوشش برای وارد کنندگان و سیاست مداران کشور پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: بازار آتی، حداقل واریانس، کنجاله سویا، میانگین - واریانس، نرخ پوشش ریسک
  • شاهرخ شجری، بهاءالدین نجفی، سید علی محمد چراغی صفحات 37-57
    بی توجهی به مدیریت آب های زیرزمینی و برداشت بی رویه آب از سوی آب بران آثار اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی گسترده ای داشته است. استان فارس، به عنوان یکی از استان هایی که در تولیدات کشاورزی متکی به استفاده از آب های زیرزمینی است، با این مسئله به صورت حادی روبه رو بوده است. با توجه به اهمیت موضوع در این مقاله، آثار اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی برداشت بی رویه آب در دشت داراب بررسی شد. در جمع آوری اطلاعات از دو روش اسنادی و پیمایشی استفاده شد. در روش پیمایشی با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایبا نمونه 300 نفری از کشاورزان مصاحبه و پرسش نامه تکمیل گردید. افزون بر این، برای بررسی دقیق تر آثار کاهش سطح آب زیرزمینی بر کیفیت آب، نمونه ای از آب چاه ها مورد آزمایش قرار گرفت. برای رسیدن به اهداف مطالعه از روش « مقایسه قبل و بعد» استفاده شد. همچنین ارزیابی میزان افت سطح آب های زیرزمینی در نتیجه برداشت بی رویه از آب با استفاده از هیدروگراف آبخوان آبرفتی دشت داراب و برآورد رگرسیون خطی بین ارتفاع تراز مخزن با سال های زراعی صورت گرفت. چگونگی تغییرات کیفیت آب زیرزمینی در دشت مذکور نیز با بهره گیری از کموگراف دشت داراب صورت پذیرفت. نتایج معادله رگرسیون خطی بین ارتفاع تراز مخزن و سال های زراعی نشان دهنده افت شدید ارتفاع مخزن با شیب نسبتا تند و منفی است. بر اساس نتایج، درآمد کشاورزان 91 درصد کاهش یافته است. ارزیابی آثار اجتماعی ناشی از افت سطح آب های زیرزمینی از دیدگاه کشاورزان نشان داد که این مسئله در افزایش فقر،کاهش اشتغال و در نتیجه، افزایش مهاجرت نقش عمده ای داشته است.
    کلیدواژگان: آب زیرزمینی، اضافه برداشت، درآمد، الگوی کشت، کیفیت آب، داراب
  • مصطفی مردانی، سامان ضیایی، علیرضا نیکویی صفحات 59-88
    تجارت آب مجازی به عنوان یک راهکار جدید در دسترسی به منابع جهانی آب، توجه مجامع مختلف جهانی را جلب کرده و اختصاص سهم 90 درصدی بخش کشاورزی در این تجارت لزوم توجه ویژه به آن را نمایان ساخته است. مطالعه حاضر با هدف بهینه سازی مبادلات آب مجازی در 23 شهرستان واقع در استان اصفهان صورت گرفت. به این منظور، یک الگوی منطقه ای کشت چندمعیاره با توانایی برنامه ریزی نقل و انتقال محصولات تولیدی طراحی و اجرا شد. نتایج نشان داد که استان اصفهان در الگوی کشت جاری 7/118 میلیون مترمکعب خالص صادرات آب مجازی داشته و اجرای الگوی چندمعیاره منجر به 8/17 میلیون مترمکعب خالص واردات آب مجازی شده است. بنابراین، بهبود خالص واردات آب مجازی مقدار 5/136 میلیون مترمکعب بوده که این میزان، بهینه سازی مبادلات را نشان می دهد. در این راستا، شاخص سرانه آب تجدیدپذیر (فالکن مارک) با میانگین 119 مترمکعب در سال توسط الگوی چند معیاره بهبود یافت. نتایج حاصل می تواند کمک شایانی به مدیران تصمیم گیرنده در زمینه بهینه سازی مبادلات آب مجازی داشته باشد. از این منظر می توان به تعیین دقیق خالص مبادلات آب مجازی منطقه ای به کمک انتقال محصولات کشاورزی به جهت مقابله با توزیع زمانی و مکانی نامناسب نزولات جوی در استان اصفهان اشاره نمود.
    کلیدواژگان: سرانه آب تجدید پذیر، شاخص فالکن مارک، تنش آبی، استان اصفهان
  • رباب محسن پور، امیر محمدی نژاد، رضا مقدسی صفحات 89-123
    بانک کشاورزی اصلی ترین نهاد تامین مالی بخش کشاورزی است. با توجه به محدودیت منابع بانکی، هدف این مطالعه اولویت بندی و تخصیص بهینه اعتبارات بانک کشاورزی در استان هاست. بدین منظور، ابتدا شاخص های مرتبط با اولویت سرمایه گذاری تعریف و برای دوره زمانی 90-1389 محاسبه شد ، سپس با استفاده از روش آنتروپی، وزن شاخص های مذکور برای اولویت بندی تعیین و روش تاپسیس برای اولویت بندی زیربخش های کشاورزی در استان ها به کار گرفته شد و در نهایت، از روش برنامه ریزی آرمانی برای تخصیص بهینه اعتبارات استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که در بیشتر استان ها، اولویت های سرمایه گذاری به ترتیب عبارت اند از: زیربخش زراعت و باغبانی، دام و طیور، شیلات و جنگلداری. نتایج برنامه ریزی آرمانی نشان داد که در حالت کلی، تخصیص اعتبارات در بانک کشاورزی بهینه نیست و در صورت تخصیص بهینه اعتبارات، حدود 9/56 درصد اعتبارت به زیربخش زراعت و باغبانی، 1/39 درصد به زیربخش دام و طیور، 7/2 درصد به زیربخش شیلات و آبزیان و 3/1 درصد به زیربخش جنگلداری اختصاص خواهد یافت.
    کلیدواژگان: اعتبارات، اولویت بندی، تخصیص بهینه، بانک کشاورزی
  • زهرا امیری، شراره کاوسی، مجتبی طبسی صفحات 125-146
    با تاسیس و گسترش صنایع فراوری محصولات کشاورزی می توان ضمن کاهش ضایعات محصولات کشاورزی با ایجاد اشتغال باعث افزایش درآمد روستاییان منطقه شد و از مهاجرت آنها به شهرها جلوگیری کرد. برهمین اساس، پژوهش حاضر با هدف مطالعه صنایع تبدیلی استان گیلان و تعیین اولویت ایجاد این صنایع انجام شد. بدین منظور، پس از بررسی شرایط فعلی صنایع تبدیلی روستایی استان و مواد اولیه آنها (محصولات کشاورزی)، با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی( AHP) و به کارگیری شاخص های نه گانه(شامل: اشتغال، ارزش افزوده، بهره وری، سرمایه بری، کاهش ضایعات، افزایش صادرات، کاهش واردات، حفظ محیط زیست و وجود مواد اولیه در استان)، اقدام به اولویت بندی صنایع تبدیلی بخش کشاورزی در استان گیلان شد. این اولویت بندی هم به صورت کلی در 4 گروه اصلی این صنایع ( باغی، زراعی، دامی و شیلاتی) و هم به طور جزئی در زیربخش های هرکدام از این 4 گروه اصلی با استفاده از نظر 10 نفر از مطلع ترین کارشناسان استان انجام گرفت. نتایج تحقیق نشان داد اولویت توسعه صنایع تبدیلی استان بر خلاف شرایط موجود به این ترتیب است: باغی، شیلاتی، دامی و زراعی. سه اولویت صنایع تبدیلی بخش باغی به ترتیب، فراوری میوه، تولید و بسته بندی چای و سردخانه و در بخش شیلات، کنسرو ماهی، فراورده های گوشتی ماهی و تولید پودر ماهی و سایر آبزیان تعیین گردید. در بخش دامی، تولید فراورده های لبنی، انواع کشتارگاه و تولید فراورده های گوشتی و غدای آماده به ترتیب در اولویت قرار دارند و سرانجام در بخش زراعی شالی کوبی و بسته بندی برنج، تهیه خوراک آماده دام و طیور و روغن کشی از محصولات زراعی سه اولویت اول را به خود اختصاص دادند. افزایش سرمایه گذاری در صنایع فراوری محصولات باغی، شیلاتی و دامی به ترتیب می تواند در دستیابی به کاهش ضایعات و افزایش اشتغال و افزایش درآمد روستاییان موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: توسعه روستایی، صنایع تبدیلی، تحلیل سلسله مراتبی AHP
  • ابراهیم جاودان، اسماعیل پیش بهار، جعفر حقیقت، رسول محمدرضایی صفحات 147-165
    در نیمه دوم دهه 2010 میلادی، افزایش شدید قیمت جهانی مواد غذایی منجر به افزایش شمار فقرا در جهان شد. بنابراین در دهه گذشته، قیمت مواد غذایی به موضوعی مهم برای اغلب کشورهای در حال توسعه تبدیل شد. بر همین اساس، در مطالعه حاضر چگونگی انتقال قیمت جهانی به قیمت داخلی مواد غذایی منتخب در ایران بررسی شد‏. به این منظور، الگوی خودتوضیح برداری مارکوف سوئیچینگ (MS-VAR)، توابع عکس‏العمل آنی وابسته به رژیم و داده های سری زمانی فصلی محصولات برنج، گندم، شکر و روغن‏های نباتی به‏کار رفتند. نتایج نشان داد الگوی MS-VAR چارچوب مناسبی برای الگوسازی اثر عبور قیمت جهانی این محصولات فراهم می‏کند. با توجه به نتایج، تفاوت قابل توجهی در میزان عبور قیمت بین رژیم‏های دوگانه وجود دارد. مقدار عبور قیمت در رژیم دوم هر محصول در مقایسه با رژیم اول به مراتب بیشتر است؛ به عبارت دیگر، با وقوع بحران جهانی قیمت مواد غذایی، تغییر قابل توجهی در فرایند عبور قیمت رخ داده است. بنابراین، پیشنهاد می‏شود که سیاست‏های مرتبط از قبیل اعمال تعرفه و محدودیت واردات با در نظر گرفتن قیمت‏های جهانی و واکنش قیمت‏های داخلی اجرا شوند.
    کلیدواژگان: اثرعبور، الگوی MS، VAR، قیمت جهانی، قیمت داخلی، مواد غذایی
|
  • A. Mahmoodi, H. Karimi Pages 1-19
    In this research, the average value of marginal production of water in the Tabas County was estimated in 2013-2014 using econometric estimates of agricultural production functions. Data were collected through a questionnaire and random sampling from 100 wheat producers. Five shapes of production functions including Cobb Douglas, Translog Transcendental, Leontief and generalized second degree were estimated using research data. The average production elasticity and marginal production were calculated to be 0.56 and 0.28, respectively. The results indicate that wheat growers are rational producers. The average economic value of water is estimated at 2930 rials per cubic meter, which increases as the size of the farm increase; while wheat cultivators were paying 890 Rials per cubic meter of water in the irrigation network of Tabas in the 2013-2014 crop years. It seems that the difference in the value of marginal production of water with the price paid by farmers, as an important factor, has led to the disappearance of the incentive for farmers to raise funds for increasing irrigation efficiency and the use of new irrigation technologies. An appropriate increase in water supply prices along with implementation of land consolidation has been one of the main suggestions of this study.
    Keywords: The Economic Value of Irrigation Water, Production Functions, Wheat, Tabas
  • E. Pishbahar, Kh. Abdolkarim Saleh, Gh. Dashti Pages 21-35
    The production of poultry and eggs are depended to many factors. Soybean meal is the main input for poultry industry. Participate in the futures market or operate a futures market, in Iran, as hedging instruments, creates ensuring from expected revenues and decrease volatility of inputs and products price in manufacturing plants. Therefore, the main objective of this study was to calculate the hedging rate with using two models: “Minimum-variance” and “Mean-variance”. The results show that with the purchase of 121% of the soybean meal from futures markets 61% of the input price risk is reduced. According to the results, the hedging ratio increases with entering the exchange rate to model, but without increase of hedging instruments, the efficiency of hedging ratio decreases.
    Keywords: Futures Market, Hedging Ratio, Minimum, Variance, Mean, Variance, Soybean Meal
  • S. Shajari, B. Najafi, S.A.M. Cheraghi Pages 37-57
    Weak governance of groundwater and over-extraction of water by farmers had serious economic, social and environmental impacts. Fars province in production of crops is mainly dependent on groundwater and is facing with this problem. This paper aims to examine some economic, social and environmental effects of groundwater depletion in Darab plain. Data were collected from interview with a stratified random sample of 300 farmers. In addition, to measure the effects of groundwater depletion on water quality, a sample of extracted water was analyzed. The findings of the study showed that the income of 91 percent of farmers have decreased as a result of water depletion. Evaluation of social effect of groundwater depletion show that this problem led to increase the poverty, unemployment and migration.
  • M. Mardani, S. Ziaei, A. Nikouei Pages 59-88
    Virtual water trade as a new approach to global water resources, has attracted global attention and allocation of 90 percent of the agricultural sector to this trade has revealed special attention to it. The present study with the aim of optimizing the trade of virtual water in 23 cities located in the Isfahan province was done in 2014. For this purpose a multi-criteria regional cropping pattern with the ability to transfer crops was designed and implemented. The results of this study showed that Isfahan province has 118.7 million cubic meters net exports of virtual water in the current cropping pattern and implementation of the multi-criteria model led to 17.8 million cubic meters net import of virtual water. Therefore, improvement of net import of virtual water was 136.5 million cubic meters that it shows the stored virtual water during the optimization process of exchanges. Renewable water per capita index (Falkenmark) with an average of 119 cubic meters per year improved by multi-criteria. The results can help to decision-making managers in the optimization field of virtual water trade. From this point of view can be cited determination of regional net virtual water trade in order to deal with inappropriate temporal and spatial distribution of precipitation in Isfahan province by transport of agricultural products.
    Keywords: Per Capita Renewable Water, Falkenmark Index, Water Stress, Isfahan Province
  • R. Mohsen Pour, A. Mohamadi-Nejad, R. Moghaddasi Pages 89-123
    Bank Keshavarzi (BK) is considered as the major financial entity in financing agricultural sector. Due to limitations in accessible resources, objective of this study is prioritizing and optimal allocating of agricultural credits in Iran. For this purpose, the relevant indices of investment priorities are defined and calculated. Then, by utilizing Entropy technique, the weights of mentioned indices are determined and by the use of Topsis method, the agricultural subsectors prioritized in provinces separately. Eventually, the goal programming is used for the optimum allocation of credits. The results showed that in most provinces, investment priorities are as follows, respectively: farming and horticulture, livestock and poultry, fisheries and forestry. In general, according to the goal programming results, the credit disbursement in BK is not optimal; by assuming the optimality, about 56.9 percent of such credits will be allocated to farming and horticulture, 39.1 percent for livestock and poultry, 2.7 percent and 1.3 percent for fisheries and forestry sub sectors, respectively.
    Keywords: Credit, Prioritization, Optimal Allocation, Bank Keshavarzi (BK)
  • Z. Amiri, Sh. Kavosi, M. Tabasi Pages 125-146
    With the establishment and expansion of agricultural processing industries; it is possible to minimize agricultural wastes as well as creating employment for villagers to improve the income of the villagers in the region and prevent their migration to other cities. Accordingly, the present study aims to review processing industries in Guilan province and determining the priority of creating these industries. For this purpose, after reviewing the current conditions of rural processing industries in this province and their raw materials (agricultural products), and using the Analytical Hierarchy Process (AHP) and using nine indicators (including employment, value added, productivity, capital formation, waste reduction, increased exports, reduced imports, environmental protection and availability of raw materials in the province); we tried to prioritize processing industries in agricultural sector of Guilan province. This prioritization is conducted in general into four main categories of such industries (garden products, agricultural products, livestock and fisheries) and also in partly subgroups of each of the four main groups using the comments and suggestions of the 10 most experienced experts in the province that were in the acceptable range of the AHP method. The results of the research showed that priorities of the processing industries in this province are as follows in contrary to existing conditions: garden products, fisheries, livestock and agricultural products. The three priorities of the garden products sector are fruit processing, tea production and packaging, cold storage, and for fisheries sector, the priorities are producing canned fish, fish products and producing powder of fish and/or other aquatic animals. In the livestock sector, the priorities are production of dairy products, slaughterhouses and production of meat products and ready-to-cook foods. And finally, in farming sector the priorities are rice field and packing, preparing feed for livestock and poultry and oiling from agricultural crops. Increased investment in the processing industries of garden products, fisheries and livestock; respectively; can help in achieving the goal of reducing wastes and increasing employment and rural incomes.
    Keywords: Rural Development, Processing Industries, Analytical Hierarchy Process (AHP), Guilan
  • E. Javdan, E. Pishbahar, J. Haghighat, R. Mohamadrezaee Pages 147-165
    In the second half of 2010, the severe fluctuation of food prices has increased the number of poor people in the world. Therefore, the food prices have become important matter for many developing countries over the past decade. This study investigates how food commodities global prices are passed on to domestic prices in Iran. For this purpose, the Markov Switching Vector Autoregressive (MS-VAR) method and regime dependent impulse response functions and quarterly data for rice, wheat, sugar and vegetable oils were used. The results show that the MS-VAR model provides a suitable framework for modeling the price pass-through of these products. According to the findings, there is a considerable difference in the pass-through magnitude between the regimes. The pass-through extent in second regime is much higher than first regime for all products. In other words, the substantial change in the price pass-through mechanism has occurred with global food price crisis. Therefore, it is suggested that the relevant policies such as import tariffs and restrictions implement with respect to world prices and domestic prices reaction.
    Keywords: Domestic Prices, Food Products, Global Prices, MS, VAR Model, Pass, throug