فهرست مطالب

اقتصاد کشاورزی و توسعه - پیاپی 101 (بهار 1397)

فصلنامه اقتصاد کشاورزی و توسعه
پیاپی 101 (بهار 1397)

  • 290 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1397/03/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ساسان اسفندیاری، صدیقه نبی ئیان* صفحات 1-27
    کشور ایران، به عنوان یک کشور در حال توسعه، خواسته یا ناخواسته با پدیده فقر و مهاجرت از روستا به شهر روبه روست که از دیدگاه سیاست گذاران از اهمیت بسزایی برخوردار است و می تواند در سیاست گذاری های توسعه ای نقش بسیار مهمی ایفا کند. لذا هدف این مطالعه بررسی تاثیر فقر بر مهاجرت از روستا به شهر در ایران برای دوره زمانی 1392-1364 با استفاده از الگوی خودتوضیح با وقفه های توزیعی (ARDL) بود. با توجه به نتایج دست آمده، متغیرهای فقر، نسبت دستمزد شهری به روستایی و اختلاف ضریب جینی روستایی از شهری بر مهاجرت از روستا به شهر تاثیر مثبت و معناداری داشته اند، در حالی که متغیر بهره وری نیروی کار در بخش کشاورزی از نظر آماری تاثیر منفی و معنادار بر مهاجرت از روستا به شهر داشته است. لذا پیشنهاد می شود دولت با اعمال سیاست هایی زمینه کاهش فقر روستایی و کاهش شکاف دستمزد نیروی کار بین شهر و روستا را فراهم کند.
    کلیدواژگان: الگوی خود توضیح با وقفه های توزیعی (ARDL)، فقر، مهاجرت، روستا
  • خدیجه عبدی رکنی، سیدعلی حسینی یکانی*، سمانه عابدی صفحات 29-53
    تغذیه خاک با مدیریت اصولی مصرف کود به نحوی که عملکرد را با حداقل کردن آسیب های زیست محیطی حداکثر کند، اهمیت خاصی دارد. عناصر نیتروژن (N)، فسفر (K) و پتاسیم (P) مهم ترین مواد غذایی مورد نیاز گیاه می باشند. به دلیل اینکه استفاده از کودهای شیمیایی می تواند خطرات جدی برای محیط و سلامت جامعه ایجاد کند، هدف از مطالعه حاضر تعیین ترکیب بهینه کودهای مصرف شده در تولید برنج در منطقه گهرباران ساری با استفاده از مدل برنامه ریزی آرمانی و نظریه بازی ها است. داده های مطالعه حاضر از طریق تکمیل پرسش نامه و مصاحبه حضوری با 198 کشاورز منطقه گهرباران در سال 1394-1393 جمع آوری شد. نتایج این مطالعه نشان داد که مصرف کود برای محصولات برنج طارم و برنج شیرودی در میان کشاورزان نماینده به طور متوسط بیشتر از حد بهینه بوده و موجب افزایش آلودگی خاک به مواد شیمیایی شده است. پیروی از الگوی بهینه ارائه شده در این مطالعه برای مصرف کود، موجب کاهش آلودگی خاک به مواد شیمیایی، کاهش هزینه مصرف کود و افزایش تولید به ازای هر واحد مصرف کود می‏شود. لذا کشاورزان با تامل در نتایج مطالعاتی نظیر مطالعه حاضر می توانند مصرف کودهای شیمیایی را مدیریت نمایند و در این راستا سازمان های کشاورزی نیز در ترویج کشت محصولات ارگانیک کوشا باشند.
    کلیدواژگان: مدیریت مواد مغذی، برنامه ریزی آرمانی، تئوری بازی ها، برنج طارم و شیرودی
  • بیژن رضایی*، هدا نجف پور، دانیال کهریزی صفحات 55-72
    کارآفرینی سبز فرایند ایجاد دگرگونی در تجارت و زیرساخت هاست به گونه ای که بر پایه حفظ محیط زیست و رعایت استانداردها، سرمایه گذاری پایدار و توسعه اقتصادی رونق بهتری می یابد. روش تحقیق حاضر توصیفی پیمایشی و جامعه آماری آن شامل 380 نفر از کلیه کارشناسان مراکز جهاد کشاورزی، سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی در شهرستان کرمانشاه و متخصصان کشاورزی در زمینه تولید محصولات ارگانیک بوده است. براساس جدول کرجسی – مورگان، تعداد 181 نفر از جامعه آماری برای انجام تحقیق انتخاب شدند. نتایج مربوط به تحلیل عاملی نشان داد که در مجموع حدود 349/54 درصد واریانس موانع توسعه کارآفرینی سبز در کشاورزی شهرستان کرمانشاه را به ترتیب اهمیت چهار عامل موانع زیرساختی، موانع اقتصادی، موانع فنی مدیریتی و موانع ترویجی آموزشی تبیین می کنند. از دیدگاه کارشناسان، موانع زیرساختی مهم ترین مانع توسعه کارآفرینی سبز است، لذا با اصلاح و تعدیل مقررات و ساختار سازمانی و حرکت به سمت ساختارهای سازمانی با مشارکت کارشناسان و متخصصان کشاورزی می توان زمینه بروز رفتارهای کارآفرینی از سوی کشاورزان را فراهم کرد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی سبز، کسب و کار پایدار، توسعه کشاورزی، کرمانشاه
  • محمد کیانی ده کیانی، سید حبیب الله موسوی*، صادق خلیلیان صفحات 73-103
    در سال های اخیر، آزادسازی تجاری به یکی از اهداف اصلی دولت ها و سیاست گذاران تبدیل شده است. در این راستا، حذف تعرفه واردات کالاها، مهم ترین اقدامی است که می تواند آثار قابل توجهی بر تولید، اشتغال و رفاه داشته باشد. بی تردید حذف تعرفه منجر به کاهش توان تولیدکننده داخل نسبت به خارج از کشور می شود و این امر بر اشتغال زایی در کل اقتصاد موثر خواهد بود. بر این اساس، تحقیق حاضر به بررسی آثار حذف تعرفه زیربخش های کشاورزی بر اشتغال زایی مستقیم و غیرمستقیم با استفاده از جدول داده- ستانده سال 1390 می پردازد. برای نیل به هدف تحقیق، پس از آنکه تعرفه واردات زیربخش های کشاورزی محاسبه گردید، آثار حذف تعرفه واردات بخش کشاورزی و نیز زیربخش های آن شامل زراعت و باغداری، پرورش حیوانات، جنگل داری و ماهی گیری بر اشتغال زایی بررسی شد. بدین ترتیب، براثر حذف تعرفه واردات بخش کشاورزی، 7/3 درصد کاهش در اشتغال زایی مستقیم و غیرمستقیم و همچنین 2/6 درصد کاهش در اشتغال زایی غیرمستقیم مشاهده می گردد. در نتیجه، براثر آزادسازی تجاری بخش کشاورزی، اشتغال زایی غیرمستقیم بیش از اشتغال زایی مستقیم و غیرمستقیم کاهش می یابد. بر اساس شاخص اشتغال زایی غیرمستقیم در سناریوهای حذف تعرفه واردات زیربخش های زراعت و باغداری، پرورش حیوانات، جنگل داری و ماهی گیری به ترتیب 4/5، 26/0، 52/0 و 03/0 درصد کاهش مشاهده می‏شود. با توجه به این نتایج می توان گفت که حذف موانع تعرفه ای زیربخش های کشاورزی، علاوه بر کاهش اشتغال زایی مستقیم، موجب کاهش اشتغال زایی غیرمستقیم نیز می گردد و بیشتر بر بخش هایی اثر می گذارد که پیوندهای قوی با این زیربخش ها دارند. لذا پیشنهاد می شود دولت ها پیش از هرگونه اقدام جهت حذف تعرفه واردات بخش ها، به آثار غیرمستقیم بخش مورد نظر بر اشتغال زایی سایر بخش ها نیز توجه نمایند.
    کلیدواژگان: بخش کشاورزی، آزادسازی تجاری، اشتغال زایی، جدول داده - ستانده
  • مهدی محمودی*، نفیسه روحی، محمود صبوحی صفحات 103-124
    کشمش یکی از محصولات کشاورزی ایران است که هرساله بخش قابل توجهی از صادرات این بخش را به خود اختصاص می دهد. هدف اصلی مطالعه حاضر، تعیین مناسب ترین بازار هدف صادراتی برای محصول کشمش است. در این راستا، یک ساختار سلسله مراتبی بر مبنای مطالعات گذشته، با سه معیار و شش زیرمعیار برای چهارکشور هدف امارات، اوکراین، عراق و روسیه طراحی شد. نتایج نشان داد که معیار دسترسی به بازار با وزن جزئی 5/ 0 نسبت به دو معیار دیگر، یعنی هزینه و اندازه بازار، بیشترین اهمیت را دارد. افزون بر این،کشور عراق با وزن نهایی 27/ 0 در اولویت اول و کشور امارات، اوکراین و روسیه به ترتیب در اولویت های بعدی قرارگرفتند.
    کلیدواژگان: صادرات کشاورزی، منطق فازی، کشور هدف، کشمش
  • فریبا ریاحی، حامد نجفی علمدارلو*، محمدحسن وکیل پور صفحات 125-143
    امنیت غذایی پایدار همواره یکی از دغدغه های اصلی سیاست گذاران در دولت ها بوده است و گندم به عنوان مهم ترین محصول پرمصرف در ایران، سهم بسزایی در تامین این مهم داشته است. از طرف دیگر، رسیدن به خودکفایی و اعمال سیاست های حمایتی برای رسیدن به این هدف همواره در دستور کار قرار داشته، اما این امر فقط در کوتاه مدت اتفاق افتاده است. بنابراین، ارائه راهکارهایی برای نیل به خودکفایی بلندمدت و پایدار این محصول ضروری به نظر می رسد. از این رو، هدف این مطالعه بررسی آثار رفاهی خودکفایی پایدار گندم در یک افق ده ساله (1403-1393) بوده است. برای این منظور، در تحقیق حاضر، بازار گندم ایران با استفاده از تعادل جزئی چند بازاره مدلسازی شده است. در این مدل، از توابع عرضه داخلی، تقاضا، واردات و تابع موجودی انبار استفاده گردیده و مساحت زیر هر منحنی تحت عنوان مازاد رفاه هر یک از عوامل بازار در نظر گرفته شده است. نتایج نشان داد که حرکت به سمت خودکفایی اگرچه در سال های اولیه موجب زیان های رفاهی گردیده، اما با ادامه روند، زیان های رفاهی جبران و بازار گندم به سمت یک شرایط پایدار همگرا می شود. بنابراین، بر اساس نتایج به دست آمده، رسیدن به خودکفایی بر اساس یک برنامه بلندمدت و افزایش مقدار قیمت تضمینی گندم با حفظ انگیزه های تولید پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: تعادل جزئی، خودکفایی پایدار، گندم، مدل های چند بازاری
  • فرزانه مستان، منصور زیبایی، زکریا فرج زاده * صفحات 145-180
    آزادسازی تجاری منافعی همچون افزایش رفاه و افزایش سطح تولید را به همراه دارد اما ممکن است بر برخی از متغیرها مانند امنیت غذایی اثر نامطلوبی داشته باشد. این مطالعه با هدف شبیه سازی پیامدهای رفاهی و امنیت غذایی آزادسازی تجاری صورت گرفت. آزادسازی تجاری در قالب دو سناریوی حذف موانع تعرفه ای و حذف هم زمان موانع تعرفه ای و غیرتعرفه ای ارزیابی شد. ابزار مورد استفاده برای شبیه سازی، مدل تعادل عمومی قابل محاسبه براساس داده های ماتریس حسابداری اجتماعی[1] است. یافته های مطالعه حاکی از تغییرات محسوس در ترکیب تولید و کاهش تولید محصولات کشاورزی و صنایع کشاورزی است، اما در کل اقتصاد، آزادسازی تجاری موجب کاهش سطح عمومی قیمت ها، افزایش تولید ناخالص داخلی و افزایش مصرف و رفاه خانوارها به ویژه خانوارهای دهک های درآمدی بالا می شود. همچنین یافته های مطالعه نشان داد با کاهش موانع تجاری و افزایش واردات محصولات غذایی، شاخص های امنیت غذایی مبتنی بر تراز تجاری و تولید کاهش می یابد در حالی که شاخص تامین مواد غذایی افزایش امنیت غذایی را نشان می دهد. به این معنی که آزادسازی تجاری موجب افزایش دسترسی به غذا می شود، اما در عین حال اتکا به تامین از طریق واردات افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: آزادسازی تجاری، رفاه، امنیت غذایی، تعادل عمومی قابل محاسبه
  • زهرا کریمی تکانلو، رضا رنجپور، محمد علی متفکر آزاد، احمد اسدزاده، فاطمه باقرزاده آذر* صفحات 181-218
    امنیت غذایی سنگ بنای یک جامعه توسعه یافته و عنصر اصلی سلامت فکری، روانی و جسمی آن جامعه است. از این رو، توجه صحیح و جامع به این موضوع و شناسایی شاخص چندبعدی که تمامی جنبه های امنیت غذایی از سیری شکمی تا سیری سلولی را تحت پوشش قرار دهد، از اهمیت ویژه ای در جهت استقلال اقتصادی و سیاسی – علاوه بر جنبه معیشتی- برای محققیان و سیاست گذاران برخوردار است. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر معرفی و محاسبه شاخص نوینی در برآورد سطح امنیت غذایی کشور تحت عنوان شاخص GFSI طی سال های1360 تا 1392بوده است. همچنین وضعیت امنیت غذایی کشور طی برنامه های پنج ساله توسعه به روش توصیفی و تاثیر برخی متغیرهای اقتصادی نظیر شاخص قیمت ها و جمعیت بر امنیت غذایی با به کارگیری مدل ARDL و آزمون کرانه ها بررسی شد. نتایج نشان داد امنیت غذایی کشور در طی زمان از یک روند نوسانی برخوردار بوده به طوری که برنامه های اول و چهارم توسعه در زمینه بهبود وضعیت امنیت غذایی کشور ایفای نقش بهتری داشته اند. همچنین نتایج تخمین ها سطح قیمت ها و جمعیت را عامل منفی و بازدارنده بهبود امنیت غذایی در بلندمدت و کوتاه مدت نشان داد.
    کلیدواژگان: امنیت غذایی، شاخص GFSI، برنامه های توسعه پنج ساله، شاخص قیمت مصرف کننده، جمعیت
  • وحید برادران * صفحات 219-245
    توسعه پایدار بخش کشاورزی و افزایش تولید مستلزم سیاست گذاری و برنامه ریزی مناسب و متناسب با واقعیت هاست. تعریف، اندازه گیری و تحلیل شاخص های بهره وری منابع تولید محصول راهبردی گندم به درک تفاوت های واقعی بهره وری در استان های کشور و اتخاذ تصمیمات صحیح و کاربردی برای توسعه اقتصادی آنها کمک خواهد کرد. در این مقاله، شاخص های مناسب جهت اندازه گیری بهره وری جزئی منابع تولید گندم آبی مانند آب، نیروی انسانی، منابع استفاده شده در مراحل آماده سازی زمین، کاشت، داشت و برداشت و بهره وری کل عوامل تولید تعریف و به کمک داده های جمع آوری شده، مقدار شاخص های بهره وری طی سال های زراعی 86-1385 تا 90- 1389 به ازای استان های مختلف کشور محاسبه شده است. تعدد شاخص های بهره وری به ازای استان های مختلف امکان تحلیل آنها را مشکل می کند. برای دستیابی به تعداد شاخص های کمتر و تسهیل در تحلیل آنها، از خاصیت کاهش بعد متغیرها در رویکرد تحلیل عاملی اکتشافی استفاده و به ازای هر استان و هر نوع شاخص بهره وری، یک عدد بهره وری محاسبه شده است. در نهایت، رویکرد خوشه بندی، استان های کشور را بر اساس تشابه وضعیت بهره وری دسته بندی کرده است. نتایج نشان داد دو استان اردبیل و کرمانشاه از نظر بهره وری نیروی انسانی و بهره وری کل عوامل تولید در یک خوشه قرار گرفته اند و عملکردشان از سایر استان ها بهتر است که دلیل آن توسعه مکانیزاسیون در این دو استان می‏باشد. بالاترین بهره وری منابع آبی برای تولید گندم آبی مربوط به استان های مازندران، ایلام و هرمزگان است. تعدیل در سیاست های حمایتی دولتی و الگوبرداری از استان های بهره ور به رشد تولید گندم می تواند کمک کند.
    کلیدواژگان: بهره وری، گندم آبی، مقایسه استان ها، تحلیل عاملی، خوشه بندی
  • فلوریا محمدی * صفحات 247-267
    استفاده بی رویه و غیراصولی از فناوری های نوین کشاورزی منجر به آسیب های جبران ناپذیری به منابع طبیعی و محیط زیست شده است. این تحقیق به تبیین پایداری زیست محیطی و عوامل موثر در تحقق آن در تولید محصولات کشاورزی می پردازد. نمونه تحقیق 351 نفر از کشاورزان شهرستان پاکدشت بوده که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب انتخاب شدند. روش جمع آوری اطلاعات مصاحبه ساختارمند با استفاده از ابزار پرسش نامه بود. نتایج تحلیل معادلات ساختاری و تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که مهم ترین عوامل موثر در پایداری زیست محیطی به ترتیب اولویت عبارت اند از: فناوری های حفاظتی به ویژه تناوب زراعی، اقتصادی و بازاریابی (به ویژه تولید محصولات سالم و بازارپسند)، آموزشی و ترویجی (به ویژه برگزاری دوره ها و کارگاه های آموزشی)، سیاست گذاری و برنامه ریزی ( ویژه تصویب قوانین و مقررات حمایتی) و اجتماعی و فرهنگی (به ویژه سرمایه اجتماعی کشاورزان).
    کلیدواژگان: کشاورزی پایدار، محیط زیست، معادلات ساختاری، پاکدشت
|
  • Sasan Esfandiari, S. Nabieian * Pages 1-27
    Iran, as a developing country, is intentionally or unintentionally facing with the phenomenon of migration from rural to urban area, which is of great importance from the policy maker's point of view. It can play a very important role in the development of policies, therefore, the aim of this study is to evaluate the impact of poverty on the migration from rural to urban area of Iran for the period of 1985 to 2013 using ARDL model. According to the results, the poverty, the ratio of urban to rural wage and the difference between rural and urban Gini coefficient have significant and positive impact on migration from rural to urban area. While the labor productivity in the agriculture sector have a statistically negative and significant impact on the migration from rural to urban area. Therefore, it is recommended that the government reduce the rural poverty and wage gap between rural and urban area.
    Keywords: Autoregressive Distributed Lag (ARDL), Poverty, Emigration, Village
  • Kh Abdi Rokni, Seyed-Ali Hosseini-Yekani *, S. Abedi Pages 29-53
    Soil fertility in an optimal fertilizers use management system which is maximizing yield along with minimizing environmental damages is so critical. Nitrogen (N), phosphorus (K) and potassium (P) are the most important required nutrients for plant growth. Since the use of chemical fertilizers could create serious dangers for the environment and community health, the purpose of this study is determination of the optimal combination of fertilizers used for rice production in the Goharbaran of Sari using Goal Programming Model and the Game Theory. Required data for this study was collected by questionnaires and interviewing the 198 farmers during the 2014-2015 crop years. The results of this study showed that the amount of fertilizers use for Tarom and Shiroodi rice have not been optimal by representative farmers, so that on average, fertilizers use for Tarom and Shiroodi rice is more than optimal value, and it has increased soil pollution to chemical material. Following the presented optimal pattern in this study for fertilizer use, reducing soil contamination to chemicals, reduce the cost of fertilizers and increase the production per unit of fertilizer. Therefore, farmers can manage the use of chemical fertilizers concerning the results of the current and similar studies. Furthermore, agricultural organizations also should try in promoting the cultivation of organic products.
    Keywords: Nutrient Management, Goal Programming, Game Theory, Tarom, Shiroodi Rice
  • B. Rezaee *, H. Najafpour, D. Kahrizi Pages 55-72
    Green entrepreneurship is the process of creating transformation in business and infrastructure, so based on environmental protection and observance standards, sustainable investment and economic development will improve. This research is descriptive-survey and the study population consisted of 380 individuals from all agricultural experts, expert's standards organization and industrial research in Kermanshah and members of the association of organic producers. According to Morgan-Krejcie table, 181 individuals of them were selected. The results of factor analysis indicate that about 54.349 percent of the variance in green entrepreneurship development barriers in agriculture of Kermanshah County is explained in order of significance in four factors: infrastructure barriers, economic barriers, technical barriers and educational - extension barriers. From expert's point of view, infrastructure barriers are the most important obstacle to the development of green entrepreneurship. Therefore, by modifying the regulations and organizational structure and moving towards organizational structures with the participation of experts and agricultural experts, the field of entrepreneurship behaviors can be provided by farmers.
    Keywords: Green Entrepreneurship, Sustainable Business, Agricultural Development, Kermanshah
  • M. Kiani Deh-Kiani, Seyed H.A. Mosavi Mosavi *, S. Khalilian Pages 73-103
    In recent years, trade liberalization has become one of the main objectives of governments and policymakers. In this regard, removing import tariffs is the most important step that can have significant effects on production, employment and welfare. Undoubtedly, eliminating tariffs will reduce domestic producer's power over the foreign producer, and this will affect employment in the entire economy. Accordingly, the present study examines the effects of removing agricultural sub-sectors tariffs on direct and indirect employment using the input-output table in 2011. To achieve the research goal, after import tariffs were calculated for agricultural sub-sectors, the effects of eliminating import tariffs were examined on agricultural sector and its sub-sectors including agriculture, horticulture, animals breeding, forestry and fishing on employment. Thus, due to the removal of agricultural import tariffs, will be created 3.7 percent and 2.6 percent reduction in direct employment and indirect employment, respectively. As a result, due to trade liberalization in the agricultural sector, indirect employment will decline more than direct and indirect employment. Based on indirect employment index, in scenarios eliminating import tariffs for agriculture and horticulture, animals breeding, forestry and fishing, decrease by 5.4, 0.26, 0.52 and 0.03 percent respectively. According to these results, it can be said that removing the tariff barriers of agricultural sub-sectors, in addition to reducing direct employment, also leads to a reduction of indirect employment and more effective on sectors that have strong links with this sub-sector. Therefore, it is recommended, the government pay attention to indirect effects on the employment sector to other sectors before any action to remove import tariff sectors.
    Keywords: Agricultural Sector, Trade Liberalization, Employment, Input-Output Table
  • Mehdi Mahmoudi *, Nafiseh Roohi, M. Sabouhi Sabouni Pages 103-124
    Raisin is one of the crops which has a considerable share of yearly export. The main purpose of current study was to determine the most appropriate target market for the export of Iranian Raisin. In this regard, based on previous studies, a hierarchical structure designed with three criteria and, six sub-criteria for four target countries, UAE, Ukraine, Iraq and, Russia. The results showed that the market access criterion with a low weight of 0.5% is the most important in comparison to the cost and market size. In addition, Iraq with the final weight of 0.27 is in the first priority and the UAE, Ukraine and Russia were placed in the next priority respectively.
    Keywords: Agricultural Export, Fuzzy Logic, Target Country, Raisin
  • F. Riyahi, Hamed Najafi Alamdarlo *, M.H. Vakilpoor Pages 125-143
    Sustainable food security has always been one of the main concerns of policy makers and wheat, as the most widely used product in Iran, has been contributing to food security. Also, achieving self-sufficiency and applying supportive policies has always been on the agenda, but this has only happened in the short run. Hence the development of strategies to achieve sustainable long-term self-sufficiency of this product is essential. The objective of this study was to evaluate the welfare impacts of sustainable self-sufficiency in a ten-year horizon (2014-2024), therefore, in this study, partial equilibrium approach and multi-market models have been used. In this model, domestic supply, demand, imports and inventories functions have been used, and the area under each curve is defined as surplus welfare. The results showed that the move to self-sufficiency, although in the early years leads to welfare losses, but then the welfare losses have been offset, and wheat market will converge towards a stable condition. Therefore, it is suggested that achieving the self-sufficiency is based on a long-term plan and increasing the guaranteed price should maintain the incentive of wheat production.
    Keywords: Partial Equilibrium, Sustainable Self-Sufficiency, wheat, Multimarket Models
  • F. Mostajeran, M. Zibaei, Z. Farajzadeh * Pages 145-180
    Trade liberalization entails benefits such as higher welfare and output. However, it may affect some variables like food security adversely. This study aims at simulating welfare and food security consequences of trade liberalization. Trade liberalization was investigated under two scenarios namely, the elimination of tariff as well as non-tariff barriers removal (free-trade) using a computable general equilibrium model based on the Iranian social account matrix. The results showed significant changes in output combination as it induces a reduction in output of agricultural sectors and agricultural-based industries. However, in the economy as a whole, it results in lower prices and higher GDP as well as higher consumption and welfare especially throughout higher income groups. It was also found that production and trade balance food security indices tend to decrease as trade barriers are removed and food items imports increases. While household food cover index shows higher food security, meaning that trade liberalization results in higher access to food but it induces more dependence on import-based food supply.
    Keywords: Trade Liberalization, Welfare, Food Security, Computable General Equilibrium (CGE)
  • Z. Karimi Takanlou, R. Ranjpour, M.A. Motafakkerazad, A. Assadzadeh, F. Bagherzadeh Azar * Pages 181-218
    Food security is the key element of the mental and physical health of the community. So, accurate and comprehensive attention to this issue and recognize a multidimensional index to cover all aspects of food security is important to economic and political interdependence – in addition to economic aspects- for researchers and policymakers. Therefore, the aim of this study was to introduce and calculate a new index to estimate the food security level with GFSI index during 1980- 2013. Also, the food security situation during five years development programs descriptively and impact of price indexes and population on food security by ARDL model and Bound test were studied. The result showed that the food security fluctuates during the time. Especially food security enhances more during 1th and 4th five- year development plan. Also, the result showed the level of prices and population as negative factors on food security in short and long term.
    Keywords: Food Security, GFSI Index, Five- Year Development Plan, Consumer Price Index
  • Vahid Baradran * Pages 219-245
    Sustainable development of agricultural sector requires appropriate strategies based on the realities. Defining, measuring and analyzing the productivity indices of the strategic wheat product will help to understand the real differences in productivity in the provinces and make the suitable decisions for their economic development. In this paper, the partial productivity indices for measuring the productive efficiency of the sources of wheat production such as water, manpower, resources used in the land preparation stages, planting, and harvesting and total productivity of the production factors are defined. The annual productivity indices are measured for different provinces of Iran between 2006 and 2011. The multiplicity of productivity indicators for different provinces makes it difficult to analyze them. To reduce the number of indicators, the exploratory factor analysis approach is used and a productivity number is calculated for each province. Finally, the clustering approach is used for classifying the provinces based on their similarities in productivity. The results showed that Ardebil and Kermanshah provinces are similar based on partial manpower productivity index and total productivity factor. Mazandaran, Ilam and Hormozgan provinces have the highest water productivity.
    Keywords: productivity, Cluster Analysis, factor analysis, Water Wheat
  • Floria Mohammadi * Pages 247-267
    The Irregular and unprincipled use of modern agricultural technologies lead to irreversible harm to natural resources and the environment. This study examines the factors affecting environmental sustainability in production of agricultural products. The research method in this study is quantitative and in term of controlling the variables is descriptive and correlation kind, which has been carried out in a survey way. The method of collecting data was a structured interview by using 351 questionnaires. The results of SEM and factor analysis indicated that the most important factors affecting environmental sustainability are: protective technologies (particularly crop rotation), economic and marketing (especially the production of healthy and marketable products), educational and promotional (in particular, training courses and workshops), policy and planning (especially supportive laws and regulations), and social and cultural (especially social capital of farmers).
    Keywords: environment, Sustainable Agriculture, Pakdasht, SEM