فهرست مطالب

اقتصاد کشاورزی و توسعه - پیاپی 74 (تابستان 1390)

فصلنامه اقتصاد کشاورزی و توسعه
پیاپی 74 (تابستان 1390)

  • 284 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/09/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسین مهرابی بشرآبادی*، عادله اسمعیلی صفحه 1
    با توجه به نقش و اهمیت مصرف انرژی در فرایند رشد و توسعه اقتصادی در جوامع مختلف، مقاله حاضر به بررسی وضعیت مصرف انرژی در بخش کشاورزی در کشور ایران پرداخته است. به این منظور کارایی و بهره وری انرژی در بخش کشاورزی با توجه به محتوای انرژی کل محصولات تولید شده و نهاده های مهم تولیدی برای دوره زمانی 1350-1386 محاسبه شده است. برای محاسبه کارایی از نسبت خروجی به ورودی انرژی و برای محاسبه بهره وری از شاخص کندریک استفاده شده است.
    نتایج به دست آمده نشان داد نسبت خروجی به ورودی انرژی که معرف کارایی مصرف انرژی است، از 52/2 در سال 1350 به 32/1 در سال 1386 کاهش یافته است. در این بین نسبت فوق تا سال 1362 دارای روندی نزولی بوده و مقدار آن برای بقیه سالها تقریبا ثابت و متوسط کارایی انرژی نیز در بخش کشاورزی در دوره مورد بررسی 42/1 بوده است.
    بهره وری کل انرژی ورودی نیز برای بخش کشاورزی از سال 1350 تا 1363 روندی نزولی داشته و از سال 1363 به بعد تقریبا یکنواخت بوده است. در ادامه، ارتباط بین صورتهای مختلف انرژی ورودی شامل انرژی مستقیم و غیرمستقیم، انرژی تجدیدپذیر و تجدیدناپذیر با انرژی خروجی بررسی شد و نتایج نشان داد انرژی های ورودی به شکل تجدیدپذیر، مستقیم و غیرمستقیم تاثیری مثبت و معنی دار در انرژی خروجی دارند، اما انرژی ورودی به شکل تجدیدناپذیر بر انرژی خروجی در بخش کشاورزی تاثیر معنی داری ندارد.
    کلیدواژگان: بخش کشاورزی، بهره وری انرژی، شاخص کندریک، ورودی خروجی انرژی، ایران
  • حسن خانکی*، محمدحسین شهیر، قادر دشتی صفحه 29
    مطالعه حاضر با هدف بررسی بهره وری عوامل تولید در واحدهای مرغداری تخمگذار استان تهران انجام گرفته است. داده های لازم برای انجام پژوهش از طریق تکمیل 70 پرسشنامه مربوط به آخرین دوره تولید (با طول دوره 18 تا 24 ماه) از اواخر سال 1383 تا اواسط سال 1386 به دست آمده است. برای تخمین تابع تولید تخم مرغ، از فرم تابعی ترانسندنتال که برازش بهتری نسبت به سایر توابع نشان داد، استفاده شد و بهره وری جزئی و کلی عوامل تولید محاسبه گردید.
    نتایج نشان داد که عوامل تولید تعداد پولت تخمگذار، دان مصرفی و نیروی کار به طور معنی دار بر تولید موثرند. کشش تولید هر سه نهاده مثبت و بین صفر و یک بوده که گواه بر این است که از هر سه آنها در ناحیه دوم و اقتصادی تولید استفاده شده است. میزان بهره وری کل عوامل تولید 26/0 به دست آمد که نشان می دهد به ازای استفاده از یک واحد نهاده کل، 26/0 کیلوگرم تخم مرغ تولید شده است. همچنین واحدهایی که مدیران آنها از میزان تحصیلات بالاتر برخوردار بودند بهره وری بالاتری داشته اند. با توجه به نتایج تحقیق با بذل توجه بیشتر به نهاده هایی که اثر معنی داری بر تولید نشان دادند می توان بهبود قابل ملاحظه ای در تولید تخم مرغ در استان تهران از طریق افزایش بهره وری عوامل تولید ایجاد کرد.
    کلیدواژگان: بهره وری، کشش تولید، مرغداری تخمگذار، تابع تولید، استان تهران
  • غلامحسین عبدالله زاده، خلیل کلانتری*، علی اسدی، ژیلا دانشور عامری صفحه 49
    هدف اصلی این پژوهش بررسی و تحلیل عوامل موثر بر عدم تعادلهای فضایی توسعه کشاورزی در استان فارس می-باشد. به این منظور با شناسایی شاخصهای مناسب برای تحلیل نابرابری های فضایی توسعه کشاورزی، ضمن تبیین عوامل تعیین کننده نابرابری های فضایی، میزان تاثیر این عوامل در سطوح متفاوت توسعه فضایی کشاورزی بررسی شده است. روش مورد استفاده در این تحقیق مبتنی بر تحلیل مجموعه ای از شاخصها به منظور تبیین عوامل موثر بر نابرابری های فضایی توسعه کشاورزی با بهره گیری از مدل تحلیل عاملی به روش تجزیه به مولفه های اصلی است. به منظور شناسایی مهمترین عاملهای تفکیک کننده دو گروه شهرستانهای توسعه یافته و شهرستانهای کمتر توسعه یافته، که توسط تحلیل خوشه ایبه روش K میانگین متمایز شده بودند، از روش تحلیل تشخیصی بهره گرفته شده است.
    نتایج حاصل از تحلیل عاملی نشان داد که شش عامل: اثر توسعه سایر بخشها، اثر دسترسی به تسهیلات مکمل توسعه کشاورزی، اثر فناوری، اثر خدمات آموزشی- ترویجی و مشارکتی کشاورزی، اثر محیط طبیعی و فیزیکی کشاورزی و اثر دانش و اطلاعات به میزان 28/84 درصد از واریانس عوامل تعیین کننده نابرابری فضایی توسعه کشاورزی را محاسبه و تبیین می کنند. نتایج تحلیل تشخیصی نیز نشان داد دو عامل «دسترسی به تسهیلات مکمل توسعه کشاورزی» و «توسعه سایر بخشها» دارای بیشترین اهمیت در متمایز کردن شهرستانهای توسعه یافته و نیافته از یکدیگر بوده اند.
    کلیدواژگان: توسعه کشاورزی، شاخصهای توسعه کشاورزی، توسعه آمایشی، نابرابری های منطقه ای و فضایی، استان فارس
  • بررسی عوامل موثر در عدم بازپرداخت تسهیلات کشاورزی / مطالعه موردی بانک کشاورزی استان اصفه ان
    حسین شریفی رنانی*، همایون رنجبر، ابراهیم فولادی صفحه 77
    یکی از موضوعات مهم درخصوص اعطای تسهیلات بانکی احتمال عدم بازپرداخت وام توسط وام گیرند گان است. عوامل متعددی در عدم بازپرداخت وام بانکها دخیل هستند که با شناسایی این عوامل می توان زمینه را برای کاهش و کنترل ریسک اعتباری فراهم کرد و در فرایند اعطای اعتبارات بهبود ایجاد کرد.
    هدف اصلی این تحقیق دست یافتن به عوامل موثر بر عدم بازپرداخت وامها در شعب بانک کشاورزی در منطقه غرب استان اصفهان و ارائه راهکارهای اجرایی مناسب برای وصول مطالبات معوقه است. به این منظور با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده از بین 234 نفر وام گیرنده خرد و متوسط بین سالهای 1386 تا 1388 اطلاعات مندرج در پرونده های 100 وام گیرنده مشتمل بر مشخصات فردی، اجتماعی و مالی وام گیرندگان و ویژگی های فنی مربوط به پروژه استخراج شد و با استفاده از الگوی پروبیت و لاجیت مورد تخمین قرار گرفت.
    نتایج نشان می دهد که هرچه وام گیرندگان جوانتر بوده اند، عملکرد بهتری در بازپرداخت وامها داشته اند. وامهای اعطا شده به بخش کشاورزی و صنایع جانبی آن نیز بهتر بازپرداخت شده اند. همچنین هرچه مبلغ وام کمتر بوده، وام گیرنده در بازپرداخت آن بهتر عمل کرده است. به علاوه نرخ سود پایین تر شرایط بهتری برای بازپرداخت وام فراهم آورده است. وامهای اخذ شده با وثیقه های ملکی نیز نسبت به وثیقه های تضامنی از شرایط بازپرداخت بهتری برخوردارند. همچنین مشخص شد که عمده وامهای تکلیفی بازپرداخت نشده اند و هرچه سهم سرمایه وام گیرنده در کل پروژه بیشتر باشد نشاندهنده توان مالی بالاتر وی بوده و در مقایسه با وام گیرنده با سهم سرمایه کمتر احتمال عدم بازپرداخت وام کمتر خواهد بود.
    کلیدواژگان: الگوی پروبیت و لاجیت، بانک کشاورزی، عدم بازپرداخت وام
  • محمد قربانی*، محمدرضا کهنسال صفحه 101
    این مقاله عوامل اقتصادی و اجتماعی موثر بر بهره گیری کشاورزان از مهندسین ناظر را با استفاده از داده های مقطع زمانی سال 1387 مربوط به 453 چغندرکار استان خراسان رضوی و الگوی تحلیل تمایزی مورد بررسی قرار داد. نتایج مطالعه نشان داد که نوع مالکیت مزرعه بیشترین و تعداد قطعات زمین، شغل کشاورزی، انعقاد قرارداد با کارخانه، میزان محصول و بیمه کمترین اهمیت را در تمایز میان استفاده کنندگان و استفاده نکنندگان از خدمات مهندسین ناظر دارند. همچنین بیمه چغندر دارای تاثیر منفی است و نوع مالکیت مزرعه، تعداد قطعات زمین و انعقاد قرارداد با کارخانه تاثیر مثبتی در استفاده از خدمات مهندسین ناظر دارند. با توجه به یافته ها، هدف گیری کشاورزان دارای مالکیت شخصی و پراکنده، واحدهای با تولید بالاتر و بازآموزی مهندسین ناظر با مفاهیم ریسک و مدیریت آن به ویژه شناخت از پروفیل ریسک محصول و آگاهی دادن بیشتر به کشاورزان پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: خدمات مشاوره ای، تابع تمایزی، بیمه چغندر قند، قرارداد، برنامه ریزی
  • حمید محمدی*، فردین بوستانی، هرمز اسدی صفحه 129
    اهداف مطالعه حاضر شامل بررسی هزینه و درآمد حاصل از کشت هیبریدهای مختلف ذرت، تعیین قیمت سربه سر ومقایسه آن با میانگین قیمتهای موجود محصول، تعیین نسبتهای هزینه ای و بازده فروش محصول، تعیین کارایی مصرف آب در ذرت و بررسی دیدگاه زارعان نسبت به برخی شاخصهای اقتصادی – اجتماعی بوده که درسال 1386 درشهرستان مرودشت در استان فارس انجام شد. اطلاعات لازم ازطریق مصاحبه و تکمیل پرسشنامه از 100 بهره بردار که از طریق روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند، جمع آوری گردید. پس از استخراج داده ها، تحلیل توصیفی و تحلیل سربه سر فعالیت انجام گردید. بر اساس یافته ها، در کل نواحی، میانگین مصرف آب 9/20352 مترمکعب در هکتار و قیمت آب آبیاری 1/94 ریال برای هرمترمکعب تعیین شد. میانگین هزینه مراحل مختلف تولید ذرت ارقام 704 و 604 به ترتیب 6/6 و 5/6 میلیون ریال در هکتار و میانگین درآمد ناخالص حاصل از فروش دانه و علوفه برای ارقام 704 و 604 به ترتیب 7/56 و 7/55 میلیون ریال در هکتار محاسبه گردید. میانگین کارایی مصرف آب بهره برداران در تولید ذرت آبی(رقم 704 و 604) حدود 7/0 تعیین شد. میانگین قیمت سربه سر تولید محصول برای رقم 704 و 604 به ترتیب 509 و 518 ریال به ازای هر کیلوگرم محاسبه شد، به طوری که درآمدهای به دست آمده می تواند هزینه های مربوطه را جبران کند. بازده فروش نشان داد به ازای یک ریال فروش ذرت رقم 704 و 604 به ترتیب 3/79 و 9/78 درصد سود حاصل می شود.80 درصد از ذرت کاران عقیده داشته اند که معرفی هیبرید اصلاح شده جدید ذرت به طور متوسط 9/47 درصد در افزایش عملکرد محصول نقش داشته است. توصیه می شود جهت افزایش عملکرد محصول کشاورزان از رقم اصلاح شده استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: ذرت، رقم، بازده فروش، سودآوری، کارایی، مرودشت
  • حمدالله سجاسی قیداری*، مجتبی پالوج، عبدالرضا رکن الدین افتخاری، طاهره صادقلو صفحه 149
    کارآفرینی روستایی و به ویژه کشاورزی می تواند با شناسایی مزیتها و محدودیتهای بخش کشاورزی جوامع روستایی توسط برنامه ریزی راهبردی مناسب به توسعه اقتصادی روستایی در کنار سایر ابعاد توسعه کمک کند و از دولت محوربودن الگوهای توسعه روستایی کشور - که ویژگی های عمده آن آسوده طلبی و مطیع بودن روستاییان است – جلوگیری کند و جامعه را به سوی خلاقیت، نوآوری و کارآفرینی حرکت دهد. بر این اساس، کلیدی ترین سوال پژوهش نیز بر این مبنا شکل می گیرد که کارآفرینی کشاورزی چیست و چه ویژگی هایی دارد؟ و براساس مدل چندمتغیره راهبردی و نمودار SPACE، راهبرد کانونی توسعه کارآفرینی کشاورزی در مناطق روستایی شهرستان خدابنده از دیدگاه نمونه ها چگونه می باشد؟ به این منظور مقاله حاضر با استفاده از روش پیمایش، مطالعات میدانی در سال 1388 و تعیین نقاط قوت، ضعف، فرصتها و تهدیدها به شیوه SWOT به محاسبه وزن راهبردها از طریق AHP پرداخته و سپس با استفاده از مدل TOPSIS به عنوان یکی از روش های تحلیلچندمتغیره(MCDM)، به ارائه راهبرد در بین گروه های سه گانه مورد مطالعه(کارشناسان، مسئولان و مردم محلی) جهت توسعه کارآفرینی کشاورزی در مناطق روستایی دهستان حومه بخش مرکزی شهرستان خدابنده پرداخته است. یافته ها نشان می دهد با اجرای مدل TOPSIS - SWOT از دیدگاه هر سه گروه نمونه ها(مسئولان، کارشناسان و مردم محلی) راهبرد تهاجمی به عنوان اولویت اول و مناسبترین راهبرد در منطقه مورد مطالعه است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی کشاورزی، توسعه روستایی، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، روش های تصمیم گیری چند متغیره، رتبه بندی بر اساس تشابه به حل ایده آل، خدابنده
  • سید محمد فهیمی فرد*، ماشاالله سالارپور، محمود صبوحی صفحه 181
    از آنجاکه پیش بینی صحیح قیمت در بازار محصولات کشاورزی تاثیر مهمی در سیاستگذاری های این بخش دارد، به کارگیری مدلهای کاراتر از جمله مدلهای عصبی- مصنوعی می تواند سیاستگذاران و برنامه ریزان این بخش را برای تصمیم گیری های آتی یاری رساند؛ لذا در این مطالعه توان پیش بینی مدل جدید عصبی- فازی ANFIS با مدل شبکه عصبی ANN و خودرگرسیونی ARIMA در پیش بینی سری های زمانی مقایسه شد. به عنوان کاربرد تجربی، قیمت تخم مرغ برای سه افق زمانی به وسیله مدلهای مذکور پیش بینی و از معیارهای ارزیابی کارایی جهت بررسی قدرت پیش بینی مدلها استفاده شد. به این منظور از داده های هفتگی دوره 1387:4-1381:1 استفاده شد. نتایج نشان داد که مدلهای ANFIS و ANN در مقایسه با مدل ARIMA و مدل ANFIS در مقایسه با مدل ANN در همه افقهای زمانی از کارایی بیشتری در پیش بینی قیمت تخم مرغ برخوردارند و بنابراین پیشنهاد می شود که روش های نوین پیش بینی از جمله روش های مختلف شبکه عصبی به منظور برنامه ریزی دقیقتر در این حوزه گسترش یابد.
    کلیدواژگان: ARIMA، ANN، ANFIS، پیش بینی، قیمت تخم مرغ
  • مهرداد نیک نامی*، فتح الله حاتمی، فرهاد لشکرآرا صفحه 205
    هدف از تحقیق حاضر بررسی آثار کمکهای بلاعوض بر وضعیت اقتصادی گندمکاران خسارت دیده شهرستان قم است. داده های مورد نیاز مطالعه از طریق تکمیل 180 پرسشنامه بین گندمکاران شهرستان قم و بخشهای مرکزی خلجستان، کهک، جعفر آباد و قنوات در طی دوره زمانی 1376-1386 جمع آوری گردید. نتایج حاصل از رگرسیون چندگانه به روش گام به گام نشان داد که از بین متغیرهای مستقل، پنج مورد آنها در وضعیت اقتصادی گندمکاران نقش موثر داشته اند که شامل متغیرهای زمان بازپرداخت، متوسط سطح زیر کشت، سن، میزان تحصیلات، کاهش خطر تولید می باشند. بنابراین پیشنهاد می شود برای بهبود وضعیت اقتصادی گندمکاران خسارت دیده، علاوه بر استفاده از ابزارهای حمایتی متنوع، اجرای طرح جامع بیمه محصولات کشاورزی نیز از سوی متولیان بخش کشاورزی مورد تاکید قرار گیرد. از طرفی ضمن افزایش اعتبارات حمایتی در این بخش در شرایط بحرانی، توزیع کود، سم و بذر نیز مورد توجه واقع شود.
    کلیدواژگان: کمکهای بلاعوض، گندمکاران خسارت دیده، وضعیت اقتصادی کشاورزان
  • ناصر شاهنوشی*، محمد بخشوده، علی فیروز زارع، یدالله آذرین فر، افسانه نیکوکار صفحه 221
    در این مطالعه به منظور بررسی میزان عرضه محصولات پروتئین حیوانی در طول برنامه چهارم توسعه، توابع عرضه گوشت قرمز، شیر و ماهی و سیستم عرضه گوشت مرغ و تخم مرغ به ترتیب با به کارگیری روش حداقل مربعات معمولی و روش رگرسیونهای به ظاهر نامرتبط براورد شد.
    نتایج نشان داد که عرضه گوشت قرمز نسبت به عواملی مانند قیمت گوشت قرمز، تعرفه واردات گوشت قرمز، عرضه گوشت قرمز و قیمت علوفه دوره قبل، میزان عرضه علوفه و تعرفه واردات علوفه کم کشش است. در مورد شیر نیز نتایج مشابهی حاصل شد. قیمت دوره گذشته گوشت مرغ نیز موثرترین عامل در افزایش عرضه گوشت مرغ در دوره بعد شناخته شد. همچنین قیمت تخم مرغ با یک وقفه زمانی و میزان عرضه دان به ترتیب پر کشش ترین عوامل موثر بر افزایش عرضه تخم مرغ می باشند. عرضه گوشت ماهی نیز تابعی مستقیم از قیمت ماهی، تعرفه واردات ماهی، سرمایه گذاری در شیلات با یک وقفه زمانی و عرضه دوره گذشته گوشت ماهی و تابعی معکوس از دستمزد نیروی کار است. گفتنی است نتایج کلی حاصل از اعمال سناریوهای مختلف در روند عرضه محصولات پروتئینی، قابل استفاده در برنامه های توسعه آتی در راستای سیاستگذاری های مناسب مرتبط با موضوع است.
    کلیدواژگان: عرضه، پروتئین حیوانی، برنامه چهارم توسعه، ایران
|
  • H. Mehrabi Boshrabadi*, A. Esmaeeli Page 1
    With consideration the role and importance of energy consumption in economic growth and development, this article consider the status of energy consumption in agricultural sector in Iran. Therefore, energy efficiency and productivity is estimated for agricultural sector in period of 1971-2007by using energy content of output and inputs. The ratio of input-output energy is used to estimate efficiency and Kendrick index is used for productivity estimating. The result indicated that energy Input-output ratio which show efficiency of energy consumption was decreased from 2.52 in 1971 to 1.32 in 2007. While it had decreasing trend up to 1983 and after that was steady approach. The average of energy efficiency was 1.42. Also total factor productivity of input energy was declined during 1971- 1983, after that it had steady approach. It also considers the relationship between output energy and different kind of input energy inclusive direct and indirect energy, renewable and nonrenewable energy. The results indicate that energy in form of renewable, direct and indirect have positive and significant effect on output energy, but nonrenewable energy has no significant effect on it.
  • H. Khanaki*, M. H. Shahir, Gh. Dashti Page 29
    The objective of this study was to evaluate the productivity of layer farms of Tehran province. Data (in the period of 2004- 2007) were gathered through filling out of 70 questionnaires. Transcendental production function showed the best fit and was used to calculation of marginal productivity and elasticity of production. The results showed that pullet number, feed consumption and labor had significant effects on egg production. The elasticity of production each three variables were positive and between 0 and 1; indicative of using the variables in second economical region. Total productivity of input variables was equal to 0.26; namely with each one of total variable was produced 0.26 kg egg. Farm managers with higher graduation showed better productivity. In according to the results with focusing on significant variables can remarkably improve egg production in Tehran province through increasing productivity of input variables.
  • Gh.H. Abdolahzadeh, Kh.Kalantari*, A. Asadi, Zh. Daneshvar Ameri Page 49
    The main objective of this research is study and analysis of investigation of factor contributing on uneven spatial agricultural development. By identifying appropriate indices in order to explain spatial disparities of agricultural development, by assessing causative factors of spatial disparities, effects of identified factors on differentlevel of spatial agricultural development are investigated. Method was based on analyzing set of indices in order to explain factors contributing on spatial agricultural development disparities by exploiting factor analysis model according to principal components analysis. Then to indentify importance of discriminated factors for two groups; developed counties and low developed counties which separated by K mean cluster analysis, method of discriminate analysis was used. The result of factor analysis showed six factors affecting on spatial disparities of agricultural development named; nonagricultural sectors development effect, effect of accessing on supplementary facilities for agricultural development, technological effect, effect of agricultural educational/extension/cooperative services, effect of agricultural natural-physical condition and effect of knowledge and information that explain 84.24% of total variance. Result of discriminate analysis showed that two factors named “effect of accessing on supplementary facilities for agricultural development” and "nonagricultural sectors development effect" have more importance to discriminate developed and underdeveloped counties.
  • H. Sharifi Renani*, H. Ranjbar, E. Fooladi Page 77
    One of the important issues about granted facilities of the banks is non repayment of the loan by the borrowers. Many factors are involved in non-repayment of the bank’s loan. Identifying these factors can be reduced credit risk. The goal of the research is studied effective factors on nonrepayment of the loans in branches of the agricultural bank in the West region of Isfahan. Therefore with use of a random sample, the information was extracted of 100 files on small and average borrowers among 234 cases between 2007 to 2009 years. This information includes demographic, social and financial characteristics of borrowers and technical characteristics of loan that estimated with use of probit and logit model. The results show that whatever the borrowers were younger, they had better performance on the repayment of loans. Loans given to the agriculture sector have a better repayment too. Also whatever the amount of loan was lower, borrowers have been better performance on the repayment. In addition, lower interest rates lead to better repayment of loans. Loans with real estate collaterals had better performance than partnership collaterals on the repayment. Also we found that more of the loans task has not been repaid and when the share capital of the borrower in the whole project is more, they have higher financial power to repay the loans
  • M. Ghorbani*, M.R. Kohansal Page 101
    This paper investigated social and economic factors influencing to apply consultant engineers using a cross sectional data of 453 sugar beet producers of Khorasan Razavi province in 2008 and discriminant analysis model. The results showed that type of farm ownership has the most and numbers of land parts, agricultural jobs, contract with factory, amount of product and insurance have the least importance to discriminate between users and non-users of consultant engineer's services. Also, sugar beet insurance has negative impact and type of farm ownership, the number of land parts and contract with factory show positive effect on applying of consultant engineer's services. With regard to results, targeting farmers with private ownership and land fragmentation, units with higher production and re-training of consultant engineers with concepts of risk and its management especially recognizing of risk profile and more knowledge to farmerssuggested.
  • H.Mohammadi*, F.Boustani, H.Asadi Page 129
    Objectives in this study were estimating the cost and income of different maize planting, determining the breakeven point of price and compare its with current price, determining the cost ratio and sell ratio, determining the water use efficiency for maize and study of opinion of farmers to some of socio-economic indexes. This study carried out in marvedasht city in Fars province in 2007. In this study, selected 100 farmers by random sampling method and information collected from farmers by questionnaire. Then, descriptive analysis and breakeven point of analysis doing by Excel. According to the results, Means of irrigation water use and water price were estimated 20352.9 m3/ha and 94.1 rial/m3, respectively. Means of cost production for 704 and 604 varieties were estimated 6.6 and 6.5 million rial/ ha, respectively. Means of gross income grain and forage for 704 and 604 varieties were estimated 56.7 and 55.7 million rial/ ha, respectively. Means of water use efficiency in maize production(704 and 604 varieties) was 0.7 kg/ha. Break even point of price for 704 and 604 varieties was estimated 509 and 518 rial/kg, respectively. Sell ratio show that sell (one rial) of 704 and 604 varieties had %79.3 and 78.9 profit. %80 of farmers idea that improved maize hybrid had effect on increased yield about %47.9. For increasing of maize yield, recommend that farmers use for improved variety.
  • H. Sojasi Qidari*, M. Paluj, A. Rouknedin Eftekhary, T. Sadegloo Page 149
    Rural entrepreneurship, especially in agricultural sector, with benefit and limitation identity in agricultural sector of rural community, based on appropriated strategic planning, could help to economic development near to other dimension of development and move from governance- oriented pattern of rural development in country, that indolence and obedience are basic traits of it, to innovator and entrepreneur community. Therefore, basic question is that, any one of methodology technique is appropriated and impossible to achieve the key strategy for agricultural entrepreneurship development in rural area? Therefore, this article calk the weight of strategies by AHP method, by using of survey in2009, field study and determined the Weakness, Strength, Opportunity and Threats with SWOT method and then exhibit the strategies in triple group of case study (answerable, responsible and local people) for agriculture entrepreneurship development in rural area in central sector of Khodabandeh county. The result of research illustrate that, with implement the TOPSIS-SWOT method, from triple group attitude, clusliluessive strategy as a first preference is the most suitable strategy in case study area.
  • S. M. Fahimifard*, M. Salarpour, M. Sabouhi Page 181
    As the precise price forecasting in agricultural economic productions has the main effect on policy making in this sector, using more effective models such as Artificial-Neural models can contribute the policy makers of this sector in future decision making. Therefore in this study the utilization of new ANFIS model for forecasting, was compared with ANN and ARIMA models. As an empirical application, the various forecasting performance of mentioned models for three horizons of weekly egg price were compared via common forecast performance measures. Also, the required data for the period 2002:3-2008:6 was obtained from the website of Iran State Livestock Affairs Logistics. Results showed that ANFIS and ANN models outperform ARIMA model, and ANFIS model outperforms ANN model for all three forecasts.
  • M. Niknami*, F. Hatami, F. Lashgarara Page 205
    The major purpose of this study was to survey effects of grants on economic Situation of damaged wheat farmers in Qom township. The statistical society of research included wheat farmers in Qom township, that the sample size is estimated 180. The results of multiple regression by stepwise indicated from among independent variables, the five variables has been effected on economic situation of wheat farmers in Qom that included payment time, the average of land under wheat cultivation, age, education and risk reduce. Finaly, there are some suggestion in payment improvement in non- refundable aids.
  • N. Shahnoushi*, M. Bakhshoudeh, A. Firoozzarea, Y. Azarinfar, A. Nikookar Page 221
    In order to investigate measures of animal protein supply during the fourth Five-Year Development Plan in Iran, supply functions of meat, milk and fish and supply system of chicken and egg were respectively estimated applying ordinary least square and seemingly unrelated regressions methods. Results showed that meat supply is almost inelastic with respect to the last year price, custom tariffs, supply of meat and price of animal feed and current year supply of feed and its custom tariff. The results were similar for milk. Moreover, the most important factor on chicken supply was its last year price. Last year price of egg and feed supply were the most important factors on egg supply as well.Furthermore, supply of fish was directly determined by its price, and custom tariff, investment in fishery and its last year supply, and by wage labor inversely. Also, results showed that changes in different strategies influence supply of different products intensely.