فهرست مطالب

اقتصاد کشاورزی و توسعه - پیاپی 76 (زمستان 1390)

فصلنامه اقتصاد کشاورزی و توسعه
پیاپی 76 (زمستان 1390)

  • 288 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/02/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدرضا پاکروان*، حسین مهرابی بشرآبادی، امید گیلانپور، فرناز اسماعیلی صفحه 1
    در پژوهش حاضر مزیت نسبی و موقعیت تجاری صادرات پسته ایران و کشورهای رقیب بررسی شده است. به این منظور مزیت صادراتی پسته در بین محصولات کشاورزی و صادرات غیرنفتی به طور جداگانه با استفاده از شاخصهای مزیت نسبی آشکارشده RCA))، مزیت نسبی آشکار شده متقارن ((RSCA، هیلمن و نقشه تجاری(TM) بررسی و مقایسه شد.
    نتایج نشان می دهد که ایران طی دوره 1995-2006 در صادرات پسته دارای مزیت نسبی و متوسط شاخصهای RCA و RSCA برای این دوره برابر 94/0 و 11/39 بوده است. در رتبه بندی مزیت نسبی صادراتی کشورهای عمده صادرکننده پسته جهان براساس صادرات غیرنفتی، ایران در رتبه اول و کشورهای هنگ کنگ، ترکیه و آلمان در رتبه های بعدی قرار گرفتند. همچنین براساس صادرات بخش کشاورزی، کشورهای ایران، آمریکا، هنگ کنگ، آلمان و ترکیه در رتبه های اول تا چهارم مزیت نسبی صادراتی پسته جای گرفتند. بررسی رابطه علیت بین مزیت نسبی ایران و آمریکا نشان داد که مزیت نسبی پسته ایران به شدت از تغییرات مزیت نسبی صادرات پسته آمریکا تاثیرپذیر است و خلاف این روند صادق نیست. با توجه به نقشه ریزی تجاری به دست آمده، ایران طی دوره 1995-2007 در صادرات پسته براساس صادرات غیرنفتی، برنده در بازار رو به افول و نیز براساس صادرات محصولات کشاورزی، برنده در بازار رو به رشد بوده است و لذا اجرای سیاستهای لازم برای حفظ این موقعیت از ضروریات صادرات این محصول به حساب می آید.
    کلیدواژگان: مزیت نسبی آشکار شده و متقارن، نقشه تجاری، پسته، ایران
  • حمید محمدی* صفحه 27
    برای تعیین کارایی واحدهای تولیدی روش های مختلفی وجود دارد که هر یک از آنها دارای مزایا و معایبی است و لذا مشخص کردن برترین روش می تواند راهکار مناسب در تعیین کارایی تولید برای مدیران باشد. تمرکز اصلی مطالعه حاضر بر مقایسه امکان کاربرد استفاده از دو روش توابع تولید مرزی تصادفی (SFP) و تحلیل فراگیر داده ها (DEA) در تعیین کارایی صنایع تولید رب گوجه فرنگی در سال 1387 است. به این منظور استان فارس به عنوان منطقه مورد مطالعه انتخاب شد و تحلیل کارایی مراکز فراوری رب گوجه فرنگی این استان، صورت پذیرفت.
    نتایج استفاده از روش تابع تولید مرزی نشان داد که آثار ناکارایی فنی دارای توزیع تصادفی نیست و کارایی فنی تخمین ناپذیر است. این در حالی است که با استفاده از روش تحلیل فراگیر داده ها مشخص شد که کاهش 42/61 درصدی سرمایه، 05/36 درصدی نیروی کار، 73/42 درصدی سطح زیربنا و 71/57 درصدی زمین در کل استان نه تنها سطح تولید رب گوجه فرنگی را نمی کاهد، بلکه تولید هدف این محصول را 66/1 درصد می افزاید. بر این اساس روش تحلیل فراگیر داده ها به عنوان روشی مناسب در تحلیل کارایی صنایع تولید رب گوجه فرنگی تشخیص داده شد که علاوه بر فائق آمدن بر مشکلات براورد کارایی از طریق روش توابع تولید مرزی تصادفی، توانایی تجزیه کارایی به اجزای کارایی فنی، مدیریتی و مقیاس را نیز دارد و استنباطهای مناسبی برای تحلیل سیاستگذاری فراهم می کند و لذا کاربرد این روش در مطالعه حاضر، پیشنهاد حمایتهای ویژه اعتباری، یارانه ای و قیمتی از تولیدکنندگان رب گوجه فرنگی درخصوص تغییرات فناوری و استفاده از ظرفیت کامل خود برای افزایش کارایی را به همراه داشت.
    کلیدواژگان: کارایی، توابع تولید مرزی تصادفی، تحلیل فراگیر داده ها، رب گوجه فرنگی، فارس
  • آثار رفاهی برقراری بازار آب کشاورزی در ایران / مطالعه موردی شبکه های آبیاری اصفه ان
    علیرضا نیکویی*، بهاءالدین نجفی صفحه 51
    بازار آب کشاورزی ابزاری مناسب در جهت تخصیص بهینه منابع آب بین بهره برداران کشاورزی و کاهش آثار کمبود آب است. این مطالعه به شبیه سازی یک بازار آب برای تحلیل جنبه های اقتصادی و رفاهی متاثر از کاربرد آن در شهرستان اصفهان پرداخته است. با توجه به بستر لازم نقل و انتقال آب در شبکه های آبیاری شهرستان اصفهان، نمونه ای تصادفی از 141 بهره بردار کشاورزی این شهرستان در سال زراعی 1385-86 به عنوان جامعه مورد مطالعه انتخاب شد. مزیتهای استفاده از روش برنامه ریزی ریاضی مثبت (PMP) در تجزیه و تحلیل های سیاستی باعث شد که در این مطالعه پاسخ رفتاری کشاورزان به برقراری این بازار و پیامدهای آن با استفاده از این روش شبیه سازی شود. نتایج مطالعه نشان داد که پس از برقراری بازار آب و امکان کاهش محدودیت آب، کشاورزان به افزایش بازده برنامه ای خود با تغییر تخصیص زمین بین محصولات مختلف، اختصاص بهینه آب و فروش آب مازاد بر نیاز و یا خرید آب مورد نیاز خود اقدام خواهند کرد. در این شرایط رفاه بهره برداران کشاورزی به صورت معنی داری افزایش خواهد یافت.
    کلیدواژگان: بازار آب کشاورزی، رفاه، برنامه ریزی ریاضی مثبت، تحلیل سیاستی
  • امیرحسین چیذری*، سمیه ابوالحسنی یاسوری صفحه 83
    ایران در طول دو دهه اخیر در حکم یکی از عمده ترین تولیدکنندگان کیوی جهان، توانسته است جایگاه ویژه و مناسبی در صادرات این محصول کسب کند و نیز از سهم قابل قبولی در بازار جهانی برخوردار شود. هدف این تحقیق نیز بررسی مزیت نسبی ایران و کشورهای جهان در تجارت کیوی است. بر این اساس، مطالعه حاضر با استفاده از شاخص مزیت نسبی آشکار شده (RCA)، در صدد تعیین جایگاه ایران در صادرات کیوی و جایگاه آن در بین کشورهای عمده صادرکننده این محصول در فاصله سالهای 1991-2005 است. بررسی ها نشان می دهد در سال 2005 کشورهای نیوزلند، شیلی، یونان، ایتالیا، بلژیک، ایران و هلند از مزیت نسبی صادراتی برخوردار بوده-اند و در طی دوره مورد مطالعه (1991-2005) تنها کشورهای بلژیک، ایتالیا و نیوزلند دارای مزیت نسبی صادراتی افزایشی بوده و بر این اساس بیشترین تغییرات مثبت را در الگوی صادراتی خود تجربه کرده اند.
    در ادامه این تحقیق، جهت بررسی و اولویت بندی بازارهای هدف کیوی صادراتی ایران، تلاش می شود با ارائه فهرستی از بازارهای هدف بالقوه برای صادرکنندگان کشور، کمکی هر چند اندک به صادرکنندگان ایرانی شود تا بتوانند جایگاه مناسبتری در بازارهای جهانی کسب کنند. اصلی ترین کشورهای واردکننده کیوی از ایران طی دوره مورد مطالعه (1996-2005) ترکیه، آذربایجان، روسیه، امارات متحده عربی، عراق، ارمنستان، کویت، عربستان و قطر بوده ولی بازارهای هدف بالقوه ایران در صادرات کیوی، کشورهای اسپانیا، هلند، فرانسه، استرالیا، انگلستان، نروژ، سوئد، اتریش، پرتغال و آلمان بوده اند.
    کلیدواژگان: مزیت نسبی آشکار شده، بازار هدف، صادرات، کیوی، ایران
  • زهرا زارع پور، مرتضی تهامی پور، علیرضا شاوردی* صفحه 121
    منابع آب و عرضه آن با توجه به افزایش تقاضای ناشی از رشد جمعیت و به دلیل خشکسالی و کاهش بارشهای جوی در سالهای اخیر، با محدودیت مواجه بوده است، بنابراین استفاده از ابزارهای اقتصادی همچون ارزش اقتصادی آب در تخصیص بهینه آب بین مصارف مختلف و توجیه اقتصادی طرحهای آبی بسیار مفید است. در این مطالعه با استفاده از روش ارزشگذاری مشروط و روش مشاهده مبادلات بازار آب، ارزش اقتصادی آب در مصارف شهری و روستایی استان خوزستان براورد شد. اطلاعات مورد نیاز از طریق تکمیل 154 پرسشنامه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی در سال 1389 در استان خوزستان به دست آمد. نتایج نشان داد که ارزش اقتصادی هر متر مکعب آب لوله کشی برای خانوارهای استان 4354 ریال و ارزش اقتصادی هر متر مکعب آب آشامیدنی تصفیه شده خریداری شده از بازار 125000 ریال است. همچنین موثرترین عوامل در میزان تمایل به پرداخت برای خانوارهای استان به ترتیب، مصرف آب در طی ماه و درآمد ماهانه است.
    کلیدواژگان: ارزش اقتصادی آب، تمایل به پرداخت، مصارف شهری و روستایی، روش ارزشگذاری مشروط، استان خوزستان
  • فاطمه علیجانی*، علیرضا کرباسی، مهدیه مظفری مسن صفحه 143
    کشاورزی از مهمترین فعالیتهای اقتصادی به شمار می آید که بیش از هر چیز به شرایط جوی وابسته است. بر همین اساس در این مطالعه، تاثیر تغییرات زمانی درجه حرارت و بارندگی بر عملکرد محصول گندم در ایران برمبنای داده های ترکیبی سری زمانی 1370-85 و مقطعی (14 استان کشورکه دارای عملکرد بالاتری بودند) با روش تخمین GLS بررسی شد. نتایج نشان داد برای هریک از استانها، متغیرهای فیزیکی(نهاده های مصرفی) مدل غیر از سم مصرفی، تاثیر مثبت و معناداری در عملکرد دارند. علاوه بر متغیرهای فیزیکی، متغیر بارندگی اثر مثبت و درجه حرارت اثر منفی بر عملکرد گندم دارد. سهم رشد بارندگی و درجه حرارت در عملکرد گندم نیز به ترتیب 11/7- و 31/1- درصد است. براساس سناریوهای متفاوت در تحقیق، تغییرات عملکرد گندم استانها نسبت به تغییرات بارندگی واکنش بیشتری نشان داده است.
    کلیدواژگان: گندم، درجه حرارت، بارندگی، داده های ترکیبی
  • غلامرضا یاوری*، نگار شهوری صفحه 167
    هدف از این پژوهش، براورد تابع تولید بخش کشاورزی و اندازه گیری بهره وری مصرف آبهای سطحی و زیرزمینی در این بخش است. به این منظور پس از تخمین تابع تولید، بهره وری نهایی، متوسط و همچنین کشش تولید مصارف آبهای سطحی و زیرزمینی در سال 1386 محاسبه شد. براساس نتایج، بهره وری نهایی و متوسط مصارف آبهای سطحی در این سال به ترتیب برابر 36/1012و 2/2183 ریال بر مترمکعب به دست آمد. همچنین بهره وری نهایی و متوسط مصارف آبهای زیرزمینی در بخش کشاورزی به ترتیب برابر 31/2190 و 4/1133ریال بر مترمکعب و کشش تولید مصارف آبهای سطحی و زیرزمینی در سال 1386 نیز به ترتیب برابر 5/0 و 93/1 محاسبه شد. نتایج همچنین نشان می دهد که سطح استفاده از آبهای سطحی بسیار نزدیک به میزان بهینه اقتصادی است (ناحیه دوم تولید)، در حالی که کشش تولید مصارف آبهای زیرزمینی بزرگتر از یک است (ناحیه اول تولید) و به صورت بهینه مصرف نمی شود؛ اما از آنجا که با محدودیت منابع زیرزمینی مواجهیم، نمی توان مصرف این نهاده را افزایش داد و باید به دنبال راهکارهای دیگری جهت افزایش بهره وری آبهای زیرزمینی بود.
    کلیدواژگان: تاریخ تولید، بهره وری، کشش تولید، آبهای سطحی و زیرزمینی
  • لقمان رشیدپور*، خلیل کلانتری، احمد رضوانفر صفحه 183
    بخش کشاورزی در حکم اصلی ترین بخش اقتصاد در توسعه روستایی، به شدت به پتانسیلها و توانهای طبیعی وابسته است که در این میان منابع آب بیشترین تاثیر را در این بخش دارد. هدف اصلی این مقاله نیز بررسی مسائل و محدودیتهای منابع آب و تاثیر آن در وضعیت اقتصادی- اجتماعی گندمکاران بخش مرکزی شهرستان سقز بوده که به روش توصیفی- پیمایشی در سال 1385 انجام شده است. جامعه آماری کلیه کشاورزان گندمکار بخش مرکزی شهرستان سقز(8700 نفر) بودند که از بین آنها 146 نمونه با روش نمونه گیری خوشه ایو تصادفی ساده انتخاب شدند. تحلیل داده ها با استفاده از آزمونهای آماری همبستگی و تحلیل عاملی انجام شد. با بهره گیری از تکنیک تحلیل عاملی، محدودیتهای منابع آب در چهار عامل، شامل ویژگی های ساختاری، نظام بهره برداری از منابع آب، مسائل مدیریتی و وضعیت بهره برداری از اراضی، خلاصه گردید. عوامل یاد شده مجموعا 92/57 درصد واریانس مربوط به محدودیتهای منابع آب را تبیین کردند. سپس پنج عامل آثار درآمدی، آثار اجتماعی، آثار تولیدی، آثار مکانیزاسیون و آثار مهاجرتی به عنوان آثار مسائل و محدودیتهای منابع آب بر وضعیت اقتصادی- اجتماعی کشاورزان گندمکار استخراج و معرفی شدند که32/53% واریانس آثار مسائل و محدودیتهای منابع آب بر وضعیت اقتصادی- اجتماعی کشاورزان را تبیین کردند.
    کلیدواژگان: توسعه کشاورزی، مدیریت منابع آب، محدودیت منابع آب، سقز، گندم
  • مهدی اعظم زاده شورکی*، صادق خلیلیان، سیدابوالقاسم مرتضوی صفحه 205
    در این مطالعه اثر انتخاب نوع تابع تولید بر مقادیر براورد شده پارامترهای ساختاری و اهمیت دقت در انتخاب صحیح تابع برای جلوگیری از استنباطهای نادرست از نتایج مطالعات تجربی نشان داده شده است. در این راستا به منظور تخمین تابع تولید بخش کشاورزی، فرمهای تابعی کاب داگلاس، ترانسلوگ و ترانسندنتال براورد شد. سپس با استفاده از معیارها و آزمونهای اقتصادسنجی، مقایسه توابع تولید و انتخاب تابع تولید برتر صورت پذیرفت. یکی از نهاده های مهمی که نادیده گرفتن آن در تابع تولید می تواند اریب جدی در براورد پارامترهای تابع ایجاد کند، نهاده انرژی است. در این مطالعه اثر نهاده انرژی در کنار دو نهاده سرمایه و نیروی کار بر تولید بخش کشاورزی ایران در دوره زمانی 1353-1385، بررسی و آزمون شد. نتایج به دست آمده نشان داد که تابع کاب داگلاس در مقایسه با دو تابع دیگر، تابع بهینه به منظور تخمین تابع تولید بخش کشاورزی به شمار می آید و کشش تولید تمامی نهاده ها بین صفر و یک است. همچنین در بخش کشاورزی رابطه درازمدت بین تولید و نهاده های نیروی کار، سرمایه و انرژی وجود دارد. ضریب نهاده انرژی همانند دیگر ضرایب از نظر آماری معنی دار است و اثر درخور توجهی بر تولید بخش کشاورزی دارد.
    کلیدواژگان: بخش کشاورزی، تابع تولید، کاب داگلاس، کشش تولیدف نهاده انرژی
  • حسن اسدپور* صفحه 231
    با توجه به خطرات سموم باقیمانده در گیاه و لزوم کاهش مصرف سموم برای حفظ سلامت انسان و محیط، در این تحقیق، با شناسایی عوامل اقتصادی و اجتماعی، دلایل عدم گرایش کشاورزان استان مازندران به پذیرش فناوری مبارزه بیولوژیک علیه کرم ساقه خوار برنج با استفاده از مدل لاجیت بررسی شد. نتایج نشان می دهد مهمترین عوامل در پذیرش این فناوری به ترتیب عبارتند از: ریسک گریزی شالیکاران، ارزش محصول در هکتار، تعداد قطعات اراضی، تعداد دفعات رهاسازی زنبور تریکوگراما، به کارگیری این فناوری در زمینهای مجاور، سطح زیر کشت، تجربه به کارگیری این فناوری، سن زارع و شرکت در کلاسهای ترویجی. به غیر از دو عامل سن و تعداد قطعات زراعی که اثر منفی دراحتمال پذیرش این فناوری داشتند، بقیه عوامل دارای تاثیر مثبت بودند. بنابراین پیشنهاد می شود دولت با پوشش ریسک استفاده از این فناوری با روش هایی نظیر بیمه محصول با نرخ منطقی خسارت، ترویج و هدایت استفاده از این فناوری توسط مسئولان ترویج در مراکز خدمات کشاورزی، استفاده از تجارب افراد پیشرو در آموزش استفاده صحیح از این فناوری و یکپارچه سازی اراضی، نسبت به گسترش به کارگیری این فناوری اقدام نماید تا شالیکاران به تدریج به جای سم از فناوری پیشگفته استفاده کنند.
    کلیدواژگان: برنج، مبارزه بیولوژیک، کرم ساقه خوار، مدل لاجیت، ریسک، زنبور تریکوگراما
|
  • M. R. Pakravan*, H. Mehrabi Boshrabadi, O. Gilanpour, F. Esmaeely Page 1
    Here in the study, comparative advantage and trading maps are utilized to export Iran’s pistachio export position among other competing rivals in this respect the pistachio export advantages among other agricultural products and non-oil export have been reviewed. To do so, Revealed Comparative Advantage (RCA), Revealed Symmetric Comparative Advantage (RSCA) Hillman and trade Hilman and Trade Map (TM) have been used coincidently. Results show that Iran has enjoyed comparative advantage for pistachio during 1995-2006. Averages of RCA & RSCA in this period are 39.11& 0.94 respectively. Under the ranking export comparative average of world main pistachio exporters, Iran is placed at the first fallowed by USA, Hong Kong, Germany and Turkey. Causality test between Iran & USA comparative advantages show than Iran’s one is predominantly affected by USA and there is no evidence for the riverside. During (1995-2007) according to the Trade Map approach, and under non oil exporting market Iran has been the winner of a down turn market while under agricultural export market it has been winner of a developing market.
    Keywords: Revealed Comparative Advantage (RCA), Revealed Symmetric Comparative Advantage (RSCA), Trading Map, Pistachio, Iran
  • H. Mohammadi* Page 27
    There are different estimation techniques for determining firm's efficiency. Since, each of these techniques has advantages and limitations, it is very important to make a careful choice of method. The primary focus of this study was to investigate the application feasibility of two methods including Stochastic Frontier Production Function (SFP) and Data Envelopment Analysis (DEA) in analyzing the technical efficiency of tomato paste industries in 2008. Fars province was the study area. SFP application result showed that the distribution of the inefficiency isnt stochastic and efficiency is indeterminable. But by applying DEA technique it was specified by decreasing 61.42% of capital, 36.05% of labor, 42.73% of building area and 57.71% of land area in whole Fars province lower than current condition not only production value will not decrease but also an objective production approximately 1.66% greater than current condition will be obtain. Hereon, DEA was selected as an appropriate approach for efficiency analysis of Tomato paste industries such that in addition to covering the limitations of SPF in efficiency estimation can comminute efficiency in technical, management and scale efficiency. Thus, it led to very important consequences for policy making. In this context, application of this method in current study revealed that technical changes and use of full capacity of Tomato paste industries are important. These cases will be done by the special credit, subside and price supports of Tomato paste producers.
    Keywords: Efficiency, Stochastic Frontier Production Function, Data Envelopment Analysis, Tomato Paste, Fars
  • A. Nikouei*, B. Najafi Page 51
    Agricultural water market is considered as an appropriate tool to allocate water resources in an optimal manner and address this crisis among the farmers. Existing irrigation networks in Iran are appropriate instrument to establish this market. This study simulated such market to analysis it's economic and welfare aspects for farmers under irrigation networks in Isfahan City of Iran. We selected a random sample of 141 farmers in this city as study population in 2006-2007. Since the advantages of Positive Mathematical Programming (PMP) in policy analysis, we used this method to simulate and analyze the behavioral responses of farmers to establish this market in studied area. Results showed farmers will increase their gross margin after establishing the water market. It takes place because possibility of decreasing water restriction and changing land allocation among different crops. Moreover, farmers are able to optimize water usage and sell their surplus or buy their deficit water so that their welfare will increase significantly.
    Keywords: Agricultural Water Market, Welfare, Positive Mathematical Programming, Policy Analysis
  • A.H. Chizari*, S. Abolhasani Page 83
    During recent two decades, Iran has been achieved a special and proper position and significant share among the kiwi exporters in the world market, as one of the most important kiwi producers in world. This study aims to analyze the comparative advantage of Iran and other countries in kiwi trade using revealed comparative advantage (RCA) index during 1991-2005. The results show that countries such as Newziland, Chili, Greece, Italy, Belgium, Iran and Netherlands enjoyed the comparative advantage in 2005. Only countries such as Belgium, Italy and Newziland their RCA index trends were upward and saw the most changes in 1991-2005. In order to prioritizing of Iran’s kiwi export target markets, this study intends to help the Iranian kiwi exporters achieve a more proper position in the world markets through providing them with a list of potential target markets. The main importers of Iran’s kiwi during 1996-2005 were Turkey, Azerbaijan, Russia, UAE, Iraq, Armenia, Kuwait, Saudi Arabia and Qatar respectively. However, its potential target markets include Spain, Netherlands, France, Australia, England, Norway, Sweden, Austria, Portugal and Germany.
    Keywords: Revealed Comparative Advantage, Target Market, Export, Kiwi, Iran
  • Z. Zare Pour, M. Tahami Pour, A. Shaverdi* Page 121
    Water resource demand by attention to population growth is increasing, in other side; there are restriction on water resource supply because of drought and decreasing precipitations in recent years. So, using economic instrument such as economic value of water could be useful for optimum allocation between various consumptions and economic feasibility of water projects. In this study by using water market transactions and contingent valuation methods has estimated water economic value in municipal consumptions in Khuzestan province. Required data get from 154 questioners of a survey byusing stratified random sampling in 2010 in Khuzestan province. Result indicated that economic value of pipeline water for all households in province is 4354 and for settled water purchased from market is 125000 Rial per cubic meter, respectively. Also, the most effective factors in willing to pay amount for households are monthly water consumption and monthly income, respectively.
    Keywords: Water Economic Value, Willingness to Pay, Municipal, Rural Consumption, Contingent Valuation Method, Khuzestan Province
  • F. Alijani*, A. Karbasi, M. Mozafari Page 143
    Agricultural sector is one of the most important economic sectors, which is depended to climate change. In this research, the effects of temperature and rainfall on wheat yield in Iran using GLS for time series and cross-section data of 14 provinces from 1991 to 2006 were evaluated. The results show that in all provinces in spite of pesticide all the inputs have positive effect on yield. In addition, rainfall has positive and temperature has negative effect on wheat production. Based on different scenarios wheat yield has shown more reaction by two methods in rainfall changing and rainfall and temperature growth on wheat yield was -7.11 and -1.31 percentages.
    Keywords: Wheat, Temperature, Rainfall, Panel Data
  • Gh. Yavari*, N. Shahvari Page 167
    The purpose of this study is the estimation of agricultural production function and productivity measurement of underground and surface water in this section. Data were gathered through library research and time series data daring 1977-2007. Inputs that use in model for estimating the production function are: surface water consumption, water consumption underground, inventory capital and labor employed in agriculture. After estimating the production function, marginal and average productivity and elasticity of surface water and underground water in 2007 was calculated. According to the results, marginal productivity of surface water and underground water in this year is 1012.36 and 2190.31rial/m3. Also average productivity of these inputs is 2183.2 and 1133.4 rial/m3.The elasticity of surface water and underground water in 1386 is 0.5 and 1.93. Also the results show that we use surface water very close to the optimal situation. But consumption of underground water is in the first area.but Since we face with the limitation of the underground resource can not increase consumption of these inputs and must seek another solution to increase the productivity of the underground water.
    Keywords: Production Function, Productivity, Production Elasticiy, Underground, Surface water
  • L. Rashidpour *, Kh. Kalantari, A. Rezvanfar Page 183
    Agriculture is especially important in rural areas development and depends on potentials of natural environments. Among the others water resources has the main impact on agricultural sector. The major objective of this paper is to determine and to study problems and limitations of water recourses and this impacts on socio-economic conditions among wheat growing farmers in Central Sector of Saghez township. Survey method was employed to conduct the research. Pretested questionnaires were used to data gathering. The statistical population included all of the farmers living in Central Sector of Saghez township(8700). A sample of 146 farmers were selected by the use of sampling method in 2006. Data was analyzed using descriptive and inferential statistics such as correlation analysis and factor analysis. Classifying limitations and problems of water resources showed; These limitations were Structural characteristics, Water exploitations system, Water management problems, and Agricultural systems, were identified. These factors explained 57.92% of variance. According to results of the study, the most important effects of water resources limitations and problems were classified into five factors includes Income effects, Social effects, Production effects, Mechanization effects, and Migration effects, which explained 53.32% of variance of socio-economic effects.
    Keywords: Agriculture Development, Water Resources Management, Limitations, Problems of Water Resources, Saghez Township, Wheat
  • M. Azamzadeh Shooroki*, S. Khalilian, S. A. Mortazavi Page 205
    In this investigation the selection effect of production function form on estimated values of structural parameter and importance of accuracy in proper selection of function for prevent of incorrect presumptions of empirical studies result was showed. There fore, for estimation of production function of agricultural sector, was estimated. Cobb Douglas, transcendental and translog functional forms. Then by use of standards and examines of econometrics, compare of production function and superior production function carried out. One of importance inputs that ignore to it, in production function can create importance skewed in estimation of function parameters, is the energy input. In this study the effect of energy input, along with capital and labor inputs, in time period of (1974- 2006) survived and examination. Resulted showed that Cobb Douglas function in comparison with other function, is the proper function for estimation of production function of agricultural sector. Production elasticity of all inputs is between zero and one, which represent the optimum consumption of these inputs. Also, in agricultural sector exist the long-term relationship between production and labor, capital and energy inputs. Energy input coefficient such as other coefficient is significant statically, and has the importance effect on production of agricultural sector.
    Keywords: Agricultural Sector, Cobb Douglas, Energy, Production Function, Production Elasticity
  • H. Asadpour* Page 231
    In attention to harmful of reminder pesticide in rice and need to decrease consumption of pesticide for protection healthy of human and environment, in this research we survey the reasons of unwillingness farmers in accept this technology based on socioeconomic factors with using the Logit model. The results show that the most important factors in accept this technology are consequently, risk averse of farmers, gross margin income in hectare, number of land fragments, number abandon Tricograma bee, application this technology in neighborhood lands, area of planting, experiment in using this technology, farmers age and participate in promotion class. Age and number of land fragments factors have negative effect and other factors have positive effect on probability acceptation this technology. Therefore is suggested government with cover risk of using this technology, insurance product, logical rate loss, extension and conduct to using of this technology by promotion headman in agricultural service center, using experiments harbinger peoples in education this technology and defragment of land go toward spread using this technology until farmers gradually instead of pesticide using this technology.
    Keywords: Rice, Biological Control, Chilo, Suppersalic, Logit Model, Risk, Tericograma Bee