فهرست مطالب

اقتصاد کشاورزی و توسعه - پیاپی 82 (تابستان 1392)

فصلنامه اقتصاد کشاورزی و توسعه
پیاپی 82 (تابستان 1392)

  • 250 صفحه، بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/08/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مسعود دهدشتی، حمید محمدی*، وحید دهباشی صفحه 1
    آگاهی از روابط و تاثیر متغیرهای کلان بر اقتصاد کشور، نقش مهمی در برنامه ریزی و سیاستگذاری ایفا می کند. با توجه به نقش محوری بخش کشاورزی در توسعه ملی، در این مطالعه تلاش می شود تا روابط بلندمدت و کوتاه مدت بین درآمد بخش کشاورزی ایران و متغیرهای کلان اقتصادی نرخ ارز، نرخ بهره، حجم نقدینگی، قیمت محصولات کشاورزی و درآمد نفتی طی دوره 1350 تا 1387 بررسی شود. بدین منظور از رهیافت خود توضیحی با وقفه های گسترده (ARDL) استفاده گردید. نتایج این مطالعه موید رابطه تعادلی بلند مدت بین متغیر های اقتصاد کلان و درآمد بخش کشاورزی است. بر این اساس، متغیر قیمت محصولات کشاورزی در کوتاه مدت رابطه مثبت و در بلندمدت رابطه منفی با درآمد کشاورزی دارد. نرخ بهره متغیری است که هم در کوتاه مدت و هم در بلندمدت رابطه منفی با درآمد بخش کشاورزی دارد. نرخ واقعی ارز در بلندمدت رابطه مثبت با درآمد کشاورزی دارد، درحالی که نرخ ارز در کوتاه مدت معنادار نیست. همچنین نتایج حاکی از رابطه مثبت حجم نقدینگی در بلندمدت با درآمد کشاورزی است. افزایش حجم نقدینگی در کوتاه مدت در دوره جاری اثر مثبت و در دوره بعد اثر منفی بر درآمد بخش کشاورزی دارد. با عنایت به نتایج به دست آمده، اثر درآمدهای نفتی بر درآمد بخش کشاورزی در کوتاه مدت و بلندمدت ناچیز و منفی است. همچنین عدم تعادل کوتاه مدت از بلندمدت پس از حدود دو دوره تعدیلخواهد شد.
    کلیدواژگان: نرخ ارز، نرخ بهره، حجم نقدینگی، درآمد نفتی، درآمد بخش کشاورزی
  • عباس عرب مازار*، سمانه خادمیان صفحه 27
    افزایش تولید و توسعه بخش کشاورزی مستلزم افزایش سرمایه گذاری در فعالیتهای این بخش است، اما محدودیت منابع مالی برای سرمایه گذاری و بالا بودن ریسک سرمایه گذاری در فعالیتهای تولیدی از یک سو و تعدد نیازها و اهداف از سوی دیگر، برنامه ریزی و اولویت بندی سرمایه گذاری را اجتناب ناپذیر ساخته است.
    در این مقاله به منظور تعیین اولویت ملی سرمایه گذاری در بخش کشاورزی ایران از روش های تاکسونومی و تاپسیس استفاده شده و با بهره جستن از شاخصهای مرتبط و براساس آمار و اطلاعات جمع آوری شده برای دوره زمانی 1381-1385، زیربخش های کشاورزی از نظر اولویتهای ملی سرمایه گذاری رتبه بندی گردیده اند. طی دوره مورد بررسی زیربخش زراعت و باغبانی دارای اولویت اول سرمایه گذاری در میان سایر زیربخش های کشاورزی بوده است و پس از آن به ترتیب زیربخش های دامپروری، جنگل و مرتع و شیلات دارای اولویت سرمایه گذاری بوده اند. لذا توصیه می شود برای حمایت از بخش کشاورزی، دولت ابزارها و سیاستهای حمایتی خود را براساس اولویت سرمایه گذاری در زیربخش های کشاورزی به این زیربخش ها اختصاص دهد تا سرمایه گذاران را به سمت زیربخش های دارای اولویت هدایت کند.
    کلیدواژگان: اولویت سرمایه گذاری، زیربخش های کشاورزی، تاکسونومی عددی، تاپسیس
  • حامد دهقانپور*، آذر شیخ زین الدین صفحه 45
    قیمتگذاری آب یکی از مهمترین ابزارهای اقتصادی جهت مدیریت تقاضای روزافزون آب در بخش کشاورزی است. در این مطالعه ارزش اقتصادی آب کشاورزی با استفاده از تابع تولید، در منطقه دشت یزد- اردکان محاسبه شد. به این منظور اطلاعات مورد نیاز در منطقه دشت یزد-اردکان از طریق تکمیل پرسشنامه در سال زراعی 1387- 1388 از کشاورزان نمونه گندمکار جمع آوری شد. پس از بررسی نتایج توابع تولید مختلف، تابع تولید لئونتیف تعمیم یافته به عنوان تابع تولید مناسب محصول مورد نظر انتخاب شد. نتایج حاصل از براورد تابع تقاضای آب نشان داد که قدر مطلق کشش قیمتی تقاضا برابر با 2 است که مبین کشش پذیری تقاضای این نهاده نسبت به تغییرات قیمت آب است؛ بنابراین، استفاده از سیاستهای قیمتگذاری، ابزار اقتصادی مناسبی در کاهش مصرف آب به شمار می آید. همچنین ارزش اقتصادی آب و قیمت تمام شده آب به ازای هر متر مکعب به ترتیب 5/997 و 8/530 ریال محاسبه گردید. اختلاف موجود بین ارزش اقتصادی و قیمت تمام شده آب می تواند یکی از دلایل مصرف بیش از حد و عدم صرفه جویی آب در تولید محصول گندم باشد.
    کلیدواژگان: آب، تابع تولید، تابع تقاضا، کشش قیمتی تقاضا، بهره وری، ارزش گذاری
  • سمیه اژدری*، سیدابوالقاسم مرتضوی، سیدحبیب الله موسوی صفحه 69
    هدف این مطالعه، بررسی اقتصادی آثار کاهش ضایعات نان بر رفاه مصرف کنندگان کشور و ارائه چارچوبی اقتصادی و مقداری جهت تحلیل آثار کاهش ضایعات نان بر میزان تولید، مصرف، تجارت و نیز رفاه مصرف کنندگان است. بدین منظور از یک مدل تعادل جزئی جهت مدل سازی بازار عمودی گندم، آرد و نان استفاده شد. به منظور تخمین پارامترهای مورد بررسی، از آمارنامه های سال 1388 تولید و زراعت وزارت جهاد کشاورزی، وزارت صنعت، معدن و تجارت، آمارنامه های گمرک و بانک مرکزی استفاده و در نهایت تغییرات رفاه مصرف کنندگان بر اثر تغییرات میزان ضایعات گندم بررسی شد. نتایج حاصل از مدل توانست مقادیر و قیمتهای واقعی بازار را به نحو مطلوبی باز تولید نماید و لذا اعتبار مدل برای سناریو سازی در حالتهای مختلف تایید شد. در ادامه، کاهش ضایعات نان در دو افق کوتاه مدت و بلند مدت بررسی شد. نتایج مطالعه نشان داد که در کوتاه مدت همگام با کاهش ضایعات، رفاه مصرف کنندگان کاهش می یابد، در حالی که در بلندمدت امکان افزایش رفاه مصرف کنندگان و نیز رفاه اجتماعی وجود دارد. همچنین اصلاح الگوی مصرف نان به صورتی که میزان ضایعات به حداقل ممکن خود برسد، در کوتاه مدت همراه با زیان اجتماعی است و حداقل برنامه ای سه ساله برای تغییر الگوی مصرف مورد نیاز است. بر این اساس پیشنهاد می شود سیاست اصلاح الگوی مصرف نان به عنوان یک سیاست میان مدت و یا بلند مدت در دستور کار تصمیم سازان بخش کشاورزی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ضایعات، مواد غذایی، نان، مدل تعادل جزئی، رفاه مصرف کنندگا
  • احمد فتاحی* صفحه 91
    از آنجا که تفرجگاه ها بخشی از درآمد های کشور را به خود اختصاص می دهند، توجه به ارزش گذاری آنها ضروری است. کمبود منابع مالی برای احیا و ایجاد محیطهای مناسب تفریحی، مدیریت منابع طبیعی را به سوی ارزش گذاری این منابع و بهره گیری از همیاری مردم جهت حفظ و احیا آن سوق می دهد. این مطالعه به تعیین ارزش تفریحی گردشگریبوم نظام خشک بوم چک چک یزد و اندازه گیری میزان تمایل به پرداخت بازدید کنندگان با بهره گیری از روش ارزش گذاری مشروط و پرسشنامه گزینش دوگانه تک بعدی می پردازد. نتایج تحقیق حاکی از آن است که تمایل به پرداخت افراد 4777 ریال جهت ورودیه استفاده از این منطقه است. همچنین ارزش سالانه هر خانوار (بعد 1/2 نفر) 10032 ریال براوردمی شود. ضمنا ارزش کل تفریحی این منطقه با توجه به تعداد بازدیدکنندگان در سال 67/1 میلیارد ریال براورد گردید.
    کلیدواژگان: تمایل به پرداخت، ارزش تفریحی، گردشگری، چک چک یزد
  • مجید نویدبخش*، رضا مقدسی، مهرداد مرادی صفحه 113
    بیمه کشاورزی یکی از ابزارهای مهم و تاثیر گذار در کاهش ریسک تولید بهره برداران به شمار می رود. در مقاله حاضر به منظور بررسی عوامل موثر بر پذیرش بیمه دام روستایی از سوی دامداران شهرستان شوشتر، تعداد 148 دامدار در سال 1389 به طور تصادفی طبقه ای انتخاب شدند و تمایلات آنها در خصوص پذیرش بیمه به صورت پیمایشی و از طریق تکمیل پرسشنامه تحلیل شد. برای بررسی عوامل موثر بر پذیرش بیمه از مدل لاجیت استفاده شد. نتایج نشان می دهد که عواملی نظیر تعداد دام تحت مالکیت دامدار، آگاهی از بیمه و دسترسی به کارگزار اثر مثبت و معنادار در پذیرش بیمه دارند و عواملی نظیر میزان تحصیلات و نبود دیوانسالاری در زمینه جبران خسارت دارای اثر معنا دار و منفی در پذیرش بیمه هستند. با توجه به ضرایب براوردی و مقادیر مربوط به اثر نهایی پیشنهاد می شود با بستر سازی و فراهم نمودن مجموعه ای از ارکان مدیریتی از قبیل تامین نیروی انسانی کارامد و اعمال یک الگوی عملیاتی و سازمانی مناسب در زمینه بیمه و جبران خسارت، موفقیتهای شایان توجهی در زمینه پذیرش بیمه حاصل گردد.
    کلیدواژگان: پذیرش بیمه، دامداران، شوشتر، لاجیت
  • محمدرضا کهنسال*، علی اکبر سروری صفحه 131
    با توجه به اهمیت انتخاب الگوی مناسب کشت، این مقاله به دنبال روشی مناسب جهت انتخاب الگوهای برنامه ریزی کشت می باشد. بر این اساس در مقاله حاضر از 7 مدل برنامه ریزی خطی ساده با توابع هدف حداکثر سود، حداقل هزینه، حداکثر نیروی کار، حداقل آب، حداکثر کالری، حداقل کود شیمیایی و حداکثر رتبه بندی استفاده و این مدلها با مدلهای چندهدفه و چندهدفه فازی به کمک روش رتبه بندی مقایسه شد. همچنین در این مدل از محدودیتهای زمین، نیروی کار، سرمایه و آب و همچنین حداقل و حداکثر سطح زیر کشت استفاده شد. به این منظور از داده های هزینه تولید محصولات عمده زراعی استان خراسان رضوی در سال 89 استفاده گردید. نتایج رتبه بندی نشان می دهد که روش چندهدفه فازی با تابع عضویت هذلولی بهتر از سایر مدلها توانسته است با توجه به محدودیتهای موجود، کلیه اهداف مورد نظر را براوردکند. از دیگر پارامترهای مهم در مقایسه الگوها، میزان آب مصرفی در ماه های مختلف است. بر این اساس چون الگوهای حداکثر کالری و مدل چندهدفه فازی بیشترین آب مصرفی را در ماه اردیبهشت استفاده می کنند و سایر الگوها بیشترین آب را در ماه خرداد یا تیر مصرف می نمایند و با توجه به گرم شدن هوا و بالا رفتن تبخیر و تعرق در ماه های خرداد و تیر و همچنین بالا رفتن نیاز آب مصرفی خانوارها در ماه های گرم، بهتر است الگوهایی مانند الگوی چندهدفه فازی انتخاب شوند که بیشترین آب مصرفی آنها در ماه اردیبهشت است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی چند هدفه فازی، تابع عضویت هذلولی، رتبه بندی، خراسان رضوی، الگوی کشت
  • احمد امیر عضدی، حمید محمدی*، محمد قاسمی صفحه 153
    در این مطالعه مدل جدید استنتاجی- تطبیقی فازی- عصبی (ANFIS) معرفی و کارایی آن در پیش بینی سه افق زمانی1، 2 و 4 سال آتی صادارات غیرنفتی ایران، که بخش عمده ای از آن را محصولات کشاورزی تشکیل می دهد، با مدل ARIMA- به عنوان رایجترین روش خطی پیش بینی اقتصاد سنجی-با استفاده از داده های دوره 1338- 1387مقایسه شد. نتایج معیارهای ارزیابی کارایی مدلها نشان داد که داده های پیش بینی شده بخش آزمون ساختارهای طراحی شده مدل ANFIS در مقایسه با داده های پیش بینی شده بخش خارج از نمونه مدل ARIMA از مطابقت بیشتری با داده های واقعی برخوردار بوده و در نتیجه مدل غیر خطی ANFIS در پیش بینی صادارات غیرنفتی ایران و افقهای زمانی مورد بررسی، کاراتر می باشد.
    کلیدواژگان: مدل استنتاجی، تطبیقی فازی، عصبی (ANFIS)، مدل خودرگرسیون میانگین متحرک انباشه (ARIMA)، پیش بینی، صادرات غیر نفتی ایران
  • غدیر مهدوی*، رویا باقرزاده صفحه 171
    یکی از مشکلات بیمه کشاورزی، انتخاب نامساعد است. بر این اساس هدف تحقیق حاضر بررسی وجود انتخاب نامساعد در بیمه کشاورزی است. در این مطالعه نمونه ای از 102 کشاورز بیمه شده در اصفهان که در سال زراعی 1388-89 جو کاشته اند، انتخاب و بازار موجود در بیمه کشاورزی ایران به صورت یک مدل ریاضی و با به کار بردن مفاهیم معادل اطمینان و تابع ترجیحی سهانگیزه ای ریسک گریزی، یارانه و اطلاعات نامتقارن برای بیمه شدگان در نظر گرفته شد. با مقایسه این انگیزه ها بین گزینه های مختلف و تاثیر بیمه در میانگین و واریانس درآمد کشاورزان، بررسی انتخاب نامساعد انجام گرفت. نتایج مطالعه نشان داد که ریسک گریزی جزء ناچیزی از انگیزه کشاورزان در بازار بیمه کشاورزی است، در حالی که یارانه و اطلاعات نامتقارن انگیزه مهمی برای خرید بیمه است. به بیان دیگر، نگاه کشاورزان به بیمه کشاورزی به عنوان ابزاری برای کاهش ریسک نیست.آنچه موجب جذب کشاورزان به بیمه کشاورزی می گردد، یارانه پرداختی از طرف دولت است. همچنین وجود اطلاعات نامتقارن سبب می شود که کشاورزان از ضعف اطلاعاتی بیمه گران کشاورزی به نفع خود استفاده کنند. این تحقیق وجود انتخاب نامساعد در بیمه کشاورزی را تایید می کند. با توجه به یافته های تحقیق، افزایش نقش دولت در حمایت مالی از کشاورزان، بازنگری در محاسبات بیمه ای، دسته بندی ریسکی مشتریان و فرهنگ سازی بیمه کشاورزی برای رفع مشکلات پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: انتخاب نامساعد، اطلاعات نامتقارن، بیمه کشاورزی، ریسک گریزی، یارانه
  • ابوالقاسم برقندان، زکریا فرج زاده صفحه 197
    نرخ ارز از مهمترین متغیرهای اثرگذار بر صادرات است که تعیین آن در سطحی قابل قبول و کارا در کشورهایی مانند ایران که می کوشند صادرات غیرنفتی مانند صادرات محصولات کشاورزی را توسعه دهند، اهمیت زیادی دارد. در همین راستا مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر انحراف نرخ ارز بر صادرات محصولات کشاورزی ایران انجام گرفت. برای دستیابی به هدف فوق از داده های دوره زمانی 1352-1387 و همچنین از مدل ARDL استفاده شد. نتایج حاصل از براورد مدل تعیین نرخ واقعی ارز نشان داد که متغیرهای مخارج دولت، رابطه مبادله تجاری و شکاف تولید میان بخشهای نفت و کشاورزی بر نرخ واقعی ارز اثر منفی دارند. علاوه بر این، مشخص شد نرخ واقعی ارز نسبت به روند تعادلی بلندمدت آن دارای انحراف قابل ملاحظه است. همچنین یافته های حاصل از تابع عرضه صادرات محصولات کشاورزی نشان داد انحراف نرخ ارز در کوتاه مدت و بلندمدت بر صادرات این محصولات اثر منفی دارد.
    کلیدواژگان: انحراف نرخ ارز، نرخ ارز تعادلی، صادرات محصولات کشاورزی، ایران
|
  • M. Dehdashti, H. Mohammadi*, V. Dehbashi Page 1
    Understanding of the relationship between macroeconomic variables and its impact on the economy is important in planning and policy. According to Basic role of agriculture in national development, this study attempts to examine the impact of short-run and long-run relationship between the agricultural revenue and macroeconomic variables Such as real exchange rate, interest rate, liquidity, price index of agricultural products and petroleum revenue during the period 1991-2008. Therefore, autoregressive distributed lag (ARDL) approach used. Hence, Long-run relationship is identified between macroeconomic variables and the agricultural revenue. Price variable of agricultural products has a positive effect in long-run and a negative effect in short-run. Interest rate has negative relationship in short-run and long-run with the agricultural revenue. Real exchange rate has a positive relationship in long-run with the agricultural revenue, while it is not significant in the short-run. Also results indicate that liquidity has positive relationship in long-run with the agricultural revenue. Increasing liquidity has a positive relationship in the current period and a negative relationship in the next period in short-run. Considering the results, effect of petroleum revenues in short-run and long-run is Low and negative. Imbalance of short-run adjusted to long-run after about two years.
    Keywords: Interest Rate, Exchange Rate, Liquidity, Petroleum Revenue, Agriculture Sector Revenue
  • A. Arabmazar*, S. Khademian Page 27
    Expanding production and development of the agricultural sector requires increased investment in this sector. But financial constraints to investment and high risk of investments in production activities on the one hand, and multiplicity of needs and goals on the other hand, have made planning and investment prioritization in agricultural sector inevitable.In this study to determine investment priorities in the agricultural sector, methods of numerical Taxonomy and Topsis were used and agricultural sub-sectors utilizing the indicators related to the subject and base on statistics collected for a five-year period(2002-2006) have ranked. It has been found that during this period the farming and horticulture have the highest investment priority comparing to other agricultural sub-sectors. Then animal husbandary, forest and pasture and fisheries sub-sectors have next priorities in investment respectively. Therefore, It is suggested that government orientate locate support policies and measearments base on investment priorities in sub-sector of agriculural sector.
    Keywords: Investment Priorities, Agricultural Sub Sectors, Numerical Taxonomy, Topsis Method
  • H. Dehghanpour *, A. Sheykhzeinodin Page 45
    Water pricing is one of the important economic tools for water increasing demand management in the agricultural sector. In this study the economic value of agricultural water was calculated by using production function, in plain of Yazd–Ardakan. For this purpose, the required data through questionnaires from farmers producing wheat samples were collected in 1387-1388. After studying the results of different production functions, the generalized Leontief production function was selected as desired production function for wheat crop. The results of estimating water demand function shows that price elasticity of demand is equal to -2, that indicate demand of water is sensitive to water price changes. Therefore, using of pricing policies is an economic tool for reducing water use. Also, water economic value and water unit price per cubic meter were calculated 997.5 and 530,8 rials, respectively. The difference between economic value and unit price of water can be one of the reasons of excessive and unefficiency water use in wheat production.
    Keywords: Water, Prod¬uction Function, Demand Function, Price Elasticity of Water Demand, Productivity, Water Valuation
  • S. Azhdari*, S.A. Mortazavi, S.H.A. Moosavi, M.H. Vakilpour Page 69
    This study attempts to provide a quantitative and economic framework for analyzing the impacts of reducing bread waste on production, consumption, trade as well as consumer's welfare. For this purpose, a partial equilibrium model of vertical markets was applied for wheat, flour and bread market. Statistics of production from agriculture ministry of agriculture as well as industry, mining and trade ministry, customs and central bank were gathered for analyzing the changes in consumer’s welfare from bread waste reduction in 2009. Results could efficiently reproduce actual quantities and market prices and so the validation of the applied model for scenario-building was confirmed. Then, the effects of reduction in total bread waste were examined for short and long-term horizon. The results showed that consumer's welfare decreases in short run as the total wastes decreases. While consumers and social welfare prosperity is possible in long-term. Also results showed that reforming the bread consumption pattern is associated with social disadvantages in short term and a minimum three-year program is required for changing it. So it is suggested that reforming bread consumption pattern should be considered as a medium-term or long-term policy among agricultural decision makers.
    Keywords: Waste, Food, Bread, Partial Equilibrium Model, Consumer's Welfare
  • A. Fatahi* Page 91
    Since the promenades are allocating the part of the country's revenues, so attention of valuation is very important. Lack of financial resources to restore and create suitable recreational environments natural resource management lead to the valuation of these resources and using people's cooperation to maintain and restore them. This research determinates recreational value of Chack-Chack area by willingness to pay with contingent valuation and single-bounded dichotomous choice questionnaire. Results indicate that the average willingness to pay of people to entrance of the area is 4777 Rials for visitation from this area. Also, annual value of households and total recreational value of this area respectively is 10032 rials and 1.67 millions Rials.
    Keywords: Willingness to Pay, Recreational Value, Tourism, Chack, Chack
  • M. Navidbakhsh*, R. Moghaddasi, M. Moradi Page 113
    Agricultural insurance is considered as an effective way to reduce production risk. In this study for investigating the factors which influence adoption of rural livestock insurance in Shoushtar county, 148 ranchers are selected by stratified random sampling in 2010 and their willingness toward insurance is analyzed using questionnairs and Logit model. The research findings showed that number of herds, awareness of insurance and access to brokers have a positive and significant effect on insurance adoption, while factors such as education and lack of beaucracy in damage compensation have a negative effect on insurance adoption. According to the estimated coefficients and the value of marginal effects, it is seemed that insurance companies can successful through organizing and managing steps such as employing and organizing experts and increasing access for ranchers and farmers, and providing ranchers with a suitable and practical bureaucratic model for insurance and redress.
    Keywords: Adoption of Insurance, Shoushtar Ranchers, Logit
  • M.R. Kohansal*, A. Sarvari Page 131
    Regard to the importance of choosing the appropriate crop area planning, this article studied ways for choose the best method of planning. Accordingly in this paper we use seven simple linear programming models with the objective functions of maximum profit, minimum cost, maximum Labor, minimum water, minimum calories, minimum fertilizer and maximum ranking, and these models with ranking method were compared with multi objective and Fuzzy multi-objective linear programming. In this model, the limitations of land, labor, capital, water, upper and lower bound of area cultivation has been used. For this purpose, cost-production data in 2010 were used. Ranking result show that Fuzzy multi-objective method with hyperbolic membership function, with these limitations able to meet all targets better than other models. Another important parameter for comparison models is amount of water consumption in different month. Accordingly, maximum calories and Fuzzy multi-objective models use their maximum water in May (Ordibehasht) and other models use their maximum water in June (Khordad) and July (Tir). Due to the warm weather and high evapotranspiration during the months of June and July and also increased the need for household water in these hot months, Fuzzy multi-objective model is better to choice.
    Keywords: Fuzzy Multi, Objective Programming, Hyperbolic Membership Function, Ranking, Khorasan Razavi, Crop Area pattern
  • A. Amirazodi, H. Mohammadi*, M. Ghasemi Page 153
    This study introduces the Adaptive Neuro-Fuzzy Inference System (ANFIS) and compares its application in forecasting the three perspectives (1, 2 and 4 year(s)) ahead of Iran’s non-oil export -which the agricultural products made its main share with ARIMA as the most common econometric linear forecasting method during 1959-2008. Results of models performance evaluation showed that the forecasted test data related to ANFIS designed architects have more correspondence with the real data in comparison with the ARIMA forecasted out of sample data. Therefore the non-linear ANFIS model is more efficient than the linear ARIMA model for all considered perspectives of Iran’s non-oil export.
    Keywords: ANFIS, ARIMA, Forecasting, Non, Oil Export
  • Gh. Mahdavi*, R. Bagherzadeh Page 171
    One of the main problems of agricultural insurance is adverse selection. Thus, the purpose of this study is survrey of adverse selection in agriculturel insurance. In this study a sample of 102 farmers who cultivated barley in Isfahan in year 2009-2010 were selected and define a model for Iran crop insurance by using certainty equivalent and preference functional including three incentives of risk-aversion, subsidy and asymmetric information for insured farmers. By comparing these incentives and effect of insurance on mean and variance of returns, the existence of adverse selection is determined. The results show that risk aversion is a minor part of farmers’ incentives, while subsidy and asymmetric information are the main part of farmers’ incentives towards demanding crop insurance. In other words, farmers don’t consider crop insurance as a tool for reducing the risk. The factor which absorb farmers to crop insurance is the subsidy paid by government. Also, asymmetric information causes farmers to benefit from the insurers’ lack of knowledge. Consequently, we conclude that there is adverse selection in Iranian crop insurance market. Based on the findings, the improvement of the governmental financial support to farmers, reforms in insurance rate-making, farmers risky classification and culture improvement to overcome the phenomena of adverse selection is suggested.
    Keywords: Adverse Selection, Asymmetric Information, Agricultural Insurance, Risk Aversion, Subsidy
  • A. Barghandan*, Z. Farajzadeh Page 197
    Exchange rate is of the most important factors affecting export, such that determining it in an acceptable and efficient level in countries like Iran is highly important since they attempt to expand non-oil exports such as agricultural exports. Regarding the above mentioned issue, this study aims to investigate the impact of exchange rate deviation on Iranian agricultural exports. To get the objective, the data set for 1973-2008 as well as ARDL model were used. According to the results obtained from specification of real exchange rate equation, we found government expenditure, term of trade and oil-agriculture output gap as factors influencing exchange rate negatively. Furthermore, equilibrium real exchange rate showed a significant deviation compared to its long-term path. Also, results obtained from agricultural exports supply revealed that equilibrium real exchange rate deviation from its long-term path, affects agriculture exports negatively in short and long-term.
    Keywords: Exchange Rate Deviation, Equilibrium Exchange Rate, Agricultural Exports, Iran