فهرست مطالب

اقتصاد کشاورزی و توسعه - پیاپی 84 (زمستان 1392)

فصلنامه اقتصاد کشاورزی و توسعه
پیاپی 84 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدطاهر احمدی شادمهری *، محمد علی فلاح، محسن نیازی محسنی صفحات 1-28
    انرژی یکی از نهاده های مهم تولید در بخش کشاورزی است و با توجه به اینکه بهبود بهره وری بهترین روش دستیابی به رشد اقتصادی است، در این مطالعه به بررسی عوامل موثر بر بهره وری انرژی در بخش کشاورزی ایران طی سال های 1353-86، با استفاده از شاخص بهره وری متوسط تعمیم یافته (GAP)، پرداخته شده است. برای محاسبه این شاخص، تابع تولید کاب-داگلاس با روش انگل-گرنجر، برآورد شد و سپس تاثیر متغیرهای مختلف، با استفاده از روش انگل-گرنجر، بررسی شد. نتایج نشان می دهد متغیرهای نیروی کار به ازای هر واحد انرژی، موجودی سرمایه ماشین آلات به ازای هر واحد انرژی و روند زمانی تاثیر مثبت و متغیر مجازی سال های جنگ تاثیر منفی بر بهره وری انرژی بخش کشاورزی داشته اند. در این میان، متغیر نیروی کار به ازای هر واحد انرژی، بیشترین تاثیر (تقریبا 70%) را داشته است. همچنین قیمت نسبی انرژی تاثیری در بهره وری انرژی نداشته است.
    کلیدواژگان: انرژی، بهره وری متوسط تعمیم یافته، بخش کشاورزی، انگل، گرنجر، یوهانسن، ایران
  • سیامک مشایخی *، علی اصغر لشگری صفحات 29-52
    استان تهران یکی از مهم ترین مراکز تولید رز و میخک در کشور به شمار می آید. علی رغم این اهمیت، عرضه این گل ها در قالب بازارهای سنتی و بدون رعایت اصول بازاریابی مدرن صورت می پذیرد. لذا تحقیق حاضر در نظر دارد بازاریابی این محصولات در بازار استان تهران را بررسی کند. بدین منظور 7 مسیر بازاریابی شناسایی و سهم عوامل بازاریابی، حاشیه های بازاریابی، ضریب هزینه بازاریابی و کارایی بازاریابی در این مسیرها تعیین شد. داده های مورد نیاز از تعداد 124 تولیدکننده، 96 عمده فروش، 18 واسطه محلی و 133 خرده فروش محصولات مذکور از سطح 11 شهرستان استان تهران، که با روش های نمونه گیری مناسب در سال 1387 انتخاب شده بودند، جمع آوری شد. نتایج تحقیق نشان داد که مسیر تولیدکننده- عمده فروش - خرده فروش- مصرف کننده، به ترتیب با سهم 6/81 و 3/81 درصد، به عنوان مسیر اصلی بازاریابی گل های شاخه بریده رز و میخک به شمار می آید. ضمن اینکه هزینه ضایعات بیشترین سهم را از هزینه خدمات بازاریابی، در کل مسیرهای بازاریابی این دو محصول، به خود اختصاص داده است. کمترین میزان حاشیه کل بازاریابی و ضریب هزینه بازاریابی به مسیر عرضه مستقیم گل های رز و میخک به مصرف کنندگان در بازار گل تعلق دارد. نتایج همچنین مبین ناکارایی بازاریابی گل های شاخه بریده رز و میخک در بازار استان تهران بود و بر این اساس، اصلاح ساختار بازار موجود پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: بازاریابی، کارایی، حاشیه بازاریابی، رز، میخک، شاخه بریده، استان تهران
  • اسماعیل شمس الدینی *، حمید محمدی، حامد دهقانپور صفحات 53-78
    بروز بحران آب در دهه های اخیر توجه اکثر کشورها را به مدیریت تقاضای آب به جای عرضه آب جلب کرده است. بر همین اساس، هدف این مطالعه تعیین الگوی کشت بهینه در شرایط کم آبیاری در منطقه سپیدان است. داده های مطالعه از طریق مصاحبه حضوری با بهره برداران منطقه بیضای شهرستان سپیدان در پاییز 90 به دست آمد. در این مطالعه اثر تکنیک های کم آبیاری بر الگوی کشت فعلی با استفاده از برنامه ریزی ریاضی مثبت بررسی شد. یافته های مطالعه نشان داد که با اتخاذ سیاست کاهش در موجودی آب مصرفی، الگوی کشت بهینه در شرایط کم آبی در سطح 5 درصد، نسبت به حالت مبنا تغییر چندانی نمی یابد. کاهش آب مصرفی به میزان 10 درصد باعث تغییر الگوی کشت کشاورزان و کاهش درآمد آنان خواهد شد و بنابراین، پیشنهاد می شود از روش هایی که بازده انتقال آب آبیاری را در شرایط بحران کم آبی به حداکثر می رساند و از هدرروی آب جلوگیری می کند استفاده شود.
    کلیدواژگان: کم آبیاری، الگوی کشت، برنامه ریزی ریاضی مثبت، سپیدان
  • سمیرا گلکاران مقدم صفحات 79-101
    زعفران یکی از محصولات مهم و راهبردی کشاورزی استان خراسان رضوی است، از این رو، هدف کلی مطالعه حاضر محاسبه و مقایسه کارایی فنی، تخصیصی و اقتصادی زعفران-کاران در شهرستان های تربت حیدریه، گناباد و قائنات در استان خراسان رضوی با استفاده از اطلاعات 248 پرسش نامه در سال 1389 است. به این منظور ابتدا تابع تولید مرزی تصادفی براورد و سپس میزان کارایی فنی زعفران کاران محاسبه شد. در ادامه، مقادیر کارایی تخصیصی و اقتصادی کشاورزان محاسبه گردید. برآورد تابع تولید مرزی تصادفی زعفران نشان داد که متغیرهای سطح زیرکشت، نیروی کار، میزان مصرف کود شیمیایی و تعداد دور آبیاری تاثیر مثبت و معنیدار بر تولید زعفران در هر سه شهرستان دارند. علاوه بر متغیرهای مذکور، تولید زعفران در شهرستان تربت حیدریه تحت تاثیر میزان مصرف پیاز زعفران و میزان مصرف کود حیوانی نیز هست. برآورد تابع عدم کارایی زعفران کاران شهرستان تربت حیدریه نیز نشان داد که متغیرهای سن و تحصیلات تاثیر معنیدار و منفی بر ناکارایی فنی دارند. در تابع ناکارایی فنی در شهرستان گناباد متغیرهای سن و تعداد قطعات زمین اثر معنیدار بر ناکارایی نشان دادند، اما در تابع ناکارایی فنی در شهرستان قائن، متغیرهای اقتصادی اجتماعی سن، تحصیلات، تعداد قطعات زمین و شغل جانبی دارای تاثیر معنیدارند. متوسط کارایی فنی کشاورزان در شهرستان های تربت حیدریه، گناباد و قائن به ترتیب برابر با 86، 83 و 84 درصد به دست آمد. متوسط کارایی تخصیصی زعفران کاران در شهرستان های تربت حیدریه، گناباد و قائن نیز به ترتیب برابر با 78، 75 و 75 درصد براورد گردید. متوسط کارایی اقتصادی زعفران کاران شهرستان های تربت حیدریه، گناباد و قائن به ترتیب برابر با 67، 62 و 63 درصد محاسبه شد. بر اساس نتایج، به نظر می رسد که بتوان با مدیریت صحیح مصرف نهاده های تولید، انواع کارایی زعفران کاران را در هر سه شهرستان به میزان درخور توجهی افزایش داد.
    کلیدواژگان: خراسان رضوی، تربت حیدریه، گناباد، قائن، زعفران، کارایی
  • محمدحسین کریم، علیرضا پورمقدم، نازنین محمدرضازاده، علی رهنما، علی سردار شهرکی* صفحات 103-122

    در مقاله حاضر تلاش شده است با استفاده از داده های مقطعی، با تکمیل پرسش نامه از 300 کشاورز جوکار استان خراسان رضوی در سال زراعی 1388-1389، پدیده مخاطرات اخلاقی در طرح بیمه جو بررسی شود. برای دستیابی به نتایج از تحلیل تمایزی استفاده شد. نتایج بررسی ضرایب استاندارد شده آزمون تحلیل تمایزی نشان داد افزایش استفاده از بذر سبب کاهش تمایل کشاورزان به بیمه می شود و افزایش عوامل سرمایه، ماشین آلات، کود و آب سبب افزایش تمایل کشاورزان به بیمه می شود. همچنین نتایج بررسی ضرایب استاندارد نشده آزمون تحلیل تمایزی مشخص کرد که با افزایش یک واحدی سرمایه، ماشین آلات،کود و آب درجه تشخیصی به ترتیب 05/0، 8/0، 25/0 و 20/0 واحد افزایش می یابد. بنابراین، می توان نتیجه گرفت که گروه کشاورزان بیمه شده در استفاده از نهاده ها و مراقبت های زراعی دچار مخاطرات اخلاقی نشده اند. لذا پیشنهاد می شود جهت کمک به پایداری نظام بیمه محصول جو در منطقه سیاست های تشویقی ضریب تخفیف حق بیمه برای کشاورزانی که غرامتی دریافت نکرده اند اعمال شود.

    کلیدواژگان: مخاطرات اخلاقی، بیمه، الگوی تحلیل تمایزی، جو، خراسان رضوی
  • رضا مقدسی *، زهرا شوندی ، علی کیانی راد صفحات 123-138
    افزایش آگاهی مصرف کنندگان در بحث سلامت، امنیت و بهداشت مواد غذایی از سویی و از سوی دیگر، توجه و الزام تولید کنندگان به ارائه مشخصات تغذیه ای کالا سبب شده-اند که امروزه توجه به بحث برچسب زنی، به ویژه درکشور های توسعه یافته، مورد توجه قرار گیرد. تحقیق حاضر نیز به بررسی نقش عوامل موثر بر توجه مصرف کنندگان گوشت بسته بندی شده در شهر تهران به اطلاعات برچسب شده و دارای نشان تجاری (برند) می پردازد. اطلاعات نمونه به روش پیمایشی از طریق تکمیل پرسش نامه برای یک نمونه 150 نفری و با مراجعه به فروشگاه های زنجیره ای در بهار سال 1390 به دست آمد. از آنجا که دو متغیر وابسته مورد بررسی، شامل توجه به اطلاعات برچسب شده و توجه به نشان تجاری متغیرهایی کیفی و چند طبقه ای اند، به منظور تحلیل اطلاعات، از الگوی لوجیت چندجمله ای (رتبه ای) استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان داد که اثر متغیرهای سطح تحصیلات و محل سکونت بر متغیر وابسته توجه به اطلاعات برچسب شده مثبت ومعنی دار و اثر متغیر بعد خانوار منفی و معنی دار است. درآمد، قیمت و تحصیلات اثر مثبت و معنی داری برمتغیر وابسته توجه به نشان تجاری و متغیر بعد خانوار اثر منفی و معنی دار بر این متغیر داشته اند. براساس نتایج به دست آمده، آموزش و اطلاع رسانی درمناطق جنوبی شهر تهران و همچنین تعدیل قیمت ها، با استفاده از روش های گوناگون، عوامل موثری در جهت افزایش توجه مصرف کنندگان به نشان های تجاری اند.
    کلیدواژگان: برچسب زنی، الگوی لوجیت چندجمله ای، بازاریابی، گوشت
  • کیومرث شهبازی *، بهرام سنگین آبادی، چیا عبدالله نژاد صفحات 139-160
    با توجه به نقش موثر بهره وری در رشد تولید، شناسایی عوامل اثرگذار بر رشد بهره وری می تواند به تسریع رشد بخش کشاورزی کمک کند. این مقاله، با استفاده از روش آزمون کرانه ها و روش ARDL، به بررسی تاثیر اعتبارات دولتی در رشد بهره وری کل عوامل تولید بخش کشاورزی کشور، با بهره گیری از داده های سالانه ایران طی دوره 1352 تا 1389، پرداخته است. نتایج آزمون کرانه ها وجود رابطه هم جمعی میان متغیرها را در سطح معناداری 1% تایید می کند. نتایج همچنین حاکی از این است که در بلندمدت، اعتبارات دولتی در بهره وری کل عوامل تولید بخش کشاورزی کشور تاثیر مثبت و معنی داری دارد، ولی تاثیر کوتاه مدت اعتبارات دولتی در بهره وری عوامل تولید بخش کشاورزی قابل تایید نیست. ضریب جمله تصحیح خطا 92/0- به دست آمد که کاملا معنادار و مطابق انتظار است و نشان می دهد در هر دوره، 92 درصد از عدم تعادل کوتاه مدت بهره وری بخش کشاورزی برای رسیدن به تعادل بلندمدت تعدیل می شود. بر اساس نتایج تحقیق، افزایش اعتبارات بخش کشاورزی، برنامه ریزی برای استفاده از زمین های مستعد و آشنایی کشاورزان با تجهیزات پیشرفته و مکانیزه کشاورزی می تواند در ارتقای بهره وری و افزایش ارزش افزوده بخش کشاورزی موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: اعتبارات دولتی، بهره وری، بخش کشاورزی، ARDL
  • سارا آل نبی املشی *، مهدی کاظم نژاد، علی برابری صفحات 161-175
    شکر از جمله محصولات اساسی و راهبردی است که همواره در طی سال های گذشته به دلایل مختلف دارای بحران های متعددی بوده است. یکی از موضوعات مهم در بازار شکر ایران، متاثر بودن قیمت داخلی شکر از نوسان های قیمت شکر وارداتی و جهانی است. در همین راستا، هدف مطالعه حاضر بررسی ارتباط بین قیمت داخلی و قیمت های وارداتی و جهانی (قیمت جهانی نیویورک برای شکر خام) با به کارگیری مدل VAR و اطلاعات ماهانه 1381 تا 1390 می باشد. نتایج مطالعه نشان داد که نوسان قیمت شکر ابتدا از قیمت های جهانی شروع و پس از حدود دو ماه به قیمت شکر وارداتی در ایران منتقل می شود. قیمت شکر وارداتی نیز پس از تقریبا 1 ماه، بر قیمت داخلی اثر می گذارد و باعث تغییر آن می شود.
    کلیدواژگان: شکر، الگوی خودرگرسیون برداری (VAR)، قیمت جهانی، قیمت وارداتی، قیمت داخلی
  • سید صفدر حسینی *، حبیب شهبازی صفحات 177-203
    دستیابی به خودکفایی در تولید محصولات کشاورزی از مهم ترین اولویت های بخش کشاورزی و سیاست های کلان کشور بوده و در اسناد بالادستی نظام و برنامه های توسعه بر آن تاکید شده است. تحقیقات همواره راهبردی مناسب برای افزایش تولید و عرضه محصولات کشاورزی و در نتیجه، رفع شکاف عرضه و تقاضا بوده است. در این مطالعه، با استفاده از الگوی بهینه یابی برنامه ریزی ریاضی، مخارج بهینه تحقیقاتی به منظور رفع شکاف عرضه و تقاضای بخش کشاورزی، برای سال های 1346 تا 1386، بررسی شده است. نتایج نشان داد که به طور متوسط در این دوره، افزایش9/32 درصدی مخارج تحقیقاتی افزایش3/8 درصدی عرضه را در پی داشته و نسبت عدم تعادل عرضه و تقاضا را از 14/1 در حالت موجود به 08/1 در حالت بهینه کاهش داده است؛ یعنی، به طور متوسط حدود 6 درصد از 14 درصد شکاف موجود در عرضه و تقاضا، با استفاده از تحقیقات بهینه، رفع می شود. بنابراین، پیشنهاد می شود با توجه به اثربخشی تحقیقات بر بهره وری بخش کشاورزی و روابط حاکم بر عرضه و تقاضا، سطح بهینه بودجه تحقیقاتی، به منظور دستیابی به سطح بهینه شکاف عرضه و تقاضا، با حداکثر بازده در قانون بودجه سنواتی کشور تعیین شود.
    کلیدواژگان: تحقیقات، شکاف عرضه و تقاضا، کشاورزی، ایران
  • حسین شریفی رنانی *، امیر توکلی، نغمه هنرور صفحات 205-227
    سیاست های پولی و اعتباری جایگاه ویژه ای در برنامه های توسعه دارند به گونه ای که اعطای تسهیلات بانکی یکی از عوامل موثر و تعیین کننده در رشد و توسعه بخش های اقتصادی است. در ایران با توجه به حضور اندک سرمایه گذاران خصوصی در بخش کشاورزی و توان مالی ضعیف اکثر کشاورزان، تامین مالی عمده در بخش کشاورزی غالبا با اتکا به تسهیلات دریافتی از بانک ها به ویژه در قالب تسهیلات تکلیفی از طریق بانک کشاورزی صورت می گیرد. در این تحقیق اثر اعتبارات تکلیفی و غیرتکلیفی بانک کشاورزی بر ارزش افزوده بخش کشاورزی ایران طی دوره 1358 الی 1387 با استفاده از روش هم جمعی یوهانسون و جوسیلیوس در قالب رویکرد خودرگرسیونی برداری (VAR) بررسی شد. نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که اعتبارات تکلیفی و غیرتکلیفی بانک کشاورزی اثر مثبت و معناداری بر ارزش افزوده بخش کشاورزی دارد. البته تاثیر اعتبارات تکلیفی از اعتبارات غیرتکلیفی بیشتر است. بنابراین، سیاست های اعتباری صحیح و بهینه در قالب تکلیف اعتبارات می تواند نقش مهمی در ظرفیت سازی تولید و رشد بخش کشاورزی داشته باشد.
    کلیدواژگان: اعتبارات تکلیفی، اعتبارات غیرتکلیفی، ارزش افزوده بخش کشاورزی، الگوی خودرگرسیونی برداری (VAR)
|
  • M.T. Ahmadi Shadmehri *, M.A. Falahi, M. Niazi Mohseni Pages 1-28
    Energy is one of the major inputs in agriculture sector and considering that improving productivity is the best approach to achieve economic growth; this study investigates the effective factors of energy productivity in agriculture sector of Iran by using Generalized Average Productivity (GAP) index during 1974-2007. For calculating this index، cobb-douglas production function is estimated by Engle-Granger method and then the effects of different variables are investigated by Engle-Granger method. Results indicate that variables of labor per unit of energy، agriculture machinery capital stock per unit of energy and technology have positive effect and dummy variable during war years has negative effect on energy productivity in Iran’s agricultural sector. Moreover، variable of labor per unit of energy has the most effect (almost 70%) and the relative price of energy has no effect on the energy productivity.
    Keywords: Energy, Generalized Average Productivity, Agriculture Sector, Engle, Granger, Johansen, Iran
  • S. Mashayekhi *, A.A. Lashgari Pages 29-52
    Tehran province is one of the most important rose and clove production centers in the country. In spite of this importance، the supply of theses cut flowers is done in the form of traditional markets and without consideration of marketing principles. Therefore، the present study aims to investigate marketing of these products in Tehran province''s market. For this purpose، 7 marketing channels were identified and the share of marketing agents، marketing margins، marketing cost coefficient and marketing efficiency were determined in these channels. The necessary data was collected from 124 producers، 96 wholesalers، 18 local intermediaries and 133 retailers of mentioned products from 11 townships of the province، which were selected by appropriate sampling methods in the year 2008. The results showed that Producer-Wholesaler of flower market-Retailer-Consumer channel، with the share of 81. 6 and 81. 3 percent، was the main channel of rose and clove cut flowers، respectively. Meanwhile، waste cost had allocated the highest share of marketing services cost in all marketing channels of these two products. The lowest marketing margin and marketing cost coefficient were belong to direct supply channel of rose and clove flowers to consumers in flower market. The results also indicated the marketing inefficiency of rose and cove cut flowers in Tehran province market and hence، the modification of market structure was suggested.
    Keywords: Marketing, Efficiency, Marketing Margin, Rose, Clove, Cut Flower, Tehran Province
  • A. Shamseadini *, H. Mohammadi, H. Dehghanpur Pages 53-78
    Recently، because of water crisis، lots of countries concentrate on water demand instead of water supply. Therefore، objective of this study is to determine optimum cropping pattern under water deficit irrigation in Sepidan. Data was obtained from Sepidan agricultural producers in autumn 2011. In this study، effect of deficit irrigation technique on current cropping pattern was analyzed using positive mathematical programming. The results showed that 5 percent reduction in water consumption، don’t change the cropping pattern، but 10 percent reducing in water use، change the cropping pattern and reduce farmer’s income too. So it is suggested to use ways that help to use water more efficient and to not waste this worth source easily.
    Keywords: Deficit Irrigation, Cropping Pattern, Positive Mathematical Programming, Sepidan
  • S. Golkaran Moghadam Pages 79-101
    Saffron is one of the important productions in Khorasan Razavi Province; therefore the purpose of this article is calculation and comparison efficiency of saffron farmers in Torbat-e- Heydariyeh، Gonabad and Ghayen using stochastic frontier production function. Data were collected from 248 questionnaires in 2010. According to results of stochastic frontier production function of saffron، some variables such as land، labor، fertilizer، and water have a positive and significant effect on saffron production in these areas. Besides of these variables، amount of onion and animal fertilizer consumption have a significant effect on saffron production in Torbat-e- Heydariyeh. Estimating the nonefficiency function in this town، indicate that age and education have negative and significant effect on technical nonefficiency. In Gonabad، some variables such as age and number of land have significant effect on technical nonefficiency but، in Ghayen، age، education، number of land and nonfarm job have significant effect on it. Average of technical efficiency in Torbat-e- Heydariyeh، Gonabad and Ghayen was calculated about 86، 83 and 84 percent respectively. Also، average of allocative efficiency in Torbat-e- Heydariyeh، Gonabad and Ghayen was calculated about 78، 75 and 75 percent respectively. In addition، average of economic efficiency in Torbat-e- Heydariyeh، Gonabad and Ghayen was calculated about 67، 62 and 63 percent respectively. According to findings، it is seemed that correct management of inputs consumption will led to increase efficiency of saffron farmers.
    Keywords: Khorasan Razavi, Torbat, e, Heydariyeh, Gonabad, Ghayen, Saffron, Efficiency
  • M.H. Karim, A.R. Pourmoghadam, N. Mohhamadrezazadeh, A. Rahnama, A. Sardar Shahraki* Pages 103-122

    In this paper an attempt has been made to survey the phenomenon of moral hazard using information of 300 questionnaires that completing from barley farmers in Khorasan Razavi province in 2009-2010. For this purpose، discriminate analysis was used. Standardized coefficients of discriminate analysis show that increasing the use of seed led to reduce the willingness of farmers to insurance، and increasing the capital، machinery، fertilizer and water led to increase the willingness of farmers to be insured. Results of no standardized coefficients of discriminate analysis indicate that with increase one unit in capital، machinery، fertilizer and water; discernment degree is increasing about 0. 05، 0. 8، 0. 25 and 0. 2 respectively. Therefore، insured group in the use of agricultural inputs has not any moral hazard. Accordingly، it is suggested that to accomplish the policies such as applying discount rate premiums for farmers that do not received any bote.

    Keywords: Moral Hazard, Insurance, Discriminate Analysis, Barley, Khorasan Razavi
  • R. Moghaddasi *, Z. Shavandi, A. Kiani Rad Pages 123-138
    Because of increasing in consumer awareness about health، safety and food hygiene، and requiring manufacturers to provide the nutritional profile of the product in labeling issue، especially in developed countries، labeling should be considered. So، the present study in dedicated to the investigate factors affecting consumer in packaged meat in Tehran has been allocated to the information label and brand. Sample data through a survey is achieved with a questionnaire to a sample of 150 persons، and referring to the chain stores in the spring of 2011. Since the two dependent variables (attention to the tagged information and brand) are qualitative and classified variables، in order to analyze the information، polynomial logit model is used. The results showed that the effect of educational level and location variables on attention to the label information is positive and significant but the effect of family size is negative and significant. Income، Price، education level showed positive and significant effect on the attention to the brand. However، the family size variable has significant negative effect on it. Based on the results، informing and training of people in the southern areas of Tehran and also price adjustment by using different methods، can be effective factors to increase consumer interest in brands.
    Keywords: Labeling, Polynomial Logit Model, Marketing, Meat
  • K. Shahbazi *, B. Sanginabadi, Gh. Abdollahnezjad Pages 139-160
    Considering the effective role of productivity in production growth، identifying the factors influencing productivity growth can help to accelerate the growth of agricultural sector. This study has investigated the effects of governmental credits on total factor productivity (TFP) of agriculture sector in Iran by using Bounds test and ARDL approach over the period of 1973-2010. The results of Bounds test confirm the existence of long-run relationships between variables at 1% significance level. The results indicate that the government''s agricultural credits have a positive and significant effect on the TFP of agriculture sector in the long-run، but، the short run effect of government''s agricultural credits on the TFP of agriculture sector isn’t confirmable. The error correction coefficient has been estimated about -0. 92 that is totally significant and as expected. Error correction coefficient indicates that، in each year، 92 percent of short-run disequilibrium of productivity of agriculture sector adjusts to reach long-run equilibrium. According to the results، increasing of agricultural credits، planning for using susceptible land، familiarizing farmers with advanced equipment and mechanized agriculture، can improve productivity and increase the value added of the agricultural sector.
    Keywords: Governmental Credits, Productivity, Agriculture Sector, ARDL
  • S.S. Alenabi *, M. Kazemnejad, A. Barabari Pages 161-175
    Sugar is one of the strategic products that for different reasons in the past years have been numerous crises. One of the most important issues in domestic sugar market is affected domestic sugar price by the fluctuation of import and world sugar price. Therefore، the purpose of this study is survey of relationship between domestic، import and world price using VAR model during 2002-2011. The results indicated that price fluctuation is started from world price and it affects on import prices after two months. Then import price affects on domestic prices after one month.
    Keywords: Sugar, Vector Auto Regression (VAR), World Price, Import Price, Domestic Price
  • S.S. Hosseini *, H. Shahbazi Pages 177-203
    Self-sufficiency in agricultural product is one of the most important precedence in this sector and macroeconomic policy and emphases in development Plans. R&D is as suitable strategy for increasing Production and supply of agricultural product and is as remedy for Supply and Demand Gap. In this study، by using Mathematical programming optimization model for years of 1967-2007 optimal R&D expenditure in order to resolving agricultural Supply and demand gap are estimated. Result show that، in this period، in average، 32. 9 percent increasing in agricultural R&D expenditure could increase 8. 3 percent in agricultural Supply and agricultural Supply and demand gap ratio decreased from 1. 14 to 1. 08. That is، in average، 6 percent of 14 percent of agricultural Supply and demand gap can resolve by optimal R&D expenditure. So، it is purposed that according to effectiveness of current R&D on Agricultural TFP and Agricultural Demand and Supply، optimal R&D budget should be determined for achievement to optimal demand and supply gap with maximum return in Iran''s annual budget law.
    Keywords: R, D, Supply, Demand Gap, Agriculture, Iran
  • H. Sharifi Renani *, A. Tavakoli, N. Honarvar Pages 205-227
    Monetary and credit policies have a special place in the development programs. So that، granting banking facilities are one of the effective and determining factors in the development and growth in economic sectors. Due to the presence of small private investors in the agricultural sector and poor financial power of most of farmers، financing of agriculture sector، often is done by relying on facilities that received from the banks، particularly in the form of assignments facilities of agricultural bank in Iran. This study investigated the effect of assignment and non-assignment credits of agricultural bank on the value added of agricultural sector during the period 1979-2008 using of Johansen and Juselius’s cointegration in the form of Vector Autoregressive. The results indicate that assignment and non-assignment credits have a positive and significant effect on the value added of agricultural sector، of course، the effect of assignment credits was higher than no-assignment credits. Therefore correct and optimal credit policies in the form of assignments facilities can have an important role in the capacity building of production and growth of agricultural sector.
    Keywords: Assignment Credits, Non, assignment Credits, Value Added of Agriculture Sector, Vector Autoregressive (VAR)