فهرست مطالب

اقتصاد کشاورزی و توسعه - پیاپی 90 (تابستان 1394)

فصلنامه اقتصاد کشاورزی و توسعه
پیاپی 90 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/06
  • تعداد عناوین: 10
|
  • اسماعیل فلاحی، صادق خلیلیان، مجید احمدیان صفحه 1
    به گواهی سازمان های بین المللی متولی حوزه مدیریت آب، ارزیابی تقاضا به عنوان هسته مرکزی فرایند مقابله با بحران ها و مشکلات درگیر این حوزه و پیش نیاز طراحی پایدار برنامه ها و هدایت تصمیمات سرمایه گذاری شناخته شده است. مطالعه حاضر با هدف استخراج توابع تقاضا و نیز تعیین ارزش اقتصادی آب آبیاری بخش کشاورزی برای تولید محصولات عمده شتوی شامل گندم و جو و محصولات عمده صیفی شامل ذرت علوفه ای، ذرت دانه ای و گوجه فرنگی در دشت سیدان- فاروق شهرستان مرودشت در سال زراعی 1389 -90، رهیافت حداکثرسازی تابع سود را به کار بسته است. بر پایه نتایج توابع مستخرج تقاضای آب، وجود رابطه مستقیم تقاضای آب با قیمت محصول و رابطه معکوس تقاضا با قیمت آب و قیمت سایر نهاده ها اثبات شد. مقادیر محاسباتی کشش قیمتی تقاضای آب حاکی از عکس العمل متفاوت بهره برداران در تقاضای آب برای محصولات شتوی و صیفی نسبت به تغییرات قیمت بود به گونه ای که موفقیت اتخاذ سیاست های قیمتی به عنوان ابزاری در جهت کنترل بهینه مصرف آب در مورد محصولات صیفی با اقبال بیشتری مواجه خواهد شد. افزون بر این، ارزش اقتصادی برآورد شده آب در تولید محصولات صیفی به نحو چشم گیری از مقادیر متناظر برای محصولات شتوی بیشتر بود.
    کلیدواژگان: تابع تقاضای آب، کشش قیمتی تقاضا، ارزش اقتصادی، حداکثرسازی سود، کشاورزی
  • علیرضا کوچکی، مهدی نصیری محلاتی، حامد منصوری، روح الله مرادی صفحه 29
    پایداری کشاورزی علاوه بر در نظر گرفتن منابع و نظام های کشاورزی، مسائل زیست محیطی، اقتصادی-اجتماعی و وضعیت جوامع روستایی را نیز در بر می گیرد. پایداری یک مفهوم کیفی است و نمی توان آن را به طور مستقیم اندازه گیری کرد، بنابراین باید شاخص هایی مناسب انتخاب شوند که بتوانند مقدار و دوام پایداری یک نظام کشاورزی را تعیین کنند. در این مطالعه، به منظور ارزیابی پایداری کشاورزی در استان های مختلف کشور، از روش مزیت نسبی استفاده شد. به این منظور 5 شاخص که هر شاخص، خود از چندین سنجه تشکیل شده بود، برای هر استان در نظر گرفته شدند. این شاخص ها عبارت اند از: منابع کشاورزی، پیشرفت کشاورزی، محیط زیست، وضعیت جوامع روستایی و آموزش. در مجموع، 60 سنجه برای ارزیابی پایداری کشاورزی مدنظر قرار گرفتند. استان های مختلف کشور در هر سنجه رتبه بندی شدند و در نهایت برای هر شاخص میزان پایداری محاسبه و پایداری کلی کشاورزی برای هر استان برآورد شد. داده ها و اطلاعات مورد نیاز برای محاسبه سنجه های مورد بررسی از منابع و سازمان های اطلاعاتی مختلف گرد آوری شد. نتایج تحقیق نشان داد که استان فارس از لحاظ شاخص های پیشرفت کشاورزی و محیط زیست، استان خراسان رضوی از لحاظ شاخص های منابع کشاورزی و آموزش و استان مازندران از نظر شاخص وضعیت جوامع روستایی رتبه اول را در بین استان های کشور دارند و از نظر تمام شاخص های مورد ارزیابی، استان قم کمترین رتبه را در سطح کشور دارد. استان های فارس و خراسان رضوی نیز دارای بیشترین پایداری کشاورزی و استان قم دارای کمترین پایداری کشاورزی بر اساس مجموع 5 شاخص در بین استان های کشور ند. بعد از استان قم هم استان های کهگیلویه و بویر احمد، بوشهر، ایلام و سمنان کمترین پایداری کشاورزی را دارند. به طور کلی، میزان پایداری کشاورزی برای استان های مختلف کشور تعیین و نقاط ضعف و قوت هر استان در پایداری کشاورزی مشخص گردید.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، مزیت نسبی، جوامع روستایی، محیط زیست
  • مهدی شعبان زاده، ولی الله فریادرش، کاظم فرهمند صفحه 55
    پذیرش ابزارهای نوین مدیریت ریسک توسط کشاورزان یکی از مسائل پیش روی سیاست گذاران است؛ لذا در مطالعه حاضر عوامل موثر بر انعقاد قرارداد فروش محصول گوجه فرنگی در شهرستان مشهد به عنوان یکی از ابزارهای مواجهه با ریسک بررسی شد. برای رسیدن به این هدف ابتدا با نظر کارشناسان جهاد کشاورزی شهرستان فوق مهم ترین متغیرهای موثر بر انعقاد قرارداد فروش محصول گوجه فرنگی در شهرستان مشهد شناسایی گردید. در ادامه، با به کارگیری روش نمونه گیری تصادفی ساده 100 کشاورز انتخاب و به صورت پیمایشی و از طریق تکمیل پرسش نامه اطلاعات مورد نیاز از آنان در سال 1391 جمع آوری شد. سپس با استفاده از مدل تحلیل عاملی اکتشافی، متغیرهای شناسایی شده در چهار عامل دسته بندی شدند و بر این اساس، آثار آن ها بر انعقاد قرارداد فروش محصول گوجه فرنگی بررسی شد. نتایج حاصل از مدل تحلیل عاملی اکتشافی نشان می دهد که متغیرهای بارگذاری شده در عامل اول شامل فراهم نمودن فناوری و اطلاعات ترویجی لازم جهت کشت محصول، کمک به افزایش کیفیت محصول و در نهایت کمک به تامین نهاده های مورد نیاز کشاورزان با 12/ 22 درصد بیشترین توضیح دهندگی و همچنین متغیرهای بارگذاری شده در عامل چهارم شامل دسترسی مناسب و آسان به بازار با 56/ 12درصد کمترین توضیح دهندگی را از علل پذیرش و انعقاد قرارداد فروش محصول گوجه فرنگی با کارخانه های فراوری شهرستان مشهد داشته اند. در نهایت نیز با توجه به یافته های مطالعه حاضر، مداخله هدفمند کارخانه های فراوری رب گوجه فرنگی موجود در شهرستان مشهد از طریق آگاهی بخشی به کشاورزان درباره چگونگی استفاده از فناوری های نوین، نحوه ترکیب و استفاده از نهاده ها، نحوه انجام کارهای زراعی و نیز کمک به کشاورزان در تهیه نهاده های مورد نیاز آن ها پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: تحلیل عاملی اکتشافی، مشهد، قرارداد فروش، گوجه فرنگی
  • علیرضا گرشاسبی، صادق داداشی صفحه 75
    در این مقاله، کارایی فنی، تخصیصی و اقتصادی گندم آبی و دیم با استفاده از اطلاعات دوره زمانی 1379-88 و با بهره گیری از روش مرزی (بر مبنای فرم تبعی ترانسلوگ) در استان های مختلف با یکدیگر مقایسه شد. نتایج نشان داد که ناکارایی فنی گندم کاران آبی و دیم در استان های کشور در این دوره به ترتیب معادل 21 و 35 درصد، ناکارایی تخصیصی آن ها به ترتیب معادل 23 و 51 درصد و ناکارایی اقتصادی شان نیز به ترتیب 38 و 67 درصد بوده است. علاوه بر این، روند میانگین انواع کارایی گندم دیم و آبی کشور در این دوره زمانی کاهنده بوده است. تمام انواع کارایی در سال 1387 با کاهش روبه رو شده اند که این امر با کاهش سطح زیر کشت گندم ارتباط مستقیم دارد. براساس نتایج، انواع کارایی گندم آبی در قیاس با نوع دیم در سطوح بالاتری قرار دارد.
    کلیدواژگان: کارایی فنی، تخصیصی و اقتصادی، روش مرزی، گندم
  • فلوریا محمدی، سید جمال فرج الله حسینی، سید مهدی میردامادی صفحه 97
    هدف تحقیق حاضر بررسی عوامل موثر در پایداری اقتصادی در تولید محصولات گلخانه ای استان تهران است. پژوهش حاضر از نوع پژوهش های کمی بوده که با استفاده از روش توصیفی– همبستگی به طریقه پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری مورد مطالعه 1787 نفر از گلخانه داران استان تهران در سال 1390 بود که306 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها از طریق مصاحبه و تکمیل پرسش نامه گردآوری شد. نتایج تحلیل عاملی و معادلات ساختاری نشان داد که عوامل موثر مهم در پایداری اقتصادی به ترتیب اولویت عبارت اند از: عوامل اقتصادی به ویژه توسعه صادرات و دسترسی به بازارهای بین المللی، عوامل اجتماعی به خصوص ایجاد تشکل ها و نهادهای محلی، عوامل زراعی به ویژه کاهش کاربرد نهاده های شیمیایی، عوامل آموزشی/ترویجی به ویژه بازدید از مزارع نمونه و الگو، و عوامل سیاست گذاری به ویژه ایجاد و توسعه زیر ساخت های تولید.
    کلیدواژگان: کشاورزی پایدار، پایداری اقتصادی، محصولات گلخانه ای، استان تهران
  • آزاده تعالی مقدم، ناصر شاهنوشی فروشانی، سید حبیب الله موسوی، آرش دوراندیش صفحه 113
    با توجه به اهمیت گندم در سبد غذایی خانوارهای ایرانی و مسئله خودکفایی این محصول، دولت در بازار گندم دخالت می کند. سیاست قیمت تضمینی از جمله دخالت های دولت در بازار این محصول به جهت حمایت از تولیدکننده و افزایش انگیزه تولید است. در این پژوهش، آثار افزایش قیمت خرید تضمینی گندم تا سطح قیمت جهانی آن بر شاخص های بازاری این محصول به صورت منطقه ای و با استفاده از مدل تعادل فضایی بررسی شد. داده ها و اطلاعات مورد نیاز جهت حل این مدل نیز از وزارت جهاد کشاورزی، شرکت مادرتخصصی بازرگانی دولتی ایران، گمرک جمهوری اسلامی ایران، سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای، بانک مرکزی جمهوری اسلامی، فائو و مطالعات گذشته جمع آوری گردید. در نهایت، مدل مذکور برای سال 1389، به عنوان آخرین سالی که اطلاعات مورد نیاز در مورد آن وجود داشت، حل شد. نتایج نشان دادکه با افزایش قیمت تضمینی گندم، مقدار تولید این محصول در همه استان ها افزایش می یابد. بیشترین درصد افزایش تولید این محصول نیز در استان های اردبیل، خوزستان، خراسان جنوبی، فارس و آذربایجان شرقی رخ می دهد و به طور متوسط، 32/ 54 درصد تولید گندم در این استان ها افزایش می یابد. همچنین با اعمال این سیاست، مقدار مصرف گندم در همه استان ها کاهش می یابد. البته مقدار این کاهش مصرف اندک می باشد زیرا تقاضای گندم در همه استان ها کشش ناپذیر است. افزایش قیمت تضمینی گندم سبب افزایش حجم گندم صادر شده از استان و کاهش حجم گندم وارد شده به استان در اکثر استان ها شده است. در نهایت نتایج نشان داد که بر اثر افزایش قیمت تضمینی گندم، در بازار استان های آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، ایلام، خراسان رضوی، خوزستان، فارس، کردستان، کرمانشاه، گلستان، لرستان، مرکزی و همدان مازاد عرضه شکل می گیرد.
    کلیدواژگان: گندم، قیمت تضمینی، مدل تعادل فضایی، تولید، ایران
  • امین ارجمندی، محمدرضا زارع مهرجردی صفحه 143
    زمین، یکی از منابع اصلی تولید محصول در بخش کشاورزی، همواره مورد توجه بوده است. از این منظر، تاثیری که زمین و ویژگی های آن در بهره وری عوامل تولید دارد نیز قابل تامل است. هدف اصلی این مطالعه نیز بررسی تاثیر نابرابری توزیع زمین در بهره وری عوامل تولید کشورهای منتخب اسلامی است. به این منظور، تابع تولید با در نظر گرفتن توزیع زمین به عنوان یک عامل موثر بر تولید برآورد و سپس میزان تغییر در بهره وری عوامل تولید در صورت حرکت به سمت برابری در توزیع زمین بررسی شد. اطلاعات مورد نیاز تحقیق حاضر به صورت داده های سری زمانی- مقطعی (پانل) برای کشورهای اسلامی منتخب جمع آوری شد. نتایج بررسی ها نشان داد که توزیع اندازه زمین تاثیر در خور توجهی در بهره وری عوامل تولید در بخش کشاورزی دارد به گونه ای که کاهشی به میزان یک انحراف معیار در ضریب نابرابری توزیع زمین، افزایشی در حدود 12 درصد در بهره وری تولید عامل نیروی کار در بین کشورهای منتخب ایجاد می کند.
    کلیدواژگان: توزیع زمین، نابرابری، بهره وری، تابع تولید، کشورهای اسلامی
  • علیرضا علی پور، سید حبیب الله موسوی، صادق خلیلیان صفحه 165
    فعالیت اقتصادی را می توان به عنوان فرایندی از تغییر شکل مواد و انرژی به شمار آورد. ازآنجا که مواد و انرژی را نمی توان در مفهوم مطلق آن از بین برد، بنابراین، آن ها مجددا به شکل ضایعات ظهور می یابند و در نهایت به محیط زیست باز می گردند. میزان تخریب محیط زیست به کمک شاخص های اقتصادی و آگاهی از میزان پرداخت های اجتماعی قابل سنجش است. در این مطالعه، با به کارگیری مفهوم هزینه نهایی کنترل ستانده های نامطلوب در فعالیت های اقتصادی، از تابع مسافت نهاده به منظور برآورد قیمت سایه ای گازهای گلخانه ای و آلاینده بخش کشاورزی ایران شامل دی اکسید کربن، مونواکسید کربن، دی اکسید گوگرد، اکسیدهای نیتروژن و ذرات معلق در بازه زمانی 1370 -1390، به عنوان هزینه مورد نیاز در این بخش، جهت کنترل این آلاینده ها استفاده شد. نتایج نشان داد که در صورت انجام فعالیت های حمایت گرایانه کنترل گازهای گلخانه ای و آلاینده در بخش کشاورزی ایران، به طور متوسط در هر سال به ازای هر تن از مجموع آلاینده های مذکور بیش از 19 میلیون ریال یارانه زیست محیطی مورد نیاز است. در نهایت، پیشنهاد شد که با توجه به نقش هر یک از استان های کشور در ایجاد هزینه های کنترل این آلاینده ها، توزیع یارانه های زیست محیطی در بخش کشاورزی استان های کشور انجام پذیرد.
    کلیدواژگان: یارانه زیست محیطی، گازهای گلخانه ای و آلاینده، تابع مسافت، قیمت سایه ای، بخش کشاورزی
  • مصیب باولی، کامران عادلی، فرشاد محمدیان، سهراب دل انگیزان صفحه 191
    استفاده مطلوب از منابع به کمک بهینه سازی الگوی کشت محصولات زراعی، راهکاری مناسب برای توسعه بخش کشاورزی است. در این مطالعه، با استفاده از الگوی برنامه ریزی خطی متعارف (تک هدفه)، برنامه ریزی آرمانی قطعی و آرمانی فازی، امکان تحقق اهداف حداکثر کردن بازده برنامه ای، حداقل کردن هزینه های سرمایه گذاری نقدی، حداقل کردن مصرف آب، حداقل کردن مصرف کودهای شیمیایی و حداقل کردن مصرف سموم شیمیایی با در نظر گرفتن محدودیت های زمین در دسترس، ماشین آلات در دسترس، نیروی کار موجود، آب ماهانه در دسترس و تامین نیاز علوفه ای دام در الگوی کشت دشت ماهیدشت استان کرمانشاه بررسی شد. اطلاعات مورد نیاز این مطالعه با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایدو مرحله ای از طریق تکمیل 277 پرسش نامه از سطح روستاهای دشت ماهیدشت به دست آمد. مقایسه نتایج به دست آمده در مدل برنامه ریزی خطی تک هدفه، قطعی و فازی نشان می دهد که فازی کردن مدل باعث تحقق همه اهداف به صورت مطلوب تر خواهد شد به طوری که در مدل برنامه ریزی آرمانی فازی، بازده برنامه ای 72/ 1 درصد افزایش و هزینه های جاری، آب مصرفی، کودهای شیمیایی و سموم شیمیایی به ترتیب 5، 87/ 3، 65/ 23، 51/ 11 درصد کاهش خواهند یافت.
    کلیدواژگان: الگوی کشت، الگوی برنامه ریزی خطی متعارف، الگوی برنامه ریزی آرمانی، دشت ماهیدشت
  • حمید امیرنژاد، سعیده شهابی، حامد نویدی صفحه 217
    صادرات کالاهای غیرنفتی و به طور خاص محصولات کشاورزی، اهمیت ویژه ای در فعالیت های اقتصادی ایران دارد و تاثیر آن در رشد و توسعه اقتصادی کشور انکارناپذیر است. از این رو، گسترش صادرات بخش کشاورزی می تواند زمینه مناسبی را برای حضور ایران در بازارهای جهانی در امر صادرات کالاهای غیرنفتی فراهم سازد. در بین صادرات کشاورزی ایران، محصول کشمش نقش مهمی دارد. پژوهش حاضر نیز به بررسی ابعاد تجاری-صادراتی کشمش ایران از جمله مزیت نسبی صادراتی، ساختار بازار صادرات جهانی، بازارهای هدف صادراتی، نقشه ریزی تجاری و محاسبه شاخص ادغام جهانی، طی سال های 2000 تا 2009 پرداخته است. نتایج این مطالعه نشان می دهد که طی دوره مورد بررسی، کشور ایران در صادرات کشمش دارای مزیت نسبی بالایی بوده هر چند از سال 2004 به بعد مزیت نسبی این محصول روندی نزولی داشته است. همچنین با در نظر گرفتن شاخص های اولویت بندی بازار هدف و شاخص ادغام جهانی، کشورهای الجزایر، پاناما، لسوتو و سنت کیتس و نویس، بهترین بازارهای هدف صادراتی محصول کشمش ایران بوده اند. علاوه بر این، ساختار بازار جهانی محصول کشمش از نوع انحصار چندجانبه بسته بوده و نقشه تجاری بازار این محصول نیز نشان می دهد که بازار صادرات ایران رو به افول است. در نهایت، پیشنهاد می شود که با بازنگری در سیاست های حمایتی در خصوص تولید، فراوری، بازاریابی و تجارت این محصول، زمینه گسترش صادرات و حفظ جایگاه رقابتی ایران در بازار جهانی فراهم شود.
    کلیدواژگان: کشمش، مزیت نسبی، ساختار بازار، بازار هدف، نقشه ریزی تجاری، ادغام جهانی
|
  • E. Fallahi, S. Khalilian, M. Ahmadian Page 1
    As it has been confirmed by the international organizations responsible for water management, demand assessment is considered as the central core of processes for coping with crises and problems involved in this area as well as the prerequisite of sustainable planning and directing investment decisions. The present study aimed at driving demand functions and determining economic value for irrigation water in the production of major winter crops including wheat and barley and major summer crops including forage corn, grain corn and tomatoes in Seidan-Farough Plain, Marvdasht, Iran using profit maximization approach in 2010-2011. Derived demand functions for water confirmed a direct relationship between water demand and crop price, but an inverse relationship between water demand and water price as well as the price of other inputs. Own-price elasticities of water demand indicated that farmers’ response to price changes is different in water demand for winter crops and summer crops so that price policies, as a tool for optimal control of water use, are expected to be more successful for summer crops. Moreover, the estimated economic value of water in the production of summer crops is significantly higher than that of winter crops.
    Keywords: Water Demand Function, Price Elasticity of Demand, Economic Value, Profit Maximization, Agriculture
  • A. Koocheki, M. Nassiri Mahallati, H. Mansoori, R. Moradi Page 29
    Sustainability of agriculture involves agriculture resources, environment, social-economic and rural social issues. Sustainability is a qualitative concept and don’t measured directly, so should be selected appropriate indexes which it could be evaluated the value of sustainability in agricultural systems. To evaluate the sustainability of agriculture in different counties of Iran, the relative advantage method was used. For this purpose, 5 indexes which included some indicators were studied for every county. These indexes were agriculture resources, agriculture development, environment, rural societies and education. In general, 60 indicators were considered to evaluate the sustainability of agriculture. Different counties were ranked for every indicator and value of sustainability was calculated for every index and finally the sustainability of agriculture was determinate for every province. The results showed that first rank under indexes of agriculture development and environment, agriculture resources and education indexes and rural society's index were related to Fars, Khorasan Razavi and Mazandaran provinces, respectively. Under all of studied indexes, Ghom province had lowest rank compared with others. Based on all of 5 indexes, the highest agriculture sustainability was obtained in Fars and Khorasan Razavi province and the lowest was gained in Ghom province. After Ghom, provinces of Kohgiliue va Boir Ahmad, Boshehr, Ilam and Semnan had lowest sustainability of agriculture. In general, agriculture sustainability and advantage or disadvantage was determinate for every province.
    Keywords: Environmental, Relative Advantage, Rural Societies, Sustainable Development
  • M. Shabanzadeh, V. Faryadras, K. Farahmand Page 55
    Adoption of new tools for risk management by farmers is one of the issues facing policymakers. In this study, the affective factors on ratification sales contract of tomatoes product as one of management risk tools in the Mashhad County were surveyed. For this purpose, first use viewpoints of agricultural jihad experts to identify important affective variables of sale contract of tomato produce in Mashhad County. We collected information by questionnaire than 100selected farmers using by random sampling in 2012. Then by exploratory factor analysis is identified variables loaded in four factors and analysis their effects on sale contract of tomato produce. Result of exploratory factor analysis showed that are loaded variables in first factor consist of, provide needed technology to grow crops, provide promotional information required, to help improve product quality and to help provide inputs needed of farmers, with 22.12% have highest explanatory accepting reasons of sale contract of tomato produce. Also are loaded variables in four factors consisting of Convenient and easy access to market with 12.56% has least explanatory accepting reasons of sale contract of tomato produce to processor factories of tomato in Mashhad. Finally based on findings of this study, the targeted intervention of tomato processing factories in the Mashhad county to awareness of farmers about method of using the modern technologies, Composition and proper use of inputs, right way of doing agricultural works as well as help to farmers to prepare their required inputs have been suggested.
    Keywords: Sale Contract, Exploratory Factor Analysis, Tomato Product, Mashhad County
  • A. A. Garshasbi, S. Dadashi Page 75
    In this paper technical, allocative and economic efficiency of wheat, were compared during 2000-2009 in deferent provinces by using the stochastic technique (based on incidental Translog form). The results show that technical inefficiency of dry and irrigated wheat producer in Iranian provinces are 21 and 35 percent respectively. Dry and irrigated wheat producer allocative inefficiency in Iranian provinces are 23 and 51 percent respectively. Also, economic inefficiency of dry and irrigated wheat producer in Iranian provinces are 38 and 67 percent respectively. Furthermore, mean trend of dry and irrigated wheat efficiency is declined in 2000-2009. The result shows that the total of variety efficiency was declined in 2008 which has a direct relationship to land reduction in this year. Regarding the results, the irrigated wheat efficiency has a higher level than dry wheat efficiency.
    Keywords: Technical Efficiency, Allocative Efficiency, Economic Efficiency, Stochastic Technique, Wheat
  • F. Mohamadi, S.J. Farajollah Hoseini, S.M. Mirdamadi Page 97
    The purpose of this study is the determining factors affecting economical sustainability in production of greenhouse products in Tehran province. The used research method is descriptive and correlation kind, which has been carried out in a survey way. The studied statistic population was 1787 people of greenhouse owners in Tehran province in 2011 and data were collected by interview and completing 306 questionnaires. The results of SEM and factor analysis indicated that the most important factors affecting the economical sustainability, respectively consist of: economic factors specially promoting export, social factors specially establishing local organization, farming factors specially reduction the use of chemical input, extension/education factors specially visit the sample farms, and policy making factors specially establishing production infrastructure.
    Keywords: Sustainable Agriculture, Economical Sustainability, Greenhouse Product, Tehran Province, Technical Efficiency, Allocative Efficiency, Economic Efficiency, Stochastic Technique, Whea
  • A. Taali Moghaddam, N. Shahnoushi Froshani, S.H.A. Mosavi, A. Dourandish Page 113
    The government intervenes in the wheat market because it is important to Iranian household food basket and its self-sufficiency issue. Such cases about government intervention in the market for producer support and increasing the incentive of production are guaranteed price policy. So, this study will be examined the effect of increasing the guaranteed price of wheat to its world price levels in 2013 on the regional market’s index of this product by using spatial equilibrium model. The required information and data to solve this model has been collected from the Ministry of Agriculture Jihad, Government Trading Corporation of Iran, Islamic Republic of Iran Customs Administration, Islamic Republic of Iran Road Maintenance and Transportation Organization, Central Bank of Islamic Republic of Iran, Food and Agriculture Organization and the previous studies. This model has been estimated for 2010 as the latest year that was existed the required information about it. The results show that the increasing of wheat guaranteed price resulted in production growth in all provinces. The greatest percentage of increasing in this production happens in Ardabil, Khuzestan, South Khorasan, Fars and East Azerbaijan provinces. In average, the wheat production increase 54.32 percent in these provinces. With this policy applying, the amount of wheat consumption is reduced in all provinces. Because the wheat demand is inelastic in all the provinces so the amount of consumption reduction is negligible. The increasing of wheat guaranteed price increase the volume of wheat exported from the province and reduces the volume of wheat imported into the province in most of provinces. Finally, the results indicate that the effect of increasing the guaranteed price of wheat is composed the excess supply in market of East Azerbaijan, West Azerbaijan, Ardebil, Ilam, Khorasan Razavi, Khuzestan, Fars, Kurdistan, Kermanshah, Golestan, Lorestan, Markazi and Hamadan provinces.
    Keywords: YWheat, Guaranteed Price, Spatial Equilibrium Model, Productio
  • A. Arjomandi, M.R. Zare Mehrjerdi Page 143
    Land is always considered as one of the main factors of agricultural production. The effects of land and its features on productivity could also be considered from this point of view. The main purpose of this study was to investigate the land distribution inequality on agricultural productivity. In order to investigate the main purpose, two steps were considered: Estimation of the production function with regards to land as an important factor on production and evaluation of changes in productivity if land distribution moves towards equality. All the results were based on panel data set from a selected number of Islamic countries. Results indicated that the land distribution had a significant influence on agricultural productivity, though this influence was not through decreasing returns to farm size. This influence was so that a decrease in the land distribution inequality coefficient would increase the productivity of labors among the selected countries by 12 percent.
    Keywords: Land distribution, Inequality, Productivity, Production Function, Islamic Countries
  • A.R. Alipour, S.H. Allah Mosavi, S. Khalilian Page 165
    Economic activity can be perceived as a process of transformation of materials and energy. Since matter and energy cannot be destroyed in their notion of absolute, therefore, they reemerge in the form of waste and eventually return to the environment; hence, the environmental degradations are quantifiable by the economic indicators and awareness of the social payments. In this study, by using the concept of marginal abatement cost of undesirable outputs, the input distance function was estimated to measuring the shadow price of the greenhouse and pollutants gases in the agricultural sector in the period of 1991-2011 as the required costs in this sector for the abatement activities of the pollutions. The results showed that in the case of protectionist activities in controlling pollutants and greenhouse gases in the agricultural sector of Iran, an average per ton of the pollutants per year, above the rate of 19 million RLS is needed to provide environmental subsidies. Finally, it was suggested that considering the role of each provinces in establishing the emissions abatement cost, distribution of environmental subsidies in the agricultural sector of the provinces be taken.
    Keywords: Environmentally Subsides, Greenhouse, Pollutants Gases, Distance Function, Shadow Prices, Agricultural Sector
  • M. Bavali, K. Adeli, F. Mohammadian, S. Delangizan Page 191
    Resource usage by crops pattern optimization is one of appropriate methods for development in agricultural sector. In this study, the objectives of efficiency maximization, costs and cash investments minimization, minimizing water consumption, minimize chemical fertilizer and minimize the use of chemical pesticides are achieved by using the conventional linear programming model (single-objective), definitive goal programming and a fuzzy goal method. The constraints of problem are availability of machines, the workforce, and the availability of monthly water needs of livestock forage. Information required for this study was obtained using a two-stage cluster sampling of 277 by questionnaires from Mahidasht plain villages. The results of this study show that the conventional linear programming model to achieve the goals of the study but there is no definite and fuzzy goal programming model is possible. Comparison results show that the fuzzy model and fuzzy deterministic planning model that will better achieve the more of objectives, as a fuzzy goal programming model, return of the program will increase 1.72% and the current cost, water consumer, chemical fertilizers and pesticides will decline 5, 3.87, 23.65, 11.51 % respectively.
    Keywords: Crop Pattern, The Pattern of the Conventional Linear Programming, The Ideal Model Planner, Mahidasht PlainCrop Pattern, The Pattern of the Conventional Linear Programming, The Ideal Model Planner, Mahidasht Plain