فهرست مطالب

اقتصاد کشاورزی و توسعه - پیاپی 93 (بهار 1395)

فصلنامه اقتصاد کشاورزی و توسعه
پیاپی 93 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/04
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ولی الله فریادرس، مهدی شعبانزاده، رضا اسفنجاری کناری صفحه 1
    با وجود تاکید بسیار زیاد بر بخش کشاورزی و امنیت غذایی در اسناد بالادستی و برنامه های توسعه، واردات محصولات کشاورزی و مواد غذایی تحت تاثیر عوامل مختلف، در سه دهه گذشته روند افزایشی داشته به گونه ای که از نزدیک به 5 میلیون تن در سال 1360 به فراتر از 21 میلیون تن در سال 1391 افزایش یافته است.
    بر این اساس، هدف مطالعه حاضر شناسایی و بررسی عوامل موثر بر تقاضای واردات محصولات کشاورزی ایران در دوره زمانی 1370 -91 با استفاده ازتلفیق روش تجزیه و تحلیل اکتشافی اطلاعات (EDA) با الگوی تحلیل حساسیت مدل شبکه عصبی مصنوعی است. به این منظور، از اطلاعات مربوط به 11 قلم گروه کالای منتخب بخش کشاورزی شامل گندم، جو، برنج، ذرت،کنجاله سویا، روغن (سویاوآفتابگردان)،شکر، تخم مرغ، شیر، گوشت مرغ و گوشت قرمزاستفاده شد. نتایج الگوسازی فوق نشان داد که طی دوره مورد بررسی به ترتیب متغیرهای تولید ناخالص داخلی بدون نفت(5/29 درصد)، درآمدهای نفتی (7/27 درصد)، نرخ تعرفه(5/16 درصد) و میزان تولید داخلی محصولات کشاورزی(6/14 درصد) بیشترین اثر را بر تقاضای واردات و دو متغیر قیمت نسبی واردات محصولات کشاورزی(6/6 درصد) و میزان واردات محصولات کشاورزی با یک وقفه (1/5 درصد) کمترین اثر را بر تقاضای واردات محصولات کشاورزی داشته اند. C33; C5; Q17: JELطبقه بندی
    کلیدواژگان: تقاضای واردات محصولات کشاورزی، تجزیه و تحلیل اکتشافی اطلاعات، مدل شبکه عصبی مصنوعی
  • آذر شیخ زین الدین، عبدالکریم اسماعیلی، منصور زیبایی صفحه 27
    تصور افزایش عملکرد ناشی از مصرف هرچه بیشتر آب و کود شیمیایی سبب استفاده بی رویه از این منابع وخسارت های مالی، تشدید عدم تعادل عناصر غذایی در خاک، وآلودگی خاک و آب شده است. به منظور مدیریت صحیح استفاده از آب و کود نیاز به اطلاعات جامع و کاملی از آثار اقتصادی و زیست محیطی روش های مدیریتی متفاوت است. از این رو، با استفاده از مدل شبیه سازی SWATآثار اقتصادی و زیست محیطی هر یک از راهبردهای مدیریتی شبیه-سازی شد، سپس با استفاده از روش برنامه ریزی ریاضی به تعیین الگوی کشت بهینه با توجه به محدودیت های کمی و محدودیت های زیست محیطی در اراضی کشاورزی شبکه آبیاری و زهکشی درودزن پرداخته شد. بر اساس یافته های این مطالعه، امکان بهبود منافع اقتصادی و زیست محیطی با حرکت از وضع موجود به الگوی اقتصادی و یا اقتصادی-زیست محیطی وجود دارد. همچنین با حرکت از الگوی اقتصادی به اقتصادی-زیست محیطی، کاهش 31/0 درصدی منافع اقتصادی منجر به بهبود 58/6 درصدی تلفات نیتروژن می شود؛ به عبارت دیگر، به طور متوسط برای کاهش هر کیلوگرم نیتروژن رهاسازی شده در طبیعت، هزینه ای معادل 5/64 هزار ریال متحمل می شویم.
    کلیدواژگان: الگوی اقتصادی، زیست محیطی، آب، کود، تلفات نیتروژن، استان فارس، درودزن
  • محمدرضا زارع مهرجردی، زهرا کرونی، مریم ضیاءآبادی صفحه 49
    با توجه به اهمیت صادرات و لزوم انجام نوآوری در محصولات صادراتی و در نتیجه انطباق با شرایط بازارهای جهانی، در این مطالعه به بررسی اثر نوآوری برصادرات کل و صادرات بخش کشاورزی در دوره 1355 -1389 با استفاده از الگوی تصحیح خطای برداری پرداخته شده است. متغیرهای سهم صادرات از تولید ناخالص داخلی، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، بهره وری نیروی کار، تعداد اختراعات ثبت شده و نام تجاری به عنوان شاخص های نوآوری مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بهره وری نیروی کار بر صادرات کشاورزی و صادرات کل تاثیر مثبت دارد. همچنین سرمایه گذاری مستقیم خارجی و اختراعات نیز رابطه مستقیم با صادرات کل و نام تجاری رابطه مستقیم با صادرات کشاورزی دارد. مطابق نتایج به دست آمده پیشنهاد می شود به وسیله آموزش کارکنان، سطح کارایی و بهره وری افراد افزایش یابد تا همگام با تغییرات فناوری، مهارت های افراد نیز ارتقا و از این طریق جامعه نیز توسعه یابد.
    کلیدواژگان: الگوی تصحیح خطا، ایران، صادرات، کشاورزی، نوآوری
  • نسرین قادری، علی شمس، محسن احدنژادروشتی، زهرا هوشمندان مقدم فرد صفحه 81
    بخش کشاورزی در بیشتر کشورهای دنیا و به خصوص ایران نقش مهمی در توسعه ملی ایفا می کند. برنامه ریزی هدفمند توسعه این بخش نیازمند شناخت علمی و صحیح از وضعیت موجود مناطق برنامه ریزی است. از این رو، هدف تحقیق توصیفی- تحلیلی حاضر بررسی وضعیت توسعه کشاورزی دهستان های شهرستان پاوه و نیز رتبه بندی این دهستان ها با استفاده از روش ویکور است. به این منظور، تلفیقی از داده های ثانویه(اسناد انتشاریافته به صورت چاپی یا در وبگاه های رسمی سازمان ها) و نیز اولیه (تکمیل چک لیست به صورت مصاحبه حضوری) برای 91 شاخص مرتبط با توسعه کشاورزی در زیرمحورهای باغی، دامی، زراعی، پایداری، ساختاری- زیربنایی و آموزشی- نیروی انسانی (که مستخرج از مطالعات پیشین و نیز مصاحبه با صاحب نظران توسعه روستایی، جغرافیا و اقتصاد کشاورزی بود) مورد استفاده قرار گرفت. واحد شاخص ها با استفاده از روش تقسیم بر میانگین یکسان گردید و از روش مک گراناهان برای وزن دهی تک تک شاخص ها و از روش تحلیل سلسه مراتبی(AHP) برای وزن دهی هر یک از زیرمحورهای توسعه استفاده شد. نتایج نشان داد که بین دهستان های شهرستان از لحاظ توسعه کشاورزی در زیر محورهای مختلف اختلاف و نابرابری هایی وجود دارد و از لحاظ نتایج کلی، دهستان هولی در سطح اول، دهستان های سیروان، ماکوان و شمشیر در سطح دوم و دهستان شیوه-سر در سطح سوم توسعه کشاورزی قرار دارند. براساس نتایج مطالعه پیشنهادهایی در پایان جهت بهبود مدیریت و سیاست گذاری توسعه دهستان ها ارائه شد.
    کلیدواژگان: سطوح توسعه کشاورزی، ارزیابی، روش ویکور، شهرستان پاوه
  • حسن اسدپور صفحه 111
    هدف اصلی مطالعه حاضر اندازه گیری کارایی فنی، تخصیصی واقتصادی تولیدکنندگان کلزا در استان مازندران بوده است. به این منظور، 110 نفر از تولیدکنندگان کلزا در سال 1393در مناطق عمده کشت این محصول در استان مازندران، یعنی شهرستان های نکاء، بهشهر، ساری و جویبار، با استفاده ازروش نمونه گیری تصادفی خوشه ایطبقه بندی شده انتخاب شدند و اطلاعات مورد نیاز از طریق مصاحبه با کشاورزان به دست آمد. برای برآورد تابع تولید از ساختار تابع تولید متعالی استفاده شد که از بین تخمین های مختلف، روش مرزی تصادفی بهترین نتیجه را داشت. نتایج این مطالعه نشان داد که بین تعداد نیروی کار، ساعات شخم و دیسک، مقدار مصرف بذر، میزان مصرف کود اوره، میزان مصرف کود فسفات، میزان مصرف کود پتاس، مقدار مصرف سموم علف کش و سطح زیر کشت با متغیر وابسته( میزان عملکرد در واحد سطح) رابطه معنی داری وجود دارد. میانگین کارایی فنی، تخصیصی و اقتصادی کلزا کاران در استان مازندران به ترتیب 75%، 56% و42% درصد بوده است و افزون بر آن، بررسی تاثیر عوامل مختلف اقتصادی-اجتماعی بر انواع کارایی نیز نشان دادکه تعداد نیروی کار، ساعات شخم ودیسک، مقدار بذر، کود اوره، کود فسفات، کود پتاس، سموم علف کش، اندازه مزرعه، تاریخ کاشت، تاریخ برداشت واشتغال به کارهای غیر کشاورزی رابطه مستقیمی با کارایی کلزاکاران دارد.
    کلیدواژگان: کارایی فنی، کارایی تخصیصی، کارایی اقتصادی، کلزا، تابع تولید، مازندران
  • شیوا سلطانی، سید حبیب الله موسوی، صادق خلیلیان صفحه 137
    طی دهه های اخیر، افزایش گازهای گلخانه ای و به ویژه دی اکسید کربن، گرم شدن کره زمین را در پی داشته است. از سوی دیگر، افزایش CO2 از طریق تسهیل فرایند فتوسنتز و نیز تعرق گیاهان می تواند موجب تغییر و حتی بهبود عملکرد محصولات کشاورزی شود. بنابراین، ارزیابی تاثیر نهایی افزایش این گاز در محیط تولید محصولات کشاورزی همواره موضوعی بحث برانگیز میان پژوهشگران بخش کشاورزی بوده است. با این توضیح، در مطالعه حاضر به پیش بینی آثار تغییر سطح انتشار CO2 بر الگوی کشت دشت همدان- بهار در دهه های آتی نسبت به سال زراعی 1391 -92 پرداخته شد. بدین منظور، ابتدا با استفاده از رهیافت ناپارامتری KNN حساسیت عملکرد محصولات زراعی منطقه نسبت به انتشار دی اکسید کربن برآورد گردید. در مرحله بعد، با به کارگیری رهیافت برنامه ریزی ریاضی و تدوین مدل PMP، شرایط الگوی کشت منطقه شبیه سازی و آثار تغییر سطح انتشار CO2 بر الگوی کشت، در قالب سناریوهای مختلف، بررسی شد. نتایج نشان داد که در افق کوتاه مدت 2020، افزایش سطح انتشار CO2 دارای آثار مثبت بر الگوی کشت است اما در بلند مدت این روند تغییر خواهد کرد. با این حال، استفاده متعادل از سوخت های فسیلی و غیرفسیلی و نیز بهره گیری از رویکردهای جهانی موجب دستیابی به بیشترین بازده ناخالص در سال های آتی خواهد شد.
    کلیدواژگان: گرمایش جهانی، الگوریتم KNN، عملکرد محصول، ارزش افزوده بخش کشاورزی
  • مریم حسن وند، جواد طهماسبی، علی کرامت زاده صفحه 167
    مطالعه حاضر با هدف مدیریت منابع آب در بخش کشاورزی انجام شد. در این راستا، سیاست های آب کشاورزی با استفاده از برنامه ریزی ریاضی مثبت در 8 سناریو بر الگوی کشت محصولات زراعی استراتژیک شهرستان خرم آباد در سال زراعی 1391 -92 اعمال گردید. سناریوها شامل افزایش 200، 300، 400و 500 درصد در قیمت آب، کاهش 20 و 30 درصد در مقدار آب در دسترس و اعمال سیاست ترکیبی افزایش 100 درصدی در قیمت همراه با کاهش 10 و 20 درصدی در مقدار آب بود. طبق نتایج، در سیاست افزایش قیمت آب تا 500 درصد، سطح زیرکشت محصولات آبی کاهش و در مقابل، سطح زیرکشت محصولات دیم افزایش یافت. بیشترین کاهش مربوط به محصولات آبی کلزا و لوبیا قرمز با 31/0 و 2/0 درصد بود که حساسیت بالایی به افزایش قیمت آب نشان دادند. در کل، تغییر در الگوی کشت از محصول آبی به دیم انجام گرفت و صرفه جویی در مصرف آب در حد بسیار کم به اندازه 03/0 درصد رخ داد. در سیاست کاهش آب در دسترس، الگو به محصولات با بازده بالا و مصرف نهاده آب کمتر اختصاص یافت و صرفه جویی قابل توجه در مقدارآب تا 84/35 درصد صورت گرفت. بر اساس نتایج، پیشنهاد شد برای تاثیرگذاری بیشتر، سیاست افزایش قیمت به صورت پلکانی و تدریجی همراه با برنامه اعطای تسهیلات برای تبدیل روش آبیاری از سنتی به مدرن اجرا شود.
    کلیدواژگان: تقاضای آب، الگوی کشت، برنامه ریزی ریاضی مثبت، تحلیل سیاستی، استان لرستان
  • فهیمه جعفری مهدی آباد، محمد عبدالهی عزت آبادی، محمدرضا اسلامی صفحه 193
    بهره برداری بی رویه از آب های زیرزمینی، به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک، آثار منفی زیست محیطی به دنبال داشته است. اولین گام در جهت برنامه ریزی و مدیریت برای افزایش استفاده از منابع آب و خاک درک میزان بهره وری از این منابع در تولیدات کشاورزی است. در مطالعه حاضر اثر منفی ناشی از بهره برداری بی رویه بر تولید محصول پسته، وضعیت بهره وری استفاده از آب و در نهایت تصمیم به مهاجرت و امید به آینده کشاورزان در سال 1391 در دشت رفسنجان بررسی شد. به این منظور، با استفاده از روش پیمایشی و با تکمیل 110 پرسش نامه (روش نمونه گیری خوشه ای)، اطلاعات مورد نیاز به دست آمد. سپس برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش رگرسیون و آنالیز واریانس استفاده شد. تولید نهایی یک متر مکعب آب، 04/0 کیلوگرم پسته خشک تخمین زده شد. این میزان عملکرد تولید آب نسبت به 15 سال گذشته به میزان 33 درصد کاهش یافته است. همچنین مشخص شد که کاهش بهره وری منابع آب و نا امیدی به آینده منابع آب تاثیرات منفی متقابلی بر یکدیگر داشته اند. این مسئله بر تصمیم به مهاجرت کشاورزان تاثیرگذار بوده است. به منظور کاهش آثار منفی ناشی از برداشت بی رویه از آب های زیرزمینی پیشنهاد شد در ارزیابی های اقتصادی طرح های آب بر، به هزینه ها و منافع اجتماعی توجه شود. در نهایت، پیشنهاد شد جهت جلوگیری از آثار منفی نا امیدی از آینده، اطلاع رسانی در خصوص منابع آب همراه با ارائه راهکارها و ایجاد امید به آینده باشد تا ضمن جلوگیری از کاهش بهره وری آب از تخریب بیشتر منابع جلوگیری شود.
    کلیدواژگان: آب های زیرزمینی، بهره برداری بی رویه، تابع تولید، مهاجرت کشاورزان، دشت رفسنجان، انار
  • علیرضا دانشی، مصطفی پناهی، مهدی وفاخواه صفحه 223
    از آنجا که بخش کشاورزی بزرگ ترین بخش مصرف کننده منابع آب شیرین کشور است، یکی از علل اصلی خشک شدن دریاچه ارومیه را نیز می توان به توسعه ناپایدار فعالیت های کشاورزی مربوط دانست. به همین جهت، جا دارد که راهکارهای احیای آن عمدتا بر مدیریت آب مصرفی بخش کشاورزی متمرکز شوند و به نظرمی رسد که یکی از این طرح ها، تغییر الگوی کشت و استفاده از گونه های با نیاز آبی کمتر به جای گونه های پرمصرف تر باشد. لذا در پژوهش حاضر تلاش شده است با استفاده از مفهوم PES، ابتدا راهکار تغییر الگوی کشت در قالب استفاده از گندم و جو به جای گونه های چغندرقند، یونجه، ذرت و گوجه فرنگی به بهره برداران پیشنهاد شود، سپس نتایج به دست آمده از نظر اقتصادی ارزیابی گردد. منطقه مورد مطالعه در پژوهش حاضر، حوزه آبخیز سیمینه رود است. برای این منظور از روش تلفیقی مصاحبه و پرسش نامه جهت جمع آوری اطلاعات موردنیاز استفاده شد. یافته های این مطالعه نشان داد که چنین پیشنهادی در زمان انجام مطالعه (1393) از مقبولیت کافی بین بهره برداران برخوردار بوده و در صورت توفیق در جلب پشتیبانی مالی دولت، امکان اجرای موفق آن وجود خواهد داشت. ارزیابی اقتصادی طرح نشان می دهد که نسبت منفعت به هزینه طرح جایگزینی گندم به جای چهار گونه مورد بررسی 12/2 و برای جایگزینی جو 06/2 است. بنابراین با توجه به قابلیت اجرایی این طرح، پیشنهاد می شود با جداسازی ردیف بودجه مشخص، ضمن اجرای این راهکار در تمام زیرحوضه های دریاچه ارومیه، میزان کاهش درآمد بهره برداران -که در صورت اجرای طرح تغییر الگوی کشت اتفاق می افتد- پرداخت شود.
    کلیدواژگان: دریاچه ارومیه، PES، تغییر الگوی کشت، ارزش گذاری اقتصادی، نیاز آبی
  • الهام باریکانی، حبیب شهبازی صفحه 247
    یکی از سیاست های حمایتی مهم از تولید کنندگان، حمایت یارانه ای از نهاده ها و یکی از متغیرهای مهم اقتصاد، بهبود بهره وری است. از این رو، در پژوهش حاضر علاوه بر ارزیابی سیاست های حمایتی از تولید کنندگان و سیاست حمایت یارانه ای از نهاده ها (با استفاده از شاخص های BP، MPS و PSE)، اثر سیاست حمایت یارانه ای از نهاده ها بر بهره وری بخش کشاورزی (با استفاده از روش رگرسیونی OLS) طی سال های 1368-1388 (برنامه اول تا چهارم) بررسی شد. نتایج نشان داد که اثر سیاست حمایت یارانه ای از نهاده ها بر بهره وری کل عوامل تولید در کوتاه مدت منفی و برابر 59% است اما در بلندمدت برابر 023/0 و معنی دار می باشد. اثر متغیر تحقیقات، آموزش و ترویج در کوتاه مدت 015/0 و در بلند مدت 205/0 به دست آمد. بنابراین به نظر می رسد حمایت یارانه ای از نهاده ها در کنار حمایت از طریق تحقیقات، آموزش و ترویج می تواند در بلندمدت آثار زیادی بر بهبود بهره وری کل عوامل تولید بخش کشاورزی داشته باشد.
    کلیدواژگان: سیاست های حمایتی، حمایت یارانه ای از نهاده ها، بهره وری کل عوامل تولید، بخش کشاورزی، ایران
|
  • V.A. Faryadras, M. Shabanzadeh, R. Esfanjari, Kenari Page 1
    In spite of large emphasis on agriculture and food security in the upstream documentation and national development plans, importation of agricultural and food products has had an upward trend mainly influenced by various variables within last three decades. Imports of these products have increased of nearly 5 million tons in 1981 to more than 21 million tons in 2012. Aims of present study is identifying and examining the effective factors on Iranian agricultural import demand for the period 1991-2012 using combination of exploratory data analysis methods (EDA) with Artificial Neural Network. For this purpose, information of eleven goods consist of Wheat, barley, rice, corn, Soybean meal, oil (soybean and sunflower), sugar, eggs, milk, poultry and beef meat have been used. The result of modeling shows that nonoil GDP (29.5%), oil incomes (27.7%), tariff rate (16.5%) and amount of domestic production (14.6%) have the greatest effect on import demand. Also the results revealed that relative price of agricultural products imports (6.6%) and lag of import demand (5.1%) have the lowest effect on import demand.
    Keywords: Agricultural Import Demand, Exploratory Data Analysis, Artificial Neural Network
  • A. Sheikhzeinoddin, A. Esmaeili, M. Zibaei Page 27
    Today keep increasing the use of chemical fertilizer and water is an effort to improve yield, while overuse of fertilizer is making formerly arable land unusable but led to degrading the quality of water and serious problems for environmental. Hence, for accurate management, we require comprehensive and complete information on the economic and environmental impacts of different management methods. So, by using SWAT model were simulated the economic and environmental effects of each management strategies. Then, mathematical programming was used to determine the optimal cropping pattern subject to resources and environmental constraints in irrigation and Drainage Dorudzan. Based on the findings of this study, we can improve the economic and environmental benefits by moving from current status to economic or bio-economic pattern. Also, by moving from economic pattern to bio-economic pattern, 0.31 percent reduction of economic benefit is leading to improve nitrogen losses by 6.58 percent. In other words, we incur the cost equal to 64.5 thousand rials for reduction per kg nitrogen losses.
    Keywords: Bio, Economic Pattern, Water, Fertilizer, Nitrogen Loss, Fars Province, Dorudzan
  • M.R. Zare Mehrjerdi, Z. Korooni, M. Ziaabadi Page 49
    Due to importance of export and necessity of innovation in exported products and as a result, adaption to global markets, this study has been investigated the effects of innovation on total and agricultural export during 1976-2010, by using vector error correction model. For this purpose, the share of export in GDP, foreign direct investment, labor productivity, number of patents and trade mark has been used as indicators of innovation. Results indicate that labor productivity has positive effect on both agricultural and total export. Also foreign direct investment and patents have direct relationships with total export. Trade mark has direct relationship with agricultural export too. According to the results, it is recommended that the level of efficiency and productivity increase by training labors until with technology changes, improve skills of labors as well as develop society.
    Keywords: Agriculture, Error Correction Model, Export, Innovation, Iran
  • N. Ghaderi, A. Shams, M. Ahadnejadreveshty, Z. Hooshmandanmoghaddamfard Page 81
    Agriculture sector in Iran and some other countries of the world has a vital role in national development. Scientific acquiring of the current situation of regions is an important and imitative step in improvement planning of this sector. The purpose of this descriptive-analytical study was to investigate agricultural developmental levels of sub – districts of Paveh township using Vikor method. Secondary data (published or on the web site of related organization) and field data (by filling checklist from related organization) for 91 indicators in sub-sectors of horticulture, animal husbandry, agronomy, sustainability, infrastructural, educational- human resources (extracted from reviewing literature review and interviewing with rural development, geography and agricultural economics experts) were used. By division by mean, their units omitted and for weighting indicators Mc Granahan method and for weighting sub sectors AHP method were used. The results revealed that there are differences regards agricultural development level among rural sub –counties in Paveh Township. Holy sub- district ranked as first and Sirvan, Makovan and Shamshir sub- districts were in second place and the Shivesar was in third place of agricultural developmental level. Based on the findings, some recommendations to improve agricultural development of sub- districts have been suggested.
    Keywords: Agricultural Developmental Level, Evaluation, Vikor Method, Paveh Township
  • H. Asadpoor Page 111
    The main purpose of this study was to measure technical, allocative and economic efficiency producers of colza in the Mazandaran province. For this purpose, 110 producers of colza in 2014 in the major areas of cultivation of colza in the province were selected with random sampling cluster classification technique. Cities were include Neka, Behshar, Sari and Joybar. The necessary information through interviews with farmers is obtained. For estimating the production function, Transcendental function is used. Among various estimates of the stochastic frontier approach has had the best results. The results showed, there is a significant relationship between dependent variable (yield in unit area) and the number of labor, hours of plowing, seed amount, the amount of urea, phosphate, potash fertilizer and herbicide and farm size also results showed that the mean technical, allocative and economic efficiency colza producers have respectively, 75%, 56% and 42%. Survey the effect of various economic and social factors on efficiency shows that, number of labor, hours of plowing, the amount of seed, urea, phosphate and potash fertilizers, herbicides, farm size, planting and harvest date, and employee to non-agricultural work have direct efficiency of colza growers.
    Keywords: Technical Efficiency, Allocated Efficiency, Economic Efficiency, Colza, Production Function, Mazandaran
  • Shiva Soltani, Seyed Habib Allah Mosavi, Sadegh Khalilian Page 137
    In recent decades, increase in greenhouse gases, especially carbon dioxide (CO2), has caused the global warming as an undesirable phenomenon. On the other, increase carbon dioxide can change and improve yield of agricultural crops through facilitation in photosynthesis and transpiration. So assess the final effect of increasing this gas in the environment of agricultural crops production has been a controversial subject among agriculture and environment researchers. With this explanation of the study, the level of carbon dioxide emissions on the crops of Hamedan-Bahar plain predicted in the coming decades than 2012-2013 year. For this purpose, initially, the sensitivity of crop yields in Hamedan-Bahar plain than carbon dioxide emissions were estimated by using non-parametric approach based the nearest neighbor method (KNN). In the next step, the conditions of crop pattern were simulated by using of mathematical programming approach and PMP model, and then the effects of CO2 emissions on crop pattern were investigated in the several scenarios. The results indicated that increase in CO2 emissions has positive effects on crop pattern in the short run horizon 2020, but this trend will change in the long run. However, a balanced use of fossil and non-fossil fuels and the use of global approaches, achieves the highest gross margin will be in the coming years.
    Keywords: Global Warming, KNN Algorithm, Crop Yields, Agriculture Value, Added
  • M. Hasanvand, J. Tahmasebi, A. Keramatzadeh Page 167
    The present study was done with the aim of water resource management in the agricultural sector. In this regard, agricultural water policies using positive mathematical programming in the eight scenarios on cropping pattern of strategic products of Khorramabad county was applied in 2012-2013. Scenarios consist of an increase the 200, 300, 400 and 500 percent in price of water, reducing 20 and 30 percent in the amount of available water and apply combination policy of increasing 100 percent in price with decreasing 10 and 20 percent the amount of water. According to the results, in the policy of increasing the price of water until 500 percent, the acreage of irrigated crops was reduced and in opposite, the acreage of rain-fed crops was increased. The most reduction is related to the colza and bean with 0.31 and 0.2 percent that showed high sensitivity to raise price of water. Totally, change in the cropping pattern of irrigated crops to rain-fed crops was done and saving water was very low about 0.03 percent. In the policy of reducing the amount of available water, the pattern has been allocated to crops with high efficiency and low water consumption, and saving the amount of water is significant up to 35.84 percent.
    Keywords: Water Demand, Crop Pattern, Positive Mathematical Programming, Policy Analysis, Khorramabad
  • F. Jafari, M. Abdolahi, M.R. Eslami Page 193
    Over pumping of ground water, especially in arid and semiarid areas, has had negative effects on environment. Recognition of productivity of water and soil resources is the first step toward planning and managing for increasing optimum operation of these resources. In this study, using a sample of 110 farmers, the condition of efficiency and farmer's desperation and migration due to over using of groundwater in Rafsanjan plain was investigated in 2012. Analysis and regression methods were used in this regard. Marginal product of water was estimated 0.04 kg per cubic meter that 33 present has decreased with compare to past tense (15 year ago). Also negative counteraction between decreasing efficiency of water resources and not hope to the condition of future of water resources was specified. This case was effective on farmer's migration. For elimination or reduction of ground water degradation and its effects, this paper recommended that in economic evaluation is attended to the social costs and benefits. Finally, for preventing the negative effect of farmer's desperation for future, it is better to give information to pistachio producers with introducing efficient methods for solving the problem.
    Keywords: Ground Water, Over Exploitation, Production Function, Farmer's Migration, Anar, Rafsanjan Plain
  • A. Daneshi, M. Panahi, M. Vafakhah Page 223
    Since agricultural sector is considered as the biggest user of freshwater resources in Iran, one of the major factors of Urmia lake drying might be attributed to unsustainable development of agricultural activities. Therefore, it would be of interest to focus the lake restoration measures on water usage management in agricultural sector. It seems that a program to change cropping pattern based on the use of species with lower water requirements instead of higher water need ones is an effective policy. In this study, we attempted firstly, to propose to farmers change in cropping pattern by replacing the sugar beet, alfalfa, corn and tomato with wheat and barley as a solution. Then, results of the survey have been assessed in economic terms. Area in which the survey has been undertaken is Simineh Rud basin. To collect data, a combined techniques of interview and questionnaires have been used. The results of this study showed that this program has sufficient acceptability to the farmers (in 2014) and in case of having financial support by government, it will have successful implementation. Meanwhile, from technical and economic point of view, implementation of such a program has benefit-cost ratio of 2.12 for wheat and 2.06 for barley. Therefore, based on feasibility of such proposal, allocating required budgets, implementing the proposed plan in all other sub-basins of Urmia lake and paying income deficit caused by change in cropping pattern to farmers may be suggested.
    Keywords: Urmia Lake, PES, Changing Cultivation Pattern, Economical Valuation, Required Water
  • A. Barikani, H. Shahbazi Page 247
    One of important producer supporting policy is input subsidy supporting and one of important economic variable is progressing in productivity. Hence, in this article, in addition of producer supporting policy and input subsidy supporting evaluating (by using of BP, MPS and PSE indices), effect of input subsidy supporting on agricultural TFP are assist (by using OLS regression model) for years of 1989-2009 (1st - 4th developing program). Results indicate that input subsidy supporting effect on TFP is negative and equal to -0.059 in short run and is positive and equal to 0.023 in long run. Research, education and promotion variable effect in short run and log run is 0.015 and 0.205, respectively. So, it seems that input subsidy supporting on TFP in addition to research, education and promotion policy could have positive effect on agricultural TFP progress.
    Keywords: Supporting Policies, Input Subsidy Supporting, TFP, Agricultural Sector, Iran