فهرست مطالب

پژوهش های اجتماعی اسلامی - سال بیستم شماره 1 (بهار 1393)

فصلنامه پژوهش های اجتماعی اسلامی
سال بیستم شماره 1 (بهار 1393)

  • 180 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اعظم پرچم، مریم فاتحی زاده، نجمه بارباز اصفهانی* صفحه 3
    از آن جا که خانواده مهم ترین نهاد تاثیرگذار در رشد و شکوفایی افراد جامعه می باشد، توجه به این نهاد و بررسی راه کارهای مدیریتی آن در مطالعات اجتماعی اولویت دارد. ازدواج و تشکیل خانواده نیز به عنوان ضرورتی زیستی، روانی و اجتماعی، ابزار مناسبی برای زندگی آرام محسوب می شود. امروزه با وجود مشکلات فراوانی که خانواده ها بدان دچار هستند، سوالاتی از این قبیل که فرهنگ غنی اسلامی در خصوص مساله مدیریت خانواده چه راه کارهایی ارائه می دهد و چگونه می توان این راه کارها را در زندگی پرهیاهوی بشر امروزی به کار بست و این که اصول و روش های مدیریت خانواده از دیدگاه اسلام چیست، مطرح است. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی راه کارهای مدیریت خانواده در اسلام با استفاده از منابع ارزش مند فرهنگ اسلامی، به توضیح برخی راه کارهای اسلامی مدیریت خانواده پرداخته و سعی در ارائه ساختاری برای مدیریت خانواده دارد.
    کلیدواژگان: قرآن، اسلام، مدیریت، خانواده، قیمومیت، زوجین، اصل
  • سهراب مروتی، فرشته دارابی* صفحه 27
    امام رضا(ع) به عنوان یکی از ارکان مهم مکتب انسان ساز اسلام در طول تاریخ پر افتخار این دین آسمانی همواره توجه همگان را به خود جلب نموده است. به گونه ای که زندگی و سیره ایشان سبک ممتاز و مهمی از زندگی است که به حق الگویی جامع را برای تمامی مسلمانان از خود به یادگار گذاشته است. این امام همام(ع) بیشترین توجه را به والایی خانواده داشته اند. از این رو، این نهاد مقدس را کانون تربیت می شمرند. نیک بختی و بدبختی جامعه انسانی را نیز به صلاح و فساد این بنا وابسته می دانند. ایشان هدف از تشکیل خانواده را تامین نیازهای عاطفی و معنوی انسان از جمله دست یابی به آرامش برمی شمارند.
    بر این اساس در تحقیق حاضر تلاش شده است که با نگاهی درون دینی، و با استناد به آموزه های رضوی نکات ظریف و زیبایی از سبک زندگی رضوی بیان نماید. در ابتدا به تعریفی جامع از خانواده، اهمیت بنیان خانواده و سپس وظایف و حقوق اعضای خانواده در قبال همدیگر می پردازد. این پژوهش با روش کتابخانه ای اسنادی به تحلیل محتوای کیفی1 انجام گرفته است.
    کلیدواژگان: سبک زندگی رضوی، خانواده، حقوق متقابل، والدین، فرزندان، سعادت
  • خدیجه درودگر* صفحه 55
    خانواده و مباحث مرتبط با آن موضوعی بسیار گسترده است که در ده ها کتاب و رساله نمی توان به طور کامل به آن پرداخت. در این مجال آنچه مورد مداقه قرار گرفته است، پی گیری پاسخ به این پرسش است که چرا با وجود محتوای غنی اسلامی و با وجود دسترسی به حقایق مسلم دینی، در زمینه سبک های زندگی، امروزه گاهی شاهد نابسامانی در عمل به آنها در حوزه زندگی فردی و اجتماعی هستیم. این نوشتار ابتدا نگاهی گذرا به مفهوم سبک زندگی از دیدگاه علوم اجتماعی و روان شناختی داشته، سپس به مساله چالش های سبک زندگی می پردازد. در پایان به ارائه راه کارهایی متکی بر آموزش جهت کاهش این چالش ها پرداخته است. ره آورد این پژوهش این است که خلا وجود قالب های نو و به روز، که بتوان محتوای غنی اسلامی را در پوشش آن به خانواده و جوانان ارائه کرد، همچنان باقی است.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، خانواده، محتوای اسلامی، قالب های فرهنگی
  • جمال عاشوری* صفحه 81
    سبک زندگی در خانواده بنا نهاده می شود و شخصیت فرد را شکل می دهد. در سبک زندگی اسلامی بر آموزه های اسلامی تاکید شده است. سبک زندگی اسلامی با همه ابعاد زندگی فرد مرتبط است و از این رو اسلامی است که نمی تواند بی ارتباط با عواطف، شناخت و نیت ها باشد. بر این اساس هر رفتاری که بخواهد مبنای اسلامی داشته باشد، باید حداقل هایی از عواطف، شناخت و نیت ها را پشتوانه خود قرار دهد. یکی از مسائل اجتماعی کهدامن گیر خانواده ها شده است، اختلاف های فکری و ارزشی در روابط خانوادگی میان والدین و فرزندان است. پدیده گسست نسلی، پدیده ای جامعه شناختی است که جامعه ما به دلیل نهادینه نشدن سبک زندگی اسلامی با آن مواجه است. هدف پژوهش حاضر ارائه راه هایی برای برخورد با پدیده گسست نسلی در خانواده هاست. این پژوهش با روش توصیفی به بررسی پدیده گسست نسلی و عوامل موثر بر شکل گیری آن پرداخته و سپس راه هایی برای برخورد با آن ارائه کرده است. نتایج بیان گر آن است که سبک زندگی اسلامی که مبتنی بر اعتدال است، زمینه ساز پیوند عاطفی در خانواده می باشد و از پدیده گسست نسلی جلوگیری می کند.
    کلیدواژگان: سبک زندگی اسلامی، گسست نسلی، خانواده
  • امیرحسین بانکی پور فرد، حوریه ربانی اصفهانی* صفحه 103
    در جهان پر تنش امروز که انسان ها، به دلیل مشغله فراوان، همواره احساس خستگی می کنند، اهمیت اوقات فراغت و سبک گذران آن بر کسی پوشیده نیست. فراغت مناسب می تواند تاثیر مثبتی در زندگی افراد بگذارد تا از زندگی خود لذت برند و این تاثیر به فرد منتهی نشده، بلکه جامعه را نیز در بر می گیرد. تنظیم اوقات فراغت سبب بهره گیری و سازندگی روح و روان است و عدم استفاده صحیح از این اوقات باعث کسالت روح خواهد شد.
    با توجه به اهمیت این مساله، اندیشمندان و جامعه شناسان بسیاری به مطالعه آن پرداخته و تعاریف و شیوه های گذران متفاوتی ازآن ارائه کرده اند. در دین مبین اسلام نیز سفارش های متعددی در این زمینه بیان گردیده و راه کارهایی برای استفاده مفید و موثر از این زمان ها بیان شده است.
    در این مقاله با روش توصیفی تحلیلی ضمن بیان دیدگاه های برخی از اندیشمندان علوم اجتماعی و جامعه شناسان به بررسی راه کارهای اسلامی در گذران اوقات فراغت می پردازیم.
    کلیدواژگان: اوقات فراغت، اندیشمندان علوم اجتماعی، آموزه های اسلامی، راه کارهای قرآنی
  • سیدعلی دلبری*، لعیا خواجوی مقدم صفحه 123
    مدارا از مهم ترین عوامل تحکیم خانواده و از مصادیق بارز حسن خلق می باشد. در طول زندگی مشترک، ممکن است اعضای خانواده دارای شرایط یا صفات خاصی باشند که تحمل آن برای طرف مقابل امکان پذیر نباشد. در این شرایط آنچه می تواند تداوم زندگی مشترک را تضمین کند، مدارا است. با توجه به ضرورت مدارا نوشتار حاضر با روش توصیفی تحلیلی، پس از مقدمه ای در طرح بحث، به عوامل تقویت مدارا از جمله تقویت مبانی عقیدتی، توجه به منافع بلند مدت خانواده، تمرین و مراقبت، تغافل و تجاهل و درک شایسته همسر می پردازد. هدف از این مقاله، آسان شدن تحمل و بالا رفتن ظرفیت همسران در برابر ناملایمات است، تا در نتیجه آن، مدارا برای همسران امری لذت بخش شود و سلامت، سعادت و آرامش خانواده، که در گرو مدارای همسران است فراهم گردد.
    کلیدواژگان: تقویت مدارا، نرم خویی، رفق، انعطاف، خانواده
  • اسماعیل خارستانی*، فاطمه سیفی صفحه 151
    نهاد خانواده یکی از مقدس ترین و با ارزش ترین نهادهاست که شناخت آسیب های آن در بهسازی خانواده و جامعه تاثیر بسزایی دارد؛ زیرا کج روی های گوناگون اجتماعی خانواده های نابهنجار در شخصیت افراد، و در نتیجه جامعه اثر می گذارند. اسلام تحکیم پیوندهای خویشاوندی و استحکام روابط خانوادگی را به شدت مورد تاکید و توجه قرار داده است. یکی از راه کارهای موثر اخلاقی در اسلام برای تحکیم روابط خانوادگی و استحکام اجتماعی، برقراری ارتباط دوستانه با خویشاوندان است که اصطلاحا به آن «صله رحم» می گویند و در قرآن کریم به آن سفارش بسیار شده است و اهل بیت(ع)نیز بر این موضوع تاکید بسیار کرده اند.
    هدف این تحقیق بررسی نقش صله رحم در تحکیم خانواده و دوری از آسیب های اجتماعی بر مبنای سیره و اندیشه های اهل بیت(ع) است. روش تحقیق، تلفیقی از دو روش تحلیلی و توصیفی است.
    در این تحقیق اهمیت و ضرورت صله رحم، آسیب های ناشی از ناهنجاری های ارتباطی در خانواده، مولفه های موثر در تحکیم روابط خانوادگی و ارتباطات خویشاوندی، مصادیق صله رحم و آثار و پیامدهای صله رحم در سیره و اندیشه های اهل بیت(ع) مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: اهل بیت (ع)، صله رحم، خانواده، تحکیم، آسیب اجتماعی
|
  • Azam Parcham, Maryam Fatehizadeh, Najmeh Barbaz Esfahani* Page 3
    Because the family is the most effective component to the growth and flourish of the society members regarding this unit and the examination of its management approaches take over men's thought priority. Marriage and forming a family as an essential social – psychological necessity is counted an appropriate tool to establish a calm life. What approaches are presented by the great Islamic culture about the family management issue and how can they be applied in this noisy world whereas families face different challenges today? What are the principles and methods of family management from the Islam perspective? The present research with aim of studying the approaches of the family management with using glorious sources of Islamic cultures explains some Islamic approaches of the family management and tries to present a construction for the family management.
    Keywords: The Quran, Islam, management, family, husband, wife, principle
  • Sohrab Morovati, Fereshteh Darabi* Page 27
    Imam Reza (p.b.u.h) as an important pillar of Islam human being training schoolin the glorious history period of this divine religion has constantly attracted the public attention. His life and behaviors are a distinguished and important style of living which has actually been a perfect model for all Muslims. This noble Imam has had more attention to the dignity of the family and has counted it a training center. He believes that the welfare and misery of the human society depend on the corruption and righteous of this unit. He has statedthat the purpose of creating family is to provide emotional and spiritual necessities such as peace. According to this, the note tries with an insight look to the religion and indication to Razavi's teachings to present the elegant points of Razavi's lifestyle as it mentions a perfect definition of the family, the importance of the family foundation at the beginning and then the mutualresponsibilities and rights of the members of the family. This research with a library – documentary method has been made to analyze the qualitative contents.
    Keywords: Razavislifestyle, family, mutual rights, parent, children, fortune
  • Khadija Dourogar* Page 55
    Family and its relevant matters is an extended subject which cannot be completely explained by a lot of books and theses. In this time, what has been carefully discussed is following up the answer of this question, why in spite of the great Islamic content and with possibility access to the certain Islamic realities in the field of lifestyles it can be observed disorder to act according to them in the social and individual life, todays? This paper firstly studies the concept of lifestyle from the social-science and a psychological view in a short look and then provides the challenges of lifestyle. At the end, it has presented approaches to decrease these challenges according to the education. The result of this research is that the absence of a new and up to date pattern which can show the great Islamic profound to the family and teenagers still is available.
    Keywords: lifestyle, Islamic content, cultural patterns
  • Jamal Ashuri* Page 81
    The lifestyle is constructed by the family and it shapes the personality. The Islamic lifestyle has emphasized on the Islamic teachings. The Islamic lifestyle connects to all individual orientations. Hence, it has an Islamic form; it cannot be irrelevant with emotion, knowing and intentions. At least, it should be supported by emotion, knowing and intentions. One of the problems which families engage is thought and value differences in parent-child relation. The generation discontinuity phenomenon is a sociological phenomenon which is resulted from absence of Islamic lifestyle in our society. This paper aims to present the ways to confront with this generation discontinuity in the family. This note has been adopted with a descriptive method to examine the generation discontinuity in the family and the effective factors which impact on it and then has clarified the methods which are confronted with it. The results show that the Islamic lifestyle which its base is on moderation causes the empathetic relation in families and avoid the generation discontinuity.
    Keywords: Islamic lifestyle, the generation discontinuity, family
  • Amir Hossein Bankipour Far, Horieh Rabani Esfahanz* Page 103
    In present-day society, because of over work, men constantly feel tired. The importance of leisure time and its spending style is unrevealed for everyone. A proper Leisure can have a positive effect on person's life to enjoy his life and it is not limited to the individual but it includes the society. To balance (adjustment) the leisure time causes benefiting and mental-psych health and misuse of it leads to soul weariness. With respect to its importance, a lot of research is being done by scholars and sociologists and they have presented different definitions and different spending leisure time. Islam has stated a lot of recommendations and presented different useful and effective methods to spend leisure. This article with descriptive-analytic method has examined Islamic approaches for spending leisure meanwhile has mentioned different attitudes of social-sciences scholars and sociologists.
    Keywords: leisure time, social, science scholars, Islamic teachings, the Quranic approaches
  • Seyyed Ali Delbari*, Laya Khajavi Moqadam Page 123
    The tolerance is one of the most important factor to strengthen families and it is as an instance of good mood (emotional state). During spouse life, family members may have special features or specific conditions which cannot be tolerated by others.In such circumstances, what can guarantee the continuity of the familial bond is tolerant. With respect to the necessity of tolerance, this present paper with descriptive-analytic method is going to provide strengthening tolerant factors such as the strengthening bases of the religious belief, taking notice of the long benefits of the family, exercising and attention, negligence and pretending ignorance and the proper understanding of spouses. The aim of this note is to facility tolerance and increasing highly the capacity of spouses in a bad situation and difficulties and adversities consequently tolerance of spouses becomes an enjoyable issue and provides family’s health and welfare.
    Keywords: strengthening tolerance, gentle disposition, tolerance, family
  • Esmael Kharestani*, Fatimeh Seifi Page 151
    The family constitution is the holiest and the most valuable constitution which knowing its pathologies play a pivotal role in making the family and society better. Different social deviations and abnormal families affect personality and consequently the society. Islam has strongly emphasized on the kinship ties and strengthening family relationships. According to Islam,One of the moral effective methods to strengthen family relationships and social stabilizationis to create a friendly relationship with the kinship which is idiomatically called joining the Ties of Kinship (Silatu-Rahim) which has been strongly recommended by the Quran and so has Ahl a-Bayt (p.b.u.h). The present research method is the combination of the analytic and descriptive methods. This research has examined and analyzed the importance and the necessity of the Ties of Kinship, the pathologies originated from the relation deviation in the family, the effective components to strengthen the family relationship and the kinship ties, the instances of Ties of Kinship (Silatu-Rahim) and impacts and results of Ties of Kinship in the behavior and thoughts The result of the finding shows that if we pay attention to the recommendations about Ties of Kinship (Silatu-Rahim) and its instances and effects and act according to their teachings, not only the family willdeprive from the social pathologies and strength but also it moves toward the Islamic cultural orientation and achieves perfection and welfare.
    Keywords: Ahl a, Bayt (p.b.u.h), joining the Ties of Kinship (Silatu, Rahim), family, stabilizing, social pathologies