فهرست مطالب

پژوهش های اجتماعی اسلامی - سال بیست و دوم شماره 2 (تابستان 1395)

فصلنامه پژوهش های اجتماعی اسلامی
سال بیست و دوم شماره 2 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمود اصغری* صفحه 3
    پژوهش حاضر در صدد تبیین «نقش ایمان در تحقق همدلی دولت و ملت و تاثیر آن بر اقتصاد مقاومتی» است؛ تا از این طریق گامی هر چند کوتاه در جهت تحقق برخی از ابعاد اقتصاد مقاومتی و عوامل تاثیرگذار بر آن و گفتمان سازی آن به ویژه در محیط های علمی، آموزشی و تبدیل آن به گفتمان فراگیر و رایج ملی که در بند بیست و یکم ابلاغیه سیاست های اقتصاد مقاومتی آمده بردارد.
    آنچه مسلم است دین و ایمان به واسطه رابطه قلبی که بین انسان ها ایجاد
    می کند، نوعی همدلی و همبستگی را در بین آنها به ارمغان می آورد. نقش اجتماعی دین و ایمان در همدلی و هم اندیشی و انسجام اجتماعی انسان ها ظهور و بروز دارد، زیرا ارزش هایی که زیربنای الزامات اجتماعی هستند، در بین دینداران مشترک اند. از جمله این ارزش ها همدلی و انسجام اجتماعی در بین دولت و ملت است که از یک سو لازمه زندگی مومنانه همدلی و
    هم سویی در زندگی اجتماعی و نظام دینی است که به بیان قرآن کریم: مومنان حقیقی کسانی هستند که به وحدانیت خدا و رسالت پیامبر9 اعتقاد قلبی دارند و چون با او بر سر امری از امور عمومی اجتماع و اتفاق کنند، استوار خواهند ماند (نور/62). از دیگر سو به برکت این همدلی و انسجام اجتماعی است که می توان تغییر و تحولات اقتصادی اجتماعی را به وجود آورد که از جمله این تحولات تغییر و تحول در سیستم اقتصادی کشور در جهت رسیدن به اقتصاد مقاومتی است.
    پژوهش حاضر با به کارگیری روش توصیفی و تحلیل محتوی و با استفاده از منابع کتابخانه ای به بررسی این مساله پرداخته است.
    کلیدواژگان: ایمان، همدلی، اقتصاد مقاومتی
  • علی خیاط، علی جانفزا صفحه 29
    معصومان، به عنوان تبیین کنندگان وحی وظیفه داشتند با گفتار و رفتار خود، پیروان دین مبین اسلام را با بایدها و نبایدهای زیستن آشنا نمایند. انسان به عنوان موجودی اجتماعی چاره ای جز ایجاد ارتباط با هم نوعان ندارد و در این راستا اگر بخواهد ارتباطی اثربخش با هم نوعان برقرار نماید، باید از
    پاره ای عوامل موثر بهره گیری کند و از بخشی بازدارنده های ارتباط دوری گزیند.
    این نوشتار با هدف استخراج و دسته بندی پاره ای از موانع و بازدارنده های ارتباط اثربخش در گفتار و رفتار امام رضا (ع) تدوین شده است. این بازدارنده ها در ابواب مختلف حدیثی و نه فقط در ابواب اخلاقی احادیث ایشان به چشم می خورد.
    تنوع سه دوره مختلف در دوران امامت ایشان و نگاه ویژه از حیث ارتباطی به احادیث آن امام همام می تواند الگویی ویژه برای شیوه رفتاری مدیران و بلکه همه علاقه مندان به خاندان اهل بیت: باشد.
    در این نوشتار، که به شیوه کتابخانه ای سامان یافته است، بازدارنده ها در دو گروه کلی درونی و بیرونی تقسیم شده که اجمالا بازدارنده هایی همچون شیطان و نفس اماره، تحقیر، حسد، دروغ، بخل، فخر فروشی، بهتان، تکبر، غیبت، کینه و عداوت، ترس و بدزبانی به عنوان موانع ارتباط آورده شده است.
    شوخی بیش از حد، مشاجره، نسبت ناروا، خشم، مجادله، محدود نمودن ارتباط، بی توجهی به احساسات طرف مقابل، تفاوت برخورد، هم نشینی با بدان، پیام های غیر کلامی نامناسب، ستایش افراطی مخاطب و نصیحت از دیگر بازدارنده های ارتباط است که شواهد آن را در احادیث امام رضا (ع) یافته ایم.
    کلیدواژگان: ارتباط موثر، بازدارنده ها، مخاطب، امام رضا (ع)
  • فاطمه رمضانی* صفحه 55
    تاریخ اندیشه اجتماعی از وجود سه گونه کلی از سبک زندگی حکایت دارد؛ سبک زندگی دنیاگرایانه، دنیاگریزانه و اسلامی. پاسخ این سوالات که «سبک زندگی دنیاگرایان و دنیاگریزان، و نگاه آنان به فرزندآوری چگونه است و آیا سبک زندگی آنان با سبک زندگی اسلامی، و نگاه اسلام به فرزند و فرزندآوری تطابق دارد یا خیر؟»، هدفی است که مقاله حاضر با روش توصیفی استنباطی، دنبال می کند.
    نتایج حاصل از این تحقیق بیان گر آن است که در سبک زندگی دنیاگرایانه لذت و بهره مندی های دنیایی برای فرد ملاک است، بنابراین در بحث فرزندخواهی نیز وقتی فرزند با لذت و خوشی و بهره مندی های وی هماهنگ بوده و در تعارض نباشد مورد اقبال قرار می گیرد. در سبک زندگی دنیاگریزانه نیز چون تعالی روحی و آخرت منهای دنیا، مد نظر قائلان بدان است، و فرزند نیز بخشی از خوشی ها و لذت های دنیایی محسوب می شود، فرزندخواهی و فرزندداری مورد توجه و اقبال نیست، اما در نظر اسلام دو سبک زندگی فوق و متناسب با آن، دیدگاه این عده به فرزند و فرزندخواهی مورد نقد و تردید است. دیدگاه اسلامی دنیا و آخرت را توامان مد نظر دارد، و فرزند و فرزندخواهی را با نظر به منافع دنیوی و اخروی آن مورد توجه و تشویق قرار می دهد.
    کلیدواژگان: اسلام، دنیاگرایی، دنیاگریزی، سبک زندگی، فرزندخواهی
  • جواد آقامحمدی*، سید احسن اسدی صفحه 75
    در فرایند تربیت، مربیان که به لحاظ کسب شایستگی های فردی و جمعی و وصول به مرتبه شایسته ای از حیات طیبه مسوولیت کمک به هدایت متربیان را به عهده گرفته اند، نقش اصلی را در طراحی و انجام تدابیر و اقدامات زمینه-ساز تکوین و تعالی پیوسته هویت متربیان به عهده دارند و گام نخست و محوری در این فرایند را با فراهم آوردن شایسته مقتضیات رشد متربیان و رفع و دفع موانع آن برمی دارند. این مقاله با هدف بررسی شایستگی ها و صلاحیت-های مورد نیاز معلمان در تربیت اجتماعی و سیاسی دانش آموزان مبتنی برآموزه های اسلامی تدوین شده است. روش تحقیق در این مقاله توصیفی تحلیلی است. از منابع و متون کتابخانه ای جهت گردآوری و بررسی اطلاعات استفاده شده است. مبنای نظری تحقیق حاضر، آموزه های اسلامی و متون و منابع معتبر بوده است. یافته های تحقیق حاضر در زمینه کسب شایستگی ها مورد نیاز معلمان در تربیت سیاسی و اجتماعی که مستخرج از متون معتبر و اسناد ارزش مندی همچون قرآن کریم و نهج البلاغه بوده است، عبارتند از: داشتن تربیت اخلاقی و ایمانی، مسوولیت پذیری، عدالت تربیتی، داشتن بصیرت و آینده نگری، ظلم ستیزی و نفی استکبار، آراستگی باطنی و ظاهری، اعتدال و میانه روی و قانون مندی و پرهیز از خودمحوری و قانون گریزی.
    کلیدواژگان: شایستگی، تربیت اسلامی، تربیت سیاسی و اجتماعی، معلمان، دانش آموزان، آموزه های اسلامی
  • حمید نساج*، مهدیه پوررنجبر، مینا نظری صفحه 103
    در میان مولفه هایی که مقوم معنایی دنیای مدرن هستند، بی تردید مفهوم آزادی، اگر در رتبه نخست نباشد، در نخستین مرتبه ها جای دارد. نسبت اسلام و آزادی همواره محل بحث صاحب نظران بوده و نظریات متعدد و گاه متضادی طرح شده است. انقلاب اسلامی ایران از جدی ترین مجال هایی بود که نسبت اسلام و آزادی را در عمل به آزمون گذارد. این نوشتار متکفل بحث نسبت اسلام و آزادی از دیدگاه یکی از برجسته ترین اندیشمندان انقلاب اسلامی است که نقشی بی بدیل در تدوین قانون اساسی داشت. شهید بهشتی; به خلاف روی کردهای مطلق نگر و انکاری، نگاهی منصفانه و نقادانه به لیبرالیسم داشته و کوشیده است با تمیز سره از ناسره، ارزیابی علمی و دقیقی از این مکتب فکری ارائه دهد و در نهایت پس از تبیین نظری نسبت اسلام و آزادی با ارائه راه کارهای عملی نسبت آزادی در نظام نوپای اسلامی را بیان کند. روش تحقیق این نوشتار هرمنوتیک مضاعف می باشد و آثار و تالیفات شهید بهشتی; مورد خوانش مضاعف نویسندگان قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: سید محمد حسینی بهشتی، آزادی، لیبرالیسم، اسلام، اندیشه اسلامی
  • حبیب زمانی محجوب*، سید نادر مددی، اعظم سادات گرامیان دهدشت صفحه 131
    برگزاری کرسی های آزاداندیشی یکی از جدی ترین خواسته های مقام معظم رهبری است که همواره در دیدارهایشان با دانشجویان و اساتید مطرح فرموده اند .با وجود این هنوز این مطالبه و دغدغه از سوی مؤسسات آموزش عالی کشور مورد توجه قرار نگرفته است و چنان که باید و شاید اجرایی نشده است. مسألۀ این نوشتار این است که «چرا با وجود تأکید مقام معظم رهبری کرسی های آزاداندیشی در مؤسسات آموزش عالی کشور برگزار نمی شود؟» در پژوهش حاضر که پژوهشی میان رشته ای است، اطلاعات مورد نیاز مرتبط ،با کرسی های آزاداندیشی، با روش کتابخانه ای و مصاحبه، گردآوری و سپس موانع برگزاری کرسی های آزاداندیشی و راه کارهای برون رفت از آن ارائه شده است.
    کلیدواژگان: کرسی های آزاداندیشی، موسسات آموزش عالی، دانشگاه، دانشجو، مقام معظم رهبری
  • مسعود اخگر*، معصومه خلیلی صفحه 151
    هدف این نوشتار، بازشناسی و بررسی مولفه های تربیت شهروندی از منظر قرآن کریم و اهل بیت: بوده است. در این راستا با بهره گیری از رویکرد کیفی و با روش کتابخانه ای و اسنادی، به اجمال پس از بازبینی منابع،مولفه های تربیت شهروندی از دیدگاه قرآن کریم و اهل بیت: توصیف و احصاء شده است. مولفه های تربیت شهروندی مطابق با دیدگاه قرآن کریم و اهل بیت: و در ابعاد شناختی، عاطفی و رفتاری به شرح زیر است. بعد شناختی شامل دانایی محوری، برابری، آزادی بیان و اندیشه، تفکر انتقادی، حقوق بشر، شور و مشورت؛ بعد عاطفی شامل احساس تعهد، وطن دوستی، نوع دوستی، مسوولیت پذیری، عزت و اعتماد به نفس و حسن ظن؛ بعد رفتاری شامل اطاعت از قانون، مشارکت سیاسی، مشارکت اقتصادی، تحمل و سعه صدر، امانت داری، احترام و حفظ کرامت انسانی می باشد، که در این تحقیق مورد توجه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: تربیت شهروندی، بعد شناختی، بعد عاطفی، بعد رفتاری
|
  • Mahmoud Asghari* Page 3
    The present research is going to clarify the role of the religious belief in the occurrence of the empathy of the state and the nation and its impact on the resistance economy in order to take a minor step for the achievement of some extent of the resistance economy and effective factors in it its discourse specially in educational and scientific centers and changing it into the national, common and general discourse which are mentioned in section 21 of this policy. With no doubt, the religion and religious beliefs for establishing the hearty connection among people form a kind of empathy and cohesion among them. The social role of the religion and religious beliefs basically appear and emerge in the social empathy, forum and cohesion. Because the values which are the principle of the social obligations are common among the religious believers. The values are such as empathy and social cohesion between the state and nation. From one side, the empathy and association in the social life and the religious system are prerequisites for believable life as the noble Quran states: the real believers are the only ones who have heartfelt conviction to the oneness of Allah and the prophet's message and when they associate and agree with him on a matter of public affairs, they dont go away. from the other side, the advantage of this empathy and social cohesion can create social and economic evolutions and changes such as the change and evolution in economic system for achieving to the resistance economy. The present paper with applying descriptive method and content analysis and with using library sources has investigated this issue.
    Keywords: religious belief, empathy, the resistance economy
  • Ali Janfaza, Ali Khayyat Page 29
    The Infallibles (Masūmūn) as clarifying the revelation of the noble Quran are responsible to acquaint the followers of the glorious Islam with necessities and prohibitions of life (living). Man as a social being is inevitable to create relationship with their fellow creatures and for this regard if he wants to have an effective relationship with their fellow creatures he must apply some effective factors and avoiding from some parts of hindrances. This note with aim to extract and sort some of obstacles and hindrances of effective relationship in speeches and behaviors of Imam Reza (peace be upon Him) has been codified. These hindrances can be seen not only in his moral (ethic) traditions (ahadith) but also in different chapters of his traditions (aha). Variousness of these tree periods in his Imamate (imāmah)) and specific look to his traditions (ahadith) from the viewpoint of relationship can be a pattern for behavioral method of the managers and also all interested people to the family of Ahl al-Bayt (the people of the House of the prophet Muhammad). The hindrances are sorted in two general inward and outward groups. This paper is arranged in library method. Schematically the hindrances are: evil, the inciting nafs (an-nafs al-ammārah), contempt, jealousy, lies, miserliness (niggardliness, being pride, false accusation, hostility, aggression, fear and obscenity. Excessive joking, argument, insulting, anger, quarreling, limiting relationship, negligence (inattention) to the feelings of his partner, differences in facing (relationship), companion with wicked persons, inappropriate non-verbal messages, excessive admiration (adulation) of addressee and excessive advices are of other hindrances of relationship which we have found in traditions (ahadith) of Imam Reza (peace be upon Him).
    Keywords: effective relationship, hindrances, addressee, Imam Reza (peace be upon Him)
  • Fatamah Ramazani* Page 55
    The history of the social thought mentions three main lifestyles: the secular, stoic and Islam. The goal of this paper is to answer these questions: how the secular, stoic and Islam lifestyles and their looks to birthing are and whether their lifestyles are accorded with the look of Islamic lifestyle to birthing or not. The method of research is descriptive- deductive. The results show that the earthy and worldly pleasures and enjoyments are principles for individual in the secular lifestyle. Therefore, birthing is acceptable if it is in harmony with his worldly pleasures and enjoyments and does not come into conflict with them. According to the stoicism (religious rejections of the world) lifestyle, because of spiritual transcendence (development) and afterlife without world is viewed by its believers and child is a part of worldly pleasures and enjoyments, birthing and having child is not considered and paid attention. But the Islam view criticizes and doubts these two lifestyles and the Islamic opinion considers world and the hereafter and child and birthing with considering earthy and eternal benefits are paid attention and encouraged.
    Keywords: Islam, secularism, stoicism (rejections of the world), lifestyle, birthing
  • Javad Agha Muhammadi*, Sayyad Ahsan Asadi Page 75
    In the process of education, teachers (educators) (because of obtaining individual and collective abilities and achieving a high level- eligible degree- of the pleasant life) have responsibility to guide students and also have a pivotal role for planning and taking measures and actions for setting up the constant development and excellence of personal identity of students . The first and crucial step of this process is to provide the appropriate exigencies of student's development and eliminate and remove its obstacles. With this description, this paper aims to examine the necessary abilities and capacities for teachers (educators) for social and political education of students based on Islamic teachings. The research in this paper is descriptive- analytic. Library sources and texts for collecting and gathering and studying of the data have been used. Theoretical bases of the present note are the Islamic teachings and authentic sources and texts. Findings of this research (for obtaining the necessary abilities for teachers for social and political education of students which are extracted from the authentic sources and precious documents such as the noble Quran and Nahj al-Balāgha -Arabic: äåÌ ÇáÈáÇÛå) are : having the religious belief and moral education, liability, the educational justice, intelligence, foreseen, confronting injustice and the negation of arrogance, inward and outward arrangement, moderation, lawfulness, avoiding from egocentrism ( self- centeredness) and lawlessness.
    Keywords: abilities, Islamic education, political, social education, teachers (educator), students, Islamic teachings
  • Hamid Nassaj*, Mahdieh Pour Ranjbar, Mina Nazari Page 103
    Among the components which strengthening the meaning (concept) of the modern world, undoubtedly, if the concept of freedom is not at the first stage (grade), it will be one of the high stages (one of the top priorities). The scholars have constantly put forward arguments (debate) and different opinions and sometimes opposite ones have been propounded. Islamic Revolution of Iran is one of the most important opportunities which examined (tested) the relationship between Islam and freedom. This paper provides the issue of the relationship between Islam and freedom from the point of one of the prominent Islamic Revolution scholars who has unexampled (unique) role in codifying the constitution. Shahid Behshti contrary to the approaches of absolutism and negation has had a fair (just) and critical look to liberalism and has attempted to present a scientific and careful evaluation (assessment) with distinguishing merits from faults. At the end after theoretical explanation of the relationship between Islam and freedom with advancing practical policies, hehas determined the respect of freedom in the new Islamic government. The research method is double hermeneutics and the writings and authorships of Shahid Behshti have been the subject of multiply reading of the authors.
    Keywords: Sayyad Muhammad Hussein Behshti, freedom, liberalism, Islam, Islamic thought
  • Habib Zamazi*, Sayyad Nader Madadi, Azam Al Sadat Gramian Page 131
    Holding the chair of the free thinking is one of the most serious demands of the Supreme Leader, Grand Ayatollah Sayyad Ali Hosseini Khamenei who has constantly propounded in his visits with students and professors. But this asking and concern has not been observed (paid attention) by the institutes of high education (universities) and has not carried out as it should be. The issue of this paper is why it doesnt hold the chair of the free thinking, in spite of emphasis of the Supreme Leader. In the present attempt which is interdisciplinary, the necessary data relating to the chair of the free thinking with library and interviewing method have been collected and then the obstacles of holding the chair of the free thinking and its exit solutions (strategies) have been presented.
    Keywords: the chair of the free thinking, the institutes of high education (universities), university, students, the Supreme Leader, Grand Ayatollah Sayyad Ali Hosseini Khamenei
  • Masoud Akhgar*, Masoumeh Khalili Page 151
    The aim of this note is recognition and examination of the components of educating citizens from the view of the noble Quran and Ahl al-Bayt (the people of the House of the prophet Muhammad). For this regard, with using qualitative approach and with library- documentary method, schematically after restudying the sources, the components of educating citizens from the view of the noble Quran and Ahl al-Bay have been described and counted. The components of educating citizens according to the noble Quran and Ahl-al-Bay in cognitional, emotional and behavioral dimensions are mentioned below. The cognitional dimension includes: wisdom (Knowledge) pivot, equality, freedom of speech and thought, critical thinking, human rights, advices and counselling. The emotional dimension contains: liability, nationalism, community minded, responsibility, self-gloryand self – esteem andoptimistic and positive attitude. The behavioral dimension includes: obedient to the laws of society, political partnership (participation), economic participation, tolerance, trustworthiness, admirationand maintaining of human dignity. These have been investigated by this paper.
    Keywords: educating citizens, the cognition dimension, the emotional dimension, the behavioral dimension