فهرست مطالب

پژوهش های اجتماعی اسلامی - سال بیست و سوم شماره 1 (بهار 1396)

فصلنامه پژوهش های اجتماعی اسلامی
سال بیست و سوم شماره 1 (بهار 1396)

  • 192 صفحه، بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/03/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نبی الله صدری فر، محمد مولوی صفحه 3
    هدف این پژوهش عبارت است از کشف مولفه های فرهنگی در رسیدن به سبک زندگی اسلامی و سوال پژوهش هم این است که مولفه های عزت (و اقتدار) فرهنگی که در سبک زندگی اسلامی اثر مستقیم دارند، کدامند؟ آنچه در این مقاله بدان پرداخته شده، نه تمام مولفه ها می باشد؛ بلکه گزینشی از مهمترین ها بوده است که عبارتند از: احیای هویت فردی و اجتماعی و توجه به داشته های خودی در جامعه؛ بکارگیری قاعده نفی سبیل در نفی تسلط فرهنگی دشمن در حوزه های فرهنگی؛ معرفی اسوه های حقیقی به جامعه در جهت نفی الگوبرداری های کاذب و جعلی؛ ترویج فرهنگ قناعت و ساده زیستی در جامعه، و افزایش کیفیت دین داری و تقوای فردی و جمعی. اینها برخی از مولفه هایی هستند که جنبه اجتماعی آنها قوی تر است؛ گرچه می توان از مولفه های دیگری هم نام برد.
    کلیدواژگان: مولفه، عزت، ذلت، فرهنگ، سبک زندگی
  • محمد میرزایی، زهرا مکفی صفحه 19
    شخصیت در قرآن و متون روایی، به نیت و شاکله یاد شده و به واقع، همان خلق و خوی رفتارساز و نسبتا پایداری است که از مجموع غرایز و عوامل تربیتی و اجتماعی حاصل می شود. مجموعه عوامل منظور، براساس مبانی و غایتی است که اسلام از انسان و شخصیت انسانی دارد. خانواده یکی از مهمترین کانون های شکل گیری، رشد و شکوفایی شخصیت انسان است. موضوع این مقاله که به روش توصیفی تحلیلی از منابع کتابخانه ای فراهم آمده، بخشی از مهم ترین موانع رشد شخصیت در خانواده و آسیب های آن از منظر قرآن و روایات است. این موانع در دو حوزه جهل نظری و جهل عملی تبیین شده است. ناآگاهی خانواده به خصوص پدر و مادر از جایگاه خود، خداوند، شیطان و شیوه های رشد و تربیت، از موانع رشد شخصیت در خانواده در حوزه جهل نظری است. رهاسازی تربیت، برون سپاری و سهل انگاری والدین در آموزش عملی و علمی اخلاق، شعائر، دستورات اسلامی و مسائل عقیدتی، تنش در روابط والدین، دنیاگرایی و عدم طبقه بندی مسائل مورد نیاز فرزندان در دوره های مختلف سنی، از موانع عملی رشد و شکوفایی شخصیت در خانواده از نگاه قرآن و روایات است.
    کلیدواژگان: قرآن، روایات، شخصیت، انسان، خانواده، موانع رشد
  • محمود اصغری صفحه 39
    این نوشتار در تلاش است تا به بررسی اهمیت و نقش زکات در تولید ثروت از طریق فقرزدایی و رفع محرومیت از جامعه با از بین بردن شکاف و فاصله های عمیق طبقاتی و برخورداری تمامی انسان ها از ثروت های خدادادی از منظر قرآن کریم بپردازد.
    رویکرد قرآن کریم در خلق ثروت از طریق سازوکار زکات، معطوف بر رشد قابلیت های فردی و توانمندسازی افرادی است که به واسطه فقر از چرخه اشتغال و تولید خارج شده اند و توان بازگشت به این چرخه را به سبب فقر ندارند. بنابراین، نقش زکات در مشارکت دادن فقرا در رشد و توسعه و تولید ثروت عبارت است از: افزایش استفاده یا افزایش بهره وری استفاده از فراوان ترین دارایی آنها، یعنی کار خواهد بود که از این طریق است که می توان درآمد پایدار و مطمئنی را نیز برای آنها خلق کرد.
    پژوهش ها نشان می دهد چنانچه گردآوری و هزینه کردن زکات با درایت و مدیریت انجام شود، زکات توان تامین مالی بسیار بالایی را برای حذف فقر و ایجاد اشتغال برای به میدان آوردن نیروی کار فقرا را دارد. ازاین رو، سیاست های حمایتی - اقتصادی قرآن کریم در قالب زکات ریشه کن سازی فقر و محرومیت در جامعه است و تمرکز آن بر روی از بین بردن شکاف قابلیتی و ایجاد توانمندی برای کار و ایجاد اشتغال در افراد خواهد بود.
    فرض ما در این نوشتار بر این است که با چنین رویکردی به عملکرد زکات، می توان علاوه بر ریشه کن سازی فقر و محرومیت در جامعه به تولید و خلق ثروت نیز پرداخت.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، زکات، تولید ثروت، توزیع مجدد ثروت، عدالت اقتصادی، فقرزدایی
  • زاهد غفاری هشجین، سعید قربانی، محمد رحیمیان صفحه 61
    یکی از پشتوانه ها و ذخایر غنی فرهنگ جامعه ما، فرهنگ ایثار و شهادت است که از نسیم روح بخش اسلام در جامعه جاری شده است. این فرهنگ، از ویژگی های مهم مکتب تشیع و ضامن بقا و تداوم اسلام اصیل است. برای شکل گیری این فرهنگ ناب در جوامع، نیاز به مولفه ها و شاخص هایی است که بدون آن ها نباید انتظار داشت که چنین فرهنگ نابی در جوامع اسلامی شکل گیرد. در مقاله حاضر، نویسنده درصدد است به این پرسش اساسی پاسخ دهد که مولفه ها و شاخص های شکل گیری فرهنگ ایثار و شهادت در جوامع اسلامی از منظر شهید مطهری کدامند؟ برای شکل گیری فرهنگ ایثار و شهادت در جامعه، مولفه ها و شاخص های گسترده ای قابل تصور است. با وجود این مولفه ها، پژوهش حاضر درصدد است که با استفاده از روش اسنادی و مدل محقق ساخته برای فرهنگ ایثار و شهادت، مواردی از آن ها را با استناد به بیانات شهید مطهری موردبررسی قرار دهد. یافته های این پژوهش نشان می دهد برای شکل گیری فرهنگ ایثار و شهادت در جامعه، باید مولفه هایی چون مردم داری، عزت نفس، خدامحوری، عدم تعلق به دنیا و عمل صالح و شاخص های آن ها تقویت شوند.
    کلیدواژگان: شهادت، ایثار، فرهنگ سیاسی تشیع، اصول دین، شهید مطهری
  • فرانک امیدیان، مرضیه دهقانی، عزیز خواجه حسن زاده دزفولی صفحه 87
    هدف پژوهش حاضر، اعتبار یابی مقیاس دینداری و بررسی نقش روش تدریس (فعال مبتنی بر رویکرد اسلامی - سنتی) درس دین و زندگی بر میزان دینداری دانش آموزان دوره دوم متوسطه در شهرستان دزفول است. روش تحقیق، پس رویدادی از نوع علمی - مقایسه ای می باشد. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه دانش آموزان دوره دوم متوسطه در شهرستان دزفول در سال تحصیلی 95-94 است. با روش نمونه گیری خوشه ای، 370 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار پایان نامه، شامل پرسشنامه «میزان دینداری» بود که روایی آن، با انجام تحلیل عاملی اکتشافی در چهار حیطه (اعتقادات، عبادات، عمل صالح، تعامل با طبیعت) تایید شد. نتایج یافته های بدست آمده نشان دادند دانش آموزانی که با روش تدریس فعال، توسط معلمان درس دین و زندگی دوره دوم متوسطه آموزش دیده اند، از میزان دینداری بالاتری نسبت به دانش آموزانی که با روش تدریس سنتی توسط معلمان درس دین و زندگی دوره دوم متوسطه آموزش دیده اند، برخوردار می باشند.
    کلیدواژگان: دینداری، روش تدریس فعال، رویکرد اسلامی
  • محمدرضا کیخا، علی امیر محمدی، فاطمه امیر محمدی صفحه 111
    هدف اصلی تحقیق حاضر، بررسی موازین جرم تروریسم در اسناد بین المللی و حقوق ایران است. این تحقیق با استفاده از روش تحلیلی - توصیفی با گردآوری مطالب از منابع کتابخانه ای و اینترنتی به بررسی موضوع پرداخته است. علیرغم گستردگی و ویژگی هایی که پدیده تروریسم پیدا کرده است، تنها چند دهه است که به یکی از مباحث بحث برانگیز بین المللی، منطقه ای و داخلی، تبدیل شده است. به رغم اینکه امروزه، همه کشورها یک صدا تروریسم را محکوم می کنند، متاسفانه بحث تروریسم بیشتر جنبه سیاسی به خود گرفته است تا جنبه حقوقی. در حقوق کیفری ایران، عنوان مجرمانه مستقلی برای تروریسم پیش بینی نشده است. جرم بغی نیز، از این قاعده مستثنی نیست. برخی از حقوق دانان، بغی را جرم سیاسی دانسته اند؛ اما یکی از مهم ترین جرایم علیه امنیت جامعه، که با واکنش کیفری شدیدی در دین اسلام همراه است، جرم محاربه و افساد فی الارض است. ایران در طول تاریخ، خصوصا بعد از انقلاب اسلامی، هدف بسیاری از جرائم تروریستی بوده است؛ اما هیچ گاه در قوانین ایران با این پدیده شوم، برخورد جدی به عمل نیامده است. با توجه به اینکه در حال حاضر، سیزده سند بین المللی در مورد مبارزه با تروریسم به تصویب رسیده است، ایران فقط به شش سند از این اسناد ملحق شده است. ‏جمهوری اسلامی ایران، باید قانون جامعی در مورد این پدیده شوم که بیشتر به نسل کشی انسان ها می انجامد را تصویب ‏کند. شاید یکی از دلایلی که ایران جز اولین و بزرگترین قربانیان تروریسم است، نبود قانون جامعی در مورد تروریسم ‏باشد. ‏
    کلیدواژگان: تروریسم، حقوق، ایران، اسناد بین المللی
  • حسن نقی زاده، سیدعلی اصغر حسینی محمدآباد صفحه 151
    از مباحثی که در حوزه های حکمت عملی، فلسفه، اخلاق، تربیت و روان شناسی مطرح است، چگونگی تربیت انسان می باشد. خداوند متعال از ابتدای خلقت انسان، همواره با فرستادن پیامبران و کتب آسمانی، انسان را در مسیر تربیت و تزکیه تا رسیدن به سعادت حقیقی، یاری کرده است. این نوشتار، ابتدا به بررسی مفهوم نعمت و تربیت می پردازد؛ آن گاه در پی بررسی این نکته است که آیا در قرآن کریم، ارتباطی بین مفهوم نعمت و تربیت انسان وجود دارد؟ نتیجه به دست آمده نشان می دهد که در قرآن مجید، پاره ای از نعمت ها، به عنوان لوازم و پایه های تربیت انسان است. برخی دیگر، حاکی از روش های تربیتی قرآن کریم می باشد؛ بعضی از نعمت ها نیز اهداف تربیتی قرآن کریم را نشان داده است. در این میان، بخشی از موانع تربیت نیز در ارتباط با مفهوم نعمت وجود دارد که در قرآن به آن، اشاره شده است.
    کلیدواژگان: نعمت در قرآن، تفسیر موضوعی، نعمت و تربیت
|
  • Nabi Ollah Sadrifar, Muhammad Molavi Page 3
    The aim of this research is to explore the cultural components to achieve the Islamic Lifestyle and the research question is which components of the cultural self- glory directly have impacts on the Islamic lifestyle. What this note is going to study is not the all components but a choice of its most important components which are: the revival of personal and social identity, attention to self-aptitude in the society, applying the principle of negation path (nafi sabil) in the negation of the cultural prominence of enemies in the cultural fields, defining the real samples (patterns) to the society for the negation of following the false and untruth ones, the promotion of the culture of the contentment in consumption and Simple or Minimalist Living in the society, enhancing the quality of religiosity and individual and collective God-fearing. These are some of the components which the social aspect has been strengthened in them. It is possible to mention some other components.
    Keywords: components, self-glory, humiliation, culture, lifestyle
  • Muhammad Mirzaii, Zahra Mokfi Page 19
    Personality in the noble Quran and Hadith texts is in reality the same behavioral and rather stable character which is resulted (arouse) from the instinct and social- training factors collectively. The mentioned factors are based on the basis and aim which Islam has about man and human personality. Family is one of the important units for forming personality growth and flourish. The note issue which has been provided in a descriptive- analytic method from the library sources is a part of the most important barriers to the personal growth in family and its damages from the view of the noble Quran and hadith. These barriers have been determined in two areas: practical ignorance and theoretical ignorance. Families especially parents unaware of their position, God, Shayṭān (the devil) and the methods of the growth and training are of the barriers of the personal growth in the theoretical ignorance. Lack of parental involvement and carelessness in the scientific and practical education of Islamic ethics , rites and orders and the religious beliefs, secularism, not categorizing the problems (which are necessary for children in the different stages) are of the practical barriers of personality growth and flourish in family from the Perspective of the Noble Quran and hadith.
    Keywords: the Noble Quran, hadith, Personality, human being, family, barriers of the development
  • Mahmoud Asghari Page 39
    This note tries to examine the importance and the role of Zakat in building wealth through the alleviation of poverty or poverty eradication and the poverty reduction in the community with removing widening gap and deep social class inequality or social gaps and its role for all people to possess the God- given wealth from the point of the noble Quran. The approach of the noble Quran in building wealth through Zakat mechanism focusing on the growth of personal capacity and empowering those who take disadvantage in business or economy circle and those who are not able to take advantage again because of poverty. So, the role of Zakat in enabling the poor to participate in the growth, development and building wealth is: increasing using or productivity using with using the most abundant property mean "work" through this way, it is possible to create stable and assured income for them. The research shows that if Zakat collection and Zakat spending is done by mind and management it will be able to provide high financial to eliminate poverty and produce occupations to make the work force of the poor engage. Therefore, the protective and financial policies of the holy Quran in the form of zakat is to root out poverty and deprivation in the society and its focus on eliminating the capacity discrimination and creating capacity for work and occupation for persons. With this approach to the function of Zakat, in this paper it is assumed that it is possible to build wealth in the community while eliminating poverty and deprivation.
    Keywords: the holy Quran, Zakat, building wealth, redistribution of wealth, financial justice, poverty alleviation
  • Zahed Ghafari, Muhammad Rahimian, Saeed Ghorbani Page 61
    One of the great culture supporters and sources is the culture of the altruism and martyrdom which has flown from the breeze of Islam sense in the society. This culture is of the important specifics of Shia school and guarantees the stability and continuation of the real and pure Islam. Forming this pure culture in the society needs components and parameters that without them, it is not expected to form this pure culture in the Islamic societies. The present paper is going to answer this principle question what the components and parameters in the Islamic societies are from the point of Shaheed Muthari. It can be imagined the broad components and parameters for forming the culture of the altruism and martyrdom in the society. This note with documentary method and the made questionnaire model for the culture of the altruism and martyrdom studies cases of them based on Shaheed Muthari's statements. Findings show that it should be strengthened the components such as good manners, self-esteem, God-centered, not loving Dunyā (not having worldly desire), good deeds and also strengthened their parameters.
    Keywords: martyrdom, altruism, the political culture of Shia, foundation of the faith, Shaheed Muthari
  • Farank Omidian, Marzieh Dehghani, Aziz Khajeh Hasanzadeh Page 87
    The aim of this research is the validation of the religiosity scale and the examination of the role of the teaching method (active based on the Islamic- traditional approach) of the Religion and Human Life lesson on the religiosity measure of students in the (upper) secondary school in the city of Dezful. The method of study is ex post facto and of the type of causal-comparative. The statistical population includes all (upper) secondary high school students in the city of Dezful in the school year 1394-1395 which 370 students have been selected with cluster sampling method as the statistical population. The tool of the thesis included the questionnaire of the religiosity scale which its validity was proved by the exploratory factor analysis (EFA) in four areas (religious beliefs, devotion to Allah- ibadat-, good deeds, interaction with nature). The research findings show that the students who are taught with the active teaching method by teachers of the Religion and Human life lesson in secondary high school have an upper religiosity measure to those students who taught by teachers of the Religion and Human life lesson in the traditional method.
    Keywords: religiosity, the active teaching method, the Islamic approach
  • Muhammad Reza Keikha, Ali Amir Ahmadi, Fatimah Amir Ahmadi Page 111
    The ultimate aim of this research is to study the standards of terrorism crimes in the international documents and the law of Iran. This note has examined this issue with applying the analytic- descriptive method with gathering objects from the library and internet sources. In spite of having been expanded and grew the specifics of terrorism phenomenon, it is only some decades that it has been turned to a controversial and international and domestic (national) issue. Despite all countries convicting terrorism today, unfortunately, the terrorism debate has changed more to political aspect than a legal one. It has not been considered an independent offensive title by Iran criminal law. The crime of Baghi, or armed rebellion or uprising against the legitimate ruler is not an exception of this principle. Some law scholars believe that Baghi, or armed rebellion is a political crime. But one of the most important crimes against the community security which faces with a severe criminal reaction in Islam is disturbing peace and order in the land- fassad fil-arz and muharebeh (fighting against Islam). Over the history, Iran especially after Iran's Islamic Revolution has been targeted by a lot of terrorist crimes but Iran's laws have never observed to face this evil phenomenon severely. With considering that, it has been codified 13 international documents to combat terrorism, Iran has only ratified 6 documents of these 13 documents. Islamic Republic of Iran should ratify a comprehensive law about this evil phenomenon which leads to genocide. Perhaps, one of the reasons that Iran is as the first and the largest victims of terrorism is lack of this comprehensive law about terrorism.
    Keywords: Terrorism, law, Iran. International documents
  • Hasan Naqizadeh, Sayyed Ali Asghar Husseini Muhammad Abad Page 151
    One of the subjects in the areas of the practical hikmah, philosophy, ethics, training and psychology is how the human training is. From the creation of man, the almighty God through sending down the prophets and the divine books has constantly helped human beings in the way of training and purification (Tazkiyah) till achieving the real Prosperity. This paper has first studied the concept of the favor of Allah and training, and then it has examined if there is a relation between the concept of the favor of Allah and the concept of human training in the noble Quran. The result shows that in the holy Quran, some of the favors are as tools and bases of human training and some mention the holy Quran training methods and some other favors show the holy Quran training goals. Among these, some of the training barriers relating to the concept of the favor of Allah have been implied.
    Keywords: the favor of Allah in the holy Quran, the subjective exegesis of the noble Quran, the favor of Allah, training