فهرست مطالب

پژوهش های اجتماعی اسلامی - سال نوزدهم شماره 4 (زمستان 1392)

فصلنامه پژوهش های اجتماعی اسلامی
سال نوزدهم شماره 4 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی پژوهنده* صفحه 3
    براساس آنچه از منابع اسلامی، به خصوص نهج البلاغه درمی یابیم، مهم ترین هدف انبیای اله از تبیین شریعت دو چیز است؛ یکی عمران و آبادسازی زمین و دیگری ساختن و پرداختن درونی انسان و برشوراندن عقل های خفته به منظور دریافت آگاهی های لازم.
    نویسنده پس از اشاره کوتاهی که در این نوشتار به اهداف تعلیم و تربیت اسلامی دارد، در دو بخش به ارائه مطلب می پردازد. در بخش نخست، از ویژگی های مکتب تربیتی اسلام یاد می کند که عبارتند از راهبردهایی اساسی همچون رویکرد به عقل، تاکید بر کاربردی بودن و تناسب دانش با نیاز فرد و جامعه.
    همچنین، در بخش دوم، با تکیه بر راهبردهای یادشده، به سنت حسنه ای رهنمون می شود که هم اکنون در دو شکل، در حوزه های علمیه، تحت عنوان شیوه مباحثه معمول است؛یکی مباحثه درس استاد توسط دانش پژوهان علوم دینی، و دیگر، آنچه در حوزه خارج در سطحی بالاتر تدریس می شود.
    وی سپس با مروری بر مطالب یاد شده، به ارائه راهبردهای اجرایی در رابطه با روش مزبور می پردازد و نکات تجربی برگرفته از تجارب دیگران را یادآور می شود.
    نوشته حاضر با این فرضیه که شیوه مزبور می تواند پس از تبیین و توجیه کامل در ردیف مترقی ترین نظام های آموزشی قرار گیرد، بحث خود را در مایه بنیادی راهبردی و به شیوه اسنادی کتابخانه ای آرشیوی، در قالب توصیفی پی می گیرد؛ لیکن بدیهی است توجیه کامل این روش خارج از حوصله این مختصر می باشد. با این حال، وی به توضیح در مورد آن در حد ممکن پرداخته است، و با یک نتیجه گیری به بحث خود خاتمه می دهد.
    کلیدواژگان: مکتب تربیتی، تعلیم و تربیت اسلامی، آموزش مفید و کاربردی، آموزش نیازمحور، روش مباحثه ای
  • رضا وطن دوست* صفحه 21
    در این باره که شکل گیری شخصیت انسان معلول عوامل سرشتی است یا محیطی، دیدگاه هایی متفاوت و گاه متناقض ابراز شده است، ولی آنچه در اسلام امری مسلم و مورد پذیرش قرار گرفته است، تربیت پذیری انسان می باشد، ارسال رسولان الهی و مسوولیت آنان در هدایت بشر گواهی آشکار بر این واقعیت است. از این رو هر یک از پیامبران الهیروش و راه کارهایی متناسب با زمان خود، برای هدایت بشر به کار برده اند. در راس همه این شیوه ها، راه-کارهای حیات بخش پیامبر اسلام است که موثرترین راه کارها در هدایت بشر می باشد.
    این مقاله که با عنوان «راهبردهای پیامبر اکرم در تکامل شخصیت» سامان یافته است، می کوشد تا پس از نگاهی گذرا به مفهوم شناسی، اشاره به عوامل شکل گیری شخصیت و نیز اشاره به پیش زمینه های رشد شخصیت، با استفاده از آیات قرآن، مهم ترین راه-کارهای پیامبر اعظم در هدایت بشر را به بحث بگذارد.
    کلیدواژگان: قرآن، انسان، تربیت، تکامل و رشد یافتگی شخصیت
  • مرضیه محصص* صفحه 41
    اهتمام به فضایل به عنوان راهبردهایی اصیل در مسیر صعود مادی و معنوی بشر محسوب می شود و آرمان اخلاق مند کردن اعضای جامعه، از دغدغه های دیرین متفکران در حوزه اجتماعی دین بوده است. بازخوانی نهج البلاغه با هدف استخراج اندیشه های تاثیرگذار اخلاقی به مثابه راهنمای اخلاق اجتماعی مسلمانان هدف اصلی این نوشتار می باشد. امروزه تغییر الگوهای جدید زندگی اجتماعی و بروز مشکلات متعدد در حوزه اخلاق اجتماعی، زمینه اهتمام فزون تر به این مقوله را فراهم آورده است. در این بررسی، از رهگذر استقصای آموزه های علوی در مجموعه گران سنگ نهج البلاغه، ابتدا نگره حضرت نسبت به «اخلاق» و «اجتماع» مورد مداقه قرار گرفته و سپس پر بسامدترین مصادیق ارزش های اخلاقی در حوزه اجتماع، استخراج و تبیین شده است. راست گویی، خویشتن داری، بخشندگی، آینده نگری، شکیبایی و حقوق مداری از مهم ترین خصوصیات اخلاقی به شمار می آیند که در این نوشتار مورد توجه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: ارزش های اخلاقی، اجتماع، امام علی، نهج البلاغه
  • علی جانفزا*، علی خیاط، علی جلاییان اکبرنیا صفحه 61
    معصومان، به عنوان تبیین کنندگان کلام وحی، در گفتار و رفتار خود شیوه-هایی را برای انتقال مفاهیم تربیت دینی به کارگیری می نمایند که با بررسی احادیث ایشان این شیوه ها را، البته در شرایط گوناگون انتقال پیام، می توان استخراج و دسته بندی نمود.
    هدف از تدوین این نوشتار استخراج و دسته بندی بعضی از شیوه های انتقال مفاهیم تربیتی در گفتار و رفتار امام رضا است؛ با لحاظ این مطلب که این شیوه ها در ابواب مختلف حدیثی امام و نه صرفا ابواب تربیتی احادیث ایشان موجود است.
    این نکته مورد تاکید است که دوران امامت آن حضرت، به ویژه تنوع سه دوره مختلف و به تبع آن مخاطبان مختلف دوره ها، می تواند الگویی برای شیوه رفتاری مدیران در عصر حاضر باشد.
    در این مقال به شیوه هایی همچون استفاده از دعا، بهره گیری از رسانه شعر، بهره گیری از شیوه استدلال و نیز پرسش و پاسخ با مخاطب اشاره شده است.
    همچنین در رفتار ایشان نکاتی موجود است که به این انتقال موثر کمک می نماید. از آن جمله است توصیه به جلوگیری از افراط و تفریط در رفتار مردم، توصیه به مرزبندی در ارتباطات به شیعیان، صبر در ارتباطات برای تکمیل این فرایند، توجه امام به سطح فهم مخاطب و ارائه تدریجی اطلاعات به مخاطب.
    کلیدواژگان: ارتباط موثر، تربیت دینی، مخاطب، امام رضا
  • تقی آقاحسینی، صدیقه صفدریان* صفحه 81
    اهداف تعلیم و تربیت همواره در زمره بزرگ ترین مسائل تربیتی بحث و بررسی شده و بین صاحب نظران توافق نظر وجود ندارد. در میان فلاسفه تعلیم و تربیت کسانی هستند که نسبت به تعلیم و تربیت رویکرد جامع و کاملی دارند و ضروری است که همواره این رویکرد مورد توجه دست اندرکاران نظام های تربیتی قرار گیرد. از جمله این صاحب نظران ابن سینا و ژان ژاک روسو بوده که در این مقاله به مقایسه تعلیم و تربیت کودکان در نگرش آنها پرداخته شده است. ژان ژاک روسو در مورد امر خطیر تربیت وسیعتر و منسجمتر از پیشینیان خود است و آراء وی اصالت و تازگی دارد. وی حتی بر مربیان بعد از خود نیز موثر واقع شده است. از این رو مقایسه آن با صاحب نظر اسلامی (ابوعلی سینا) سبب درک ژرف این دو دیدگاه خواهد گردید. علاوه بر آن مقایسه آراء تربیتی ژان ژاک روسو با آراء تربیتی ابن سینا، که دانشمندی مسلمان می باشد، مبین این مطلب است که دین اسلام، دین اعتدال است و در مواردی که روسو راه افراط پیموده، ابن سینا حد تعادل را پیشنهاد نموده و در جاهایی که با روسو هم رای می باشد، با توجه به دیدگاه اسلام، مطلب را رساتر و کامل تر بیان نموده است. به طور کلی، هدف هر دو، پرورش کودکی سالم و قوی بوده که با ارضای کامل در زمینه بازی و جست و خیز، محیط و طبیعت را بشناسد و با استفاده از نیروی تعقل و پرورش حس کنجکاوی خود، به کشف و یادگیری نائل گردد، تا بتواند در بزرگ سالی، با توجه به توانایی ها و استعدادهایش، شغلی انتخاب نماید که به جامعه خدمت کند و انسانی دارای اخلاق نیکو و اجتماعی گردد. در این زمینه، هر دو به نقش کلیدی معلم، به عنوان راهنما، توجه لازم را دارند.
    کلیدواژگان: تعلیم و تربیت کودکان، ابن سینا، ژان ژاک روسو، آراء تربیتی
  • محمد ثامنی*، رضا حق پناه صفحه 105
    اجرای تربیت مذهبی بدون شناخت مولفه های موثر در آن امری غیرممکن است. با مراجعه به متون اسلامی و تربیتی می توان گفت که چهار عامل عمده در تربیت مذهبی فرزندان موثر هستند. این عوامل عبارتند از: وراثت، فطرت، تغذیه و عوامل محیطی و وابسته به محیط (که شامل مصادیق فراوانی است). بر این اساس، در این نوشتار به تبیین نقش هر یک از این مولفه ها در تربیت مذهبی فرزندان و اهمیت آن می پردازیم.
    کلیدواژگان: تربیت مذهبی، فرزندان، والدین، محیط
  • محمود اصغری* صفحه 137
    بین آرمان های دینی و اقتصادی در مکتب اسلام تعامل و هماهنگی کاملی وجود دارد، تا جایی که اسلام، اقتصاد را وسیله ای جهت رشد و تعالی انسان می بیند. از این رو، در فرهنگ اقتصادی اسلام، اهتمام به علم و دانش و نوآوری، ترغیب به کار، اهمیت دادن به وجدان کاری، اتقان و انضباط در کار و عمل، پرهیز از اسراف و تبذیر، زهد و قناعت در مصرف، تشویق به بهترین استفاده از نعمت های الهی و تلاش در امر تولید و عدم وابستگی به بیگانگان در کالاهای استراتژیک، زمینه را برای رسیدن به الگوی متناسب با آرمان های اقتصادی اسلام فراهم می آورد.
    نهادینه سازی چنین فرهنگی از طریق تربیت دینی که زمینه را برای پای بندی به باورهای دینی و به میدان عمل آوردن آنها ایجاد می کند، میسر است.
    براین اساس، فرض ما در این پژوهش بر این است که بین تربیت دینی و اقتصاد مقاومتی رابطه معناداری وجود دارد، زیرا تربیت دینی در بعد اقتصادی در واقع همان مهارت آموزی و به کارگیری آن در بهره وری بهینه از منابع و ارتقاء بهره وری است.
    کلیدواژگان: تربیت دینی، اقتصاد مقاومتی، الگوی مصرف، اقتصاد دانش بنیان
|
  • Mahdi Pajoohandeh* Page 3
    According to Islamic sources especially Nahj al-Balaqeh, the most important mission of all the prophets of presenting divine law (sharia) is two things.One of them is the reconstruction and improvement of lands and the other is to train the inwards of man and motivates the slept intellect in order to perceive necessary knowing. After abrief indication to the purposes of Islamic education and training,the author presents issue in two sections.In the first part, he states the specifications of Islamic Training School which are the fundamental approaches such as the approach to the intellect, emphasizing the practical appli cation and balance between science andman and society needs. In the second part, with relying on the mentioned approaches, it is guided to a good tradition which is now common in Shii Teaching Institutions (HawzayiIlmya) in two forms. First is the discussion of professors 'lessons by students and second are what are taught in advanced-Independent studies (high Hawzalessons-darskharij). Then, the writer with a review of presented issues clarifies an executive approach related to the stated method and dtermines some empirical points which are adopted from others experiences. The present note propounds this idea which the above- mentioned theory can be one of the highest advanced educational systems after a clear determining and explanation. It continues its discussion with a fundamental and strategic base and with a documentary, archiving method in a descriptive form. But it should be said that the complete explanation of this method is not possible here but as possible as it is stated and at the end of the paper, the result has been mentioned.
    Keywords: training School, Islamic education, training, effective, applied education, education based on needs, discussion method
  • Reza Vatandost* Page 21
    Is man's personality influenced by innate or environmental conditions? Different attitudes and sometimes contradictory have been declared. But it is certainty and is accepted the capable of being trained by Islam. This reality isrevealed by sending divine messengers and their responsibilityfor guidance of man. Hence, every divine prophet has taken an especial method and strategy which was related to their time to lead man. At the peak of these methods are the profoundteachings of Islam Prophet (p.b.u.h) which are the most effective ones. This note which has been titled "The Holy Prophet (p.b.u.h) Strategies on the Development of Personality"tries to argue the most important ways of the HighProphet (p.b.u.h) related to the guidance of man after a glance look to coneptology, referring to the factors which shape the personality and the personal growth in the foreground.
    Keywords: the Holy Quran, training, the development, growth of personality
  • Marzieh Muhases* Page 41
    Notable attention to the virtues is a basic strategy in the material and spiritual enhancement of human being. The desire of creating anethical society has been an old concern of the scholars specialized in social religious realm. Re-reading of Nahj al-Balagheh in order to explore the ethical and effective thoughts as a guidance of social ethic of Muslims isthe fundamental aim of this paper. Todays, the change of the new patterns of social life and appearing different problems in the realm of social ethic has caused more efforts at this issue. This research with adopting Alavi doctrines from the precious collection of Nahj al-Balaqeh, first studies carefully Hazrat attitude about society and ethic then determines the most important examples of ethical virtues in the society realm. Truthfulness, self-control, generosity, foresight, patience and respecting the rights of others are the most important ethical specifications which should be more considered in the field of social ethic.
    Keywords: social, ethical virtues, ImamAli (p.b.u.h), Nahj al Balaqeh
  • Ali Janfaza*, Ali Khayyat, Ali Jalaeianakbarnia Page 61
    Infallibles (Masūmān) as interpreting the words of the revelation employ methods in their speech and conducts to transmit the concept of the religious training. with the examination of their traditions, these methods can be obtained and grouped in the different situations of the transmitting messages. The purpose of codifying this writing is to take and group some of these methods of transmit ion of training concepts according to the words and conducts of Imam Reza (p.b.u.h) with respect to this point that these methods have been mentioned in the different chapters of the imam's traditions. This point should be emphasized that the period of his Imamah (shii doctrine) specially three different periods and consequently different listeners can be a pattern for the manner of contemporary managers. This note aims to point out the methods such as supplications (duaa), using poet media and arguing method and also questions and answerswithlisteners. There are points in his manner which help this effective transmission like recommendations for prevention from excess and a few in people manner, recommendations for determining the relations to Shiites,patience in the relations in order to complete this process, imam's attention to the level of the listener's perception and clarifying gradual data to them.
    Keywords: effective relation, the religious training (education), listener, Imam Reza (p.b.u.h)
  • Taqi Aqahusseini, Sediqeh Safdarian* Page 81
    The purpose of education and training has been constantly examined as the most important issue of training (education) and there is no agreement between the scholars. There are some scholars among the philosophers of education and training who have a universal and comprehensive approach to the education and training. It is necessary that this approach is considered by the scholars of education system. Ibnsina and Jean-Jacques Rousseau have been of these scholars who have examined their attitudes by this paper. Jean-Jacques Rousseau's opinion on this serious issue of training is more extensive and coherent in regard to his antecedents. Therefore, the comparison of Jean-Jacques Rousseau's opinions with ibnsina's one causes a deep comprehension to these attitudes. Also, the comparison of Jean-Jacques Rousseau's opinions with opinions of Ibnsina, who is a Muslim scholar, reveals that Islam is a moderate religion and in many cases which Rousseau has held immoderate views, Ibnsina clarifies a moderate view and in situations that Ibnsina has the same opinion of Rousseau, he with respect to Islam view has clarified the issue more perfectly and clearly.Generally, both of them have mappedout to train a safe and powerful(strong) child (who with a perfect satisfaction to play and jump up and down) knows the environment and nature andwith using his intellectual power and training his curios sensecan achieve discovery and learning in order to chooses a profession at adolescence according to his abilities and aptitudeswhich make him serve the community and become a man with good and social ethic. In this realm, they both have paid attention to the key role of the teacher as a leader.it is suggested to all educated and scholar community for education and training system to apply the different methods like encouragement, thinking, arguing and other useful methods which are mentioned by this paper.
    Keywords: the education, training of the child, IbnSina, Jean, Jacques Rousseau, training attitudes
  • Muhammad Sameni*, Reza Haqpanah Page 105
    It is impossible to perform the religious training without knowing the effective components (principles) of it. With reference to Islamic and training sources, it can be cited that four fundamental factors impact on the religious training of the child. These factors are innate, nourishment, environment al factors and factors related to the environment which are consisted of many examples. This paper aims to determine and reveal their impotencat the religious training of the child.
    Keywords: the religious training, children, parents, environment
  • Mahmud Asghari* Page 137
    According to Islam School, religious and economic goals are in a perfect harmony up to that Islam views economy as an instrument of the development and superiorityof human being. Hence,with attention to the science, knowledge, innovation, encouragement to work, professional conscience, firm and discipline in work and practice, avoiding extravagance and prodigality (over consumption), asceticism and content in consumption, the best usage of God's gifts and efforts in production and not being dependent ant on foreign countriesfor our strategic goods, Islam economic cultureprovides a background to achieve a paradigm corresponds with Islam economic goals. It is possible to institutionalize such culture through the religious training in order to provide a strong loyalty to the religious beliefs and apply thosebeliefs. According to this, this research maps out to prove that thereis a meaningful relation between religious training and resistive economy. Religious training in economic dimension is really just getting expertise and making the best use of sources and increasing productivity.
    Keywords: religious training, resistive economy, consumption paradigm, science baseeconomy