فهرست مطالب

انسان پژوهی دینی - پیاپی 26 (پاییز و زمستان 1390)

نشریه انسان پژوهی دینی
پیاپی 26 (پاییز و زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عسکر دیرباز، قاسم امجدیان صفحه 5
    نوشتار حاضر با بیان هدف و نحوه خلقت عالم و اینکه خداوند خالق عالم است نه فاعل عالم، توحید افعالی خداوند که به معنای نفی فاعلیت تام از ماسوی الله است را مورد بررسی قرار می دهد و بعد از تشریح این مسئله که تنها موثر حقیقی در عالم خداوند است، به تبیین معنای قضاء و قدر و نقش انسان در رخدادها و رویدادهای حادث در زندگی او می پردازد. در پایان نیز این نتیجه را به دست می دهد که حوادث عالم وجوب و حتمیت خود را از جانب خداوند و بر طبق قانون علیت دریافت نموده، هرگونه صدفه و اتفاقی منتفی است و از جمله عللی که در افعال انسان موثر است و در واقع مکمل تامیت انسان در افعالش می باشد، اختیاری است که طبق قضاء و قدر الهی برای انسان حتمیت و وجوب یافته و انسان را قادر ساخته تا در طول تاثیر خداوند موثر در افعالش گردد؛ لذا نه جبری در کار است و نه اختیار مطلق.
    کلیدواژگان: انسان، توحید افعالی، قضاء و قدر، سرنوشت، اختیار
  • عبدالله حاجی علی لالانی، سلمان قاسم نیا صفحه 23
    قرآن کریم در آیه «إن کل نفس لما علی ها حافظ» (طارق،4) به یکی از ویژگی های نفس انسانی (که حافظ داشتن نفس است) اشاره می کند، اما مفسرین در تفسیر این آیه دارای نظرات متنوعی هستند، جمع زیادی از مفسرین منظور از نفس مورد اشاره در آیه را روح انسانی و منظور از حافظ را ملائک الهی می دانند، ولی برخی تفاسیر به یک اعتبار نفس را بر ماسوی الله تعمیم داده اند و از این جهت، منظور از حافظ را خداوند دانسته اند و معدودی نیز نفس را قوه حیوانی و حافظ را روح معرفی کرده اند. در این مقاله ضمن بیان این نظرات، به دلیل اینکه یکی از مهم ترین مبانی اختلاف تفاسیر در تفسیر این آیه، گرایشات فلسفی است، دیدگاه ملاصدرا و علامه طباطبایی مورد تاکید قرار گرفته است، به ویژه اینکه نقش علیت فاعلی حافظ برای نفس، که مورد تاکید ملاصدرا است و قول دوم علامه طباطبایی که مقصود از حافظ را جنس حافظ می داند، متمایز از تفاسیر دیگر است.
    کلیدواژگان: نفس، حافظ، روح، ملک، تفسیر، ملاصدرا، علامه طباطبایی
  • محمدکاظم شاکر، فاطمه سادات موسوی حرمی صفحه 43
    کمال پذیری انسان به مثابه چهار راهی است که راه های اصلی مهم ترین ادیان شرقی و غربی، اعم از الهی و غیر الهی، را به هم پیوند می زند و، بنابراین، می تواند نقطه عزیمت درخوری برای گفت وگوی ادیان واقع شود. در ادیان معروف تعابیر مختلفی از کمال و انسان کامل وجود دارد. در آیین بودا از انسان کامل با نام های «ارهات» و «انسان آزاده»، در اندیشه مردم چین باستان و آیین کنفوسیوس، با نام های «تائو»، «انسان آزاده» و «انسان قدیس» و در زرتشت با نام «انسان آرمانی» تعبیر شده است. اما از منظر اسلام انسان نسبت به سایر اجزای عالم از اعتبار و اهمیت خاصی برخوردار است، به گونه ای که اگر به نهایت کمال خود برسد، از سایر آفریده ها، حتی کروبیان ملا اعلی و فرشتگان عالم فراتر می رود. زیرا دیگر مخلوقات الهی دارای ظرفیت کمال پذیری محدودی هستند، اما انسان چون می تواند مظهر کل اسماء و صفات الهی شود کمال پذیری او نامحدود است.
    کلیدواژگان: کمال پذیری، ادیان شرقی، عرفان اسلامی، انسان کامل، اسماء و صفات الهی
  • حسن رضازاده صفحه 73
    بنیانگذار حکمت اشراق بر اساس مبانی فلسفه خود مسئله نفس را تبیین کرده است. سعی شیخ اشراق آن است که هم نفس را از طریق دلایل پیشینیان با نگاهی نو معرفی کند و هم دلیلی تازه برای آن ارائه دهد. در فلسفه او نظریه علم حضوری برای اولین بار مطرح شده، از همین رو در خصوص ماهیت نفس نیز از این مبنا سود برده است. وی علم حضوری را ویژگی نفس می داند، نیز در بعضی آثار خود از کلمات و عبارات استعاری و زبان نمادین استفاده کرده و به تبیین ماهیت نفس پرداخته است. بنابراین شیخ اشراق را نیز می توان از جمله فیلسوفانی دانست که در زمینه معرفی نفس تلاش کرده و صاحب دیدگاه خاصی بوده است.
    کلیدواژگان: نفس، نفس شناسی، علم حضوری، جسم، جاودانگی، ماهیت
  • محمدتقی سبحانی نیا صفحه 85
    تلقی یا باور انسان از خود، نقشی اساسی در اصلاح رفتارها به ویژه در رفتارهای اخلا قی او ایفا می کند. این مقاله با پذیرش این اصل که تلقی انسان از خود مبتنی بر شناخت او از خویش است، به دنبال تبیین ارکان تلقی صحیح انسان از خویش بوده، دو اصل «اعتقاد به حرمت نفس انسان» و «اعتقاد به وجود ربطی و غیرمستقل» داشتن را به عنوان دو رکن تلقی صحیح خویش، معرفی می کند. این دو رکن تلقی از وجود خویش را مطابق با واقعیت او سامان بخشیده، انسان را به سوی اصلاح رفتارهایش سوق می دهد. البته بین حس حرمت نفس با رفتار اخلاقی، رابطه دوطرفه برقرار است. یعنی به هر میزان رفتارهای نیک انسان استمرار بیابد یا پسندیده تر شود، بر حس حرمت نفس فاعل نسبت به خودش، افزوده می شود و افزایش یا استمرار حرمت نفس نیز افزایش یا استمرار رفتارهای نیک را به دنبال خواهد داشت.
    کلیدواژگان: رفتار، اخلاق، حرمت نفس، کرامت نفس، شناخت نفس، وجود ربطی
  • علی پیری، فرمان ایسماعیلوف صفحه 103
    یکی از مهم ترین دغدغه های فیلسوفان و متفکران از دیرباز تاکنون بحث از نفس و چگونگی رابطه آن با بدن بوده است. ملاصدرا و هنری برگسون به عنوان فیلسوفانی از دو سنت متفاوت در تلقی خود از رابطه نفس و بدن، افقی تازه گشوده و راهی نو آغازیده اند، به گونه ای که هر دو فیلسوف نگاهی وحدت انگارانه به رابطه نفس و بدن دارند. همچنین هر دوی ایشان قائل به تمایز واقعی میان نفس و بدن نیستند، چنانکه ملاصدرا نفس را «جسمانیه الحدوث و روحانیه البقاء» می نامد، و برگسون نیز روح یا نفس را سیر صعودی و ماده و حافظه را سیر نزولی تحول خلاق انسان می داند. در این نوشتار، پس از تبیین دیدگاه این دو فیلسوف، سعی شده تا میان این دو دیدگاه، الفتی ایجاد و روزنه ای برای تطبیق و مقارنه گشوده گردد.
    کلیدواژگان: حرکت جوهری، جسمانیه الحدوث، روحانیه البقاء، شهود، دیرند
  • احمد شفیعی، عبدالله حاجی زاده، محسن سلگی صفحه 119
    این مقاله در سه محور کلی انسان شناسی در مفاهیم مورد نظر، از قبیل سرشت انسانی، تفسیر انسان، منشا حق، روح، تحلیل عقلی زندگی اجتماعی، انگیزه انسان و یا عامل حرکت، حق و تکلیف، انسان پرومته ای در مقابل مقام خلافت، دین، و... و نیز شرح و تفصیل در تفارق آن، به این نتیجه دست یافته است که وجوه تفاوت، ناشی از نگرش طبیعت گرای توماس هابز، در مقابل دیدگاه ترکیبی فطرت و طبیعت (با تاکید بر فطرت) جواد آملی به انسان است. این دوگانگی در نگاه به انسان به عنوان یکی از مبانی اساسی اندیشه سیاسی، موجب شده است تا در باور جوادی، قدرت مطلق در اختیار امام معصوم و سپس نایب عادل او قرار گیرد حال آنکه در نگاه هابز، قدرت مطلق بایستی در اختیار شاه باشد. گزاره مزبور، چگونگی تاثیر صورت پردازی میان مفهوم انسان و اندیشه سیاسی در دستگاه فکری جوادی آملی و توماس هابز را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: انسان، اندیشه سیاسی، جوادی آملی، توماس هابز، طبیعت، فطرت
|
  • Asgar Dirbaz, Qasem Amjadian Page 5
    Explaining the goal and way of creation and regarding God as a creator not as an agent, this paper has studied God`s unity in action meant by negating free and full agency from all but God. Having proved the fact that the only real efficient of the universe is God, it explains the part of human being in what happens in his life with regard to predestination and destiny. As is understood, events in the universe are Divinely qualified with necessity in accordance with the fundamental principle of cause and effect. One, therefore, cannot agree with any chance or accident. In this way, the causes affecting human actions are to be regarded as the will that has been necessitated to him according to Divine destiny and predestination and has made human being able to be of affection in his action. Thus there is neither determinism nor free will.
    Keywords: human being, destiny, predestination, unity in action, fate, free will, determinism
  • Abdollah Haji Ali Lalaee, Salman Qasemnia Page 23
    In the fourth verse of the chapter tariq, human soul has been known to have a guard. Commentators, however, have presented different views knowing human soul and its guard respectively as: 1- human spirit and Divine angles, 2- all creatures and God, 3- animal power and human spirit. As one of the fundamental causes for disagreement lies in the philosophical tendencies of the commentators, this paper, introducing different views in the field, has focused on Sadra and Tabatabaei`s views. As is understood, the former`s view on the guard as an agent and the latter`s on it as the genus are particularly distinct from others.
  • Mohammad Shaker, Fatemehsadat Moosavi Harami Page 43
    Human perfectibility may be regarded as a point in which the most dominant religions of the world meet one another. It, therefore, can be chosen as a start point for religions when taking part in dialogue. There can be found different names for human perfection and perfect man in well-known religions of the East and the West. Buddha`s name for perfect man is Arhat and free man, Confucius` is Tao, free man and saint man, and Zoroastrianism`s choice is Ideal man. For Islam, however, human being is of such a considerable position that, given its successfulness in the way of perfection, it can go beyond Divine angles. The reason why is that each creature other than human being can be counted as a manifestation of a single Name or Attribute of God and, therefore, is limited to a special grade while human being is known as the manifestation of all Divine Names and Attributes.
    Keywords: perfectibility, eastern religions, Islamic mysticism, perfect man, Divine Names, Attributes
  • Hasan Rezazadeh Page 73
    The founder of illuminative philosophy has explained human soul on his own principles. Using the ancient`s reasons, Sheikhe ishraq has tried to explain human soul in a new way and, at the same time, to present a new explanation. For the first time, intuitive knowledge, as the soul`s property, was proposed by him and on this base was founded all his teachings on human soul. In addition, he has used a symbolic language to explain the essence and states of human soul. Sheikhe ishraq, therefore, can be counted among the philosophers who have presented special views in the field.
    Keywords: soul, psychology, intuitive knowledge, body, eternity, essence
  • Mohammad Taqi Sobhaninia Page 85
    Man`s belief in himself plays an essential part in his moral conducts. On this basis, this paper tries to explain the principles for one`s true understanding of oneself. As is understood here, belief in the dignity of human soul and belief in the depended existence of human being can be regarded as two main principles needed for a true comprehension of man. Relying on the two principles, one can attain a true conception of one`s attitude toward oneself and approve his or her conducts. Needless to say, there is a bidirectional relation between awareness of the dignity of human soul and moral conduct. More permanent the latter, more perfect the former and viceversa.
    Keywords: conduct, morality, respect of soul, dignity of soul, knowledge of soul, dependent existence
  • Ali Piri, FƏ, Rman Ismyilov Page 103
    Body-soul relation has been focused on by scholars and philosophers from early period of philosophical thought. Among them, Molla Sadra and Bergson, from two different philosophical traditions, have presented new explanations upon which soul and body are nearly the same. For them, therefore, there can be no distinction between soul and body. Sadra knows human soul to be such an originally corporeal being that gradually becomes incorporeal. And Bergson knows human soul and body as ascension and descension of human active transformation respectively. In the paper, the two philosopher`s views have been explained and it has been shown that one can compare their views in some points.
    Keywords: substantial motion, bodily appearing, incorporeally remaining, intuition, time
  • Ahmad Shafiee, Abdollah Hajizadeh, Mohsen Solgi Page 119
    This paper has studied human being under the concepts of human nature, interpreting human being, the origin of right, spirit, intellectual analyzing of human social life, human motivation, Prometheus in opposition to the position of caliphate, religion and their differences. It has been concluded that the differences are owing to Hobbs` naturalist view to human being just against Javadi`s on Divine given nature of human being. The difference as a principle of political thought has caused Javadi to believe in absolute power of Imam, and following it, of his caliphate. Hobbs, however, has accepted such a belief on behalf of the king. In this manner, the philosophical concepts of the philosopher have affected political thought.
    Keywords: human being, political thought, Javadi Amoli, Thomas Hobbs, nature