فهرست مطالب

انسان پژوهی دینی - پیاپی 32 (پاییر و زمستان 1393)

نشریه انسان پژوهی دینی
پیاپی 32 (پاییر و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرشته ابوالحسنی نیارکی*، احد فرامرز قراملکی صفحه 5
    مسئله این جستار، واکاوی تحلیل خواجه از کیفیت حرکت و استکمال نفس (اشتداد وجودی یا حرکت در اعراض) است. دیدگاه خواجه طوسی را می توان در دو مرحله بررسید: 1. قبل از تکون نفس: بیان خواجه برخلاف کون و فساد مشائی، ملتزم اثبات حرکت اشتدادی برای صورت نوعیه نفس است. 2. در طول حیات آدمی: اگرچه طوسی در مواضعی به زعم مشاء، حرکت جوهری نفس را ابطال می کند، اما در تحلیل سیستمی از آرای وی به ویژه در بررسی استکمال، تحقق وجودی آن در ابعاد، مراتب و مراحل آن، سرانجام وی، همگام با رای نوافلاطونیان، اشراقیون و عرفا، ارمغان درخشش در اثبات نوعی اشتداد وجودی برای نفس است. درخشش طوسی به سبب در دست نداشتن مبانی سازگار در مسئله حرکت و علم النفس، جلوه گر نوعی ناسازگاری در نظریه پردازی اوست که این ناسازگاری با این حقیقت که وی در مراحل آغازین سیر اندیشه حرکت جوهری نفس است، توجیه می یابد؛ سیری که توسط صدرا به نهایت می رسد.
    کلیدواژگان: خواجه طوسی، استکمال، کمال علمی و اخلاقی، حرکت جوهری نفس و حرکت در اعراض
  • حامد علی اکبرزاده*، محمد محمدرضایی صفحه 29
    مسئله نقش عقل و محدودیت های آن در شناخت معارف دین، همواره مورد بحث بوده است. برخی معتقدند که عقل هیچ نقشی در شناخت معارف دین ایفا نمی-کند و گروهی دیگر نیز برای عقل نقش های مختلفی به صورت حداکثری و حداقلی در شناخت قائل اند. در این مقاله براساس نگاه شیعی به مسئله عقل و دین تلاش شده است تا ضمن اثبات حجیت و اعتبار عقل در شناخت معارف، نحوه نقش آفرینی آن که به سه شکل عمده یعنی میزان، ابزار (مصباح) و منبع شناخت (مفتاح) است، ابتدا اثبات و سپس مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد. ضمن اینکه محدودیت-های عقل در شناخت برخی عرصه های معرفتی تحلیل و به برخی مصادیق آن نظیر عدم ادراک ذات خداوند، عدم ادراک جزئیات دین، ناتوانی در نفس شناسی، ناتوانی از انشای حکم و اعمال مولویت، عدم امکان شناخت همه حقایق عالم و ناتوانی از درک برخی امور اخروی نظیر معاد جسمانی اشاره شده است.
    کلیدواژگان: عقل، شناخت، معارف، دین
  • فرشته سقا*، فتحیه فتاحی زاده، ابراهیم شفیعی سروستانی صفحه 49
    آینده بشریت و فرجام تاریخ، همواره مورد دقت-نظر متفکران و اندیشمندان الهی و غیرالهی بوده است. از میان طرح های تاریخی موجود در مکاتب مختلف، قرآن کامل ترین و نویدبخش ترین طرح را برای بشریت ترسیم نموده که براساس آن، آینده ای سرشار از خیر و سعادت برای همه انسان ها بیان گردیده است. برمبنای تفکر آینده گرای قرآن، انسان ها با اراده خویش و به کارگیری قوانین جاری تاریخ که در قالب سنت های اجتماعی- تاریخی در آیات مطرح شده، به هیچ وجه نسبت به آینده خویش منفعل و مجبور نبوده، بلکه بدین وسیله آگاهی لازم برای ساختن آینده خود و جهان را کسب کرده و با اراده ای فعال، مسیر آینده جهان و سرنوشت خود را معین می سازند. بر این اساس، مقاله حاضر بر آن است تا در ابتدا مبانی تفکر آینده گرای قرآن را با استفاده از تفسیر آیات و سخن معصومان (ع) تبیین نماید و سپس نقش فعال انسان را در تحقق آینده موعود از نظر قرآن با استفاده از مبانی تفکر آینده گرای این کتاب الهی اثبات نماید.
    کلیدواژگان: قرآن، آینده موعود، اراده انسان، قوانین تاریخی، جبر، اختیار
  • رابطه انسان شناسی و خداشناسی در حکمت خالده / با محوریت آرای شوان و سید حسین نصر
    زهرا طالبی*، سید مهدی امامی جمعه صفحه 69
    در قلب تمام سنت ها، حکمت خالده وجود دارد که شامل مبانی مابعدالطبیعی، انسان شناسی، اخلاق و خداشناسی است. راه های مختلف وصول به ذات قدسی خداوند از خودشناسی شروع می شود؛ چنان که حدیث «من عرف نفسه فقد عرف ربه» شاهدی بر این مدعاست. در این مسئله بین شوان (تکمیل کننده سنت گرایی) و نصر (شارح آثار او) دو اختلاف اساسی وجود دارد؛ از یک سو نصر تاکید می کند که هرکس خود را شناخت، پروردگار خود را می شناسد؛ اما در اندیشه شوان هرچند وجود ناب و حقیقی پدیدارها و ازجمله حقیقت انسان، خداوند را نیز به ظهور می رساند، اما این خداشناسی است که مبنا قرار می گیرد و انسان را در درجه دوم اهمیت قرار می دهد. با همه این توصیفات، اختلاف میان شوان و نصر جدی است و شاید نتوان به آسانی آن را رفع کرد.
    از سوی دیگر شوان اساسا به مسئله «ولایت» - چنان که نصر قائل است - اعتقادی ندارد، اما به الهام افراد قدیس (علاوه بر پیامبران) قائل است.
    کلیدواژگان: حکمت خالده، انسان، خدا، شوان، نصر
  • حمیدرضا ایمانی فر *، علی اصغر کاکوجویباری، محمدسعید فیاض، فرهاد شقاقی صفحه 93
    هدف از این تحقیق بررسی اکتساب زبان از دیدگاه قرآن کریم و روان شناسی می باشد. در بررسی اکتساب زبان از دیدگاه قرآن کریم، از روش تحلیلی استفاده گردید. نتایج تحقیق نشان داد که دیدگاه قرآن کریم همسو با رویکردهای تعامل-گرایی - به ویژه رویکرد پدیدارگرایی - اکتساب زبان را با توجه به سه بعد ذاتی، شناختی و یادگیری تبیین می نماید. اکتساب زبان (تکلم) در دیدگاه قرآن کریم به سه قسمت «تکلم بنیادی»، «قول» و «لسان» تقسیم می شود. قرآن کریم اکتساب «تکلم بنیادی» را ذاتی، «قول» را شناختی و «لسان» را اکتسابی می داند؛ تقسیم بندی ای که در هیچ رویکرد دیگری شبیه به آن مشاهده نشده است و می توان آن را از اعجازهای علمی قرآن کریم دانست. تحقیقات تحلیلی بیشتر بر روی تکلم بنیادی، قول و لسان و فهم سازوکارهای رشدی آن می تواند مبحث اکتساب زبان را در روان شناسی به اجماع برساند.
    کلیدواژگان: اکتساب زبان، قرآن، روان شناسی
  • محمد جواد پیرمرادی* صفحه 109
    دگرگونی روش تحقیق از قیاس گرایی به استقراگرایی و در نهایت تعمیم آن از حوزه مطالعات طبیعت به قلمرو انسان با پیش فرضی اثبات گرایانه، زمینه ساز پیدایش علوم انسانی جدید گردید که متکفل انسان پژوهی علمی است. در این مقاله ناکارآمدی تئوریک و عملی منطق اثبات گرایانه در قلمرو انسان پژوهی در جامعه اسلامی با روش تحلیلی - استنباطی و تفسیر مفهومی اسناد، بررسی و نشان داده شده است. از لحاظ نظری چهار دلیل برای ناکارآمدی منطق اثبات گرایی ارائه شده است؛ مهم ترین دلیل اثبات گرایان برای بی معنایی گزاره های غیر تجربی - یعنی معیار تحقیق پذیری - خود تحقیق ناپذیر است. استقرا به عنوان تنها روش معتبر اثبات گرا-ها ناکارآمد است و با چالش های جدی مواجه می-باشد. علم بی طرف و خالی از ارزش غیرممکن است و وجود ندارد. علم تجربی در حوزه شناخت انسان توانمند نیست. بنابراین نظریه علم واحد توهم است. از لحاظ عملی نیز ناکارآمدی این روش از دو جهت بررسی شده است: ناتوانی در تبیین ماهیت و رفتار انسان مطلوب جامعه اسلامی که نمونه کاملش رسول خدا(ص) است و همچنین تعارض بنیادین آنها با اسلام در روش های حل مسئله.
    کلیدواژگان: انسان پژوهی، اثبات گرایی، وحدت علم، استقراگرایی، عینیت علم
  • محمد الله نیا سماکوش*، علیرضا میرزایی صفحه 139
    وجه تسمیه و محوری ترین بنیاد مورد ادعای شکل گیری سلفیه، توجه ویژه به موقعیت، مرجعیت علمی و فهم «سلف» می باشد. عواملی چون نزدیک تر بودن به زمان رسول خدا(ص)، عدالت و فضیلت سلف، مهم-ترین وجوه حجیت فهم سلف در نگاه سلفیه را شکل می دهند. سلفیه در توجیه اتخاذ این وجوه برای سلف، تلاش کرده اند دیدگاه خود را به آیات، روایات و اجماع مستند نمایند؛ درحالی که مستندات منقول و حکم روشن عقل، هیچ اطلاقی در حجیت فهم سلف به دست نمی دهد. البته صحابه و پیروان آنها در سه قرن اول اسلام، مشروط بر آنکه بر پیمان اعتقادی و عملی خود بر دین اسلام و پیامبر(ص) باقی مانده باشند، از احترام ویژه ای برخوردارند. ایمان، نصرت در عسرت، وفاداری به بیعت و پایبندی به وصیت به ویژه در مورد ثقلین، از امتیازات احترام برانگیز معاصران پیامبر(ص) به شمار می رود؛ اما این امتیازات بدون شرط و مطلق نبوده و دلالتی بر برتری فهم آنها از آموزه های سنت و معالم قرآن ندارد. فهم قابل اعتنا از دین، ضمن نیازمندی به مقدمات عمومی، مستلزم درایه روشمند و هوشمندانه است و این امر منوط به زمان خاصی نیست. مطلق دانستن صحت و حجیت فهم افراد از معارف دین، تنها در سایه علم لدنی و عصمت محقق می گردد و اطلاق این امر در مورد عموم مصادیق سلف، صحیح نیست. در این مقاله تلاش شده است ضمن تبیین ادله سلفی ها در حجیت و تقدم فهم سلف، با بررسی علمی، دلایل آنها با محک نقد راستی آزمایی شود.
    کلیدواژگان: سلف، سلفیه، فهم سلف، حجیت فهم سلف
  • محسن گل پرور*، نفیسه دارایی، فلور خیاطان صفحه 167
    در دین اسلام بر نقش معنویت گرایی در سلامت جسم و روان تاکید ویژه ای شده است. یکی از سازه های بسیار نوین در عرصه معنویت، سرمایه معنوی و دیگری بهزیستی معنوی است. هدف این پژوهش، تهیه مقیاس فرم کوتاه سرمایه معنوی و بهزیستی معنوی است. نمونه پژوهش 294 نفر بودند که از طریق نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس سرمایه معنوی و بهزیستی معنوی، پرسش نامه سرمایه روان شناختی و پرسش نامه سرمایه اجتماعی بودند. داده ها از طریق تحلیل عامل اکتشافی، محاسبه آلفای کرونباخ و ضریب همبستگی پیرسون تحلیل گردید. نتایج نشان داد که مقیاس کوتاه سرمایه معنوی با ده سوال و مقیاس فرم کوتاه بهزیستی معنوی با ده سوال از روایی سازه مناسبی برخوردار هستند. آلفای کرونباخ و پایایی باز آزمایی مقیاس کوتاه سرمایه معنوی برابر با 0/93 و 0/9 و آلفای کرونباخ و پایایی باز آزمایی مقیاس کوتاه بهزیستی معنوی برابر با 0/78 و 0/8 به دست آمد.
    کلیدواژگان: سرمایه معنوی، بهزیستی معنوی، سرمایه اجتماعی، سرمایه روان شناختی
|
  • Fereshteh Abolhasani Niaraki*, Ahad Faramarz Qaramaleki Page 5
    This article discusses Study of al-Tusi points of view about Human’s Perfecting. We study his views about substantial motion or change in accidents with seeking foundations, consequents and comparatives studies. Tusi’s view is analyzed to two points: 1) perfecting before existentiation of intellective soul, 2) perfecting of intellective soul in human’s life. 1) About the first point; Tusi’s view demonstrates intensifying movements for specific form of soul. 2) About perfecting of intellective soul in human’s life, although Tusi negates substantial motion in some places, but systematic analysis of his views is asserted intensity of being of intellective soul as Neo-Platonist, illuminationism and mysticism. Intensity of being is disagreeable with his foundations about psychology and problem of movement. But he is in the primarily way of substantial motion which Mulla-Sadra has perfected and theorized.
    Keywords: Nasir, al, Din al Tusi, Perfecting, Substantial Motion, Change in Accidents, Moral, Knowledge Perfecting
  • Hamed Aliakbarzade*, Mohammad Mohammadrezaei Page 29
    Recognizing the limitations of the intellect, education, religion has always been discussed. Some reason to believe that religion does not play any role Education. Other roles have also seen reason to believe maximum and minimum. Meanwhile, according to the Shia view of reason and religion, this article is prove the validity of reason in understanding the education authority, the role of the three main forms: the rate utility (Misbah) and the source of knowledge (miftah), the First, and then proved to be analyzed. Then the limits of reason analysis will identify some of the areas of knowledge. And in some instances, such as a lack of understanding of the nature of God, the lack of detailed understanding of religion per se Disability Studies,, the impossibility of knowing all the facts of the universe and the inability to understand some things, like Bodily resurrection hereafter mentioned.
    Keywords: Wisdom, Knowledge, Education, Religion
  • Fereshte Saqa *, Fathiya Fathizade, Ebrahim Shafiee Sarvestani Page 49
    Thinkers and researchers on topics such as the end of history and future of humanity is always study and research. Different scientific schools have offered several projects in the future issue but the historic pattern of Quran is the most perfect and the most promising of them. What the Quran offers the future is full of goodness and prosperity for all humanity. Based on the future-oriented ideas seen in the Quran, Humans by their will and by use of raised rules of history are not a passive about their future. They also with gaining knowledge about their future and the world future can conscious determine their fate and the universe. The first, this paper tries to explain the Principles of future oriented thinking with use the interpretation the verses of the Quran and Speaking infallible Imams (PBUH). Second, it tries prove the active role of man in the realization of the promised future of Quran, using thinking principles that have been deduced from the Quran.
    Keywords: Quran, Promised Future, Human Will, Historical Laws, Algebra, Authority
  • Zahra Talebi *, Seyyed Mahdi Emam Jome Page 69
    Sophia perennis, including the principles of metaphysics, anthropology, ethics and theology, has been placed in the hearth of all traditions. All ways to attain the pure essence of God begins from knowing one`s own self as is understood in the hadith: “One who comes to know himself will know his Lord”. On this issue there may be found two important disagreements between Schuon, and Nasr as his commentator. The disagreements include: a) Nasr emphasizes that one who know himself, will know his Lord. But Schuon, noticing the difference between relative command and absolute command and on the basis of theology, places human in the second degree of importance, while God was know on the basis of dignity and visible original existence sphere including human (God manifestation paramount).with all of explanations, between Nasr and Schuon is drastic and perhaps cannot easily be solved. b) In”Velayat” issue, Schuon did not basically believe what Nasr believes but he believes to the revelation of sanctification individuals (in addition to prophets).
    Keywords: Sophia, Perennis, Human, God, Schuon, Nasr
  • Hamidreza Imanifar*, Aliasghar Kakoojuybari, Mohammad Saeed Fayyaz, Farhad Sheqaqi Page 93
    The purpose of this research is to study language acquisition from the viewpoint of Holy Quran and psychology. This is done based on library methodology in psychology and content analysis method in Quran. The results showed that Holy Quran accounts for language acquisition in three dimensions of cognitive, native and learning procedures and this explanation is in line with integrationist approaches, especially emergentist theories. Language acquisition (actualizing the power of speech) in the Holy Quran is categorized into "Fundamental takallom", "qhoal" and "lesan". Holy Quran regards fundamental takallom" as innate, "qowl" as cognitive and "lesan" as acquired matters. This categorization is a unique approach and can be regarded as one of the scientific miracles of the Holy Quran. Further analytical research on Fundamental takallom, qowl and lesan and the perception of its developmental mechanisms can bring language acquisition in psychology to a consensus.
    Keywords: Acquisition of Language, Quran, Psychology
  • Mohammadjavad Pirmoradi* Page 109
    Transforming methodology from Deduction to Induction and finally its generalization from the realm of nature studies to the scope of human being one by a positivistic presupposition has led to modern Humanities which have a charge to study human beings nature and behaviors scientifically. The main goal of the article is to show theoretical and practical insufficiency of this method in an Islamic society by conceptual interpretation and analysis of evidences. Theoretically it has presented four reasons to indicate inability of positivistic method in understanding, in general and particularly to understand a man favored in Islam whose perfect paradigm is God messenger Muhammad (s): The most important reason of postivists for meaningless of non-empirical propositions i.e, Verification is not verifiable; Inductive method does not lead in certainty; An Objective science is no possible; Scientific method unable to define human nature and behavior although it is sufficient to study raw matter. Practically, in the article it has been indicated that positivistic method in resolving Muslims problem contradicts Islamic method.
    Keywords: Study of Human Being, Positivism, Unity of Science, Inductionism, Objectivity
  • Mohammad Allahnia Samakoosh*, Alireza Mirzaie Page 139
    The central and most foundation of Salafism appellation, is especially considering to the Position, Scientific authority and "predecessor-realization"(salaf-understanding). Factors such as being closer to the time of the Messenger of God (Muhammad pbuh), justice, virtue, and the consensus of the most important aspects to authority of predecessor’s understand at Salafism. Salafism for justification to Adoption there headlines for Predecessor, have trying to document there viewpoint, with verses and narrations; Although Estate Settlement and judgment on the wisdom does not provide any utterly authority on predecessor-realization. However, will be a special regard for the Companions and their followers in the Tercentenary of Islam, On condition that remain the agreement on doctrinal and practical religion and the Prophet. Faith, assist in hardship, loyalty to allegiance and adherence to recommended especially about Thaqalayn, is the scores respectable contemporaries of the Prophet. But this point is not absolute, unconditional and implicate the top of the understanding of the teachings of the Quran and Sunnah. Notable understanding of religion while a general introduction, need to systematic and intelligent understanding, and it is not subject to any particular time. But knowing the absolute truth and authority of their understanding of the teachings religion, can be achieved only in light of Ladoni and infallibility and absolutely this applies to all instances predecessor, is not correct. This paper has attempted while explain the proofs Salafis for validity and priority of sense predecessor, they examined the reasons being verification with a scientific study for criticism.
    Keywords: Predecessor, Salafism, predecessor, realization, authority on predecessor, real
  • Mohsen Golparvar*, Nafise Darayi, Floor Khayyatan Page 167
    In Islam, there is special emphesize about the effect of spirituality on humans’ physical and psychological health. One of the very new construct in spirituality is spiritual capital and other is spiritual wellbeing. Current research was carried out with the aim of construction spiritual capital and well being scales. Sample group was 294 people, which selected through simple random sampling.¬ Research instruments was researcher made spiritual capital and well being scales, psychological capital and social capital questionnaire. Data were analyzed by use of exploratory factor analysis, and computation of reliability coefficient and Pearson correlation coefficient. Results revealed that spiritual capital and well being short- form scales each of them with ten items have suitable construct validity. Cronbachs’ alpha and test-retest reliability of spiritual capital short- form scale was 0.93 and 0.9, and for spiritual well being short- form scale was 0.78 and 0.8 respectively.
    Keywords: Spiritual capital, Spiritual Well being, Social Capital, Psychological Capital