فهرست مطالب

انسان پژوهی دینی - پیاپی 33 (بهار و تابستان 1394)

نشریه انسان پژوهی دینی
پیاپی 33 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صمد بهروز، عبدالله نصری صفحات 5-27
    این تحقیق به بیان ارتباط بین باورها و شناخت های نادرست انسان از انسان و جهان هستی و کرامت انسانی، و اثرگذاری این باورها و شناخت های نادرست بر آسیب پذیری کرامت انسانی از منظر نهج البلاغه پرداخته است. جهل و ناآگاهی انسان از جایگاه خود در نظام آفرینش و پیامدهای سوء آن از قبیل گرایش به لذت های دنیوی و مشغول شدن به خوشی های آن و فراموش کردن و غفلت از هدف متعالی انسانی و پرداختن به یک زندگی شبه حیوانی و اثرگذاری آن در سقوط انسان از مقام والای کرامت انسانی، در این مقاله مورد پژوهش واقع شده است. همچنین رابطه بین باور و شناخت نادرست انسان از جهان هستی - مانند تصور حیات طبیعی محض یا نگاه استقلالی به آن و نیز نگاه بدبینانه به آن - و آسیب پذیری کرامت انسانی، مورد بررسی واقع شده است.
    کلیدواژگان: انسان، جهان هستی، باور و شناخت نادرست، کرامت انسانی و آسیب شناسی آن، نهج البلاغه
  • حامده خادم جهرمی، محمد سعیدی مهر صفحات 29-50
    ماهیت نفس و تجرد آن، همواره یکی از چالشی ترین مباحث در آرای فلسفی و کلامی بوده که در این نوشتار، این موضوع از دیدگاه فخر رازی مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. فخر رازی در آثار متعدد خود به شیوه ای متفاوت و گاه متناقض در باب تجرد نفس سخن می گوید؛ به گونه ای که در برخی آثار، موضع سلبی و در برخی، موضع ایجابی اتخاذ نموده است. با این وجود می توان وی را قائل به تجرد نفس دانست؛ اما به طور قطع مغایرت نفس و بدن را می پذیرد.
    کلیدواژگان: ماهیت نفس، تجرد نفس، مغایرت نفس و بدن، ادله تجرد، فخر رازی
  • محمد غفوری نژاد صفحات 51-76
    علامه طباطبایی نظریه فطرت را براساس اصل هدایت عمومی بنا می نهد. وی در عین اعتقاد به نظریه سعادت و شقاوت ذاتی و ازلی انسان ها، آن را به گونه ای تقریر می کند که با نظریه فطرت خیرگرای انسان سازگار باشد.
    علامه در اندیشه های اجتماعی خود به وفور به فطرت استناد می کند. غریزه استخدام و نقش آن در زندگی اجتماعی انسان، تحلیل رابطه فطرت و آزادی، رابطه دفاع و جهاد با فطرت، پیوند میان اصل مالکیت و فطرت، تحلیل رابطه عدالت و فطرت، از رئوس اندیشه های جامعه شناختی علامه در حوزه فطرت است. شاید مهم ترین کارکرد معرفتی نظریه در اندیشه علامه به حوزه معرفت شناسی مربوط باشد. علامه برای اثبات کارآیی عقل در حوزه مابعدالطبیعه، به فطری بودن جستجو از حقایق مابعدالطبیعی استناد می کند. او انسان را فطرتا حقیقت جو، واقع گرا و تابع حق می داند. علامه در عین اعتقاد به نظریه فطرت، نظریه یادآوری را که میراثی افلاطونی است، مردود می شمارد. وی تفکر منطقی براساس تالیف مقدمات و استنتاج از آن را مقتضای فطرت انسان و مورد تایید قرآن قلمداد کرده است و از این طریق مشروعیت آن را تضمین می نماید.
    کلیدواژگان: علامه طباطبایی، ادراکات فطری، ادراکات اعتباری، گرایش های فطری، معرفت شناسی، جامعه شناسی، انسان شناسی
  • محمد بیدهندی، محسن شیراوند صفحات 77-95
    امروزه با وقوع بحران های زیست محیطی، نحوه نگرش به ارتباط بین انسان و طبیعت به یکی از چالش برانگیزترین مسائل در حوزه اخلاق زیست محیطی تبدیل شده است. بدین خاطر بسیاری از اندیشمندان در تلاش اند راه حلی جامع برای فرارفت از بحران های خودساخته زیست محیطی بیابند. در این نوشتار برآنیم ضمن تبیین ابعاد گوناگون اخلاق زیست محیطی، به دو نحوه نگرش خاص نسبت به این موضوع بپردازیم: از سویی به طرح «نظریه گایا» که یکی از نظریات مطرح در علوم تجربی است، می پردازیم و از سوی دیگر به بررسی «قاعده بسیط الحقیقه» ملاصدرا به عنوان نظریه ای نوین جهت ارائه الهیات زیست محیطی خواهیم پرداخت. ازجمله نتایج این پژوهش، تحقق نظریه ای نوین با استفاده از قاعده فلسفی بسیط الحقیقه در حوزه اخلاق زیست محیطی خواهد بود.
    کلیدواژگان: گایا، بسیط الحقیقه، اخلاق زیست محیطی، لاولاک، ملاصدرا
  • سمانه اسفندانی، محمدرضا امام، حنانه نصرت خوارزمی صفحات 97-116
    امروزه شبیه سازی انسان یکی از موضوعات مهم و چالش های دانش بشری از نظر علمی، اخلاقی و حقوقی می باشد. با توجه به تحقیقات و مطالعات انجام شده، شبیه سازی انسان به روش های مختلف با تکنولوژی های پیشرفته ایصورت گرفته است؛ یکی از این روش ها، شبیه سازی انسان از سلول های تمایزیافته یک انسان بالغ (با روح تکامل یافته) است که می توان با این روش، انسانی کاملا شبیه از نظر ژنتیکی به وجود آورد. اما موضوع بسیار مهم تر، بحث در مورد وجود روح در انسان شبیه سازی شده است: آیا انسان شبیه سازی شده دارای روح و شخصیتی مستقل از فرد اهداکننده سلول است یا خیر؟ بررسی حقوق و تکالیف انسان شبیه سازی شده منوطبه یافتن پاسخ این سوال است.
    در این مقاله سعی شده با توجه به مفهوم و ماهیت روح و شخصیت از منظر قرآن و علم روان شناسی، پاسخی برای این سوال پیدا شود.
    کلیدواژگان: روح، قرآن، شبیه سازی انسان، روان شناسی
  • ملیحه محمودی، حسن ابراهیمی صفحات 117-141
    بحث خلود و جاودانگی در ادامه حیات و زندگی پس از مرگ، از مباحث مهم و بنیادین ادیان الهی به شمار می رود. این مسئله با رویکردهای فلسفی، کلامی، عرفانی و قرآنی مورد توجه اندیشمندان مذهبی به خصوص علما و عرفای مسلمان واقع شده است. با توجه به اینکه حکمت متعالیه صدرایی بی ارتباط با عرفان اسلامی نبوده و در ساختار کلی اش بخشی را وامدار اندیشه های عرفانی است، این پژوهش درصدد است تا اندیشه ملاصدرا، حکیم مسلمان را در باب خلود، به خصوص پیرامون خلود در عذاب، با آرا و افکار مولوی، عارف شهیر و نامی جهان اسلام مقابل و برابر گذارد. آنچه در این پژوهش به شیوه تحلیلی - توصیفی معلوم شده، این است که بیشتر معتقداتی که ملاصدرا دراین باره - بنابر مشربی فلسفی - آنها را در قالب استدلالات برهانی تصویر می کند، دارای سابقه قبلی و صورتی لطیف و متمثل و متخیل در قالب اشعاری عالی، در آثار مولانا هستند. البته در این میان مواضع مخالف نیز وجود دارد که در متن بدان اشاره خواهد شد.
    کلیدواژگان: جنت، نار، خلود، عذاب، نعیم، مولوی، ملاصدرا
  • بخشعلی قنبری صفحات 143-162
    مفهوم «رابطه» یک صد و پنجاه سال پیش هرگز به معنای امروزی به کار نمی رفت. با این وجود، مفاهیم جانشین آن از قبیل «انس» در نهج البلاغه به کرات آمده است که هریک از آنها بیان کننده اصناف و مراتب رابطه اعم از رابطه انسان و خدا و سایر رابطه هایند. در زمینه روابط انسان، در مجموع با چهار رابطه مواجهیم: رابطه انسان با خدا، خودش، انسان های دیگر و طبیعت. هریک از این روابط هم در پنج ساحت وجودی انسان تحقق می یابند که در مجموع بیست نوع رابطه را دربر می گیرد که یکی از آنها، رابطه عقیدتی - معرفتی انسان و خداست. این رابطه شامل روابط بندگی، خلیفگی، عاشقانه و همکاری است که روابط اول و سوم و دوم به ترتیب از بسامد بالایی در نهج البلاغه برخوردارند. اما رابطه همکاری به آن شکلی که در ادیان خاور دور نظیر دائویی (Taoism) مطرح است، در نهج البلاغه طرح نشده است؛ اما در عین حال، خدا و بنده همکاری می کنند تا رفتارهای انسان بهتر و به کمال خود نزدیک شود.
    کلیدواژگان: خدا، انسان، رابطه، بنده، عاشق، خلیفه، همکاری
  • مسعود اخوان کاظمی صفحات 163-181
    از دیرباز اندیشمندان و متفکران مسلمان تحت تاثیر شرایط و گرایش های مختلف، تفاسیر متفاوت و متنوعی را در تبیین و تشریح پیوند میان دین و سیاست عرضه نموده اند؛ از جمله این متفکران و فلاسفه مسلمان می توان به ابن سینا اشاره نمود. بوعلی ضمن حضور در عرصه های سیاست عملی، تلاش نمود با استفاده از منابع و آموزه های دینی و برمبنای فلسفه سینایی خود، پیوند میان نبوت و سیاست و ضرورت آن را تبیین نماید. مدعای این مقاله آن است که ابن سینا فیلسوفی است که در منظومه فلسفی خود، به مناسبت بحث از پیامبر و مقام والای وی در راهبری و هدایت انسان ها به سوی سعادت، و در راستای سخن از انسان و ضرورت مدیریت زندگی مدنی وی، فلسفه سیاسی خویش را بر پایه اثبات ارتباطی وثیق بین نبوت و سیاست ارائه نموده است. وی با اعتقاد به نقش محوری نبی در مرکزیت شریعت و راهبری انسان ها به سوی خیر اعلا و سعادت نهایی، نبوت را عنایتی الهی برای سامان بخشیدن به جامعه انسانی از طریق رهبری و هدایت انسان کاملی معرفی می کند که حلقه اتصال عالم انسانی با ماوراء الطبیعه است.
    وی با اعتقاد به ضرورت استمرار و محوریت شریعت در اداره امور مجتمع انسانی، معتقد است که با ارتحال پیامبر و ختم نبوت، شریعت مرجعیت خود را در مدیریت اجتماعی از دست نمی دهد. ازاین رو با طرح بحث خلیفه و امام به عنوان جانشین نبی در رهبری و زعامت دینی و سیاسی جامعه، همچنان بر محوریت و مرکزیت دین و رهبران الهی در امر هدایت انسان ها و جوامع بشری تاکید می کند.
    کلیدواژگان: فلسفه سیاسی، ابن سینا، نبوت، سیاست، اصل عنایت
|
  • Samad Behrouz Pages 5-27
    Present research tries to explain the relationship between human’s false beliefs about human being، universe، human dignity and the impact of such falseness by the way of looking inside Nahj ul-Balaghe. Human’s lacking of knowledge of his position in the order of creation and also demerits of such ignorance like tendency toward materialistic pleasures، seizing the days and animalistic life and their impact on human’s fall، are the aims of present study. Moreover the linkages between human’s false beliefs about universe like his pure empirical or independent attitude and also his pessimistic perspectives are studied too.
    Keywords: human, Universe, Human Dignity, Its Pathology, False Beliefs, Nahj ul, Balaghe
  • Hamedeh Khadem Jahromi, Mohammad Saidi Mehr Pages 29-50
    Nature of the soul، Immateriality and its survival، has always been one the most challenging issues in the philosophical and theological ideas that in this according to Fakhr al-Razi’s point of view paper has been discussed. Fakhr Razi in his numerous works speaks in a different way، and sometimes conflicting، about the soul، in a way that in some works is taken the negative position and some positive attitude. However he believes in Immateriality of soul. He certainly believes in the contradiction of the soul and the body.
    Keywords: The nature of soul, Immateriality of soul, survival of soul, contradiction of the soul, the body, Proofs of Immateriality, Fakhr Razi
  • Mohammad Ghafurnejad Pages 51-76
    Allame Tabatabaei believes that theory of Fitrah (instinct qualities of human nature) rests upon the principle of general instinct conductance of creatures and considers this theory as a branch of it. He also believes in the theory of eternal inherent happiness and unhappiness of human being، explains it in a way that it can be compatible with the benevolent tendency in every human being’s nature. Allame T. rely on the theory of Fitrah in many of his anthropological and sociological ideas، including man’s need of coexistence and social cooperation، self-defense، proprietorship and the desire for seeking justice. He also investigates the compatibility of this theory with freewill. It can be said that the most important function of the theory of Fitrah in Allame’s thought is seen in the realm of epistemology. To demonstrate for capacity of reason to find the truth in the realm of metaphysics، he relies on the fact of man’s intrinsic tendency to knowing the truth، or in the other words، from man’s Fitrah. Allame believes that human kind by his Fitrah is truth-seeking، truth-follower and a realist being. While believing in the theory of Fitrah، he rejects the reminiscence in Platonic legacy. He has considered the logical thinking، based on premises and inferences، as a requisite of the human nature which is approved by the holy Quran and thus its legitimacy is guaranteed by the Quran.
    Keywords: Allame Tabatabai, epistemology, sociology, innate perceptions, innate impulses
  • Mohsen Shiravand Pages 77-95
    Today، with environmental crises attitude to the relationship between man and nature become one of the most challenging issues in the field of environmental ethics. Thus، many scholars are trying to find a comprehensive solution to the environmental crisis. The aim of this article also explains the various aspects of environmental ethics، two specific attitudes towards this deal. On the one hand، the «Gaia theory» will discussed، that is one of the most important ideas in the field of science، and on the other will discussed of the impersonal deity as a new approach to provide ecological theology theory. The final results of this study establish a new theory، using the impersonal deity in the area of environmental ethics.
    Keywords: Gaia, Impersonal Deity, Environmental Ethics, Lovelock, Mulla Sadra
  • Samaneh Esfandani, Mohamareza Emam, Hananeh Nosrat Kharazmi Pages 97-116
    Today، in the topics of science، ethics and law، human cloning is one of the major issues and challenges of human knowledge. According to the research، human cloning is done by various methods. One of these methods، human cloning is from differentiated cells، with this way، a human can be created that is genetically quite similar. But far more important to discuss، the existence of soul in the cloned human، and whether cloned human have independent spirit and personality of one cells donor or not? Study on the Rights and Duties of cloned human depended on answering to this questions. In this work، according to the concept of the soul and the personality of the Quran and the science of psychology، these questions can be answered.
    Keywords: Soul, Quran, Human Cloning, Psychology
  • Maliheh Mahmoodi, Hassan Ebrahimi Pages 117-141
    As one of the most important and fundamental concepts in the divine religions، eternity and immortality after death has always been paid too much attention by religious thinkers mainly Muslim scholars and mystics from philosophical، mystical، theological، and Quranic approaches. Since Mulla Sadra''s transcendent theosophy is not far from Islamic mysticism and even some parts of its general framework have so much been affected by mystical thoughts، this paper seeks to compare Mulla Sadra''s thoughts، especially focusing on dwelling in agony، with those of Mawlana''s. What being found out by means of a descriptive - analytical method is that most of Mula Sadra''s philosophical beliefs، having been illustrated in a logical framework، had been mentioned in Mawlana''s figurative and imaginative poems. That is to say that in this regard، also، some opposing attitudes exist which are mentioned in the text.
    Keywords: paradise, hell, eternity, agony, Mulla Sadra, Mawlana
  • Bakhshali Qanbari Pages 143-162
    The word Relation is a new concept that did not used in its today`s meaning one hundred and fifty years ago. In spite of this situation، its substitute concepts like friendliness is used in Nahj ul-Balāghah many times and each of them express varieties & places in general relation between human and God and other relations. On the whole، we face four relations: human relation with God، himself and other humans and nature. Also these relations fulfill in five eras that contain twenty relations that one of them is relation of ideological-cognitive of human. This relation contains relations of slavery; succession; lovely and cooperation. Among relations، relation of first and third and second are high respectively frequency in Nahj ul-Balāghah but cooperation relation is not discussed in Nahj ul-Balāghah like that in near and far east religion like Taoism but God and slave cooperate to improve behavior of human and approach to its perfection.
    Keywords: God, human, relation, slave, lover, syntagmatic, cooperation
  • Masoud Akhavan Kazemi Pages 163-181
    Traditionally، Muslim intellectuals influenced by various trends and conditions، have presented a variety of different interpretations to explain the relations between religion and politics. Among these thinkers and Muslim philosophers، we can mention Ibn Sina. While attending the field of practical politics، Bu Ali attempted to make use of the religious teachings and resources and his own philosophy، to explain the connection between prophecy and politics and to prove its necessity. He is a great philosopher who، in his philosophical system، and on the occasion of discussion about the Prophet and his high position and his sublime role in leading human beings and conducting them into felicity، while managing their civic life، bases his own political philosophy on the assertion of a deep and strong connection between prophecy and politics. Believing in the pivotal role of prophet in the heart of sharia and leadership of humanity towards the supreme good and ultimate happiness، he presents the prophecy as a grace of God to bring order into the human society، via the guidance and leadership of a perfect man who is a chain link connecting humanity with the supernatural.
    Keywords: Political Philosophy, Ibn Sina, Prophecy, Politics, God Grace