فهرست مطالب

انسان پژوهی دینی - پیاپی 34 (پاییز و زمستان 1394)

نشریه انسان پژوهی دینی
پیاپی 34 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی قربانی، احمد احمدی صفحات 5-26
    در این مقاله علاوه بر نظریه حس الوهی جان کالون، تاثیر این نظریه بر دیگران - به خصوص کسانی که در سنت الهیات اصلاحی قرار دارند - و نیز تاثیر این نظریه بر معرفت شناسی اصلاح شده، مورد بررسی قرار گرفته است. همچنین رابطه الهیات کالونی با الهیات طبیعی و تفسیرهایی که از نظریه او دراین خصوص ارائه شده، به نحو خلاصه بیان گردیده و در نهایت مقایسه ای بین نظریه حس الوهی کالون و نظریه فطرت در سنت فلسفی اسلامی انجام گرفته است.
    کلیدواژگان: جان کالون، حس الوهی، فطرت، خداگرایی فطری، خداشناسی فطری
  • انسیه ماهینی، ابوالفضل کیاشمشکی، عبدالحسین خسروپناه، رضا حاجی ابراهیم صفحات 27-50
    این مقاله درصدد است به مسئله ازخودبیگانگی از دیدگاه ملاصدرا بپردازد. هرچند ملاصدرا از اصطلاح «ازخودبیگانگی» به صراحت نام نبرده، اما اصطلاحات معادلی مانند خودفراموشی، ناخودشناسی و غفلت از خویشتن در آثار وی یافت می شود. با تحلیل سخنان ملاصدرا در مباحث قوس نزول و صعود، بازگشت به اصل، غفلت از خود عقلی، مراتب قوای انسانی و تناسخ ملکوتی می توان ازخودبیگانگی را استنباط کرد. ملاصدرا در حکمت متعالیه، درصدد تعالی و تکامل انسان است. غایت انسان شناسی ملاصدرا علامت گذاری راه و مسیر کمال انسان است تا آدمی به نهایت کمال وجودی خود برسد و آن، همان سعادت انسان و حیات مطلوب اوست. حال اگر انسان به معرفت نفس نائل نگردد و طریق تهذیب نفس پیشه نکند، در مسیر کمال قرار نمی گیرد، بلکه روز به روز از خویشتن خویش فاصله گرفته و با خود بیگانه می شود و در نتیجه پیامدهای ناگوار فراوانی در پی خواهد داشت. بنابراین سعی شد با تکیه بر افکار صدرالمتالهین، ضمن بررسی پیامدها و علل ازخودبیگانگی، راهکارهای رفع آن نیز بیان شود.
    کلیدواژگان: ازخودبیگانگی، مسخ، مراتب قوای نفسانی، خودشناسی، قوس نزول و صعود، هبوط، فنا
  • عبدالله معتمدی صفحات 51-69
    دیدگاه ارتباطی، دیدگاهی است که به منظور شناخت شخصیت به مطالعه تعامل و ارتباط فرد با خود، خداوند، طبیعت و دیگران می پردازد. مبنای این ارتباط های چهارگانه برای فهم شخصیت انسان، مرور اجمالی آیات و احادیث و دقت در نظر اندیشمندان بزرگ مسلمان بوده است. شهید صدر، روش های تربیتی اسلام را در این چهار محور دسته بندی می کند. آیت الله جوادی آملی کتاب مفاتیح الحیاترا بر این اساس تنظیم کرده و برخی دیگر از علمای مسلمان نیز به این ارتباطات چهارگانه اشاره کرده اند. براساس تحلیل ارتباط های چهارگانه گفته شد افرادی که ارتباط بیشتری با طبیعت دارند، تصمیماتی می گیرند که به محیط کمک کند. فرد با اعتقاد به اینکه خداوند اساس ایمنی است، احساس قدرت می کند. فرایند ارتباط موثر فرد با دیگران می تواند به تاریخچه دلبستگی فرد با موضوع دلبستگی خود برگردد. در ادامه نیز موضوع ارتباط با خود توضیح داده شده و در نهایت جدول متقاطعی از تعامل ارتباط های چهارگانه برای شناخت مولفه های مختلف شخصیت ارائه شده است.
    کلیدواژگان: دیدگاه ارتباطی، ارتباط های چهارگانه، ارتباط با خدا، ارتباط با خود، ارتباط با دیگران، ارتباط با طبیعت
  • محمد کاویانی ارانی صفحات 71-95
    هدف پژوهش حاضر عبارت است از استکشاف دیدگاه قرآن در باب ظرفیت شناختی انسان از سطح مادون احساس تا امور فوق ادراک بشری. سوال پژوهش پیش رو این است که قرآن در باب ظرفیت های شناختی بشر که امروزه بسیار مورد مطالعه و بررسی قرار می گیرد، چه دیدگاهی دارد؟ روش پژوهش، تحلیل عقلی - نظری محتوای آیات قرآن در موضوع مورد نظر می باشد. بعضی دستاوردهای پژوهش حاضر عبارتند از: 1. از قرآن مطالبی در باب یک سیر گسترده، شامل احساس، ادراک حسی، ادراک فراحسی، شناخت، فراشناخت، و امور فوق ادراک بشری قابل استکشاف است؛ 2. در قرآن بر شناخت و ارزش و ضرورت آن در زندگی روزمره تاکید ویژه شده است؛ 3. مباحث فوق ادراک بشری، به طور ویژه مورد توجه قرآن است و مرتب به انسان یادآوری می شود که ظرفیت شناختی بشر به حدی نیست که همه امور غیب و شهود را دریابد.
    کلیدواژگان: شخصیت، دیدگاه ارتباطی، ارتباط با خود، ارتباط با خدا، ارتباط با دیگران، ارتباط با طبیعت
  • سیمین اسفندیاری صفحات 97-111
    در بحث رابطه عقل و ایمان به عنوان یکی از مباحث مهم در حوزه الهیات و فلسفه، توماس آکویناس یکی از متکلمان برجسته مسیحی در قرون وسطا بارویکرد عقل گرایی خود، عقل را مستقل از ایمان، بلکه حاکم بر آن می داند. در عقل گرایی جدید نیز که دکارت موسس آن دانسته می شود، چیزی فراتر از عقل وجود ندارد؛ به عبارت دیگر هر آنچه با عقل قابل شناسایی نباشد، در حوزه معرفت قرار نمی گیرد. هرچند دکارت و توماس آشکارا دو روش کسب معرفت، یعنی عقل و ایمان را از هم جدا می کنند ، اما بین آنها تناقضی نمی بینند، بلکه بین آن دو به هماهنگی بنیادی قائل اند.
    در این مقاله با توجه به تفوق و برتری اراده بر عقل که در انسان شناسی دکارت و آکویناس دیده می شود، به تبیین نسبت بین ایمان و عقل براساس بینش آنان از انسان پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: انسان، ایمان، عقل، توماس، دکارت
  • فروغ سادات رحیم پور، نجیمه منصوری صفحات 113-138
    سرنوشت از پیش تعیین شده و سعادت و شقاوت ذاتی همواره از سوی معتقدین به مختار بودن انسان رد شده است؛ اما به نظر می رسد نص یا مدلول برخی روایات (و حتی آیات) به نوعی به تعیین سرنوشت و سعادت و شقاوت انسان ها در عوالمی قبل از دنیا اشاره دارند. چگونگی رفع تضاد میان جبر ناشی از قبول این منقولات با اختیار دنیوی انسان، هدف نوشتار حاضر است. این مقاله از میان نظرات موجود در این باب، به مقایسه رای علامه طباطبایی و مکتب تفکیک (با محوریت نظرات مجتبی قزوینی، حسنعلی مروارید و محمدباقر ملکی میانجی) پرداخته است. این افراد از سویی به قاعده شیعی «لا جبر و لا تفویض بل امر بین امرین» معتقدند و از سوی دیگر، حیات انسان در عوالمی قبل از دنیا و صحت برخی نصوص و مضامین نقلی مذکور را پذیرفته و توضیحاتی درخصوص تعیین طینت و سرشت در حیات پیشین دارند. مقابله این دو دیدگاه، نحوه استفاده ایشان از سایر آموزه های دینی برای حل این تضاد (ظاهری) را روشن می کند.
    کلیدواژگان: حیات پیشین، سرنوشت، اختیار، علامه طباطبایی، مکتب تفکیک
  • سمیه عمادی اندانی، اعظم پرچم صفحات 139-166

    جوهر تعالیم اخلاقی عهد عتیق، شباهت انسان به خداوند است که از طریق عمل به شریعت در زندگی دنیوی محقق می گردد. ازاین رو در تورات، اخلاق و شریعت با یکدیگر رابطه ای ناگسستنی دارند و طرح تربیتی حیات مقدس را فراهم می آورند. قداست دارای دو بعد سلبی و ایجابی است که نفیا مستلزم تقوا و دوری جستن از همه چیزهایی است که مخالفت با اراده خداست و اثباتا خود را وقف عبادت او کردن است.
    آنچه این مقاله بدان اهتمام می ورزد، تحلیل مفاهیم تشبه به خدا، قداست، توحید، عدالت، تقوا و برگزیدگی در عهد عتیق با توجه به آموزه معاد است. ازجمله رهیافت های مهم مقاله حاضر این است که از طرفی اخلاق در عهد عتیق بر محور قداست، توحید، عدالت، شریعت و تقواست و برگزیدگی قوم یهود براساس ایمان به خدا و رعایت عهد و میثاق است و مطلق نیست. از طرفی دیگر، بیشتر آموزه های دینی و اخلاقی در راستای آبادانی حیات دنیوی است و اسفار خمسه فاقد هرگونه اندیشه صریح نسبت به عالم آخرت به عنوان تضمینی برای اجرای ارزش های اخلاقی است و پهنای این آموزه در عهد عتیق به گستردگی قوانین شریعتی و آموزه های عبادی نیست!

    کلیدواژگان: اخلاق، معاد، تشبه به خدا، قداست، توحید، عدالت، تقوا
  • عزیز سواری، مسعود صفایی مقدم، سید جلال هاشمی صفحات 167-188
    هدف پژوهش حاضر، بررسی مقوله فلسفی انسان شناسی دین صابئین مندائی می باشد که به روش سندی و تحلیلی- استنتاجی از منابع اصیل آنان انجام گرفته است. دین صابئین یکی از نخستین ادیانی است که بر پایه عقایدی همچون توحید، نبوت و معاد استوار گشته است و پیروان آن امروزه در جنوب عراق و برخی شهرهای خوزستان به آرامی زندگی می کنند. قرآن کریم سه بار از صابئین یا صابئون در کنار دیگر ادیان بزرگ الهی نام برده و برخی فقهای مسلمان آنان را در ردیف اهل کتاب معرفی کرده اند. در این دین انسان مخلوق خداوند یکتا (هیی ربی قدمایی) و دارای دو بعد مادی (پغرا) و غیر مادی (نشمتا و روها) است. گوهر حقیقی انسان که همان نشمتای اوست، فنا ناپذیر و نامیراست و پس از مرگ به مبدا خود، یعنی جهان نور (آلما دنهورا) باز خواهد گشت. انسان در این دین دارای ارزش و کرامت خاصی است و پس از دمیده شدن نشمتا در پغرای او مسجود فرشتگان گردیده است. همچنین انسان موجودی مختار است و در نتیجه در قبال کارهای خود مسئولیت پذیر و پاسخ گوست. مطابق آموزه های دین مندائی، سرشت انسان ذاتا پاک است و بر این اساس اعتقادی به گناه اولیه انسان وجود ندارد. فلسفه خلقت انسان شامل عبادت و تسبیح هیی ربی، تعلیم حکمت، رحمت و محبت هیی ربی، نماینده جهان نور در زمین، امتحان و آزمایش او است که می توان آنها را از تعالیم مقدس مندائی کشف و استنتاج کرد.
    کلیدواژگان: صابئین مندائی، انسان شناسی دینی، کتب دینی مندائیان، فلسفه خلقت انسان
  • امید آهنچی صفحات 189-205
    پرداختن به مباحث نفس شناسی و به خصوص تحلیل نظریه عینیت نفس و مزاج، برای دستیابی انسان به جایگاه معقول معاد از اهمیت بسزایی برخوردار است. موافقان این نظریه، نفس را مبدا فاعلی برای ظهور آثار و افعال حیاتی می دانند؛ ولی در عین حال، این مبدا فاعلی را نوعی عرض به نام مزاج دانسته و معتقد به عینیت نفس و مزاج می باشند. در مقابل، مخالفان این نظریه قائل به جوهریت نفس بوده و عینیت نفس با هر عرضی از جمله مزاج را نمی پذیرند. در این مقاله پس از شرح مبادی تصوری نظریه عینیت نفس و مزاج، به نقد و بررسی آن خواهیم پرداخت. بدین منظور ادله رد این نظریه در دو دسته مستقیم و غیر مستقیم ارائه شده است. ادله مستقیم اشاره به دلایلی دارند که مستقیما بر تغایر نفس و مزاج حکم می کنند؛ ولی ادله غیر مستقیم در مرحله اول عهده دار اثبات جوهریت نفس می باشند و در مرحله دوم می توان از آنها نفی نظریه عینیت نفس و مزاج را نتیجه گرفت. پس از تامل در این دو دسته دلیل، به روشنی می توان به عدم عینیت نفس و مزاج حکم نمود.
    کلیدواژگان: نفس، مزاج، جوهر، عرض
  • ابوالحسن حسین زاده، حسین عباسیان صفحات 207-228
    فمینیسم اسلامی مفهوم و جریانی است که متاثر از جریان غربی فمینیسم در دهه های اخیر در کشورهای اسلامی، ازجمله ایران رواج یافته است؛ به گونه ای که بیشتر مدافعان حقوق زنان در این کشورها خود را فمینیست مسلمان معرفی می کنند و تلاش می نمایند با نگاهی جدید به آموزه های دینی و سنت های رایج، تفسیری خاص از آن را ترویج نمایند.
    مهم ترین مبانی فکری فمینیسم اسلامی عبارتند از: اومانیسم اسلامی، عدالت عرفی، تاکید بر مساوات، آزادی و فردگرایی، تقدم جامعه گرایی بر خانواده گرایی و تاکید بر مشارکت اجتماعی، تفکیک میان جنس و جنسیت، برابری حقوق زن و مرد. همچنین شاخصه هایی که جریان فمینیست مسلمان بر آن تاکید دارد، جداانگاری دین داری و دین مداری، نفی احکام ثابت و نگاه منفی به نقش زنان در خانواده است. آنچه بیش از هر چیز برای نظریه پردازان و طرف داران فمینیسم اسلامی حائز اهمیت بوده، این است که در ظاهر مواجهه و تقابل جدی با دین صورت نپذیرد. آنان با تمسک جستن به منابع دینی - ازجمله قرآن کریم و احادیث - در تلاش بودند تفاسیر عرف گرایانه و مدرنیستی از این منابع ارائه دهند. ازاین رو این نظریه پردازان بر لزوم به کارگیری شیوه های کلاسیک استنباط احکام شرعی، ازجمله «تفسیر» و «اجتهاد» در راستای احقاق حقوق زنان و ارائه تفاسیر «زنانه» و به دور از «رویکرد مردسالارانه» تاکید می ورزند.
    مقاله حاضر ضمن پرداختن به پیشینه تاریخی و عناصر و گروه های این جریان و مبانی فکری و شاخصه های آن، به نقدهای واردشده بر آن می پردازد.
    کلیدواژگان: فمینیسم، فمینیسم اسلامی، جنسیت، حقوق زنان
|
  • Ali Qorbani, Ahmad Ahmadi Pages 5-26
    In this paper the following subjects are presented: 1) an inquiry regarding John Calvin’s theory of Sensus Divintaitis (sense of deity) – as an innate tendency to believe in God, 2) a discussion about Calvin’s influence on subsequent thinkers – i.e. reformed theologians and reformed epistemologists, 3) a brief discussion regarding the relation between Calvinist theology and natural theology and interpretations of Calvin’s theory and 4) the theory of sensus divinitatis and the theory of innateness (fetrah) in Islamic philosophical tradition are compared. In this way the similarities and differences between them have been shown.
    Keywords: John Calvin, Sensus Divinitatis, Nature, Innate Tendency to God, Innate Knowledge of God
  • Ensieyh Mahini, Abolfazl Kiashemshaky, Abdolhosain Khosropanh, Reza Hajiebrahim Pages 27-50
    This paper seeks to address the issue of alienation from the perspective of Mulla Sadra. Although Mulla Sadra did not explicitly employed the term alienation, equivalent terms, such as self-forgetfulness, negligence and self-unconsciousness can be found in his works. The outcome of the study is that Mulla Sadra is pursuing excellence and perfection of human beings through transcendent philosophy. The goal of Mulla Sadra's anthropalogy is to mark human path of perfection leading him to the extreme perfection of his existence, Man's felicity and desired life. Yet if human self-knowledge is not attained through self-purification, he does not take the path of perfection and gradually alienated from his own self which lead him to unpleasant consequences. Thus, relying on the opinion of Mulla Sadra, the present study discusses the consequences and causes of alienation along with expressing the solutions.
    Keywords: Alienation, Metamorphosis, Sensual Forces Grades, Arc of Descent, Ascent, Descent
  • Abdollah Moatamedi Pages 51-69
    Relationship approach is a perspective for studying the interaction and relationship of the individual with himself/herself, God, nature and others in order to recognize personality. General overview to Quranic Verses, Ahadis and point of view of the great Muslim thinkers was the basis of these four relationships to understand the human personality. Martyr Sadr, classified the set of Islamic educational methods in the four main forms. Ayatollah Javadi Amoli, accordingly have set his book (Mafatih’ol Hayat), and some other Muslim scholars have pointed to these four relationships. According to analysis of four relationships, were told that people, who are more connected with nature, are decisions that contribute to the environment. Believing that God is the basis of safety, ones will feel a sense of power. The process of effective relationship with others could be return to history of one’s attachment. Then the relationship with himself (herself) explained. Finally, for the recognition of the different components of personality, a cross table of four interactions of relationships is presented.
    Keywords: Personality, Relationship Approach, Four Relationships, Relationship with God, Relationship with Self, Relationship with Others, Relationship with Nature
  • Mohammad Kavyani Arani Pages 71-95
    This study has sought to discover the human's cognitive capacity including lower level of sensation (like primary feedbacks, abstract cognitive capacity and...) and the issues beyond mankind's perception (like nature of "Saghar", "Sejin", "Eliein", "Taregh" and...) from Quran. The question of the study was: what is the view of Quran on mankind's cognitive capacities which are taken into account more today? For replying that question, the whole Quran was studied verse by verse with the help of Quran by Quran interpretation and focusing on Izutsu's semantic analysis. Then the related verses were collected and finally an integrated approach was obtained by the content analysis of verses. Some study results were: 1) a vast flow consisted of sensation, sensory perception, hyper sensory perception, cognition, hyper cognition and the issues beyond mankind's perception can be discovered from Quran; 2) Quran particularly emphasizes on the cognition, its value and importance in the everyday life; 3) in Quran, the issues beyond mankind's perception are especially focused and it is repeatedly mentioned that the mankind's cognitive capacity is not able to understand all of the issues related to the unseen world completely.
    Keywords: Sensation, Perception, Cognition, Hyper Cognition, Beyond Mankind's Perception, Quranic Study
  • Simin Esfandiari Pages 97-111
    In the wisdom-faith relation debate, as one of the most important issues in theology, Thomas Aquinas, the renowned Christian rhetoric of the middle Ages, intellectually claims that Wisdom is independent and even superior to faith. In the Modern Cartesian Intellectualism, there is nothing superior to the wisdom, put differently; things which can’t be recognized through logic can’t be considered as wisdom. Although, Thomas Aquinas and Descartes have openly separated wisdom and faith in attaining intellectualism, yet they don’t see any contradictions between the two, rather they maintain a fundamental harmony between them. The present study, taking into consideration the dominance and superiority of will over wisdom extrapolated in the anthropology of Descartes and Thomas, analyses the relativity of faith and wisdom based on their understanding of human being.
    Keywords: Human Being, Faith, Wisdom, Thomas, Descartes
  • Forough Sadat Rahimpour, Najimeh Mansouri Pages 113-138
    Pre-world`s life determination of human destiny, inherent happiness and disaster always has been rejected by those believing in human`s free will. But apparently such a determination is in agreement with some Quranic and traditional texts. In this paper it has been intended to offer an explanation and solution supporting pre-determination and free will both. This paper has compared Allame Tabatabaei and Tafkik school (Mojtaba Qazvini, Hasanali Morvarid, Mohammad Bagher Maleki Mianji`s opinions) in the field. The people of the afore mentioned views have accepted Shi`a opinion, a modest view far from being accepted by the two conflict sides. In other word, they have accepted pre-world`s life determination not contrary to free will. In this way, they have accepted accuracy and validity of the texts and quoted contents they explicated nature in pre-life. Confliction of two opinion clarify their method which they use in religious training to solve this (apparent) contradiction.
    Keywords: Pre, World's Life, Destiny, Free Will, Allame Tabatabaei, Tafkik School
  • Somayyeh Emadi Andani, Azam Parcham Pages 139-166

    The essence of moral teachings of The Old Testament lies in human`s resemblance to God established in the shadow of obeying sharia in this world`s life. In the Torah, therefore, morality and Shari`at are inseparable from each other and in this way, provide an educational plan for holy life. Sanctity is of both negative and positive sides, the former requires virtue and avoiding all sinful actions which oppose the will of God and the latter restricting oneself to His worship. What this paper has intended lies in analyzing such concepts as imitation of God, holiness, unity, justice, virtue, and human selected state according to the teachings of the Old Testament and Islamic eschatology. As is understood by the paper, on the one hand, morality in the Old Testament is based upon the sanctity, unity, justice, law and virtue, and the selected state of the Jewish people upon on faith in God and upon respect for Covenant and not absolutely. On the other hand, most of Jewish teachings refer to worldly life and the five books lack any clear teaching on hereafter as a support for obeying moral virtues and its importance in The Old Testament is far lower with regard to that of worship.

    Keywords: Ethics, Resurrection, Imitation of God, Holiness, Unity, Justice, Virtue
  • Aziz Savari, Masud Safayi Moqaddam, Seyyed Jalal Hashemi Pages 167-188
    The aim of this paper is to study the philosophical anthropology of Mandaeans from their authentic sources. The method of the study has been documentary and analytical - deductive. Sabean Mandaeans is one of the earliest religions of such beliefs as monotheism, prophethood and resurrection. Today, believers of this religion live quietly in southern Iraq and Khuzestan. The Quran has mentioned Sabean name thrice beside the major religions, And Some Islamic jurisprudents have referred them to People of the Book. The Man in this religion created by God (Hai Rabi) and consists of two dimensions: the material (Peghra) and immaterial (Neshmeta and roha). The real essence of human is Neshmeta which is indestructible and immortal, and after death, it will return to the world of light (Alma denhora). Human has value and particular dignity. He is worshiped by angels, behind blown Neshmeta in Peghra. According to the teachings of the Mandaean religion, the essence of man is good and there is no original sin of him. Philosophy of the creation of human, which include praise and worship, teaching wisdom, compassion and kindness, representative world light on the earth, and his/her divinely test can be deduced from the teachings of the holy books of the Mandaeans.
    Keywords: Mandaean Sabians, Anthropology of Religious, Mandaean Religious Books, Philosophy of Human Creation
  • Omid Ahanchi Pages 189-205
    In order to arrive at a better understanding of resurrecting individuals, one should consider theories of soul and, more specifically, that saying the sameness between soul and temperament. Advocates of this theory assert that soul is the efficient cause for the appearance of biotic effects. They also maintain that this efficient cause (i.e. soul) is an accident called temperament and, hence, soul and temperament are the same. In contrast, opponents of this theory believe in the essentialism of soul and do not agree with the sameness of soul and any accident, including temperament.
    In this paper, conceptual and theoretical backgrounds of this theory along with the debates around it have been given at first and then, some arguments against this theory have been presented. In doing so, two types of arguments will be presented: first, direct ones that maintain soul and temperament are inhomogeneous; second, indirect arguments that argue for essentialism of soul. Based on these arguments, it has been concluded that soul and temperament are not exact same thing.
    Keywords: Soul, Temperament, Essence, Accident
  • Abolhasan Hoseinzade, Hosein Abbasian Pages 207-228
    Islamic feminism and the feminist movement that has influenced the West in recent decades have spread in Muslim countries, including Iran, to such an extent that most supporters of women`s rights introduce themselves as Muslim feminist and try to present a new comment of traditional and original understanding of Islamic teachings in harmony with their claims. The most important foundations of Islamic feminism include Islamic humanism, customary justice, emphasizing on equality, liberty and individualism, the priority of socialism in comparison to family and emphasis on social involvement, separation between sex and gender, equality of men and women. Also the characteristics emphasized by the Muslim feminist movement consist in distinguishing between religiosity and religious-circuit, negating fixed rules and negative view of women's role in family.
    The most important aim of the Islamic Feminist advocates and theorists is not to oppose religion seriously. They are trying to provide their norm-oriented and modernist interpretations relying on the religious sources such as Quran and Hadith. Therefore the classical theorists stressed the need to further deduce religious rulings, including commentary and discretion in women's rights and provide interpretations of feminine and away from masculine approach underscored.
    This article has studied the group`s history and thought along with critical studies in the field.
    Keywords: Feminism, Islamic Feminism, Gender, Women's Rights