فهرست مطالب

تحقیقات اطلاع رسانی و کتابخانه های عمومی - پیاپی 70 (پاییز 1391)

نشریه تحقیقات اطلاع رسانی و کتابخانه های عمومی
پیاپی 70 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • غلامعلی طبرسا، آرمان احمدی زاد، محمدرضا اسمعیلی گیوی صفحه 363
    هدف
    هدف اصلی این پژوهش سنجش کارآفرینی سازمانی در نهاد کتابخانه های عمومی کشور است.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده و به روش پیمایشی انجام گرفته است. جامعه آماری، کارکنان نهاد کتابخانه های عمومی کشور می باشد. حجم نمونه برابر با 150 نفر تعیین شد که در نهایت 147 پرسشنامه با روش نمونه گیری تصادفی ساده جمع آوری گردید. روایی پرسشنامه به وسیله روایی محتوا و پایایی آن به وسیله ضریب آلفای کرانباخ مورد تایید قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که کارآفرینی سازمانی در نهاد کتابخانه های عمومی در سطح مطلوبی قرار ندارد. همچنین آزمون های آماری فرضیه ها نشان داد که سه مولفه ساختار سازمانی، جو سازمانی و فرهنگ سازمانی نوآور در سطح مطلوبی نیستند؛ اما مولفه قابلیت های نیروی انسانی در سطح مطلوبی قرار دارد.
    اصالت/ارزش: یافته های این پژوهش به مدیران نهاد کتابخانه های عمومی در شناسایی نقاط قوت و قابل بهبود کارآفرینی در سازمان کمک می نماید.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، کارآفرینی سازمانی، کتابخانه های عمومی
  • فاطمه نوشین فرد، مهدیه محمدامینی صفحه 375
    هدف
    هدف مقاله حاضر، ارزیابی محیطی کتابخانه های عمومی استان کرمان وابسته به نهاد کتابخانه های عمومی کشور از دیدگاه کتابداران بر اساس معیارهای نظام آراستگی 5S است.
    روش
    روش پژوهش، پیمایشی ارزیابانه و جامعه پژوهش، کتابداران کتابخانه های عمومی وابسته به نهاد کتابخانه های عمومی کشور در استان کرمان است که شامل 154 زن و 53 نفر مرد می شود. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه است. بدین منظور پرسشنامه ای حاوی 77 مولفه برای کتابداران طراحی گردید.
    یافته ها
    یافته های پژوهش حاکی از آن است که کتابداران کتابخانه های عمومی استان کرمان، محیط کتابخانه ها را از لحاظ سازماندهی مواد و وسایل خوب و مثبت ارزیابی کردند. متاسفانه در رابطه با معیار نظم و ترتیب در کتابخانه های عمومی مورد مطالعه، کتابداران عدم رضایت خود را از این معیار ابراز داشتند. 80 درصد کتابداران پاسخگو، رعایت معیار پاکیزگی را در کتابخانه های خود مثبت و قابل قبول دانستند. همچنین60 درصد اظهار کرده اند که معیار استانداردسازی در کتابخانه های استان رعایت شده و نظر مثبتی در این زمینه داشتند. در خصوص معیار پنجم یعنی مشارکت و انضباط کاری، 42 درصد کتابداران نظر قابل قبولی در این زمینه ابراز داشته و نحوه عمل و همکاری خود و سایر همکاران و کتابداران در محیط کتابخانه ها را قابل قبول ارزیابی کردند.
    اصالت/ارزش: تاکنون در ایران از معیارهای نظام آراستگی 5S برای ارزیابی محیطی کتابخانه های عمومی استفاده نشده است. کاربرد این معیارها در ارزیابی محیطی همه کتابخانه های عمومی، و تلاش برای نزدیک شدن به سطح بالایی از این معیارها، محیط های ارزشمندی چون کتابخانه های عمومی که محل مراجعه عموم مردم است را بهبود خواهد بخشید.
    کلیدواژگان: کتابخانه های عمومی، نهاد کتابخانه های عمومی کشور، ارزیابی محیطی، نظام آراستگی 5S
  • محمدحسن زاده، المیرا کریمی صفحه 391
    هدف
    هدف مقاله حاضر، مطالعه تطبیقی فرهنگ سازمانی حاکم بر کتابخانه های عمومی و دانشگاهی شهر تهران و بررسی رابطه آن با رضایت کاربر است.
    روش
    این پژوهش از نوع کاربردی است و به روش پیمایشی- توصیفی انجام گرفته است. جامعه پژوهش به سه دسته کتابداران و مدیران کتابخانه های عمومی و دانشگاهی شهر تهران و کاربران این کتابخانه ها تقسیم می شوند. از میان کتابخانه-های عمومی (تحت پوشش نهاد کتابخانه های عمومی)، آن دسته از کتابخانه هایی انتخاب گردید که حداقل 3 کتابدار در آن مشغول به کار باشند. در مجموع 22 کتابخانه عمومی و 11 کتابخانه دانشگاهی انتخاب شد. از میان کاربران کتابخانه های دانشگاهی 383 کاربر به روش نمونه گیری با احتمال متناسب با اندازه و از میان کاربران کتابخانه های عمومی 381 کاربر به روش تصادفی گزینش گردید. داده های پژوهش از طریق دو پرسشنامه محقق ساخته فرهنگ سازمانی و رضایت کاربر گردآوری شد. پرسشنامه فرهنگ سازمانی براساس مدل چارچوب ارزش های رقابتی کامرون و کوئین طراحی گردید. داده ها با آمار توصیفی و استنباطی شامل آزمون من- ویتنی و آزمون همبستگی اسپیرمن تحلیل شدند.
    یافته ها
    براساس نتایج پژوهش، فرهنگ سازمانی حاکم بر کتابخانه های عمومی شهر تهران را فرهنگ سازمانی قومی و فرهنگ کتابخانه های دانشگاهی را فرهنگ سلسله مراتبی تشکیل می دهد. بین کتابخانه های عمومی و دانشگاهی شهر تهران از نظر فرهنگ سازمانی تفاوت معنی داری وجود نداشت. بین رضایت کاربر کتابخانه های عمومی و نوع فرهنگ سازمانی این کتابخانه ها رابطه معنی داری مشاهده نشد؛ اما رابطه بین رضایت کاربر کتابخانه های دانشگاهی و نوع فرهنگ سازمانی این کتابخانه ها معنی دار (66/0) بود.
    اصالت/ارزش: تاکنون مطالعه تطبیقی فرهنگ سازمانی حاکم بر انواع کتابخانه ها در ایران و همچنین بررسی ارتباط فرهنگ سازمانی با رضایت کاربران به عنوان یک متغیر در مطالعات کتابداری و اطلاع رسانی اصلا مورد توجه قرار نگرفته است.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، خرده فرهنگ ها، کتابخانه های عمومی، کتابخانه های دانشگاهی، رضایت کاربر
  • حسن بهزادی، مریم موسوی، مجیده سنجی صفحه 407
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف مطالعه وجود رابطه بین جو سازمانی و تعهد سازمانی در کتابخانه های عمومی شهر مشهد صورت گرفت.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع کاربردی و به صورت پیمایشی صورت گرفته است. جامعه مورد بررسی را 117 کتابدار شاغل در کتابخانه های عمومی شهر مشهد تشکیل دادند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای بود که بر مبنای پرسشنامه توصیف جو سازمانی هالپین و کرافت و پرسشنامه تعهد سازمانی می یر و آلن، طراحی گردید.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که میزان رضایت از شاخص جو سازمانی «تعامل فرد با سایر کارکنان» (با میانگین کل 17/4) از شاخص «تعامل بین کارمند – مدیر» (با میانگین کل 83/2) بیشتر است. همچنین مشخص گردید که میزان تعهد سازمانی پاسخگویان در تمامی شاخص ها از حد متوسط (3) بالاتر است. از دیگر یافته های این پژوهش این بود که به طور کلی بین جو سازمانی و تعهد سازمانی در کتابخانه های عمومی شهر مشهد رابطه معناداری وجود دارد. همچنین مشخص گردید که تفاوت معناداری بین زنان و مردان از نظر میزان تعهد سازمانی وجود ندارد. این در حالی است که افراد با مدارک غیرکتابداری از تعهد سازمانی بیشتری برخوردار بودند.
    اصالت/ارزش: این پژوهش علی رغم تحقیقاتی که در خصوص مولفه های مختلف مدیریتی مانند جو سازمانی، مدیریت تعارض، خلاقیت، کارآفرینی، تعهد و... که در حوزه کتابخانه های عمومی کار شده، به بررسی رابطه دو مولفه جو سازمانی و تعهد سازمانی در کتابخانه های عمومی می پردازد و مقدمهای به پژوهشهای عمیقتر در این خصوص است.
    کلیدواژگان: جو سازمانی، تعهد سازمانی، مدیریت کتابخانه، کتابخانه عمومی، کتابدار
  • عاصفه عاصمی، بی بی عشرت زمانی، امین میرزایی صفحه 427
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، بررسی عوامل موثر بر نیازهای اطلاعاتی کاربران دبیرستانی کتابخانه های عمومی شهر مشهد براساس چهار مولفه فردی، اجتماعی- اقتصادی، آموزشی و مذهبی است.
    روش
    روش پژوهش پیمایشی و جامعه آماری آن شامل کلیه کاربران دبیرستانی کتابخانه های عمومی تحت پوشش اداره کل نهاد کتابخانه های عمومی شهر مشهد است. براساس جدول کرجسی و مورگان تعداد 310 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی و پایایی آن با استفاده از روش تحلیل عاملی و ضریب آلفای کرونباخ محاسبه گردید. سپس داده ها در دو سطح توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شد. در سطح آمار توصیفی از فراوانی، درصد فراوانی، میانگین، میانه و انحراف معیار و در سطح آمار استنباطی از آزمون های t تک متغیره و آزمون های تحلیل واریانس چند متغیره مانوا استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که عوامل فردی و آموزشی بیشترین تاثیر را بر نیازهای اطلاعاتی استفاده کنندگان از کتابخانه ها دارند. عوامل اجتماعی- اقتصادی در رتبه های بعدی این تاثیر قرار می گیرند و کمترین تاثیر مربوط به عوامل مذهبی است.
    اصالت/ارزش: در صورتی که نیازهای اطلاعاتی دانش آموزان تشخیص داده شود، می توان منابع لازم و مفید را در اختیار آنها قرار داد و علاقه آنها را به محیط های کتابخانه ای دو چندان نمود. نتایج این پژوهش که به تعیین نقش هر یک از عوامل تاثیرگذار فردی، اجتماعی- اقتصادی، آموزشی و مذهبی در نیازهای اطلاعاتی جوانان و دانش آموزان پرداخته است می تواند برای برنامه ریزی و تجهیز کتابخانه ها و سایر مراکز یادگیری مفید باشد.
    کلیدواژگان: کتابخانه عمومی، نیازهای اطلاعاتی، دانش آموزان
  • عبدالحکیم منصوری نژاد، نادر نقشینه _ صفحه 449
    هدف

    این پژوهش ویژگی های شخصیتی کارآفرینی دانشجویان رشته علوم کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاه تهران در سال تحصیلی 89-1388 را مورد مطالعه قرار داده است.

    روش

    این پژوهش به روش پیمایشی انجام شد و برای گردآوری داده ها از پرسشنامه بومی و استاندارد استفاده گردید. به دلیل کم بودن حجم جامعه پژوهش از نمونه گیری استفاده نشد. پس از توزیع پرسشنامه در میان 151 عضو جامعه پژوهش، در نهایت 133 پرسشنامه تکمیل و برگردانده شد که با استفاده از آزمون تی تک نمونه ای و تحلیل واریانس فریدمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاکی از آن است که تنها 4/38 درصد دانشجویان رشته علوم کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاه تهران دارای ویژگی های شخصیتی کارآفرینی بودند. همچنین آنها در اکثر ویژگی ها فاصله زیادی با وضعیت مطلوب داشتند. البته، دانشجویان در ویژگی کانون کنترل به وضعیت مطلوب نزدیک بوده و در ویژگی تحمل ابهام وضعیت بسیار خوبی داشتند.
    اصالت/ارزش: با تکیه بر نتایج حاصل از این پژوهش، مسئولان امر می توانند برای تربیت کتابدارانی کارآفرین، با حفظ ویژگی های قوی کارآفرینانه، بر روی ویژگی های ضعیف تمرکز کرده و به تقویت آنها بپردازند.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، رویکرد ویژگی ها، ویژگی های شخصیتی، کتابداری و اطلاع رسانی، دانشجو، دانشگاه تهران
  • نجلا حریری، مهناز جعفری صفحه 469
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف تعیین وضعیت جمعیت شناختی فرهنگ سازمانی در سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران با استفاده از مدل رابینز انجام شده است.
    روش
    روش پژوهش پیمایشی و جامعه پژوهش شامل 609 نفر از کارکنان سازمان است که حداقل دارای مدرک کاردانی هستند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه ویژگی های جمعیت شناختی با 8 سوال و پرسشنامه استاندارد فرهنگ -سازمانی رابینز با 30 سوال است که با استفاده از آنها نظرات 416 نفر از کارکنان سازمان گردآوری شد.
    یافته ها
    بر اساس یافته های پژوهش، فرهنگ سازمانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی با میانگین 85/2 در مقیاس لیکرت از دیدگاه کارکنان در سطح متوسطی قرار دارد و متغیرهای جنسیت، وضعی تاهل و سن کارکنان با هیچ یک از مولفه های فرهنگ سازمانی دارای رابطه معنی دار نبود. از میان مولفه های فرهنگ سازمانی بین «هویت»، «سیستم پاداش» و «سازش -با پدیده تعارض»، و سابقه کار کارکنان کتابخانه ملی رابطه معنی دار و مثبت وجود داشت و رابطه فرهنگ سازمانی با سابقه کار آنها در حالت کلی، معنی دار و مثبت بود. از میان مولفه های فرهنگ سازمانی بین مولفه های «رهبری»، «یکپارچگی» و «حمایت مدیریت»، و داشتن تحصیلات در رشته کتابداری رابطه مثبت و معنی داری وجود داشت.
    اصالت/ارزش: فرهنگ سازمانی، عاملی نامحسوس اما تاثیر گذار در هدایت و کنترل رفتار اعضای سازمان هاست. از آن جا که کتابخانه ملی رسالت ویژه ای در امر حفظ و گسترش فرهنگ و اشاعه اطلاعات در سطح جامعه به عهده دارد، مطالعه فرهنگ سازمانی این مرکز و رابطه آن با ویژگی های جمعیت شناختی کارکنان می تواند با شناسایی کاستی ها، زمینه ساز برنامه ریزی در جهت بهسازی فرهنگ سازمانی و در نتیجه افزایش رضایت کارکنان و بهره وری و توانمندسازی هر چه بیشتر سازمان باشد.
    کلیدواژگان: تحلیل جمعیت شناختی، سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران، فرهنگ سازمانی
|
  • Gholamali Tabarsa, Arman Ahmadizad, Mohammadreza Esmaili Givi Page 363
    Purpose
    The main purpose of this study is the assessment of organizational entrepreneurship in Iran public libraries foundation.
    Method
    The present research method is a survey method. The statistical population of this research is the staff of the public libraries foundation. The sample size is 150 respondents. 147 questionnaires were collected by simple random sampling. The research questionnaires and the data related to organizational entrepreneurship, whose validity and reliability were confirmed by content validity and Cronbach’s Alpha coefficient, were completed and collected.
    Findings
    The findings showed that organizational entrepreneurship in the public libraries foundation is not at a desirable level. The statistical tests of the hypothesis showed that three items including organizational structure, organizational situation, and innovative organizational culture are not at a desirable level, but the item of man power capability is at a desirable level. For organizational entrepreneurship, it is suggested that the foundation of public libraries improve its structure, situation, and organizational culture guidelines. Originality/Value: The findings of this research help the managers of public libraries to identify the strengths and improvable points of entrepreneurship in their organization.
    Keywords: Entrepreneurship, Organizational entrepreneurship, Organizational Atmosphere, Man Power, Public Libraries
  • Fatemeh Nooshinfar, Mahdiyeh Mohammad Amini Page 375
    Purpose
    The purpose of this study is to investigate the environmental status of the public libraries of the province of Kerman affiliated to Iran public libraries foundation from the librarians’ viewpoints based on the criteria of 5S symmetry system.
    Method
    The research method is a survey method. The research questionnaire with 77 components was prepared based on the criteria of 5S symmetry system. The research population is the librarians of the public libraries of the province of Kerman affiliated to Iran public libraries foundation including 53 men and 154 women.
    Findings
    The findings show that the librarians assessed the library environments from the point of view of organization of materials as “good and positive.” Regarding the discipline and order criteria in the mentioned libraries, the librarians reported their dissatisfaction. From the point of view of cleanliness criterion in libraries, 80% of the librarians evaluated it as “positive and acceptable”. Regarding the standardization criterion in libraries, 60% of the librarians had positive views. Regarding the 5th criterion of symmetry system, i.e. participation and job discipline, 42% of the librarians reported acceptable views. They assessed their performance and their co-operation with other librarians and library colleagues as “acceptable”. Originality/Value: So far, no research has been conducted concerning the environmental assessment of public libraries by the criterion of 5S symmetry system, and the present research is the first one in this regard. Also, the public libraries foundation and the authorities of other libraries of the country can perform their library environmental assessments by using the 5S system and do their best in case of a need to perform this system in environments such as public libraries.
    Keywords: Public Libraries, Iran Public Libraries Foundation, Environmental Assessment, 5S Symmetry System
  • Hassan Behzadi, Maryam Moosavi, Majideh Sanji Page 391
    Purpose
    The present research aims to study the relationship between organizational atmosphere and organizational commitment in the public libraries of Mashhad city.
    Method
    The present research is an applied descriptive survey research. The population is 117 librarians in the public libraries of Mashhad city. Data collection was done by questionnaires. The research questionnaire was designed based on Halpin and Craft’s organizational atmosphere description and Meyer and Allen’s organizational commitment questionnaire.
    Findings
    The findings showed that librarians’ satisfaction with organizational atmosphere conditions in the items related to the individual’s interaction with other staff (with total average of 4. 17) is higher than their satisfaction in terms related to the interaction between the staff and the manager (with the total average of 2. 83). It was found that the respondents’ organizational commitment in all indexes is higher than average (3). Generally، there is no significant relationship between organizational atmosphere and organizational commitment in Mashhad city public libraries. Also، in terms of organizational commitment، there is no significant difference between male and female librarians، while the librarians with no degree in library science have more organizational commitment than those who have a degree. Originality/Value: Till now، no research has been conducted regarding the organizational atmosphere and organizational commitment in Iran. This research has been conducted in the public libraries of Mashhad city for this purpose. This research also discusses one of the basic issues in the field of man power in libraries which needs deeper research.
    Keywords: Organizational Atmosphere, Organizational Commitment, Public Libraries, Librarians
  • Hassan Behzadi, Maryam Moosavi, Majideh Sanji Page 407
    Purpose
    The present research aims to study the relationship between organizational atmosphere and organizational commitment in the public libraries of Mashhad city.
    Method
    The present research is an applied descriptive survey research. The population is 117 librarians in the public libraries of Mashhad city. Data collection was done by questionnaires. The research questionnaire was designed based on Halpin and Craft’s organizational atmosphere description and Meyer and Allen’s organizational commitment questionnaire.
    Findings
    The findings showed that librarians’ satisfaction with organizational atmosphere conditions in the items related to the individual’s interaction with other staff (with total average of 4. 17) is higher than their satisfaction in terms related to the interaction between the staff and the manager (with the total average of 2. 83). It was found that the respondents’ organizational commitment in all indexes is higher than average (3). Generally، there is no significant relationship between organizational atmosphere and organizational commitment in Mashhad city public libraries. Also، in terms of organizational commitment، there is no significant difference between male and female librarians، while the librarians with no degree in library science have more organizational commitment than those who have a degree. Originality/Value: Till now، no research has been conducted regarding the organizational atmosphere and organizational commitment in Iran. This research has been conducted in the public libraries of Mashhad city for this purpose. This research also discusses one of the basic issues in the field of man power in libraries which needs deeper research.
    Keywords: Organizational Atmosphere, Organizational Commitment, Public Libraries, Librarians
  • Asefeh Asemi, Amin Mirzaei Page 427
    Purpose
    The purpose of the present research is to study the factors that affect the high school users’ information needs in the public libraries of Mashhad city affiliated to the general office of public libraries foundation based on individual، social، educational، and religious factors.
    Method
    The research method is a survey method، and the statistical population includes all high school users in the mentioned libraries. Based on Kerjcie and Morgan’s sample size table، 346 users were selected as the research sample. The data were collected by giving a researcher-made questionnaire whose validity and reliability were calculated by factor analysis and Cronbach’s Alpha co-efficient. The collected data were analyzed by descriptive (frequency، percentage، mean، median، and standard deviation) and inferential (single variable، T-test، and MANOVA multi variables variance analysis) statistics.
    Findings
    The findings showed that individual and educational factors have the most influence on public libraries users’ information needs and social while economic factors have less influence than the two previous factors، and religious factor has the least influence with the average of 3. 98%. Originality/Value: In case the students’ information needs are identified، it can be useful to provide them with the necessary resources and increase their interest in library environments. In order to achieve these goals، this study was to determine the role of each effective individual، social، economic، and religious factors in youth and students’ information needs. The results of this study can be used for planning libraries and other learning centers.
    Keywords: Public Libraries, Information Needs, Individual Religious Factors, Social, Economic Factors
  • Abdolhakim Mansourinezhad, Nader Naghshineh, Mahmoud Ahmadpour Daryani Page 449
    Purpose

    This research studies the library and information science students’ entrepreneurial personality characteristics in Tehran University in the academic year 2009-2010.

    Method

    A survey method was employed using an indigenous and standard questionnaire for data collection. Due to the small population size، no sampling was done. The questionnaires were distributed among 151 research respondents. Finally، 133 questionnaires were completed and handed back. The data were analyzed by single-sample T-test and Friedman Variance.

    Findings

    The findings showed that only 38. 4% of library and information science students of Tehran University had intended entrepreneurial personality characteristics. In the case of most characteristics، students were far from desirable situation. Of course، in control focus characteristics، students had a better situation، and in ambiguity tolerance characteristics، they had a very good situation. Originality/Value: Focusing on the results of this research، enables the authorities to train entrepreneur librarians، while maintaining strong entrepreneurial characteristics and targeting poor ones on the purpose of strengthening them.

    Keywords: Entrepreneurial, Approach Characteristics, Personality Characteristics, LIS, University of Tehran
  • Najla Hariri, Mahnaz Jafari Page 469
    Purpose
    The aim of the present research is to identify the organizational culture in the organization of documents and the National Library of the Islamic Republic of Iran by using Robin’s model.
    Method
    The research method is an analytical survey method. The population consists of 609 staff members of the organization of documents and national library of Iran who have at least an associate degree. The means of collecting data were demographic characteristics questionnaires with 8 questions and Robin’s standard organizational culture questionnaires with 30 questions. By using these questionnaires، the views of 416 staff members in the mentioned organization were collected.
    Findings
    Based on the research findings، the organizational culture in the organization of documents and the national library with the average of 2. 85 on the Likert scale was at a medium level. The findings also showed that there was no significant relationship between organizational culture and the variables of gender، marital status، and staff’s age. Among the components of organizational culture، a positive and significant relationship was observed between the «identity»، «reward system»، and «compromise with conflict phenomenon» on one hand and «work experience» on the hand in the organization of documents and national library. In general، the relationship of organizational culture with work experience in organization of documents and national library was «positive and significant». A positive and significant relationship was observed between “leadership”، “integrity” and “management support”، among other organizational culture components، on one hand and “education in library science course” on the other hand. Originality/Value: Organizational culture is an intangible factor، but effective in conducting and controlling behavior of organization members. Since the national library has a special mission in preserving and expanding culture and disseminating information in society، study of cultural organization of the organization under study and its relation with employees’ demographic characteristics can help managers to identify deficiencies and pave the ways for planning in order to improve organizational culture which increases employees’ satisfaction، productivity، and utility in organization.
    Keywords: Organizational Culture, National Library, Archives of I. R. of Iran, Employee's Demographic Characteristics