فهرست مطالب

تحقیقات اطلاع رسانی و کتابخانه های عمومی - پیاپی 78 (پاییز 1393)

نشریه تحقیقات اطلاع رسانی و کتابخانه های عمومی
پیاپی 78 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • آقای غلامرضا فدایی صفحات 393-396
  • حدیثه افضلی پور، حمیدرضا جمالی مهمویی صفحات 397-422
    هدف
    این پژوهش با هدف تعیین میزان تخصص گرایی مجله های علمی – پژوهشی علم اطلاعات و دانش شناسی فارسی به توزیع فراوانی و پراکندگی موضوعی مقالات این مجله ها طی سال های 1387 تا 1391 پرداخت.
    روش
    894 مقاله منتشر شده در مجله های علمی – پژوهشی علم اطلاعات و دانش شناسی فارسی با روش تحلیل محتوا مورد بررسی قرار گرفتند و با استفاده از طبقه بندی موضوعی لیزا تحلیل موضوعی شدند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که تعداد 833 عنوان مقاله (93.17 درصد) با موضوع های مرتبط و تعداد 61 عنوان مقاله (6.82 درصد) با موضوع های غیرمرتبط با علم اطلاعات و دانش شناسی در این مجله ها منتشر شده است. همچنین نتایج پژوهش بیانگر آن است که در بیش تر مجله ها هیچ گونه تناسبی بین موضوع و نام مجله وجود ندارد و تنها مجله های تحقیقات اطلاع رسانی و کتابخانه های عمومی، تحقیقات کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاهی و گنجینه اسناد به صورت تخصصی فعالیت کرده اند.
    اصالت /ارزش: این پژوهش می تواند به تعیین الگوی رفتاری پژوهشگران در استفاده و انتخاب مناسب ترین منابع در یک حوزه تخصصی منجر شود، همچنین به دست اندرکاران مجله اعم از صاحب امتیاز، سردبیر و هیات تحریریه مجله جهت بهبود وضعیت مجله و به مجموعه سازان و جامعه استفاده کنندگان کتابخانه ها و مراکز اطلاعاتی، در امر انتخاب مجله ها کمک نماید.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، تخصص گرایی، علم اطلاعات و دانش شناسی، مجلات علمی، پژوهشی، وابستگی موضوعی
  • زینب ابراهیمی میلاجردی، نصرت ریاحی نیا صفحات 423-446
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی مقالات 18 شماره از نشریه علمی پژوهشی تحقیقات اطلاع رسانی و کتابخانه های عمومی انجام شده است.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی نوع پیمایشی توصیفی و و با رویکرد کتابسنجی است که در آن از روش تحلیل استنادی و تحلیل محتوا استفاده شده است. جامعه مورد مطالعه در این پژوهش را 18 شماره «فصلنامه تحقیقات اطلاع رسانی و کتابخانه های عمومی» از ابتدای پاییز 1387 تا پایان زمستان 1391 تشکیل می دهد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان از پایین بودن میزان مشارکت زنان و نقش پر رنگ مردان در تهیه مقالات دارد. دانشگاه تهران بیشترین همکاری علمی را با فصلنامه داشته است. از نظر حوزه تخصصی نویسندگان، میزان همکاری متخصصان رشته علم اطلاعات و دانش شناسی و همچنین مدیریت، با فصلنامه تحقیقات اطلاع رسانی و کتابخانه های عمومی بیش از متخصصان حوزه های دیگر بوده است. میانگین تعداد مقالات منتشر شده در هر شماره از فصلنامه 7/7 بوده است. در رابطه با مدت زمان پذیرش مقالات، بیشترین تعداد مقالات در فاصله زمانی 32 ماه توسط فصلنامه پذیرفته شده اند. بیشترین مقالات فصلنامه مقالات پژوهشی بوده است. استناد به منابع لاتین و مقالات بیش از سایر انواع منابع ارزیابی شده است.
    اصالت/ ارزش: نتایج حاصل از مطالعات استنادی و ارزیابی مولفه های مورد نظر در مطالعات کتابسنجی می تواند برای طیفی از مخاطبان مجلات از جمله خوانندگان، نویسندگان، مسئولان بخش نشریات کتابخانه ها و دست اندرکاران تهیه فصلنامه حائز اهمیت باشد، زیرا این نوع مطالعات می تواند تصویر روشن تری از وضعیت نشریه مورد نظر نشان دهند.
    کلیدواژگان: تحلیل استنادی، تحلیل محتوا، ارزیابی کمی و کیفی، فصلنامه تحقیقات اطلاع رسانی و کتابخانه های عمومی
  • علیرضا اسفندیاری مقدم صفحات 447-462
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی دیدگاه کتابداران کتابخانه های عمومی استان همدان وابسته به نهاد کتابخانه های عمومی کشور درباره مولفه های اخلاق حرفه ای کتابداران انجام شد.
    روش
    پژوهش حاضر کاربردی است که با روش پیمایشی تحلیلی انجام شده است. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته میباشد. جامعه پژوهش 97 نفر است که کتابداران کتابخانه های عمومی استان همدان میباشند. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی و با کمک نرم افزار SPSS تحلیل شد.
    یافته ها
    اهمیت آشنایی و آگاهی کتابداران کتابخانه های عمومی با مولفه های اخلاق حرفه ای در حد بالایی است. مولفه-های اخلاق حرفه ای اولویت بندی شده نیز، مسوولیت در قبال: جامعه، استفاده کنندگان، حرفه، همکاران، سازمان، خود و متخصصان سایر رشته ها می باشد و بین دیدگاه افراد با رشته کتابداری و غیرکتابداری تفاوتی در اولویت بندی مشاهده نشد. همچنین عوامل موثر بر رعایت اصول اخلاق حرفه ای کتابداران به ترتیب عبارتند از: اجتماعی، مدیریتی، دینی، سازمانی، حرفه ای، و شخصی.
    اصالت/ارزش: از آنجا که تدوین نظامنامهای جامع در اصول اخلاق حرفه ای کتابداران نیازمند بررسی و نگرش دیدگاه های کتابداران در کتابخانه های مختلف است، پژوهش حاضر چارچوب پیشنهادی اخلاق کتابداران کتابخانه های عمومی را مشخص کرده است و می تواند مورد استفاده نهاد کتابخانه های عمومی کشور و دیگر دست اندرکاران حرفه قرار گیرد. همچنین، تعیین میزان آشنایی کتابداران از اخلاق حرفه ای و شناسایی عوامل موثر بر رعایت اصول اخلاقی، می تواند به مسوولین و کتابداران جهت برنامه ریزی و بهبود اخلاقیات یاری رساند.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، اصول اخلاق حرفه ای، کتابداری و اطلاع رسانی، کتابداران، کتابخانه های عمومی
  • علیرضا ثقه الاسلامی صفحات 463-494
    هدف
    در این مقاله تلاش می شود تا با نگاهی گذرا به تاریخ تکامل اخلاق فن آوری اطلاعات و شکل گیری موضوعات و مسائل مطرح در این قلمرو، ماهیت اخلاق فن آوری اطلاعات تبیین گردد. از این رو، بر اساس موضوعات و مسائل مطرح در اخلاق فن آوری اطلاعات، این حوزه مطالعاتی به مثابه حوزه مطالعاتی میان رشته ای معرفی می شود. مبتنی بر این نگرش، چشم انداز اخلاق فن آوری اطلاعات ترسیم می گردد. در ادامه، به برخی رهیافت های متعدد فلسفی به اخلاق فن آوری اطلاعات اشاره می شود، هر کدام از این رهیافت ها موجب اتخاذ تدابیر راهبردی و کاربردی متنوعی برای هدایت مسائل و موضوعات اخلاقی مذکور می گردد.
    روش
    بخش عمده ای از این مقاله مبتنی بر روش تحلیل محتوای کیفی است. با استفاده از این روش تلاش می شود تا با مراجعه به مقالات و آثار مطرح در حوزه اخلاق فن آوری اطلاعات، نتایج قابل قبولی از متون مربوطه حول اهداف فوق استنتاج شود.
    یافته ها
    چشم انداز آینده اخلاق فن آوری اطلاعات مبتنی بر دو فرضیه رقیب، یکی امکان پیدایش انقلابی اخلاقی و دیگری حل شدن آن در نظریه های متعارف اخلاقی را نوید می دهد. به نظر می رسد، آنچه هرگونه ادعا و پیش بینی در این باره را موجه می سازد، استلزام های فلسفی نهفته در مفروضات اخلاق فن آوری اطلاعات است که پیامدهای متعددی را در قالب روش های تحلیلی متفاوت نسبت به مفهوم سازی ها و تفسیر رابطه فن آوری اطلاعات و جامعه به وجود می آورد. در این مقاله به سه رهیافت فلسفی موجبیت گرایی فن آورانه، برساخت گرایی اجتماعی و پدیدارشناسی نسبت به اخلاق فن آوری اطلاعات اشاره می شود.
    اصالت/ارزش: ارزش این مقاله، تبیین ماهیت اخلاق فن آوری اطلاعات است که این موضوع از رهگذر نگاهی به تاریخ تکامل اخلاق فن آوری اطلاعات، ارائه مهمترین موضوعات و مسائل مطرح در این قلمرو و معرفی آن به عنوان حوزه مطالعات میان رشته ای است؛ آنچنان که این تکامل مبتنی بر رهیافت ها و استلزام های متعدد فلسفی است.
    کلیدواژگان: اخلاق فن آوری اطلاعات، اخلاق رایانه، برساخت گرایی اجتماعی، پدیدارشناسی، موجبیت گرایی فن آورانه
  • فریده عصاره، شیوا یزدانفر، افشین قاسمی صفحات 495-512
    امروزه جهان عصر اقتصاد صنعتی را پشت سر گذاشته و وارد اقتصاد مبتنی بر دانش شده است. سازمان ها با استفاده از منابعی رشد و رقابت می کنند که متفاوت از آن دسته از منابعی است که در گذشته بر آنها تاکید داشتند. از طرف دیگر سرمایه فکری، نوآوری و خلق ارزش امروزه موضوعاتی هستند که مورد توجه خاص مدیران، سرمایه گذاران، نهادهای علمی- اقتصادی و دولتی قرار گرفته اند. طبق دیدگاه مبتنی بر سرمایه فکری و دیدگاه مبتنی بر منابع، سرمایه های فکری تنها منابع راهبردی هستند که سازمان را قادر به خلق ارزش و در نتیجه ایجاد مزیت رقابتی برتر و پایدار می نمایند. این پژوهش به دنبال خلق و ایجاد مزیت رقابتی پایدار براساس تاثیر سرمایه های فکری در کتابخانه های عمومی استان خوزستان است. جامعه آماری آن شامل200 نفر از کتابداران، کارمندان و مدیران میانی کتابخانه-های عمومی سطح استان خوزستان می باشد. سازه های سرمایه فکری مورد بررسی در این پژوهش شامل: سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری و سرمایه رابطه ای است. با توجه به تجزیه و تحلیل داده های حاصل از پژوهش با استفاده از نرم افزار های spssوlisrel، تاثیر مثبت و معنادار سرمایه انسانی بر سرمایه ساختاری، سرمایه ساختاری بر سرمایه رابطه ای، سرمایه رابطه ای بر سرمایه انسانی مورد ادعای پژوهش تایید شد؛ ولی در این میان تنها تاثیر مثبت و معنادار سرمایه رابطه ای بر مزیت رقابتی پایدار تایید نگردید.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری، سرمایه رابطه ای، مزیت رقابتی پایدار
  • عظیمه مظفری، افسانه مظفری، زهیر حیاتی، روح الله منوچهری صفحات 513-534
    امروزه مراجعین به عامل بسیار مهم و حیاتی در هدایت کتابخانه های عمومی مبدل گشته اند. به همین دلیل کتابخانه های عمومی نیاز دارند مراجعین خود را بشناسند و برای کسب رضایت و تامین نیازهای آنها برنامه ریزی کنند. این پژوهش یک الگوی تلفیقی از روش های خوشه بندی به کمک شبکه عصبی، تحلیل سلسله مراتبی و مدل کانو ارائه می نماید تا به وسیله بخش بندی مراجعین کتابخانه های عمومی و به دست آوردن ارزش هر بخش، خدمات مناسب در جهت جلب رضایت آنها ارائه شود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمام مراجعین کتابخانه های عمومی استان فارس می باشد و یک نمونه 180 تایی به روش تصادفی ساده از آن انتخاب شده است. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته ای است که بر اساس مدل کانو و مدلی که شاخص های آن طبق نظر خبرگان و متخصصان کتابداری تعیین شده، طراحی گردیده است. بعد از جمع آوری داده ها از میان معماری های ممکن برای شبکه، معماری شبکه خودسازمان ده با بالاترین کیفیت برای بخش بندی یا خوشه بندی مراجعین برگزیده شد و پس از استفاده از نرم افزار MATLAB تعداد چهار خوشه برای مراجعین کتابخانه های عمومی استان فارس تعیین گردید. سپس با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی خوشه ها اولویت بندی شده و در نهایت با استفاده از مدل کانو، نیازهای هر خوشه تعیین و خدمات مناسب هر خوشه پیشنهاد شد. با استفاده از نتایج پژوهش کتابخانه های عمومی می توانند با بخش بندی و شناسایی مراجعین و کسب رضایت آنها، در امر خدمت رسانی موفق تر باشند.
    کلیدواژگان: تحلیل سلسله مراتبی، خوشه بندی، شبکه عصبی مصنوعی، کتابخانه عمومی، مدل کانو، مراجعه کننده
  • محمد جواد هاشم زاده، حبیبه اصغری صفحات 535-552
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی سطح کیفیت درگاه پیوسته اداره کل کتابخانه های عمومی استان های خراسان رضوی و جنوبی به شیوه ی پیمایشی و ارزیابانه، می باشد.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع کاربردی و در شیوه ی اول به روش پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه ای کوال انجام شده است. در شیوه ی دوم به روش ارزیابانه و بوسیله ی سیاهه ی وارسی محقق ساخته،کیفیت درگاه های مذکور مورد بررسی قرار گرفته است. جامعه آماری پژوهش شامل کتابداران شاغل در کتابخانه های عمومی دو استان خراسان رضوی و جنوبی است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار اس پی اس اس و آزمون های تی جفتی و ویل کاکسون استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان می دهد که در بررسی ابعاد ای کوال (کیفیت محتوا، کیفیت و امنیت مبادلات الکترونیکی، کاربردپذیری و کیفیت تعامل خدمات) در دو درگاه از دیدگاه کاربران بین کیفیت موجود و کیفیت مورد انتظار تفاوت معنی دار وجود دارد و کیفیت از سطح مطلوب فاصله دارد. بررسی ابعاد کیفیت سیاهه ی وارسی(نوشتار، جذابیت و انعطاف پذیری) نیز نشان می دهد که در هر دو درگاه ابعاد نوشتار و جذابیت در سطح خوب و بعد انعطاف پذیری در سطح متوسط قرار دارد.
    اصالت/ارزشیابی: یافته های این پژوهش می تواند مدیران و طراحان درگاه ها را با نیازها و نظرات کاربران و همچنین نقاط قوت و ضعف درگاه ها آشنا سازد، بدین ترتیب در جهت اصلاح نواقص و تقویت نقاط قوت خویش با هدف افزایش کیفیت خدمات و رضایتمندی کاربران گام بردارند.
    کلیدواژگان: درگاه های کتابخانه ای، کتابخانه های عمومی استان خراسان رضوی، کتابخانه های عمومی استان خراسان جنوبی، الگوی ای کوال، ارزیابی کیفی
  • مرجان خدامی، فریبرز درودی، مژده سلاجقه صفحات 553-572
    در این پایان نامه امکان سنجی راه اندازی خدمات مرجع الکترونیکی در کتابخانه های عمومی وابسته به نهاد کتابخانه های عمومی کشور در شهر تهران بررسی شده است. روش پژوهش پیمایشی- توصیفی است. جامعه پژوهش کارکنان کتابخانه های عمومی وابسته به نهاد کتابخانه های عمومی کشور در مناطق پنج گانه تهران است. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته است که بین تمامی کارکنان (120 نفر) توزیع و تمامی پرسشنامه ها جمع آوری شد. یافته های حاصل از پژوهش نشان داد کتابخانه های عمومی وابسته به نهاد کتابخانه های عمومی کشور در شهر تهران شرایط و امکانات راه اندازی خدمات مرجع الکترونیکی را در حال حاضر ندارند. مهارت و دانش کتابداران و اطلاع رسانان برای به کارگیری خدمات مرجع الکترونیکی در حد متوسط است. فقدان زیرساخت ها و امکانات مناسب فناوری اطلاعات برای راه اندازی این خدمات مهمترین مانع برای راه اندازی این خدمات است. همچنین فقدان حمایت سازمان مادر (نهاد کتابخانه های عمومی کشور) و اختصاص ندادن بودجه برای اجرای خدمات مرجع الکترونیکی مهمترین مانع دیگر برای وجود خدمات مرجع الکترونیکی در این کتابخانه ها است. یافته های دیگر در خصوص مقایسه میزان آمادگی کتابخانه ها در مناطق پنج گانه تهران نشان داد که کتابخانه های واقع در مرکز تهران آمادگی بیشتری برای راه اندازی این خدمات دارند.
    کلیدواژگان: نهاد کتابخانه های عمومی کشور، شهر تهران، خدمات مرجع الکترونیکی، امکان سنجی
  • مریم یقطین، عبدالرسول جوکار صفحات 573-591
    هدف
    هدف این پژوهش، شناسایی میزان و نحوه انتشار و انعکاس حوزه های موضوعی رشته کتابداری و اطلاع رسانی در روزنامه های کثیرالانتشار سال 1390 است.
    روش
    در پژوهش حاضر، به منظور بررسی روزنامه های کثیرالانتشار به جهت پرداختن به موضوعات کتابداری و اطلاع رسانی، از شیوه تحلیل محتوا استفاده شده است. ابزار اندازه گیری، یک سیاهه وارسی جهت تحلیل موضوعی محتوای روزنامه های کثیرالانتشار و سیاهه وارسی دیگری جهت تحلیل حجم، سبک و رویکرد مطالب مرتبط بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی شماره های روزنامه های کثیرالانتشار ایران در سال 1390 است. برای تعیین نمونه مورد بررسی ابتدا ده عنوان روزنامه کثیرالانتشار پرمخاطب با نظرسنجی از 100 نفر از افراد در سطح جامعه انتخاب شده و سپس برای هر عنوان روزنامه، دو هفته آماری یکی برای شش ماهه اول سال 1390 و دیگری برای شش ماهه دوم ساخته شده است.
    یافته ها
    یافته های حاصل از بررسی 120 نسخه روزنامه در سال 1390 نشان داد که بیشترین مطالب مربوط به کتابداری و اطلاع رسانی در روزنامه اطلاعات و جام جم به چاپ رسیده است. روزنامه ها، بیشتر مطالب خود درباره موضوع مورد بررسی را در حجم کوتاه و در سبک خبر و گزارش های خبری منتشر کرده اند. درصد عمده ای از مطالب مربوط نیز رویدادگرا بوده است. تقسیم مفاهیم موضوعات کتابداری و اطلاع رسانی نیز در روزنامه ها به درستی صورت نگرفته و درصد بیشتری از مدخل ها، مربوط به موضوع رویدادهای کتابداری است.
    اصالت/ارزش: تا کنون پژوهشی به بررسی میزان و نحوه انعکاس موضوعات حوزه کتابداری و اطلاع رسانی در روزنامه های کثیرالانتشار ایران نپرداخته است. از طریق این پژوهش می توان تصویر روشنی از وضعیت موجود در روزنامه های کشور در توجه آن ها به حوزه های موضوعی رشته کتابداری و اطلاع رسانی به دست آورد. نتایج این تحقیق می تواند به دست اندرکاران و مسئولین روزنامه ها کمک کند که توازن پرداخت به موضوعات گوناگون در روزنامه ها را مورد بازنگری قرار دهند.
    کلیدواژگان: کتابداری و اطلاع رسانی، روزنامه های کثیرالانتشار، تحلیل محتوا
|
  • Hadiseh Afzalipour, Hamid R. Jamali Pages 397-422
    Purpose
    The aim of this study was to determine the level of specialization of Iranian journals in the field of library and information science. By specialization, we mean whether the topics of articles published in each journal are concentrated around specific subjects
    Methodology
    Subject analysis was done on 894 articles published between 2008 and 2012 based on LISA subject categories
    Findings
    The findings showed that 833 (93.17 %) of articles published in LIS journals were related to LIS fields and the rest (61 articles6.82%) were not related. In most of journals, there is no link between the title of the journal and its special subject. Only a few of the journals have focused subject areas and the rest publish articles on a wide range of disperse topics. Originality: This study could be conducted to improve the behavioral pattern of researchers and the quality of LIS journals.
    Keywords: Content analysis, Journals, Library, Information Science, Specialism, Subject relevance
  • Zeyna Ebrahimi.M., Dr Nosrat Riahinia Pages 423-446
    Purpose
    The aim of this study is to assiss 18 issues of journal of Information Science and Public Libraries.
    Method
    This study is a survey-descriptive with a bibliometric approach and citation analysis which is considered as one of the most popular bibliometric techniques. The population is included of 18 issues of the Journal of Information Science and Public Librarie from beginning of autumn 1387 to end of winter 1391.
    Findings
    The results show the low levels of participation of women and the high levels of preparation of men in writing papers. Public universities, including Tehran University have the largest share of scientific participation with the journal. According to the authors the collaboration of experts in the disciplines of Library, information science and management was more than other experts in other fields of study. Average number of articles published in each issue of the journal was 7/6. About the time of accepted papers, the highest number of papers has been accepted by the Journal in 2-3 months. The most articles in the journal were Scientific -Research. Citing on Latin sources and papers was more than other sources of evaluation. Originality / value: The results of citation and bibliometric studies could be important for a range of audiences, readers, writers, librarians and staff officials, because these types of studies can show a clearer picture of the status of the journal.
    Keywords: citation analysis, citation studies, Journal of Information Science, Public Libraries
  • Pages 447-462
    Purpose
    The aim of this study is to determine the importance of librarians` familiarity with professional ethics and also the effective factors on observing the professional ethics and the way of giving priority to proposed professional ethics factors.
    Methodology
    The present study is applied which has been carried out using survey method. The study consisted of the librarians of public libraries of Hamedan Province which are 97 people in number. The data have been collected by a questionnaire made by the researcher. To analyze the data, descriptive and inferential statistic's methods have been applied.
    Findings
    The librarians of public libraries are highly familiar with professional ethics. The professional ethics factors are also prioritized as: responsibility toward society, users, job, colleagues, organization, themselves and other specialists. No difference between the attitudes of librarians with librarianship course of study and other people who are non-librarians was seen. There is no considerable difference between the attitudes of librarians of public libraries at the importance of familiarity with professional ethics factors on the base of gender, but regarding the level of education and job experiences of librarians, there are many differences. Originality/value: This study can help Iranian Public Libraries Foundation and Iranian Library and Information Science Association compile comprehensive charter of professional code of ethics. Keywords: Librarians, Professional ethics, Principles of professional ethics, Library and Information Science, Public libraries.
    Keywords: Librarians, professional ethics, Principles of professional ethics, Library, Information Science, Public libraries
  • Mr Ali Reza Seghatoleslami Pages 463-494
    Information Technology Ethics; Look to the Past and Landscape to the Future Ali Reza Seghatoleslami PhD of Philosophy of Science, Islamic Azad University, Science and Research Branch, Tehran Received: 23th September 2012; Accepted: 13th May 2013
    Purpose
    The aim of the current study is to reveal the inherent nature of information technology ethics. It gives an overview of the evolution of information technology history, and addresses the introduction of topics and issues into this field. Based on the relevant topics and issues associated with information technology ethics, it is considered to be an interdisciplinary field. This attitude affects the future outlook of information technology ethics. Within this paper some philosophical approaches to these ethics, which will lead to the variations of strategic and applied decisions, will be discussed.
    Methodology
    The main approach to this research project is qualitative content analysis. An attempt is made to arrive at the appropriate results through the study of outstanding papers on the topic.
    Findings
    There are two competitive hypotheses for the future outlook of information technology ethics. One predicts the introduction of ethical revolution and the other believes its combination with the current standard philosophical approaches. It seems that the different hypotheses are justified through the philosophical implications of the assumptions of information technology ethics. Different assumptions lead to various outcomes, using different analytical approaches, to the understanding and interpretation of the relationship between information technology and society. In this paper, three philosophical approaches are studied: technological determinism, social constructivism, and phenomenology. Originality/Value: This paper explains the nature of information technology ethics. The evolutionary history of information technology ethics and some of the topics and issues associated with this are discussed. In addition, this field is recognized as an interdisciplinary field of study. The evolutionary process implies various philosophical approaches and implications.
    Keywords: Information technology ethics, Technological determinism, Social constructivism, Phenomenology
  • Mrs Farideh Osareh, Mrs Shiva Yazdanfar, Mr Afshin Ghasemi Pages 495-512
    Today, the world is has left the industrial economy behind and entered into the knowledge-based economy. Organizations are competing and developing using the resources which are different from those emphasized in the past. On the other hand, the intellectual capital, innovation, and creating the value are today the subjects noticed remarkably by managers, investors, economic-scientific, and governmental institutes. According to the intellectual capital and resources-based views, intellectual capitals are the only strategic resources which enable the organization to create value and as a result the superior and stable competitive advantage. This research tries to create and establish the stable competitive advantage based on the effect of intellectual capital in public libraries of Khuzestan Province. The statistical population includes 200 of librarians, employees, and intermediate managers of public libraries in Khuzestan Province. The intellectual capital structure investigated in this research includes human, structural, and relation capitals. Regarding the data analysis obtained from the research using SPSS and LISREL software, the positive significant effect of human capital on structural capital, structural capital on relation capital, relation capital on human capital of the research was confirmed, but only the significant positive effect of relation capital on the stable competitive advantage was not confirmed.
    Keywords: intellectual capital, human capital, structural capital, relational capital, sustainable competitive advantage
  • Azime Mozafari, Afsane Mozafari, Roohalla Manochehri Pages 513-534
    Abstract Today, users have become a crucial factor to guidance of public libraries so public libraries require to know their users and plan for their satisfaction. This research proposes a hybrid model based on clustering method using neural networks, Analytical Hierarchy Process (AHP) and Kano model, try to segment public library users and obtain the value of each segment to provide appropriate services in order to satisfy them. The statistical population of this research consist of all public libraries users in the Fars province and a sample size of 180 is chosen by simple random sampling. Research tool is a questionnaire designed based on Kano model and the model parameters are determined according to the expertise of librarian. After data gathering, among the possible network architectures, self-organizing map (SOM) were chosen for segmenting or clustering users with the highest quality and using MATLAB software four clusters are identified for public library users in Fars province. Then clusters were prioritized using Analytic Hierarchy Process and finally by using the Kano model, needs of each cluster are identified and proper services for each cluster, are proposed. Using the results of this research public libraries can segment and identify customers and their satisfaction, the service would be more successful.
    Keywords: Hierarchical Analysis Process, clustering, Artificial Neural Network, public library, Kano model, User
  • Mr Mohammad Javad Hashemzadeh, Mrs Habibeh Asghari Pages 535-552
    Purpose
    the present paper aims to study the quality level of Razavi and South Khorasan public libraries office web portal using the survey and evaluative method.
    Methodology
    the present paper is of applied type, having been conducted first by the survey method using the Equal questionnaire. In second method the web portal quality was studied using the evaluative method, by means of the researcher-made checklist. The population included the librarians working at the public libraries of South and Razavi Khorasan provinces. The data were analyzed by SPSS software using the, and Wilcoxon and the Paired t-tests. Microsoft Excel was also used to describe the checklist data.
    Findings
    studying the Equal aspects, i.e. information quality, transaction and safety quality, usability, and service interaction quality, the results show that there is a significant difference between the present quality and the expected one in the two web portals from the Internet user’s points of view suggesting that the desired quality level is yet to be achieved. The study of the checklist quality aspects, i.e. writing, attraction, and flexibility, also, shows that the writing and attraction aspects are at a good level, with flexibility being at a medium level. Originality/value: the findings of the research can familiarize the managers and the designers of the web portals with user’s needs and views, and weaknesses and strengths of the web portals, making them take actions regarding correcting weaknesses and reinforcing strengths in order to increase service quality and user satisfaction.
    Keywords: library portal, Public libraries of razavi khorasan province, Public libraries of south khorasan province, E, Qual model, quality evaluation method
  • Marjan Khodami, Fariborz Doroudi, Mozhdeh Salajgh Pages 553-572
    In this thesis, feasibility of providing electronic reference services (ERS) in Public Libraries State Institution (PLSI) in Tehran City was studied. Research methodology is pilot study. Research population is staffs of PLSI in the five districts of Tehran. Research instrument is questionnaire that designed by author. It was distributed among all of staffs (120 people) and all of questionnaires were collected. The result showed that these libraries don’t have conditions and facilities for providing ERS. Skills and knowledge of librarians for use of ERS is average. Lack of adequate infrastructures and facilities of information technology for setting up these services is main obstacle to launching ERS. As well, lack of support from the parent organization and not allocated funds for implementation of ERS are other most important barriers to providing these services in libraries. Key Words: Public Libraries State Institution (PLSI), electronic reference services (ERS), Tehran city, feasibility.
    Keywords: feasibility, designing digital, libraries in Tehran, pablic libraries state institution affiliated
  • Maryam Yaghtin, Dr Abdolrasool Jowkar Pages 573-591
    Purpose
    The objective of this research is to identify the rate, publication style and reflection of subject areas related to library and information science in widely read newspapers in 1390.
    Method
    In this research, the content analysis was used in order to investigate library and information science issues in widely read newspapers.The statistical society was all widely read newspapers in Iran in 1390. The samples were selected in two stages: At first, ten popular widely read newspapers were selected by a survey among 100 persons. Then, for each title of newspaper, two statistical weeks determined, one for the first six month of the year 1390 and other for the second six month of the year.
    Findings
    The findings resulted from the content analysis of 120 widely read Iranian newspapers during 1390 indicated that issues related to library and information science had been mostly covered by the “Jam’e Jam” and “Ettela’at” newspapers. Furthermore, the findings showed that most of the content related to the field of library and information science had been presented in a matter-of-fact and journalistic style. A major part of the related content had a reactive and event-oriented nature. In addition, according to the findings of this study, the distribution of concepts and issues related to the field of library and information science in the newspapers has not been properly managed, with a high percentage of the related content being devoted to library events. Originality/Value: With attention to issue that a survey on the rate and publication styles of subjects related to library and information science in widely read newspapers has not been done in Iran. So, this research can provide a clear picture about the rate, publication style and reflection of subject areas related to library and information science in widely newspapers. Furthermore, results of this study can help official and planner in order to review the balance of reflection different subjects in widely newspapers.
    Keywords: Library, Information Science, Widely Read Newspapers, Content Analysis