فهرست مطالب

تحقیقات اطلاع رسانی و کتابخانه های عمومی - پیاپی 91 (زمستان 1396)

نشریه تحقیقات اطلاع رسانی و کتابخانه های عمومی
پیاپی 91 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • غلامرضا فدایی* صفحات 435-439
    لزوم تجدید نظر در راهبرد کتابخانه های عمومی
    کتابخانه های عمومی در سطح جهان همچنان از اعتبار مناسب برخوردارند. در جلسه ای که با حضور عضو هیئت علمی یکی از دانشگاه های امریکا در کمیته گسترش و برنامه ریزی وزارت عتف تشکیل شده بود، ایشان به دو نکته اشاره کرد که قابل توجه بود: یکی اینکه کتابداران مچنان با قدرت در سطح دانشگاه های امریکا فعالیت می کند و دوم اینکه بعضی مهارت ها از جمله قصه گویی در کتابخانه های عمومی جایگاه ویژه ای دارد و اینکه وی دیده است که مثلا یک کتابدار قصه گو دارای چندین کلاه کار بوده است تا بتواند با قصه گویی خود توجه بیشتری از مخاطبان، به ویژه کودکان را به خود جلب کند. این تذکر مرا به این فکر انداخت که آیا این وضعیت در کشور ما هم هست؟ آیا اگر فردا بگویند فلان کتابخانه عمومی و یا حتی در سطح بالاتر نهاد کتابخانه های عمومی تعطیل شد، آیا حرکتی در جامعه مبنی بر اعتراض و یا حتی تاسف که بتواند هشداردهنده باشد به وجود می آید؟ من شاید بدبینانه به این مسئله می نگرم ولی قطعا عده ای با نظر من موافقند که در جامعه ما و به ویژه با حضور اینترنت و تلفن همراه و «آی پد» و فناوری های نوین دیگر، کمتر کسی به کتابخانه به عنوان محل دانش و گسترش آن نگاه می کند؛ اگر چه آن را به عنوان قرائت خانه، آن هم در مواقع ضروری مانند امتحانات و کنکور قبول دارند و از آن استفاده می کنند.
  • حسن محمودزاده*، الهه نوری صفحات 441-465
    هدف
    هدف این پژوهش بررسی توزیع مکانی کتابخانه های عمومی، شناخت جایگاه مناطق شهری از لحاظ برخورداری از این خدمات، تعیین سطح نابرابری هر یک از مناطق و کاهش نابرابری های اجتماعی در سطح شهر ارومیه می باشد.
    روش
    مقاله تحلیلی و توصیفی است و روش گردآوری داده های پژوهش ترکیبی از روش های اسنادی و میدانی است. برای سنجش عدالت فضایی در این تحقیق از متغیرهای فاصله از کتابخانه های موجود، فاصله از خیابان های اصلی، فاصله از صنایع مزاحم، تراکم جمعیت، نزدیکی به مراکز مسکونی، نزدیکی به فضاهای سبز، فاصله از مراکز تجاری، نزدیکی به مراکز آموزشی، فاصله از مراکز درمانی، سازگاری کاربری ها، شیب، و دوری از خط گسل استفاده شده است. در نهایت، تجزیه و تحلیل ها با استفاده از روش فازی با بازه عضویت صفر تا 255 صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که تعداد و توزیع فضایی کتابخانه های موجود در شهر ارومیه جوابگوی تقاضای فعلی نمی باشد و سطح دسترسی به این موجودی نیز برای همه افراد به لحاظ پراکنش نامتناسب در گستره شهری نامناسب است. لذا می توان کمبود 6900 متر مربعی فضای کتابخانه ای را با احداث 4 باب کتابخانه جدید، و متناسب با شاخص های جمعیت، دسترسی و عدالت اجتماعی، با توزیع فضایی چندگانه جبران نمود؛ و سطح سواد، میزان مطالعه،کیفیت زندگی و شاخص عدالت اجتماعی را در بین شهروندان ارومیه ارتقاء بخشید.
    اصالت/ارزش: ارزش پژوهش حاضر در نشان دادن رابطه بین توسعه یافتگی و موضوع عدالت فضایی در توزیع خدمات عمومی شهری می باشد، چرا که کتابخانه های عمومی، به واسطه نقشی که در ارتقای سطح سواد و آگاهی افراد جامعه ایفا می کنند، از جایگاه پراهمیتی برخوردارند؛ و توزیع فضایی مناسب آن در سطح شهر می تواند نقش مهمی در تحقق عدالت اجتماعی داشته باشد.
    کلیدواژگان: کاربری اراضی، خدمات دهی، عدالت اجتماعی، روش تحلیل چندمتغیره، شهر ارومیه
  • لیلا عربگری* صفحات 467-486
    هدف
    پژوهش حاضر به بررسی عدم یکدستی و جامعیت در استفاده از استانداردهای فراداده ای در پایگاه های نسخه های خطی فارسی در مقایسه با پایگاه های خارج از ایران و ارائه پیشنهادهایی بومی در فرایند دیجیتال سازی این پایگاه ها می پردازد.
    روش
    جامعه پژوهش شامل 4 پایگاه داخلی و 11 پایگاه خارجی است که استانداردهای فراداده ای رکوردهای موجود در این پایگاه ها بررسی شده است. پژوهش، به روش پیمایشی توصیفی (فراوانی) و سیاهه وارسی از طریق تکنیک دلفی انجام گرفته است. داده ها از طریق سیاهه وارسی، گردآوری شده و با استفاده از آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که در پایگاه های جامعه پژوهش، استاندارد TEI (با 4/81 درصد) دارای بیشترین میزان کاربرد و پوشش مدخل های نسخه های خطی است. در پایگاه های نسخه های خطی فارسی، استاندارد فراداده ای متس (به عنوان استاندارد فراداده ای ساختاری)، و استانداردهای فراداده ای دابلین کور (با 8/56 درصد) و مودس (با 1/77 درصد) در بخش توصیف، به ترتیب دارای بیشترین فراوانی بوده است. همچنین مشخص شد در بخش های مربوط به توصیف و ارائه اطلاعات نسخه های خطی، نبود یکدستی در استفاده از استانداردهای فراداده ای به چشم می آید. این مساله که از ضعف های پایگاه های نسخه های خطی فارسی می باشد، لزوم توجه به یکدستی در توصیف نسخه ها و استفاده از استانداردهای فراداده ای یکدست با جامعیت بالا مانند تی ای آی و در نهایت وجود سازمانی همچون کتابخانه ملی ایران جهت ارائه خط مشی یکسان در این زمینه را آشکار می نماید.
    اصالت/ارزش: میزان پوشش مولفه های نسخه های خطی توسط استانداردهای ابرداده ای، شاخص مهم برای ارزیابی میزان بازیابی نسخه های خطی دیجیتال محسوب می شود. بنابراین پژوهش حاضر میزان این پوشش را در چهار پایگاه نسخه های خطی فارسی با 11 پایگاه نسخه های خطی خارج از ایران مقایسه می کند و راهکارهای بومی ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: نسخه های خطی فارسی، دیجیتال سازی، استانداردهای ابرداده ای، پایگاه های اطلاعاتی
  • محمد اکبری بوررنگ، علی سادات موسوی، محمد اعظمی* صفحات 487-502
    هدف
    این پژوهش به منظور بررسی دیدگاه مدیران و کتابداران کتابخانه های عمومی استان کرمان نسبت به دورکاری و شناسایی مزایا و موانع آن طراحی و انجام شد.
    روش
    پژوهش حاضر از نظر شیوه گردآوری اطلاعات از نوع پیمایشی است. جامعه آماری شامل کلیه کتابداران شاغل در کتابخانه های عمومی استان کرمان می باشد. در این مطالعه از یک پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. برای سنجش روایی از نظر متخصصان رشته کتابداری و اطلاع رسانی و برای بررسی پایایی از آزمون آلفای کرونباخ استفاده گردید، بر این اساس میزان آلفای کرونباخ عدد 70/0 به دست آمد.
    یافته ها
    میزان آشنایی مدیران و کتابداران کتابخانه های عمومی استان کرمان با دورکاری در حد بالایی می باشد. بین میزان آشنایی مدیران و کتابداران با دورکاری بر حسب مدرک تحصیلی و جنسیت تفاوت معنی داری مشاهده نشد. بخش های مناسب کتابخانه جهت انجام دورکاری از دیدگاه مدیران و کتابداران به ترتیب بخش مجموعه سازی، بخش فهرست نویسی، بخش امانت و بخش اطلاع رسانی و امکانات مورد نیاز جهت انجام دورکاری به ترتیب کامپیوتر، مودم، موبایل، فکس، تلفن و در نهایت پرینتر می باشند. کتابخانه های مورد بررسی توانسته بودند در حد متوسط زمینه دورکاری را فراهم نمایند. آزمودنی ها، کاهش زمان و هزینه رفت وآمد را مهم ترین عامل در پذیرش دورکاری و کاهش استرس کاری به واسطه نظارت را به عنوان عاملی کم اهمیت در پذیرش دورکاری تلقی کردند. به زعم مشارکت کنندگان، آموزش مزایا و معایب دورکاری به مدیران و تصمیم گیران می تواند مهم ترین عامل برای گسترش دورکاری باشد. به طور کلی می توان گفت که مدیران وکتابداران دیدگاه موافقی نسبت به استفاده از دورکاری در بخش های مختلف کتابخانه های مورد بررسی دارند.
    اصالت/ارزش: تاکنون به ندرت پژوهشی در زمینه به کارگیری دورکاری در خدمات کتابخانه های عمومی انجام شده است. در این پژوهش سعی شده است تمامی جوانب موضوع از جمله شناسایی مزایا، موانع و راه های گسترش آن مورد بحث و بررسی قرارگیرد.
    کلیدواژگان: دورکاری، مزایا، موانع، کتابخانه های عمومی، مدیران، کتابداران، استان کرمان
  • اسماعیل احمدی* صفحات 503-524
    هدف
    هدف اصلی پژوهش حاضر شناخت مزایا و معایب شبکه های اجتماعی اینترنتی در حوزه خواندن و راهکارهای اثربخشی از دیدگاه اعضای کتابخانه های عمومی شهر سنندج می‏باشد.
    روش
    مطالعه حاضر از نوع کیفی است و داده ها با استفاده از مصاحبه عمیق گردآوری شده است. افراد مشارکت‏کننده 24 نفر از اعضای کتابخانه های عمومی شهر سنندج در تابستان سال 1395 بودند. نمونه‏گیری به روش هدفمند انجام گرفت و تا اشباع اطلاعات ادامه یافت. تحلیل داده ها هم‏زمان با جمع آوری اطلاعات با روش تحلیل موضوعی انجام گرفت.
    یافته ها: بر اساس اهداف پژوهش تحلیل داده ها منجر به استخراج 38 موضوع اصلی در 3 مقوله کلی شامل مزایا، معایب و راهکارهای اثربخشی گردید. در مقوله مزایا، موضوعات اصلی شامل دسترس‏پذیری اطلاعات، آگاهی‏بخشی، جذابیت‏ها، تبادل اطلاعات، برقراری ارتباط، شکل‏گیری اجتماعات خواندن، پر کردن اوقات فراغت، ترویج فرهنگ خواندن، بازاریابی، ایجاد رغبت و خودانگیختگی در خواندن، افزایش خواندن و کسب مشاوره بودند. در مقوله معایب، موضوعات شامل ضعف محتوا، اتلاف وقت، تغییر رفتار خواندن، نیازمندی ها، اثرات مضر بر جسم، اعتیاد به استفاده، جذابیت های بصری و خدمات منحرف کننده از خواندن، ناپایداری محتوا، محدودیت های ساختاری، عدم کسب لذت از خواندن، مجازی بودن، ترغیب به بی هدفی در خواندن، عدم دستیابی به دستاورد روشن، عدم سازماندهی اطلاعات، تغییر ذائقه و ترجیحات مطالعاتی، تاثیر منفی بر حوزه نشر و دشواری پذیریش و سازگاری با رسانه جدید در بین مسن‏ترها بودند. موضوعات مقوله اثربخشی نیز فرهنگ سازی، ایجاد شناخت، آموزش، محتواسازی، شبکه سازی، نیازسنجی، نیازسازی، هدف گرایی و برنامه ریزی و اعمال کنترل و نظارت بودند. هر کدام از موضوعات نیز دارای زیرموضوعاتی هستند.
    ارزش/اصالت: ارزش پژوهش حاضر در آن است که با ارائه اطلاعات مناسب در خصوص مزایا، معایب و راهکارهای اثربخشی استفاده از شبکه های اجتماعی در راستای خواندن، شیوه مواجهه صحیح با این رسانه اجتماعی و بهره گیری موثر از آن را در راستای خواندن به افراد نشان می دهد.
    کلیدواژگان: خواندن، شبکه های اجتماعی، اعضا، کتابخانه عمومی، شهر سنندج
  • بتول علیزاده، مصیب سامانیان* صفحات 525-540
    هدف
    هدف مقاله حاضر بررسی میزان جامعه پذیری سازمانی کتابداران نسبت به سایر مشاغل سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی است.
    روش
    پژوهش حاضر به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه کارکنان (اعم از کتابدار و غیرکتابدار شامل 625 نفر) سازمان تشکیل دادند. با استفاده از فرمول کوکران، یک نمونه 238 نفری با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب گردید و نهایتا تعداد 215 پرسشنامه تکمیل و جمع آوری شد. ابزار پژوهش، پرسشنامه 20 سوالی جامعه پذیری سازمانی تائورمینا (1997) بود. داده های پژوهش با آزمون t تک نمونه ای و رگرسیون گام به گام تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در زیر مقیاس های آموزش و چشم انداز آینده، تفاوت معنی داری بین کتابداران و سایر مشاغل وجود دارد و همچنین، کتابداران از میزان جامعه پذیری سازمانی بالایی نسبت به سایر مشاغل سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی برخوردارند.
    اصالت/ارزش: ارزش مقاله حاضر در نشان دادن میزان جامعه پذیری سازمانی کتابداران است. همچنین مقاله حاضر نشان داد که زیرمقیاس های آموزش و چشم انداز آینده سازمانی، پیش بینی کننده های قوی برای افزایش میزان جامعه پذیری سازمانی کارکنان هستند و علاوه بر آن، جامعه پذیری سازمانی با تخصص و همگن بودن جامعه کارکنان نیز ارتباط دارد. بنابراین به نظر می رسد این زیرمقیاس ها برای افزایش میزان جامعه پذیری سازمانی کتابداران سایر سازمان ها از جمله نهاد کتابخانه های عمومی نیز موثر باشد.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، جامعه پذیری سازمانی، کتابخانه عمومی، آستان قدس رضوی
  • روح الله منوچهری*، علیرضا اسفندیاری مقدم، عاطفه زارعی صفحات 541-555
    هدف
    هدف از این پژوهش شناسایی رتبه بندی شاخص های سند چشم انداز 1404 نهاد کتابخانه های عمومی کشور و بررسی میزان سودمند آنها است.
    روش
    برای انجام این پژوهش از روش پیمایشی استفاده شده است. ابتدا گویه های شاخص های سند چشم انداز مشخص و بر اساس مدل اولیه پرسشنامه ای تنظیم شد. جامعه آماری پژوهش را اعضای هیئت علمی رشته و کارشناسان منابع و کارشناسان امور کتابخانه های نهاد کتابخانه های عمومی کشور تشکیل دادند که نمونه ای از آنها به تصادف انتخاب شد. داده های حاصله با استفاده از نرم افزار آماری SPSS22 تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها: یافته ها نشان داد که نمره شاخص های امانت، مجموعه و کارکنان از نمره معیار بالاتر است و با آن تفاوت معنی دار دارد. نمره شاخص های عضویت و فضای کتابخانه ای نیز از نمره معیار بالاتر بود ولی با آن تفاوت معنی داری نداشت. همچنین در رتبه بندی شاخص ها، شاخص امانت، مجموعه و کارکنان با یکدیگر تفاوت معنی داری نداشتند و در یک رتبه قرار گرفتند. شاخص های عضویت و فضای کتابخانه ای نیز تفاوت معنی داری با هم نداشتند و در رتبه بعدی قرار گرفتند. با وجودی که نمره تمامی شاخص ها از نمره معیار بالاتر بود با این حال این شاخص ها بی نیاز از تغییر نیست و ویرایش و بازنگری در برخی از گویه های هر شاخص برای تحقق اهداف سند چشم انداز لازم به نظر می رسد.
    اصالت/ارزش: ارزش مقاله پژوهش حاضر در نشان دادن رتبه و میزان سودمندی شاخص ها برای ارزیابی و کنترل سند چشم انداز نهاد کتابخانه های عمومی کشور است.
    کلیدواژگان: کتابخانه های عمومی، سند چشم انداز، رتبه بندی شاخص ها، ارزیابی شاخص ها
  • مهتاب کریمی، فریبا نظری* صفحات 557-570
    هدف
    پژوهش حاضر در نظر دارد تا به بررسی رابطه تکنواسترس با رضایت شغلی کتابداران کتابخانه های عمومی شهر اهواز بپردازد.
    روش
    پژوهش حاضر با روش پیمایشی انجام شده است و از تحلیل همبستگی برای بررسی نتایج استفاده گردیده است. جامعه آماری پژوهش حاضر راکلیه کتابداران کتابخانه های عمومی شهر اهواز در سال 1394تشکیل داد که از میان آنها71 نفر از کتابداران به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه تکنواسترس راگوناتهان (2008) و پرسشنامه رضایت شغلی مینه سوتا بود. تحلیل داده ها با SPSS انجام شد و از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین عامل های سازنده متغیر تکنواسترس یعنی اضافه بار فناوری، هجوم فناوری، عدم قطعیت فناوری، پیچیدگی فناوری و ناامنی فناوری با رضایت شغلی کتابداران رابطه منفی معنی داری وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد بین تکنواسترس، اضافه بار فناوری، هجوم فناوری، عدم قطعیت فناوری، پیچیدگی فناوری و ناامنی فناوری با رضایت شغلی کتابداران رابطه چندگانه وجود دارد و پیچیدگی فناوری به صورت منفی بهترین پیش بینی کننده رضایت شغلی بود.
    اصالت/ ارزش:ا رزش این مقاله در نشان دادن این نکته بود که هر چقدر پیچیدگی های فناوری افزایش پیدا کند رضایت شغلی کتابداران کاهش پیدا می کند و بنابراین، انتظارات از عملکرد کتابداران برآورده نمی شود. این نکته لزوم آموزش های فناورانه برای کتابداران را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: شهر اهواز، تکنواسترس، رضایت شغلی، کتابخانه عمومی، پیچیدگی فناوری
|
  • Gholamreza Fadaei * Pages 435-439
  • Hassan Mahmoudzadeh *, Elaheh Noori Pages 441-465
    Purpose
    The purpose of this study is to investigate the level of inequality and social inequalities gap in Urmia City considering the spatial distribution of public libraries and the urban places which have those services.
    Methodology
    This is an analytical and descriptive study. The data gathered using a combination of documentation and field study. To evaluate the spatial justice in this study these variables were studied: distance from existing libraries, distance from main streets, distance from troublesome industries, population density, proximity to living places, proximity to green spaces, distance from commercial centers, proximity to educational centers, distance from health centers, usages adaptability, slope and distance from the fault line. , the evaluation and analysis of the data is done using Fuzzy method from 0 to 225 membership degrees.
    Findings: The findings show that the number and spatial distribution of existing libraries in Urmia city is not sufficient for the demands and accessibility to the existing services is not proper. Therefore lack of 6900 square meters space in libraries can be replaced with establishing four new libraries, which is proper in terms of population indexes, accessibility and social justice and multiple spatial distributions. This would help improving the level of education, reading rate, living quality. As a result, the social justice index can be enhanced among Urmia people accordingly.
    Originality/Value: This study shows relationship between development and social justice in public services distribution. Public libraries play a crucial role in enhancing public education and public knowledge. The proper distribution of the libraries can have an important impact on social justice.
    Keywords: Land use, Services, Social justice, Multi Criteria Analysis, Urmia city
  • Leila Arabgari * Pages 467-486
    Purpose
    The present research aims at studying the use of metadata standards in Persian manuscripts databases, and the types and frequencies of these standards in the Optical Character Recognition (OCR) procedure of these databases.
    Methodology
    Research population consists of four Persian databases and 12 Latin databases. The research data is gathered through a checklist, using descriptive survey method, Delphi technique and is analyzed using descriptive statistics.
    Findings: Findings show that manuscripts databases, the metadata standard TEI (81/4%), had the largest manuscript entry coverage, and the metadata standard Dublin Core had the smallest coverage. Among three metadata standards used Persian manuscripts databases, METS with the biggest frequency was the second most frequently-used over all manuscripts databases.
    Originality/Value: The coverage level of components of the manuscripts by metadata standards is an important indicator for assessing the level of digital manuscript retrieval. This study compares the coverage of this coverage in four Persian manuscripts with 11 linear manuscripts outside Iran. It also provides solutions which are applicable in Iran
    Keywords: Persian manuscripts, Digitalization, Metadata standards, Databases
  • Mohammad Akbary-Borng, Ali Sadat Mosavi, Mohammad Azami * Pages 487-502
    Purpose
    Due to the rapid changes in work environments and fast advancements in the information and communication technologies , the need for staff’s physical presence in work environment has been decreased. As a result, teleworking has been considered by organizations. This study investigates the views of library managers and librarians of Kerman province public libraries on teleworking and its strengths and weaknesses.
    Methodology
    It adopted a survey method. Research population consisted of all librarians working in Kerman province public libraries. Based on an analysis of the literature on the theoretical foundations and related internal and external studies on teleworking a questionnaire was made by the researchers which was used for data gathering,. The validity of the questionnaire was confirmed by several librarians and library management specialists. Based on the Cronbach’s alpha, the reliability, rate of the questionnaire was identified as 0.83. Data analysis was conducted using descriptive and analytical statistical methods in SPSS.
    Findings: Results showed that the managers and librarians of Kerman province were highly familiar with teleworking. There was no significant difference in their familiarity with teleworking considering their academic degrees and gender. From their views, the appropriate units of the libraries for teleworking were collection development department, cataloging, circulation, information units and circulation desk, respectively. Based on their viewpoints, the facilities needed for teleworking were computer, modem, fax, telephone and printer, respectively. The libraries could moderately provide facilities for Teleworking. They also highlighted reducing the time and cost of transportation and commuting as the most important factors for accepting telework, and reducing work stress due to low control as the least important factor in accepting teleworking. From their views, training managers and decision-makers can be the most important contributors in expanding telework.
    Most librarians and library managers agreed with the use of telework, but these have not been considered in the libraries. Kerman Public libraries should provide the necessary infrastructure considering new technologies to be able to move towards teleworking.
    Originality/value: There are few studies on the use of teleworking in public libraries. This study provides a framework for discussion on the benefits, obstacles and ways to expand teleworking in public libraries.
    Keywords: Teleworking, Work from home, Public libraries, Kerman Province
  • Esmail Ahmadi * Pages 503-524
    Purpose
    the main aim of this study is explore the experiences of Sanandaj public librarians’ users about advantages and disadvantages of online social networking in reading area and effectiveness solutions.
    Methodology
    This study employed qualitative method using in-depth interview. The research participants consisted of 24 users of Sanandaj public librarians in 2016. The study used a purposeful sampling technique to recruit participants, and recruiting continued until data saturation was achieved. The method of analyzing data was “thematic analysis”.
    Findings: From the analysis of the data 38 sub-themes and three main themes were emerged. The main themes included advantages, disadvantages and effectiveness solutions. In the category of advantages, the main topics included information availability, awareness, attraction, information exchange, communication, formation of social reading communities, leisure, promoting reading culture , marketing, creating willingness and spontaneity in reading, increasing reading and counseling.. In the category of disadvantages, the main topics included content weakness, time wasting, changes in reading behavior, needs, harmful effects on the body, addiction, visual appeal and misleading reading, instability content, structural constraints, lack of enjoyment of reading, being virtual, encouraged to aimless in reading, lack of clear achievement, lack of organized information, changing tastes and preferences of studies, negative impact on the publishing industry and the difficulty of acceptance and compatibility with new media among the elderly. In the category of effectiveness, the main topics included culture building, knowledge creation, training, content optimization, network optimization, need analysis, creating need, orientation, planning and control and monitoring. Each category also contained sub-topics more.
    Originality/value: This study provides insights on the advantages, disadvantages and effectiveness solutions for using social networks and to take advantage of social media to promote reading among people.
    Keywords: Reading, Social networks, Library members, Public libraries, Sanandaj city
  • Batol Alizadeh, Mosayeb Samanian * Pages 525-540
    Purpose
    This study investiges the level of organizational Sociability among librarians in comparison with organizational socialization of other staff in the organization of libraries, museums and documents center of Astane Qudse Razavi.
    Methodology
    The present study was conducted through a survey method. The statistical population of this study consisted of all employees (including 625 librarians and non-librarians). Using a Cochran formula, a sample of 238 people was selected by stratified random sampling. Finally, 215 questionnaires were completed and collected. The research tool was a questionnaire of 20 questions of Taurinma's organizational socialization (1997). Data were analyzed using one-sample t-test and stepwise regression.
    Findings: The results showed that there are significant differences in subscales of education and future prospects of librarians in comparison with other staff. Level of organizational socialization among librarians is more than other staff in the organization of libraries, museums and documents center of Astane Qudse Razavi.
    value/originality: This study highlights the importance of the organizational socialization in the success of organizations and libraries. This is the first research that investigates the level of librarians organizational socialization in comparison with other staff. According to the findings, the high level of organizational socialization of librarians indicates that the sub scale of organizational socialization, education and future prospects are strong predictors for increasing organizational socialization. Finally, the level of librarian's organizational socialization appeared to be related to having homogenous society and expert staff.
    Keywords: Organizational culture, Organizational socialization, Public libraries, Astane Qudse Razavi
  • Rouhollah Rouhollah Manouchehri *, Alireza Isfandyari-Moghaddam Isfandyari-Moghaddam, Atefeh Zarei Pages 541-555
    Purpose
    his study aims is to identify and rank the usefulness indicator factors of the Public Libraries Vision 1404 from experts and faculty members point of view.
    Methodology
    Method To conduct this study a survey method is used. Firstly, the indicator items in the 1404 vision document were identified and a questionnare was designed around these factors. The statistical population of the study consisted of faculty members and experts in the field of public libraries of which a sample was randomly selected. Data was analyzed using SPSS software.
    Findings:The findings showed that the score for lending, staff and staff indices is higher than the benchmark score which reveals a significant difference. The membership rating and library space scores were higher than the benchmark score, but did not show any significant difference. There were also no significant differences in the ranking of indices, borrowing, collection, and staff ratios. Membership indices and library space did not differ significantly and were ranked next. Although the score for all indicators was higher than the benchmark, however, these indicators do not need to be changed, and the editing and review of some of the terms of each indicator seems necessary to fulfill the objectives of the vision document.
    Originality/Value: This study provides insights on the ranking and usefulness of indicators for evaluating and controlling the public librarie's vision document.
    Keywords: Public libraries, Vision doument, Indicators ranking, Indicators evaluation
  • Mahtab Karimi, Fariba Nazari * Pages 557-570
    Purpose
    This study investigates relationship between techno stress with job satisfaction of librarians in Ahvaz public libraries .
    Methodology
    The present study was conducted using a survey method and correlation analysis was used to examine the results. The statistical population of this study consisted of all librarians in Ahvaz public libraries in 1394, of which 71 were chosen as the study sample. The data gathered using the Ragu-Nathan techno stress scale (2008) scale as well as Minnesota's Job Satisfaction Questionnaire (1952). Data were analyzed using SPSS software using Pearson correlation coefficient and multivariate regression.
    Findings: The results showed that there is a significant negative relationship between the constructivist factors of technological change, ie technology overload, technology influx, technology uncertainty, technology complexity and technological insecurity with job satisfaction of librarians. Also, the results of regression analysis indicated that there is a relationship between technology, technology overload, technology influx, technology uncertainty, technology complexity, and technological insecurity with job satisfaction of librarians. The complexity of technology was negatively the best predictor of job satisfaction.
    Originality/ Value: This article shows with the increase in the complexity of technology, librarian's job satisfaction decreases, hence the expectations from the performance of librarians are not met. This highlights a need for technological training for librarians.
    Keywords: Ahvaz city, Techno, stress, Job Satisfaction, Public library, Technology complexity