فهرست مطالب

تحقیقات اطلاع رسانی و کتابخانه های عمومی - پیاپی 85 (تابستان 1395)

نشریه تحقیقات اطلاع رسانی و کتابخانه های عمومی
پیاپی 85 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/24
  • تعداد عناوین: 9
|
  • غلامرضا فدایی صفحات 189-193
    - سواد لازم را ندارند؛ سواد اولین شرط مطالعه است همچنانکه سواد اطلاعاتی در استفاده از منابع الکترونیکی شرط اول است. همانطور که برای ریشه کن کردن بی سوادی نهضت تشکیل می شود آموزش سواد اطلاعاتی هم باید نهضت به وجود آید. آن وقت نوبت محتواست تا با ادامه کار برگشتی حاصل نشود.
    - مردم وقت ندارند یا اشتغالات آنقدر زیاد است که نیازی به مطالعه در آن نمی بینند و یا مشغولیات غیرکتابی مانند برنامه های صدا و سیما و سینما و ورزش و مانند آن به قدری زیاد است که مجالی برای مطالعه نمی گذارد.- مردم پول ندارند که کتاب بخرند و با توجه به مخارج سنگین مطالعه جائی در سبد زندگی آنان ندارد.
    - گاهی ممکن است به دلیل اینکه کتاب مناسب وجود ندارد، مطالعه کم باشد و این ناشی از عدم معرفی کتاب های خوب توسط صاحب نظران و به ویژه کتابخانه است. گاهی اوقات تعصب های قومی و محلی هم مردم را از خواندن منابعی که مطابق ذوق و سلیقه جمعی نیست منع می کند. حجم عظیم کتاب های کتابخانه ها که هیچ وقت هیچکس به آنها مراجعه نمی کند، یا به دلیل نامناسب بودن است و یا عدم معرفی درست و نبود استادان مجرب در کنار کتابداران با انگیزه.
    - گاهی امکانات دسترسی وجود ندارد؛ یعنی به خاطر بعد راه و یا نبود امکانات انتقال اطلاعات به صورت سنتی و یا الکترونیکی دسترسی وجود ندارد. این البته ممکن است رکود نباشد ولی عملا رکود اتفاق افتاده است، به ویژه زمانی که کتاب های خوب هست ولی راهنماهای خوب برای معرفی آنان وجود ندارد. کتابدار یک مشاور است دلال نیست و اگر نتواند وظیفه خود را خوب انجام دهد گویی که دسترسی را منع کرده است، مانند زمانی که به جای قفسه باز قفسه بسته باشد و یا کتابدار با مراجعه کننده مانند مالک برخورد کند. با توجه به آنچه گفته شد، کتابدار هم در تورم و هم در رکود خواندن نقش دارد.
    - پژوهش بی رونق است و به جای آن تجارت مدارک آموزشی و پژوهشی در بازار نقش آفرین است. در این شرایط وقتی با پول همه چیز خریده می شود دیگر چه نیازی به مطالعه و تحقیق است. در این شرایط مراکز علمی و پژوهشی به بنگاه های تجاری بدل می شوند که باید هم خود را مصروف فوت و فن های تجاری، بازرگانی و بازاریابی کنند.
    - آماده خواری بر هر چیز دیگر مقدم است، به ویژه در صنعت و فن آوری؛ مانند زمان ما که عده ای از مسئولان به روش کلید در دست محصولات خارجی را می خرند و خودشان را به دردسر نمی اندازند و بدیهی است نیازی برای مطالعه وجود نداشته باشد.
    - تنبلی حاکم است و به عنوان فرهنگ درآمده است. این نکته بسیار حائز اهمیت است. بعضی ملت ها به لحاظ فرهنگی با دیگران فرق می کنند. وقتی یک خصلتی به صورت فرهنگ درآمد، حذف آن بسیار مشکل است. البته در این زمینه دولت ها بسیار نقش دارند. فراهم آوردن زمینه کار و کسب و تشویق خلاقیت و ابتکار کم کم فرهنگ را عوض می کند.
    - مطالعه معنای خودش را از دست داده و جنبه تفنن پیدا کرده است و جزو متن زندگی یعنی کار و شغل نیست و در حاشیه است. مطالعه یعنی بحث و گفت وگو با صاحب نظران در همه وقت و در همه جا و همه موارد و به ویژه در محیط کار. اگر برنامه ریزی ها به گونه ای باشد که هر فرد در هر جایی که هست برای پیشرفت خود نیاز به مطالعه داشته باشد، بدیهی است مطالعه رونق خواهد گرفت؛ خواه مطالعه بصری و یا سمعی و در خدمت استادان قرار گرفتن و از تجارب آنها بهره بردن.
    - دولت ها در تمشیت امور و هماهنگ کردن اندام های مختلف جامعه برای جلوگیری از اتلاف وقت مردم ناکارآمد هستند. چگونه است که در کشور ما هیچکس وظایف خاص خود را انجام نمی دهد و یا اگر انجام می دهد از عوارض انجام آن بر سایر حوزه ها غفلت می کند. موضوع میان رشته ای اگر مطرح است در اینجاست که هر فرد باید ضمن انجام کار از تبعات و عوارض حاصله بر سایر بخش ها باخبر باشد. چرا در این کشور برای انجام هر کاری باید شورای عالی، ستاد و یا کمیته تشکیل داد. ستاد و کمیته برای زمان های بحرانی است.
  • نجلا حریری*، یاسمن پاگردکار صفحات 195-212
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر قصه گویی بر میزان خلاقیت کودکان 5 تا 6 ساله عضو کتابخانه عمومی امام علی(ع) استان یزد صورت گرفته است.
    روش
    روش پژوهش، تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و گزینش تصادفی است. جامعه آماری شامل نمونه ای 60 نفری از کودکان 5 تا 6 ساله عضو کتابخانه عمومی امام علی(ع) استان یزد است که از این تعداد 30 کودک به صورت تصادفی در گروه کنترل و 30 کودک در گروه آزمایش قرار گرفته اند. ابزار گردآوری داده ها آزمون تفکرخلاق تورنس فرم «ب» تصویری است و داده ها با استفاده از آرمون کوواریانس یک راهه و دو راهه تحلیل شده است
    یافته ها
    میانگین خلاقیت کودکان گروه آزمایش که متغیر قصه گویی را دریافت کرده اند 34/0 بیشتر از میانگین خلاقیت گروه کنترل بوده است. بنابراین قصه گویی 34/0 بر روی افزایش خلاقیت کودکان پیش دبستانی موثر بوده است. در دیگر ابعاد خلاقیت، قصه گویی 21/0 بر روی افزایش ابتکار موثر بوده است و میزان بسط گروه آزمایش 19/0 در پس آزمون بیشتر از پیش آزمون بوده است. آزمون فرضیه های پژوهش نشان داد که بین قصه گویی و افزایش خلاقیت کودکان پیش دبستانی رابطه معنی داری وجود دارد و قصه گویی موجب افزایش ابتکار و بسط ایده ها می شود.
    اصالت/ ارزش: این پژوهش با نشان دادن تاثیر قصه گویی که یکی از فعالیت های مهم بخش کودک کتابخانه های عمومی است بر افزایش خلاقیت کودکان، بر نقش کتابخانه های عمومی در پرورش خلاقیت نسل آینده تاکید می ورزد
    کلیدواژگان: قصه گویی، خلاقیت، کتابخانه های عمومی، کتابخانه کودک
  • زهرا ناصری *، علیرضا نوروزی صفحات 213-227
    هدف. در عصر دیجیتال، ابزارهای وبی به مثابه ماشینی هستند که زمان را به سرعت در خود می بلعند. تمایل نسل جدید به استفاده از این ابزارها برای سرگرمی و کسب اطلاعات، عادت خواندن آن ها را از نظر انتخاب نوع مواد و روش های خواندن متحول کرده است. به عبارت دیگر، کاربران امروزی هر چند اطلاعات را بیشتر به صورت برخط و الکترونیکی دریافت می کنند؛ اما به خوانندگان سطحی و اجمالی تبدیل شده اند که علاقه کمی به خواندن عمیق مطالب از روی صفحه نمایش دارند. این امر نه تنها عادت خواندن بلکه چگونگی پردازش اطلاعات و مرور صفحه های وب توسط آن ها را تغییر داده است. از این رو، این پژوهش تاثیر استفاده از اینترنت بر عادت و روش های خواندن کاربران را مورد بررسی قرار می دهد.

    روش. پژوهش حاضر پیمایشی است و از پرسشنامه برای گردآوری داده ها استفاده شده است. جامعه پژوهش حاضر را دانشجویان مقطع کارشناسی کلیه رشته های تحصیلی موسسه آموزش عالی توس مشهد (1000 دانشجو) تشکیل می دهد، که از این میان 100 دانشجو که مایل به همکاری با پژوهشگر بودند بر اساس اصل دسترس پذیری به عنوان نمونه انتخاب شدند.
    یافته ها.یافته های این پژوهش نشان داد که بیشتر شرکت کنندگان معتقدند که اینترنت خواندن تعاملی (56%)، گسترده (44%) و سطحی (49%) را افزایش و خواندن متمرکز (34%) و عمیق (28%) را کاهش می دهد. همچنین، اینترنت خواندن اخبار و رویدادها (63%)، دانش عمومی (85%)، متون تخصصی (63%) و هرزه نگاری (42%) را افزایش می دهد و در خواندن متون مذهبی (35%) و ادبی (40%) کم تاثیر است. با وجود این، این ادعا با استفاده از آزمون مجدور کا مورد تایید قرار نگرفت.
    اصالت و ارزش. این پژوهش از آن جایی که چگونگی فرآیند تعامل جوانان با داده های دیجیتالی را مورد بررسی قرار می دهد و به درک تاثیر این تعامل بر عادت و روش های خواندن آن ها می انجامد، حائز اهمیت است.
    کلیدواژگان: عادت خواندن، عصر دیجیتال، خواندن برخط، روش های خواندن، نوع خواندن
  • حکیمه دهقانی راینی*، محمد جواد هاشم زاده، محسن نوکاریزی صفحات 229-246
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش کتابخانه های عمومی شهرستان کرمان در توسعه سه لایه فرهنگ مطالعه کاربران انجام شد.
    روش
    روش پژوهش پیمایشی و ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بود. جامعه آماری شامل کلیه اعضای معتبر دارای سن 15 سال و بالاتر کتابخانه های عمومی درجه 4 و بالاتر شهرستان کرمان تا پایان شهریورماه 1392 بود. حجم نمونه 373 نفر تعیین شد.برای آزمون فرضیه ها از آزمون تی یک نمونه، اندازه های تکراری، تی دو نمونه مستقل و تحلیل واریانس یک طرفه استفاده شد.
    یافته ها
    نقش کتابخانه های عمومی شهرستان کرمان در توسعه لایه باورها و جلوه ها بالاتر از حد متوسط و در توسعه لایه قواعد در حد متوسط بود. به طور کلی، نقش این کتابخانه ها در توسعه فرهنگ مطالعه کاربران خود کم تر از حد مطلوب (80 درصد) بود. بین میانگین نمرات حاصل از نقش کتابخانه های عمومی شهرستان کرمان در توسعه لایه باورها و جلوه ها تفاوت معناداری وجود نداشت. اما بین میانگین نمرات نقش این کتابخانه ها در توسعه لایه قواعد با دو لایه باورها و جلوه ها تفاوت معنادار وجود داشت. هم چنین بین میانگین نمرات حاصل از نقش کتابخانه های عمومی شهرستان کرمان براساس متغیر جنسیت، گروه های سنی و مدارک تحصیلی کاربران تفاوت معناداری وجود نداشت.
    اصالت و ارزش: تاکنون به ندرت پژوهشی در زمینه نقش کتابخانه های عمومی در توسعه فرهنگ مطالعه انجام شده است. در این پژوهش برای فرهنگ مطالعه سه لایه باورها، قواعد و هنجارها در نظر گرفته شده است و نقش کتابخانه های عمومی در توسعه هر یک از این سه لایه بررسی شده است.
    کلیدواژگان: کتابخانه های عمومی، فرهنگ مطالعه، شهرستان کرمان، کاربران
  • زهرا اباذری، مسعود یارمحمدی، مریم امیدخدا صفحات 247-260
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، میزان تاثیرفعالیت های فرهنگی در ارتقاء میزان امانت، به منظور ایجاد علاقه به مطالعه در بین دانش آموزان می باشد.
    روش
    روش پژوهش حاضر، نیمه تجربی با استفاده از طرح پیش آزمون و پس آزمون برای یک گروه می باشد. ابزار تحقیق شامل 2 پرسشنامه ( پیش آزمون با 4سوال و پس آزمون با 8سوال) می باشد. جامعه آماری 86 دانش آموز شامل سه کلاس اول راهنمایی (دوکلاس 29نفره و یک کلاس 28نفره) در سال تحصیلی 92-93 بوده است. برای بررسی فرضیه ها و سوالات پرسشنامه از آزمونهای مقایسات زوجی و آزمون کای دو استفاده شده است.
    یافته ها
    طبق نتایج، بررسی میزان ارتقاء امانت و علاقمندی دانش آموزان به مطالعه با استفاده از فعالیتهای فرهنگی با تحلیل پاسخ در پیش آزمون، تعداد(نفریا44.2درصد)گزینه دوباردرماه، را انتخاب کردند.این تعداد در پس آزمون تغییر یافته به طوریکه تعداد(45 نفر یا 52.3درصد)گزینه سه باردر ماه با بیشترین درصد، بوده اند، در مقایسه با پاسخ دهندگان در پیش آزمون و پس آزمون تعداد امانت ماهانه افزایش یافته است بنابراین میزان علاقمندی به مطالعه سیر صعودی داشته است. بعد از آزمون فرضیه اول پژوهش، ازطریق آزمون مقایسات زوجی مبنی بر تاثیر برنامه های فرهنگی در ارتقاء میزان امانت و علاقمندی مطالعه، بین دانش آموزان مورد تایید قرار گرفت به گونه ایکه تفاوت معنادار بین پاسخ ها درپیش آزمون و پس آزمون دیده شد. همچنین بعد ازآزمون فرضیه دوم با آزمون کای دو مبنی بر تاثیراجرای فعالیتهای فرهنگی با رعایت انگیزه های درونی و فعالیتهای فرهنگی (همراه با) رعایت انگیزه های بیرونی نیز مورد تایید قرار گرفت. با توجه به p- مقدار = 0.006 و کمتر بودن آن از 0.01، می توان نتیجه گرفت که در سطح معناداری یک درصد ارتباط معناداری بین تاثیر فعالیتهای فرهنگی با رعایت انگیزه های درونی و فعالیتهای فرهنگی همراه با رعایت انگیزه های بیرونی وجود دارد.
    اصالت/ارزش: این پژوهش در زمینه تاثیر فعالیت های فرهنگی بر ارتقاء میزان امانت و ایجاد علاقمندی بر مطالعه در بین دانش آموزان است. نتایج این پژوهش می تواند به مسئولان کتابخانه های عمومی در برنامه ریزی وتهیه فعالیت های فرهنگی به منظور تشویق فرهنگ مطالعه در بین دانش آموزان یاری نماید.
    کلیدواژگان: فعالیتهای فرهنگی، میزان امانت، ایجادعادت مطالعه، کتابخانه های عمومی
  • مسعود حاجیان زیدی* صفحات 261-276
    هدف اصلی از انجام این پژوهش، شناسایی عوامل ترغیب کننده مطالعه در میان مراجعان کتابخانه های عمومی شهر ساری بوده است. پژوهش حاضر از نوع توصیفی و روش آن پیمایشی- اکتشافی است. جامعه آماری این پژوهش عبارت بوده اند از کلیه مراجعان به کتابخانه های عمومی شهرستان ساری در تمامی مقاطع تحصیلی شامل 15 هزار نفر. با توجه مشخص بودن تعداد جامعه با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس و براساس جدول کرجسی و مورگان تعداد 375 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه پژوهشگر ساخته استفاده شده که روایی آن با توجه به نظرات استاد راهنما و سایر اساتید صاحب نظر سنجیده شده است. برای سنجش پایایی پرسشنامه تعداد 25 پرسشنامه بین مراجعان کتابخانه های عمومی توزیع و جمع آوری گردیده، سپس با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ پایایی پرسشنامه مورد سنجش قرار گرفت، چون مقدار آلفای به دست آمده (82/0) و بیشتر از 70/0 است، لذا پرسشنامه پایا است. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها ده عامل را به عنوان عوامل ترغیب کننده به مطالعه شناسایی نموده است. از بین این عوامل نیز فرصت کافی برای مطالعه و افزایش سطح درآمد خانواده ها با ضریب 823/0 مهم ترین عامل در ایجاد عادت به مطالعه و ترغیب جامعه به مطالعه شناسایی شده است.
    همچنین یافته های پژوهش نشان داد که بین نظرات مراجعان کتابخانه های عمومی با توجه به سطح تحصیلات (030/0 p=)، میزان درآمد (000/0 p=) و سن (002/0 p=) نسبت به عوامل ترغیب کننده به مطالعه تفاوت معناداری وجود دارد. اما بین نظرات پاسخ گویان با توجه به شغل (248/0 p=)، و جنسیت (985/0 p=) نسبت به عوامل ترغیب کننده به مطالعه تفاوت معناداری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: شهرستان ساری، عوامل ترغیب کننده مطالعه، کتابخانه های عمومی
  • محمود سالاری* صفحات 277-290
    دنیای اجتماعی از دیدگاه هومنز متضمن افرادی کنشگری است که درحال مبادله پاداش است. نظریه مبادله این کنشگری را مبتنی بر دو خصلت کلی « خوش گرایی و درد گریزی» و « خردگرایی» انسان فرض کرده است. هومنز بر اساس این اصول کلی، شش قضیه را مطرح کرده است که مبین ابعاد نظریه مبادله است. در این مقاله با این باور که مطالعه پدیده اجتماعی است و انسان نیز موجودی محاسبه گر و معقول اندیش است، به کاربست اصول بنیادین نظریه مبادله و کنش مطالعه پرداخته شده است. همچنین علاوه بر طرح هریک از قضایای شش گانه هومنز با استناد به هریک از قضایا وضعیت مطالعه جامعه، تفسیر شده و در نهایت برای بکارگیری بهتر نظریه مبادله در توسعه فرهنگ مطالعه سه گام اساسی توصیه شده است.
    کلیدواژگان: نظریه مبادله، کنش مطالعه، فرهنگ مطالعه، مطالعه
  • سمیه پاک نهاد، محمدرضا وصفی، فاطمه فهیم نیا صفحات 291-308
    هدف پژوهش: هدف پژوهش حاضر، شناسایی و تعیین مشکلات توزیع کتاب های چاپی کودک و نوجوان[1] در ایران از دیدگاه ناشران این حوزه می باشد.
    روش پژوهش: این پژوهش، با رویکرد آمیخته اکتشافی انجام شده است. به منظور شناسایی مشکلات توزیع کتاب کودک و نوجوان در ایران، نخست با 11 ناشر کودک و نوجوان شهر تهران که به روش نمونه گیری نظری انتخاب شده بودند، مصاحبه شد. سپس از طریق فن تحلیل محتوای کیفی، شاخص های اصلی حاصل از مصاحبه، استخراج شد و در قالب پرسشنامه، بین کلیه اعضای انجمن فرهنگی ناشران کتاب کودک و نوجوان که دارای 55 نفر عضو می باشد، توزیع گردید. برای اعتبارسنجی بخش کیفی از معیارهای اعتبارپذیری و قابلیت اطمینان استفاده شد. روایی پرسشنامه بر اساس نظر خبرگان نشر و همچنین پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ 82/0 تعیین گردید. تجزیه و تحلیل داده های پرسشنامه با استفاده شاخص های آمار توصیفی در نرم افزار SPSS انجام شد.
    یافته ها
    مشکلات توزیع کتاب کودک از دیدگاه ناشران کتاب کودک و نوجوان در پنج مقوله اصلی و 13 مقوله فرعی دسته بندی شد. از دیدگاه اعضای انجمن ناشران کتاب کودک و نوجوان مقوله زیرساخت های فرهنگی با میانگین 19/4، مقوله مسائل مالی و اقتصادی با 07/4، مقوله مسائل تشکیلاتی و صنفی با میانگین 05/4، مقوله مسائل اطلاعاتی و ارتباطی با میانگین 00/4، و در نهایت مقوله سیاست های کلی دولت و نهادهای دولتی با میانگین 57/3 به ترتیب جزء مشکلات توزیع کتاب کودک و نوجوان هستند.
    اصالت/ارزش مقاله: شناسایی مشکلات توزیع کتاب کودک به شفاف سازی بهتر مشکلات موجود و بهینه تر شدن روند توزیع کتاب کودک در کشور کمک می کند.
    کلیدواژگان: کتاب کودک و نوجوان، توزیع کتاب، ناشر کودک و نوجوان
  • سکینه فلسفین، یعقوب نوروزی، مهدی محمدی* صفحات 309-327
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف،ارزیابی دایره المعارف های فارسی کودکان و نوجوانان منتشره بین سال های 1385 تا 1390 و تعیین میزان مطابقت آنها با معیارهای ارزیابی کتاب های مرجع صورت گرفته است.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر از نوع کاربردی است که با استفاده از روش تحلیل محتوا صورت گرفته است. جامعه آماری، 150 عنوان دانش نامه منتشره است که با استفاده از سیاهه وارسی محقق ساخته ای مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته هانشان داد که از 150عنوان دانش نامه بررسی شده، 45اثر (30 درصد) عمومی و 105 اثر (70 درصد) تخصصی هستند. سال 1388 با 34 عنوان، بیشترین اثر منتشره را به خود اختصاص داد. بررسی دایره شمول دایره المعارف ها نیز نشان داد که 71/5 درصد آثار تخصصی و 28/5 درصد عمومی بوده اند. بررسی 12 مولفه طرح شده در دامنه و محدوده نشان داد که بیش از نیمی از آثار ترجمه ای هدف از تهیه آثار را ذکر نکرده و بیش از 60 درصد آثار منتشره فاقد نمایه بودند. نداشتن راهنمای استفاده از اثر نیز در 63/6 درصد آثار تالیفی - ترجمه ای و 97 درصد آثار ترجمه ای کاملا مشهود بود. مقایسه ی کیفیت آثار منتشره نشان داد که دانش نامه های تالیفی در مقایسه با ترجمه ای وتالیفی- ترجمه ای از کیفیت بهتری برخوردار بودند.
    اصالت/ارزش: با توجه به فقدان پژوهش های جامع و کاربردی که صرفا به بررسی وضعیت دایره المعارف ها پرداخته باشد، این اثر تلاش کرده ضمن بررسی میزان مطابقت آثار منتشره با معیارهای ارزیابی کتاب مرجع کودکان و نوجوانان؛ الگویی نیز جهت استفاده پدیدآورندگان، استفاده کنندگان و ناشران جهت انتشار و انتخاب اثر مناسب ارائه کند.
    کلیدواژگان: منابع مرجع، کودک و نوجوان، دایره المعارف ها، معیارهای ارزیابی، الگوی ارزیابی
|
  • Golamreza Fadaie Pages 189-193
  • Nadjla Hariri*, Yasaman Pagardkar Pages 195-212
    Purpose
    the present study has been done to determine the effect of storytelling on the creativity of 5-6 years old children which are member of Imam Ali Public Library of Yazd.
    Method
    the method of study is experimental research with a pretest-posttest with control group and a random selection. The research population included 60, 5-6 years old children which are member Imam Ali Public Library of Yazd. These members were divided in two groups, 30 children were randomly in control group and 30 children in experimental group. The instrument of this research is pictorial B form of Torrrance test of creativity thinking and the data were analyzed by one-way and two-way Corians test.
    Findings: The mean value of creativity of experimental group children that received storytelling variable was 0/34 more than the mean value of creativity of control group .Thus, storytelling was 0/34 effective on the creativity for pre elementary children. In the other dimension, creativity of storytelling has effect as 0/21 on the initiative and expansion if experimental group in posttest was 0/19 more than pretest. Therefore, in testing research hypothesis, it is found that there is a significant relationship between storytelling and creasing creativity for pre elementary children and storytelling cause increasing initiative expansion of ideas.
    Originality/ value: The purpose of this research is show storytelling affect on increase children creativity and this research enforce on the role of public library on the children creativity of future generation.
    Keywords: Creativity, Public library, Children's library, Storytelling
  • Zahra Naseri *, Alireza Noruzi Pages 213-227
    Purpose/In digital age, web tools work as machines that swallowing time rapidly. A new generation tendency to use these tools for entertaining and information gathering has changed their reading habits in terms of type of selected materials and reading practices. In other words, although today users receive information using internet but they have become superficial readers who have a little interest to read literature in deep from monitor. This not only changes new generation reading habits but their web browsing and information processing. The present study aims to investigate the effect of digital age on users’ reading habits.
    Design/methodology/approach- Survey method was used in this study and a questionnaire used as a data collection tool. The population included all undergraduate students in all disciplines (=1000) who study in “Toos Institute of Higher Education”. 100 students were selected as a sample study based on accessibility principle.
    Findings/The results indicated that the most participants believed that internet increases interactive reading (=56%), expanded reading (=44%), and superficial reading (=49%) in contrast, it reduces Concentrated reading (=34%) and in-depth reading (=28%). In addition, internet increases reading news (=63%), general knowledge (=85%), special literature (=63%), and pornography (=42%) in contrast, it has no any significant impact on religious literature (=35%) and literary literature (=40%).
    Orginality/value-Since this study how young people interact with digital data examines the process and the impact of this interaction on the habits and practices of reading them the tangential direction is important.
    Keywords: reading habits, digital age, online reading, reading practices, reading type
  • Hakimed Dehghani Rayeni, Mohammad Javad Hashemzadeh, Mohsen Nowkarizi Pages 229-246
    Purpose
    The research aims to investigate the role of the public libraries of Kerman region on promoting three layers of user's reading culture.
    Method
    The research was done through a survey method. The data were collected by a questionnaire tailored for this study. The population included all more than15 years old accredited users of grade 4 and above public libraries of Kerman region and the sample was determined 373. One sample T test, repeated measures, independent-sample T test and ANOVA were used to test the hypotheses.
    Findings: The results showed that the role of the public libraries of Kerman on promoting the two layers of beliefs and effects was more than average and on promoting the layer of rules was around the average limits. Overally, these libraries could not meet the desired limit of %80 on promoting the reader's reading culture. No significant difference was observed between the mean scores of the two layers of beliefs and effects on the role of above said libraries. But the role of the libraries was different comparing the layer of rules with other two layers. According to the sex, various age groups and varied degrees of education variables no significant difference was observed.
    Originality/Value: Very rare research sources were found on the role of public libraries on promoting the reading culture of library clienteles in literature survey. This study straightly focuses on three reading culture layers namely values beliefs and rules and the role of public libraries on them.
    Keywords: public libraries, reading culture, Kerman, users
  • Zahra Abazari, Masud Yarmohammadi, Maryam Omidkhoda Pages 247-260
    Purpose
    The aim of this study is to evaluate the effect of cultural activities on promoting the circulation, in order to create interest to reading among secondary school students.
    Methodology
    this paper, a quasi-experimental method including One – group pretest-posttest design as the research method. Two questionnaires are used for before and after than the implementation of activities. The pretest included four and the post test eight questions. The population included 86 student in 1392. To examine the hypotheses and questions were used Chi-Square Tests and Paired Samples test.
    Finding: the results show, Determination of enhancing interest of students to study the use of cultural activities, by analyzing responses in the pretest , 38respondents(44.2%) selected the choice “Twice a month”to show their number of monthly loan. Compaired with the respondents in the pretest, 45(52.3%) of the post test respondents selected the choice “Three times a month”.it indicated an apward trend. Thus, the first research hypothesis which was based upon the positive role of cultural activities in increasing loan and Interest in reading among students, is confirmed. A significant difference was observed between the responses in the pretest and posttest. The second research hypothesis which was based upon the role of the implementation of cultural activities (with) observance of internal motivation and cultural activities (with) observance of extrinsic motivations, is confirmed. Since P value was calculated to be 0.006 Originality/value: This study is about, the impact of cultural activities on Increasing of loan in order to create interest to reading among students. its results can help officials of the public libraries, in the planning and preparation of cultural activities for promoting reading cultural among students.
    Keywords: Cultural activities, circulation of library, The habit of reading, public libraries
  • Masoud Hajian, Zeydi* Pages 261-276
    The main purpose of this study was to identify factors encouraging patrons of the Sari's public library. The study was a descriptive survey and research method was survey- exploration method. The population of the study was all clients of public libraries in the Sari city include 15 thousand people of all levels of school. According to Kerjesi and Morgan table, 375 persons have been selected as a sample. A researcher made questionnaire has been used for data collection. Validity of the questionnaire measured by take the opinion of thesis advisor and consulting advisor. To measure the reliability of the questionnaire, 25 questionnaires distributed between public library users, then the reliability of the questionnaire was assessed with using Cronbach's alpha test, the alpha value obtained (0/82) and more than 0/70, therefore, questionnaire was reliable. The results of data analysis indentified ten factors as the factors for encouraging the study. The findings also showed that the public library user's opinion regarding education, income and age there are significant differences with respect to factors encouraging the study.
    Keywords: Factors encouraging the study, Inhibiting factors of study, Public Library, Sari City
  • Mahmood Salari* Pages 277-290
    Social world, according to Homans, needs active people who exchange favors. The exchange theory considers this activeness is based upon two features: "carpediem and pain avoidance" and" intellectualism". Homans, based upon these general features, presents six dimensions. In this essay, supposing that reading is a social phenomenon and humans are wise and calculating creatures, the relation between exchange theory principles and reading activity. Also in addition to presenting Hamans six categories and referring to every of them, the society's reading status is interpreted and consequently, three steps are suggested to apply the exchange theory better in developing the reading culture.
    Keywords: reading. Exchange Theory, book reading, book reading culture, reading
  • Somayeh Paknahad *, Mohammad, Reza Vasfi, Fatima Fahimnia Pages 291-308
    Research
    Purpose
    Detection of distribution problem for published children and teenager books from children publisher’s perspective based in Tehran.
    Research
    Method
    The current study is practical and its approach is heuristic. In this qualitative research, 11 children publisher were selected from Tehran using targeted sampling. Using semi structured interviews data were collected and were analyzed through qualitative content analysis.
    Results
    Results showed that distribution problems in published children and teenager books can be categorized in 5 different dimensions: government general policies and institutions (including government and institution subsidiary management and planning, national information system ) cultural infrastructurs (including subsidiary subjects as the role of family and school) communicational and informative issues (including informing means and books and advertisements and marketing skills and knowledge,etc), financial and economic issues (subsidiary subjects as economic of publish and distribution and price of books) and association and organizational issues (including lack of expert in publish industry, collaborative spirit in publish areas, etc). Cultural infrastructure issues including role of school and family and communication infrastructure issues like shortage of libraries and bookshops and also the issue of advertisement and high costs for a publisher are the most important problems all the publishers in distribution centers should face.
    Research originality/ value:This research can help publishers, distribution centers, bookstores with clarifing the problem of distribution and providing appropriate solutions for more efficient services.
    Keywords: Children, adolescent books, Distribution of book, Children, adolescent publisher
  • Sokaineh Falsafin, Dr Yaghob Norozi, Dr Mahdi Mohammadi* Pages 309-327
    Aim: the aim of the present study is to evaluating children and young adult's Persian encyclopedias, published during 2006-2011 with evaluation criteria of reference works.
    Methodology
    this study is an applied study that is performed by content analysis. The population is 150 titles of published encyclopedias in which evaluated with researcher made checklist.
    Findings: findings show that among of 150 studied titles, 45 titles (30%) were general encyclopedia and 105 titles were special encyclopedia. The highest statistic belongs to 2009 with about 34 titles. Findings show that 71.5 % have been special works and 28.5% were general works. The study of 12 components shows that most of the translated works have not mentioned the aim of work and about 60% were without indexes. Also in 63.6% of written – translated works and 97% of translated works were without a directory. Meanwhile results show that the quality of written encyclopedias is better than written- translated ones.
    Originality: In order to the lack of comprehensive and applied research in the field of encyclopedias, this will study try to corresponding rate of children and young adult's Persian encyclopedias published between 2006-2011 with evaluation criteria of reference books , and at the end it will present a new model for authors, users and publication to select and published suitable works.
    Keywords: reference resources, children, young adults, encyclopedia, evaluation criteria