فهرست مطالب

تحقیقات اطلاع رسانی و کتابخانه های عمومی - پیاپی 86 (پاییز 1395)

نشریه تحقیقات اطلاع رسانی و کتابخانه های عمومی
پیاپی 86 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/18
  • تعداد عناوین: 9
|
  • غلامرضا فدایی* صفحات 329-333
    من بارها گفته و باز می گویم که علم اطلاعات و دانش شناسی (کتابداری و اطلاع رسانی) علم بازیابی اطلاعات و دانش است که ریشه در وجود آدمی دارد و این تعریف برخلاف تعریف مصطلحی است که باواسطه و یا بی واسطه، آن را علم کتابخانه می دانند. اگر به تاریخچه این علم در غرب بنگرید می بینید که پس از گسترش منابع کتابخانه ها افراد برجسته این رشته به فکر سازماندهی منابع افتادند و در کنار آن با توجه به گسترش سرسام آور اطلاعات در سایه توسعه فن آوری، حوزه هائی چون کتابداری، سندآمائی (سندپردازی) و دانش یادمانه ها (آرشیو) و علم اطلاع رسانی پدید آمد (سینق، 1388). از طرف دیگر همه تحصیلکرده های این رشته می دانند که در سایه این تلقی از کتابداری و اطلاع رسانی در کشور ما چه مرارت ها که کشیدند تا بتوانند این رشته را همانند سایر رشته ها، رشته ای علمی معرفی، و برای دانش آموختگان آن شان علمی دست وپا کنند. البته در کشورهای دیگر هم کم وبیش با فاصله زمانی دورتر این مباحث مطرح بوده است.
    کلیدواژگان: بازیابی اطلاعات، مدیریت اطلاعات، سازماندهی اطلاعات، فلسفه کتابداری
  • مریم بابایی چمازکتی*، حیدر مختاری صفحات 335-353
    هدف
    هدف این پژوهش، ارزیابی عملکرد کتابخانه های عمومی استان گلستان با استفاده از کارت امتیازی متوازن– الگویی نسبتا نو و چندوجهی برای ارزیابی عملکرد همه جانبه سازمان ها- در سال 1392 بوده است.
    روش
    این پژوهش کاربردی است و به روش پیمایشی انجام گرفته است. جامعه آماری آن در منظر مشتری، کلیه اعضای کتابخانه های عمومی استان گلستان به تعداد 28700 نفر بود که به روش نمونه گیری تصادفی ساده حجم نمونه ای به تعداد 375 نفر انتخاب شد. برای بررسی منظر رشد و یادگیری، کلیه کارکنان کتابخانه های عمومی استان گلستان به تعداد 98 نفر به شیوه سرشماری انتخاب شد. برای بررسی منظر فرآیندهای داخلی، کتابخانه عمومی میرفندرسکی گرگان به عنوان نمونه هدفمند انتخاب و وضعیت آن با استانداردهای ایفلا برای کتابخانه های عمومی مقایسه شد. برای بررسی منظر مالی، از سیاهه وارسی برای درج داده های مالی اداره کل کتابخانه های عمومی استان گلستان در دو سال مالی 1390 و 1391 استفاده گردید. ابزار گردآوری داده ها برای بررسی منظر مشتری (کاربران) و رشد و یادگیری (کارکنان) دو پرسشنامه مجزای محقق ساخته بود. روایی پرسشنامه ها با نظر متخصصان احراز شد. پایایی پرسشنامه های کاربران و کارکنان با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ محاسبه گردید که به ترتیب 967/0 و 968/0 به دست آمد.
    یافته ها
    ارزیابی عملکرد در منظر مشتری با روش کارت امتیازی متوازن نشان داد که رضایت کاربران از خدمات کتابخانه، مطلوب و در منظر رشد و یادگیری، رضایت کارکنان در حد متوسط است. در منظر فرآیندهای داخلی، شاخص های کتابخانه عمومی میرفندرسکی پایین تر از حد استاندارد قرار داشت و در منظر مالی، درصد تحقق درآمدها و هزینه های اداره کل کتابخانه های عمومی استان گلستان به ترتیب کمتر از حد انتظار و در حد انتظار است.
    اصالت/ارزش: ارزش این مقاله در نشان دادن ضعف کتابخانه های استان گلستان در جلب رضایت موثر کاربران است که به نظر می رسد درصد پایین تحقق درآمدها خدمت رسانی موثر را تحت تاثیر قرار داده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، کارت امتیازی متوازن، کتابخانه های عمومی، استان گلستان
  • کریم مردمی*، احسان سلیمان پور صفحات 355-377
    هدف
    هدف پژوهش حاضر واکاوی ویژگی های معماری کتابخانه مرکزی شهرداری اصفهان در قالب نقد اثر معماری و تحلیل چگونگی بهره گیری این کتابخانه از امکانات بالقوه برای جذب مخاطب بیشتر به فضای کتابخانه و گذراندن زمان بیشتر در آن است.
    روش
    مقاله حاضر با بهره گیری از روش توصیفی- موردپژوهی به نقد و تحلیل معماری بنای کتابخانه مرکزی اصفهان و پاسخ آن به مولفه های موثر در جامعه پذیری فضاهای کتابخانه پرداخته است. برای استخراج مولفه ها از مصاحبه استفاده شده و ابزار مصاحبه، پرسشنامه بوده است. مصاحبه ها تحلیل محتوای کیفی شده و در جدولی جمع بندی گردید که نقد، بر مبنای آن بنا شده است.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که کتابخانه در نقطه مناسبی از شهر مکان یابی شده و در زمینه شکلی و فرم بیرونی واجد هویت مشخصی است؛ اما در زمینه ایجاد فضایی شفاف، خوانا، روشن، انعطاف پذیرو شاد که سبب جامعه پذیری و پشتیبانی از تعاملات اجتماعی در محیط کتابخانه می شود ضعیف بوده و تا حد کمی با معیارهای موثر در جامعه پذیری مطابقت دارد.
    اصالت/ارزش: نقد کتابخانه های کشور و مقایسه آن با معیارهای مورد توجه کتابخانه های موفق جهان، سبب نگاه ژرف و ارتقای مطالبات مردم از معماران و کتابداران برای افزایش کیفیت فضا و خدمات کتابخانه شده و زمینه را برای توسعه و طراحی کتابخانه های جدید بر مبنای اصول موثر در جامعه پذیری مانند تامین نیازهای فیزیکی و روانی مخاطب و پشتیبانی از فعالیت های گروهی و تعاملات اجتماعی که سبب جذب و ماندگاری طیف گسترده تری از مردم در کتابخانه و توسعه آگاهی در جامعه می شود فراهم آورده است.
    کلیدواژگان: نقد معماری، کتابخانه، کتابخانه مرکزی اصفهان، جامعه پذیری
  • مهدی محمدی*، ایمان مطهری نیا صفحات 379-398
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی میزان رضایت مندی مراجعان از معماری داخلی و رنگ آمیزی فضاهای داخلی (فضاهای ورودی، بخش امانت، سالن مطالعه و بخش مرجع) کتابخانه های عمومی شهرستان یزد است.
    روش
    این پژوهش از نوع پژوهش های کاربردی است که با روش پیمایشی– توصیفی و با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته انجام شده است. جامعه آماری آن را 24371 نفر از کاربران 26 کتابخانه عمومی شهرستان یزد تشکیل می دهند که با استفاده از جدول کرجسی- مورگان 384 نفر انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که از بین بخش های مختلف «فضای ورودی، سالن امانت، سالن مطالعه و بخش مرجع» کاربران بیشترین میزان رضایت خود را از «بخش های مرجع» و «امانت» ابراز داشتند. فضاهای ورودی و سالن مطالعه کمترین میزان رضایت را به خود اختصاص داده است. نتایج پژوهش نشان داد که اکثر کاربران رنگ سفید و پس از آن کرم را برای فضاهای اصلی، رنگ های کرم و آجری را برای میزها و رنگ قهوه ای را برای صندلی ها پیشنهاد کردند.
    اصالت/ارزش: ارزش مقاله حاضر در نشان دادن میزان رضایت از رنگ و فضای داخلی کتابخانه های عمومی یزد و رنگ های مورد پسند آنها برای فضای داخلی و تجهیزات است.
    کلیدواژگان: کتابخانه های عمومی شهرستان یزد، معماری داخلی، رنگ آمیزی، رضایت مندی، کاربران
  • عاطفه شریف*، ماریه رحیمی صفحات 399-424
    هدف
    در مقاله حاضر که مستخرج از طرحی پژوهشی است که با حمایت اداره کل کتابخانه های عمومی خراسان رضوی به انجام رسید، هدف آن است که نقش مدیران استان خراسان رضوی در رفتار مطالعاتی کارکنانشان بررسی شود.
    روش
    پژوهش به روش پیمایشی انجام پذیرفت و دو ابزار پرسشنامه محقق ساخته و مصاحبه نیمه ساخت یافته جهت گردآوری داده ها مورد استفاده قرار گرفت. جامعه آماری را مدیران ارشد استان خراسان رضوی (در مجموع 157 نفر) تشکیل دادند. نمونه گیری به صورت تصادفی ساده انجام پذیرفت. از میان 113 مدیر، 81 نفر (7/71 درصد) به پرسشنامه ها پاسخ گفتند. همچنین مصاحبه ای با 10 نفر از مدیران ارشد استان انجام پذیرفت.
    یافته ها
    یافته ها حاکی از آن است که مدیران ارشد استان خراسان رضوی بیشتر از رشته های علوم انسانی (4/65 درصد) و 3/33 درصد در رشته های مدیریتی فارغ التحصیل شده اند. درصد غالب آنان (6/55 درصد) کارشناس ارشد هستند. این مدیران از مفهوم و مصداق های مطالعه دید وسیعی دارند و با انگیزه های اثربخشی (سودمندی)، ارتقاء مهارت های فردی و کسب دانش به مطالعه می پردازند. اگر چه ایشان در موضوع مطالعه دغدغه دارند اما به نظر می رسد اقدام عملیاتی جدی از سوی آن ها جهت بهبود وضعیت مطالعه کارکنان سازمانشان به انجام نرسیده باشد.
    اصالت/ارزش: ارزش مقاله حاضر در آگاهی از دیدگاه های مدیران کلان یک استان در باب مطالعه است و اینکه آنها با توجه به اظهارات خودشان، چه اقداماتی در راه بهبود این امر انجام داده اند.
    کلیدواژگان: رفتار مطالعاتی، سازمان های خراسان رضوی، مدیران ارشد، مطالعه
  • محمد جواد هاشم زاده، معصومه فرامرزی* صفحات 425-449
    هدف
    هدف پژوهش حاضر تبیین نیازهای اطلاعاتی کاربران کتابخانه های عمومی استان خراسان جنوبی با تکیه بر الگوی مطالعه کاربران هیل بوده است.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع کاربردی و به روش پیمایشی انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه اعضای کتابخانه های عمومی استان خراسان جنوبی تا پایان مردادماه سال 1391 با برآورد تقریبی 23594نفر بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار اس پی اس اس و آزمون های تی دونمونه ای مستقل و تحلیل واریانس یکطرفه استفاده شد.
    یافته ها
    بر اساس یافته ها، مقطع تحصیلی اکثر کاربران کتابخانه های عمومی استان دیپلم و کارشناسی بود. کاربران سطح سواد اطلاعاتی خود را بالاتر از حد متوسط اعلام کردند. مهم ترین نیازهای موضوعی کاربران منابع درسی و کمک آموزشی، ادبیات و دین و مهم ترین منابع کسب اطلاعات آن ها به ترتیب کتاب ، نشریات ادواری و اینترنت بود. انجام تکالیف و پروژه های درسی و بالا بردن معلومات عمومی به‎ترتیب اصلی ترین انگیزه های پاسخ گویان از جست جوی اطلاعات در کتابخانه بود. روزآمد نبودن منابع و کمبود منابع اطلاعاتی و عدم دسترسی به اینترنت مهم ترین موانع در رفع نیازهای اطلاعاتی کاربران بودند. منابع و خدمات کتابخانه ها در حد متوسط پاسخ گوی نیاز کاربران بود. جنسیت و مقطع تحصیلی از عوامل موثر بر نیازهای اطلاعاتی کاربران بود.
    اصالت/ارزش: ارزش این پژوهش، نشان دادن نقاط اساسی تاکید در تهیه منابع و ارائه خدمات است. کتابخانه های عمومی بر اساس یافته های این پژوهش باید به کتاب‎های کمک‎درسی و نیز به منابع و خدماتی که در انجام تکالیف درسی آنها یاری‎رسان باشد، تمرکز کنند و رابطه تکمیلی مدرسه و کتابخانه عمومی باید برقرار شود.
    کلیدواژگان: نیازهای اطلاعاتی، کتابخانه های عمومی، کاربران، استان خراسان جنوبی، منابع اطلاعاتی کتابخانه ای، الگوی هیل
  • فاطمه زندیان *، عمران قربانی، محمدحسن زاده صفحات 451-465
    هدف
    پژوهش حاضر به‎ منظور بررسی موانع و مشکلات پیش روی کاربران در مراجعه و استفاده از منابع کتابخانه های عمومی در سال 93-1392 انجام گرفته است.
    روش
    پژوهش حاضر به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری، کلیه کاربران کتابخانه های عمومی شهرستان همدان (بالغ بر 23153 نفر) بود و نمونه گیری به روش تصادفی ساده انجام شد. حجم نمونه آماری 380 نفر با استفاده از جدول کرجسی و مورگان تعیین شد. ابزار تحقیق پرسشنامه محقق ساخته‎ای بود که پایایی آن بر اساس ضریب آلفای کرونباخ معادل 86/0 محاسبه شد و روایی آن توسط متخصصان تایید شد.
    یافته ها
    نتایج حاکی از آن است که بین متغیرهای مستقل «شرایط اقتصادی خوب مردم»، «تاثیر نهادهای تربیتی»، «تاثیر خانواده»، «آگاهی کتابداران»، «موقعیت مناسب کتابخانه ها» و «جنسیت کاربران» با متغیر وابسته «میزان مراجعه کاربران به کتابخانه های عمومی» رابطه معنا داری وجود دارد و این مولفه ها به‎عنوان عوامل پیش برنده، برای مراجعه هرچه بیشتر کاربران به کتابخانه های عمومی محسوب می شوند. از طرفی، بین متغیرهای مستقل «دوری و نزدیکی کاربران به کتابخانه های عمومی»، «سطح خدمات ارائه شده توسط کتابخانه های عمومی»، و «سن و تحصیلات آن ها» با «میزان مراجعه کاربران به کتابخانه های عمومی»، رابطه معناداری یافت نشد.
    اصالت/ارزش: ارزش پژوهش حاضر در نشان‎دادن رابطه وضع اقتصادی مردم، نهادهای تربیتی، خانواده، دانش کتابداران، و موقعیت مکانی مناسب کتابخانه ها در افزایش مراجعه به آنهاست. بنابراین، لازم است کتابخانه های عمومی بیش از پیش به عواملی که تحت کنترل خویش دارد، از جمله جهت‎گیری به سمت نیازهای تربیتی خانواده ها و دانش کتابداران، توجه نشان دهد.
    کلیدواژگان: کتابخانه های عمومی، کاربران، عوامل پیش برنده، عوامل بازدارنده، استفاده از کتابخانه
  • صدیقه زره ساز، محسن نوکاریزی*، اعظم صنعت جو صفحات 467-488
    هدف
    هدف از انجام این پژوهش، شناسایی وضعیت خدمات تحویل مدرک الکترونیکی کتابخانه دیجیتال آستان قدس رضوی بر مبنای مدل ارزیابی پیشنهادی است.
    روش
    روش پژوهش حاضر پیمایشی و از نوع کاربردی و ابزار گردآوری داده ها، دو پرسشنامه محقق‎ساخته بود که با مرور متون ساخته شد و پایایی آن با آلفای کرونباخ و روایی‎اش با نظر متخصصان تایید شد. دو گروه از افراد مورد مطالعه قرار گرفتند: متخصصان (36 نفر از اعضای هیئت علمی و کتابداران بخش تحویل مدرک) و کاربران (264 نفر که به روش تصادفی ساده انتخاب شدند). پرسشنامه متخصصان برای وزن دهی به ابعاد و شاخص های اصلی و فرعی مدل و تعیین میزان اهمیت آنها نسبت به یکدیگر استفاده گردید و برای بررسی نتایج، تحلیل سلسله مراتبی (AHP) مورد استفاده قرار گرفت. پرسشنامه کاربران برای سنجش وضعیت خدمات تحویل مدرک استفاده گردید و برای بررسی نتایج از اس.پی.اس.اس استفاده شد.
    یافته ها
    بر مبنای یافته های این پژوهش، نمره نهائی وضعیت خدمات تحویل مدرک الکترونیکی کتابخانه دیجیتال آستان قدس رضوی با توجه به مدل ارزیابی پیشنهادی از سطح میانگین بالاتر از متوسط بود و تفاوت آن با حد میانی با توجه به داده های آزمون تی تک نمونه ای معنادار بود. این یافته بیانگر وضعیت نسبتا مناسب نظام خدمات تحویل مدرک الکترونیکی آستان قدس رضوی است. یافته های مرتبط با فرضیه های پژوهش نیز نشان داد که میان نمره ارزیابی خدمات تحویل مدرک کتابخانه دیجیتال آستان قدس رضوی توسط کاربران با میزان استفاده آن ها از خدمات تحویل مدرک کتابخانه دیجیتال مذکور رابطه معناداری وجود نداشت. همچنین تفاوت معناداری میان نمره ارزیابی خدمات تحویل مدرک کتابخانه دیجیتال آستان قدس رضوی توسط کاربران دارای تجربه استفاده از سایر کتابخانه های دیجیتال ایرانی با کاربران فاقد این تجربه مشاهده نشد.
    اصالت/ارزش: ارزش مقاله حاضر در نشان‎دادن وضعیت خدمات تحویل مدرک الکترونیکی در کتابخانه دیجیتال آستان قدس رضوی است. همچنین از ویژگی های پژوهش حاضر پیشنهاد مدلی خاص برای ارزیابی یکی از مهم ترین خدمات کتابخانه های دیجیتال یعنی خدمات تحویل مدرک الکترونیکی است.
    کلیدواژگان: خدمات تحویل مدرک الکترونیکی، کتابخانه دیجیتال، کتابخانه دیجیتال آستان قدس رضوی، مدل ارزیابی
  • مریم کازرانی* صفحات 489-509
    هدف
    اصطلاحنامه ها به‎عنوان ابزارهای کمکی بازیابی اطلاعات نقش مهمی در بهینه‎سازی جستجوها در پایگاه های اطلاعاتی علوم دارند و تالیف و انتشار آن‎ها مستلزم برخورداری از شرایطی استاندارد است. پژوهش حاضر، به بررسی مقایسه‎ای روابط معنایی، ساختار شکلی و سیستم مدیریت اصطلاحنامه های فنی و مهندسی و نما بر اساس استاندارد ANSI/NISO z39.19 2005 می‎پردازد.
    روش
    پژوهش حاضر به روش ارزیابانه انجام شده و از نوع کاربردی است. جامعه پژوهش شامل آخرین ویرایش اصطلاحنامه های فنی مهندسی و نما است. ابزار مورد استفاده در این پژوهش سیاهه‎وارسی است که در فضای نرم‎افزار اکسل در 4 بخش روابط معنایی، ساختار شکلی، نحوه ارائه و سیستم مدیریت اصطلاحنامه بر اساس بندهای موجود در استاندارد ANSI/NISO z39.19 2005 تنظیم شده است. از آمار توصیفی برای تجزیه و تحلیل اطلاعات استفاده شد.
    یافته ها: یافته های پژوهش نشان داد که میانگین رعایت استاندارد در روابط معنایی اصطلاحنامه فنی و مهندسی 5/97 درصد و در اصطلاحنامه نما 93 درصد است. در بخش ساختار شکلی میزان رعایت استانداردها در دو اصطلاحنامه مذکور به ترتیب 86 درصد و 97 است. در نحوه ارائه اصطلاحنامه میزان برخورداری دو ابزار از استانداردها به ترتیب 5/54 درصد و 57 درصد و در سیستم مدیریت، دو اصطلاحنامه یاد شده به میزان 14 درصد و 18 درصد استانداردهای مذکور را رعایت کرده‎اند. می‎توان نتیجه گرفت که میزان رعایت استانداردها در بخش روابط معنایی و ساختار شکلی اصطلاحنامه ها مطلوب است. کمترین میزان رعایت استانداردها، در سیستم مدیریت اصطلاحنامه و سپس در بخش نحوه ارائه بوده است.
    اصالت/ارزش: با توجه به اینکه اصطلاحنامه ها یکی از منابع اطلاعاتی مهم در امر بازیابی اطلاعات در عصر حاضر هستند و تهیه و تدوین آن‎ها، برنامه های مدون و سرمایه‎گذاری های بسیاری را می‎طلبد، انجام پژوهش‎هایی که کیفیت اصطلاح‎نامه ها را بر اساس استانداردهای نوین بسنجد، ضروری به نظر می‎رسد. ارزش مقاله حاضر در نشان دادن ضعف اصطلاحنامه ها در سیستم مدیریت اصطلاحنامه و در نحوه ارائه اصطلاحات و نیاز به استفاده از ابزارهای نو برای بازنمایی است.
    کلیدواژگان: ساختار شکلی، روابط معنایی، نحوه ارائه اصطلاحنامه، سیستم مدیریت اصطلاحنامه، ارزیابی، استاندارد ANSI، NISO z39، 19 2005، اصطلاحنامه علوم و فنون، نما
|
  • Golamreza Fadaie* Pages 329-333
    Root and Fruit in Knowledge and Information Science
    Keywords: Information Retrieval, Information Organization, User services, Classification, Library Philosophy
  • Maryam Babaie, Chamazkoti *, Heidar Mokhtari Pages 335-353
    Purpose
    This study aimed to evaluate the performance of public libraries in Golestan province (Iran) by using Balanced Scorecard (BSC) -a relatively new and multidimensional model to evaluate the holistic performance of organizations- in 2013.
    Methodology
    This applied study was a descriptive survey. Its statistic population from customer's perspective was included all 28,700 members of the public libraries in the province. 375 members were selected by using a random sampling. From learning and growth perspective, the statistic population as census method was included all 98 public librarians of Golestan province. From internal processes perspective, Gorgan Mir-Findiriski Public Library was selected as a purposeful sample and its status was compared with IFLA standards for public libraries. From financial perspective, a checklist was used to gather financial data of Golestan Province Department of Public Libraries in the two fiscal years of 2011 and 2012. Two researcher-made questionnaires were provided to collect data from the customer perspective (users), and learning and growth one (employees). Validity of the questionnaires was obtained using expert views and the reliability of users and staff questionnaire were a = .967 and a = .968, respectively.
    Findings: The performance evaluation from the customer perspective of the balanced scorecard showed that user's satisfaction of the library services was satisfying, and from learning and growth perspective, the employee's satisfaction was average. From internal processes perspective, in comparison with the IFLA standards, Mir Findiriski Public Library was in low level, and from the financial perspective, the percentages of achieving the indicators of revenues and expenses of Golestan Province Department of Public Library were respectively less than expected level, and equal to expected level.
    Originality/values: We tried to show the weakness of Golestan Public Libraries (Iran) in the effective attraction of users. It seems that imperfect absorption of revenues affected the performance of public libraries.
    Keywords: Performance Evaluation, Balanced Scorecard, Public Libraries, Golestan Province (Iran)
  • Karim Mardomi *, Ehsan Soleimanpour Pages 355-377
    Purpose
    The purpose of this article is to discover the architectural properties of Central Library and Information Center of Isfahan municipality in terms of architectural criticism and analyzing capabilities and potentials to attract more audience and be a better library space.
    Methodology
    This research implemented with descriptive case study method and architectural critique, analyses the architectural qualities that make Isfahan Central Library and Information Center Building a sociable, welcome and attractive building. In order to select criterions, we performed 85 interviews with users and a researcher-made questionnaire was used to collect viewpoint data from them. The content and context of interviews has analyzed too and results formed upon it.
    Findings: Results showed that the library building is in an appropriate situation in the city and the outer form, has a certain identity but is weak in making a transparent, legible, bright, flexible and happy space that supports social interactions and make a sociable library. Qualities of the building were far from sociability factors of a library building.
    Originality/Value: Case study and critical view on main library buildings of a country and comparing them to parameters of successful libraries of the world can help to have a deeper vision about them and provides the context for the development and design of new libraries based on effective sociability factors.
    Keywords: Architecture critique, Library, Isfahan Central Library, Sociability
  • Mahdi Mohammadi *, Iman Motaharinia Pages 379-398
    Purpose
    In this research, we want to know whether elements such as interior design, coloration of input spaces, circulation, study hall and the reference section are satisfactory in the view of public library users of Yazd city (Iran) or not and to survey levels of satisfaction.
    Methodology
    This is a survey research project that uses a researcher-made questionnaire. The research population includes 24371 users from the 26 public libraries in Yazd city (Iran). The sample size is calculated using the Krejcie & Morgan sample size table and a total of 384 questionnaires were filled by users.
    Findings: Users viewpoints gathered based on four benchmarks (input spaces, circulation, study hall, and the reference section). Users satisfaction with circulation and the reference section was in high level while the study hall and the input space were not satisfactory. Besides, results showed that the majority of users prefer white to cream color for the main spaces, cream to brick red for the tables and brown for the chairs.
    Originality/Value: We tried to show the satisfaction level of users with selected benchmarks and their color preferences about library sections and equipments.
    Keywords: Yazd Public Libraries, Interior Design, Coloration, Satisfaction Level
  • Atefeh Sharif *, Marie Rahimi Pages 399-424
    Purpose
    This research aims to examine the role of top managers in employees’ reading behavior.
    Methodology
    This is a survey of reading behavior. Data was gathered by means of a questionnaire prepared for the purpose of this study. Also, 10 of the top managers of Iran’s province of Khorasan Razavi have been interviewed. The questionnaire was distributed to a group of target 113 managers. They were selected randomly through the 157 managers of mentioned province. Questionnaires were returned by 81 (71.7%) managers.
    Findings: The Results of the survey indicated that the majority of the managers have been graduated in Humanities (65.4%). 33.3 percent of them studied majors related to management and 55.6 percent achieved M.A. degrees. They properly know the concept and instances of reading. Read for the purpose of achieving efficiency and knowledge, and improving their personal skills. However, the respondents know the importance of the reading. They hadn’t done any significant action to improve the status of reading in their organizations.
    Originality/Value: We tried to indicate the top managerial viewpoints about reading and their practical actions in improvement of reading behavior of employees. The research implied that overall bureaucratic atmosphere of Iran’s provinces isn’t ready for reading advocacy.
    Keywords: Reading Behavior, Khorasan Razavi Organizations, Top Managers, Reading
  • Mohammad Javad Hashemzadeh, Masoomeh Faramarzi * Pages 425-449
    Purpose
    This study aims to find information needs of users of the public libraries in Iran’s South Khorasan province based on Hill’s user study model.
    Methodology
    survey method was used to perform the research. The population included all accredited members of the public libraries in Iran’s South Khorasan Province until the end of 2012 August 2 with an estimated number of 23594 members. Reliability of questionnaire was measured by Chronbach’s alpha and validity of it was approved by related faculty members of universities. The data were analyzed using independent two sample t-test and One-way ANOVA test.
    Findings: Most users of the public libraries in Iran’s South Khorasan Province had high school diploma, B.A. and BSC degrees and one third of the total sample population received their ICDL certifications. The users claimed that their information literacy skills are above the mean level. Their most important needs were supplementary reading materials for education, literature, and religion. Most important motivations for using libraries were doing homework, classroom projects, and increasing their public information level respectively. Outdated resources, scarcity of information materials and the lack of internet access were the most significant obstacles to meet user's information needs. The libraries sources and services moderately satisfied the user's needs. Users’ information needs significantly vary in Gender and education level factors.
    Originality/Value: This research shows the key points of emphasis in the resource provision. Public libraries should concentrate on the supplementary reading books for education, and services that help students in doing their assignments. Schools and public libraries should run mutual coordinated programs to help students.
    Keywords: Information Needs, Public Libraries, South Khorasan Province, Information Sources, Hill's Models
  • Fatemeh Zandian *, Emran Ghorbani, Mohammad Hasanzadeh Pages 451-465
    Purpose
    Present paper is an applied research aimed at studying users’ barriers and difficulties in using public libraries in 2013-2014.
    Method
    We used survey method and research population consists of all users (23,153) of Iran’s Hamadan province public libraries. Simple random method was used for sampling and the sample consists of 289 members. Research tool is a researcher made questionnaire that constructed on the basis of Pateman & Vincent (2010) Model. Reliability of questionnaire measured by Cronbach’s alpha (0.86) and validity of it approved by related faculty members.
    Findings: Findings indicated that there is a significant correlation between such independent variables as “people’s proper economic situation”, “social pedagogical foundations”, “family”, “librarians’ awareness”, “proper location of library” and “users’ gender” with a dependent variable namely “the rate of going to public libraries”. These independent variables were considered as intensifying factors in public library use. On the other hand, no significant correlation was found between such independent variables as “users’ distance/proximity to public libraries”, “the level of provided services by public libraries”, “people’s bad economic situation”, “user’s age and education” and dependent variable “public library use”.
    Origin/Value: We tried to show important role of people’s proper economic situation, social pedagogical foundations, family, librarians’ knowledge and proper location of library. Public library administrators can concentrate on these elements to improve public library use.
    Keywords: Public Libraries, Intensifying Factors, Obstructing Factors, Iran's Province of Hamadan
  • Sadigheh Zerehsaz, Mohsen Nowkarizi *, Azam Sanatjoo Pages 467-488
    Purpose
    The purpose of this research is qualitative assessment of electronic document delivery of Iran’s Astan Quds digital library according to proposed model.
    Methodology
    We used survey method to reach research purpose. The statistical population of the survey included two groups: The specialists (36 Faculties of Knowledge and information science deprtment in Ferdowsi University of Mashhad and Librarians that worked in Electronic Document Delivery Divisions in Central Library of Ferdowsi University and Astan Quds Library) and The Users of Astan Quds digital library. 264 users are selected as a sample with simple random sampling method. The tools of collecting data are two researcher-made questionnaires. The specialist questionnaire is designed for weighting requirements and the main and subordinate factors that are shaped the proposed model with using AHP method. 42 questions are designed in the user questionnaire for assessing subordinate factors of document delivery state.
    Findings: Results showed that the ultimate score of Iran’s Astan Quds’ electronic document delivery service is upper than the middle level. This finding indicates the partly good situation of Astan Quds’ electronic document delivery service. According to users’ viewpoints and specialists` importance coefficient, the subordinate factors such as advanced search, browsing Options, spiritual right, help facilities and quality, are in the best situation and others such as flexibility, speed, making good relationship, price and processes clearness are in the end of subordinate factors` list. Results also showed that there is no correlation between assessment scores of Astan Quds electronic document delivery and the amount of this service usage. There wasn`t also difference between assessment scores of users that having experience of using other digital libraries and other users that not have this experience.
    Originality/Value: We tried to examine Astan Qods’ document delivery system and viewpoints of users about that. Also, we proposed a weighted score sheet of elements to examine all document delivery systems.
    Keywords: Electronic Document Delivery, Digital Library, Iran's Astan Qud's Digital Library
  • Maryam Kazerani * Pages 489-509
    Purpose
    Thesauri as important tools in storage and retrieval information systems have a significant role in the optimization of database search. So the publishing of thesauri needs to use standards as much as possible. I examined and compared two important thesauruses on the basis of ANSI/NISO z39.19 2005.
    Methodology
    This study is an analytical and applied survey. The study population was the last version of engineering thesaurus and NAMA thesaurus.
    Samples were compared against a checklist developed in a Microsoft Excel spreadsheet which designed according to ANSI/NISO z39.19 2005 standards. The descriptive statistics were used for analyzing gathered data.
    Findings: The average level of observance of standards for semantic relationships in engineering thesaurus is 97.5% and this rate in NAMA thesaurus was 93%. In these thesauri the average levels of observance of standards for formal structure were 86% & 97% and for presentation were 54.5% & 57% respectively. Also, average levels of observance of standards for management system were 14% & 18% for engineering thesaurus and NAMA respectively.
    Originality/Value: Since the thesauri considered as important tools for IR systems, evaluation and improvement of them is of great importance. I tried to show weakness of thesauruses in the management system benchmark.
    Keywords: Thesauri_Controlled vocabularies_ANSI_NISO Z 39.19_2005_Engineering Thesaurus_NAMA thesaurus