فهرست مطالب

تدبیر - پیاپی 207 (امرداد 1388)

نشریه تدبیر
پیاپی 207 (امرداد 1388)

  • 96 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/05/15
  • تعداد عناوین: 24
|
  • سرمقاله
  • میزگرد
  • ای آر پی؛ آسیب شناسی و انتظارات مدیران (بخش نخست) / نگاهی کارشناسانه به پیاده سازی سیستم برنامه ریزی منابع بنگاه (ERP) در شرکته ای ایرانی
    علی کیال صفحه 5
  • مقالات
  • آناهیتا خزاعی، شادی گلچین فر ترجمه: آناهیتا خزاعی، شادی گلچین فر صفحه 21
    شرکت بین و شرکا (Bain & Company) هر سال از راه انجام یک تحقیق پیمایشی جامع، اقدام به ارائه گزارشی از میزان به کارگیری و رضایت مدیران از ابزارهای رایج مدیریت در سراسر جهان و در طیف گسترده ای از صنایع و شرکتها می کند. به دلیل افزایش مداوم تعداد ابزارهای مدیریت و با توجه به این نکته که این ابزارها با کمی تاخیر زمانی در کشور ما نیز مورد توجه و استفاده قرار می گیرند، به نظر می رسد دسترسی به اطلاعات و تجربه های موجود در این زمینه می تواند در جهت اتخاذ تصمیمات مدیریتی درست در این ارتباط، راهگشا باشد. از این رو نگارندگان بر آن شدند تا با انتشار سالانه خلاصه ای از نکته های برجسته آن تحقیق، بهره گیری از نتایج آن را در داخل کشور تسهیل کنند. این گزارش، سومین سری از این مجموعه است که به بررسی و تحلیل ابزارهای مدیریتی در سال 2008 اختصاص دارد. (گفتنی است نخستین بخش از این مجموعه، در شماره 166 تدبیر به چاپ رسیده است).
  • محمد مولایی صفحه 27
    یکی از استراتژی های توسعه صنعتی سازمان یونیدو در دو دهه اخیر، گسترش پیمانکاری فرعی صنعتی و مبادله های مشارکتی (spx) در سطح جهان بوده است و این استراتژی، یک عامل پیوند بین صنایع کوچک و بزرگ و باعث تداوم تولید، افزایش تقاضا برای کالاهای واحدهای صنعتی کوچک و تامین قطعه های مورد نیاز صنایع بزرگ است.
    در این مقاله، مدل مناسبی از پیمانکاری فرعی صنعتی بین صنایع کوچک و بزرگ ارائه شده است و در آن انواع سازمانها و نهادهایی که به انجام بهینه پیمانکاری فرعی بین واحدهای صنعتی کمک می کنند، لحاظ شده است. به نظر می رسد با عملی کردن چنین مدلی بتوان پیمانکاری فرعی صنعتی را در بین صنایع کوچک و بزرگ ایران گسترش داد.
  • سعدالله ابراهیم نژاد، رضا امامی صفحه 32
    همواره در فرآیند ارزیابی چابکی سازمان های تولیدی، تعریف مقیاس و ابزاری برای اندازه گیری چابکی به جهت ابهام ذاتی و چند معیاره بودن بحث تولید چابک، با مشکل روبه رو بوده است. در این مقاله ابتدا یک مدل مفهومی پویا ارائه شده، سپس از آن به عنوان یک راه حل ممکن برای اندازه گیری چابکی استفاده شده است. با توجه به نیاز صنعت برای محاسبه میزان چابکی درون سازمانی، اطلاعات کمی مربوط به پارامترهای چابکی درون سازمانها در قالب شش گروه بازار: تولید، مدیریت زنجیره تامین، فناوری اطلاعات، منابع انسانی و فرآیندهای درون سازمان گرد آوری شده، به عنوان ورودی های مسئله اندازه گیری، در نظر گرفته شده اند. مقادیر کمی این پارامترهای چابکی، توسط قوانین شرطی منطق فازی و به کمک متغیرهای زبانی، تجزیه و تحلیل می شوند و خروجی مورد نظر با تلفیق دانش متخصصان به کمک پایگاه قواعد فازی و استنتاج فازی به دست می آید سپس با فازی زدایی، مقدار عددی هر یک از اجزای اصلی چابکی و چابکی ادغامی کل سازمان محاسبه می شود.
  • فائزه حیدری، معصومه کاظمی صفحه 38
    توسعه سریع فناوری های اطلاعات و ارتباطات، بر تمامی جنبه های زندگی اجتماعی تاثیرگذار است. این تاثیرات نه تنها در بخشهای آموزش، اقتصاد و رسانه ها، بلکه در بعد سیاسی نیز مشهود است. گستره تاثیرگذاری فناوری های اطلاعات وارتباطات بر تغییرات اجتماعی، آنچنان فراوان بوده که از آن می توان به عنوان انقلاب یاد کرد، اما در ابتدای قرن بیست و یکم نمی توان با اطمینان در مورد تاثیر این فناوری بر شکل نهایی جوامع اظهارنظری داشت. در همین راستا این مقاله به بررسی این مطلب می پردازد که با گسترش دموکراسی الکترونیک، ارتباط مستمر میان مردم و نمایندگان آنان در مجلس برقرار می شود و همچنین بازیگران اصلی صحنه های سیاست و سیاست گذاری نیز دگرگون شده، مردم و احزاب سیاسی نیز نقش بیشتر و مؤثرتری در امر خط مشی گذاری پیدا می کنند.
  • عباس عرب مازار، محمدتقی جمشیدی، ابوالفضل صالحیان عمران صفحه 49
    امروزه برای تسریع رشد و توسعه اقتصادی و رسیدن به حداقل های توسعه یافتگی، پژوهش از نیازمندی های پایه به شمار می رود. در همین راستا، در سالهای اخیر سازمان های دولتی اقداماتی را به منظور توسعه کمی و کیفی امر پژوهش انجام داده اند که در این مسیر با چالشها و موانعی نیز روبه رو شده اند.
    این مقاله ضمن بررسی شاخص های پژوهش در سالهای اخیر و چشم انداز آن در برنامه چهارم توسعه کشور، به چالش های پیش روی واحدهای تحقیق و توسعه در سازمان های اجرایی، به ویژه بانکها می پردازد. اعتماد و باور ضعیف مدیریت سازمان به امر تحقیق، ضعیف بودن پژوهش های انجام شده توسط محققان خارج از سازمان، مشکلات جذب و نگهداری نیروهای کیفی در بخش پژوهش، عدم مقبولیت واحدهای تحقیقاتی از طرف سایر واحدهای اجرایی سازمان، ساختار سازمانی نامناسب واحدهای تحقیق و توسعه و... به عنوان مهم ترین چالش های پیش روی تحقیقات در سازمان های دولتی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته اند. در پایان نیز به منظور برطرف کردن و یا کاهش چالش های پیش روی تحقیقات در سازمان های دولتی و اجرایی، پیشنهادها و راهکارهای اجرایی ارائه شده است.
  • امین عمید، لیلا میرزاده صفحه 56
    جهان امروزی با پیچیده شدن محیط کسب و کار، تغییرات عمیقی را تجربه می کند. این تغییرات به گونه ای چشمگیر روشی را که ما در آن فعالیت های روزانه را انجام می دهیم و روشی که خودمان را برای رویارویی با آینده آماده می کنیم، تغییر می دهد و برای دنیای ما چالشها و فرصت هایی را ایجادمی کند. بسیاری از این تغییرات، تغییر چشمگیر کسب وکار وساختارهای چابکتر و انعطاف پذیرتر را می طلبد. سازمان ها برای دستیابی به چنین قابلیت هایی باید استفاده استراتژیک از فناوری اطلاعات را مورد توجه قرار دهند. چنین امری می تواند ماهیت اصلی یک صنعت را تغییر دهد. استفاده اثربخش فناوری اطلاعات نیازمند همسویی فناوری اطلاعات و کسب کار است. بیش از چندین سال است که متخصصان سعی کرده اند به این پرسش پاسخ دهند که چگونه فعالیت های فناوری اطلاعات و کسب کار را همسو کنندکه برای نخستین بار هندرسون و ونکاترامن یک الگوی همسویی استراتژیک را تعریف کردند. در این مقاله بر مبنای این مدل، ضرورت همسویی بین فناوری اطلاعات وکسب وکار و نقش آن در تحول سازمان شرح داده می شود.
  • سجاد دلاوری، محمدعلی فرقانی، علی ملاحسینی صفحه 61
    امروزه چالش بزرگ کشورهای درحال توسعه، بهره وری است و کشور ما نیز با درک این موضوع، چند سالی است که در پی یافتن راهی برای نهادینه کردن این مفهوم در جامعه صنعتی و سازمانی خویش است. چرخه های مدیریت بهره وری که با رویکرد کایزن عملیاتی در بخش عمده ای از سازمانها و صنایع کشور در حال استقرار است، یکی از راهکارهای ارائه شده در این زمینه است. کایزن یک الگوی ساده، کم هزینه و موفق ژاپنی است که کلید موفقیت ژاپنی ها بوده است.
    در این مقاله تجربه استقرار الگوی کایزن عملیاتی در یک کارخانه تولیدی، ارائه شده است. این الگو با هدف بهبود بهره وری، کاهش هزینه ها و حذف اتلافهای مالی و فیزیکی اجرا شد. در این تجربه، رویکردهای عمده اصلاح فرایندها، حذف اتلافها و اجرای نظام آراستگی است. به دنبال اجرای این طرح، مواردی بسیاری از اتلافها که منجر به کاهش بهره وری و افزایش هزینه می شدند، شناسایی و حذف شد.
  • منابع انسانی در صحنه
  • مسعود بینش صفحه 68
  • گزارش های داخلی
  • انتخابات الکترونیک: فرصت ها و راهکارها / در نهمین گردهمایی فصلی دانشجویان و فارغ التحصیلان مدیریت فناوری اطلاعات سازمان مدیریت صنعتی بررسی شد:
    سیدحمیدرضا میرمعزی صفحه 79
  • کوتاه و خواندنی
  • محمود نوری شمس آباد صفحه 84
  • نگاهی به یک کتاب
  • فهرست انتشارات سازمان مدیریت صنعتی
    صفحه 90