فهرست مطالب

تدبیر - پیاپی 246 (آبان 1391)

نشریه تدبیر
پیاپی 246 (آبان 1391)

  • 96 صفحه، بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/08/11
  • تعداد عناوین: 17
|
  • سرمقاله
  • سنجش وضعیت فضای کسب و کار
    امین عسکری صفحه 10
  • گفت و گوی ماه: بازشناسی مسایل محیط کسب و کار بنگاه ها (بخش نخست)
    صفحات 12-21
  • تعیین عوامل موثر بر تاثیر گذاری تبلیغات
    بهرام رنجبریان*، سید یاسر ابراهیمیان جلودار صفحات 22-25

    نظریه پردازان، تبلیغ را شکل کنترل شده ای از ارتباطات می دانند که افراد را مجاب می کند نسبت به خرید کالا و یا دریافت خدمت خاصی، تصمیم گیری کنند. در دنیای صنعت و تجارت، چنانچه سازمان، بنگاه و یا موسسه ای برای کالا و خدمات خود تبلیغ نکند و یا تبلیغ های آنان اثربخشی لازم را نداشته باشد، نتیجه ای جز ورشکستی نخواهد داشت؛ لذا نکته ای که باید به آن اشاره کرد این است که صرف انجام تبلیغات تضمینی برای رسیدن به هدف اساسی سازمان نخواهد بود، چرا که تبلیغ های غیر اثربخش، تنها منجر به هدر رفتن زمان و هزینه خواهد شد و به ضرر سازمان و بنگاه تمام می شود. هدف این تحقیق بررسی عوامل موثر بر تاثیرگذاری تبلیغات می باشد. بدین منظور عواملی همچون عوامل مربوط به تبلیغ، عوامل محیطی و عوامل مربوط به مخاطبان در اثربخشی تبلیغات مورد بررسی قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: تبلیغات، عوامل مربوط به تبلیغ، عوامل محیطی، عوامل مربوط به مخاطبان
  • تاثیر خصوصی سازی بر استراتژی در سازمان
    مونا اخوان برنا*، سید محمد حامد صالحی صفحات 26-30

    درمحیط متلاطم و بازار به شدت رقابتی امروز، هر سازمانی با هر اندازه ای، برای حفظ بقا و موفقیت خود نیاز به برنامه ریزی استراتژیک دارد، زیرا از یک سو ویژگی آینده نگری و از سوی دیگر ارتباط تنگاتنگ این نوع برنامه ریزی با محیط ، به سازمان این توانایی را می دهد که همراستا با محیط و تغییرات آن استراتژی مناسبی را اتخاذ کند. در این مقاله به تآثیر خصوصی سازی (به عنوان یکی از عوامل تغییر محیطی) بر استراتژی در سازمان پرداخته شده است. هدف اصلی پاسخ به این سوال است که آیا سازمان می تواند با استراتژی زمان قبل از خصوصی سازی شدن به فعالیت ادامه دهد؟ در این راستا عوامل موثر بر تامین نیازهای استراتژیک سازمان شناسایی شده و تاثیر خصوصی سازی بر این عوامل بررسی گردید ، نتایج حاصله حاکی از آن بود که در تغییر محیطی پیش آمده استراتژی فعلی پاسخگوی نیازهای سازمان نبوده و جهت پیشبرد اهداف سازمان و همگامی با محیط نیاز به اتخاذ استراتژ ی جدید در سازمان می باشد.

    کلیدواژگان: خصوصی سازی، استراتژی، برنامه ریزی استراتژیک، بررسی محیطی
  • مهارت های تفویض اختیار
    محمد اشک زری* صفحات 31-35

    در سازمان های امروزی با توجه به تنوع و حجم بالای مسئولیت های مدیران، نظارت و انجام همه امور توسط ایشان ممکن نیست. از این رو شناسایی مسئولیت های قابل تفویض، به مدیران کمک می کند تا بتوانند وقت و انرژی خود را در مسایل سازمانی با درجه اهمیت بالاتر صرف کنند. با این وجود شناسایی امور قابل تفویض و روش انجام این کار برای بسیاری از مدیران اجرایی مشخص نیست. در این نوشتار، تفویض اختیار به عنوان یکی از مهارت های ضروری برای مدیران مورد بررسی قرار گرفته و سعی شده است موضوعاتی مانند علل تفویض اختیار، شیوه های اثر بخش تفویض، سطوح تفویض، آثار تفویض اختیار بر رشد پرسنل، دلایل اجتناب بعضی مدیران از تفویض اختیار و اموری که نباید تفویض شوند مورد بحث قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تفویض اختیار، مهارت های مدیریتی، مسئولیت، انگیزش شغلی
  • افزایش بهره وری سازمانی به کمک راه کارهای سیار (مطالعه موردی: شرکت ارتباطات سیار ایران)
    حمیدرضا دوست محمدی*، هادی شهریار شاه حسینی، داود کریم زادگان مقدم صفحات 36-41

    راهکار سیار رویکرد جدیدی است که در کشورهای توسعه یافته برای بهبود بهره وری یک سازمان توانمند شده با فناوری اطلاعات بکار گرفته می شود. این راهکار در پاسخ به مشکلاتی است که استفاده انحصاری از فناوری اطلاعات در واحدهای مختلف سازمانی موجب می شود و می تواند موجب کاهش هزینه، افزایش کارایی کارکنان، افزایش رضایت مشتریان، مدیران و سایر ذینفعان سازمانی شود. در این مقاله سعی شده نقش سرویس های ارزش افزوده تلفن همراه به عنوان راهکاری تکمیلی برای بهبود بهره وری سازمانی در سازمان مورد مطالعه مورد بررسی قرار گیرد. استفاده از تجربه کشورهای توسعه یافته برای ارایه یک دید کامل مدیریتی (تحلیل هزینه/سود) از منافع بکارگیری این راهکار در کلیه کسب و کارهاست.

    کلیدواژگان: سرویس های ارزش افزوده موبایل، راهکار سیار، افزایش بهره وری کسب و کار
  • رابطه بین مولفه های جو سازمانی و هوش عاطفی در سازمان
    زهره دهدشتی شاهرخ*، حامد عبدالعلی، مرضیه دوستکوهی محمد پور صفحات 42-50

    در رویکرد جدید مدیریت، مدیرانی مدنظر سازمان ها هستند که از مهارت های اجتماعی و ارتباطی برخوردار باشند و بتوانند محیطی ایجاد کنند که در آن افراد رشد یابند. در این مقاله به ارتباط میان هوش هیجانی کارکنان یک سازمان، به خصوص رهبران و مولفه های جو سازمانی در جهت بهبود عملکرد فردی و سازمانی پرداخته شده است. هوش هیجانی از چهار جنبه ی خود آگاهی، خود مدیریتی، آگاهی اجتماعی و مدیریت روابط موثر با دیگران روی فرد و سرنوشت او تاثیر می گذارد. جو سازمانی نمای قابل اندازه گیری فرهنگ و احساس کارکنان نسبت به محیطی است که در آن کار می کنند. مدیر اثربخش که از قابلیت های هیجانی بالایی برخوردار است، می تواند فضایی را به وجود آورد که در آن، کارکنان وفادار و تیز هوش با احساسی مثبت از محیطی که در آن کار می کنند، در جهت دستیابی به اهداف سازمان تلاش کنند. توسعه ی هوش عاطفی با تاثیری که بر جو سازمانی می گذارد، می تواند تاثیری مثبت روی عملکرد سازمان داشته باشد.

    کلیدواژگان: جو سازمانی، هوش عاطفی، رهبری، عملکرد سازمان
  • مدیریت منابع انسانی در اتاق های فکر
    محمدرضا ذبیحی*، عباس محمد زاده حیدری صفحات 51-57

    اتاق های فکر از جمله سازمان های جدیدی هستند که نقش مهمی در روند رشد و توسعه کشورها دارند. مهم ترین عنصر در بحث مدیریت این سازمان های جدید عنصر منابع انسانی آن ها می باشد. که برای مدیریت بهینه آن ها لازم است ابتدا با ماهیت اتاق های فکر و خصوصیات نیروهای دانش گر آشنا شویم. مهم ترین نکته ای که در تمامی ابعاد نسبت به نیروهای دانش گر باید رعایت شود این است که این نیروها نیاز به رهبر دارند و نه مدیر، نیاز به کار چالشی دارند، نیاز به آزادی عمل و اعتماد دارند. مدیریت منابع انسانی در خصوص مدیریت این کارکنان و سازمان های جدید آنان، نقطه نظراتی در حوزه های مختلف از جمله سبک رهبری، کارمندیابی و گزینش، بکارگماری، آموزش و توسعه نیروی انسانی، طراحی شغل، ارزیابی عملکرد، انگیزش و حقوق و مزایا، نگه داشت محققین و جابجایی و اخراج آن ها دارد که در این مقاله به آن ها می پردازیم.دریافت .

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، اتاق فکر، سازمان یادگیرنده، مدیریت دانش، کارکنان دانشی
  • تاثیر دور کاری بر روابط کارکنان
    دکتر امیر سیدی*، نرجس سادات لاجوردی صفحات 58-63

    افزایش روزافزون مسافرت های درون شهری و آلودگی هوا، ترافیک های سنگین و افزایش اتلاف انرژی و زمان و مسایل دیگری از این دست باعث طرح ایده دور کاری شده است.
    در این مقاله به طرح مسئله دور کاری و تاثیرات آن بر جامعه به ویژه خانواده ها پرداخته می شود. در ابتدا روند تاریخی تغییر و تحول روش های زندگی و کاری بیان می شود و پس از آن به تعریفی از دور کاری و انواع آن بیان می شود. همچنین کارمند دور کار و ویژگی های آن نیز معرفی شده است. در ادامه مزایا و معایب دور کاری در سه سطح فردی، سازمانی، اقتصادی و اجتماعی مورد بررسی قرار می گیرد. سپس روابط کار و زندگی و همچنین دور کاری زنان و مردان به طور جداگانه تحلیل می شود. در انتها راهکارهایی از جمله تفکیک مرز کار و زندگی شخصی و برنامه ریزی صحیح و آموزش های مناسب برای برطرف کردن مشکلات دور کاری ارایه شده است.

    کلیدواژگان: دور کاری، کارمند دور کار، روابط کارکنان، مدیریت منابع انسانی
  • قوانین اف: 13 اشتباه رایج مدیریت
    حمیدرضا قبادی*، لیلا کردگاری صفحات 64-66

    در سال 2006 یعنی حدود سه سال قبل از فوت، ایکاف(به همراه هربرت آدیسون) در اثری کوچک به نام قوانین اف به سیزده اشتباه مدیران -که به لحاظ تکرار به صورت قوانین نانوشته درآمده- اشاره کرد، هر چند که معتقد بود حداقل صد اشتباه دیگر وجود دارد. وی در هر قانون، یک واقعیت رفتاری، نگرش و یا باور مدیران را بررسی و نقد می کند. این قوانین که معمولا یا نادیده گرفته شده و یا انکار می شوند در زمینه هایی از قبیل: سطح دانش، معیارهای اندازه گیری، مخالف/موافقت و پافشاری آنها، چگونگی صرف زمان، نحوه گفتار و نوشتار، استفاده از مشاور، نحوه برخورد با اشتباهات، نگرش به کارکنان و استفاده از لوازم کمک آموزشی از قبیل اسلاید و پاورپوینت می باشند. از دیگر ویژگی های مثبت این اثر، نظرات خانم سالی بیب، نویسنده و مشاور انگلیسی است که در ذیل نوشتار ایکاف، سعی می کند هر قانون را روشن تر بیان کرده و حتی الامکان راهکاری نیز ارایه دهد. این نظرات با فونت متفاوتی درج شده تا به راحتی قابل تشخیص باشد. امید است ترجمه این اثر، منجر به مروری مجدد یا شروعی تازه بر آموزه های ایکاف -منجمله این اثر- شده تا بدین وسیله گامی به سوی توسعه هرچه بیشتر سازمان های ایرانی باشد. به امید آن روز.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، اشتباهات مدیران، قوانین اف
  • «علم معانی» و «حل مسئله»
    مسعود بینش* صفحات 69-72

    تغییراتی که به مرور زمان در عرصه‏های مختلف کسب و کار، به ویژه پس از جنگ جهانی دوم پدید آمد موجب شد تا سازمان‏ها و گردانندگان آن ها مجبور شوند خود را با تغییر سازگار کنند و رویکردهای گذشته ‏نگر مبتنی بر کنترل را کنار بگذارند. این وضعیت، توجه به بهبود وضع موجود و دستیابی به وضع مطلوب را در جایگاه پراهمیتی نشاند. اما دستیابی به بهبود، منوط به حل مسایل پیش‏رو است و می‏توان گفت که به طور اصولی بهبود چیزی جز حل مسئله نیست، که از لحاظ علمی باید طی مراحلی صورت گیرد.
    برای حل مسیله، بکارگیری دو سطح شناختی ضرورت دارد: سطح تفکر و سطح تجربه. این دو سطح شناختی، لازم و ملزوم یکدیگرند و شناخت صحیح هر مسئله و حل آن، مستلزم حرکت رفت و برگشتی بین این دو سطح است. به این معنا که برای درک میزان انطباق مدل‏های تیوری با واقعیت، آن ها به محک تجربه آزموده می‏ شوند.
    نقش زبان و علم معانی آنجا اهمیت می‏ یابد که بخواهیم مفاهیمی را که درک یا آزموده شده ‏اند با گزاره‏ هایی بیان کنیم. علم معانی وسیله‏ ای است برای کشف واقعیت‏ها و درک استنباط‏ها و ادای گزاره‏ ها. در این علم، بین زبان احساسی و زبان خبری تمایز قایل می‏ شوند. از زبان احساسی برای انتقال اطلاعات احساسی و تاثیرگذاری عاطفی استفاده می‏ شود درحالی که از زبان خبری برای انتقال اطلاعات قابل ارزیابی بهره می برند. استفاده مناسب از هر دو زبان در کسب وکار، برای مدیران سازمان امری ضروری است. اگر این دو زبان در جای مناسب خود بکار گرفته نشوند، نتیجه مطلوب حاصل نمی‏آید. در این مقاله، نسبت میان مقوله بهبود و حل مسئله و نقش زبان و علم معانی در ارایه نتایج آن بررسی شده است.

  • رویکردهای تاریخی استراتژی شرکت
    حسین سلیمیان* صفحات 73-77

    رویکردهای تاریخی استراتژی شرکت(جدول 1)، نه به خاطر اینکه هنوز توسط شرکت ها استفاده می شوند، بلکه به این دلیل که پایه های مفهومی را برای تعداد زیادی از ابزارها و تکنیک ها فراهم می سازند سزاوار مطالعه هستند. در اینجا تعدادی از این رویکردها که تاثیرات ماندگاری داشته اند تشریح می گردد.

  • گزارش ویژه: بانکداری و نظام های ارزشی (اولین اجلاس بانکداری جهانی)
    مریم عرفانی* صفحات 78-82

    آینده بانکداری، نظارت ، حکمرانی و اخلاقیات در بانکداری، بانکداری همراه و آنلاین و شعف مشتری در بانکداری، محور های مهم نخستین اجلاس بانکداری بودند که در روز های پایانی شهریور ماه در مرکز همایش های بین المللی صدا و سیما برگزار شد. در این نشست دو روزه که با حضور مدیران و کارشناسان مسایل بانک و بانکداری کشورمان همراه بود، بیش از ده سخنران خارجی مطرح در حوزه بانک و اقتصاد به سخنرانی پرداختند .
    شورای سیاست گذاری اولین اجلاس جهانی بانکداری در پیامی که در بخش افتتاحیه بیان شد، به تحولات تکنولوژیک در سیستم بانکی در سطح جهان و ارتقای سطح خدمات نظام بانکی دنیا و ایران اشاره و اظهار امیدواری کرد که این سطح از نظر خدمات و محصولات نظام بانکی در ایران و جهان همچنان افزایش یابد.

  • گزارش همایش: جامعه صنعتی و تفکر دانش محوری (کنفرانس بنگاه اقتصادی پیشرو در افق ایران1404)
    علی اکبر بابایی* صفحات 83-89

    آنچه شرایط اقتصادی به ویژه در سال های اخیر و در مسیر تحولات جهانی بر کشورهای در حال توسعه دیکته کرده، وسعت بخشیدن به افق دیدگاه و هدف گذاری های خود است، تا آنجا که مرزهای جغرافیایی مانعی در مسیر این نگاه نباشد.

    به عبارت دیگر، بنگاه های اقتصادی آن زمان می توانند به توسعه، پیشرفت و در نتیجه طولانی تر شدن منحنی عمر و بقا بیندیشند که حضور در عرصه بین المللی را مدنظر قرار دهند و روی دیوار اتاق مدیریتی خویش نقشه جهان را جایگزین نقشه کشور کنند.

    علاوه بر این اصل اقتصادی، اسناد بالادستی مانند سند چشم انداز 1404 نیز برای اقتصاد ایران و بازیگرانش، دست یافتن به اهدافی منطقه ای و جهانی را تکلیف کرده است. از این رو به منظور دستیابی به چشم انداز قدرت اول منطقه، ارتقای سطح کیفی و کمی زندگی و رفاه عمومی و اشتغال گسترده نیروی انسانی تحصیلکرده، نیاز به ایجاد و توسعه بنگاه های ایرانی پیشرو در کلاس جهانی احساس می شود.

    به عبارت دیگر، ایجاد و توسعه بنگاه های پیشرو و در کلاس جهانی به عنوان لکوموتیو اقتصاد برون گرای غیرنفتی کشور ضرورتی اجتناب ناپذیر است. از سوی دیگر، کشور برای تحقق این مهم، ظرفیت ها و توانمندی هایی نیز دارد که می توان با تکیه بر آن ها، مسیر پیش رو را در مدت زمانی کوتاه تر پیمود. وجود زیرساخت های مناسب فیزیکی، انسانی و اطلاعاتی، توسعه قابل قبول بخش های صنعتی، معدنی، کشاورزی و خدماتی، دسترسی به بازارهای پیرامونی به عنوان یکی از فرصت های مهم صادراتی و وجود طیف گسترده ای از رشته های علمی و تحصیلی ازجمله این موارد هستند.

    حال آن که تعداد زیادی بنگاه در رشته های مختلف اقتصادی در کشور فعال هستند که هرگونه نگرانی از این منظر را رفع می کنند. علاوه بر این موارد، ایرانیان مقیم خارج از کشور با زمینه های مختلف فعالیتی و سرمایه گذاری های عظیم مهارتی و مالی نیز می توانند اقتصاد کشور را در این راه همراهی و حمایت کنند.

    با این وصف می توان گفت، بنگاه های اقتصادی در ایران می توانند با «مدیریت ناب» و از طریق «تعریف ارزش ها از منظر مشتریان»، «شناسایی کل جریان ارزش برای هر محصول و حذف ضایعات»، «ساری و جاری ساختن جریان ارزش افزوده»، «طراحی و تامین خواسته های جامعه مصرف» و «حرکت به سمت کمال» قدم هایی بنیادی و اساسی در جهت تبدیل شدن به بنگاه هایی پیشرو و در کلاس جهانی بردارند. اما در این رهگذر چالش ها و کمبودهایی نیز احساس می شود که رفع آن ها رویدادی غیرممکن نیست.

    نخست این که تعداد بنگاه های دارای صادرات بالا هنوز با میزان کل بنگاه های کشور تناسب قابل قبولی ندارد و از سوی دیگر اغلب بنگاه های ایرانی فقط در یک یا چند محصول خاص صادرات دارند. به عبارت دیگر ماتریس حجم محصولات بنگاه های جهانی و بزرگ صادراتی و طیف محصولات آن ها در مقایسه با بنگاه های ایرانی تصویر مطلوبی را ترسیم نمی کند. موضوع دارای اهمیت دیگر، سهم ناچیز هزینه های تحقیق و توسعه اغلب بنگاه های ایرانی در مقایسه با بنگاه های پیشرو است.
    متاسفانه این نکات قدرت پایین چانه زنی، تمرکز بر آشیانه های بازار و حاشیه سود نازل در صادرات را منجر شده است که امیدواریم با ادامه تغییر رویکرد در سیاست گذاری های اقتصادی به ویژه پس از ادغام وزارتخانه های صنایع و معادن و بازرگانی در اندک زمانی شاهد ایجاد، افزایش و توسعه بنگاه های اقتصادی پیشرو در کشور باشیم. بی شک برگزاری کنفرانس ها و همایش های علمی نظیر کنفرانس بنگاه اقتصادی پیشرو در افق ایران 1404 می تواند به طی شدن هرچه سریع تر «مسیری که باید رفت» کمک نماید.

  • مدیریت بحران
    صفحه 90
  • نگاهی به یک کتاب
    صفحه 91
  • راهبردهای بازاریابی
    صفحه 93