فهرست مطالب

تدبیر - پیاپی 248 (دی 1391)

نشریه تدبیر
پیاپی 248 (دی 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/12
  • تعداد عناوین: 14
|
  • سرمقاله: جایزه مشاوره مدیریت بستری جهت توسعه صنعت مشاوره مدیریت کشور
    علیرضا یوسف زاده خیابانی* صفحه 10

    حرفه مشاوره مدیریت همزمان با رقابتی شدن کسب و کار و با توجه به توسعه و پیشرفت علم مدیریت به عنوان یک حرفه مستقل مطرح شده است. مشاوره مدیریت از حرکت مدیریت علمی آغاز شد و پس از طی مسیر پر فراز و نشیب و گذر از مراحل مختلفی که هر یک به نوعی در غنی سازی و توسعه آن نقش محوری داشتند، به شکل امروزی و با گستره وسیعی از خدمات قابل ارایه بنیان نهاده شد، به گونه ای که امروز تقریبا هیچ سازمان یا شرکت بزرگی در سطح بین المللی وجود ندارد که از خدمات مشاوره مدیریت بهره نبرده باشد. برای ارتقای صنعت مشاوره مدیریت ضمن آسیب شناسی و بررسی چالش های موجود آن باید تلاش های همه جانبه ای در مورد راه های تقویت و توسعه آن در کشور آغاز نمود. نبود نظام مشاوره مدیریت، دور بودن مشاوره مدیریت از تحولات روزافزون مدیریت نوین، بی توجهی به آموزش مباحث جدید، عدم بکارگیری تجارب موفقیت آمیز داخل و خارج کشور، نبود نگاه تخصصی به مشاوره مدیریت، موانع ساختاری، حقوقی و ارزشی و ده ها مانع دیگر از جمله آسیب هایی است که مورد توجه جدی است. یکی از روش های اساسی برای ارتقای یک صنعت، برگزاری جایزه می باشد و صنعت مشاوره مدیریت نیز از این امر مستثنی نیست، لذا سازمان مدیریت صنعتی به عنوان اولین سازمان ارایه-دهنده خدمات مشاوره مدیریت در ایران و با نیم قرن سابقه در ارایه خدمات مشاوره مدیریت، برای راه اندازی جایزه در این حوزه، پیشقدم شده است و با همکاری انجمن مشاوران مدیریت ایران و شبکه مشاوران مدیریت و مهندسی ایران، اقدام به برگزاری " جایزه مشاوره مدیریت ایران" نموده است. این جایزه نشانی از کیفیت در صنعت مشاوره مدیریت کشور است و پروژه های برتر مشاوره مدیریت را معرفی خواهد کرد. برگزیدگان این جایزه جهت شرکت در جایزه بین المللی مشاوران مدیریت (کنستانتین) معرفی خواهند شد. بدیهی است به ثمر نشستن این درخت مبارک، مستلزم همکاری آحاد بازیگران این عرصه اعم از مشاوران مدیریت، شرکت های مشاوره مدیریت، انجمن های حرفه ای و کارفرمایان می باشد؛ لذا از همه این عزیزان دعوت به عمل می آید تا با ثبت نام پروژ ه های مشاوره مدیریت موفق خود از طریق وب سایت جایزه به نشانی IMCAward.imi.ir ما را در این مهم یاری نمایند.

  • گفت و گوی ماه: جایگاه و نقش جایزه مشاوره مدیریت در توسعه و ارتقای صنعت کشور
    صفحات 11-21

    جایزه مشاوره مدیریت ایران فرصتی است درخشان در جهت ارایه به بهترین مشاوران و کارفرمایان پیشرو در بهره گیری از خدمات مشاوره مدیریت آن ها تا تجارب و موفقیت های ایشان به اشتراک گذاشته شود و گامی هدفمند برای ترویج و ارتقای جایگاه آن ها و نیز صنعت مشاوره مدیریت کشور برداشته شود. این جایزه برای نخستین بار در سال 1391 با هدف معرفی پروژه های مشاوره مدیریت موفق، با تلاش سازمان مدیریت صنعتی وهمکاری انجمن مشاوران ایران و شبکه مشاوران مدیریت و مهندسی ایران برگزار خواهد شد. جایزه مشاوران مدیریت ایران ، نشانی از کیفیت در صنعت مشاوره مدیریت کشور بوده و فرصتی برای گردهما یی جامعه مشاوران و مدیران صنایع کشور به منظور تجلیل از بهترین دستآورد ها ، قابلیت ها و عملکرد ها است.اهداف بسیار مهم جایزه مشاوره مدیریت کشور را می توان به قرار ذیل بر شمرد:1 - ترویج و ارتقای نقش و ارزش مشاوره مدیریت در صنعت 2- اطلاع رسانی و معرفی پروژه های موفق مشاوره مدیریت به مدیران صنایع کشور 3- ارتقای اخلاق حرفه ای در فعالیت های مرتبط با مشاوره مدیریت 4- ایجاد فضایی جهت انتقال تجربیات و الگوبرداری از پروژه های نمونه مشاوره مدیریت 5- ارتقای روابط و تعاملات میان جامعه مشاورین مدیریت کشور 6- فرصتی جهت گردهمایی خبرگان صنعت مشاوره مدیریت و مدیران صنایع 7- ایجاد معیاری از کیفیت در صنعت مشاوره مدیریت ایران 8- تقویت روابط مشاور/کارفرما به واسطه تجلیل از همکاری های مشترک موفقیت آمیز آنها در این راستا، ماهنامه تدبیر نیز ضمن اختصاص موضوع گفت و گوی ماه شماره دی ماه خود به بحث جایزه مشاوره مدیریت به عنوان گامی هدفمند در جهت ترویج و ارتقای ارزش و نقش پر اهمیت مشاوره مدیریت در صنایع کشور، از تنی چند از کارشناسان و صاحبنظران این امر دعوت به عمل آورده است تا به واکاوی این موضوع بپردازند. آنچه در ادامه می خوانید، بخش هایی مهم از این گفت و گوست .

  • برندسازی چند حسی (زندگی در زیر سایه حواس)
    کبری سبز علی یمقانی* صفحات 22-34

    در این مقاله قصد داریم مبحث برندینگ چند حسی را بررسی کرده و استراتژی شش مرحله ای پیاده سازی برندینگ چند حسی را بیان کنیم تا شرکت های مختلف در ایران هم بتوانند از این استراتژی در فرایندهای خود استفاده کنند و برندی حسی و جذاب برای مشتریان خود فراهم آورند. شرکت ها با استفاده از اصول برندینگ و بازاریابی چند حسی می توانند مشتریان جدیدی جلب کنند و مشتریان پیشین را وفادارتر سازند. این مقوله با مقدمه ای از شرح این مبحث آغاز و با مختصر خلاصه ای از حواس شش گانه ی بشری درمی آمیزد. همچنین در انتها با استراتژی این مقوله و نیز کاربرد این مبحث در بازار بچه ها و گردشگری آشنا می شوید. امید است آن چنان که شایسته است نیاز به درک بیشتر و بهتر ارتباطات برندینگ و بازاریابی چند حسی در صنعت مورد بحث واقع شده باشد، زیرا تحقیقات اخیر، کیفیت چندانی را در این عرصه از خود به نمایش نگذاشته اند. شایان ذکر است کتابی با همین عنوان توسط مولف در دست چاپ قرار دارد، باشد تا زمینه ای برای رجوع به آن در ذهن علاقه مندان شکل بگیرد.

    کلیدواژگان: برندینگ، بازاریابی چند حسی، استراتژی برندینگ چند حسی
  • تبیین بازاریابی تراکنشی (مبانی، مدل ها و نحوه اجرا)
    سهیلا خدامی*، اسماعیل شاه طهماسبی، سارا شمس الهی صفحات 35-44

    « از سال 2020حجم دانش بشر، هر 70 روز دو برابر می شود»، این گفته پیتر دراکر در کتاب چالش های مدیریت در سده 21 افکار انسان را دچار شوک فلسفی در مورد سرعت تغییرات می کند. مهم ترین عامل تغییرات در گذشته فنا وری بوده و برای آینده، آرمان فنا وری نزدیک شدن به رفتار اجتماعی انسان است؛ یعنی با همه تلاش فنا وران برای دسترسی به هوش و احساس انسانی هنوز چیزی جایگزین روابط انسانی و هوش هیجانی آن نشده است. روابط انسانی از مجموعه نمادهایی است که به تکنولوژی به عنوان ابزار نگاه و از آن برای تسهیل و ترفیع نحوه ارتباطات استفاده می کند. برای همگامی با تغییرات که بازار و عناصر بازار را نیز در برمی گیرد، پارادایم و فلسفه های بازاریابی نیز در حال تغییر است. بازاریابی بعد از گذر فلسفی به بازاریابی اجتماعی به عنوان سامانه ارتباطی جامعه و ترکیبی از روابط انسانی مطرح شده و برای استفاده بهتر از شاخصه اجتماعی به دنبال افراد و فنا وری هایی است که سرعت انتشار اطلاعات محصول و خدمات را با سرعت تغییر، همسان سازد؛ از این رو رویکرد نوین در این مسیر دست یازی به تعابیری است که نقش روابط انسانی در آن پر رنگ تر باشد.
    در این راستا، اصطلاحاتی چون؛ بازاریابی دهان به دهان، ویروسی، اثرگذار، خیابانی و مبلغانه، به عرصه ادبیات بازاریابی پا نهاده اند و شاخ و برگ گرفته اند. با همه این تفاسیر در این مقاله سعی براین است یکی از تعابیری که تاکنون کمتر در ادبیات بازاریابی در ایران مورد توجه بوده و نقش مهمی در بازاریابی اجتماعی داشته است، تشریح گردد و مبانی، شاخصه ها، تمایزات، مدل ها و نحوه اجرای آن تبیین شود. از این تعبیر جدید به خاطر توجه ویژه به ارتباطات و ستاره های ارتباطی و همگامی ظهورش با فنا وری های نوین با عنوان بازاریابی تراکنشی نام برده می شود.

    کلیدواژگان: بازاریابی تراکنشی، عامل تراکنش، آژانس تراکنش، شبکه اجتماعی
  • رویکرد سیستماتیک و استراتژی های حیاتی در مدیریت ریسک سیاسی
    وحید کبیری پور*، فرشید دهقانی اناری صفحات 45-50

    ریسک سیاسی پدیده ای است که به رغم چهره پنهان آن می تواند تبعات شدید و خانمان سوزی برای شرکت های چند ملیتی رقم بزند و پایان غم انگیزی را برای حیات آن ها به ارمغان آورد. این مقاله با مروری بر ادبیات موجود، ابعاد مختلف ریسک سیاسی را مورد بررسی قرار داده و رویکردی سیستماتیک در مواجهه با این نوع ریسک ارایه داده است. این رویکرد مستلزم شناسایی عوامل ریسک سیاسی و ابعاد آن، ارزیابی و تعیین تاثیرات احتمالی هر یک از عوامل و اتخاذ استراتژی مناسب جهت تعدیل تاثیرات این عوامل بر شرکت است. در نهایت چند استراتژی به منظور تعدیل تاثیرات آن تبیین گردیده است تا راهگشای مدیران در مدیریت ریسک سیاسی باشد.

    کلیدواژگان: ریسک سیاسی، رویکرد سیستماتیک، استراتژی های حیاتی
  • الگوی تجاری سازی برای طرح های فناوری محور
    محسن اتابکی*، مهدیه پرپنجی صفحات 51-58

    همواره باید توجه داشت که ایجاد بسترهایی برای عرضه دانش، علاوه بر فراهم آوردن ارزش های اقتصادی برای سازمان ها، منجر به رشد فنی و اقتصادی جامعه می شود. اهمیت این مطلب باعث شده است تا مطالعات و پژوهش های فراوانی در مورد این موضوع در موسسات مختلف انجام شود. از آنجا که در سازمان های صنعتی، به بازار رسانیدن یک محصول می تواند، تضمین کننده موفقیت و بقای شرکت ها باشد، تجاری سازی دانش فنی به عنوان یک عامل حیاتی مطرح شده است. در سازمان های تحقیقاتی نیز بدون تجاری سازی یک محصول، تحقیقات معنایی ندارد. زیرا بدون دستیابی به مشتریان خاص برای یک محصول، تولید و یا انجام آزمایش در مورد یک ایده بی فایده به نظر می رسد.
    بنابراین تجاری سازی، فرایندی است که طی آن ایده های اولیه، به سمت یک کاربرد تجاری هدایت می شوند؛ اما از میان صدها ایده اولیه، تعداد محدودی به کاربرد نهایی منجر می شوند. مدیریت این فرایند پر ریسک و مدل های اجرای آن، ملاحظات فراوانی دارد که در ادامه به تشریح آن ها خواهیم پرداخت.

    کلیدواژگان: تجاری سازی، طرح های فناوری محور
  • سکوت سازمانی و راه کارهای کاربردی برون رفت از آن
    دکتر اکبر حسن پور*، مهدی عسکری صفحات 59-64

    بی تردید در عصر دانش و اطلاعات دیدگاه های با ارزشی که افراد در سازمان ها پیرامون مسایل و مشکلات سازمان ارایه می دهند، می تواند نقش مهمی در موفقیت سازمان ها و نیز به دست آوردن مزیت رقابتی برای آن ها داشته باشد، اما وقتی کارکنان به عنوان سرمایه های استراتژیک سازمان سکوت اختیار کرده اند، مدیریت باید خطر بزرگی را حس کند.
    در این مقاله به موضوع سکوت سازمانی به عنوان پدیده ای جمعی که طی آن کارکنان از ارایه نظر اجتناب می کنند پرداخته می شود و نیز به علل و پیامدها و نیز ارایه راه کارهای کاربردی برای برون رفت از آن به طور مفصل پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: سکوت سازمانی، مدیریت منابع انسانی
  • چگونه پیشتاز بمانیم: نقش مدیریت منابع انسانی در شرایط بحرانی
    مسعود بینش* صفحات 69-73

    گفته شده است که حافظه اقتصادی معمولا کوتاه مدت است و شاید به همین دلیل، بحران‏های اقتصادی هر از چندگاه سربرمی‏آورند و تکرار می‏شوند. بروز این بحران‏ها تاثیرات و تبعات گوناگون اقتصادی و اجتماعی و انسانی به‏همراه دارد. سازمان‏ها به عنوان نهادهای اجتماعی و بنگاه‏های اقتصادی، از عواقب بحران مصون نمی‏مانند. شرایط انقباض مالی و رکود اقتصادی، اولویت‏های سازمان را تغییر می‏دهد. کارکرد منابع انسانی در سازمان‏ها، به عنوان واحد و سیستمی که دغدغه حفظ منابع انسانی را در مسیر پر فراز و نشیب حرکت سازمان دارد، باید نقش خود را در این بحران‏ها به‏ خوبی ایفا کند. تغییر در اولویت‏های سازمانی باید در اولویت‏ها و استراتژی‏های مدیریت منابع انسانی انعکاس یابد. مدیریت منابع انسانی نباید درتغییرات سازمان نقش خنثی ایفا کند. بحران اقتصادی موقعیتی است تا کارکرد منابع انسانی، ظرفیت‏ها و سودمندی‏های خود را در کار با سرمایه‏ های انسانی در سازمان نشان دهد. مدیریت منابع انسانی باید نقش "عامل تغییر" را در بحران اقتصادی ایفا کند و همکاری نزدیکی با مدیریت ارشد سازمان داشته باشد. بحران اقتصادی فرصت مناسبی برای کنار گذاشتن خط‏ مشی‏های کهنه و معرفی راه‏های نو در مدیریت منابع انسانی است.

    کلیدواژگان: مدیریت بحران، مدیریت منابع انسانی، سازمان پیشرو
  • گزارش همایش: مدیریت پروژه در شرایط ناپایدار (هشتمین کنفرانس مدیریت پروژه)
    مریم عرفانی* صفحات 74-77

    روند بسیار سریع رشد صنعت در دنیای کنونی، تعاملات مدیریت پروژه را تحت تاثیر خود قرار داده و تغییر در نوع نگاه ها را الزامی نموده است. با گسترش فناوری ارتباطات، رقابت میان سازمان های پروژه محور، شکل دیگری به خود گرفته است و از آن جا که پروژه ها وابسته به شبکه ای از افراد و سازمان ها هستند و می توانند مستقل و از نظر جغرافیایی دارای پراکندگی باشند ونیزبا توجه به بافت و محیط فعالیت، فرهنگ، دیدگاه اجتماعی و اهداف که با یکدیگر تفاوت دارند، همکاری برای دستیابی به اهداف مشترک و همسو در این زمینه بسیار ضروری است. در این راستا توجه به مباحث پایه، نگاه به مسایل راهبردی و اجرایی پروژه ها، از جمله مباحث مهمی بودند که درکنفرانس هشتم مدیریت پروژه که ازسوی گروه صنعتی پژوهشی آریانا درمرکز همایش های رازی برگزار گردید، به آن ها پرداخته شد.
    ازجمله اهداف مهمی که دراین کنفرانس دنبال شد می توان به موارد ذیل اشاره کرد:دریافت متن کامل• توسعه و ترویج دانش مدیریت پروژه
    • توسعه مهارت های مورد نیاز مدیران و کارشناسان پروژه ها
    • ایجاد و توسعه شبکه های متخصصان و کارشناسان مدیریت پروژه در کشور
    • معرفی آخرین دستاوردها و فنون مدیریتی در سطح سازمان های برتر جهان
    • تبادل تجارب و یافته های سازمان های ایرانی در مدیریت پروژه
    در ادامه چند سخنرانی کلیدی از این کنفرانس ارایه می گردد.

  • استراتژی بازاریابی (بخش سوم)
    سید محمود حافظ*، امید روستا صفحات 78-80

    همان گونه که در بخش های اول و دوم این مظلب خواندید ، قرار است در هر شماره تدبیر به چند پرسش از یکصد پرسش اساسی برای توسعه یک استراتژی موفق در حوزه بازاریابی پاسخ داده شود. در این بخش که سومین بخش از مطلب راهبر دهای بازاریابی است، چند پرسش دیگر همراه با پاسخ که در حوزه توسعه استراتژی های بازاریابی مطرح شده اند، ارایه می شود.

  • مطالعه موردی: مستند سازی تجارب مدیران (مروری بر مهم ترین مسائل و چالش های طرح های مستند سازی تجارب سازمانی)
    محسن فتح اله بیاتی* صفحات 81-84

    تجربه ها دارای ارزش دانشی بسیار زیادی هستند و به عبارتی یکی از انواع بسیار مهم دانش محسوب می شوند و به همین جهت فرایند کسب و مستندسازی تجارب را می توان یکی از مهم ترین فعالیت های مدیریت دانش بر شمرد. از این رو سازمان ها مایل به ثبت انواع تجارب فنی و مدیریتی خود هستند؛ اما مشکل اساسی مستند سازی، اخذ صحیح این تجارب و بینش ها از صاحبان آن ها و بیان آن ها به گونه ای کاملا کاربردی و قابل استفاده برای دیگران است. چالش های مربوط به اخذ، ارایه و بازنمایی تجارب باعث شده است که نتایج بسیاری از طرح های مستندسازی تجارب در سازمان های مختلف، به رغم تلاش های ارزشمند صورت گرفته قابلیت کافی برای بازیابی و استفاده مجدد را نداشته نباشد. در این مقاله تلاش شده است از طریق انجام مصاحبه مکتوب با مجریان چند طرح مختلف مستندسازی تجارب سازمانی، مروری بر تجارب و یافته های ایشان از مهم ترین مسایل و چالش های این نوع طرح ها صورت گیرد؛ به این امید که زمینه ارتقای کیفیت و اثربخشی طرح های ثبت تجارب هموارتر گردد.

  • خبر ماه/ نگاهی به یک کتاب/ معرفی کتاب
    صفحات 85-90
  • کوتاه و خواندنی: حقایق رهبری
    سیامک عبدالحمیدی* صفحات 92-93

    معرفی نویسندگان:جیمزام. کوزس، استاد اجرایی درس رهبری در دانشکده بازرگا نی لوی (Levy) دردانشگاه سانتا کلارا، ویکی
    ازمدرسین برجسته در ایالات متحده آمریکا است.
    باری زد. پوسنر، استاد درس رهبری در دانشگاه سانتا کلارا است، که در آ نجا به مدت 12 سال ریاست دانشکده
    بازرگانی لوی (Levy) را به عهده داشت.

    پیشگفتار: آنچه همه مایلند پیرامون رهبری بدانند
    اصول بنیادینی وجود دارند که کارورزی های رهبری را که 30 سال پیش تا به امروزصحت داشتند وازحالا تا 30 سال آینده نیز صحت خواهند داشت، ماهیت بخشیده و مورد تایید قرارمی دهند. این اصول به بحث پیرامون آن چیزی می پردازند که جدیدترین و جوانترین رهبران برای ارزیابی و شناخت نیاز دارند، و نیز به نحوی هدفمند قدیمی ترین رهبران را مورد خطاب قرارمی دهند، رهبرانی که شاید در حال گذار از دوران حرفه ای بلند مدت خویش به سایر فعالیت ها در بخش های داوطلبانه، اجتماعی یا عمومی، برای خود مقاصد تازه ای تعیین می کنند. این اصول، حقایقی هستند که واقعیت های رهبری را مورد ملاحظه قرارمی دهند.
    در اینجا به 10 حقیقت بنیادی رهبری و تبدیل شدن به یک رهبر کارامد اشاره می شود.

    کلیدواژگان: رهبری، مدیریت
  • تدبیرانه: ستونی در مزایای جدیدترین رویکردهای مدیریتی در حل مسایل (شماره پانزدهم اتاق فکر)
    سارا سلیمی*، مهدی پروین صفحه 94

    اتاق فکر در سطح مدیریت ارشد هر سازمان به منظور شفاف سازی مستمر دورنما و اهداف آن سازمان و تعیین مسایل کلان در مسیر دستیابی به دورنمای ترسیم شده، تشکیل می شود. در فضای پر رقابت و پیچیده امروز، انجام چنین وظیفه ای از عهده مدیران ارشد به تنهایی خارج است. بی شک مدیران باید در کنار چهار گروه دیگر به انجام این وظیفه اقدام نمایند؛ نخست نماینده ای از مشتریان سازمان، دوم نماینده ای از سهامداران، سوم مشاوران متخصص در زمینه ترسیم آینده و کشف مسایل، چهارم منابع انسانی همکار در درون سازمان.
    تضمین حرکت در مسیر ترسیم شده، مشارکت جدی و فعال این گروه هاست؛ حضور مشتریان، تضمین ترسیم آینده منطبق بر خواسته های بازار و واقعیت هاست. حضور سهامداران یعنی در نظر گرفتن منافع این قشر در آینده سازمان، همراهی مشاوران و متخصصان حل مساله یعنی ترسیم آینده ای قابل دستیابی با بیشترین مطلوبیت ها و کمترین هزینه ها مبتنی بر رویکردهای علمی، و در نهایت مشارکت کارکنان در ترسیم آینده یعنی تضمین تلاش ایشان در مسیرهای دشوار و طولانی اجرایی و عملیاتی.