فهرست مطالب

تدبیر - پیاپی 263 (تیر 1393)

نشریه تدبیر
پیاپی 263 (تیر 1393)

  • 64 صفحه، بهای روی جلد: 60,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/04/10
  • تعداد عناوین: 16
|
  • آموز ه های ورزش برای دنیای کسب و کار
    صفحه 2

    برگزاری جام جهانی فوتبال فرصت و بهانه خوبی برای گفتگو در مورد ورزش، مدیریت در ورزش و درس هایی است که می توان از این عرصه پرهیجان و چالشی آموخت و در عرصه سازمان ها و کسب وکارها به کار برد. اگر تدوین و اجرای استراتژی، برنامه ریزی و سازماندهی، تیم سازی، انگیزش و... را از مباحث اصلی مدیریت و از مسایل مورد علاقه مدیران بدانیم، ورزش به ویژه ورزش حرفه ای درس های خوبی برای مدیران و سازمان ها دارد که می تواند مورد استفاده مدیران کسب وکارها قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مدیریت، مدیریت ورزشی، ورزش، مدیریت سلامت
  • گفتگوی ماه: تدوین سند ملی شایستگی مدیران ورزشی
    صفحات 3-10

    امروزه، ورزش از قالب یک فعالیت فردی سرگرم کننده خارج و به یک صنعت تبدیل شده است؛ صنعتی درآمدزا و هویت ساز. ورزش هر روز توجه عمومی و رسانه ای بیشتر و به تبع آن، سرمایه گذاری های دولتی و خصوصی افزون تری را به خود جلب می کند و چه بسا به زودی درآمدزاترین صنعت جهان شود . میادین ورزشی به عرصه وانمایی هویت های ملی تبدیل شده اند، به گونه ای که ملت ها بخشی از هویت خود را در پیروزی های ورزشی می جویند. بی شک صنعت ورزش هم از قوانین عمومی حاکم بر دیگر صنایع پیروی می کند و فرمول های موفقیت در ورزش همان هایی هستند که کامیابی در صنعت را به همراه می آورند: داشتن چشم انداز بلندمدت در ابعاد ملی، برنامه ریزی استراتژیک، استعدادیابی ، تخصیص بهینه منابع مالی و انسانی، تدوین قوانین تسهیلگر رشد ورزش، وضع مکانیزم های حمایتی از بخش خصوصی در ورزش و... اگرچه ورزش کشور در سال های اخیر به موفقیت های بین المللی در خور توجهی دست یافته، اما نکته در اینجاست که اگر نظام مدیریت ورزش کشور به صورت نظام مندتر و با بهره گیری بیشتر از تجربیات برتر جهانی مدیریت می شد، امروزه، این موفقیت ها از لحاظ کمیت افزون تر و از لحاظ کیفیت درخشان تر می بودند. میزگرد این شماره تدبیر به بررسی موضوع مدیریت ورزشی، ابعاد آن، شاخص ها و شایستگی های مدیران ورزشی موفق، روش های استعدادیابی در ورزش و در نهایت، تحلیل قوانین حاکم بر ورزش کشور می پردازد. شرکت کنندگان در میزگرد که از فعالان و مدیران باسابقه ورزشی کشور هستند، علاوه بر تحلیل فضای فعلی ورزش کشور و مقایسه آن با کشورهای صاحب ورزش جهان، به ارایه راهکارهای کاربردی برای شکوفایی روزافزون ورزش کشور با توجه به پتانسیل های موجود پرداخته اند.

  • مدل حاکمیتی در باشگاه فوتبال بارسلونا
    صفحات 11-18

    این مقاله یک موردکاوی عمقی درباره حاکمیت باشگاه اف سی بارسلونا تا سال 2008 است که نشان می دهد چگونه مدل عضویت-مالکیت در بارسلونا در دوران ریاست جوزپ نونز، از سال 1978 تا 2000 ، دچار تهدید شد. سپس شرایط حاکم بر باشگاه را بین سال های 2003- 2000 ، که منجر به انتخاب خوان لاپورتا به سمت ریاست در سال 2003 شد، تحلیل می کند. در نهایت، یک تحلیل دقیق از مدیریت و حاکمیت در بارسلونا بین سال های 2003-2008 ارایه می دهد که در آن دوره بر چهار استراتژی کلیدی متمرکز بود: اولویت دهی به موفقیت ورزشی، تاکید دوباره بر مردم سالاری اعضا و بهبود شفافیت در حاکمیت باشگاه، پیاده سازی استراتژی تجاری طراحی شده برای خلق سود بیشتر و توسعه مجموعه های نوآورانه ای از ابتکارات مسئولیت اجتماعی شرکت.

    کلیدواژگان: مدیریت ورزشی، مسئولبت اجتماعی، بارسلونا
  • موج چهارم منابع انسانی (پاسخگویی به شرایط بیرونی کسب و کار)
    زهرا برجعلی لو*، مسعود بینش صفحات 19-24

    در طی سه دهه اخیر، نقش منابع انسانی مراحل تغییر و تکامل را پیموده و در دریای متلاطم کسب و کار امواج مختلفی را پدید آورده است. موج اول، نمایانگر جنبه اداری منابع انسانی بوده و بر فعالیت های اداری و کارگزینی تمرکز داشته است. در موج دوم منابع انسانی حوزه فعالیت خود را گسترش و اقدامات متعددی مانند آموزش و ارتباطات را انجام داده است. در موج سوم، تاکید بر استراتژی منابع انسانی و یکپارچه سازی فعالیت ها و اقدامات آن بوده است. امروزه، بر این موضوع تاکید می شود که منابع انسانی شریک کسب و کار است. تعریف متخصصان منابع انسانی از نقش خود به عنوان شریک تجاری کسب و کار متغیر است. اگر متخصصان منابع انسانی بخواهند در عملکرد سازمان مشارکت داشته باشند، باید ذهنیت خود را بر کسب و کار متمرکز کنند، باید بپذیرند که تحولات بیرون از سازمان را بر تمام کارهایی که انجام می دهند تاثیر دهند و تمرین کنند تا کسب و کار را کلیتی واحد و یکپارچه ببینند که از بیرون آغاز می شود و به درون سازمان امتداد می یابد. این موج چهارم منابع انسانی است که نسل آینده منابع انسانی را شکل می دهد. در این مقاله، با نگاهی به آینده منابع انسانی، ویژگی های این موج بررسی می شود.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، کسب و کار، منابع انسانی نوین
  • چگونه یک آسمان خراش در دو هفته ساخته می شود
    صفحات 25-28

    شرکت برود گروپ در چین، انقلابی در ساخت بناهای تجاری ایجاد کرده است. ژانگ یو، رییس هییت مدیره و مدیرعامل این شرکت توضیح می دهد که چرا شیوه های ساخت و ساز سنتی دیگر منسوخ شده و صنعت ساختمان سازی چگونه می تواند تغییر کند.

    کلیدواژگان: مدیریت ساخت و ساز، ساختمان
  • توصیه هایی برای بهبود عملکرد و کارایی کارکنان بر اساس نظرسنجی از بیش از هزار مدیر و سرپرست
    بهزاد ابوالعلائی* صفحات 29-32

    رفتار و عملکرد کارکنان از موضوعات جدی مورد علاقه و مورد پیگیری همه مدیران و سرپرستان است. موفقیت سازمان ها در انجام ماموریت ها و دستیابی به اهدافی که دارند تا حدود بسیار زیادی در گرو رفتارها و عملکردهای کارکنان آنهاست. به همین دلیل است که باید ریشه های این رفتار و عملکرد را شناخت، عوامل موثر بر آ نها را یافت، رفتار وعملکرد کارکنان را ارزیابی کرد و شیوه های موثر و مبتکرانه ای برای بهبود رفتار و ارتقای عملکرد کارکنان طراحی کرد و به کار گرفت. آمارهای حاصل از مطالعات و پژوهش های متعدد در جهان حاکی از آن است که درصد کمی از کارکنان با همه وجود خود کار می کنند و همه توان و تلاش خود را در قالب رفتارها و عملکردهای مطلوب و رضایت بخش صرف موفقیت سازمانشان می کنند. به عبارت دیگر، هنوز بخش قابل توجهی از توانایی و تمایل بالقوه کارکنان وجود دارد که فعلیت پیدا نکرده و در قالب رفتار و عملکرد بروز نیافته است. در این مورد که چه عواملی بر رفتار وعملکرد کارکنان موثر است، نظرات و دیدگاه های مختلف و متنوعی وجود دارد.

    کلیدواژگان: کارکنان، نیروی انسانی، مدیریت منابع انسانی، مدیریت عملکرد
  • آیا حمایت مالی ورزشی ارزشش را دارد؟
    محمد حسین بیرامی* صفحات 33-35

    حمایت مالی از جام جهانی، یا ابرستاره های آن مانند لیونل مسی یا کریستیانو رونالدو، چقدر ارزش می آفریند؟ پنج سنجه مهم برای پی بردن به این مطلب وجود دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت، مدیریت ورزشی، ورزش، مدیریت سلامت، ثروت آفرینی، ارزش آفرینی
  • درس های مدیریت استعداد اپل مطالعه موردی ارزشمندترین شرکت جهان (قسمت پایانی)
    مانا شاکرین* صفحات 36-38

    کاری کنید تا کارمندان مالک یادگیری، مهارت آموزی و توسعه خودشان باشند. مهارت آموزی در یکی از موفق ترین شرکت های جهان چگونه است؟ اپل معتقد است که تجویز آموزش یا برشمردن توانمندی های مورد نظر سبب تضعیف خود-اتکایی کارکنان می شود و این امر در جهان در حال تغییر امروزی، مشکل ساز خواهد بود در این مقاله راهکارهای اپل برای بهبود نیروی انسانی ارایه شده است.کلمات کلیدی: مدیریت منابع انسانی، یادگیری، آموزش حین خدمت، توانمندسازی کارکنان.

    کلیدواژگان: یادگیری، مهارت، مدیریت منابع انسانی
  • گام های پیاده سازی مسئولیت اجتماعی شرکتی: آیا اهداف شما س.و.د.ز.ا هست؟
    سحر سلطانی* صفحات 39-41

    تدقیق و تشریح چگونگی اجرای تعهدات مسئولیت اجتماعی شرکتی اجرای مسئولیت اجتماعی شرکتی شامل کلیه تصمیم ها، فرایندها، روش ها و فعالیت هایی است که متضمن جاری سازی رویکرد استراتژی مسئولیت اجتماعی شرکتی است. لازمه بقا و موفقیت هر کسب و کاری، عمل به برنامه ها و تعهدات است. اجرایی نشدن تعهدات مسئولیت اجتماعی، بدون وجود علل شفاف و قابل توضیح، می تواند منجر به بروز مشکلات جدی از جمله نارضایتی کارکنان، سهامداران، شرکای تجاری، مشتریان و جامعه شود. شرکتی که به تعهدات خود عمل می کند، نه تنها با مشکلات کمتری مواجه می شود بلکه هنگام بروز مشکلات نیز موفق تر از شرکتی عمل می کند که به تعهدات خود پایبند نیست. هر شرکتی به روش خود اقدام به پیاده سازی.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی شرکت ها، CSR
  • دلایل کار کودک از منظر سازمان بین المللی کار
    محسن فرمانی* صفحات 42-43

    علل کار کودک به سه دسته کلی زیر تقسیم می شوند که سازمان بین المللی کار در مقاله ای با عنوان "آینده ای بدون کار کودک" به آن ها اشاره کرده است: این مقاله ترجمه مقاله فوق است.

    کلیدواژگان: کودکان کار، کودک، کار اجباری
  • طراحی نشان ملی مسئولیت اجتماعی شرکتها
    صفحات 44-45

    مهندس فرمانی، رییس هییت مدیریه انجمن حمایت از کودکان کار در گفتگو با تدبیر ، طراحی نشان ملی مسئولیت اجتماعی شرکت ها را پیشنهاد کرد، و ماهنامه تدبیر به منظور بررسی مشکلات کار و کودکان در کشورمان مصاحبه ای با مهندس فرمانی انجام داده است که فرازهایی از آن را می خوانید..

    کلیدواژگان: کودکان کار، کودک، کار اجباری، کار کودک
  • تجربه نگاری: درس آموخته هایی از مدیریت یک پروژه نرم افزاری بزرگ
    پرویز ناصری* صفحات 46-51

    اجرای پروژه های بزرگ در هر حوز ه کاری و با هر موضوعی یک چالش بوده و کاری دشوار محسوب می شود. در کشور، به دلیل سال های طولانی تحریم و مشکلات اقتصادی که منجر به رشد اندک و بعضا ناموزون اغلب صنایع شده است، پروژه های بزرگ در بیشتر صنایع محدود و انگشت شمارند. از این تعداد اندک نیز درصد قابل ملاحظه ای در بخش دولتی تعریف و اجرا می شوند و به همین دلیل، شانس موفقیت آن ها کم است . مجموعه این عوامل سبب شده که دانش نسبتا کمی در زمینه اجرای موفق پروژه های بزرگ در بسیاری از حوزه های کاری و صنایع کشور وجود داشته باشد. نگارنده که در طی سال های اخیر درگیر اجرای یک پروژ ه بزرگ نرم افزاری در کشور بوده است، برخی از درس آموخته های مدیریتی این پروژه را در اختیار علاقه مندان و مدیران کشور قرار دهد. اگرچه معیارهای طبقه بندی پروژه ها از یک صنعت و حوز ه کاری به صنعت و حوزه کاری دیگر متفاوت است، اما در مجموع اصول و قواعد حاکم بر مدیریت آن ها به یکدیگر نزدیک بوده و شبیه به هم هستند. امید است که درس آموخته های ارایه شده در این نوشتار برای صنایعی غیر از صنعت نرم افزار نیز مفید باشد.

    کلیدواژگان: تجربه، مدیریت پروژه، مدیریت دانش، شرکت نرم افزاری، صنایع
  • خلق داستان کسب و کار: یک ابزار استراتژیک
    علی نعمتی شهاب* صفحات 52-53

    بسیاری از افراد مشکل اصلی خود را در زندگی و کسب وکارشان نداشتن سرمای ه کافی می دانند:"اگر پول داشتیم..." ترجیع بند ثابت بسیاری از افراد است. البته این سرمایه می تواند از نوع غیر مالی هم باشد: "ای کاش ارتباطات مدیر آن شرکت را داشتم..." اما واقعیت این است که این نوع نگاه آن قدرها هم که فکر می کنیم درست نیست. داشتن سرمایه در شروع کسب و کار و استعداد و مهارت برای موفقیت اگرچه لازم هستند اما شرط کافی نیستند...

    کلیدواژگان: کسب و کار، سرمایه، خلاقیت، استراتژی
  • گزارش: رتبه بندی سازندگان، پیش نیاز اجرای قانون حداکثر
    صفحات 54-58

    سومین همایش تخصصی رتبه بندی شرکت های EPC با عنوان "جایگاه رتبه بندی سازندگان در پیمان های EPC در راستای تحقق قانون حداکثر" با حضور فعالان عرصه تولید، مدیران سازمان گسترش و نوسازی ایران و مدیران ارشد سازمان مدیریت صنعتی برگزار شد. آنچه در این همایش مورد تاکید قرار گرفت، لزوم طراحی نظام ملی رتبه بندی سازندگان با حضور فعال دستگاه های دولتی و نمایندگان بخش خصوصی بود.

    کلیدواژگان: EPC، رتبه بندی شرکتها، قانون حداکثری
  • گزارش: دولت بازتعریف شده، فناوری توانمند شده
    صفحات 59-63

    سازمان همکاری اقتصادی و توسعه، دولت الکترونیک را این گونه تعریف می کند: "استفاده از تکنولوژی اطلاعات و ارتباطات و به ویژه اینترنت به عنوان ابزار توسعه دولتی بهتر، با دیدگاه پوزیتیویستی از علم، چشم اندازی کارآمدنگر از مشروعیت سیاسی و نگرشی عمل گرایانه از دولت." این تعریف بر این موضوع دلالت دارد که عصاره دولت الکترونیک، داشتن دولتی بهتر است، زیرا به اخذ نتایج بهتری از سیاست گذاری، ارایه خدماتی با کیفیت بالاتر، تعهد به شهروندان، بهبود کارایی، مشارکت در اهداف سیاست اقتصادی و پیشبرد اصلاحات عمومی منجر خواهد شد. یکی از الزامات اساسی برای ورود دولتها به عصر دیجیتال آن است که فناوری ارتباطی و اطلاعاتی جدید جانشین جریان مکاتبات بین هرم دولت و دریافت کنندگان خط مشی و مشتریان خدمات دولتی شود. همکاری گسترده بین دولت و مشتریان در مراوده الکترونیکی موجب کیفیت بیشتر و قابل اعتماد بودن خدمات می شود. امروزه، تمام دولتها در تلاش هستند تا خود را برای اقتصاد دیجیتالی و جامعه اطلاعاتی آماده کنند.

    کلیدواژگان: دولت الکترونیک، فناوری اطلاعات، دولت مجازی، دیجیتالسازی
  • معرفی کتاب
  • مصاحبه گری و استخدام موفقیت آمیز
    صفحه 64