فهرست مطالب

تعاون و کشاورزی - سال بیستم شماره 205 (تیر و امرداد 1388)

نشریه تعاون و کشاورزی
سال بیستم شماره 205 (تیر و امرداد 1388)

  • 172 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حامد محمدی صفحه 1
    توجه به نیروی انسانی در سازمانها طی سالهای اخیر بخش عظیمی از زمان و سرمایه سازمان های پیشرو را به خود اختصاص داده است. اکنون مدیران هوشمند می دانند که هر قدر در زمینه توسعه و ارتقای نیروی انسانی سرمایه گذاری کنند، موفقیت، کارایی و برتری رقابتی سازمان خود را تضمین کرده اند. ادعا شده است که موثرترین راه به دست آوردن مزیت رقابتی در شرایط فعلی، با توجه به تغییرات و تحولات شگرف، کارامدتر و توانمند کردن منابع انسانی سازمانهاست.
    در این نوشتار سعی شده است عواملی که برتوانمندسازی منابع انسانی در سازمانها اثرگذارند مانند: توان ذهنی، توان جسمی، مهارت، دانش و انگیزه بررسی شوند. نتایج نشان می دهد که این عوامل پنجگانه موجب بالندگی و توانمندسازی منابع انسانی می شوند و عامل اساسی و مهمی در توسعه و بقای سازمانها به خصوص در بازارهای رقابتی به شمار می آیند.
    کلیدواژگان: منابع انسانی، توانمندسازی، مزیت رقابتی
  • آرزو باباجانی، سیدمحمود حسینی، کیومرث سهیلی، سهراب دل انگیزان صفحه 21
    تعاون، در حکم یکی از بخشهای اقتصادی کشور، لازم است از توان و ظرفیت بالایی به ویژه در امر تولید بهره مند باشد. تعاونی های صنعتی از آنجا که بخش مهمی از تعاونی های تولیدی هستند، می توانند تاثیر بالایی در توسعه اقتصاد کشور داشته باشند. از جمله بزرگترین مشکلات این بخش، کمبود جذب سرمایه گذاری و تامین مالی این نوع تعاونی هاست. تحقیق حاضر در سال 1386 انجام گرفته و در آن با بررسی عوامل تاثیرگذار بر سرمایه گذاری در تعاونی های صنعتی، مهمترین عوامل موثر بر این بعد مشخص شده است. روش پژوهش در این تحقیق پیمایشی بوده و از تعداد 37 واحد از تعاونی های فعال صنعتی استان کرمانشاه به عنوان نمونه، پرسشگری انجام شده است. روش تحلیل داده ها نیز در این مطالعه، تحلیل رگرسیونی بوده است.
    نتایج نشان می دهد که مهمترین عوامل موثر شامل متغیرهای سود سرمایه گذاری، نرخ بازده سرمایه، میزان وثیقه، محل بازار فروش محصولات، استقراض از بازار، میزان آگاهی فنی موسسان، میزان وام دریافتی و دیوانسالاری بوده اند.
    کلیدواژگان: تعاونیهای صنعتی، استان کرمانشاه، جذب سرمایه
  • محمد مهدی فاضل بیگی، غلامرضا یاوری صفحه 41
    تاکنون تعاریف متعددی از تعاون و تعاونی ارائه شده است. تعاون را می توان نوعی کار و زندگی مشترک در سطوح گوناگون فعالیتهای اجتماعی دانست (بوگاردوس، 1382). در این میان تعاون روستایی جایگاه ویژه ای دارد. از آنجا که نقش تعاون و تعاونی های روستایی در فرایند تولید و نهایتا توسعه روستایی مهم است و با توجه به اینکه در اکثر مناطق جهان، روستاها از جمله نواحی فقیر و درحال فرسایش محسوب می شوند، اندیشمندان و سیاستگذاران تمامی کشورهای دنیا توجه خاصی را معطوف به امر توسعه روستایی و رفع مشکلات و معضلات آنها کرده اند.
    امروزه صاحبنظران بین المللی بر این اعتقادند که جدای از سیاستها و راهبردهای کلان توسعه، به طور ویژه و مشخص باید به امر توسعه روستاها و ریشه کنی فقر گسترده حاکم بر آنها پرداخت. در این میان به نظر می رسد مقوله تعاون روستایی و کارآفرینی روستایی جایگاه ویژه ای داشته باشد.
    نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان می دهد که سیاستهای تقویت ظرفیت فرهنگ تعاون و نظام تعاونی یک جامعه (از جمله مهارتها و انگیزه های استفاده از فرصتها)، تاثیر بسزایی در ارتقای سطح فعالیتهای کارآفرینی خواهد داشت. در این باره دولتها باید پشتیبانی های لازم را از جنبه های مختلف اقتصادی - که هادی و حامی افزایش سطوح فعالیتهای تعاون وکارآفرینی هستند- به عمل آورند. در نهایت سیاستها باید در مسیر توسعه سرمایه گذاری در صنایع روستایی و محرک انگیزه های افراد برای سرمایه گذاری بهینه در مراحل ابتدایی سرمایه گذاری و کارآفرینی باشد.
    کلیدواژگان: تعاون روستایی، کارآفرینی روستایی، توسعه روستایی
  • حمدالله سیفی خداشهری صفحه 63
    تعاونی ها از نادر تشکلهای مشارکتی هستند که با استقبال نسبتا وسیع کشورهای مختلف جهان روبه رو شده اند. براساس اصل 44 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز بخش تعاون یکی از پایه های نظام اقتصادی کشور قلمداد گردیده و در اصل 43 هم ضمن تاکید بر انسان محوری اقتصاد و تحقق اهداف عدالت اجتماعی، بر بخش تعاونی تاکید ویژه ای شده است. یکی از مهمترین عوامل موثر در موفقیت تعاونی ها و توسعه فعالیت آنها، همکاری و مشارکت اعضای آن است. براین اساس تحقیق حاضر با هدف ارزیابی تاثیر مشارکت صیادان عضو تعاونی های پره استان گیلان در عملکرد اقتصادی این تعاونی ها در سال 1386-87 انجام شد. جامعه آماری تحقیق شامل 2610 نفر عضو از میان 40 تعاونی بوده که با روش نمونه گیری تصادفی ساده و طبقه ای و با استفاده از فرمول شارپ و کوکران، 407 نفر از بین 14 تعاونی به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار اصلی اندازه گیری داده ها، پرسشنامه است و در کنار آن به اسناد مالی تعاونی های نمونه هم استناد گردید. اعتبار پرسشنامه توسط استادان راهنما و مشاور و نیز متخصصان موضوعی و پایایی آن از طریق آزمون آلفای کرونباخ تایید شد.
    نتایج نشان می دهد که بین مشارکت و سن رابطه ای وجود ندارد، اما بین مشارکت و سواد، سابقه عضویت، مبلغ سهام، آگاهی از اصول و ارکان تعاونی، رضایتمندی از مدیریت تعاونی، شرکت در کارگاه ها و کلاسهای آموزشی- ترویجی و مجامع عمومی و نهایتا بین عملکرد اقتصادی و مشارکت (از نظر اعضا و اسناد مالی) رابطه وجود دارد. از میان این متغیرها شرکت در کارگاه ها و کلاسهای آموزشی- ترویجی بیشترین رابطه را با مشارکت داشته اند به طوری که مقدار ضریب همبستگی در این مورد در حد متوسط (47/ 0=r) و در بقیه موارد در حد ضعیف (30/ 0= r) بوده است. همچنین مقدار ضریب همبستگی در کلیه موارد به جز در مورد سن و سابقه عضویت، مثبت (رابطه مستقیم) به دست آمد.
    کلیدواژگان: مشارکت، تعاونی، اعضا، تعاونیهای پره، عملکرد اقتصادی، استان گیلان
  • علی شمس الدینی صفحه 89
    هدف تمامی کشورهای در حال توسعه دستیابی به اشتغال، رفاه اجتماعی و توسعه پایدار به منظور برطرف کردن فقر، بیکاری و سعادت انسانی آن جوامع است؛ ازاین رو دولتها با توجه به شرایط زمانی و مکانی موجود، نظریات و الگوهای مختلفی از رشد و توسعه را در دستور کار خود قرار می دهند. در این راستا الگوی کارایی و گسترش شرکتهای تعاونی (تولید و خدمات) از جمله الگوهای مورد استفاده این کشورها در زمینه سازی برای ایجاد اشتغال و جهت گیری در مسیر توسعه پایدار محسوب می شود.
    این نوشتار ضمن بررسی مبانی نظری ارتباط شرکتهای تعاونی با اشتغال و توسعه پایدار از راه مطالعات کتابخانه ای و میدانی، به نقش آفرینی اداره تعاون شهرستان ممسنی در راه اندازی شرکتهای تعاونی به منظور اشتغال زایی در مسیر توسعه پایدار طی سالهای 1376تا 1387 در منطقه می پردازد. نتایج نشان می دهد که اداره تعاون شهرستان ممسنی به عنوان متولی اصلی تاسیس شرکتهای تعاونی توانسته است ضمن جذب 20 درصدی مشارکتهای مردمی در سرمایه گذاری و راه اندازی 121 شرکت تعاونی فعال تولیدی و خدماتی در بخشهای کشاورزی، صنعت و خدمات موجبات اشتغال زایی 1056 نفر را به طور مستقیم در ممسنی فراهم آورد که این امر به همراه دیگر عوامل اقتصادی و اجتماعی منطقه، زمینه های توسعه پایدار در ناحیه ممسنی را ایجاد کرده است.
    کلیدواژگان: تعاون، اشتغال زایی، مشارکت، توسعه پایدار، ممسنی
  • دکترعلی سوری، رضا کیهانی حکمت صفحه 105
    دستیابی به تولید بیشتر با توجه به منابع محدود، یکی از مهمترین اهداف اقتصادی و توسعه ای هر جامعه محسوب می شود و توجه جدی به قابلیتها و ظرفیتهای منطقه ای و سوق سرمایه گذاری های منطقه در جهت توسعه و گسترش فعالیتهای تولیدی از ضروریات توسعه به شمار می آید. بر این اساس، هدف اصلی مطالعه حاضر شناسایی صنایع دارای قابلیت و ظرفیت سرمایه گذاری در بخش صنعت استان همدان، جهت هدایت سرمایه های بخش تعاون به سمت این صنایع است. به این منظور با استفاده از روش های تحلیل عاملی، تاکسونومی عددی و بر اساس آمار و اطلاعات ارائه شده مرکز آمار ایران برای دو مقطع زمانی سالهای 1376 و 1384، اولویتهای سرمایه گذاری صنعتی بخش تعاون استان همدان تعیین شد. برپایه یافته های این مطالعه، صنایع استان براساس نمره عاملی فاکتورها، به پنج گروه اولویت طبقه بندی شدند تا زمینه ها و رشته های صنعتی مستعد سرمایه گذاری شناسایی گردند.
    کلیدواژگان: مزیت نسبی، ارزش افزوده، سرمایه گذاری، تعاون، همدان
  • حسین فیض آبادی، علیرضا بصیری، زینب رجایی صدر صفحه 129
    معرفی هرساله تعاونی های برتر توسط وزارت تعاون با هدف توسعه و ترویج فرهنگ تعاون و ایجاد انگیزه در تعاونگران انجام می شود. این بررسی نیز با استفاده از اطلاعات و داده های مربوط به 351 شرکت تعاونی برتر در سال 1387 - که توسط وزارت تعاون (سومین جشنواره تعاونی های برتر) اعلام و منتشر شد- انجام پذیرفته است. هدف اصلی این مطالعه بررسی و تحلیل ویژگی های تعاونی های برتر سال 1387 بوده است. به این منظور ویژگی های این تعاونی ها در سه دوره قبل از سال 1370، سال 1370 تا 1380 و دوره بعد از سال 1380 بررسی و مقایسه شده است.
    نتایج نشان می دهد که بیشترین تعداد تعاونی برتر از سال 1380 به بعد ثبت شده اند و تقریبا در تمامی تعاونی ها تعداد متوسط اعضا در طول زمان روند کاهشی داشته است. همچنین نقش این تعاونی ها در ایجاد اشتغال روند رو به رشد داشته است. 6 ویژگی شاخص و مطرح نیز برای این تعاونی ها در نظر گرفته شد که در بین این ویژگی ها بیشترین سهم مربوط به اشتغال زایی و رضایتمندی اعضا و کمترین آن نیز مربوط به کارآفرینی وکیفیت ارائه کالا و خدمات است. درخصوص 7 اصل تعاون بیشترین تاکید تعاونی های برتر بر اصل آموزش و اطلاع رسانی بوده است.
    کلیدواژگان: تعاونی برتر، اصول تعاون، اشتغال
  • آن بریت نی پیرد ترجمه: اصغربیات صفحه 147
    جنسیت مربوط به نظام طبیعی است و امور طبیعی ذاتا موجب فخر یا وهن نیستند. براساس آموزه های دینی، جایگاه و منزلت آدمی بر پایه کرامت و تقرب او به خداوند است و میزان و معیار اصلی، تقواست نه جنسیت یا هر عامل دیگر. خداوند متعال در قرآن می فرماید:«ای مردم! ما شما را از مردی و زنی آفریدیم و شما را تیره ها و قبیله قرار دادیم تا یکدیگررا بشناسید(اینها ملاک امتیاز نیست)؛ گرامی ترین شما نزد خداوند باتقواترین شماست؛ خداوند دانا و آگاه است.» (سوره الحجرات آیه 13).
    مسئله جنسیت و حقوق مترتب بر آن از ابتدای خلقت انسان محل مناقشه بوده است و در طول تاریخ گاهی مردان وگاهی نیز زنان دارای حق برتر در خانواده و جامعه بوده اند؛ اما پس از انقلاب صنعتی و تحولات ناشی از آن، شاهد حضور گسترده زنان در عرصه های مختلف اجتماعی و اقتصادی و ایجاد فرصتهای برابر برای مردان و زنان – که یکی از شاخصهای توسعه هر جامعه محسوب می شود- بوده ایم. نهضت تعاون نیز با تاکید بر ارزشهایی مثل خودیاری[1]، مسئولیت فردی[2]، مردمسالاری، برابری[3]، تساوی حقوق[4]و همچنین اصل «هر عضو، یک رای»، منزلت زنان و مردان را یکسان در نظر می گیرد.
    خانم آن بریت نی پیرد،آموزشیار تعاون وکارشناس مسئله جنسیت درسازمان بین المللی کار(ILO)، در این مقاله به محدودیتهای زنان در کشورهای در حال توسعه و نقشی که تعاونی ها می توانند در زمینه توانمندسازی آنها داشته باشند، اشاره می کند. مقاله حاضر با عنوان «Gender Issues in Cooperatives» در سایت سازمان بین الملی کار موجود است[5].
|
  • H. Mohammadi Page 1
    Intelligent managers are well aware that the more they invest in their human resources, the higher efficiency and competitive advantage they may expect. That's why leading organizations regularly devote significant amounts of time and investment to their human resource development. The current discussion aims to look at significant factors involved in human resource empowerment, mental and physical capacity, skills, knowledge and motivation thereof. Results show these five factors are most decisive in human resource empowerment and as a result, affect organization's chances to develop and survive in a competitive market.
    Keywords: Human Resources, empowerment, Competitive Advantage
  • A. Babajani, S. M. Hosseini, K. Soheili, S. Delangizan Page 21
    Cooperatives, constituting one of the three main sectors of the national economy, are expected to display high ability in production. As producers cooperatives comprise an important part of industrial cooperatives, they can significantly influence national economic development. Low capital-raising is a main problem in cooperative sector. The purpose of this research is to study the most important factors that affect this problem in 2007. The study method is survey and the sample of the study is 37 units of active industrial cooperatives in Kermanshah Province. Through regression which was adopted as the method of analysis, the research results indicated that the significant variables most involved were capital profitability, capital efficiency, collateral value, market location, borrowing rate, expert knowledge of cooperative founders, loan amount, and lengthy bureaucracy.
    Keywords: Industrial Cooperatives, Kermanshah province, Capital, raising
  • M.M. Fazel Beigi, Gh Yavari Page 41
    Entrepreneurship is a new term, which is too deep to be understood at a superficial attempt. Although the concept has been traditionally present in human life all through the history triggering lots of his advances, a clear and inclusive definition of it still remains to come. Cooperative action, while usually recognized as some sort of social and economic maturity, can further be considered as a manifestation of human rational will in facing up to socio– economic difficulties. The research is an attempt to show the contribution of rural entrepreneurship to national and economic development for an improved framework of cooperatives. In this regard, the research places a prime emphasis on rural entrepreneurship, powerful processing, rural investment and rural cooperation as a set of main variables in national development.
    Keywords: Rural Cooperatives, Rural Entrepreneurship, rural development
  • H. Seifi Khodashahri Page 63
    Co-operatives are among the rare collective organizations which have enjoyed more or less significant reception in different countries. According to the Principle 44 of the Islamic Republic of Iran's Constitution, co-operative Sector is formally regarded as one main part to the national economy. Meanwhile, Principle 43, emphasizing the prime role of Man (but not profit) in economics and in realization of social justice, introduces the co- operative system as a means to do so. It's due to this primary role of human factor that member's active socio-economic participation in the affairs of their cooperative society is both theoretically and practically an integral constituent to its success. The present study is a thesis which, as an applied research, aims to evaluate the effect of Guilan beach seine co-operative member's participation on their business. The statistical population includes 2610 members from 40 co-operatives which were sampled into 407 members from 14 cooperatives respectively through simple randomization and stratified randomization methods using the Sharp & Cochran Formula. Questionnaire was the main data collection instrument beside a documentary approach to the financial statements of sample cooperatives. The validity of the questionnaire was confirmed by the thesis supervisor, thesis advisor, and the field specialists; and its reliability was approved by Cronbach's Alpha coefficient. The findings indicated no relationship between the participation rate and age factors; however, significant relationship was found between participation rate and variables of literacy; years of membership; stock fees; familiarity with cooperative principles and values; satisfaction with the management; workshop/educational course attendance; and general assemblies. Also, there was confirmed a relationship between the economic operation (according to the survey and the financial documents) and member's various fields of participation, specially, workshop/educational course attendance (r =0.47). In line with other variables, the relationship was insignificant(r < 0.30).Also,the correlation in all cases except for those of age and years of membership was positive and direct.
    Keywords: Participation, Co, operative, Members, Beach Seine Co, operative, Economic Operation, Gilan Province
  • A. Shamsoddini Page 89
    It is possible to say that Governments in all developing countries, more or less, set and exercise policies to improve the employment and social welfare indices as to achieve sustainable development and overall prosperity. In so doing, they turn to a variety of developmental theories including those based on the potentials of producers and service cooperatives. The current study, reviewing a theoretical framework on possible linkages of cooperative societies with sustainable development, proceeds to discuss the role of the Cooperative Office in Mamassani Township in initiating cooperative societies since 1997 as an enabling policy of employment. Results show that the Cooperative Office as the main cooperative authority in the Township has managed to take bold steps such as channeling a twenty-percent public contribution to set up 121 cooperative societies in industrial, agricultural and service sectors. This has generated 1056 direct jobs in Mamassani, making effective contribution to sustainable development of the district.
    Keywords: Cooperative Society, Job, generating, Participation, sustainable development, Mamasani Township
  • A. Souri, R. Keihani Hekmat Page 105
    With enhanced production from limited resources being a main policy of economics in every society, it is a prerequisite to development to identify and invest in local capacities. The current study, as an attempt in line with the above, aims to identify the industrial grounds susceptible for cooperative investment. To do so, a factor analysis was employed as the technique and the data analyzed were the statistical data for the years 1997 and 2005, published by Iran's Statistics Center. According to the findings in terms of factor analysis points, industrial fields in Hamedan province fall into five priority areas, which can be helpful in recognizing those industries that merit to be invested in.
    Keywords: Relative Advantage, Value Added, Investment, cooperatives, Hamedan province
  • H. Feizabadi, A.R. Basiri, Z. Rajaee Sadr Page 129
    It has been a promotional policy of the Ministry of Cooperatives to elect a number of cooperative societies annually for the purpose of further motivating cooperators nationwide. Focusing on the particulars of the Nation's Best Cooperatives in 2008, the study traces them on a comparative basis in these cooperatives through three periods i.e. before 1991, during 1991-2001 and after 2001. To do so, the study has used the data regarding 351 best cooperatives elected in 2008, published by the Ministry of Cooperatives on the occasion of the 3rd Festival of Nation's Best Cooperatives. The Candidate cooperatives contest on six main criteria, with the pairs "employment size", "member satisfaction" and "entrepreneurship", "product quality" valued the highest and the lowest respectively. Results suggest that the largest number of cooperatives has been registered after the year 1380. Ongoing membership decrease, increasing employment size and the most salient emphasis on education and training-stipulated by the 7th principle of the ICIS-are other significant facts revealed about these cooperatives.
    Keywords: Best Cooperative, Cooperative Principles, employment
  • Anne, Brit Nipperd, Trans: A. Bayat Page 147
    Gender is an issue of natural system and natural phenomena are not a cause for either proud or assault. According to religious instructions, man's dignity or statue depends on how he is a approximate to God. As such, the main criterion is piety, rather than gender or any other factor. As is in Quran:" O, people, I created you from a man and a woman, and set you in different sects and tribes so that you may recognize each other; the most dignified of you, are the most pious of you with God. And He is All-knowing." The issue of gender and the related rights has been controversial since creation of man. This is true to the extent that men and women have changed during the history, their position in controlling the family or the society. After industrial revolution and the subsequent changes, however, women have shown a widespread presence in different socio-economic areas to create equal opportunities for women as compared to men, which is a development index for every society. Also, cooperative movement lays emphasis on values such as self-help, individual responsibility, democracy, equal rights, along with the principle "one member – one vote". This in an indication to equal position for men and women in the movement. In this article Anne-Brit Nippered from ILO, Points out the constraints of women in developing countries and the role that cooperatives can play in empowering them. This article is available in ILO’ s site under the title" Gender issues in cooperatives".