فهرست مطالب

تعاون و کشاورزی - سال بیستم شماره 207 (شهریور و مهر 1388)

نشریه تعاون و کشاورزی
سال بیستم شماره 207 (شهریور و مهر 1388)

  • 186 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/09/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • بهاءالدین نجفی صفحه 1
    با توجه به اهمیت کاهش فقر و بیکاری در فرایند توسعه،شرکتهای تعاونی در کشورهای مختلف به عنوان یکی از عوامل موثر در افزایش رفاه و کاهش بیکاری مطرح بوده اند. در این مقاله تجربیات شرکتهای توسعه یافته و در حال توسعه منتخب در زمینه تعاونی ها در کاهش فقر و اشتغال زایی بررسی شده است.تجربیات کشورهای توسعه یافته نشان می دهد که در بیشتر این کشورها شرکتهای تعاونی با جمع اوری سرمایه اندک گروه های کم درامد و با بهره گیری از مشارکت اعضا توانسته اند به موازات بخش خصوصی،بنگاه های اقتصادی قدرتمندی تاسیس کنند و در ایجاد تعادل درآمدی و افزایش اشتغال نقش داشته باشند.در میان ممالک در حال توسعه،کشورهای هند،پاکستان و بنگلادش-با ایجاد شرکتهای تعاونی کشاورزی به موفقیتهای چشمگیری به ویژه در زمینه افزایش سهم زنان در تولیدات کشاورزی و درآمدزایی،دست یافته اند.در کل، نتایج بررسی تجربیات کشورهای مختلف نشان می دهد که در برنامه ریزی برای مقابله با فقر و اشتغال زایی،ایجاد تعاونی ها به تنهایی نمی تواند موثر باشد مگر با در نظر گرفتن شرایط اقتصادی،اجتماعی و فرهنگی،جلب اعتماد اعضا و مدیریت توانمند از طریق جذب نیروهای کارامد.
    کلیدواژگان: فقر، اشتغال، شرکتهای تعاونی، تجربیات
  • دکترمحمد قربانی، دکترعلی دریجانی، دکترابراهیم حسن پور، دکترمحمد خالدی، محمد ترشیزی صفحه 21
    امروزه وجود تعاونی ها و یا شرکتهای مشاوره در کنار تعاونی ها در بهبود و ارتقای دانش بخش تعاون نقش ویژه ای ایفا میکند،زیرا مشاوره موثر بخش کلیدی فرایند سیاستگذاری محسوب می شود.با توجه به نبود چنین تعاونی هایی در شرایط کنونی ایران، در این پژوهش تلاش شد با انجام مطالعه ای میدانی بر روی 138 شرکت تعاونی استان خراسان رضوی در سال 1385 (76 شرکت تعاونی کشاورزی و دامپروری و 62 شرکت تعاونی صنعتی و معدنی)و بهره گیری از تجربیات جهانی،امکان سنجی تشکیل تعاونی های مشاوره برای توانمند سازیتعاونی ها بررسی شود تا علاوه بر ارائه تصویری از امکان تشکیل این تعاونی ها،ساختار مدیریتی-خدماتی آنها نیز ترسیم گردد. نتایج مطالعه نشان داد که پتانسیل تشکیل تعاونی های مشلوره در استان وجود دارد.علاوه بر این تعاونی ها به خدمات مشاوره ای در حوزه های فنی و تولیدی،مالی،بازاریابی،برنامه ریزی،حقوقی و آموزشی نیاز دارند که ایم مسئله باید در دستور کار تعاونی های مشاوره قرار گیرد.به لحاظ ساختار مدیریتی،تشکیل تعاونی های مشاوره با مشارکت دانش آموختگان و افراد با تجربه و متخصص شرکتهای تعاونی به صورت موسسه ای خصوصی با نظارت وزارت تعاون(با حفظ استقلال مدیریتی)می تواند بالاترین کارایی و اثر بخشی را در ارائه خدمات مشاوره ای داشته باشد.در پایان با توجه به یافته ها،تشکیل تعاونی مشاوره توصیه شده است.
    کلیدواژگان: تعاونی مشاوره، خراسان رضوی، امکان سنجی، تعاونیهای تولید
  • حسین استادی، علیرضا علیزاده صفحه 47
    با توجه به وجود محدودیت مالی در تعاونی ها،یکی از راهکارهای افزایش سهم بخش تعاون در اقتصاد ایران،اعمال سیاستهای حمایتی از طریق اعطای تسهیلات اعتباری بخش دولتی است.هدف این پژهش نیز بررسی راهکارهای حمایت دولت از تشکیل و توسعه تعاونی ها از طریق تسهیل و بهبود فرایند اعطای تسهیلات بانکی و مطالعه معیارهای تخصیص تسهیلات اعتباری به تعاونی های استان کهگلویه و بویراحمد است/روش تحقیق از شاخه تحقیقات میدانی و ابزار اندازه گیری نیز پرسشنامه است/ضریب آلفای کرونباخ برای پرسشنامه مورد استفاده. 74 به دست آمدکه پایایی و اعتبار بالای ابزار اندازه گیری رادر این تحقیق نشان میدهد.حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران محاسبه شده و روش نمونه گیری از نوع تصادفی طبقه بندی شده بوده است.داده های آماری تحقیق با استفاده از روش های آماری آزمون t تک نمونه ای،آزمون t مستقل و تحلیل واریانس یک طرفه در محیط نرم افزار آماری spss پردازش شده است.
    نتایج و یافته های پژوهش نشان میدهد که حمایتهای دولت از طریق مشوقها و اعطای تسهیلات بانکی به تعاونی ها بر مبنای سطح تحصیلات و رشته تحصیلی و تجربه و تخصص و تعداد اعضای تعاونی ها و همچنین تسهیل و بهبود فرایند اعطای تسهیلات بانکی بر روند تشکیل و توسعه تعاونی ها موثر بوده است.همچنین بر اساس آزمون فریدمن، مدیران تعاونی ها اعطای تسهیلات بانکی بر مبنای تعداد اعضا را مهمترین عامل در تشکیل و توسعه تعاونی ها دانسته اند.
    کلیدواژگان: تعاونی و بخش تعاون، سیاستهای حمایتی دولت، وام و تسهیلات بانکی، کهگیلویه و بویراحمد
  • ابراهیم زادتوت آغاج صفحه 59
    حدود 20 درصد از تعاونی های ثبت شده کشور راکد و غیر فعالند(وزارت تعاون1377).در استان زنجان نیز حدود30 درصد از کل تعاونی های ثبت شده شهرستان زنجان (شامل233 شرکت)تا پایان سال 1385 راکد بوده اندو این امر موجب شده است حدود 14 هزار نفر از اعضای آنها عملا از زیر پوشش تعاونی خارج شوند(اداره کل تعاون استان زنجان،واحد آمار). بر اساس یافته های این پژهش،مهمترین علل و عوامل رکود تعاونی های مورد بررسی عبارتند از:وجود مشکلات مالی و اقتصادی،ضعف حمایت دولت،اشتغال اعضای تعاونی در جای دیگر و نبود انگیزه کافی برای فعالیت،وجود اختلاف نظر و سلیقه اعضا، اشباع بازار و پایین بودن تقاضا به علت فراوان کالای مشابه و سودآوری ناکافی.
    نتایج مطالعه همچنین نشان میدهد برای راه اندازی و احیای تعاونی های راکد و غیر فعال باید ضمن تشکیل یک کارگروه به منظور شناسایی کلیه تعاونی های غیر فعال و نیمه فعال و بررسی تفصیلی علل و عوامل رکود یا کندی فعالیت آنها،بر حسب مورد،راهکارهای معینی ارائه گردد. برای پیشگیری از گسترش این پدیده نیز مطالعات توجیهی،تاکید بر وجود حداقل تخصصو تجارب مرتبط با فعالیت تعاونی ها و تبادل تخصص و تجربه بین تعاونی های موفق و راکد،، اجرای برنامه های آموزش کاربردی برای اعضا و... پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: تعاونی غیرفعال و راکد، احیای تعاونی، علل رکود، راهکارهای احیا
  • حامد محمدی صفحه 77
    مدیریت دولتی نوین به رویکردی غالب در اصلاح بخش دولتی کشورها تبدیل شده است.مدیریت دولتی ایران نیز برای تحقق آرمانهای مطرح در قانون اساسی در زمینه ارائه خدمت به مردم،راهبرد مدیریت دولتی نوین را در پیش گرفته است تا از طریق آن بخش دولتی را متحول و با کاهش تصدیگری آن،فعالیتهای اقتصادی و اجتماعی جامعه را به بخشهای خصوصی و تعاونی واگذار کند.
    در این نوشتا رسعی خواهد شد تا با بیان اهمیت و نقش تعاونی ها در جامعه،ارزشهای مورد تاکید در مدیریت دولتی نوین همچون عدالت اجتماعی و مشارکت شهروندان در اداره امور و نقش تعاونی ها بررسی و به ضرورت بخش دولتی و تعامل این بخش با تعاونی ها پرداخته شود.
    نتیجه این مطالعه نشان می دهد که تعاونی ها با نهادینه کردن ارزشها و اعمال رفتاری متناسب با آن خواهند توانست با شرایط نوظهور مبتنی بر بازار و رقابت هماهنگ شوند و از طرفی با توجه به تغییرات بنیادی صورت گرفته،تعاونی ها می توانند نقش بارزی در توسعه پایدار کشور و رفع نابسامانی ها داشته باشند.در همین راستا دولت نیز می تواند نقش یک تسهیل گر و توانمند ساز عمل کند.
    کلیدواژگان: مدیریت دولتی نوین، تعاونیها، عدالت اجتماعی، مشارکت
  • بررسی رکود در صنعت مرغداری با تاکید بر ریسک تجاری ومالی / مطالعه موردی شرکته ای تعاونی و خصوصی مرغداری در شهرستان رامهرمز
    عبدالکریم انصاری زاده، بلقیس باورصاد، عبدالمجید آهنگری صفحه 95
    تغییرات ناگهانی در عوامل محیطی سبب شده است که موضوع مدیریت ریسک در نحوه اداره سازمانها و موسسات از اهمیت ویژه ای برخوردار شود و مدیران مالی و سرمایه گذاران برای بالا بردن ارزش شرکتها علاوه بر بازده،به ریسک نیز توجه ویژه ای داشته باشند.بر این اساس با اهمیت فوق العاده صنعت مرغداری در افزایش تولید و ایجاد اشتغال و افزایش صادرات غیر نفتی منطقه مورد بررسی،این تحقیق با هدف بررسی ریسک تجاری و مالی در صنعت مرغداری شهرستان رامهرمز صورت گرفته است.جامعه آماری تحقیق واحدهای مرغداری فعال در شهرستان طی سال 1384 بوده که از میان آنها 40 واحد (13 واحد تعاونی و 27 واحد خصوصی)به طور تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای لازم جهت گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه و اطلاعات کتابخانه ای بوده و ار آزمون z در تحلیل داده ها استفاده شده است.نتایج نشان دهنده بالا بئدن ریسک تجاری در صنعت مرغداری به دلیل نوسانهای عوامل قیمت تمام شده و نوسانهای دامنه تقاضا، بالا بودن ریسک مالی به دلیل ناتوانی در پرداخت بدهی های کوتاه مدت و بلند مدت بوده است.
    کلیدواژگان: ریسک تجاری، ریسک مالی، سرمایه گذاری و رکود، صنعت مرغداری، رامهرمز
  • بررسی نقش تعاون در توسعه کارآفرینی / مطالعه موردی شرکته ای تعاونی استان آذربایجان شرقی
    فرید اکبرپور دباغی صفحه 111
    با توجه به جایگاه خطیر بخش تعاون در ایجاد فرصتهای مناسب برای کسب و کارهای کوچک و متوسط در سرتاسر کشور به نظر می رسد این بخش می توناند از طریق آموزشها و مهارتهای تعاونی و اشاعه فرهنگ تعاون و همکاری گروهی،نقش اساسی در توسعه کارآفرینی خلاق در سطح کشور و استان ایفا نماید(گل محمدی،1385). این تحقیق نیز در سال 1386 با هدف بررسی نقش اداره کل تعاون استان آذربایجان شرقی در توسعه کارآفرینی در سه بخش کلی انجام پذیرفته است.بدین منظور داده های مورد نظر از راه مطلعات کتابخانه ای و پرسشنامه جمع آوری شده است.جامعه اماری پژوهش شامل 3 گروه:استادان دانشگاه و صاحبنظران امرکارآفرینی،مدیران و کارشناسان ادارات تعاون استان و مدیران و مسئولان شرکتهای تعاونی فعال در سطح استان آذربایجان شرقی بوده که با استفاده از روش نمونه گیری کوکران نمونه مورد نیاز تعیین شده و دیدگاه آنها در پاسخ گویی به سوالات تحقیق مورد استفاده قرار گرفته است.
    نتایج تحقیق نشان می دهد که پنج شاخص(برون سازمانی) شامل 33 عامل،از دیدگاه 3 گروه آماری، با شدت تاثیر زیاد،به عنوان عوامل موثر بر توسعه کارآفرینی ذکر شده اند. به اعتقاد دو گروه از جامعه آماری یعنی مدیران شرکتهای تعاونی و مدیران و کارشناسان ادارات تعاون استان،عملکرد تعاون(وضعیت موجود) از نظر این 5 شاخص در حد متوسط به پایین ارزیابی شده است.همچنین بر اساس نتایج به دست آمده، از بین شاخصهای پنجگانه، دو عامل سیاستگذاری و برنامه ریزی و تسهیلات و کمکهای مالی و غیر مالی دارای بیشترین تاثیر بوده اند.
    همچنین بر اساس اطلاعات به دست آمده، عوامل درون سازمانی موثر بر توسعه کارآفرینی_که با 29 عامل مورد سنجش قرار گرفتند-از نظر شرکتهای تعاونی با میانگین امتیازاتی بیشتر از حد متوسط (2.5) به عنوان عوامل تاثیر گذار معرفی گردیدند.نتایج بررسی عملکرد یا نقش بالفعل اداره کل تعاون استان آذربایجان شرقی نیز حاکی از آن است که این اداره طی 5 سال اخیر (1382_86) با ایجاد نزدیک به 20000 شغل جدید و جذب 323.4 میلیون ریال سرمایه و ایجاد 2410 تعاونی،موفق عمل نموده است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، الگوهای نظری و عملی توسعه کارآفرینی، تعاون، آذربایجان شرقی
  • اصغر بیات صفحه 143
    تعاونی ها در سراسر جهان با تکیه بر خط مشی خودیاری متقابل،به ابزاری برای طبیعی برای توسعه اجتماعی و اقتصادیو تامین منافع جوامع محلی و نظامهای اجتماعی تبدیل شده اند.اقتصاد اجتماعی متشکل از موسسات، تعاونی ها،تشکلهای دو سویه و اتحادیه ها و انجمنهایی است که فعالیتهای انها جنبه های اقتصادی و اجتماعی دارد.با توجه به ماهیت شرکتهای تعاونی می توان مدعی شد کلیه تعاونی ها دارای اهداف اجتماعی و اقتصادی هستند:زیرا هر شرکت تعاونی با هدف تامین نیازهای مشترک اعضای جامعه تشکیل می شود.این نیازها گاهی معطوف به مسکن یا خدمات بهداشتی است و گاهی اعضای تعاونی میخواهند از طریق آن به تولیدات و خدمات،اشتغال و درآمد مستمر (برای مثال در بیشتر مناطق روستایی کانادا نیازها از این دست هستند)دسترسی داشته باشند.
    این نوشتار نیز به بررسی شیوه های گسترده مشارکت تعاونی های کانادا در اقتصاد اجتماعی می پردازد و راه حاهایی ابتکاری برای رفع مسائل و مشکلات اجتماعی ارائه می دهد و توان بالقوه نوآوری و رشد رادر استفاده از الگوی تعاونی به منظور رفع نیازهای اقتصادی و اجتماعی کانادایی ها به اثبات می رساند.
    در این مقاله به تعاونی هایی اشاره می شود که فعالیتهای آنها بیشتر جنبه «اجتماعی»دارد و فعالیت بسیاری از آنها در مشارکت با برنامه های دولت در زمینه های بهداشت،مسکن و مهد کودک است و ثابت کرده اند که دارای الگویی مقرون به صرفه در ارائه خدمات هستند.
    نتیجه گیری این بحث نشان می دهد که الگوی تعاونی برای فعالیت اقتصادی با پیشینه ای صد ساله در کانادا، توانسته است ارزش خود را به عنوان ابزار نوآوری در زمینه های اجتماعی،فناوری و اقتصادی به اثبات رسیده برساند.تعاونی ها با حدود 10 میلیون عضو در کانادا،نشان داده اند بنگاه های شناخته شده و مورد اعتماد مردم هستند.
    کلیدواژگان: انواع تعاونیها، اقتصاد اجتماعی، کانادا
|
  • B. Najafi Page 1
    Cooperatives in various countries have often been regarded as an effective instrument for poverty reduction and job creation in the process of development. In this paper، the experience of some selected countries of both developed and develophng ones have been studied as far as the role of cooperatives is accordingly concerned. Resultsof the study revealed that in developed countrise،cooperative in most cases have succeeded in establishing powerful enterpeises to improve welfare of low-income groups. Among developing countries، India،Pakestan and Bangladesh-known as countries with wide-spread poverty-have gainedsuccess in alleviation poverty in rural areas through formation of agricultural cooperatives. Meanwhile،job creation for rural womenthrough extending cridit has been considerable. Results of the study also suggest that success of cooperatives in this respect depends on careful plannhng based on economic،social and cultural conditions،member loyalty and competent management.
    Keywords: cooeratives, employment, Poverty, Experience
  • M. Ghorbani, A. Darijani, E. Hasanpor, M. Khaledi, M. Tarshizi Page 21
    It is in view of the undisputed status of consultancy services in policy-making that advisory cooperatives are hypothesized to play a crucial role in generation fine know-how for cooperatives. The current research، which was conducted in 2006 to verify this،was a field work on 138 cooperative societies in Khorasan-Razavi province to study the feasibility of setthng up advisory cooperative through probing into global experiences to know further about their management structures and workhngs. the societies under study comprised 76 farming and animal husbandry as well as 62 industrial and mining cooperatives. the results suggested that there are potentials in the province for setting up cooperative advisory centers not only for producers cooperatives، but also for cooperative s of technical، financial،marketing، legal،and educational services. as for management structure،involvement of univercity graduates and pundits as advisory centers under the supervision of the Ministry of cooperatives (without jeopardizing their managerial independence) would yield significant efficiency and effectiveness in rendering advisory service to cooperatives.
    Keywords: Feasibility study, cooperative Advisory center, producers cooperatives, Khorasan, Razavi
  • H. Ostadi, A.R. Ali Zadeh Page 47
    Because cooperatives chnorically face limited financial resources، state support is considered as a main policy of boosting the cooperatives sector in national economy. This research، as a survey،is an attempt to find out about the current status of state supports to cooperatives in Kohgiloyeh &Boirahmad province and to discover potentials which could be eralized for the improvement of those supports. Questionnaire was used as the data gathering instrument. cronbach Alpha coeffinient turned out to be 0. 74 which indisated a high reliability. sample volume was calculated based on Cochran Formula. The sampling method was stratified random sampling. Statistical data were analyzed through both descriptive and inferential methods under spss. The finding showed that state supports through banking credits and incentives rendered to cooperatives according to such particulars of coop members and managers as educational level،expertise and experience and size of membership have yielded satisfactory results in establishing and developing cooperative societies. Also،friedman test revealed that from the coop managers، viewpoint،the proportion of the rendered banking credit to the size of membership is the most significant incentive in coops creation and development.
    Keywords: cooperatives sector, Banking Credits, kohgiloyeh, Boirahmad province, state support policice
  • E. Zad Toot Aghaj Page 59
    According to the statistics of the Ministry of cooperatives around twenty percent of cooperatives nationwide are halted or inactive. this percentage even further mounts to 30 percent of total cooperative societies in Zanjan city as for the end of the year 2006،leaving about 14 thousand people dismembered. This research suggests a variety of factors like financial problems،poor state support،members،employment outside the cooperative،lack of start-up incentives،discrepancies among members،market saturation،and low demand and low profits thereof. the study further recommends that a workgroup should be set up to diagnose the possible drawbacks and to work out mechanism to get them back on their feet. the study concludes by recommending a minimum standard of related expertise and experience for a cooperative set-up beside experience among successful and halted cooperatives and conducting training coueses.
    Keywords: Halted cooperative, Revitalization, Drawbacks, Solutions
  • H. Mohammdi Page 77
    In various countries، modern public administration is serving as a typical procedure for restructuring modifications. In Iran also، modern public administration is being appliad for the purpose of downsizing the government through privatization،as dtipulated in the constitutional law. This writing is an attempt to illustrate Modern public Administration preparing grounds for enhanced cooperative activities by emphasizing values like docial justice،and citizens participation in cooperative affairs. It further shows that cooperatives can better function to serve their purposes in a competitive market within an administration framework which boosts values. With goverment،s role as a main modern facilitator،cooperatives can significantly contribute to sustainable development in developing countries.
    Keywords: Modern public Management, cooperative, Participation, social justice
  • A. Ansari Zadeh, B. Baversad, A. Ahangari Page 95
    As abrupt changes in business environment are a focal point of risk management،financial managers and in vestors need o consider tisk factir so seriously if they wish to enhance their enterpeises. In view of the significant status of poultry-farming industry in job creation and non-oil exports،the current research aims to stady financial risks involved in poultry-farming in Ramhormoz Township. the statistical population consisted of functional poultry farms in the township as for the year 2005،out of which a sample of 40 farms (13 cooperatives and 27 private businesses) was taken. Questionnaire and documentary data gathering were the techniques and methods employed. Also،Z test was for data analysis. the results indicated high financial risks involved in the industry which were found to be due to drastic fluctuations in marginal price and demand rate as well as inability to pay both short- and long-term debbts.
    Keywords: Risk business risk, financial risk, investment, recession poultry, farming Industry
  • F. Akbarpur Dabaghi Page 111
    Considering the momentous status of he cooperative sector in creating opportunities for small and medium enterprises (SMEs)، it seems that the sector would be able to promote vreative entrepreneurship across the nation through cooperative education and training and exending teamwork and cooperation. the present research، accomolished in three phases،aims to study the role of cooperative Administration in East Azarbaijan in 2007. Related data was gathered through both documentary and questionnaire techniques. Statistical population consisted of 3 categories i. e. professors and entrepreneurial pundits،cooperative officers in provincial cooperative Administration،and officers of funcionalcooperative societies across the province. A sample was taken based on Cochran sampling formula. Results show that any of the three categories evaluated five external indices،which included 33 factors، as highly influential in the promotion of entrepreneurship. However،two categories i. e. the officers of cooperative societies and cooperative pfficers in provincial cooperative Administration،evaluated the performance of the cooperative sector (the status quo) according to the above five indices as lower-medium. It was also revealed that two indices namely "policy-naking & plinning" and "credit & non-credit facilities" were given the highest weight. Internal determinant indices،ehich were measured in the form of 29 factors،were rated as upper-medium by the officers of cooperative societies. Also،a review of the activities of the provincial cooperative Administration within FIVE-YEAR PERIOD (2003-2007) returned a satisfactory result in view of creating around 20000 jobs and raising 323. 4 million Rls to establish 24100 cooperative societies.
    Keywords: Theoretical, practical patterns of Entrepreneurship, cooperative, East Azarbaijan
  • A. Bayat Page 143
    cooperatives have become proper means for socio-economic development enhancing the interests of local communities through mutual aid. social Economy includes institutions،cooperatives،mutual entities، unions and associations whose businesses have socio-economic nature. In view of the nature of cooperative societies it may be acknowledged that cooperatives are an example of socio-economic business. Any cooperative society includes as its purpose serving common needs of the members of the society. The needs might vary from accommodation and health services to production،employ ment and permanent income (with the last one،being typical to Canadian rural area). THis essay،through a social economy approach،touches the popular methods of participation in Canadian cooperatives to delve into solutions innovated to tackle social problems. Meanehile،the significant potential of cooperative strategy for innovation and growth is to be displayed. The cooperatives mentioned here are those which involve in businesses of mainly social nature،many of which have demonstrated that they follow an economical servicing system in collaboration with the Governmental authorities regarding accommodation،health and childcare. Findings and conclusion suggest that cooperative form of business in Canada، being as old as hundred yearsریالhas succeeded in proving itself as a means for innovation in social،economic and technological areas. Canadian cooperatives having some ten million in membership are well-known and reliable enterprises for people.
    Keywords: cooperative Types, social Economy, canada