فهرست مطالب

تعاون و کشاورزی - سال بیست و یکم شماره 2 (تابستان 1389)

نشریه تعاون و کشاورزی
سال بیست و یکم شماره 2 (تابستان 1389)

  • بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/06/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بررسی میزان تاثیر مولفه های سرمایه اجتماعی در عملکرد شرکتهای تعاونی / مطالعه موردی تعاونی های دام و طیور در شهرستان مشهد
    پردیس ترابی، علیقلی حیدری، جواد محمد قلی نیا صفحه 1
    این پژوهش در سال 1387 با هدفبررسی میزان تاثیر مولفه های سرمایه اجتماعی بر عملکرد تعاونی های دام وطیور در شهرستان مشهد انجام شده است. پژوهش از نوع کاربردی و روش انجام آن توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری مورد مطالعه 550 نفر از اعضا تعاونی های دام وطیور در شهرستان مشهد را در برمی گیرد که از بین آنها170 نفر بر اساس فرمول کوکران و با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی با انتساب متناسب انتخاب و مطالعه شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه است که روایی آن با استفاده از روایی صوری و محتوایی و بر اساس نظر جمعی از استادان و صاحب نظران مربوط تایید شد. اعتبار پرسشنامه با استفاده از محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برای هر کدام از متغیر ها بالای 70/ 0 به دست آمد.
    نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد از میان انواع متغیرهای وارد شده در تحلیل رگرسیون جهت تبیین متغیرهای اثرگذار بر عملکرد شرکتهای تعاونی، متغیرهای مستقل مشارکت اجتماعی، اعتماد اجتماعی، انسجام اجتماعی، آگاهی اجتماعی، سطح تحصیلات و سن پاسخگویان بر میزان عملکرد شرکتهای تعاونی اثرگذارند که 1/ 69 درصد عوامل موثر بر متغیر عملکرد شرکتهای تعاونی را تبیین می کنند. از این میان، متغیرهای مشارکت اجتماعی و اعتماد اجتماعی بیشترین تاثیر را در عملکرد شرکتهای تعاونی داشته اند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، تعاونیهای دام وطیور، عملکرد تعاونیها
  • امیرحسین علی بیگی، شهرزاد بارانی صفحه 21
    در پژوهش حاضر عوامل موثر بر میزان اشتغال پذیری رشته های کشاورزی از دیدگاه دانشجویان سال آخر دانشکده های کشاورزی استانهای غرب کشور در سال 1388بررسی شد. حجم نمونه با استفاده از جدول بارتلت و همکاران Bartlett & et al.، 2001) 274) نفر تعیین گردید. به منظور تحلیل توصیفی، از میانگین و انحراف معیار و برای تحلیل استنباطی نیز از آزمونهایt، تحلیل واریانس و تحلیل مسیر استفاده شد.
    براساس یافته ها، میزان اشتغال پذیری رشته های کشاورزی در حد متوسطی ارزیابی گردید. بین میزان اشتغال پذیری دانشجویان گرایشهای مختلف کشاورزی از دیدگاه دانشجویان و میزان وجود مهارتهای آمادگی شغلی، به تفکیک جنسیت و محل تولد، تفاوت معنی داری وجود دارد. نتایج حاصل از تحلیل مسیر نیز نشان داد که میزان وجود مهارتهای آمادگی شغلی، دیدگاه نسبت به دانشکده محل تحصیل و انتظارات تحصیلی به ترتیب، بیشترین تاثیر را در میزان اشتغال پذیری رشته های کشاورزی از دیدگاه دانشجویان دارند.
    کلیدواژگان: اشتغال پذیری ادراک شده، مهارتهای آمادگی شغلی، دانشجوی کشاورزی، استانهای غرب، تحلیل مسیر
  • عوامل موثر بر صادرات فرش دستباف در قالب ماتریس سوات (swot) / مطالعه موردی تعاونی های فرش در استان اصفه ان
    ایمان قزآنی قمصری، حسن قدرتی، حسین رضایی صفحه 49
    ایجاد شرکتهای تعاونی برای تولیدکنندگان فرش دستباف گامی موثر در جهت برقراری عدالت اجتماعی و اقتصادی در صنعت فرش و حل مشکلات قالیبافان است. در این تحقیق تهدیدها و فرصتهای تعاونی های فرش اصفهان اولویت بندی شده اند. این تحقیق از نظر ماهیت و اهداف از نوع کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها برای آزمون فرضیات از نوع توصیفی و پیمایشی است. بعد از تهیه پرسشنامه و بررسی روایی و پایایی آن، یافته های تحقیق به وسیله نرم افزار SPSS تحلیل شد. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه مدیران تعاونی فرش استان اصفهان در سال 1388 است. از 25 تعاونی شهری تعداد 22 پرسشنامه و از 24 تعاونی روستایی 20 پرسشنامه تکمیل شد. 29 پرسشنامه نیز به صورت تصادفی ساده از170 نفر از صادرکنندگان فرش تکمیل گردید. نتایج نشان داد که تبلیغات، سفارش پذیری، توجه به نیاز بازار و مدیریت هزینه توسط تعاونی های فرش در افزایش صادرات موثرند. در این باره سفارش پذیری فرش کمترین و مدیریت هزینه در فرش دستی بیشترین تاثیرپذیری را از خصوصیات اجتماعی پاسخگویان دارند.
    کلیدواژگان: فرش دستباف، تعاونیهای فرش، صادرات، ماتریسswot
  • بررسی میزان رضایت اعضا از عملکرد اقتصادی و اجتماعی تعاونی های روستایی / مطالعه موردی تعاونی های روستایی شهرستان مشهد
    محمود ثابت دیزاوندی، حمید انصاری، مصطفی ازکیا صفحه 63
    پژوهش حاضر در سال 1387 با هدف بررسی میزان رضایت اعضای شرکتهای تعاونی روستایی از عملکرد اقتصادی و اجتماعی تعاونی های روستایی در سطح شهرستان مشهد صورت گرفته است. نوع تحقیق کاربردی و روش آن توصیفی پیمایشی بوده است. جامعه آماری این پژوهش تمام مدیران و تعدادی از اعضای شرکتهای تعاونی روستایی فعال در سطح شهرستان مشهد را در بر می گیرد که به ترتیب به شیوه تمام شماری مدیران و نمونه گیری طبقه ای اعضای تعاونی های روستایی انجام شده است. ابزار پژوهش دو پرسشنامه مجزا بوده که روایی آنها از طریق روایی منطقی به دو شکل ظاهری و محتوایی و مشورت با استادان و صاحب نظران مربوط و پایایی آن نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ تایید شده است.
    نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که بین ویژگی های فردی مدیران نظیر سن، میزان تحصیلات، سابقه مدیریت و میزان رضایت اعضا از عملکرد تعاونی های روستایی رابطه مستقیم و معنی داری وجود داشته و همچنین شیوه های تصمیم گیری مدیران در رضایت اعضا تاثیر مثبت و مستقیمی گذاشته است. از طرف دیگر با بهبود شاخصهای اقتصادی و اجتماعی در مناطق روستایی، میزان رضایت اعضا از عملکرد تعاونی های روستایی به نحو چشمگیری افزایش یافته است. یافته های تحقیق همچنین نشان می دهد که در زمینه شاخصهای اقتصادی بیشترین رضایت اعضا از خدمات مالی و رفاهی تعاونی های روستایی و در زمینه شاخصهای اجتماعی نیز بیشترین رضایت از تاثیر تعاونی ها بر افزایش شاخصهای مشارکتی بوده است.
    کلیدواژگان: تعاونی روستایی، رضایت مندی، توسعه اقتصادی، توسعه اجتماعی، شهرستان مشهد
  • کوروش روستا، الهام تاجریزی، اسدالله زمانی پور صفحه 91
    هویت دادن به زنان، استقلال بخشیدن به آنان و فراهم کردن زمینه مشارکت فعال آنها در امور مختلف اقتصادی- اجتماعی عامل مهمی در انگیزش بیشتر این نیروی عظیم در چرخه های تولیدی اجتماعی است. یکی از موثرترین راهکارها که بستر لازم را برای رشد شخصیتی و ارتقای توانمندی های ذهنی و فکری زنان مهیا می کند و موجب مشارکت فعال آنها در فعالیتهای گروهی می گردد، فعالیت در قالب تعاونی هاست. تعاونی ها می توانند با ارتقای دانش و ظرفیتهای علمی زنان، آنان را توانمند سازند و با آموزش اصول توسعه مشارکتی، تدریس روش های تصمیم گیری گروهی و پرورش اعتماد به نفس، به آنها خدمت موثری نمایند.در همین راستا تحقیق حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر مشارکت زنان روستایی در تعاونی های تولیدی در استان خراسان جنوبی در سال 1386 انجام شده است. این مطالعه به روش پیمایشی صورت گرفته و از نوع اکتشافی- توصیفی بوده است. جامعه آماری تحقیق 2491 نفر از زنان روستایی عضو تعاونی های تولیدی را در بر می گیرد. تعداد 333 نفر از این جامعه به روش نمونه گیری طبقه ای متناسب انتخاب و مطالعه شدند. نتایج تحلیل همبستگی تحقیق حاضر نشان داد که بین عوامل اقتصادی، اجتماعی و سازمانی- عملکردی تعاونی ها و میزان مشارکت زنان روستایی در فعالیتهای تعاونی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. همچنین بین میزان وابستگی زنان روستایی به همسرانشان و میزان مشارکت آنها در فعالیتهای تعاونی رابطه منفی معنی دار مشاهده شد. نتایج آزمون مقایسه میانگین t نشان داد که بین مشارکت زنان روستایی سرپرست خانوار و زنان روستایی تحت تکفل با 99درصد اطمینان تفاوت معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: مشارکت، عضویت در تعاونی، تعاونی زنان روستایی
  • مهدی ترکمان، مهدی افشار صفحه 111
    این تحقیق با هدف بررسی راهکارهای بهبود مدیریت در شرکتهای تعاونی فعال اشتغالزای استان همدان در سال 1388- 89 انجام شده است. با استفاده از روش کوکران حجم نمونه تعیین و 110 پرسشنامه تکمیل شد. تحقیق حاضر از نوع پیمایشی (زمینه یابی) و در آن آماره tبرای بررسی عوامل اثر گذار بر مهارتهای مدیریتی به کار رفت.
    عوامل موثر بر موفقیت مدیریت در شرکتهای مورد نظر از دو بعد اصلی (1. بعد مدیریت عملکردی در شرکتها و 2. بعد مدیریت بازاریابی) و ابعاد فرعی موجود در هر کدام از ابعاد اصلی مذکور، مورد بررسی قرار رفت.
    یافته ها نشان دادند که مدیران تعاونی در شاخصهای برنامه ریزی، هدایت و هماهنگی (ذیل شاخص کلی مدیریت عملکردی) و در شاخصهای تدوین استراتژی، تجزیه و تحلیل رقابت، آمیخته بازاریابی، تعیین بازار هدف، موضع یابی و تعیین رویه های کنترل (ذیل شاخص کلی مدیریت بازاریابی) دارای نقطه ضعف هستند. همچنین در شاخصهای سازماندهی، کنترل، بررسی محیط کلان، بررسی بازار، سوات ((SWOT[1]، بودجه بندی و پیش بینی، مدیران تعاونی دارای نقطه قوت هستند.
    برپایه یافته های این تحقیق نتیجه گیری شد که به منظور الزام شرکتهای تعاونی به تهیه و ارائه برنامه اجرایی، تشویق به اجرای سیستمهای استاندارد مدیریتی، ایجاد واحد تحقیقات بازار در اتاق تعاون جهت تحلیل شرایط بازار برای شرکتها، پرداخت یارانه به تعاونی هایی که به کیفیت، بسته بندی و تبلیغات توجه دارند، معرفی توزیع کننده های ملی و منطقه ای به تعاونی ها و ایجاد تسهیلات برای عقد قرار دادهای توزیعی، از مهترین راهکارهای موثر در آشنایی بیشتر مدیران با مولفه های مختلف مدیریت عملکرد و مدیریت بازاریابی و بهبود مهارتهای مدیریتی به شمار می آیند.
    کلیدواژگان: مدیریت عملکردی، مدیریت بازاریابی، شرکتهای تعاونی، همدان
  • عبدالحمید ابراهیمی، آرام طاعتی، امید مهدیه، علی کنعانی صفحه 129
    هدف این تحقیق ارائه راهکارهایی جهت مشارکت اعضا در اتحادیه ها و تعاونی های مصرف با توجه به وضعیت موجود تعاونی های مصرف در کشور، تجارب متخصصان بخش تعاون و تجارب سایر کشورهاست. جامعه آماری تحقیق حاضر از مدیران و کارکنان تعاونی های مصرف شش استان منتخب وزارت تعاون (تهران، یزد، گیلان، اردبیل، همدان و بوشهر) در سال 1388 تشکیل شده که دیدگاه های 2563 نفر از آنها به عنوان نمونه از طریق پرسشنامه و مصاحبه مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
    نتایج نشان می دهد که مشارکت زنان در تعاونی ها نسبت به مردان کمتر است و به طور کلی اعضا شناخت کمی از مسائل تعاونی ها دارند. میزان مشارکت اعضا (شرکت در مجامع عمومی و انتقال دیدگاه ها) در تعاونی ها پایین بوده هرچند مشارکت اقتصادی اعضا روند افزایشی داشته است. میزان رضایت اعضا از عملکرد تعاونی ها (کیفیت، قیمت و تنوع محصولات ارائه شده توسط تعاونی) چندان زیاد نبوده است.
    کلیدواژگان: تعاون، تعاونی مصرف، مشارکت
  • شورش رحمانی، مجید علی عسکری، یحیی قائدی صفحه 155
    پژوهش حاضر در سال 1388 با هدف طراحی برنامه درسی مبتنی بر پرورش روحیه تعاون در دوره متوسطه صورت گرفته است. اهداف کلی برنامه درسی در این پژوهش بر اساس مطالعه مبانی نظری و تحقیقات انجام گرفته تدوین و پس از عبور از دو صافی فلسفه تعلیم و تربیت و روان شناسی یادگیری، به اهداف آموزشی تبدیل شده است. با توجه به این اهداف، رئوس محتوای برنامه درسی، راهبردهای یاددهی- یادگیری و ارزشیابی برنامه درسی مبتنی بر پرورش روحیه تعاون مشخص گردید. روش پژوهش دارای ابعاد نظری و توصیفی- پیمایشی است. به این منظور در بعد نظری، منابع و متون تخصصی در حوزه های تعاون و تعلیم و تربیت (به ویژه برنامه درسی) و همچنین با استفاده از پژوهشها و تحقیقات انجام شده، عناصر اساسی برای برنامه درسی مبتنی بر پرورش روحیه تعاون در دوره متوسطه استخراج شد. در مرحله اول برای دستیابی به چارچوب مورد نظر، مبانی نظری برنامه درسی مبتنی بر پرورش روحیه تعاون مورد مطالعه قرار گرفت. در بعد توصیفی – پیمایشی نیز پس از دستیابی به برنامه مطلوب، از نظرمتخصصان برنامه درسی و کارشناسان آموزش وزارت تعاون برای اعتبارسنجی استفاده شد. به این منظور پرسشنامه ای فراهم آمد و در اختیار 20 نفر از متخصصان برنامه ریزی درسی و کارشناسان آموزش تعاون قرار گرفت. یافته های تحقیق نشان داد که اکثر متخصصان، اهداف آموزشی پیشنهادی، رئوس محتوا، راهبردهای یاددهی– یادگیری و روش های ارزشیابی این پژوهش را نسبتا مطلوب ارزیابی کرده اند.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، روحیه تعاون، دوره متوسطه
|
  • The Effects of Social Capital Elements on the Function of Cooperative Companies / Case Study of Livestock & Poultry Cooperatives of Mashhad City
    P. Torabi, A. Heidary , J. Mohammadgholinia Page 1
    This functional-descriptive-correlative study was carried out in 2009 to study the effects of social capital elements on livestock and poultry cooperative in the city Mashhad. Statistical population was 550 members of Mashhad livestock and poultry cooperatives from which a number of 170 were selected by Cocheran formula and stratified randomsampling with proportional assignment. The study used a questionnaire which its validity was confirmed in form and content according to related professors and authorities. Questionnaire reliability was obtained for each variable (above 70%) by alpha Cronbach.
  • I. Ghazaani Ghamsari, H. Ghodrati , H. Rezayi Page 49
    Forming cooperative companies is an effective step for handwoven carpet producers to establish social and economical justice in the carpet industry and providing solutions. This descriptive-surveyfunctional study prioritizes opportunities and threats facing the carpetcooperatives of Isfahan Province.
  • M. Sabet Dizavandi, H. Ansari , M. Azkia Page 63
    This descriptive-survey-functional study was carried out in 2008 in order to evaluate the satisfaction of cooperatives members of social and economical functions of their cooperatives in the city of Mashhad. The statistical population was all managers and some of the members of the active rural cooperative companies in the city of Mashhad which were respectively carried out as census of managers and stratified sampling ofmembers. The study used two separate questionnaire which their validity were approve through logical validity in form and content and by consulting relative professors and authorities and their reliability was approved by Cronbach alpha coefficient.The findings of the study shows that there were direct and meaningful relation between manager’s personal characteristics such has age, education, management history and the member’s satisfaction of cooperative function. The manager’s method of decision making also affects the member’s satisfaction. On the other hand the amount of member’s satisfaction is increasing in rural cooperatives with improvement of social & economical indexes. The study also shows that in regard of economic indexes the members were mostly satisfied with financial and welfare facilities of the rural cooperatives and in case ofsocial indexes they were pleased with the effect of cooperatives in developing cooperation indexes
  • K. Roosta , E. Tajrizi, A. Zamanipur Page 91
    Developing identity for women, acquiring independence for them and active participation in different socio-economic affairs is an important factor in motivating of this huge human force in social production cycles. One of the most effective methods for developingpersonality and promoting intellectual and mental capabilities of women and therefore their active participation in group activities is involvement in cooperatives. Cooperatives can enhance women by promoting their knowledge and scientific capacities.
  • M. Torkaman, M. Afshar Page 111
    This survey study was carried out in 2009-10 in order to examine the approaches to improve management in active entrepreneur cooperatives of Hamedan province. Using Cochran formula the sample size was determined and 110 questionnaires were filled out. The t statistic was used to study the factors influencing management skills.Factors influencing management success in mentioned companies were studied in regard of two main aspects: 1) Functional management and 2) Marketing management and minor internal aspects of these two
  • A. Ebrahimi, A. Taati, O. Mahdieh, A. Kanani Page 129
    The objective of this study is to examine the factors affecting member’s participation in unions and consumers cooperatives considering the current status of consumer’s cooperatives in the country, the experience of cooperation specialists and that of other countries. For this purpose 2563 questionnaires was distributed among managers,experts and employess of cooperatives in six provinces (Tehran, Yazd, Guilan, Ardabil, Hamedan and Busheher) as selected by the Ministry of Cooperation in 2009.
  • S. Rahmani, M. Aliaskari , Y. Ghaedi Page 155
    The current study was carried out in 2009 with the purpose of planning a syllabus to promote cooperation in secondary school. The general purposes of the syllabus in this study was compiled based on theoretical bases and performed studies and after being scrutinized through education and training and learning psychology, evolved toeducational objectives. Considering this objective, the educational content, teaching-learning strategies and evaluation methods based on promotion of cooperation were determine