فهرست مطالب

تعاون و کشاورزی - سال یکم شماره 3 (پاییز 1391)

نشریه تعاون و کشاورزی
سال یکم شماره 3 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ایمان خصالی لنگرودی، شقایق خیری، جعفر یعقوبی صفحه 1
    هدف از تحقیق حاضر،بررسی عوامل موثر در اثر بخشی دوره های آموزشی برگزار شده در شرکتهای تعاونی کشاورزی استان زنجان در سال 1389-91 است. روش تحقیق این مطالعه،توصیفی-همبستگی و ابزار جمع اوری اطلاعات،پرسشنامه محقق ساخته است که از روایی و پایایی(ضریب آلفای کرونباخ=91%) لازم برخوردار است.جامعه آماری این تحقیق 165 نفر از اعضای شرکتهای تعاونی کشاورزی استان زنجان را در برمیگیرد که از این میان با روش نمونه گیزی تصادفی خوشه ای116 نفر انتخاب شدند.داده های جمع آوری شده با نرم افزار (16) spss تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته های تحقیق حاضر نشان میدهد بین اهداف آموزشی،روش و امکانات آموزشی،آموزشگران و محتوا با اثر بخشی دوره های اموزشی رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد.از میان عوامل موثر در اثر بخشی،مواردی همچون:روشن و صریح بیان شدن مطالب و جدید بودنشان،مشخص بودن اهداف دوره ها،اجرایی و کاربردی بودن مطالب،تناب روش ها با محتوا،تلفیق مطالب نظری با عملی و همچنین نحوه برخورد و تطبیق آموزشگران با فراگیران و آشنایی راگیران با تاثیر دوره ها در رشد و ارتقای شغلی مهمترین عوامل به شمار می آیند.
    کلیدواژگان: اثر بخشی آموزشی، دوره های آموزشی، شرکتهای تعاونی آموزشی
  • فاطمه توسلی، مهدی چرمچیان لنگرودی، امیر احمدپور صفحه 21
    بی شک روند توسعه اقتصادی در کشورهای توسعه یافته مبین این واقعیت است که اقتصاد تحت تاثیر کارآفرینی است.هنگامی که کارآفرینی به حوزه تعاونی وارد می شود می توان امیدوار بود که تعاونی با بهره گیری از عواملی همچون خلاقیت و نوآوری،شناسایی و بهره گیری از فرصت و ریسک پذیری میتواند در فضای کسب و کار جایگاه قابل قبولی را بیابد و موفق عمل نماید، لذا هدف اصلی این تحقیق بررسی عوامل موثر بر تقویت روحیه کارآفرینی اعضای تعاونی های تولید کشاورزی شهرستان آمل در سال 1390-91 است.
    جامعه اماری این تحقیق شامل 2029 نفر از اعضای تعاونی های تولید کشاورزی است.حجم نمونه از طریق فرمول کوکران برابر 234 نفر تعیین شد.نمونه ها از طریق نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند و در نهایت 219 نفر به سوالات پرسشنامه پاسخ دادند.روش تحقیق،ترکیبی از روش های کمی و توصیفی-استنباطی است.برای تجزیه تحلیل داده ها از نرم افزار 15 spssاستفاده شد.برای تعیین پایایی ابزار تحقیق،تعداد 25 پرسشنامه در بین اعضای تعاونی های تولید کشاورزی شهرستان بابل توزیع گردید.مقدار آلفای کرونباخ و تتای ترتیب به ترتیب 88% و89% به دست امد که نشان دهنده قابل اعتماد بودن پرسشنامه است.نتایج حاصل از ضریب همبستگی کندال تاو نشان داد که بین عوامل روانشناختی-شخصیتی،اجتماعی-فرهنگی،آموزشی،سازمانی و تقویت روحیه کارآفرینی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد.همچنین 31.6 درصد از واریانس تقویت روحیه کار آفرینی توسط چهار عامل اقتصادی،آموزشی،روانشناختی-شخصیتی و سازمانی تبیین شد.
    کلیدواژگان: تعاونی تولید کشاورزی، روحیه کارآفرینی، آمل
  • مهرداد نیک نامی، زینب بندرز، داود ثمری صفحه 41
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل اقتصادی موثر بر توانمند سازی اعضای تعاونی های روستایی زنان استان ایلام انجام گرفته است.این تحقیق به لحاظ هدف،کاربردی و به لحاظ روش،توصیفی است.جامعه اماری تحقیق را کلیه زنان عضو تعاونی های روستایی زنان استان ایلام(د=1242)در سال1389-90 در بر میگیرد که از میان انها با استفاده از نمونه گیری به روش تصادفی ساده و با انتساب متناسب، 128 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند.ابزار تحقیق،پرسشنامه ای بوده که روایی آن بر اساس نظر جمعی از استادان و پایایی بخشی از پرسشنامه(عوامل اقتصادی)نیز از طریق محاسبه ضریب آلفای کورنباخ(91%) تایید شده است. نتایج آزمون همبستگی اسپیرمن نشان داد که بین متغیرهای میزان ایجاد و راه اندازی کسب و کار، کنترل درآمد،ایجاد و پرورش روحیه کارآفرینی و شناخت بازار(همگی از طریق تعاونی)با میزان توانمند سازی اعضا رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد.نتایج رگرسیون گام به گام در خصوص تاثیر گذاری هشت متغیر مورد مطالعه بر توانمندسازی اعضا نیز مبین ان است که متغیر ایجاد کسب و کار از طریق تعاونی مهمترین عامل تاثیرگذار بر توانمندسازی اعضاست.این متغیر توانایی تبیین 7.6% از واریانس توانمندی اعضا را دارد.
    کلیدواژگان: عوامل اقتصادی، توانمند سازی، تعاونیهای روستایی زنان
  • جلاله جهانی*، احمد قیدی، اسماعیل کرمی دهکردی صفحه 61

    هدف کلی مطالعه حاضر،بررسی عملکرد شرکتهای تعاونی روستایی در توسعه اجتماعی و اقتصادی روستاهای استان همدان در سال 1390 است. این پژوهش توصیفی-تحلیلی با استفاده از یک پیمایش مقطعی در زمینه کلیه شرکتهای تعاونی روستایی و اعضای آنها در سطح استان همدان انجام شده است. به این منظور با بهره گیری از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای،20شرکت تعاونی انتخاب شدند و 400 نفر از اعضای آنها با استفاده از پرسشنامه مورد مصاحبه قرار گرفتند.آزمون آماری آلفای کرونباخ نشان داد که پرسشنامه پایایی بالایی دارد.این مطالعه همچنین برای گرد آوری داده های ثانویه، از اسناد و مدارک تعاونی ها استفاده کرده است.در روش تحقیق با استفاده از تکنیک تجزیه مولفه های اصلی، شاخصهای مختلف در قالب کمیت واحد تلفیق شدند. نتایج تحقیق نشان داد که ارائه خدمات به اعضا-که بیش از 41%از کل واریانس را به خود اختصاص داده است(pct of Var=41.6%) مهمترین مولفه ارزیابی عملکرد و دومین مولفه، درصد فروش محصولات کشاورزی به شرکتهای تعاونی بوده(pct of Var=29.1%) که بیش از 29% از کل تغییرات را تبیین نموده است. تغییرات عضویت و سرمایه سرانه در طول زمان با تبیین بیش از 12 درصد تغییرات(pct of Var=12.4%) به عنوان سومین مولفه در ارزیابی عملکرد تشخیص داده شدند. همچنین رتبه بندی شاخص ترکیبی عملکرد نشان داد که از نظر ارائه خدمات به اعضا، شرکت تعاونی روستایی آبشینه با عملکرد 5.3% پایین ترین عملکرد و شرکت تعاونی روستایی پیروز با عملکرد 11.5 بالاترین عملکرد را به خود اختصاص داده است.از نظر درصد فروش محصولات به شرکت تعاونی، شرکت پیروز با عملکرد 10.2 بالاترین عملکرد و شرکت آبشینه با عملکرد 3.3 پایین ترین عملکرد را داشته و از نظر تغییرات در طول زمان، شرکت تعاونی روستایی آبشینه با عملکرد1.4 پایین ترین و شرکت تعاونی آرش با عملکرد 7.9 بالاترین عملکرد را نسبت به سایر شرکتها به خود اختصاص داده است.

    کلیدواژگان: شرکتهای تعاونی، تعاونی روستایی، عملکرد، همدان
  • لیلا زلیخایی سیار، سمیه لطیفی، احمد یعقوبی فرانی صفحه 89
    تعاونی ها یکی از الگوهای موفق اقتصادی و اجتماعی در سطح جهان و از عمده ترین نهادهایی هستند که توانایی قرار گرفتن در خدمت توسعه پایدارو برقراری عدالت را دارند.در کشورهای در حال توسعه،دولتها تعاونی ها را ابزاری مطمئن در جهت پیشبرد برنامه ها ملی می دانند.بر این اساس هدف تحقیق حاضر بررسی نقاط قوت و ضعف،فرصتها و تهدیدهای تعاونی های کشاورزی فعال در بخش طیور استان همدان با استفاده از مدل SWOT در سال 1390 است. این پژوهش از نوع تحقیقات کاربردی-توصیفی بوده که برای گرد آوری داده ها از روش پیمایشی استفاده شده است.ابزار گردآوری اطلاعات در این تحقیق پرسشنامه بوده که برای تعیین روایی آن از نظر استادان و متخصصان مرتط استفاده و پایایی آن نیز با به کارگیری آزمون آلفای کرونباخ 89% تایید شده است.حجم نمونه 56 نفر بوده که با استفاده از سرشماری انتخاب شده اند.
    تحلیلهای حاصل از مدل SWOT نشان میدهد که تعاونی های مورد مطالعه علی رغم برخورداری از نقاط قوت قابل توجه،با نقاط ضعف و تهدیدهایی نیز مواجهند که آنها را در رسیدن به اهدافشان با مشکل روبرو ساخته است.متناسب نبودن قیمت تمام شده محصول تولیدی با قیمت خرید آن،بالا بودن هزینه های تجهیزات سالنهای مرغداری،عدم توانایی تعاونی ها در باز پرداخت اعتبارات دریافتی،کمبود سرمایه و نقدینگی از جمله این نقاط ضعف هستند.با این حال،وضعیت بهداشتی مناسب در واحدهای مرغداری،بالا بودن سطح آگاهی فنی و تخصصی اعضای تعاونی، دسترسی به موقع به دامپزشک و واکسیناسیون طیور،مشارکت اعضا در مراحل مختلف تصمیم گیری در شزکتهای تعاونی،افزایش استفاده از مصرف گوشت مرغ به جای گوشت قرمز،اهمیت محصولات صنعت مرغداری به عنوان بخشی از غذای جامعه و وجود پشتوانه قوی علمی در زمینه علوم دام و طیور از مهمترین نقاط قوت و فرصتهای پیشروی تعاونی های طیور در استان همدان تشخیص داده شده اند. در انتها بر اساس یافته های استنباطی،چهار راهبرد WT،WO،ST،SO ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: تعاونیهای طیور، بررسی راهبردی، تعاونیهای کشاورزی، استان همدان
  • فرزانه اخوان، سیدمحمود حسینی، محمد چیذری صفحه 117
    طی دو دهه اخیر به علت کم آبی در سرتاسر جهان،به مقوله نقش تعاونی های آب بران در مشارکت کشاورزان در مدیریت آب کشاورزی توجه زیادی شده است.هدف تحقیق توصیفی حاضر نیز بررسی عوامل موثر بر مشارکت کشاورزان در تعاونی های آب بران استان قزوین در مدیریت منابع آب در سال 1390 است. جامعه اماری این تحقیق شامل کلیه اعضای تعاونی آب بران قزوین (N=1000) است که از میان انها با استفاده از فرمول کوکران 144نفر به عنوان نمونه به کمک روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند.روایی پرسشنامه با استناد به دیدگاه های صاحب نظران و کارشناسان تائید و پایایی ابزار پژوهش نیز با انجام آزمون مقدماتی از طریق تکمیل 30پرسشنامه و محاسبه ضرایب آلفای کرونباخ برای بخشهای مختلف(بین70% تا95%) تائید شد. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق نرم افزار SPSSنسخه 17 صورت گرفت.برای بررسی رابطه بین متغیرهای مستقل و وابسته ااز آزمون تحلیل همبستگی اسپیرمن وبه منظور تبیین میزان تغییرات و تعیین معادله تخمین دیدگاه کشاورزان نسبت به فرایند مشارکت در تعاونی های آب بران از رگرسیون چندگانه گام به گام استفاده شد.نتایج آزمون همبستگی نشان داد که بین فاصله مزرعه تا مرکز خدمات کشاورزی، میزان اراضی و سطح زیر کشت آبی،میزان درامد سالانه زراعی و غیر زراعی،میزان استفاده از منابع اطلاعاتی و میزان تماسهای ترویجی با مشارکت کشاورزان عضو تعاونی آب بران در مدیریت منابع آب رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد.نتایج رگرسیون چندگانه گام به گام نیز نشان داد که متغیرهای فاصله مزرعه تا نزدیکترین مرکز خدمات کشاورزی، میزان تماسهای ترویجی و آب بها 49.9% از تغییرات مشارکت کشاورزان در تعاونی های آب بران را در مدیریت منابع آب تبیین کرده اند.
    کلیدواژگان: تعاونی آب بران، مشارکت، مدیدت مشارکت آبیاری، استان قزوین
|
  • I. Khesali Langroodi, Sh Kheiri, J. Yaghobi Page 1
    The aim of the current research is to survey the effective factors on effectiveness of educational courses held in agricultural cooperatives in Zanjan province in 2010-2011. the methodology of this stady is descriptive-correlation and questionnaire was used to collect information that had necessary validity and reliability (0. 91). the statistic society of this study includes 165 individuals that are members of agricultural cooperative of zanjan which 116 individuals were collected by cluster random sampling method. Data was analyzed by the PSS (16). the result showed that there was positive and significant relationship between educational goals،educational tools،educators contents and the effectiveness of educational courses. Explicit statemen and newness of subjects،distinguished aims of courses،suitability of methods with content،practicability of subject،also the way that trainers behave trainees،familiarity of trainees with effectiveness of courses in job growing are the most important factors on effectiveness of educational courses.
    Keywords: Educational effectiveness educational Agricultural cooperatives
  • F. Tavasoli, M. Chrmchian Langroodi, A. Ahmadpur Page 21
    Undoubtedly،the process of economic development in developing countries،reflects that the economy has afected entrepreneurship. When the entrepreneur is applied to the cooperatives، it can be hoped that whit cooperatives benefiting from factors such as creativity and innovation،identify the opportunities and risks can in the business environment have created good position. Therefore،the main objective of this study is to investigate of effective factors on entreprenurship morale reinforcement of agricultural production cooperative members in Amol township in 2011-2012. The statistical population included 2029 members of agriculture prodution cooperatives. The sample size was determined 234 using Cochran،s formula. Finally 219 questionnaires were completed through stratified random sampling technique. Research methodology was a combination of descriptive-analysis the data،SPSS 15 was used. In order to investigate the reliability of research questionnaire،25 agricultural production cooperatives members in Babol were randomly selected that Cronbach،s alpha and ordinal theta were calculated 0. 88 and 0. 89 respectivety. results of Kendall،s tau correlation coefficient indicate that between paycholigical-personality، socio-culturalفeconomical،educational and reinforcement of entrepreneurship moral is a positive and significant relationship at the one percent level. Also،about 31. 6 percent of entrepreneurship morale reinforcement variance was determined through factors of economical،educational،psychological-personality،institutional.
    Keywords: Entrepreneurship moral, Agricultural prodution, cooperatives, Amol
  • M. Niknami, Z. Bandrez, D. Samari Page 41
    The purpose of this stady was to identify economical factors affection on empowerment of members of women rural cooperatives in Ilam province. this study was an applied research and was done by descriptive method. The statistical population of this research consists of all of the members women of rural cooperatives in Ilam province in 2010-11 (N=1242)، which 128 members have been chosen by simple random sampling method. The instrument for collecting data was a questionnaire which its validity was confirmed by jury of experts and its reliability was established through calculating Cronbach Alpha coefficient (0. 91). The results of Espirman correlation test showed that there is a positive and significant relationship between the build and operate the business،controlling income،buihd entrepreneurial spirit،and market cognitive with empowerment of members. The result of regression analysis regarding the effectiveness of eight studied variables on empowerment of members indicated that build and operate the business through cooperatives was the important factor on em powerment of members. This variable could just specify 7. 6% of variance of dependent variable.
    Keywords: Economical factors, empowerment, Women Rural cooperatives
  • J. Jahani, A. Ghidi, E. Karami Dehkordi Page 61

    The main purpose of this study is to survey of of rural cooperatives return in Hamedan province in 2011. This study is descripive-analiical which data were collected using questionnaires. For this purpose،20 rural cooperatives were collected by cluster random sampling method and with 400 members are interviewed. Calculating the Cronbach Alpha indicate the high reliability of questionnaire. Also،second data were collected form cooperaives archive. he resultsof this study show that providing services to member is the most important factor of return (pct of var=41. 6) and second fantor is sale percent of agricultural production to cooperatives (pct of var=29. 1). The membership alteration and percapita capital that explained about 12 percent of variance are the third factor in evaluation of return. Also،ranking of return combinational index show that rural cooperative of Abshineh has the lowest return (5. 3) and rural cooperative of Pirooz has the best return (11. 5) in providing services. Rural cooperative of pirooz has the best return in sale percent of agriculural production to cooperatives (10. 2). but rural cooperative of Abshineh has the lowest return (3. 3). Besides،rural cooperatives of Abshine and Arash have the lowest and best return respectivvely in alterations during the time.

    Keywords: Rural cooperatives Return, cooperrative, Return, Hamedan
  • L. Sayar Zolikhaei, S. Latifi, A. Yaghobi Farani Page 89
    Cooperative was one of the most successful economic and social patterns in the world and one of the most major institutions that have major effect in sustainable development and justice. In developing countries،cooperative considered as a tool for promoting national programs. The main purpose of this study was to analyze strengths،weakness،opportunities and threats of active agricultural cooperatives using SWOT analysis in the poultry sector in the Hamedan province in 2010. The research type was the applied-descriptive that data were gathered by admeasurment method. To determine the validity of the questionnaire،opinions of professors and spicialists were used and its reliability using Cronbach Alpha were confirmed (0. 89). sample size is 56 which are selected using the census. SWOT analysis show that cooperatives despite having considerable strengths،but they have weaknesses and threats which attaining their goals are faced difficulties. Factors such as Grotesqueness of the product purchase price with final price، high cost of poultry equipments،Inability of cooperatives to repay funds and Lack of the capital are weaknesses. However the main strengths and opportunities including proper hygienic position in poultry units high level of technical cognition and knowledge of members،timely access to a veterinarian and vaccinated poultry،members participation in various stages of decision makhng in cooperative،increasing the consumption of poultry instead of red meat،importance of poultry products as food in consumption pattern،and strong scientific support in the field of poultry sciences. Finally،based on results،the four strategies SO،ST،WO and WT ARE PRESENTED.
    Keywords: poultry cooperatives, strategic assessment, agricultural cooperatives, Hamedan province
  • F. Akhanan, S.M. Hossini, M. Chizari Page 117
    In last two decades،the category of water users cooperative for farmers participatory in agricultural water management has been highly considered due to dehydration all over the world. The major purpose of this study was to examine the factors that influence on farmer،s participation in water user،s cooperative in water resources management in 2011. The statistical population was all farmers that are members of water user cooperative in Qazvin province (N=1000). According to Cocran formula 144 persons was chosen an sample by using simple random sampling method. Instrument validity was established by a panel of experts and its reliability was confirmed by filling out 30 questionnaires. Cronbach alpha coefficient was calculated for different parts between 0. 70 to 0. 95. Data analysis was done by SPSS 17 software. Relationship between independent variables and dependent variable was distinguished using correlation Spearman test and a regression model was estimated for explaining effect of farmers observatory on participation in water user،s cooperative. The result of correlation Spearman test are shown that there is a significant and positive relationship between the distance of farm from agricultural services center،level of irrigated land،level of laterally and farming annual income: level of using informational resources and level of extension contacts with participation of water users cooperative members in management of water resources. Also، the results of stepwise regression are shown that farm distance from the nearest agricultural services center،extension contacts and water price exolained about 49% of variation of farmer،s participation in management of water resources.
    Keywords: Participation, water User, s cooperative, Qazvin province