فهرست مطالب

نشریه تعاون و کشاورزی
سال دوم شماره 8 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/01/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابوالقاسم شریف زاده، غلامحسین عبدالله زاده، سلیمان قادر زاده صفحه 1
    این تحقیق با هدف شناسایی و تحلیل عوامل موثر بر مشارکت اعضا در مدیریت شرکت های تعاونی روستایی شهرستان گرگان انجام گرفت. تحقیق حاضر از نوع توصیفی بود و به شیوه پیمایشی اجرا شد. جامعه آماری تحقیق تمام اعضای شرکت های تعاونی روستایی شهرستان گرگان رادر بر گرفت. حجم نمونه از طریق فرمول کوکران مشخص شد (n=140). برای نمونه گیری از روش طبقه ای تصادفی استفاده شد. روایی پرسش نامه محقق ساخته بر اساس نظر کمیته تحقیق و کارشناسان اداره تعاون روستایی و پایایی آن نیز از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ (r=0/67) تایید شد. نتایج آزمون همبستگی نشان داد که بین میزان حضور اعضا در مجامع عمومی با میزان علاقه به مشارکت در مجامع رابطه مثبت معنی دار و با سابقه عضویت رابطه منفی معنی داری وجود دارد. به علاوه، نتایج همین قسمت نشان داد که بین میزان علاقه به مشارکت در مجامع با سطح سواد پاسخگویان رابطه منفی معنی دار و با سن پاسخگویان رابطه مثبت معنی دار وجود دارد. نتایج تحلیل عاملی به استخراج 3 عامل با عنوان های توان مدیریتی، عملکرد تعاونی و سازوکار مدیریت مشارکتی منجر شد که 63/ 60 درصد واریانس عوامل تاثیرگذار بر مشارکت اعضا در مدیریت تعاونی را تبیین کردند. نتایج تحلیل رگرسیون لجستیک نیز نشان که با بهبود توان مدیریتی شرکت، عملکرد تعاونی، سازوکار مدیریت مشارکتی و سواد اعضا احتمال شرکت فرد عضو تعاونی در مجامع افزایش پیدا می کند، در حالی که با افزایش سن و سابقه اعضا احتمال شرکت آن ها در مجامع کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: تعاونی روستایی، مشارکت اعضا، مدیریت مشارکتی، شهرستان گرگان
  • امیر احمدپور، ویدا مختاری، علیرضا پورسعید صفحه 27
    تحقیق پیمایشی حاضر با هدف بررسی میزان موفقیت تعاونی های تولید کشاورزی استان ایلام انجام گرفت. ابزار تحقیق پرسش نامه ای بود که روایی آن توسط صاحب نظران و کارشناسان و پایایی آن نیز با انجام آزمون مقدماتی از طریق تکمیل 30 پرسش نامه و محاسبه ضرایب آلفای کرونباخ برای بخش های مختلف (93/ 0 - 84/ 0 =r) تایید شد. جامعه آماری این تحقیق شامل 782 نفر از اعضا و مدیران تعاونی های تولید کشاورزی استان ایلام بود که براساس فرمول کوکران، 254 نفر به عنوان نمونه به کمک روش نمونه گیری طبقه ای تناسبی انتخاب شدند. نتیجه کلی تحقیق نشان داد اکثریت پاسخگویان (5/ 77 درصد) معتقدندکه میزان موفقیت تعاونی های تولید کشاورزی در استان ایلام در سطح مناسب و خوبی قرار دارد. بررسی میزان موفقیت تعاونی ها در کارکردهای مختلف نشان داد که تقریبا اکثر پاسخگویان (به ترتیب 69/ 56 و93/ 66 درصد اعضا) موفقیت تعاونی ها را در تامین نهاده ها و امور زیربنایی و نیز ارائه مشاوره های تخصصی در سطح زیاد و خیلی زیادو83/ 74 درصد نیز موفقیت تعاونی ها را در ارائه خدمات آموزشی نسبتا زیاد ارزیابی کردند. حدود 43 درصد اعضا نیز موفقیت تعاونی ها را در کارکردهای تنظیم بازار و ارائه خدمات اقتصادی در سطح متوسط برآورد کردند.علی رغم سطح مناسب و رضایت بخش موفقیت تعاونی ها، مشارکت بخش دولتی در ایجاد و تامین امنیت اقتصادی شرکت ها، از قبیل اعطای تسهیلات و اعتبارات به اعضای تعاونی و خرید تضمینی و بیمه محصولات، می تواند زمینه موفقیت شرکت ها را افزایش دهد و به رشد و توسعه آن ها کمک شایانی کند.
    کلیدواژگان: میزان موفقیت، تعاونی های تولید کشاورزی، استان ایلام
  • راهله استاد هاشمی، تیمور رستمی شاهراجی، فرزاد اسکندری صفحه 45
    هدف این تحقیق ارزیابی میزان موفقیت تعاونی های جنگلداری استان گیلان در زمینه حفاظت و احیای جنگل های تحت پوشش بود. به این منظور از میان 8 تعاونی در استان گیلان،2 تعاونی قیصرکوه و نارون انتخاب شدند. در این مطالعه، روش تحقیق پیمایش توصیفی انتخاب گردید. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه استفاده شد. تعداد 66 نمونه از تعاونی قیصرکوه و 43 نمونه از تعاونی نارون انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده با بهره گیری از نرم افزارSPSS و با کمک آزمون های t و من ویت نی صورت گرفت. نتایج نشان داد که تعاونی قیصرکوه با انجام 9/ 0% از تعهدات خود نسبت به جنگل کاری، 60% حصارکشی و انجام ندادن تعهد خود نسبت به احداث جاده، عملیات پرورشی و کمتر شدن مصرف سوخت و در بقیه موارد نیز در حد کم توانسته است در حفاظت و احیای جنگل ها تاثیر داشته باشد. اما تعاونی نارون با انجام 76% از تعهدات خود نسبت به جنگل کاری، 94% حصارکشی، 92% خراش سطحی و 79% احداث جاده توانسته است در حفاظت و احیای جنگل ها تاثیر مهمی بگذارد که این امر نشان دهنده موفقیت این تعاونی نسبت به تعاونی قیصرکوه است. از طرف دیگر، اختلاف معنی دار بین این دو تعاونی از نظر دستیابی به اهداف حفاظتی و احیای جنگل ها حاکی از تاثیرمستقیمومنفیمشکلات و نارسایی های تعاونی ها در حفاظتو احیای جنگل هاست.
    کلیدواژگان: تعاونی جنگلداری، حفاظت، احیا، استان گیلان
  • ملیحه سادات اخوان کاظمی، امیر حسین علی بیگی صفحه 65
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصت ها و تهدیدهای تشکیل تعاونی های دانشجویی کشاورزی و با بهره گیری از تکنیک دلفای در سه دور انجام شد. جامعه مورد مطالعه افراد باتجربه و صاحب نظر در زمینه تعاونی های دانشجویی در استان کرمانشاه و پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی بودند(40 نفر). نتایج نشان داد کهکاهش ترس دانشجویان از کار عملی، یادگیری ماندگارتر و تقویت توانایی کارکردن دانشجویان با یکدیگر مهم ترین نقاط قوت و نداشتن پشتوانه مالی و یا فراهم نشدن سرمایه در زمان لازم، کمبود ابزار و ماشین آلات و یا وجود ابزار و ماشین آلات کهنه و مستهلک و عدم تعریف کارهای عملی و گروهی در سرفصل های برخی از دروس کشاورزی مهم ترین نقاط ضعف تشکیل و توسعه تعاونی های دانشجویی کشاورزی به شمار می آیند. وجود روحیه کار و تولید در جامعه، اهتمام دولت برای توسعه کشاورزی و تولید ملی و استفاده از نفوذ دانشکده در مکاتبه با سایر ارگان ها مهم ترین فرصت ها و سرانجام نگرش نامناسب به تعاونی به طور کلی و به تعاونی دانشجویی به طور اخص، دیوان سالاری موجود در فضای اداری جامعه، نبود سرمایه اولیه، نبود ارتباط میان دانشکده های کشاورزی و بخش اجرا و عدم اعتقاد به توانایی های دانشجویان تهدیدهای نهایی پیش روی تشکیل و توسعه تعاونی های دانشجویی کشاورزی هستند.
    کلیدواژگان: تعاون، تعاونی دانشجویی کشاورزی، آموزش عالی کشاورزی، یادگیری تجربی
  • محمدرضا شهرکی، احمد عابدی سروستانی، بهاره بهمنش، نغمه غلامی صفحه 89
    تحقیق حاضر با هدف بررسی رابطه بین دوره های آموزشی- ترویجی و میزان مشارکت اعضای تعاونی های مرتعداری در برنامه های طرح های مرتعداری به روش پیمایشی انجام گرفت. برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه استفاده شد. حجم نمونه از طریق جدول کرجسی مورگان 234 نفر به دست آمد که به روش انتساب متناسب در بین بهره برداران 13 طرح مرتعداری تعاونی های مرتعداری شهرستان گنبدکاووس انتخاب شدند. یافته ها نشان می دهد که بهره برداران در برنامه های اصلاحی از جمله ایجاد چاله و گودال در مرتع، تامین نیروی کارگری، همکاری در حفاظت از طرح های اجرا شده و قرق عرصه های بوته کاری شده، همکاری در تامین و توسعه منابع آب آشامیدنی و جمع آوری بذرهای گیاهان مرتعی بیشترین مشارکت را داشته اند. علاوه بر این، تشکیل دوره های آموزشی و ترویجی دارای رابطه مثبت و معنی دار با میزان مشارکت بهره برداران در برنامه های مختلف طرح های مرتعداری یعنی مشارکت در اصلاح و توسعه مراتع، مشارکت در حفاظت از مراتع و مشارکت در بهره برداری از مراتع به ترتیب با ضریب همبستگی های 80/ 0، 75/ 0 و 63/ 0 بوده است. با توجه به یافته های تحقیق حاضر، پیشنهادهایی ارائه شده است که از مهم ترین آن ها می توان به تنوع بخشیدن به برنامه های آموزشی و ترویجی، منطبق کردن محتوای این برنامه ها با مشکلات بهره برداران مراتع و استفاده بیشتر از فیلم و بازدیدهای صحرایی به دلیل پایین بودن سطح سواد اکثر مرتعداران اشاره کرد.
    کلیدواژگان: آموزش، مشارکت، بهره برداران، تعاونی مرتعداری، طرح مرتعداری
  • البرز محمدی، سیامک مشایخی، سید ناصر موسوی صفحه 107
    پژوهش حاضر با هدف بررسی بهره وری واحدهای پرورش مرغ گوشتی بخش های خصوصی و تعاونی در استان تهران صورت گرفت. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه مرغداری های گوشتی استان تهران در سال 1391 بود و داده ها از طریق تکمیل پرسش نامه و مصاحبه حضوری با مدیران 83 واحد پرورش مرغ گوشتی خصوصی و 18 واحد تعاونی استان تهران، که به ترتیب به روش نمونه گیری تصادفی ساده و سرشماری انتخاب شدند، به دست آمد. روایی پرسش نامه توسط پانل متخصصان احراز گردید و پایایی آن نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای بخش های مختلف پرسش نامه (82/ 0) تایید شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS و Excel صورت گرفت. در این راستا، بهره وری جزئی، متوسط، نهایی و کل نهاده های نیروی کار و دان محاسبه شد. برای سنجش میزان بهره وری کل عوامل تولید نیز از روش تخمین تابع تولید کاب داگلاس استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که واحدهای تعاونی به ازای هر کیلوگرم دان مصرفی، میزان بیشتری گوشت مرغ در مقایسه با بخش خصوصی تولید کرده اند. همچنین بهره وری نیروی کار در واحدهای خصوصی از واحدهای تعاونی بیشتر بوده است. میانگین بهره وری کل عوامل تولید واحدهای تعاونی نیز در مقایسه با واحدهای خصوصی مطلوب تر بوده است
    کلیدواژگان: بهره وری کل عوامل تولید، تابع تولید، مرغداری گوشتی، تعاونی، بخش خصوصی، استان تهران
  • مسلم سواری، مرتضی مخلص آبادی فراهانی، علی اصغر میرکزاده صفحه 125
    این پژوهش با هدف کلی بررسی راهکارهای توسعه کارآفرینی در تعاونی های صنایع دستی استان کردستان انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه اعضای تعاونی های صنایع دستی (گلیم بافان و جاجیم یافان) در استان کردستان بود (N= 140). ابزار اصلی تحقیق پرسش نامه ای بود که به شیوه سرشماری برای تمامی اعضا ارسال و در نهایت، 129 پرسش نامه تکمیل و عودت داده شد. روایی پرسش نامه توسط پانل متخصصان و پایایی آن توسط محاسبه ضریب آلفای کرونباخ تایید شد (r>0/70). تجزیه و تحلیل داده ها با کمک نرم افزار SPSS win18 انجام گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که اعضای تعاونی های صنایع دستی اطلاعات مناسبی درباره کارکردهای بخش تعاون ندارند. همچنین مهم ترین عوامل موثر بر بهبود عملکرد تعاونی های صنایع دستی عوامل مهارتی- ارتباطی، عوامل حمایتی و نوآوری بودند. بر پایه نتایج تحلیل عاملی، راهکارهای توسعه کارآفرینی در تعاونی های صنایع دستی در 4 عامل راهکار رعایت اصل تعاون، راهکار آموزش کارآفرینی، راهکار پیروی از الگوهای موفق و راهکار پژوهشی طبقه بندی شدند.
    کلیدواژگان: تعاونی، صنایع دستی، کارآفرینی، اشتغال، استان کردستان
|
  • A. Sharifzadeh, Gh Abdolahzadeh, S. Ghaderzadeh Page 1
    This research aimed to identify and analyze the influential factors on member's participation in management of rural co-operatives in Gorgan Township. This descriptive research has been done by survey method. Populationincluded all the members of rural co-operatives in Gorgan Township. Sample size has been determined by Cochranformula (n=140). A researcher-made questionnaire was used in order to collect data. Face and content validity were established by a panel of experts. Reliability of the questionnaire was confirmed according to calculated Cronbach's alpha (r=0.76). The results of correlation coefficient showed that there was a significant relationship between members’ participation rate in public conventions and membership background as well as their interest to participate in conventions. Factor analysis of the "influential factors on members’ participation in management of rural cooperatives", extracted three factors, named "management potency", "cooperative performance" and "mechanism of participative management", explained 60.63% variances of analyzed variables. The results of logistic regression analysis showed that probability of participation in conventionsincreased through "management potency" and "cooperative performance" while increase in years of experience and member's age decreased their participation in various conventions.
    Keywords: Rural Cooperatives‚ Member's Participation, Participatory Management, Gorgan Township
  • Amir Ahmadpour, V. Mokhtari, Ali Reza Poursaeed Page 27
    The purpose of this survey research was to identify the level of success in Agricultural Production Cooperatives (APC)in Ilam Province. The research instrument was a questionnaire that its validity was established by a panel of experts and reliability was confirmed by filling out 30 questionnaires. Cronbach alpha analysis established a minimum alpha coefficient of 0.84 and a maximum of 0.93 as the reliability of the subsections of the questionnaire. The population for this study included all members and managers of APC in Ilam province (N=782). Cochran’s formula was used in determining the sample size. Stratified sampling technique was chosen (n=254). The result of research indicated that the majority of respondents (77.5%) believed that the generallevel of success in agricultural production cooperatives was appropriate. In assessing the success of cooperatives in different functions findings showed that most respondents, had evaluated the success of cooperativesin preparing agricultural inputs and delivering advisory services functions at high and very high levels (respectively 56.69% and 66.93 % of members) and 74.83% have evaluated the success of cooperativesin delivering educational programs relatively high. Approximately (43%) of the members estimated the success of cooperatives in marketing regulation and financial services at moderate level. However, despite appropriate level of success, public sector participation in creating the economic security for cooperatives such as; providing facilities, credits, insurancefor various cropsas well as guaranteed purchase price could increase success level of cooperatives and help them grow and develop even more.
    Keywords: Level of Success, Agricultural Production Cooperatives, Ilam province
  • A. Akhavan Kazemi, A.H. Alibaygi Page 65
    The main purpose of this study was to identify the strengths, weaknesses, opportunities and threats of agricultural student’s cooperatives by using a Delphi Technique in three rounds. The population consisted of experts and experienced people (N=40) regarding student’s cooperatives in Kermanshah Province. Based on results, reducing student’s fear of practical work, increasing learning persistence, strengthen ability to work together, self-confidence, self-esteem and risk taking, and increasing the spirit of cooperation and participation among students are the main strengths of establishing students cooperatives. Lack of credit, lack of appropriate tools and machinery, lack of balance between theory and practice in agricultural courses, official’s unwillingness to provide students the essential tools and machineries, and lack of protective laws for student’s cooperatives, were known as the weaknesses for agricultural student cooperatives. Existence of work and production spirit in society, government efforts for agricultural development and national production, and use of influence in correspondence with other organizations were the most important opportunities and finally inappropriate attitudes toward cooperative in genral and student’s cooperatives particularly, burecracy of administrative conditions, lack of initial capital, disaffiliation between agricultural college and agricultural sector, existence of theoretically oriented thinking among managers, officials and even faculty members, not to belive to student´s capabilities, and lack of support of banks and governmental agencies from such student organizations, were approved as final threats facing the organization and development of agricultural student’s cooperatives.
    Keywords: cooperation, Agricultural Student's Cooperatives, Agricultural Higher Education, Experiential learning
  • M.R. Shahraki, A. Abedi, Sarvestani, B. Behmanesh, N. Gholami Page 89
    This study aimed to examine the impact of extensioneducation courses on participation of Stakeholders in conducting rangeland cooperative's projects in Gonband-e-Kavoos Township. The study applied survey research and questionnaire was used for gathering data from the stakeholders who were involved in 13 rangeland management projects. The sample sizeof 234was generated by the use of Krejcie and Morgan Table. Results showed that stakeholders had the most participation in different projects such as renovation plans, volunteer labors, participating in conservation projects, participating in enclosure shrub planting areas and providing water resources for livestock and making watering points. Results from correlation coefficient between extension factors and stakeholders’ participation showed a positive and significant relationship between all factors and participation of stakeholders included participation in the development and modification of pastures, participation in rangeland conservation and participation in contributing to the exploitation of pastures with. 80, 0.75 and 0.63 correlation coefficients respectively. According to the research findings, recommendations are provided such as: Diversification of educational programs, matching the content of extension education courses with operational problems of pastures. Greater use of audio visual aids and field trips due to the low literacy level of most stakeholders were highly recommended.
    Keywords: education, Participation, Stakeholders, Rangeland Cooperatives, Rangeland Projects
  • Alborz Mohammadi, S. Mashayekhi, S. N. Mousavi Page 107
    This study carried out to examine the productivity of private and cooperative broiler farms in Tehran province. The population of this study included all broiler farms in Tehran province.Data were gatheredby using a questionnaire and personal interview with 83 private and 18 cooperative broilers which were selected by simple random sampling as well as census method. Content and face validity were assessed by a panel of experts.Reliability was established by a pilot test. Cronbach's alpha reliability coefficient was equal to 0.82 Data were treated using the Statistical Packages for the Social Sciences Program. In this regard, partial productivity of labor and feed inputs were calculated. Moreover, estimation of Cobb-Douglas production function method was applied for measurement of total factor productivity for the selected sample. The results showed that the cooperative farms were producing more chicken meat per one kilogram of the utilized feed as compare to private sector. The results also indicated more labor productivity in private farms than cooperative ones. Also, findings showed that the average total factor productivity of cooperative sector in broiler industry was more productive than the private sector.
    Keywords: Productivity, Production Function, Broiler Farms, cooperative, Private Sector, Tehran Province
  • Moslem Savari, M. Mokhlesabadi Farahani, A. A. Mirakzadeh Page 125
    The main purpose of this study was to investigate strategies to development of strategies to development of entrepreneurship athandicrafts cooperativesin Kurdistan Province. The population for this study was comprised of all members of handicraftscooperativesin Kurdistan (N= 140). Completed survey instrument were received from 129 members. Data was organized in a database setup and analyzed by a Statistical Package for the Social Sciences (SPSS-PC) statistics software. The instrument of the study was a questionnaire. A panel of experts was used to establish suitability and content validity of the instrument. A pilot test for reliability was conducted. The reliability score was r= 0.70. Results showed that members did not have enough information about the various functions of cooperatives. Respondents identifiedthe most influential factors in improving cooperative's performance wereeducation–communication, supportand innovation. Factorial analysis identified strategies to development of entrepreneurship athandicrafts cooperativesas principleof cooperation, entrepreneurshiptraining, following up succeededmodelsand research.
    Keywords: cooperatives, Handicrafts, Entrepreneurship, Occupation, Kurdistan province